SDA-All about

Post Reply
Damir_5

#7551 Re: SDA-All about

Post by Damir_5 »

trcicu trceci wrote: polahko, stani :-) :-) govori se o odbrani Bosne, ja samo kazem da je logicno da je zasluzna SDA i Alija
Ja ti kazem da bi u najgorem po Bosnjake slucaju isto bilo da njih i nije bilo, ali to je mala sansa, jer ipak takvi luzeri se radjaju jednom u vise generacija, pa nismo valjda toliko nesretni da bi nas tad isti soj luzera vodio da nije bilo Alije i njegovih profesionalnih muslimanskih minderasa. Medjutim da su ti profesionalni muslimanski minderasi hijackirali tadasnji SDA pokret i da su jako puno sjebali cijelu bosnjacku stvar, tu imaju veoma veliku "zaslugu", to ne sporim. Sto se tice odbrane, posebno po tome oni nisu nista "zasluzni". Narod i odlucni i hrabri pojedinci iz tog naroda su odbranili sto se odbranilo, ne Alija i ne njegova ekipa iz SDA.
trcicu trceci

#7552 Re: SDA-All about

Post by trcicu trceci »

Damir_5 wrote:
trcicu trceci wrote: polahko, stani :-) :-) govori se o odbrani Bosne, ja samo kazem da je logicno da je zasluzna SDA i Alija
Ja ti kazem da bi u najgorem po Bosnjake slucaju isto bilo da njih i nije bilo, ali to je mala sansa, jer ipak takvi luzeri se radjaju jednom u vise generacija, pa nismo valjda toliko nesretni da bi nas tad isti soj luzera vodio da nije bilo Alije i njegovih profesionalnih muslimanskih minderasa. Medjutim da su ti profesionalni muslimanski minderasi hijackirali tadasnji SDA pokret i da su jako puno sjebali cijelu bosnjacku stvar, tu imaju veoma veliku "zaslugu", to ne sporim.
Samo onaj govor Alijin u skupstini pred pocetak rata ne bi dao za 15 Chaveza.. Ali dobro, ti svoje, ja svoje i tako :thumbup:
MuaDib

#7553 Re: SDA-All about

Post by MuaDib »

Što više vrijeme prolazi, jasno se nazire stvarna ideologija SDA:
1. Iskoristiti građane za privid "nezavisnost"
2. Isprovocirati sukob i ući u rat nepripremljen, radi međunarodne intervencije.
3. Napadnut i isprepadan narod, homogenizirati i iskorištavati po potrebi.
4. Stvoriti Bošnjački životni prostor sa tezom, Srbi i Hrvati ne žele da žive s nama.
5. Uključiti vjersku terminologiju, pozdrave i obrede u javni život.
6. Usput opljačkati što se da opljačkati.
7. Stvoriti političku, ekonomsku i religijsku elitu.
8. Politikom "svi mrze muslimane", opstajati na vlasti.
9. Stvoriti birokratske mreže poslušnika, kao drugu polugu opstnaka na vlasti.
10. Svaju vlast koja ne uključuje SDA proglasiti antidržavnom i antibošnjačkom.
Corto Maltese

#7554 Re: SDA-All about

Post by Corto Maltese »

