BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

155_mm

#7551 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/objavlj ... /190111140

ovo je po meni takodje posljedica nedovoljno jake NI.
155_mm

#7552 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

155_mm wrote:Image
infobijeljina.com
vidi da je pocela masovna proizvodnja ovog oklopa. ovdje na slici se vidi gola sasija pored ovog gotovog.

nekome je bas zamirisao barut.
na ovoj slici se vidi gola sasija. mozda bi bilo jeftinije kupovati ove sasije za H-122 i neku sasiju 6x6 za H-155 ili mozda cak neku 8x8 za H-155 a za H-122 neku 6x6..
mislim da ove sasije imaju nezavisno vjesanje sto im omogucuje bolju prohodnost van utvrdjenih puteva. sad je pitanje sta je skuplje kamion ili ova gola sasija i sta je lakse nabaviti na trzistu.
155_mm

#7553 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Vulin: Intenzivno naoružavamo vojsku FOTO

Beograd -- Vojska Srbije se intenzivno oprema i naoružava jer mora uvek da bude spremna da zaštiti svaki deo naše teritorije, ali i Srbe bez obzira gde žive.
Izvor: Tanjug petak, 11.01.2019. | 13:34
https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1491843

vrlo interesantna izjava malod od tetke.

u zadnje vrijeme skoro svakodnevno iskacu razlozi ja jos ozbiljnije jacanje NI.
Vilajet_Bosna

#7554 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Vilajet_Bosna »

ako nam zločini, silovanja, masovne grobnice, progoni, logori, genocid i pokušaj potpunog istrijebljenja nisu bili dovoljan razlog za namjensku industriju, i ako to nije potaklo Bošnju da do sada ima svoju fabriku eksploziva, baruta, par stotina haubica 155mm, bar stotinjak lahkih oklopnjaka vlastite proizvodnje, neće vala ni ova izjava ovog klempavog gremlina iz Srbije.
detroit-mercy

#7555 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by detroit-mercy »

Vilajet_Bosna wrote:ako nam zločini, silovanja, masovne grobnice, progoni, logori, genocid i pokušaj potpunog istrijebljenja nisu bili dovoljan razlog za namjensku industriju, i ako to nije potaklo Bošnju da do sada ima svoju fabriku eksploziva, baruta, par stotina haubica 155mm, bar stotinjak lahkih oklopnjaka vlastite proizvodnje, neće vala ni ova izjava ovog klempavog gremlina iz Srbije.
A kako ces imati par stotina haubica, jebote nisu to kalsnjikovi :-) .
Habica imas i sad dosta, sam da je zita za njih :mrgreen:
Mi u ratu imali 120ku, ako je vise od dvadeset granata ispalila, sijeci me gdje sam najtanji :mrgreen: vise bila za psiholoskog efekta :skoljka: .
Vilajet_Bosna

#7556 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Vilajet_Bosna »

detroit-mercy wrote:
Vilajet_Bosna wrote:ako nam zločini, silovanja, masovne grobnice, progoni, logori, genocid i pokušaj potpunog istrijebljenja nisu bili dovoljan razlog za namjensku industriju, i ako to nije potaklo Bošnju da do sada ima svoju fabriku eksploziva, baruta, par stotina haubica 155mm, bar stotinjak lahkih oklopnjaka vlastite proizvodnje, neće vala ni ova izjava ovog klempavog gremlina iz Srbije.
A kako ces imati par stotina haubica, jebote nisu to kalsnjikovi :-) .
Habica imas i sad dosta, sam da je zita za njih :mrgreen:
Mi u ratu imali 120ku, ako je vise od dvadeset granata ispalila, sijeci me gdje sam najtanji :mrgreen: vise bila za psiholoskog efekta :skoljka: .
da se po jedna mjesečno napravila, godišnje 12, 20 godina od kako je rat stao,eto više od 200 komada. al ta će nam to, nema više rata, došao Ifor, Kfor, oni će nas čuvati, evo i danas najviše prosječnih Bošnjaka i dalje valja onu: pa tu je nato, ne smiju četnici ba prdnut. sravnit će oni Srbiju. :-)
Hrmpallier

#7557 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

155_mm wrote:

Beograd -- Vojska Srbije se intenzivno oprema i naoružava jer mora uvek da bude spremna da zaštiti svaki deo naše teritorije, ali i Srbe bez obzira gde žive.

