Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
Avetinho

#7551 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Avetinho »

occupylove wrote:moj stav i miliona drugih o neoiberalnome kapitalizmu propasti je poznat, posljedice vidimo svaki dan
a sada malo zakuhavanja :D
iz svih 50 drzava u Bijelu kucu je stigla peticija za odcijepljenje od USA !
za sada oko 675 000 potpisa , sto po zakonu bijela kuca sada mora uzeti u razmatranje
osveta konzervativaca i pakost za Obamu ?
bijeli konzervativci su ljuti , i poslije reizbora Obame uslijedio je val otkaza , pod opravdanjem da kompanije ne mogu priustiti Obamine reforme zdravstva i slicno
( oko 20 000 ljudi izgubilo posao )
priznajem ?
gadni su ovi desnicari u USA nece OBAMI biti lako sa njima , pogotovo zato sto predlazu reformu poreza i olaksice za srednju klasu

http://investmentwatchblog.com/secessio ... XBTvYmU.99
Ovaj post dolazi od lika koji drugima prigovara neobjektivno informisanje.

Ili je u pitanju cista zloba, ili manjak inteligencije -- ne moze biti trece.

Da si zaista htio objektivno prenijeti ovakvu vijest, morao si reci da se to u Americi moze desiti jedino gradjanskim ratom (do kojeg u dogledno vrijeme nece doci). Pitanje otcjepljenja je zakljuceno Americkim gradjanskim ratom 1865., kada je Konfederacija porazena. Otcjepljenje od SAD je protuustavno, a ova zajebancija luzera s peticijama je samo to -- zajebancija luzera.
Nokija

#7552 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Nokija »

muhafuca wrote:
Nokija wrote:@Jefferson/ja Sam OdaVle

Sve ok, vjerovatno razmisljamo slicno :D

Ja samo hocu reci da je Amerika najbolji primjer kako totalna liberalizacija dugorocno ide na stetu gradjana.
Ma decenijama / svjetlosnim godinama je Amerika od totalne liberalizacije
Da si rekao Holandija (vrlo blizu mada ne totalno liberalni) , Skandinavske zemlje (donekle) ..
koje uz sve eventualne nedostatke funkcionisu ponajbolje od zapadnih demokratija
pa i nekako al Amerika
Just sayin - no hard feelings :thumbup:
Nokija je zeMsko :D
Nisam mislila na liberalizaciju droge, prostitucije, abortusa i sl.
Mislila sam na liberalizaciju u ekonomskom smislu.
jefferson

#7553 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jefferson »

Ja samo hocu reci da je Amerika najbolji primjer kako totalna liberalizacija dugorocno ide na stetu gradjana.
Sad se vracamo na evropu: Grcka? Spanija? Portugal? italija? ni francuska nije daleko!
Problem je sto drzavno vlasnistvo obicno vodi ka nepotizmu, aljkavosti i sl. Jos uvijek je najlakse se obogatiti u americi, jos uvijek 6 miliona ljudi svake godine aplicira za zelenu kartu iako je zdravstveni sistem losiji nego u francuskoj ili recimo kanadi, iako nema socijale kao u tim zemljama i sl.
Npr. Grcka je svojevremeno se busala u prsa da imaju bolje vozove nego SAD! I imaju! Problem je sto je vlada morala subvencionirati zeljeznicu toliko da im je isplatnije bilo placati taxi svakom radniku do posla i s posla nego vaditi zeljeznicu iz dugova. Inace zeljeznice u SAD su isto privatne! To sto ti imas voz od 300km/h mozes macku o rep okaciti ako njega vlada mora parama gurat.
Druga je to fela, druga istorija i druga politicka kultura.
Last edited by jefferson on 15/11/2012 20:13, edited 1 time in total.
muhafuca

#7554 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by muhafuca »

Nokija wrote:
muhafuca wrote:

