IRAN

Dugarry

#75701 Re: IRAN

Post by Dugarry »

Timscho wrote: 10/08/2026 12:17
Dugarry wrote: 10/08/2026 10:42
Timscho wrote: 10/08/2026 10:25

Možda podršku glasača ali nisam siguran da će razne interesne grupe iz oblasti privrede, a ni izraelski lobi to tako lako dopustiti. Sve i da ugase tamo sve svoje vojne baze, SAD će ostati maksimalno uticajan na politiku tih zemalja odnosno njihovih režima kroz ekonomske odnose, finansijsku podršku i svakako prodaju naoružanja. Ti režimi (Pakistan, SA) su ovisni o podršci SAD-a, a Turskoj je stalna prijetnja kurdski problem koji SAD, ako treba, začas može aktivirati. Nažalost ne vjerujem da je motiv ovog saveza samostalnost i upravljanje svoji dijelom svijeta nego samo neki pokušaj upozorenja Iranu, a sve to i dalje uz podršku i pomoć SAD-a.
Ti pises kao da je sve isto kao prije, a nije.

Da li je rijesen sukob Armenije i Azerbejdzana i da li su Turska i Armenija na putu da postanu saveznici umjesto neprijatelja? Ova promjena je historijska! To je bilo nezamislivo prije samo 10 godina, a danas je stvarnost. Odustajanje Armenije od Velikoarmenskih snova i teritorije Nagorno Karabaha. To ti najbolje govori kakve promjene su dosle u taj dio svijeta. Da se tu pitaju strane sile, nikad mira i pomirenja nebi doslo, jer to nikom nije u interesu. Ni Rusima, ni Francuzima, ni Amerima. Mir nije dosao zbog njih, nego uprkos njima. To je dokaz da lokalne sile imaju mnogo vecu moc danas, nego ranije.

Rat u Siriji okoncan, i to kako? Na nacin da je pobjedila opcija koja ima podrsku vecine naroda. To nebi bilo moguce da su se pitale strane sile. Iste su morale prihvatiti stanje na terenu. Amerikancu su napustili zemlju, a Kurdi i njihova samouprava se integrise u drzavne institucije.

Historijski mir izmedju Turaka i PKK je na pomolu i pitanje vremena kada ce i formalno biti zakljucen. Nesto sto strane sile sigurno nisu htjele.

Amerika je najveca ekonomija svijeta i naravno da ce imati uticaja na taj dio svijeta i u buduce, ali nece imati ulogu koju danas ima.

Sto se Irana tice, uopste ne dijelim misljenje kako je ovo poruka njima. Ovo je poruka svima. Da su zemlje u okruzenju htjele probleme u Iranu, valjda bi iskoristile trenutnu situaciju. Valjda bi se aktivirali na sjeveru Irana preko Azera koji cine 20% stanovnistva i koji drze cijeli sjever. Ili preko Kurda, koji se BI aktivirali, da ih nisu zaustavili Turci.
Da, sukob s Armenijom je riješen, ali to niti je Bliski istok niti je američka interesna sfera. Tu se donedavno pitala jedna druga sila.

Rat u Siriji je okončan tako što se Turska umiješala, a Asad ostao bez vanjske podrške. Naravno da su se pitale strane sile, i sad se pitaju. Situacija u SIriji je još daleko od rješenja. Ta vladajuća frakcija uopšte nema kontrolu nad cjelokupnim teritorijem Sirije, izraelska vojska im ulazi kad hoće i kako hoće, Pesmerge vladaju u svom dijelu, kao i razne frakcije bivših pobunjenika koji se začas mogu okrenuti leđa Julaniju. Ima tu još i elemenata bivšeg režima. Baš onakav "rasplet" o kakvom su sanjali Izrael i SAD.
Tek se radi na mogućem sporazumu i okončanju neprijateljstava između Turske i PKK, ne znamo još kamo to vodi. A Kurdi jesu ostali bez izvora nafte i time izgubili dobar dio moći ali oni su tu glavni igrač Izraela i ako SAD i Izrael u nekom trenutku osjete da Jolani ne ispunjava dovoljno njihove želje opet mogu aktivirati Kurde i napraviti mu problem. Isto tako i Turskoj.
A nije tačno da se nisu indirektno uključili u sukob sa Iranom. Američka vojska koristi objekte u SA i u Turskoj.
Dakle sve te promjene idu u prilog SAD-u i Izraelu tj. njihovoj težnji za upravljanjem BI-a, a i ovaj novi tzv. savez je tu da bi ispunjavao njihove želje. Jedini istinski borac za nezavisnost Bliskog istoka je bila i ostaje Islamska Republika Iran.
Imas pravo na svoje misljenje, ali mislim da je pogresno.