Interesantno je pratiti avijacijski portal "tangosix.rs". Za avione manje-više znamo. Ono što se manje govori kod nas je da oni nabavljaju helikoptere u većem broju i da vojska dobiva jedva nešto malo više helikoptera nego policija. Očito da težište u svojih planova stavljaju mobilnost i upotrebu visokosposobnih jedinica specijalne policije kao neke interventne sile koja će u slučaju tarapane, da "odradi" posao zauzimanja/učvršćivanja ključnih tačaka u Bosni/Kosovu, prije bilo kakve mobilizacije probosanskih snaga. Obična vojska je u drugom planu. Lazari, Vukašini, k-ci, palci, je tu tek reda radi, uglavnom ako se nađe kakva budaletina da to kupi.

A čitam danas da novi ministara policije kantona Sarajevo, izjavljuje da će kantonalna policija "u narednim godinama" kupiti JEDAN helikopter. Kakvo je stanje neših helikoptera - znamo. O.K. Ali zar se kroz policiju ne nađe načina da se kupi koji helikopter, jer smo tu potpuno ( ali pot-pu-no ) inferiorni, i sa svakom godinom naša inferiornost raste. Jesmo li toliko siromašni, ili smo toliko nesvjesni ? A vidimo da se crni oblaci nadvijaju. Neprijateljski savez dodik-ćović je ozvaničen, više i ne pokušava da se krije. Evropa ne zna gdje joj je glava, a gdje dupe. Amerika ( Tramp ) ... podsjeća malo na aliu i. Do podne jedno, popodne drugo.
General War

#7558 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by General War »

Comanche wrote:Nemam dovoljno informacija da napravim "educated guess", Ali čini mi se da je ovaj Despot je ništa drugo nego Dodikov pokušaj da odgovori Federaciji i pokaže njihove mogućnosti I to koristi kao marketing trik.

Puno mi ovaj Despot liči na Lazara 3. Vjerovatno su puno toga "pozajmili" od braće iz Srbije. Iznutra vjerujem nije uopšte završen a o testovima da ne pričamo.

Bolje je 2 godine planirati pa uraditi kako treba nego po Srpski sklepati nesto na brzinu samo da se pokaže i nikad ga nikom ne prodati.
Kako moze despot liciti na lazara3 :shock:
Ama kakvo sklepanje, pare u djep i pravac turska po desetak kobri II za pocetak. Vlastiti prizvod em sto je skuplji razvoj em sto se otkriva topla voda.
argyle

#7559 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by argyle »

General War wrote:
Comanche wrote:Nemam dovoljno informacija da napravim "educated guess", Ali čini mi se da je ovaj Despot je ništa drugo nego Dodikov pokušaj da odgovori Federaciji i pokaže njihove mogućnosti I to koristi kao marketing trik.

Puno mi ovaj Despot liči na Lazara 3. Vjerovatno su puno toga "pozajmili" od braće iz Srbije. Iznutra vjerujem nije uopšte završen a o testovima da ne pričamo.

Bolje je 2 godine planirati pa uraditi kako treba nego po Srpski sklepati nesto na brzinu samo da se pokaže i nikad ga nikom ne prodati.
Kako moze despot liciti na lazara3 :shock:
Ama kakvo sklepanje, pare u djep i pravac turska po desetak kobri II za pocetak. Vlastiti prizvod em sto je skuplji razvoj em sto se otkriva topla voda.
Mozda je mislio na Milosa (cijena oko 200-250.000$)
Image
Image

Otokar Kobra 2 (600.000$)
Image
Image

Bas me interesuje po koliko ce prodavati Despota ako ikada krene serijska proizvodnja i koliko ce biti isplatljiva investicija. Pored toga bio bi konkurencija Milosu.
Mozda bi vise profitirali da su napravili low cost verziju Kobre I (180-200.000$). Yugoimport ne proizvodi nesto slicno ako ne grijesim.