Da si rekao Holandija (vrlo blizu mada ne totalno liberalni) , Skandinavske zemlje (donekle) ..
koje uz sve eventualne nedostatke funkcionisu ponajbolje od zapadnih demokratija
pa i nekako al Amerika
Halali - na forumima kontam da je vecinom
muska populacija sto je vjerovatno donekle
i tacno a pogotovo na podforumima politika
pa uvijek idem po defaultu da se obracam muskarcu
(i u 90% slucajeva potrefim :mrgreen: )

A i ja sam mislio na liberalizaciju i u ekonomskom smislu
To ti je otprilike neka Ron Paul opcija koja vuce nekih
maksimalno 10% (da budem velikodusan) populacije u Americi
sto znaci da je i u Ekonomskom smislu USA daleko od prave liberalne demokratije
ili totalna liberalizacija kao sto si je ti nazvala
jefferson

#7555 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jefferson »

pa i nekako al Amerika
Halali - na forumima kontam da je vecinom
muska populacija sto je vjerovatno donekle
i tacno a pogotovo na podforumima politika
pa uvijek idem po defaultu da se obracam muskarcu
(i u 90% slucajeva potrefim :mrgreen: )

A i ja sam mislio na liberalizaciju i u ekonomskom smislu
To ti je otprilike neka Ron Paul opcija koja vuce nekih
maksimalno 10% (da budem velikodusan) populacije u Americi
sto znaci da je i u Ekonomskom smislu USA daleko od prave liberalne demokratije
ili totalna liberalizacija kao sto si je ti nazvala

Cekaj, jesam li ja dobros hvatio! Ti tvrdis da Holandija, Svedska i sl. imaju liberalniju ekonomiju od SAD? Jesam li dobro shvatio tvoj post?
hrastov žižak

#7556 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by hrastov žižak »

zajebunio se malo muha. srećom pa nemaju.
jefferson

#7557 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jefferson »

hrastov žižak wrote:zajebunio se malo muha. srećom pa nemaju.
I ja mislim da se malo zabunio :D
muhafuca

#7558 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by muhafuca »

jefferson wrote:
Cekaj, jesam li ja dobros hvatio! Ti tvrdis da Holandija, Svedska i sl. imaju liberalniju ekonomiju od SAD? Jesam li dobro shvatio tvoj post?
Od Amerike da - zasto pitas ?
jefferson

#7559 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jefferson »

muhafuca wrote:
jefferson wrote:
Pa de ti se malo saberi sta znaci liberalna ekonomija.
Liberalna ekonomija znaci manje uplitanja drzave a ne obratno. Otkad Holandija, Svedska i slicne drzave imaju manje uplitanja drzave u ekonomiju od amerike?
muhafuca

#7560 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by muhafuca »

jefferson wrote:
muhafuca wrote:
jefferson wrote:
Pa de ti se malo saberi sta znaci liberalna ekonomija.
Liberalna ekonomija znaci manje uplitanja drzave a ne obratno. Otkad Holandija, Svedska i slicne drzave imaju manje uplitanja drzave u ekonomiju od amerike?
Malo pogledaj ko ima zakone ko zakone
i vidjeces da amerika ima puno stroze zakone
pogotovo antimonopolske od navednih drzava

To sto se oni selektivno primjenjuju na jedne a ne primjenjuju na druge
i sto su korporacijama kroz lobiranje omoguceni raznorazni loopholes

to nije pokazatelj liberalne demokratije vec drzavnog protekcionizma
koje mnogi i u americi vec nazivaju i fasizmom (fasizam je
kao sto vjerovatno znas bio poznat po sprezi drzave i velikih kompanija kojima je podjeljen monopol)
Ja ipak ne bih otisao tako daleko i nazvao fasizmom ali samo kazem da ima ljudi koji
i tako misle

Ako svedem na jednostavniji nivo mozda skontas o cemu govorim
npr amerika ima jako stroge (jos uvijek) zakone o marijuani
ali kad policajac uhapsi crnca ovaj automatski ide u zatvor
a ima i slucajeva u pojedinim drzavama da nakon third strike
covjek dozivotno zavrsi u zuatvoru do kraja zivota
Ako je crnac naravno ili latinos
Bjelac uglavnom dobije cusku iza uha i mrs kuci

