Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
славянин

#7551 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

moonca wrote:
insomnia78 wrote:
Zovite me kako hocete al nema puno beskorisnihij ljudi na kugli ili ploci zemaljskoj od Marokanaca, Alziraca, Tunizana... ko je njih upozno dzehenem mu nece tesko pasti
Eto,svojim usima sam cula dvojicu visoko obrazovanih svabaca, Svijet obisli-

.. da nas BALKANCE smatraju kao tvoje pomenute - samo s razlikom, sto se mi brze 'uklapamo' tj. poslusniji smo za njihove prohtjeve.

isto misljenje ima i nasa osoba koja je provela 30 god u Njemackoj, prema migrantima - a bgm. ne'odskace' puno od njih... mozda je ona izolovani slucaj... ne mogu tvrditi... :zoka:
aa :D apsolutno smatraju istim :D
pustopoljina

#7552 Re: Migranti u BiH

Post by pustopoljina »

insomnia78 wrote:
pustopoljina wrote: Pa zavisi. Svaka ima dva, tri brata i kamaru tetica i amidzica a oni hoce zbosti tako da...
Ma mozes ti to, krav maga folovi golovi :lol:
Ma mogu ja. Ja sam brat. Jos imam i bradu. Da vidis kako me sestre zagledaju po carsiji dje god maknem. Ma koji je ovaj. Od cijih je[/quote]
To ti ko zone zamfirsko, samo musko
Bloo
Globalna šefica

#7553 Re: Migranti u BiH

Post by Bloo »

Poslušniji?

Kao spremni se asimilirati :D ?
Naučiti jezik? Raditi? :D
славянин

#7554 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

Vizionar 1985 wrote:
Podj*bavanje ali maliciozno. Uredu kad neko podj*baje iz sale ali maliciozno nije uredu. On topik. Gledam danas i nije mi bas sve jasno. Obuceni u jakne mnogi na ovoj vrucini. Neko im cisterne sa vodom dovukao da se kupaju.
Pa nek skine jaknu :?
CPT

#7555 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

славянин wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Podj*bavanje ali maliciozno. Uredu kad neko podj*baje iz sale ali maliciozno nije uredu. On topik. Gledam danas i nije mi bas sve jasno. Obuceni u jakne mnogi na ovoj vrucini. Neko im cisterne sa vodom dovukao da se kupaju.
jer eto imaju svak svoju sobu pa mogu ostaviti svoje stvari... u tim jaknama imaju citav zivot
belfy

#7556 Re: Migranti u BiH

Post by belfy »

славянин wrote:
belfy wrote:
pustopoljina wrote:Pozdrav, padobranac
To ti je taj strucni jezik od bloo
Suficit migranata na drzavnom teretu.
suficit migranata... ka'e nije majka Muju karala sto se kocko...
Pusti ih preko granica pa ces da vidis suficita :lol:
ma, ako postoji suficit migranata, onda mora da postoji i deficit, jel tako? mo's mislit da neka drzava izjavi da ima deficit migranata... zvuci apsolutno isto kao i suficit migranata... mada mislim da ona u prvom postu sa "suficitom" nije mislila na migrante, ali moguce da sam u krivu. no, to stvar ne cini boljom, naprotiv...
moonca

#7557 Re: Migranti u BiH

Post by moonca »

:-)
..aj..moze i sala... da se ne vracamo na nasu situaciju devedesetih.. dajte malo prostora...
Anno Domini

#7558 Re: Migranti u BiH

Post by Anno Domini »

Bloo wrote:Poslušniji?

mislio je da se većina jedinki voli sexat sa švabama i da većina jedinki nije ogrezla u islam ko pomenuti entiteti
славянин

#7559 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

CPT wrote: jer eto imaju svak svoju sobu pa mogu ostaviti svoje stvari... u tim jaknama imaju citav zivot
Ja bogami vidjoh skoro svi imaju ruksake povelike , jaknu mozes smotati i oko ruskaka ne moras cak ni staviti unutra. Mos mislit kakvi su to inzinjeri ne zna kako jaknu da skine i zaveze na torbu :lol:
Bloo
Globalna šefica

#7560 Re: Migranti u BiH

Post by Bloo »

belfy wrote: ma, ako postoji suficit migranata, onda mora da postoji i deficit, jel tako? mo's mislit da neka drzava izjavi da ima deficit migranata... zvuci apsolutno isto kao i suficit migranata... mada mislim da ona u prvom postu sa "suficitom" nije mislila na migrante, ali moguce da sam u krivu. no, to stvar ne cini boljom, naprotiv...
Ja sam mislila na suficit kao višak migranata koji jedna država može da podnese, pa se ona referirala na to. Kada se pređe kritična tačka, onda kreneš ukidati "ovo i ono" i tražiti im jesta u drugim obećanim zemljama.

A deficit - ima i to. CPT je objasnio. Deficit radne snage. svježe krvi itd...može se nadomiriti migrantima.