Image
Image
155_mm

#7560 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

nego kad smo kod ovih naziva, mislim da bi bosanski oklopnjaci trebaki nositi nazive "Tvrtko" na primjer "Tvrtko 4x4", "Tvrtko 6x6".
:D

ali naravno samo ako opravdavaju to ime svojim balistickim osobinama. inace moze da se zove i "Mehko 4x4".
155_mm

#7561 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

sala na stranu. mislim da bi trebali iskoristiti to sto se ima vlastita proizvodnja industrijske keramike i poboljsati oklop i zastitu vozila.

na nekom snimku sa sajma su poljaci predstavili svoju patriju sa keramickim plocama. mislim da su tvrdili da je keramicki oklop istih balistickih osobina za 45% laksi od celicnog.
Opetja033

#7562 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Opetja033 »

Industrija / TRZ Hadžići širi proizvodnju oružja: U Bihaću novi pogoni i radna mjesta

12. 01. 2019. u 16:16:00 Radiosarajevo.ba

Na prijedlog SBB-a, Vlada FBiH će prilikom rebalansa budžeta planirati 2 mil KM za pokretanje pogona namjenske industrije u Unsko-sanskom kantonu.

Već u ovoj godini trebao bi se uspostaviti administrativni centar koji bi odobrao lokaciju i osigurao pravno-tehničke uvjete za pokretanje namjenske industrije u USK-u, prenosi portal Cazin.net.

Radi se o veoma značajnom projektu za USK koji bi se trebao realizirati u naredne dvije godine.

Inicijator je Meho Rekić direktor Tehničko-remontnog zavoda Hadžići (TRZ Hadžići), poduzeća koje planira dislocirati dio proizvodnje u Bihać.

Namjenska vojna industrija u Federaciji BiH sa osam proizvodnih fabrika u posljednje dvije godine doživljava razvojnu ekspanziju.
Kako je riječ o veoma profitabilnoj vrsti industrije koja zahtjeva upošljavanje velikog broja ljudi, u 2017. otvoreno je 650, a u 2018. godini 1.000 radnih mjesta.
https://www.radiosarajevo.ba/biznis/kom ... sta/324003
insomnia78

#7563 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by insomnia78 »

155_mm wrote:nego kad smo kod ovih naziva, mislim da bi bosanski oklopnjaci trebaki nositi nazive "Tvrtko" na primjer "Tvrtko 4x4", "Tvrtko 6x6".

ali naravno samo ako opravdavaju to ime svojim balistickim osobinama. inace moze da se zove i "Mehko 4x4".
Prije po turskim sultanima.
Kejn

#7564 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Kejn »

Balističke rakete "Kijamet" , oklopnjak "Pataren", puška "Bogumilka" nastavi niz... :D
normala brate

#7565 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by normala brate »

Kejn wrote:Balističke rakete "Kijamet" , oklopnjak "Pataren", puška "Bogumilka" nastavi niz... :D
" Nogom usta " :D
Sanjarko

#7566 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Sanjarko »

Ovaj Despot idealan za tuci po sirotinji, civilima. Kao i sve sto se nabavlja kako sam shvatio. :(
Nivelacija

#7567 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nivelacija »

Hrmpallier wrote:
155_mm wrote:

Interesantno je pratiti avijacijski portal "tangosix.rs". Za avione manje-više znamo. Ono što se manje govori kod nas je da oni nabavljaju helikoptere u većem broju i da vojska dobiva jedva nešto malo više helikoptera nego policija. Očito da težište u svojih planova stavljaju mobilnost i upotrebu visokosposobnih jedinica specijalne policije kao neke interventne sile koja će u slučaju tarapane, da "odradi" posao zauzimanja/učvršćivanja ključnih tačaka u Bosni/Kosovu, prije bilo kakve mobilizacije probosanskih snaga. Obična vojska je u drugom planu. Lazari, Vukašini, k-ci, palci, je tu tek reda radi, uglavnom ako se nađe kakva budaletina da to kupi.

A čitam danas da novi ministara policije kantona Sarajevo, izjavljuje da će kantonalna policija "u narednim godinama" kupiti JEDAN helikopter. Kakvo je stanje neših helikoptera - znamo. O.K. Ali zar se kroz policiju ne nađe načina da se kupi koji helikopter, jer smo tu potpuno ( ali pot-pu-no ) inferiorni, i sa svakom godinom naša inferiornost raste. Jesmo li toliko siromašni, ili smo toliko nesvjesni ? A vidimo da se crni oblaci nadvijaju. Neprijateljski savez dodik-ćović je ozvaničen, više i ne pokušava da se krije. Evropa ne zna gdje joj je glava, a gdje dupe. Amerika ( Tramp ) ... podsjeća malo na aliu i. Do podne jedno, popodne drugo.
To sam ja vec pisao, formirati specijalne protuteroristicke jedinice u mupovima u sa, ze, tz, bihacu po 100-150 ljudi i po helikopter i jednu takvu u fup i helikopter.

