Pa nije nista drugo rekao.512MB wrote:Pa ima, nisam upratio da je iko tvrdio da toga nema.madner wrote:Ne samo beskucnika nego i sirotinje, kvartova gdje murija ne zalazi i skola gdje se ne govori maticni jezik.
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- madner
#7551 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- madner
#7552 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sto je potpuno nebitno, ne treba se previse brinuti za nadprosjecne gdje god bili.mirsek wrote:Ovdje je bit vecine diskusija da li moze prosjecna a pogotovo nadprosjecna osoba vise postici na zapadu u odnosu na BIH, naravno ako se trudi.
Moje misljenje je da moze.
- mirsek
#7553 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa ok, slazem se, i oni su manjina al evo uzmi prosjek, SSS, vrijedan, hoce da radi, hoce li bolje proci u BIH ili u Njemackoj ?madner wrote:Sto je potpuno nebitno, ne treba se previse brinuti za nadprosjecne gdje god bili.mirsek wrote:Ovdje je bit vecine diskusija da li moze prosjecna a pogotovo nadprosjecna osoba vise postici na zapadu u odnosu na BIH, naravno ako se trudi.
- madner
#7554 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zavisi gdje je zavrsio SSSmirsek wrote:Pa ok, slazem se, i oni su manjina al evo uzmi prosjek, SSS, vrijedan, hoce da radi, hoce li bolje proci u BIH ili u Njemackoj ?madner wrote:Sto je potpuno nebitno, ne treba se previse brinuti za nadprosjecne gdje god bili.mirsek wrote:Ovdje je bit vecine diskusija da li moze prosjecna a pogotovo nadprosjecna osoba vise postici na zapadu u odnosu na BIH, naravno ako se trudi.
Malo je SSS koja moze birati izmedju BiH i De.
- 512MB
- Ommadawn
#7556 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
konjislav wrote:Zato što je naroda stid da budu beskućnici. To je velika bruka. Šta će narod reći?HAVANA wrote:Ne se svadjati,ne.A beskucnika sam najmanje vidio u bosni ,od svega sto sam u zivotu obisao.
Kako što si vidio na zapadu ljudi slabo imaju stida i nije ih briga o ovakvim stvarima. Također ljudi kod nas imaju stav da je meni nešto moje, nije bitno što je malo, te u neko vrijeme kupe ili naprave kuću ili stan, onda ne mogu nikada biti beskućnici.
- славянин
#7557 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne nisam de mi reci kako je tamo ?Ommadawn wrote:Ti očito nikad nisi bio na Zapadu...славянин wrote:Ima - oni koji nece da rade ili su totalno nesposobni za zivot.insomnia78 wrote: U njemackoj nema beskucnika?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
-
Fudo387
#7559 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Post godine.konjislav wrote:Zato što je naroda stid da budu beskućnici. To je velika bruka. Šta će narod reći?HAVANA wrote:Ne se svadjati,ne.A beskucnika sam najmanje vidio u bosni ,od svega sto sam u zivotu obisao.
Kako što si vidio na zapadu ljudi slabo imaju stida i nije ih briga o ovakvim stvarima. Također ljudi kod nas imaju stav da je meni nešto moje, nije bitno što je malo, te u neko vrijeme kupe ili naprave kuću ili stan, onda ne mogu nikada biti beskućnici.
- Ommadawn
#7560 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Otidji pa vidi.славянин wrote:Ne nisam de mi reci kako je tamo ?Ommadawn wrote: Ti očito nikad nisi bio na Zapadu...
- uglavnomja
- славянин
#7562 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jel se vozi na lijevoj strani tamo ?Ommadawn wrote: Otidji pa vidi.
- Ommadawn
#7563 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Otidji pa vidiславянин wrote:Jel se vozi na lijevoj strani tamo ?Ommadawn wrote: Otidji pa vidi.
- славянин
#7564 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa de forum je podijeli svoje vrijedno znanje i iskustva ne budi sebican.Ommadawn wrote: Otidji pa vidi
- Ommadawn
#7565 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Podijelio sam.славянин wrote:Pa de forum je podijeli svoje vrijedno znanje i iskustva ne budi sebican.Ommadawn wrote: Otidji pa vidi
-
Seyfo
#7566 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Čuj "dijasporske sadake"...vi dijasporci stvarno mislite da bez vas ništa ne bi funkcionisalo. Ima mnogo ljudi da nemaju nikakve veze s dijasporom, kako god da im je.512MB wrote:Dosta (ne svi) tih beskucnika SVOJOM voljom zive na ulici, jer su se posvadjali sa familijom, jer su kivni na sistem, ne zele pomoc drzave, psihicki bolesnici, itd itd. U BiH takvi zive kod nene u podrumu i zivotare od dijasporske sadake..Seyfo wrote:Konjislav mi se činio kao lik koji IMA dvije čiste u glavi, ali mrtav hladan izjaviti da u Bosni nema beskućnika jer ih je STID to biti....