Slicna je situacija i u Ekonomiji - ima amerika jako puno zakona
koji se ne primjenuju na povlastene ali se jako primjenjuju
na sitnu buraniju
jefferson

#7561 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jefferson »

Malo pogledaj ko ima zakone ko zakone
i vidjeces da amerika ima puno stroze zakone
pogotovo antimonopolske od navednih drzava

To sto se oni selektivno primjenjuju na jedne a ne primjenjuju na druge
i sto su korporacijama kroz lobiranje omoguceni raznorazni loopholes

to nije pokazatelj liberalne demokratije vec drzavnog protekcionizma
koje mnogi i u americi vec nazivaju i fasizmom (fasizam je
kao sto vjerovatno znas bio poznat po sprezi drzave i velikih kompanija kojima je podjeljen monopol)
Ja ipak ne bih otisao tako daleko i nazvao fasizmom ali samo kazem da ima ljudi koji
i tako misle

Ako svedem na jednostavniji nivo mozda skontas o cemu govorim
npr amerika ima jako stroge (jos uvijek) zakone o marijuani
ali kad policajac uhapsi crnca ovaj automatski ide u zatvor
a ima i slucajeva u pojedinim drzavama da nakon third strike
covjek dozivotno zavrsi u zuatvoru do kraja zivota
Ako je crnac naravno ili latinos
Bjelac uglavnom dobije cusku iza uha i mrs kuci

Slicna je situacija i u Ekonomiji - ima amerika jako puno zakona
koji se ne primjenuju na povlastene ali se jako primjenjuju
na sitnu buraniju
Mislim nigdje veze. Tvoj post je: komsinica sa petog mi danas dosla i rekla da je komsinica sa treceg bila u liftu sa komsinicom sa osomog i ona je njoj rekla.....
Zakone? Jaro moj probaj otici u bankrot u engleskoj pa ces vidjeti sta ce ti drzava uraditi ili u svedkoj. U SAD cim ljudi malo se zaduze, odmah daj bankrot da ja to rjesim.
To da drzava selektivno biram na koga ce zakon primjeniti je obicna glupost.
Evo ti danas BP je morao se poravnati za 4.5 milijarde dolara, pored 20 milijardi koje su vec odvojili.
Sitna buranija, jaro moj sta sve sitna buranija radi u americi kada su ekonomski zakoni u pitanju je strahota.
Ali sve sto si ti nabrojao nema veze sa liberalnom ekonomijom. U holandiji is vedskoj drzava je VLASNIK mnogih preduzeca i agencija. Elektroprivreda, vodovod, gasne kompanije itd, itd. U americi je to sve privatno.
Liberalna ekonomija govori da drzava svojim uplitanjem u nacn proizvodnje i ponude i potraznje smanjuje ekonomski razvoj. Svedska pogotovo ide mjesanom metodom, gdje drzava ima monopol na nekim preduzecima.
Amerika ima stroge zakone, ali liberalna ekonomska misao ne govori o nepostojanju zakona nego o uplitanju drzave u nacin proizvodnje kao i ponudu i potraznju.
Sada, ekonomska misao koju zastupa Ron Paul "libertarian" je nesto drugo, ali niti jedna ekonomska misao nije 100% odvojena od drzave jer se ne mozes odvojiti od drzave 100%. Ali kada drzava ima monopol nad nekim obicima ponude, to nema veze sa liberalnom ekonomskom misli. Zakoni? Zakoni su potrebni svima, pa i Ron Paulu.
I sve to veze nema sa marihuanom!
muhafuca