Damir_5 wrote: Prvo nije Alija izabran zato sto je on bio super povoljna licnost za takvo sto, nego zato sto je bio na celu jedine stranke u Bosnjaka tad.
Vjerovatno si bio mali pa se ne sjećaš, ali jedina stranka u Bošnjaka na prvim višestranačkim izborima se zvala Muslimanska Bošnjačka Organizacija. SDA je, u to doba, bila Muslimanska stranka, na plakatima je tako pisalo.
Postavlja se pitanje, da nije bilo Alije Izetbegovica i onih njegovih "mladih bandita", da li bi bilo SDA ili neke slicne partije? Odgovor je kategoricki DA.
More bit bidne, more bit ne bidne. Ne znam šta se ovim dokazuje?
Da li bi Bosnjaci vecinski glasali tad za tu SDA ili slicnu partiju? Odgovor bi bio takodjer i kategoricki DA.
Bila je, već pomenuta MBO i za nju su Bošnjaci većinski glasali. Muslimani nisu. I dalje ne znam šta se dokazuje ovom tezom?
Da li bi neko drugi uradio bolji posao na zastiti Bosnjaka, pa i BiH da nije bilo Alije? Odgovor je takodjer kategoricki DA.
Neko bolji od Alije bi uradio bolji posao, neko gori ne bi. O detaljima na jednom od sljedećih pitanja.
Da li bi BiH postala nezavisna da nije Alija bio na celu SDA? Odgovor je opet i kategoricki DA.
To se podrazumijeva, svaka republika SFRJ je na kraju postala nezavisna. Ipak, to niti jednu nije spasilo rata, ali to je već pitanje za Miloševića i generalštab JNA.
Da li bi BiH i Bosnjaci u njoj prosli gore da Alija nije bio na celu SDA? Odgovor je NE.
Do podne mislim da ne bi, ali popodne se sjetim Lagumdžije, i oblije me hladan znoj kad pomislim šta bi bilo da je on bio na čelo bilo čega. Onda se sjetim Abdića, pa me strah od Zlagumdžije malo popusti.
Ukratko, niko na prvim visestranackim izborima nije glasao za SDA i Aliju zato sto su oni bili super dobri, nego zato sto su Bosnjaci vjerovali da glasaju za svoju partiju.
Da ponovimo, radi se o Muslimanima. Bošnjaci su glasali za MBO. Poneko i za reformiste. Ne znam ni jednog ondašnjeg Bošnjaka da je 1990-te glasao za SDA.
Last edited by Corto Maltese on 10/03/2013 00:32, edited 3 times in total.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#7555 Re: SDA-All about

Post by -LIBERO- »

Doktor29 wrote:
SDA cedo se diglo u odbranu finansijske hijararhije koju su SDA vlastela uspostavila. Penzije od 300 i invalidnine od 150..ali zato politicari, parlamentarci, upravni odbori, zene precjednika, familija....lagano torbice od 2800 i automobile od 150 000

A zamisli, neki, najcesce ovi lijevi, pozivaju na ravnopravniju podjelu zajednickog, BUDZETSKOG, novca. O kako se samo usudjujemo

Vec napisah jednom, SAko nista, uvijek se moze povuci vitalni naconalni interes da se odbrane pozicije, privilegije i SDA ustolicena (finansijsk i svaka druga) hijararhija.

Ja ne branim nikoga, ja pricam o nivou Fahrovog "Expresa" i ove jeftine price iz frizerskih salona tipa koliko cija torba kosta a da taj pri tome nije Selma Bajrami :-) :-) :-) :-) pri tome pokazujes sav svoj socijalisticki mentalitet i nemogucnost da se snadjes u drustvu gdje ti nista nije bas garantovano osim da sa puno zavisti gledas kako sposobni prolaze pored tebe dok ti kmecis za nekim proslim vremenima gdje smo svi bili "jednaki" ..
Ja radim svoj posao najbolje sto znam a on nije da branim nikoga tu, u tome me ne moze sprijeciti ni tvoj socijalisticki mozak, naprotiv :dance:
Ova dva pojma koja si upotrebio: Snadjes se i sposobni... treba citati - trebas biti spreman na malverzacije, prodavanja M pod bubrege sa pricom o borbi za nacionalne interese i svoj narod, a klepati lovu sleperima. :D

To, pretpostavljam, shvata novokomponovani feudalno-stranacki mentalni sklop, sto moj socijalisticki ( :D ) mozak ne moze svariti. I jako sam ponosan na to. :dance:
Damir_5

#7556 Re: SDA-All about

Post by Damir_5 »

Genije wrote:da se mi bogdo nismo ni otcjepljivali
bar bi 300000 ljudi bilo živo
a 30000 žena i djevojčica nesilovano
MuaDib wrote:Što više vrijeme prolazi, jasno se nazire stvarna ideologija SDA:
2. Isprovocirati sukob i ući u rat nepripremljen, radi međunarodne intervencije.
4. Stvoriti Bošnjački životni prostor sa tezom, Srbi i Hrvati ne žele da žive s nama.
Ne slazem se ni sa jednim upisom iznad. Vi sad navlacite vodu na velikosrpski mlin. Vec sam rekao, da je neki drugi lider vodio Bosnjake umjesto Alije, BiH bi svakako proglasila nezavisnost jer je to bilo pitanje dvije opcije, treca nije postojala, a Bosnjaci kao narod su tad osjecali ispravno sta treba raditi, to im Alija nije trebao crtati. Srbi su tad bili toliko podivljali, da je to bila jedina opcija.