To sto pises za Kurde i Siriju nije tacno. Ocigledno nisi dobro informisan. Manevarski prostor PKK je smanjen i nikakva Amerika ni Izrael im tu ne mogu pomoci. Sto se Siriji tice, u toku je izgladnja institucija. Sirija ima puno vecu kontrolu nego sto navodis. Pesmerge ne vladaju nigdje, kao ni razne frakcije. Situacija je itekako stabilna i buducnost Sirije se vec sada manje vise zna.
Timscho

#75702 Re: IRAN

Post by Timscho »

Pogrešno sam se izrazio kad sam rekao Peshmerge, mislio sam na Kurde koji su činili SDF. A oni su još tu, nisu razoružani nego se integrišu u zvaničnu vojsku. To je razlika.
Naravno, to je moje mišljenje da će spomenuti savez morati odgovarati interesima SAD-a, a tvoje mišljenje je da neće. Moguće je da se ja varam. Ali ne varam se kad tvrdim da su promjene u Siriji pogodovale SAD-u, a posebno Izraelu. To nije moja ocjena, to svi analitičari , pa čak i izraelski i američki političari javno potvrđuju.
alijagoro

#75703 Re: IRAN

Post by alijagoro »

Arapi i Turci su samo obicni lesinari,sto se tice Sirije,to je vjerovatno bio dogovor izraela i Rusije,vidjeli smo arapcice i turcice kad su izraelci poceli da bombaju Siriju zbog onih druza,muk i tisina.Svi ratovi na Bliskom Istoku su maslo izraelaca,arapi i Turci,nit se sta pitaju,niti ih iko pita za sto,dobiju upute kako da skupljaje dobrovoljce i koliko trebaju da plate i to je to
Danguba

#75704 Re: IRAN

Post by Danguba »

Vidim da sada svi pominju partiju šaha koja se igra a ja to već koristim ima mjeseci unazad da Iran igra dobru partiju.
Dugarry

#75705 Re: IRAN

Post by Dugarry »

Danguba wrote: 11/08/2026 00:57 Vidim da sada svi pominju partiju šaha koja se igra a ja to već koristim ima mjeseci unazad da Iran igra dobru partiju.
U sahu je samo jedan pobjednik, a u ovom slucjau ce ih biti vise.
U sahu su samo dvije strane, a ovdje ih ima vise.

Iran ce iz ovoga izaci kao jedan od pobjednika, ali kao i drugaciji Iran, sto je i bio cilj druge strane.
Armin2013

#75706 Re: IRAN

Post by Armin2013 »

Ovo je partija šaha gdje je Izrael naravno uz blagosov amera vuče konkretne poteze od početka 2000, pa je organizovao napad na Ameriku avionima, i naravno optužio islamske teroriste (a taj isti islamski terorista je obučavan od strane CIE za razne aktivnosti, a sasvim slučajno za vrijeme napada na blizance jevreji nisu došli na poso, itd). I to je bio povod za razaranje ISlamskih država po BI kako bi Izrael imao slabije protivnike. Gdje su sad oni islamski teroristi koji su harali jedno vrijeme po BI, najednom ih nema ni na mapi, slučajno? Kako je Rusija uvijek bila protu teg Americi (i zbog toga sam uvijek gotivio Rusiju, mada ovaj napad na Ukrajnu ne odobravam) da bi se Rusija oslabila izrežiran je rat koji jeste Rusiju oslabio i sada skoro da nema uticaja u svijetu osim preko špijuna. Treći potez Izraela je bio napad na Izrael od strane Hamasa (zar stvarno mislite da je mogao biti toliki propust da se Hamas ušeta u Izrael), samo da bi Izrael imao opravdanje pred svijetom da napadne Palestinu. Usput su ogadili cijelom zapadnom svijetu islam prikazivajući ih kao teroriste.
Ali izgleda da su se malo zeznuli kod Irana, i ameri i Izrealci. Iran može ratovati godinama, oni su takav narod a i spremni su, a mislim da ameri nemaju baš toliko vremena.
Sanjarko