#7562 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by muhafuca »

jefferson wrote:
Mislim nigdje veze. Tvoj post je: komsinica sa petog mi danas dosla i rekla da je komsinica sa treceg bila u liftu sa komsinicom sa osomog i ona je njoj rekla.....
Zakone? Jaro moj probaj otici u bankrot u engleskoj pa ces vidjeti sta ce ti drzava uraditi ili u svedkoj. U SAD cim ljudi malo se zaduze, odmah daj bankrot da ja to rjesim.
Evo ti danas BP je morao se poravnati za 4.5 milijarde dolara, pored 20 milijardi koje su vec odvojili.
Sitna buranija, jaro moj sta sve sitna buranija radi u americi kada su ekonomski zakoni u pitanju je strahota.
Ali sve sto si ti nabrojao nema veze sa liberalnom ekonomijom. U holandiji is vedskoj drzava je VLASNIK mnogih preduzeca i agencija. Elektroprivreda, vodovod, gasne kompanije itd, itd. U americi je to sve privatno.
Liberalna ekonomija govori da drzava svojim uplitanjem u nacn proizvodnje i ponude i potraznje smanjuje ekonomski razvoj. Svedska pogotovo ide mjesanom metodom, gdje drzava ima monopol na nekim preduzecima.
Amerika ima stroge zakone, ali liberalna ekonomska misao ne govori o nepostojanju zakona nego o uplitanju drzave u nacin proizvodnje kao i ponudu i potraznju.
Sada, ekonomska misao koju zastupa Ron Paul "libertarian" je nesto drugo, ali niti jedna ekonomska misao nije 100% odvojena od drzave jer se ne mozes odvojiti od drzave 100%. Ali kada drzava ima monopol nad nekim obicima ponude, to nema veze sa liberalnom ekonomskom misli. Zakoni? Zakoni su potrebni svima, pa i Ron Paulu.
Pa zar u liberalnoj demokratiji drzava te pomaze kad odes u bankrot (kao sto ti kazes da bude
slucaj u USA ako sam te dobro skontao) ? - I u Evropi mozes otici u bankrot
ali ce ti sve oteti i ostaces samo na osnovnim zivotnim potrebama (to bi
kolko se ja kontam bilo blize liberalnoj ideji u ekonomiji)

Ne znam kolko si upucen ali u EU odkad je osnovana drzava ima pravo na monopol samo
na dvije ili tri grane privrede da zadrzi u svome vlasnistvu (pa neko odabere zeljeznice
neko Telekom ... ) a u stvari nije cak ni klasicni monopol vec ima pravo drzava
da zadrzi u vlasnistvu recimo Telekom ali drugi telekomi mogu slobodno konkuristai na trzistu
te zemlje
I u Americi kolko znam Aerodromi su uvijek bili u drzavnom vlasnistvu a i Zeljeznica (nisam siguran
za zeljeznicu al eto hajd nek i nije vjerovatno imaju nesto drugo jos u vlasnistvu)

@zakoni
Pa po zakonima (koji su dio trzisnih pravila tj ogranicavaju ili dopustaju sta se moze a sta ne moze)
odredjujes koliko je neka ekonomija liberalna ili nije
Eh ja sam ti sad govorio da Amerika ima dosta strozije zakone samo sto se selektivno primjenjuju
ili ne primjenjuju
pa tako imas slucaj da jedan windows (tj microsoft) dvaput izgubi anti-monopolski spor
u Evropi (jer se zakoni ,ne perfektno ali daleko bolje nego u Americi , jednako primjenjuju
na velike i male igrace
dok u Americi nema sanse da windows izgubi antimonoposki slucaj iako imaju
stroze antimonopolske zakone od Evropskih (uglavnom zbog Holivuda i nekih
davnih slucajeva gdje su ovi skontali da je jako lijepo kad mozes nekome krasti ideje
i onda reci "pa nemas ti bas jarane monopol na to - ovo je slobodna drzava" - ali to je sad
totalno druga prica)
jefferson

#7563 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jefferson »

muhafuca wrote:
jefferson wrote:
Pa zar u liberalnoj demokratiji drzava te pomaze kad odes u bankrot (kao sto ti kazes da bude

Ne znam kolko si upucen ali u EU odkad je osnovana drzava ima pravo na monopol samo
na dvije ili tri grane privrede da zadrzi u svome vlasnistvu (pa neko odabere zeljeznice
da zadrzi u vlasnistvu recimo Telekom ali drugi telekomi mogu slobodno konkuristai na trzistu
te zemlje
I u Americi kolko znam Aerodromi su uvijek bili u drzavnom vlasnistvu a i Zeljeznica (nisam siguran
za zeljeznicu al eto hajd nek i nije vjerovatno imaju nesto drugo jos u vlasnistvu)