Razlika bi bila u tome sto bi Bosnjaci docekali spremni rat, sto bi drugi lider sacuvao puno vise bosnjackih zivota nego je to bio slucaj sa Alijom, jer bi imao ispravniju strategiju, koju Alija nije ni imao, sto bi imali barem par saveznika u Europi i jos dosta toga. Tad mi nismo imali nijednog saveznika u Europi, nijednog. Narod, intelektualci i mozda par medija mozda jesu bili na nasoj strani, medjutim nijedno politicko vodstvo u Europi nas nije podrzavalo. A zato je direktno odgovoran Alija Izetebegovic.
MuaDib

#7557 Re: SDA-All about

Post by MuaDib »

Damir_5 wrote:
Genije wrote:da se mi bogdo nismo ni otcjepljivali
bar bi 300000 ljudi bilo živo
a 30000 žena i djevojčica nesilovano
Ne slazem se ni sa jednim upisom iznad. Vi sad navlacite vodu na velikosrpski mlin. Vec sam rekao, da je neki drugi lider vodio Bosnjake umjesto Alije, BiH bi svakako proglasila nezavisnost jer je to bilo pitanje dvije opcije, treca nije postojala, a Bosnjaci kao narod su tad osjecali ispravno sta treba raditi, to im Alija nije trebao crtati. Srbi su tad bili toliko podivljali, da je to bila jedina opcija.

Razlika bi bila u tome sto bi Bosnjaci docekali spremni rat, sto bi drugi lider sacuvao puno vise bosnjackih zivota nego je to bio slucaj sa Alijom, jer bi imao ispravniju strategiju, koju Alija nije ni imao, sto bi imali barem par saveznika u Europi i jos dosta toga. Tad mi nismo imali nijednog saveznika u Europi, nijednog. Narod, intelektualci i mozda par medija mozda jesu bili na nasoj strani, medjutim nijedno politicko vodstvo u Europi nas nije podrzavalo. A zato je direktno odgovoran Alija Izetebegovic.
Za 50 godina, budi uvjeren da će se vlast i SDA i Alije proglašavati primjerom, katastrofe za jednu državu i narod.
Damir_5

#7558 Re: SDA-All about

Post by Damir_5 »

Corto Maltese wrote: Vjerovatno si bio mali pa se ne sjećaš, ali jedina stranka u Bošnjaka na prvim višestranačkim izborima se zvala Muslimanska Bošnjačka Organizacija. SDA je, u to doba, bila Muslimanska stranka, na plakatima je tako pisalo.
Sjecam se, sjecam. MBO je kasno napravljena, SDA je prva, Zulfikarpasic je zapravo idejni tvorac i finansijer SDA osnivanja i SDA prvih mjeseci.

Medjutim kasno je Adil skontao Aliju, tek ga je skontao na mitingu u Cazinu, kad se Fikret odlucio uci sa svojom ekipom u SDA, sto je SDA dalo prevagu koju vise niko od bosnjackih partija nije mogao stici. Tad je vec bilo kasno za drugu stranku. Poenta je ta da je upravo razlog razlaza Alije Izetbegovica i Adila Zulfikarpasica bilo pretjerana upotreba muslimanskih vjerskih obiljezja na mitingu SDA u Cazinu. Stari lisac iz Svicarske je to skontao i znao, jer je prosao svijeta, Europu uzduz i poprijeko, a profesionalni muslimanski minderasi koji su proveli pola zivota u cuzi, nisu imali pojma o tome? Mislili su kad oni mahnu muslimanskim zastavama da ce im se odmah krstaska Europa doci pokloniti.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#7559 Re: SDA-All about

Post by sabina1 »

Co0l wrote:
tvsabina wrote: Ah stvarno sam glupa jer ne razlikujem :roll: .
Bila bih nezadovoljna odgovorom kako bi ti gradirao zasluge (iako je to složeno) ali i sama bih ponudila odgovor oko gradacije i također sam sigurna da ti se to ne bi dopalo.Nimalo.
Urdrch nije tema , on je samo povod replici , uopšte ne smatram da je bilo kakav zvaničnik partije o kojoj raspravljamo jer sam sa njim izuzev početnih čarki razvila sasvim korektno forumsko dopisivanje i imam vrlo pozitivno mišljenje o čovjeku za razliku od partije čiju temu popunjavamo. O njoj nemam ozbiljno mišljenje i rijetko kada repliciram i razgovaram o njoj sa ljudima koji su njeni simpatizeri. Iz mnogo razloga.