#75707 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

Armin2013 wrote: 11/08/2026 14:57 Ovo je partija šaha gdje je Izrael naravno uz blagosov amera vuče konkretne poteze od početka 2000, pa je organizovao napad na Ameriku avionima, i naravno optužio islamske teroriste (a taj isti islamski terorista je obučavan od strane CIE za razne aktivnosti, a sasvim slučajno za vrijeme napada na blizance jevreji nisu došli na poso, itd). I to je bio povod za razaranje ISlamskih država po BI kako bi Izrael imao slabije protivnike. Gdje su sad oni islamski teroristi koji su harali jedno vrijeme po BI, najednom ih nema ni na mapi, slučajno? Kako je Rusija uvijek bila protu teg Americi (i zbog toga sam uvijek gotivio Rusiju, mada ovaj napad na Ukrajnu ne odobravam) da bi se Rusija oslabila izrežiran je rat koji jeste Rusiju oslabio i sada skoro da nema uticaja u svijetu osim preko špijuna. Treći potez Izraela je bio napad na Izrael od strane Hamasa (zar stvarno mislite da je mogao biti toliki propust da se Hamas ušeta u Izrael), samo da bi Izrael imao opravdanje pred svijetom da napadne Palestinu. Usput su ogadili cijelom zapadnom svijetu islam prikazivajući ih kao teroriste.
Ali izgleda da su se malo zeznuli kod Irana, i ameri i Izrealci. Iran može ratovati godinama, oni su takav narod a i spremni su, a mislim da ameri nemaju baš toliko vremena.
Da, i svi to znaju, obilježavaju one koji o tome govore kao teoretičarima zavjera ili zavjerašima, a ostali šute u vezi toga da ih ili ne obilježe tako ili ne ukinu to jeste cancel, a ostali jer su godinama ispranih mozgova i programirani da mrze Muslimane, pa vele neka to treba tako ili čak i gore pobiti sve Muslimane jer su dirty i slično.

Tada da sve zakaže u Americi je malo vjerojatno i da organiziraju vojnu vježbu pred same napade isto tako.

A vježbu su organizirali da sve prođe kako treba i opet nije.

Ali propaganda učini svoje itd.
GandalfSivi

#75708 Re: IRAN

Post by GandalfSivi »

Armin2013 wrote: 11/08/2026 14:57 Ovo je partija šaha gdje je Izrael naravno uz blagosov amera vuče konkretne poteze od početka 2000, pa je organizovao napad na Ameriku avionima, i naravno optužio islamske teroriste (a taj isti islamski terorista je obučavan od strane CIE za razne aktivnosti, a sasvim slučajno za vrijeme napada na blizance jevreji nisu došli na poso, itd). I to je bio povod za razaranje ISlamskih država po BI kako bi Izrael imao slabije protivnike. Gdje su sad oni islamski teroristi koji su harali jedno vrijeme po BI, najednom ih nema ni na mapi, slučajno? Kako je Rusija uvijek bila protu teg Americi (i zbog toga sam uvijek gotivio Rusiju, mada ovaj napad na Ukrajnu ne odobravam) da bi se Rusija oslabila izrežiran je rat koji jeste Rusiju oslabio i sada skoro da nema uticaja u svijetu osim preko špijuna. Treći potez Izraela je bio napad na Izrael od strane Hamasa (zar stvarno mislite da je mogao biti toliki propust da se Hamas ušeta u Izrael), samo da bi Izrael imao opravdanje pred svijetom da napadne Palestinu. Usput su ogadili cijelom zapadnom svijetu islam prikazivajući ih kao teroriste.
I zasto su Talibani i fucking Afganistan bili prijetnja Izraelu? Znaci, mogli su organizovati da to bude PLO, Sirija, Liban, Libija, Irak, Iran, ali jok oni izabrase saudijsku Al Quade i Afganistan, koji niti im je blizu, niti im je prijetnja…
swanfilter