![]()
Izgleda da je dovoljno živjeti mjesec vani da počneš lupetati i odroditi se od svijeta. Još mjesec i mogao bi zaboraviti naš jezik. Još mjesec i imamo novog Zviza.
A smatram da u BiH nema beskućnika jer su, pored navika iz predratnog sistema, porodice mnogo više povezane nego na zapadu, pa je mala vjerovatnoća da ćeš biti beskućnik dok god iko od tvojih ima mogućnosti da ti pomogne (u narodu bi se reklo da se živi "u džematu"). Na kraju krajeva, odvajkada je vani i išao mahom onaj koji se ovdje nije snašao,a dobrostojeći su ostajali; u zadnje vrijeme se i to mijenja.
Čak i Cigani imaju (i vazda su imali) svoja naselja i svoj krov nad glavom, u zadnje vrijeme sam vidio da vozaju golf 4, kombije novije isl.
- 512MB
#7567 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
1/3 vaseg bdpa pumpa dijaspora, ne znam kako bi fercerali bez tog..Seyfo wrote: Čuj "dijasporske sadake"...vi dijasporci stvarno mislite da bez vas ništa ne bi funkcionisalo. Ima mnogo ljudi da nemaju nikakve veze s dijasporom, kako god da im je.
A smatram da u BiH nema beskućnika jer su, pored navika iz predratnog sistema, porodice mnogo više povezane nego na zapadu, pa je mala vjerovatnoća da ćeš biti beskućnik dok god iko od tvojih ima mogućnosti da ti pomogne (u narodu bi se reklo da se živi "u džematu"). Na kraju krajeva, odvajkada je vani i išao mahom onaj koji se ovdje nije snašao,a dobrostojeći su ostajali; u zadnje vrijeme se i to mijenja.
Čak i Cigani imaju (i vazda su imali) svoja naselja i svoj krov nad glavom, u zadnje vrijeme sam vidio da vozaju golf 4, kombije novije isl.
-
Seyfo
#7568 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jest ali ako posmatraš sa nivoa platnog bilansa države. Ako to svedeš na lični nivo mnogih ljudi,nemaju nikog vani ili imaju ali ne mogu računati na njih.
- konjislav
#7569 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Znaci meni ide nagrada?Fudo387 wrote:Post godine.konjislav wrote:Zato što je naroda stid da budu beskućnici. To je velika bruka. Šta će narod reći?HAVANA wrote:Ne se svadjati,ne.A beskucnika sam najmanje vidio u bosni ,od svega sto sam u zivotu obisao.
Kako što si vidio na zapadu ljudi slabo imaju stida i nije ih briga o ovakvim stvarima. Također ljudi kod nas imaju stav da je meni nešto moje, nije bitno što je malo, te u neko vrijeme kupe ili naprave kuću ili stan, onda ne mogu nikada biti beskućnici.![]()
- HAVANA
-
detroit-mercy
#7571 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Bez obzira sta zavrsio ili ako nista nije zavrsio, bolje ce proci na Zapadu. Valjda to ne bi trebao biti nikakav argument za diskusiju.madner wrote:Zavisi gdje je zavrsio SSSmirsek wrote:Pa ok, slazem se, i oni su manjina al evo uzmi prosjek, SSS, vrijedan, hoce da radi, hoce li bolje proci u BIH ili u Njemackoj ?madner wrote:
Sto je potpuno nebitno, ne treba se previse brinuti za nadprosjecne gdje god bili.![]()
Malo je SSS koja moze birati izmedju BiH i De.
-
detroit-mercy
#7572 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Vidis, postoji veoma interesantan podatak da recimo Rumunija procentualno ima najvise ljudi koji imaju svoj stan/kucu i sto je ako se ne varam za trecinu veci procenat nego u Njemackoj sto ipak nije sprijecilo Rumune da se dohvate noge i Njemacke cim im se ukazala prilika.Seyfo wrote:Čuj "dijasporske sadake"...vi dijasporci stvarno mislite da bez vas ništa ne bi funkcionisalo. Ima mnogo ljudi da nemaju nikakve veze s dijasporom, kako god da im je.512MB wrote:Dosta (ne svi) tih beskucnika SVOJOM voljom zive na ulici, jer su se posvadjali sa familijom, jer su kivni na sistem, ne zele pomoc drzave, psihicki bolesnici, itd itd. U BiH takvi zive kod nene u podrumu i zivotare od dijasporske sadake..Seyfo wrote:Konjislav mi se činio kao lik koji IMA dvije čiste u glavi, ali mrtav hladan izjaviti da u Bosni nema beskućnika jer ih je STID to biti....