Uglavnom niti su jedini zaslužni niti su najzaslužniji za nezavisnost i odbranu zemlje. Sad se napokon slažemo ;-) ?
Jedini zasluzni svakako nisu,tu se nema sta ni raspravljat.
Ali ako bas insistiras da podijelis zasluge za odbranu i sl. po toj nekoj stranackoj liniji prvo bi morala da definises sta pod tim podrazumijevas da bi mogli o tome raspravljati.Ako pod time podrazumijevas stranacku pripadnost ili stranacke afinitete branilaca to ti je tesko odrediti i jedini iole relevantan pokazatelj bi ti mogao biti broj glasova koje su stranke na izborima 1990.-te dobile i iz toga dedukcijom izvesti zakljucak koliko je branilaca bilo glasaca koje stranke.

Naravno,nemoguce je dobiti tacne podatke o tome koliko je branilaca glasalo za koju stranku ali ako bi bas neko insistirao na tome broj glasova na izborima bi bio jedan od relevantnijih pokazatelja,ako ne i jedini relevantan.
Po tom osnovu,kad bi sabrala i oduzela dobijeni rezultat ti se vjerovatno ne bi svidio.Naravno,to nije jedini osnov koji bi se mogao uzeti u obzir ali jeste najocitiji.
Zato je nezahvalno uopste raspravljati o zaslugama za odbranu po stranackim linijama i mislim da je to pogresno.
Za mene je za odbranu i nezavisnost BiH zasluzan narod BiH,i to onaj njen dio koji se suprostavio agresiji velikosrpske i velikohrvatke vojske,bez obzira na stranacku pripadnost.
Zaključak vam nije dobar. Svaki glasač/ica ima pravo da mijenja političko mišljenje možda jedan dan nakon izbora ! Broj glasova nije relevantan jer veliki broj ljudi ne izlazi na izbore pa ne znamo kome bi oni povjerili glasove , zatim mnogi glasovi mogu biti falsifikovani , mnogi povjereni u neznanju , mnogi ovako,onako....ne kažem da nisu validni , relevantni i da ne predstavljaju osnov za demokratsko odlučivanje , kažem da je broj glasova nesiguran parametar za generalisanje zaključka.......s obzirom na navedene manjkavosti.
Uopšte govoriti o "političkoj participaciji" bilo koga u odbrambeno-oslobodilačkom ratu je nezahvalno.
;-)
It_is_a_Leclerc

#7560 Re: SDA-All about

Post by It_is_a_Leclerc »

I tako.. Šta se radi na RTRS-u ?! Ima li kakvog dokumentarca o muslimanima koji izazivaju miroljubive Srbe, ulaze u rat i onda kolju vlastiti narod da bi neko bombardovao Beograd? :-) :-)
Co0l

#7561 Re: SDA-All about

Post by Co0l »

tvsabina wrote:
Co0l wrote:
tvsabina wrote: Ah stvarno sam glupa jer ne razlikujem :roll: .
Bila bih nezadovoljna odgovorom kako bi ti gradirao zasluge (iako je to složeno) ali i sama bih ponudila odgovor oko gradacije i također sam sigurna da ti se to ne bi dopalo.Nimalo.
Urdrch nije tema , on je samo povod replici , uopšte ne smatram da je bilo kakav zvaničnik partije o kojoj raspravljamo jer sam sa njim izuzev početnih čarki razvila sasvim korektno forumsko dopisivanje i imam vrlo pozitivno mišljenje o čovjeku za razliku od partije čiju temu popunjavamo. O njoj nemam ozbiljno mišljenje i rijetko kada repliciram i razgovaram o njoj sa ljudima koji su njeni simpatizeri. Iz mnogo razloga.

Uglavnom niti su jedini zaslužni niti su najzaslužniji za nezavisnost i odbranu zemlje. Sad se napokon slažemo ;-) ?
Jedini zasluzni svakako nisu,tu se nema sta ni raspravljat.
Ali ako bas insistiras da podijelis zasluge za odbranu i sl. po toj nekoj stranackoj liniji prvo bi morala da definises sta pod tim podrazumijevas da bi mogli o tome raspravljati.Ako pod time podrazumijevas stranacku pripadnost ili stranacke afinitete branilaca to ti je tesko odrediti i jedini iole relevantan pokazatelj bi ti mogao biti broj glasova koje su stranke na izborima 1990.-te dobile i iz toga dedukcijom izvesti zakljucak koliko je branilaca bilo glasaca koje stranke.

