Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Better Man

#7551 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

Bosanac batman wrote:Pustite Prenj bolan to nece doći na red ni za 50 godina jer će to ostat zadnja dionica za gradnju na cijelom koridoru jer je najnerentabilniji tj. najviše košta a najmanji promet vozila ima
Imaju preče dionice daj njih prvo završit a bogami je zapelo
Ne bih se složio s tobom i mišljenja sam da odmah treba raditi tu dionicu kroz Prenj.
kakaljin

#7552 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

Better Man wrote:
Bosanac batman wrote:Pustite Prenj bolan to nece doći na red ni za 50 godina jer će to ostat zadnja dionica za gradnju na cijelom koridoru jer je najnerentabilniji tj. najviše košta a najmanji promet vozila ima
Imaju preče dionice daj njih prvo završit a bogami je zapelo
Ne bih se složio s tobom i mišljenja sam da odmah treba raditi tu dionicu kroz Prenj.
Prenj su trebali medju prvima poceti praviti, jer je najzeznutiji, kao i dionica Tarcin- Konjic
shiljak

#7553 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

Bosanac batman wrote:
shiljak wrote:
shake69 wrote:Nedavno sam vidio malo izbliza a evo sada je sve bolje. Zapadni ulaz u Tuzlu skoro gotov, to je onaj potez uz Termoelektranu. Red je bio, Tuzlaci!Image
Ima li gdje mapa, šta su do sad napravili i kad misle završit :-D
Šta će ti mapa ?
Dionica koja je prethodno zavšena je bila od raskrsnice prema siporexu gdje je sada kružni tok pa do raskrsnice gdje se odvaja put prema Lipnici
Treća dionica koja se sada radi ide od te raskrsnice za Lipnicu pa do same petlje Šiči Brod čime bi dakle bila kompletirana čitava dionica koja se radila sa ciljem da budu po dvije trake u svakom smjeru
Očekivat je da završe najdalje do prestanka građevinske sezone iako će izgleda ostat jedan mali dio nedovršen pred samu petlju u Šičkom zbog nerješenih imovinsko pravnih odnosa sa vlasnicima kuća uz put gdje su izgleda prokletije tražile prevelike nerealne odštete
Ne znam gdje je kružni tok ni siporex ni petlje Šiči Brod :D Mislio sam neku kartu kao za Vc gdje se vidi dokle je došlo i slično :-D
archi_a

#7554 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

Image
direstraits0078

#7555 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by direstraits0078 »

Bosanac batman wrote:Daj pustite fantazije i gledajte realno stvari
Za tu dionicu nece bit ni kreditnih sredstava jer su obezbjeđena još samo za dionice obilaznice oko Zenice i za Međugorje - Počitelj i kaput, nema više prostora za dalja zaduženja
To znači da se već i dionica Žepče - Doboj daje na koncesiju ali izgleda bez interesnata a još je isplativa !!
I vi onda buncate o izgradnji najskuplje i nazahtjevnije dionice kroz Prenj a koja je totalno nerentabilna jednako kao što je eno Dalmatina za koju su se i hrvati zajebali u procjeni, zjapi 10 mjeseci prazna a onih 2 mjeseca turističke sezone ne mogu da nadoknade ni blizu prazan hod tokom većeg djela godine
I vi buncate o Prenju gdje neće bit ni približno prometa kao na Dalmatini pa se o isplativosti može samo sanjat
Stoga uozbiljite se i pustite vlažne nerealne snove

Osim toga trenutna magistrala od Jablanice do Mostara uz. Neretvu je sasvim solidna sa lakom brzinom od 100 km/h koliko ce bit dozvoljena i brzina kroz tunel Prenj ako ne bude i manja
Perfektni krajolik nezaboravnog kanjona Neretve dolazi gratis
Ma šta 100 km/h, onaj memo s golfom 1.4 i benzinom s hife lagano drži prosječnu brzinu oko 136.4 km/h. :oops:
dustaban

#7556 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

Zatvaramo rudnike, visak rudara, lagano ih prebaciti na Prenj da kopaju tunel...

:)
Better Man

#7557 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

direstraits0078 wrote:
Bosanac batman wrote:Daj pustite fantazije i gledajte realno stvari
Za tu dionicu nece bit ni kreditnih sredstava jer su obezbjeđena još samo za dionice obilaznice oko Zenice i za Međugorje - Počitelj i kaput, nema više prostora za dalja zaduženja
To znači da se već i dionica Žepče - Doboj daje na koncesiju ali izgleda bez interesnata a još je isplativa !!
I vi onda buncate o izgradnji najskuplje i nazahtjevnije dionice kroz Prenj a koja je totalno nerentabilna jednako kao što je eno Dalmatina za koju su se i hrvati zajebali u procjeni, zjapi 10 mjeseci prazna a onih 2 mjeseca turističke sezone ne mogu da nadoknade ni blizu prazan hod tokom većeg djela godine
I vi buncate o Prenju gdje neće bit ni približno prometa kao na Dalmatini pa se o isplativosti može samo sanjat
Stoga uozbiljite se i pustite vlažne nerealne snove