To je 500-600 visoko obucenih ljudi sa opremom i 5 helikoptera ako se slucajno pogorsa migranstka kriza na ovom dijelu BiH.
insomnia78

#7568 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by insomnia78 »

Treba ukinuti ovo sranje od vojske i uvesti zandarmeriju. Ali to nikad nece proci
normala brate

#7569 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by normala brate »

insomnia78 wrote:Treba ukinuti ovo sranje od vojske i uvesti zandarmeriju. Ali to nikad nece proci
Pa vojska je samo zajednicka na papiru na terenu je stanje drugacije svi su u svojim torovima
zrakomlat

#7570 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by zrakomlat »

insomnia78 wrote:Treba ukinuti ovo sranje od vojske i uvesti zandarmeriju. Ali to nikad nece proci
Šta bi se dobilo s tim? U smislu šta podrazumjeva žandarmerija, konto sam da je to vrsta policije, nesam školovala po tom pitanju.
normala brate

#7571 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by normala brate »

zrakomlat wrote:
Šta bi se dobilo s tim? U smislu šta podrazumjeva žandarmerija, konto sam da je to vrsta policije, nesam školovala po tom pitanju.
Ma ne zna ni on
insomnia78

#7572 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by insomnia78 »

zrakomlat wrote:
Pa ako bi bila organizovani ko francuska dobili bi poprilicno.
Policijske jedinice koje rade sve policijske poslove (od antiterorizma preko spasavanja do kontrole saobracaja) organizovana na vojnom principu sa kasarnama van urbanih podrucja. Tako da bi umjesto ove beskorisne vojske dobio dobro obucene i dobro naoruzane i dobro rasporedjene policijske jedinice koje bi osim svih vec navedenih poslova sluzile i za amortizaciju “prvog udara”.
U Fr npr sva ruralna podrucja pokriva zandarmerija. Time bi djelimicno rjesio i obuku omladine jer mozes napraviti i razervni sastav
Zamisli da izmedju svih vecih gradova i u manjim gradovima imas kasarne dobro obucene i dobro naoruzane zandarmerije. Ne treba ih mjesati sa srpskom verzijom “specijalaca” jer ovdje rade bukvalno sve. Pa izmedju TZ i Sa puknes tri cetiri kasarne koje pokrivaju sav taj prostor. U svim mjestima prema entitetskoj granici takodje...
zrakomlat

#7573 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by zrakomlat »

insomnia78 wrote:
zrakomlat wrote:
Pa ako bi bila organizovani ko francuska dobili bi poprilicno.
Policijske jedinice koje rade sve policijske poslove (od antiterorizma preko spasavanja do kontrole saobracaja) organizovana na vojnom principu sa kasarnama van urbanih podrucja. Tako da bi umjesto ove beskorisne vojske dobio dobro obucene i dobro naoruzane i dobro rasporedjene policijske jedinice koje bi osim svih vec navedenih poslova sluzile i za amortizaciju “prvog udara”.
U Fr npr sva ruralna podrucja pokriva zandarmerija. Time bi djelimicno rjesio i obuku omladine jer mozes napraviti i razervni sastav
Zamisli da izmedju svih vecih gradova i u manjim gradovima imas kasarne dobro obucene i dobro naoruzane zandarmerije. Ne treba ih mjesati sa srpskom verzijom “specijalaca” jer ovdje rade bukvalno sve. Pa izmedju TZ i Sa puknes tri cetiri kasarne koje pokrivaju sav taj prostor. U svim mjestima prema entitetskoj granici takodje...
:thumbup:
Kontam razliku, ima smisla (al nema muje da postavlja kablove, sto bi se reklo u onom vicu :D ).
155_mm

#7574 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

nije na odmet ponoviti razlog postojanja OS.
OS BiH su jedina sila koja ima zakonsku obavezu zastite drzave na cijeloj teritoriji.
bez OS nema ni oficirskog kadra pocevsi od porucnika pa do pukovnika. bh. oficirski kadar po sposobnosti nista ne zaostaje od susjeda i komsija. dosta ih se skoluje u USA i GB. a i obuka u travniku je pod budnim okom engleza.

samo ove dvije stvari su dovoljan razlog za postojanje OS.

takodje ne vidim razloga zbog cega bi se morale ukinuti OS da bi se formirala zandarmerija.
insomnia78

#7575 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by insomnia78 »

Pa ni ne bi. Samo sto svakako od tog nema nista.
Post Reply