Naravno,nemoguce je dobiti tacne podatke o tome koliko je branilaca glasalo za koju stranku ali ako bi bas neko insistirao na tome broj glasova na izborima bi bio jedan od relevantnijih pokazatelja,ako ne i jedini relevantan.
Po tom osnovu,kad bi sabrala i oduzela dobijeni rezultat ti se vjerovatno ne bi svidio.Naravno,to nije jedini osnov koji bi se mogao uzeti u obzir ali jeste najocitiji.
Zato je nezahvalno uopste raspravljati o zaslugama za odbranu po stranackim linijama i mislim da je to pogresno.
Za mene je za odbranu i nezavisnost BiH zasluzan narod BiH,i to onaj njen dio koji se suprostavio agresiji velikosrpske i velikohrvatke vojske,bez obzira na stranacku pripadnost.
Zaključak vam nije dobar. Svaki glasač/ica ima pravo da mijenja političko mišljenje možda jedan dan nakon izbora ! Broj glasova nije relevantan jer veliki broj ljudi ne izlazi na izbore pa ne znamo kome bi oni povjerili glasove , zatim mnogi glasovi mogu biti falsifikovani , mnogi povjereni u neznanju , mnogi ovako,onako....ne kažem da nisu validni , relevantni i da ne predstavljaju osnov za demokratsko odlučivanje , kažem da je broj glasova nesiguran parametar za generalisanje zaključka.......s obzirom na navedene manjkavosti.
Uopšte govoriti o "političkoj participaciji" bilo koga u odbrambeno-oslobodilačkom ratu je nezahvalno.
;-)
Nakon pocetka agresije na BiH,posebno u prvim mjesecima,medju branilackom populacijom procenat onih koji su podrzavali SDA je sigurno bio i veci od onog koji je bio na izborima 90.-te.Mahom jer su nestale iluzije o Jugoslovenstvu i slicno a to se vecinom odnosilo na one koji su branili BiH od agresije.Oni koji su se razocarali u SDA uglavnom su se razocarali nakon rata,ne na njegovom pocetku.Tako da,ako je i bilo promjene misljenja vezano za politicke afinitete na pocetku rata kada je i najvise ucinjeno za odbranu bilo je u korist SDA a ne protiv nje.
I da,slazem se da je nezahvalno govoriti o ovim stvarima i odbranu gledati kroz stranacku prizmu i to sam odmah na pocetku i rekao ali nisam ja taj koji insistira na tome nego vi.
Doktor29

#7562 Re: SDA-All about

Post by Doktor29 »

Ova dva pojma koja si upotrebio: Snadjes se i sposobni... treba citati - trebas biti spreman na malverzacije, prodavanja M pod bubrege sa pricom o borbi za nacionalne interese i svoj narod, a klepati lovu sleperima. :D

To, pretpostavljam, shvata novokomponovani feudalno-stranacki mentalni sklop, sto moj socijalisticki ( :D ) mozak ne moze svariti. I jako sam ponosan na to. :dance:
[/quote]

U luzerskom rijecniku ti pojmovi vjerovatno to i znace, necu to negirati niti ulaziti u raspravu o tome jer vam to vjerovatno sluzi kao izgovor za vec navedeno. Obzirom da znas koliko necija torba kosta i obzirom da je drustvena periferija kojom se ti bavis sumnjam da nalazis vremena da sebe izgradis ali ne sa toliko gorcine i agresivnosti, nego da se upakujes u okvire svojih mogucnosti, da si ih svjestan...bit ce ti puno lakse i nece ti padati na pamet neka zenska torbica osim ako nisi iz plemena Backovica :D :D
Doktor29

#7563 Re: SDA-All about

Post by Doktor29 »

Genije wrote:...i sami sebe granatirati... :roll:
A tko je onda organizovao odbranu, koliko shvatam nije nitko??
Doktor29

#7564 Re: SDA-All about

Post by Doktor29 »