#75709 Re: IRAN

Post by swanfilter »

Dugarry wrote: 10/08/2026 10:04
swanfilter wrote: 09/08/2026 22:56
Dugarry wrote: 09/08/2026 15:37

Da, Americka vojska ce pokupiti prnje. Ekonomski interesi ce ostati netaknuti.

Ova osovina pod svojom kontrolom ima Siriju i Jordan. Uskoro Liban a i Irak.
Osim tih zemalja Somalija i Libija. Radi se na Sudanu. A Egipat mislim da nece imati izbora nego da se pridruzi.
Katar je naravno saveznik i vec je dio ovog pakta, iako to jos nije na papiru.

Za UAE ne znam.
Sporazum koji obuhvata zajednicki stav po pitanju stranog utjecaja bez Irana nema ama bas nikakovg smisla. Jer upravo i samo Iranci ko papagaji ponavljaju da sve nedace u regionu su posljedica stranog utjecaja.

A sada odjednom Saudija pametna.

Ajd da vidimo ...
Naravno. Iran je velika drzava i igra bitnu ulogu u tom dijelu svijeta.

Siguran sam da ce Iran biti dio rjesenja a ne problema.

Ako pricamo o zadnjih 50 godina, Iran nije uvijek igrao pozitivnu ulogu. Njihova uloga u Iraku i Siriji je bila veoma losa. U Libanu je takodjer njihova uloga upitna.

Mislim da ce se poltika Irana mijenjati u buducnosti i da ce biti dosta blizi svojim komsijama, nego sto je bio prije.
Irak je prije 50 godina pokrenuo agresiju na Iran u ime zapadnjaka. Njihov utjecaj u Iraku zapocinje usred raspada sistema nakon Sadama, opet zbog zapadnjaka. Pametni ljudi iskoristili trenutak i makeli neprijatelje dalje od vlastitog dvorista. Dodajmo, da su upravo Iranci spasili Irak od Sodome i Gomore u vidu ISISA.

Jer im je uspjelo, glavom platio Sulejmani. Bas u Iraku. Valjda da se posalje poruka.

U Siriji su preko Asada uspostavili prvu liniju odbrane prema Izraelu. U Libanu isto tako. Plus, zbog manje-vise aktivnog rata, preko Hezbolaha su Izraelce drzali zauzetim. Opet, kao i u Iraku da ih drze dalje od svog dvorista. I u ovom slucaju, Iran je iskoristio izraelsko mesetarenje i obmanjivanje krscana Libana, koje su nagovorili da zapocnu građanski rat. Isti su kasnije uvidjeli kakve ovce su ispali. Zato danas vjeruju i podrzavaju Hezbolah, zbog cega Izrael nikako da nađe rijesenje. Sami po sebi se ispisali i pokenjali.

Iranci da su htjeli, IR od koje strepe okolne arapske dinastije jos od 79, preko Sija bi decenijama unazad zahvatila region uzduz i poprijeko. Ne strepe dinastije od IR u vidu rata i krvoprolica. Mnogo, mnogo vise strepe od IR ciji rezultat su visokoobrazovane zene u vecem procentu od muske populacije. Dok se jednim gace tresu zbog zena za volanom.

Jedna Malezija pedlja makela ne bi kao ni Iran, da su dio regiona.

Obrazovanje i samo obrazovanje. Iranci su imali klima uređaje prije 3000 godina. Obrazovanjem ce doci mozda i do vode, da se bukvalno izrazim.

Dinastije misle da je kupljena i posijana zemlja na zapadu njihova. Hah. Zapadnjaci ce to sutra nacionalizirati. Nit zemlje, nit plodova. A tek zeđ kada nastupi ..

Dinastije moraju prihvatiti Iran. Nikako obrnuto. To je nakon 50 godina jasno. Tacka.
Post Reply