Osim toga trenutna magistrala od Jablanice do Mostara uz. Neretvu je sasvim solidna sa lakom brzinom od 100 km/h koliko ce bit dozvoljena i brzina kroz tunel Prenj ako ne bude i manja
Perfektni krajolik nezaboravnog kanjona Neretve dolazi gratis
Ma šta 100 km/h, onaj memo s golfom 1.4 i benzinom s hife lagano drži prosječnu brzinu oko 136.4 km/h. :oops:
To na svoju ruku možeš voziti 100 km na sat magistralom od Jablanice, jer je ograničenje 70 km i policija te može vrlo lako zaustaviti i napisati kaznu. Prenj treba pod hitno probiti, jer kad se ta dionica napravi masa turista iz Evrope će umjesto kroz Hrvatsku, tj. preko Zagreba gdje su vječne gužve i zastoji ići kroz BiH, jer će uštedjeti na vremnu i svemu ostalom.
Nabucco

#7558 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nabucco »

Ja bi prvo da probiju do Konjica, ostalo ce se lahko, realno to bi se najbrže isplatilo. Bice više naplate kad spoje ovo na Stupu sa autocestom. I ja kad idem iz Sarajeva prema mostaru idem auto putem, ali kad se vracam ne pada mi na pamet ( mislim da nisam jedini, imam dva izbora ici na vogoscu ili se vracati iz vlakova na mostarsko, i jedno i drugo nije dobro riješenje, jer auto put je prvenstveno radi uštede vremena, a ovdje je nema). Nisam upucen koliko bi koštala i kuda bi išla dionica tarčin-konjic ?
ZonFon

#7559 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ZonFon »

Mi bi koridor 5c maksimalno iskoristili da ozivimo zimski turizam, dok bi ljeti bili tranzitna zemlja za dalmaciju i dalje CG. Mada i dalje neki ljudi zive u zabludi da se autoput "isplacuje" od putarine tj. nikako da shvate stvarni znacaj/uticaj autoputa.
prog321

#7560 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by prog321 »

Hrvatski autoputevi su merak za svakog ko zna upaliti auto. :-D
Niko na svijetu nije izgradio autoputeve od putarine.
Putarina se koristi da bi se autoceste odrzavale, a ne izgradile.
Last edited by prog321 on 24/08/2015 23:03, edited 1 time in total.
prog321

#7561 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by prog321 »

Ima tema za ovu raspravu. Ovdje - no.
Chmoljo wrote:tema je: AP u BiH - PREGLED IZGRADNJE.

ima posebna tema o isplativosti projekta. koga interesuje, neka nađe. svaki dalji offtopic kažnjavam banovima.
Libyano

#7562 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Libyano »

Je li samo meni ovdje promice da se nigdje ne spominje Zenica-Zepce? Spominje se zenicka obilaznica i koncesija za Zepce-Doboj, sta je sa ovim izmedju :)
neki

#7563 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Bosanac batman wrote:
A da veze nemaš o čemu pričaš dokaz su ti dionice koje se daju pod koncesiju
Od čega će se to namirivat koncesionar nego od putarine a glavni parametar ce mu biti promet na dionici jer od njega zavisi koliko ce i naplatiti i profitirati
Od putarine se ni jedan koncesionar neće namiriti nego od garancije države na minimalan PGDS, koji je u 90% slučajeva neostvariv.
Čovjek ti je dobro rekao, nijedan autoput se nije od naplate isplatio, iluzija je takvo nešto i u puno razvijenijim državama očekivati...
neki

#7564 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Bosanac batman wrote::lol: :lol:
nego od čega će se namirit, iz budžeta ??? :lol: :lol:
da, i od kreditnih zaduzenja..
Thorgerson

#7565 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Prebacite tamo na drugu temu pricu, ima li kakvih fotografija sa terena.

Radi li se ista? Neka tisina...
Better Man

#7566 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

Nabucco wrote:Ja bi prvo da probiju do Konjica, ostalo ce se lahko, realno to bi se najbrže isplatilo. Bice više naplate kad spoje ovo na Stupu sa autocestom. I ja kad idem iz Sarajeva prema mostaru idem auto putem, ali kad se vracam ne pada mi na pamet ( mislim da nisam jedini, imam dva izbora ici na vogoscu ili se vracati iz vlakova na mostarsko, i jedno i drugo nije dobro riješenje, jer auto put je prvenstveno radi uštede vremena, a ovdje je nema). Nisam upucen koliko bi koštala i kuda bi išla dionica tarčin-konjic ?
Zavisi iz kojeg si dijela grada. Mislim da itekako ima uštede vremena ako ideš autoputem do Jošanice, pa preko Vogošće u Sarajevu. Ja sam za pola sata od uključenja na autoput u Tarčinu stigao kući u Visoko i to normalnom vožnjom bez jurcanja.
drug_profi

#7567 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ja idem redovno na mostarsko pa autoput i obratno. Itekako ima ustede vremena. Isao sam u paru, ovaj ispred mene produzio, a ja skrenuo na AP u Tarcinu. Oko 10-15 minuta prije sam bio na Otoci. Kune se da nije nigdje stajao osim gdje je morao.
Thorgerson

#7568 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Ustede ce itekako biti kad se zavrsi ubrzo prikljucak za AP u Brijescu.