@zakoni
Pa po zakonima (koji su dio trzisnih pravila tj ogranicavaju ili dopustaju sta se moze a sta ne moze)
Eh ja sam ti sad govorio da Amerika ima dosta strozije zakone samo sto se selektivno primjenjuju
ili ne primjenjuju
pa tako imas slucaj da jedan windows (tj microsoft) dvaput izgubi anti-monopolski spor
u Evropi (jer se zakoni ,ne perfektno ali daleko bolje nego u Americi , jednako primjenjuju
na velike i male igrace
davnih slucajeva gdje su ovi skontali da je jako lijepo kad mozes nekome krasti ideje
i onda reci "pa nemas ti bas jarane monopol na to - ovo je slobodna drzava" - ali to je sad
totalno druga prica)
Ovdje otprilike se vidi koliko lupas.
Hajde na wikipediju ili odakle vec dobivas te svoje informacije pa ponovo istrazi.
Od svih firmi koje si naveo, naveo si firmu koju je Vlada SAD rasturila 90-tih godina.
EU je reagovala dosta, dosta kasnije!
Aerodromi-mnogi su privatni, mnogi su dionicka drustva.
Zeljeznice: privatne
EU ima daleko vise upliva u ekonomiju nego u SAD, na kraju krajeva zato ekonomija u SAD i jeste toliko fleksibilna.
Inace za tvoju informaciju, 95% ljudi u SAD je zaposleno u mali/srednjim preduzecima koji veze nemaju sa korporativnim ustrojem.
Malo manje zavjera vodi ka boljem razumjevanju stanja.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#7564 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Dado dijasporitus »

jefferson wrote:
muhafuca wrote:
jefferson wrote:

te zemlje

@zakoni
ili ne primjenjuju
na velike i male igrace
totalno druga prica)
Ovdje otprilike se vidi koliko lupas.
Hajde na wikipediju ili odakle vec dobivas te svoje informacije pa ponovo istrazi.
Od svih firmi koje si naveo, naveo si firmu koju je Vlada SAD rasturila 90-tih godina.
Aerodromi-mnogi su privatni, mnogi su dionicka drustva.
Zeljeznice: privatne
EU ima daleko vise upliva u ekonomiju nego u SAD, na kraju krajeva zato ekonomija u SAD i jeste toliko fleksibilna.
Inace za tvoju informaciju, 95% ljudi u SAD je zaposleno u mali/srednjim preduzecima koji veze nemaju sa korporativnim ustrojem.
Malo manje zavjera vodi ka boljem razumjevanju stanja.

Zeljeznice: polu-privatne. Drzava ima povelik udio i vlasnistvo u mnogim velikim zeljeznickim sistemima u SAD-u (MTA, Acela itd).

Mada mi je pravo cudno da uopste uporedjujete Holandiju i Svedsku sa SAD-om koja ima 30 puta vise stanovnika, isto toliko vise teritorije i jednako toliko kompleksniju ekonomiju. Pored toga vecina drzava u Evropi ima puno duzu tradiciju socijal-demokratije nego SAD-a koja je tradicionalno uvijek bila ekonomski liberalnija (u smislu les faire).
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#7565 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Hame_ »

jefferson wrote:Od svih firmi koje si naveo, naveo si firmu koju je Vlada SAD rasturila 90-tih godina.
Tačno, i tako u većini poruka lupaju pravo :-)
occupylove

