jefferson wrote:
Mislim nigdje veze. Tvoj post je: komsinica sa petog mi danas dosla i rekla da je komsinica sa treceg bila u liftu sa komsinicom sa osomog i ona je njoj rekla.....
Zakone? Jaro moj probaj otici u bankrot u engleskoj pa ces vidjeti sta ce ti drzava uraditi ili u svedkoj. U SAD cim ljudi malo se zaduze, odmah daj bankrot da ja to rjesim.
To da drzava selektivno biram na koga ce zakon primjeniti je obicna glupost.
Evo ti danas BP je morao se poravnati za 4.5 milijarde dolara, pored 20 milijardi koje su vec odvojili.
Sitna buranija, jaro moj sta sve sitna buranija radi u americi kada su ekonomski zakoni u pitanju je strahota.
Ali sve sto si ti nabrojao nema veze sa liberalnom ekonomijom. U holandiji is vedskoj drzava je VLASNIK mnogih preduzeca i agencija. Elektroprivreda, vodovod, gasne kompanije itd, itd. U americi je to sve privatno.
Liberalna ekonomija govori da drzava svojim uplitanjem u nacn proizvodnje i ponude i potraznje smanjuje ekonomski razvoj. Svedska pogotovo ide mjesanom metodom, gdje drzava ima monopol na nekim preduzecima.
Amerika ima stroge zakone, ali liberalna ekonomska misao ne govori o nepostojanju zakona nego o uplitanju drzave u nacin proizvodnje kao i ponudu i potraznju.
Sada, ekonomska misao koju zastupa Ron Paul "libertarian" je nesto drugo, ali niti jedna ekonomska misao nije 100% odvojena od drzave jer se ne mozes odvojiti od drzave 100%. Ali kada drzava ima monopol nad nekim obicima ponude, to nema veze sa liberalnom ekonomskom misli. Zakoni? Zakoni su potrebni svima, pa i Ron Paulu.
I sve to veze nema sa marihuanom!
Pa zar u liberalnoj demokratiji drzava te pomaze kad odes u bankrot (kao sto ti kazes da bude
slucaj u USA ako sam te dobro skontao) ? - I u Evropi mozes otici u bankrot
ali ce ti sve oteti i ostaces samo na osnovnim zivotnim potrebama (to bi
kolko se ja kontam bilo blize liberalnoj ideji u ekonomiji)
Ne znam kolko si upucen ali u EU odkad je osnovana drzava ima pravo na monopol samo
na dvije ili tri grane privrede da zadrzi u svome vlasnistvu (pa neko odabere zeljeznice
neko Telekom ... ) a u stvari nije cak ni klasicni monopol vec ima pravo drzava
da zadrzi u vlasnistvu recimo Telekom ali drugi telekomi mogu slobodno konkuristai na trzistu
te zemlje
I u Americi kolko znam Aerodromi su uvijek bili u drzavnom vlasnistvu a i Zeljeznica (nisam siguran
za zeljeznicu al eto hajd nek i nije vjerovatno imaju nesto drugo jos u vlasnistvu)
@zakoni
Pa po zakonima (koji su dio trzisnih pravila tj ogranicavaju ili dopustaju sta se moze a sta ne moze)
odredjujes koliko je neka ekonomija liberalna ili nije
Eh ja sam ti sad govorio da Amerika ima dosta strozije zakone samo sto se selektivno primjenjuju
ili ne primjenjuju
pa tako imas slucaj da jedan windows (tj microsoft) dvaput izgubi anti-monopolski spor
u Evropi (jer se zakoni ,ne perfektno ali daleko bolje nego u Americi , jednako primjenjuju
na velike i male igrace
dok u Americi nema sanse da windows izgubi antimonoposki slucaj iako imaju
stroze antimonopolske zakone od Evropskih (uglavnom zbog Holivuda i nekih
davnih slucajeva gdje su ovi skontali da je jako lijepo kad mozes nekome krasti ideje
i onda reci "pa nemas ti bas jarane monopol na to - ovo je slobodna drzava" - ali to je sad
totalno druga prica)