![]()
Izgleda da je dovoljno živjeti mjesec vani da počneš lupetati i odroditi se od svijeta. Još mjesec i mogao bi zaboraviti naš jezik. Još mjesec i imamo novog Zviza.
Ipak to ima vise od pukog posjedovanja stana ili kuce.
-
Seyfo
#7573 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Naravno,ali spominjali smo brojnost beskucnika po cesti. Obiljezje su zapadnog svijeta i to oduvijek.
- uglavnomja
#7574 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
malo off, ponekad na tv ispadne situacija u ameriki da ljudi zive u autu, ono izgube posao, banka uzme kucu i citava porodica, sve sa djecom, cukama i mackama zivi u nekom karavanu ili kombiju, spavaju po parkinzima, peru se po shopping centrima i tako toSeyfo wrote:Naravno,ali spominjali smo brojnost beskucnika po cesti. Obiljezje su zapadnog svijeta i to oduvijek.
-
espn
#7575 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
State Department o BiH: Korupcija dominira, brinu napadi i pritisci na medije
Američki State Department sačinio je izvještaj o ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini u kojem se, uz ostalo, navodi da je nedostatak jasne podjele nadležnosti i odgovornosti između 16 agencija za provedbu zakona rezultirao povremenom konfuzijom. Upozorili su da je korupcija prevladala u mnogim institucijama.
Američki državni sekretar Mike Pompeo predstavio je danas izvještaj State Departmenta o ljudskim pravima, kazavši da Sjedinjene Američke Države od 1977. godine podnose izvještaje kako bi izložile kršenja ljudskih prava tamo gdje se ona pojavljuju.
Sudeći prema izvještaju za BiH, ljudska prava u toj zemlji se dobrano krše, naročito kada je riječ o pravima radnika, novinara, izbjeglica, žena i djece, ali i zatvorenika.
Korupcija prevladala u mnogim institucijama
Posebno je problematizovana korupcija, pa se navodi da su funkcioneri često pribjegavali korupciji i da je ona prevladala u mnogim institucijama.
"Korupcija je bila naročito prisutna u javnom sektoru zdravstva i obrazovanja, javnim nabavkama, procedurama zapošljavanja. Mnoštvo državnih, entitetskih, kantonalnih i općinskih uprava je zakonima i propisima uspostavilo sistem u kojem nedostaje transparentnosti i pruža se mogućnost za korupciju. Vladine struktura dale su korupmiranim zvaničnicima više mogućnosti za traženje 'naknada za usluge', posebno u institucijama lokalne samouprave", stoji u izvještaju State Departmenta.
U izvještaju se također navodi da se tužilaštva smatraju neučinkovitim i podložnim političkim utjecajima.
"Optužnice su povremeno bile loše sastavljene, a sudske odluke temeljile su se na nejasnim ili nedovoljnim obrazloženjima. Vlasti su izvijestile da je u proteklih pet godina podignuto 84 optužnice protiv visokih javnih zvaničnika, od kojih je 38 proglašeno krivima. Javne nabavke općenito nisu istraživane. Prikupljanje dokaza o korupciji ozbiljno je otežano od 2017. kada je Ustavni sud odredio neustavne odredbe u bh. državnom zakonu koji uređuje posebne istražne mjere. Iako su odredbe i dalje na snazi, vlasti do sada nisu uspjele usvojiti nove zakone", navodi se u izvještaju.
Radnička prava i pritisak na novinare
U izvještaju State Departmenta se navodi da poslodavci u privatnom sektoru nisu uvijek poštivala radnička prava propisana posebnim entitetskim zakonima.
"Zabranjuje se diskriminaciju sindikata, ali se ne osigurava primjerena provedba tih zaštita. Inspekcije rada i sudovi nisu se učinkovito bavili pritužbama zaposlenika na diskriminaciju sindikata. Zakoni propisuju vraćanje na posao otpuštenih radnika u slučajevima u kojima postoje dokazi diskriminacije, bilo zbog sindikalnog djelovanja ili iz drugih razloga", stoji u izvještaju.
Navodi se da nije postignut napredak u rješavanju strukturnih problema povezanih s pravima radnika u privatnom sektoru zbog slabosti vladavine prava.
"Vlada nije učinkovito provodila sve primjenjive zakone", nadovi State Department.
State Department također navodi da su zabilježeni pristisci na slobodu izražavanja i slobodu medija, a zbog optužbi na račun novinara spomenut je u negativnom kontekstu i Milorad Dodik.