Sa Stupa do Tarcina ce se moci doci za max 15 minuta voznje po ogranicenju.

Ovako da ides sa Stupa do Tarcina starim putem, nema nikakve sanse da dodjes za 15 min u Tarcin. Ne znam ti kako da vozis. Mozda motorom kakvim.
nineinchnails

#7569 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nineinchnails »

Ima li ko kakvih fotografija da postavi da se vidi kako napreduju aktuelne gradnje puteva?
simonese

#7570 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by simonese »

nineinchnails wrote:Ima li ko kakvih fotografija da postavi da se vidi kako napreduju aktuelne gradnje puteva?
na odmoru svi,nema nista
VjecitiStudent

#7571 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Kako to izgleda kada se desi udes na našem autoputu:
Sinoć, odmah iza Kaknja prvo se ukazuje jedan, pa drugi automobil Autocesta, sa upaljenom rotacijom, onda parkirano policijsko auto, također sa rotacijom, i onda kolona, malo prije skretanja desno iza termoelektrane.
Elem, bezbeli negdje udes. I sad očekuješ da će osoblje iz ova dva napucana auta Autocesta brzo riješiti situaciju, da će postaviti oznake na drugoj traci i preusmjeriti saobraćaj, dok se sve oko udesa ne raščisti, ko što je običaj na autoputevima.
Vrijeme prolazi, preko pola sata, ništa se ne dešava, samo je još prošla i hitna iz Zenice. I onda, kolona naprijed počinje da mili, beskrajno sporo.
Kako se približismo skretanju, postaje jasno kakvo je bosansko rješenje u ovakvim situacijama: SVE automobile iz kolone izbacuju na skretanje, na sporedni put, što s obzirom da je samo jedna traka u pitanju, da svakome treba uzeti kartu, naplatiti, vratiti kusur i račun, traje beskrajno dugo.
Kako smo se trefili vrlo blizu, na svega 100m od skretanja, imamo sreće, samo je jedan sat izgubljen. Kako su se proveli oni poslije, ne smijem ni pomisliti.
A sporedni put, horor za sebe, potpuno neobilježen, trake, ni znakova, ni u tragovima. Još u neka doba, ispred par raskršća isplivaju potpuno neobilježeni ležeći policajci, na koje naravno nalijećeš u punoj brzini, ... Sve daleko gore no na prosječnom bosanskom lokalnom putu.
Kao da je sve namjerno ostavljeno tako, da ne bi neko pomislio da štedi novce i vozi sporednim putevima.

A udes je bio ovaj
http://www.avaz.ba/clanak/193046/dvije- ... -u-visokom
edin_the

#7572 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by edin_the »

...dva napucana auta ACFBiH... A ono obični VW Polo :lol:

A znate kako izgleda udes na hrvatskim AC? Neki dan sam prisustvovao jednoj saobraćajki nekih 100m ispred mene znači bukvalno sam svjedočio udesu, zanio se nekakav Talijan sa prikolicom na kojoj je gliser, auto se zabilo u odbojnu ogradu a čamac nastavio da zulja po cesti pedesetak metara dalje, sreća nikom nije ništa bilo. Elem čekalo se ni 15 minuta da muškadija iz auta koja su stala pomjere prikolicu i auto u stranu, tete se dale na čišćenje plastike i ostataka farova sa kolovoza i deri dalje, znači nikakav uviđaj, policija, ovo ono :lol:
Thorgerson

#7573 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

nineinchnails wrote:Ima li ko kakvih fotografija da postavi da se vidi kako napreduju aktuelne gradnje puteva?
Strpi se do izbora.
ja71

#7574 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ja71 »

edin_the wrote:...dva napucana auta ACFBiH... A ono obični VW Polo :lol:

A znate kako izgleda udes na hrvatskim AC? Neki dan sam prisustvovao jednoj saobraćajki nekih 100m ispred mene znači bukvalno sam svjedočio udesu, zanio se nekakav Talijan sa prikolicom na kojoj je gliser, auto se zabilo u odbojnu ogradu a čamac nastavio da zulja po cesti pedesetak metara dalje, sreća nikom nije ništa bilo. Elem čekalo se ni 15 minuta da muškadija iz auta koja su stala pomjere prikolicu i auto u stranu, tete se dale na čišćenje plastike i ostataka farova sa kolovoza i deri dalje, znači nikakav uviđaj, policija, ovo ono :lol:
apsurdno je ugledati se na nekoga ko to lose rjesava ...
i cemu smajliji kad su saobracajne nezgode u pitanju
shake69

#7575 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Meni ovo po dinamici radova na LOT2 sarajevske zaobilaznice izgleda da ce se tesko tu provozati i 1 marta 2016 godine, kako su najavili, iako bih volio da grijesim. Mes'cini ima puno vise posla!
http://www.klix.ba/vijesti/bih/prikljuc ... /150831080
Post Reply