Genije wrote:o čemu ti to ba?
gdje sam ja osporio organizaciju odbrane od strane sda?
i sam sam bio pripadnik patriotske lige
Pitanje nije bilo upuceno tebi ...sorry,
generalno se provlaci to pitanje zadnjih par stranica, pa ako nije SDA, morao je netko...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#7565 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

Alija Izetbegović je najzaslužnija osoba za pravno utemeljene Republike Srpske i rasturanje Republike Bosne i Hercegovine.

i baš se vidi iz ove rasprave na ovoj stranici pravac ovog suštinski antidržavnog, antiustavnog djelovanja SDA koje je Alija utemeljio, gdje predsjednik Predsjedništva RBiH govori i djeluje kao vođa plemena, a ne kao predsjednik države. I time istu državu petokolonaški razvaljuje. Alija je radio baš ono što mu je Radovan govorio da treba da radi i jedan regionalni, međudržavni sukob spustio na unutarnji, građanski sukob tri vjerske grupe oko unutarnjeg uređenja zemlje u koji niko nije htio da se miješa.

I danas Bosni i Hercegovini nikada neće moći nauditi Srbi ili Hrvati koliko će to uspjeti politički nepismeni turbo Bošnjaci (zpravo se iza ovog kriju M-92) koji se furaju da su Alijini ideološko-politički nasljednici.

I kako ja da nekom objasnim da je poenta čitave priče država Bosna i Hercegovina i njeno rušenje, a ne Bošnjaci, ne muslimani, i da se hebe Beogradu i Zagrebu za islamom likovima koji su prekjuče otkrili Alaha, juče otkrili da su Bošnjaci?!
Paranoid

#7566 Re: SDA-All about

Post by Paranoid »

JoseMujica wrote:Alija Izetbegović je najzaslužnija osoba za pravno utemeljene Republike Srpske i rasturanje Republike Bosne i Hercegovine.

i baš se vidi iz ove rasprave na ovoj stranici pravac ovog suštinski antidržavnog, antiustavnog djelovanja SDA koje je Alija utemeljio, gdje predsjednik Predsjedništva RBiH govori i djeluje kao vođa plemena, a ne kao predsjednik države. I time istu državu petokolonaški razvaljuje. Alija je radio baš ono što mu je Radovan govorio da treba da radi i jedan regionalni, međudržavni sukob spustio na unutarnji, građanski sukob tri vjerske grupe oko unutarnjeg uređenja zemlje u koji niko nije htio da se miješa.

I danas Bosni i Hercegovini nikada neće moći nauditi Srbi ili Hrvati koliko će to uspjeti politički nepismeni turbo Bošnjaci (zpravo se iza ovog kriju M-92) koji se furaju da su Alijini ideološko-politički nasljednici.

I kako ja da nekom objasnim da je poenta čitave priče država Bosna i Hercegovina i njeno rušenje, a ne Bošnjaci, ne muslimani, i da se hebe Beogradu i Zagrebu za islamom likovima koji su prekjuče otkrili Alaha, juče otkrili da su Bošnjaci?!
Uz dužno poštovanje tvog učešća u ratu i vremena koje si proveo i provodiš na ovom forumu, mislim da si zaslužan za najveći broj registrovanih novih članova koji ohrabreni tvojim pisanjem kad tad na svom postu napišu: "Bošnjaci jeben van...". Mislim, takodje da ova teme treba biti preimenovana na "Bošnjaci - All about" ili "SDA=Bošnjaci" jer lično mislim da se ovde ne udara po SDA nego po najbrojnijem narodu u BiH...

Ti si Mujice "X faktor" cyber doba.
Damir_5

#7567 Re: SDA-All about

Post by Damir_5 »

Paranoid wrote:
JoseMujica wrote:Alija Izetbegović je najzaslužnija osoba za pravno utemeljene Republike Srpske i rasturanje Republike Bosne i Hercegovine.

Uz dužno poštovanje tvog učešća u ratu i vremena koje si proveo i provodiš na ovom forumu, mislim da si zaslužan za najveći broj registrovanih novih članova koji ohrabreni tvojim pisanjem kad tad na svom postu napišu: "Bošnjaci jeben van...". Mislim, takodje da ova teme treba biti preimenovana na "Bošnjaci - All about" ili "SDA=Bošnjaci" jer lično mislim da se ovde ne udara po SDA nego po najbrojnijem narodu u BiH...

