zar nije za 15-20 maraka mjesečno majku mu kako sad skoči odjednom na petobaju?zlo zlo wrote: grijem se za 50km mjesečno
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
Kristina taster
#7551 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
- zlo zlo
#7552 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
klonu aj pročitaj što piše, to je stanje klime koja više radila
ne grijem se s jednom.
-
mehkoca
#7553 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kristina taster wrote:i nemojte me više kvotirat debankirani ste i razgolićeni, tačno mi se gadi količina neistina ovde sve baron do barona
- zlo zlo
#7554 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ja nisam razgoličena
, imam svaki mj zimi još dodatnih 150km za obleku od para što mi ostane kao ušteda na grijanju

-
Kristina taster
#7555 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ne znaš ti bogami đe udaraš od laži, nastavite baronisat
-
mehkoca
#7556 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Napisah post i negdje nestadehemy wrote:nebi komentarisao pojedince ali i meni je sumnjivo tako mala potrosnjaKristina taster wrote:i nemojte me više kvotirat debankirani ste i razgolićeni, tačno mi se gadi količina neistina ovde sve baron do barona
ja se grijem takode na klime prosli mjesec 115 KM
a kada ne koristim klime racun bude oko 60 KM.
Htio sam reći, zar to nije odlično da si se prošli mjesec grijao za čitavih 55 KM? Zar to nije mala potrošnja?
-
Nera_22
#7557 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
porodicna kuca u Sarajevu-Semizovcu 135 kvadrata grijanog prostora. Sve klime na jednom mjeracu potrosnje. za CIJELU proslu sezonu grijanja potrosile 4 klime UKUPNO 350KM.
P.S. INVERTER NIJE ISTO STO I KONVERTOR (KONVERTER ili KONVEKTOR (bio on norveski ili sveCki))
P.S. INVERTER NIJE ISTO STO I KONVERTOR (KONVERTER ili KONVEKTOR (bio on norveski ili sveCki))
-
ketronsd1
#7558 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Druže moj!Kristina taster wrote:ne znaš ti bogami đe udaraš od laži, nastavite baronisat
Koji je tvoj problem?
-
ketronsd1
#7559 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Možda sa kovektorima dodje 60mehkoca wrote:Napisah post i negdje nestadehemy wrote:nebi komentarisao pojedince ali i meni je sumnjivo tako mala potrosnjaKristina taster wrote:i nemojte me više kvotirat debankirani ste i razgolićeni, tačno mi se gadi količina neistina ovde sve baron do barona
ja se grijem takode na klime prosli mjesec 115 KM
a kada ne koristim klime racun bude oko 60 KM.![]()
Htio sam reći, zar to nije odlično da si se prošli mjesec grijao za čitavih 55 KM? Zar to nije mala potrošnja?
-
ketronsd1
#7560 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jahketronsd1 wrote:Druže moj!Kristina taster wrote:ne znaš ti bogami đe udaraš od laži, nastavite baronisat
Koji je tvoj problem?
Dobro ti nama došao nazad
-
probook
#7562 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kod mene decembar cca 120 KM za cijeli stan. Klima 5.5 kwh non stop upaljena, nema izolacije neke i sve su vanjski zidovi skoro, a imam i susilicu koja susi svaki put kada se nesto pere (susilica fino vuce struje, 2u1 nije kondezacijska).
Ja zadovoljan. Uskoro ubacujem drugu klimu pa cemo viditi koliko ce racun biti
Ja zadovoljan. Uskoro ubacujem drugu klimu pa cemo viditi koliko ce racun biti
-
lissics
#7563 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Znaci ima zakon o konzervaciji energije.
Elektricna energija kod grijalica se pretvara u:
- toplotnu energiju
- mehaničku energiju (vrte se ventilatori, trenje i sl)
- svjetlosnu energiju (svijetle grijaci, lampice).