#7566 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by occupylove »

raspodjela profita , ili nejednakost u USA ?
clanovi upravnih odbora par najvecih korporacija imaju primanja 400 puta veca negoli prosjecni Americki radnik !
nije u pitanju 1 %
vec 00.45 % koji drzi u rukama nevjerovatnu moc i kapital i politicki uticaj
a to nije demokracija , nije niti izvorni kapitalizam
to je plutokracija i feudalizam 21 vijeka
nesto je jako trulo u sistemu, globalno ;

http://www.huffingtonpost.com/2012/09/2 ... 98539.html
jefferson

#7567 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jefferson »

occupylove wrote:raspodjela profita , ili nejednakost u USA ?
clanovi upravnih odbora par najvecih korporacija imaju primanja 400 puta veca negoli prosjecni Americki radnik !
nije u pitanju 1 %

Sto ne bi imali?
jefferson

#7568 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jefferson »

Zeljeznice: polu-privatne. Drzava ima povelik udio i vlasnistvo u mnogim velikim zeljeznickim sistemima u SAD-u (MTA, Acela itd).

Mada mi je pravo cudno da uopste uporedjujete Holandiju i Svedsku sa SAD-om koja ima 30 puta vise stanovnika, isto toliko vise teritorije i jednako toliko kompleksniju ekonomiju. Pored toga vecina drzava u Evropi ima puno duzu tradiciju socijal-demokratije nego SAD-a koja je tradicionalno uvijek bila ekonomski liberalnija (u smislu les faire).
@dado:

Kada sam rekao privatne mislio sam da sagovornik podrazumjeva da su sve te firme dostupne na berzi i da vlada u dosta njih ima, a u nekima nema udjela. Sve su to "javna" preduzeca sa nekoliko desetina velikih dionicara i mali milion malih dionicara.
jefferson

#7569 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jefferson »

Hame_ wrote:
jefferson wrote:Od svih firmi koje si naveo, naveo si firmu koju je Vlada SAD rasturila 90-tih godina.
Ma ljudi ovdje pocnu pricati neke stvari kao da je istorija pocela prije 5-6 godina.
occupylove

#7570 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by occupylove »

jefferson wrote:
nije u pitanju 1 %

Sto ne bi imali?
Jeffersone
malo si neozbiljan
ti tipovi ne sljive Ameriku niti bilo koga drugoga osim svojih interesa , ti tipovi su neprijatelji USA kao i Wall Street
a ne mi iz Occupy koji smo fanaticni Amerikanci i patrioti u poredjenju sa oligarhijom koja zimuje na Bahamima i Sejselima
i izvlaci bogatsva Amerike u Kinu, Indiju i dalje
pogledaj Mit Romnija , i njegovu kompaniju ?
20 000 radnih mjesta je preselio u Kinu
i on se naziva 'patriotom "?
hrastov žižak

#7571 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by hrastov žižak »

pomalo simpozijume, pomalo. nije još došla voda do grla, nije se skupila kritična masa.
occupylove

#7572 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by occupylove »

hrastov žižak wrote:pomalo simpozijume, pomalo. nije još došla voda do grla, nije se skupila kritična masa.
tacno
takticki i polako
muhafuca

#7573 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by muhafuca »

jefferson wrote:
Hame_ wrote:
Ma ljudi ovdje pocnu pricati neke stvari kao da je istorija pocela prije 5-6 godina.
Nemam sad vremena za nastavak ovoga
al u vecini stvari sta god covjek napise
ti kontriras nekim primjerom - ja ili cak i neko
drugi ti ukaze da to i nije bas tako
eh onda slijedi mislio sam da je ovo ono ili da je ono ovo
nemoj me bukvalno shvatat itd

- Po onom primjeru sa zeljeznicama na primjer
onda u EU i nemas drzavnih firmi jer su sve firme
na berzi i samo su uslovno receno drzavne jer si ti
postavio kao kriterij da firma ako je na berzi nije drzavna

Isto tako vodovod i slicne komunalne firme su drzavne
evo npr i kod nas u BiH samo zato jer ih niko nece kupiti
ALBA npr gdje je god ponudila otkup komunalnog preduzeca
zavrsen je posao za minut - al odvoz smeca je malo laksa prica
vodovod i slicna preduzeca koja kod nas a i sirom evrope
osim u najrazvijenijim zemljama ce jos dugo biti drzavni
iz prostog razloga sto zahtjevaju ogromne investicije i niko
nije zainteresovan za otkup itd itd - al mislim da
nema smisla ovu pricu o koja zemlja ima liberalniju ekonomiju
nastavljati jer polazis od nekih linija koje trpaju Americki
mediji svakodnevno - kako su oni najbolji najbolji sistem u svemu imaju
do te mjere da ljudi pocnu misliti da su kod ociju sljepi kod usiju gluhi
a kod mozga glupi
jefferson