Da, steta sto cesto nebosnjaci se laktaju da daju svoje misljenje i ako vecinu Bosnjaka njihovo misljenje o internim problemima Bosnjaka ne zanima.
Doktor29 wrote: A tko je onda organizovao odbranu, koliko shvatam nije nitko??
Pa u vise mjesta odbrana i nije organizovana, cak i tamo gdje nas je bilo najvise.
JoseMujica

#7568 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

Ispričavam se na smetnji....samo vi nastavite đe ste stali :-)
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#7569 Re: SDA-All about

Post by sabina1 »

Co0l wrote:
tvsabina wrote:
Co0l wrote: Jedini zasluzni svakako nisu,tu se nema sta ni raspravljat.

;-)
Nakon pocetka agresije na BiH,posebno u prvim mjesecima,medju branilackom populacijom procenat onih koji su podrzavali SDA je sigurno bio i veci od onog koji je bio na izborima 90.-te.Mahom jer su nestale iluzije o Jugoslovenstvu i slicno a to se vecinom odnosilo na one koji su branili BiH od agresije.Oni koji su se razocarali u SDA uglavnom su se razocarali nakon rata,ne na njegovom pocetku.Tako da,ako je i bilo promjene misljenja vezano za politicke afinitete na pocetku rata kada je i najvise ucinjeno za odbranu bilo je u korist SDA a ne protiv nje.
I da,slazem se da je nezahvalno govoriti o ovim stvarima i odbranu gledati kroz stranacku prizmu i to sam odmah na pocetku i rekao ali nisam ja taj koji insistira na tome nego vi.
Ne ne insistiram. I ne gledam odbranu kroz stranačku prizmu - ni najmanje , samo sam replicirala na slijedeće :
udrch wrote:odličan potez SDA..
trebaju raditi svoj posao kao što su i radili do 2008. godine..
pustiti ove šupljatore da pričaju šta žele, a SDA treba raditi..polahko očistiti stranku od onih za koje je kriminal dokazan i nastaviti dalje na jačanju države Bosne i Hercegovine..
ako to ne uradi SDA i neće neko drugi..zato SDA treba da se bori za vlast, jer neko mora i raditi..
za razliku od SDA koja je organizirala nezavisnost države, pa odbranila državu, pa je podigla iz pepela, pa polahko joj vraćala nadležnost ostali nisu uradili ništa..
SDA je to sve uradila u okruženju u kojem je svi mrze i svi su joj neprijatelji i svi su radili protiv interesa države i bošnjačkog naroda..
gdje sam negirala da su jedini zaslužni za odbranu od agresije , pa ste me vi "ispravili" da "nisu jedini" ali da su "najzaslužniji" za odbranu od agresije pa vas opet ispravljam i tvrdim da ne mogu biti ni najzaslužniji u bilo kom obliku , već da su za odbranu zaslužni svi oni koji su stali u njenu odbranu bezrezervno i hrabro a vi i opet navodite statističke podatke o broju glasača te partije početkom devedesetih kao releventan izvor za "najzaslužnijeg" što je potpuno besmisleno i irelevantno , jer glasač nije član , on se ne bori za partijske nego za državne ideje a čak se i najzagriženiji članovi bore naravno prvo za državne pa tek onda za partijske ideje. Vi dokazujete da je najveći broj glasača SDA bio za nezavisnu BiH ali to nikako ne dokazuje da je ista partija "najzaslužnija" za nezavisnost i odbranu.
Stoga ću Vas zamoliti da ne tvrdite ono što nisam rekla a nikako nisam "insistirala na tome".
Gojeni H

#7570 Re: SDA-All about

Post by Gojeni H »

Paranoid wrote:

:thumbup:
Nesto slicno sam i ja pokusao da mu kazem prije nekoliko dana na drugoj temi.
Sejo ovim novajlijama dodje k'o superlEpak...jeboteee.