Znaci energija se samo pretvara iz jednog oblika u drugi. Koliko potrosis kilovata el. energije toliko ovih energija gore dobijes, zavisno od tvoje grijalice. Ne može vise od toga.
- toplotnu energiju
Znaci energija se samo pretvara iz jednog oblika u drugi. Koliko potrosis kilovata el. energije toliko ovih energija gore dobijes, zavisno od tvoje grijalice. Ne može vise od toga.
-
Matris
#7564 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mozda masim poentu ali kakve veze to ima sa klimom? Klima je princip toplotne pumpe, nije grijalica.lissics wrote:Znaci ima zakon o konzervaciji energije.
- toplotnu energiju
-
lissics
#7565 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
[
Last edited by lissics on 24/05/2019 16:36, edited 1 time in total.
-
Nera_22
#7566 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jel se iko od vas skeptika zapito zasto imamo vanjsku jedinicu koja je bas eto na vanjskom zidu a nije recimo u podrumu kao sto neki pametnjakovici imaju ideju da je stave u podrum?lissics wrote:Klima postuje iste zakone fizike, nije perpetuum mobile. Električnu energiju pretvara u toplotnu, kinetičku itd. S obzirom da ima i pokretnih dijelova dio energije trosi i na to.Matris wrote:Mozda masim poentu ali kakve veze to ima sa klimom? Klima je princip toplotne pumpe, nije grijalica.lissics wrote:Znaci ima zakon o konzervaciji energije.
- toplotnu energiju
Eh sad na ovoj temi neki misle da su zajebali zakone termodinamike
Jel vi mozete dokuciti to da zrak koji je hladan -10C i dalje ima dosta energije u sebi https://bs.wikipedia.org/wiki/Apsolutna_nula?
Kod nas svako hoce da je pametan a nece da cita. Uzmi boni nebili knjigu o termodinamici pa procitajte malo ako vas zanima ta tema.
Evo na ovom linku osnove adijabatskog procesa https://bs.wikipedia.org/wiki/Adijabatski_proces
Polemisati o zakonu termodinamike i klimama a nisi se mako dalje od udzbenika iz osnovne skole je krajnje neozbiljno.
-
radiostar
#7567 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ja znam kung-fu, karate, jiu-jitsu, judo i jos dosta stranih opasnih rijeci.
na to me podsjeti ovih prethodnih par postova.
na to me podsjeti ovih prethodnih par postova.
- drug_profi
#7568 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Vjerujem da na ovoj temi ima i dobar procenat ravnozemljaša.
Ne vjerujem da nekom moraš objašnjavati princip toplotne pumpe.
Ne vjerujem da nekom moraš objašnjavati princip toplotne pumpe.
-
Matris
#7569 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Klima postuje iste zakone fizike. Nije perpetual mobile. Klima NE pretvara elektricnu energiju u toplotnu. Klima ne grije. Klima prebacuje toplotu iz jednog prostora u drugi. Klima je pumpa, nije grijalica. Obicno se toplota pumpa iz vanjskog prostora u unutrasnji (grijanje), mada moze se koristiti i obratno (hladjenje). Frizider je isto toplotna pumpa.lissics wrote:Klima postuje iste zakone fizike, nije perpetuum mobile. Električnu energiju pretvara u toplotnu, kinetičku itd. S obzirom da ima i pokretnih dijelova dio energije trosi i na to.Matris wrote:Mozda masim poentu ali kakve veze to ima sa klimom? Klima je princip toplotne pumpe, nije grijalica.lissics wrote:Znaci ima zakon o konzervaciji energije.
- toplotnu energiju
Eh sad na ovoj temi neki misle da su zajebali zakone termodinamike
- the_hooligan_ec
#7570 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Prije pola godine smo uzeli jedan LG dual inverter 1300km i radi i grije odlično, ali evo zadnji mjesec kako su ovi minusi ledi crijevo od kondenza unutra voda ona dok je u defrost..i to samo nekad. Ima li kakvo rješenje za to da ne zaledi ili.. Šta preporučujete... Prvo mi je iskustvo sa ovim inverterom..