"Nastavljen je politički i finansijski pritisak na medije. Lideri koji optužuju medije za izdaju kao odgovor na kritike pojačali su se. U junu je predsjednik RS-a Milorad Dodik optužio opozicione novinare BNTV-a Suzanu Rađen Todorić i Željka Raljića za rad protiv RS-a", stoji u izvještaju.
Navodi se, također, da je skupina ratnih veterana napala reportere portala Klix.ba i Al Jazeere Balkans tokom protesta u Sarajevu.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/state-d ... /190313144
Lažu nas, tamo na Zapadu ništa ne valja, ovdje je med i mlijeko. Isto je tamo i vamo.
Američki State Department sačinio je izvještaj o ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini u kojem se, uz ostalo, navodi da je nedostatak jasne podjele nadležnosti i odgovornosti između 16 agencija za provedbu zakona rezultirao povremenom konfuzijom. Upozorili su da je korupcija prevladala u mnogim institucijama.
Američki državni sekretar Mike Pompeo predstavio je danas izvještaj State Departmenta o ljudskim pravima, kazavši da Sjedinjene Američke Države od 1977. godine podnose izvještaje kako bi izložile kršenja ljudskih prava tamo gdje se ona pojavljuju.
Sudeći prema izvještaju za BiH, ljudska prava u toj zemlji se dobrano krše, naročito kada je riječ o pravima radnika, novinara, izbjeglica, žena i djece, ali i zatvorenika.
Korupcija prevladala u mnogim institucijama
Posebno je problematizovana korupcija, pa se navodi da su funkcioneri često pribjegavali korupciji i da je ona prevladala u mnogim institucijama.
"Korupcija je bila naročito prisutna u javnom sektoru zdravstva i obrazovanja, javnim nabavkama, procedurama zapošljavanja. Mnoštvo državnih, entitetskih, kantonalnih i općinskih uprava je zakonima i propisima uspostavilo sistem u kojem nedostaje transparentnosti i pruža se mogućnost za korupciju. Vladine struktura dale su korupmiranim zvaničnicima više mogućnosti za traženje 'naknada za usluge', posebno u institucijama lokalne samouprave", stoji u izvještaju State Departmenta.
U izvještaju se također navodi da se tužilaštva smatraju neučinkovitim i podložnim političkim utjecajima.
"Optužnice su povremeno bile loše sastavljene, a sudske odluke temeljile su se na nejasnim ili nedovoljnim obrazloženjima. Vlasti su izvijestile da je u proteklih pet godina podignuto 84 optužnice protiv visokih javnih zvaničnika, od kojih je 38 proglašeno krivima. Javne nabavke općenito nisu istraživane. Prikupljanje dokaza o korupciji ozbiljno je otežano od 2017. kada je Ustavni sud odredio neustavne odredbe u bh. državnom zakonu koji uređuje posebne istražne mjere. Iako su odredbe i dalje na snazi, vlasti do sada nisu uspjele usvojiti nove zakone", navodi se u izvještaju.
Radnička prava i pritisak na novinare
U izvještaju State Departmenta se navodi da poslodavci u privatnom sektoru nisu uvijek poštivala radnička prava propisana posebnim entitetskim zakonima.
"Zabranjuje se diskriminaciju sindikata, ali se ne osigurava primjerena provedba tih zaštita. Inspekcije rada i sudovi nisu se učinkovito bavili pritužbama zaposlenika na diskriminaciju sindikata. Zakoni propisuju vraćanje na posao otpuštenih radnika u slučajevima u kojima postoje dokazi diskriminacije, bilo zbog sindikalnog djelovanja ili iz drugih razloga", stoji u izvještaju.
Navodi se da nije postignut napredak u rješavanju strukturnih problema povezanih s pravima radnika u privatnom sektoru zbog slabosti vladavine prava.
"Vlada nije učinkovito provodila sve primjenjive zakone", nadovi State Department.
State Department također navodi da su zabilježeni pristisci na slobodu izražavanja i slobodu medija, a zbog optužbi na račun novinara spomenut je u negativnom kontekstu i Milorad Dodik.
"Nastavljen je politički i finansijski pritisak na medije. Lideri koji optužuju medije za izdaju kao odgovor na kritike pojačali su se. U junu je predsjednik RS-a Milorad Dodik optužio opozicione novinare BNTV-a Suzanu Rađen Todorić i Željka Raljića za rad protiv RS-a", stoji u izvještaju.
Navodi se, također, da je skupina ratnih veterana napala reportere portala Klix.ba i Al Jazeere Balkans tokom protesta u Sarajevu.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/state-d ... /190313144
Lažu nas, tamo na Zapadu ništa ne valja, ovdje je med i mlijeko. Isto je tamo i vamo.