A, sta cu ja na ovoj temi? :run:
Damir_5

#7571 Re: SDA-All about

Post by Damir_5 »

JoseMujica wrote:Ispričavam se na smetnji....samo vi nastavite đe ste stali :-)
Zasto kolutas ocima? Kad bi dosao u situaciju sutra da imas dvije opcije na stolu, jedna je totalno istrijebljenje Bosnjaka, a druga je Bosna, ono nesto slicno kao kad si u proslosti imao dvije opcije, Bosna ili Jugoslavija, sta bi ti izabrao? Naravno ti bi izabrao Bosnu danas, a prije si izabrao Jugoslaviju. Zato i jeste tvoje misljenje irelevantno sto se tice internih bosnjackih stvari. Medjutim dosta puta u toku neke debate o nekakvom bosnjackom internom problemu, nebosnjaci se laktaju da oni ne samo iskazu, nego i nature svoje misljenje koje nema veze sa Bosnjacima i bosnjackim nacionalnim interesima, a sve zavrsi na prici o interesima nekih drugih. Nije to samo slucaj ovdje na forumu, nego i u medijima.
JoseMujica wrote:I kako ja da nekom objasnim da je poenta čitave priče država Bosna i Hercegovina i njeno rušenje, a ne Bošnjaci
Bosnjaci su istrijebljivani u Bosni, nisu Bosanci nacionaloidi ili tada bivsi Jugosloveni. Cak naprotiv.
Doktor29

#7572 Re: SDA-All about

Post by Doktor29 »

Mujice tvoje kmecanje nema granice :-) :-) , sve vezano za pocetak rata i njegov kraj odluceno je izvan Bosne i Hercegovine
Paranoid

#7573 Re: SDA-All about

Post by Paranoid »

JoseMujica wrote:Ispričavam se na smetnji....samo vi nastavite đe ste stali :-)

Mujice.
Poodavno sam se uvjerio da znaš rezonovati i rado čitam tvoje postove makar oni bili i sarkastični, ali opet mislim da ponekad probiješ zvučni zid svojim rasporedom riječi i daješ povod da ti se odgovori istom mjerom. Mnogi mrzitelji BiH se koriste upravo tom istom taktikom i danas pucaju po već ranjenom narodu, valjda smatrajući da nismo ni zaslužili bolje...
Ko je god od tih mrzitelja Bošnjaka imao priliku da udje u kuću jednog Bošnjaka i popriča sa njim ili njegovom djecom zna dobro da se tu ne krije nikakav član "vehabija" ili nedajBože "Al Kaide", a čini mi se da se udarom na Aliju i SDA čiju politiku i sam ne podržavam, niti sam podržavao to itekako čini...čak više nije ni umotano, niti se rukavice nose..

Povod mog javljanja tebi nije ništa drugo nego obraćanje i onima koji čitaju da se NIKAD više neće desiti da NEKO u sitne sate zalupa kundakom na kuću ili stan Bošnjaku kako bi ga odveo u neki žicom ogradjeni prostor, a njegovu maloljetnu kćer na "ispitivanje"...
JoseMujica

#7574 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

Paranoid na 49 % teritorija BiH je to danas institucionalizirano....i da se ne pravimo ludi, naivni i uvrijeđeni svi znamo čiji potpis stoji na tom ćagetu....i meni to smeta pravooooo i zato Alju i spominjem :x

dok se kaže šta SDA naopako radi izgleda napadaju se Bošnjaci, dok se kaže da vjera i politika ne idu skupa napada se izgleda islam itd. itd. Ja ne izmišljam stavri već govorim o stvarima koje se dešavaju pred našim očima...sad što se mnogima ne sviđa moje tumačenje to je druga stvar.

jedina politika SDA od početka (ako su ovi diletanti ikakve politike imali) jeste positovjećivanje stranke i naroda: Narod to smo mi!...vrati se natrag 2-3 stranice imaš citat Zukića koji ide dotle da hladno kaže da SDA ide u Vladu RS-a u ime naroda :shock: koji je to bezobrazluk hebote

i da Alija nije = Bošnjaci ...čak kada bi zaista svi govorili istinu da utvrdimo kako je šta bilo najprije bi se kladio da Alija nije ni čuo za Bošnjake dok nije sreo Adil-bega Zulfikarpašića
JoseMujica

#7575 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

alternativa je izgleda potpisati razvaljivanje države kad imaš skoro potpunu vojnu inicijativu na terenu.....tamo se moglo pregovarati o svemu...neki su imali jasne političke ciljeve, a nekima je izgleda bilo najbitnije đe će biti Ustikolina.

ps

da je taj potpis rješio sve naše probleme i da danas barem pristojno živimo ja bih prvi Aliju kovao u zvijezde....doduše možda nekim i jeste odlično koje je SDA preselila iz šume u grad, podjelila tuđu imovinu i pouvaljivala na budžete
Post Reply