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#7571 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Za prvu pomoć možeš skinuti to crijevo i plastičnu lulu sa dna klime , tako da curi samo na veliku rupu u limu ( mnogo će teže zalediti). Naravno , ako to direktno kapanje pravi problem zbog prolaznika ili pada na neko nezgodno mjesto , treba razmisliti i o ugradnji grijača u vanjsku jedinicu i u početak crijeva od kondenza.the_hooligan_ec wrote:Prije pola godine smo uzeli jedan LG dual inverter 1300km i radi i grije odlično, ali evo zadnji mjesec kako su ovi minusi ledi crijevo od kondenza unutra voda ona dok je u defrost..i to samo nekad. Ima li kakvo rješenje za to da ne zaledi ili.. Šta preporučujete... Prvo mi je iskustvo sa ovim inverterom..
Najjednostavniji je samoregulišući kabl za oluke.
- the_hooligan_ec
#7572 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Gdje kupiti taj kabl.. Nije mi dosad ledilo na luli samo na onom Bužiru plastičnom jutros je zaledilo na luli i kapa voda na nekoj rupici sto ima ispod vanjske jedinice..maks_rs wrote:Za prvu pomoć možeš skinuti to crijevo i plastičnu lulu sa dna klime , tako da curi samo na veliku rupu u limu ( mnogo će teže zalediti). Naravno , ako to direktno kapanje pravi problem zbog prolaznika ili pada na neko nezgodno mjesto , treba razmisliti i o ugradnji grijača u vanjsku jedinicu i u početak crijeva od kondenza.the_hooligan_ec wrote:Prije pola godine smo uzeli jedan LG dual inverter 1300km i radi i grije odlično, ali evo zadnji mjesec kako su ovi minusi ledi crijevo od kondenza unutra voda ona dok je u defrost..i to samo nekad. Ima li kakvo rješenje za to da ne zaledi ili.. Šta preporučujete... Prvo mi je iskustvo sa ovim inverterom..
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#7573 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Prelistaj unazad par stranica, pisao je kolega Nera_22 o tome ili potraži na guglu.
-
Nera_22
#7574 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ako nisi iole vjest oko struje onda bolje ne radi nista sam nego zovni servis za klime i neka ti oni ugrade grijac.the_hooligan_ec wrote:Gdje kupiti taj kabl.. Nije mi dosad ledilo na luli samo na onom Bužiru plastičnom jutros je zaledilo na luli i kapa voda na nekoj rupici sto ima ispod vanjske jedinice..maks_rs wrote:Za prvu pomoć možeš skinuti to crijevo i plastičnu lulu sa dna klime , tako da curi samo na veliku rupu u limu ( mnogo će teže zalediti). Naravno , ako to direktno kapanje pravi problem zbog prolaznika ili pada na neko nezgodno mjesto , treba razmisliti i o ugradnji grijača u vanjsku jedinicu i u početak crijeva od kondenza.the_hooligan_ec wrote:Prije pola godine smo uzeli jedan LG dual inverter 1300km i radi i grije odlično, ali evo zadnji mjesec kako su ovi minusi ledi crijevo od kondenza unutra voda ona dok je u defrost..i to samo nekad. Ima li kakvo rješenje za to da ne zaledi ili.. Šta preporučujete... Prvo mi je iskustvo sa ovim inverterom..
-
bumerangss
#7575 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Vala bio bi red da vi sto se grijete na klime da slikate i pokažete nam racune od struje
Naravno, da se ne vidi ime, adresa, broj brojila...
Nema cega da se stiditen ne tržimo da slikate njega
Naravno, da se ne vidi ime, adresa, broj brojila...
Nema cega da se stiditen ne tržimo da slikate njega