#7574 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jefferson »

Nemam sad vremena za nastavak ovoga
al u vecini stvari sta god covjek napise
ti kontriras nekim primjerom - ja ili cak i neko
drugi ti ukaze da to i nije bas tako
eh onda slijedi mislio sam da je ovo ono ili da je ono ovo
nemoj me bukvalno shvatat itd

- Po onom primjeru sa zeljeznicama na primjer
onda u EU i nemas drzavnih firmi jer su sve firme
na berzi i samo su uslovno receno drzavne jer si ti
postavio kao kriterij da firma ako je na berzi nije drzavna

Isto tako vodovod i slicne komunalne firme su drzavne
evo npr i kod nas u BiH samo zato jer ih niko nece kupiti
ALBA npr gdje je god ponudila otkup komunalnog preduzeca
zavrsen je posao za minut - al odvoz smeca je malo laksa prica
vodovod i slicna preduzeca koja kod nas a i sirom evrope
osim u najrazvijenijim zemljama ce jos dugo biti drzavni
iz prostog razloga sto zahtjevaju ogromne investicije i niko
nije zainteresovan za otkup itd itd - al mislim da
nema smisla ovu pricu o koja zemlja ima liberalniju ekonomiju
nastavljati jer polazis od nekih linija koje trpaju Americki
mediji svakodnevno - kako su oni najbolji najbolji sistem u svemu imaju
do te mjere da ljudi pocnu misliti da su kod ociju sljepi kod usiju gluhi
a kod mozga glupi
Pa ti si naveo primjere, jbg.
Drzava ne kupuje dionice. Drzava ako je u interesu zajednice moze biti dionicar da osnuje neko preduzece (recimo aerodrom ili brodsku luku i sl.) medjutim vlasnik zeljeznickih kompanija kao sto je recimo Norflok-Southern nije u vlasnistvu drzave a jedna je od najvaznijih zeljeznickih kompanija.
Drzava moze uci kao suvlasnik neke zeljeznicke rute koja je neisplativa privatnicima ali je bitna recimo za neku zajednicu.
u liberalnoj ekonomiji je nemoguce odvojiti drzavu od ekonomije, ali tvrditi da je Svedska bliza liberalnoj ekonomiji od SAD, je izvini, ali cisto enznanje nego samo nagadjanje.
Takodje, ja sam ti dao primjer jer si ti upravo spomenuo tu kompaniju!
Ta kompanija je prakticno rasturena od strane vlade SAD upravo jer je imala monopol, prije nego sto su u EU znali bil pisali ili srali!
jefferson

#7575 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jefferson »

occupylove wrote:
jefferson wrote:
nije u pitanju 1 %

Sto ne bi imali?
Jeffersone
malo si neozbiljan
ti tipovi ne sljive Ameriku niti bilo koga drugoga osim svojih interesa , ti tipovi su neprijatelji USA kao i Wall Street
a ne mi iz Occupy koji smo fanaticni Amerikanci i patrioti u poredjenju sa oligarhijom koja zimuje na Bahamima i Sejselima
i izvlaci bogatsva Amerike u Kinu, Indiju i dalje
pogledaj Mit Romnija , i njegovu kompaniju ?
20 000 radnih mjesta je preselio u Kinu
i on se naziva 'patriotom "?
Zato sto su to privatne kompanije!
To nije Slavko Rodic niti samoupravljanje.
Komapnija ej tu da pravi profit a ne da bude socijalna institucija. Mi smo imali takve kompanije u SFRJ pa gdje su sad?
Pusti se kukanja, sazaljevanja i socijale.
Post Reply