Plain and simple.
animals

#7561 Re: Migranti u BiH

Post by animals »

Pa jbg, i bolje se asimilirati..
kakve veze , jel se moj sin sutra zove Hrvat, Bosanac ili Austrijanac..
vazno je da zivi i da ima uslove za zivot..
te nacionalnosti i ponos, nas i dovode do ubijanja danas sutra..
ako je vec rodjen ovdje, prirodno je da bude Austrijanac..
a korijeni su samo za nacionaliste..
славянин

#7562 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

Anno Domini wrote:

mislio je da se većina jedinki voli sexat sa švabama i da većina jedinki nije ogrezla u islam ko pomenuti entiteti
Pa normalno je da ce svaba prihvatiti mnogo lakse nesto sto je blisko njegovoj kulturi, kako bi ovaj prihvatio da mu dodje indijac i krene da protestvuje jer se kolju krave :D
CPT

#7563 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

славянин wrote:
CPT wrote: jer eto imaju svak svoju sobu pa mogu ostaviti svoje stvari... u tim jaknama imaju citav zivot
Ja bogami vidjoh skoro svi imaju ruksake povelike , jaknu mozes smotati i oko ruskaka ne moras cak ni staviti unutra. Mos mislit kakvi su to inzinjeri ne zna kako jaknu da skine i zaveze na torbu :lol:
to neke ruksake od ajfonima od nekoliko hiljada? in nakon temperatura u zadnjem mjesecu na Balkanu ti filozofiras zasto su u jaknama? :roll:
Edin H.

#7564 Re: Migranti u BiH

Post by Edin H. »

Bloo wrote:
Pa mogli smo iskoristiti i "tvoj izraz" zasićenje. :mrgreen:
I jedno i drugo je dehumanizirajuće...ali poenta je ista.
Besmisleno je u vezi bosanskog slucaja govoriti o bilo kakvom drzavnom teretu, jer nasi vlastodrzci ne pomazu ni svoje gradjane, a kamoli izbjeglice.
To i jeste jedan od uzroka problema, jer kada uzmes novac sa strane, on dolazi sa odredjenim uslovima, a to je da ih pomaknes od granice i ucinis sve da im onemogucis daljnje putovanje.
To je naravno i recept za konflikt, jer tretiras ljude kao stoku prebacujuci ih iz jednog prihvatnog centra u drugi.
Uz to imas policiju koja cak od tih novaca nije ni prevodioce obezbjedila, a moze prema ovim ljudima da se ophodi brutalno, bez sankcija, kao da IPTF nikada nije bio u BiH da nauci policiju kako da rade posao po evropskim standardima.
Izbjeglice koje bjeze od brutalnih rezima i policije u svojim zemljama odgovaraju naravno na jedini nacin koji znaju i na koji su naucili, a to je koristenjem kamenja i palica, Uz to su naravno pod velikim mentalnim pritiskom, jer tesko nastavljaju putovanje, nakon golgote koju su vec prosli, recimo u Libiji, te vise nego opasan prelazak Sredozemnog mora. Samo u 2018-toj je 1600 hiljada ljudi izgubilo zivote na tom prelasku.
Bloo
Globalna šefica

#7565 Re: Migranti u BiH

Post by Bloo »

Edin H. wrote:
Bloo wrote:
Pa mogli smo iskoristiti i "tvoj izraz" zasićenje. :mrgreen:
I jedno i drugo je dehumanizirajuće...ali poenta je ista.
Besmisleno je u vezi bosanskog slucaja govoriti o bilo kakvom drzavnom teretu, jer nasi vlastodrzci ne pomazu ni svoje gradjane, a kamoli izbjeglice.
To i jeste jedan od uzroka problema, jer kada uzmes novac sa strane, on dolazi sa odredjenim uslovima, a to je da ih pomaknes od granice i ucinis sve da im onemogucis daljnje putovanje.
To je naravno i recept za konflikt, jer tretiras ljude kao stoku prebacujuci ih iz jednog prihvatnog centra u drugi.
Uz to imas policiju koja cak od tih novaca nije ni prevodioce obezbjedila, a moze prema ovim ljudima da se ophodi brutalno, bez sankcija, kao da IPTF nikada nije bio u BiH da nauci policiju kako da rade posao po evropskim standardima.
Izbjeglice koje bjeze od brutalnih rezima i policije u svojim zemljama odgovaraju naravno na jedini nacin koji znaju i na koji su naucili, a to je koristenjem kamenja i palica, Uz to su naravno pod velikim mentalnim pritiskom, jer tesko nastavljaju putovanje, nakon golgote koju su vec prosli, recimo u Libiji, te vise nego opasan prelazak Sredozemnog mora. Samo u 2018-toj je 1600 hiljada ljudi izgubilo zivote na tom prelasku.
Bosanskog slucaja se nismo dotakle.
Govorile smo o "obecanim" zemljama u koje su se migranti uputili.
CPT

#7566 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Bloo wrote:A deficit - ima i to. CPT je objasnio. Deficit radne snage. svježe krvi itd...može se nadomiriti migrantima.
Plain and simple.
pa ne bi bilo prvo put, pogotovo za Njemacku ako smo vec kod toga
howdy

#7567 Re: Migranti u BiH

Post by howdy »

moonca wrote:
insomnia78 wrote:
Zovite me kako hocete al nema puno beskorisnihij ljudi na kugli ili ploci zemaljskoj od Marokanaca, Alziraca, Tunizana... ko je njih upozno dzehenem mu nece tesko pasti
Eto,svojim usima sam cula dvojicu visoko obrazovanih svabaca, Svijet obisli-

.. da nas BALKANCE smatraju kao tvoje pomenute - samo s razlikom, sto se mi brze 'uklapamo' tj. poslusniji smo za njihove prohtjeve.

isto misljenje ima i nasa osoba koja je provela 30 god u Njemackoj, prema migrantima - a bgm. ne'odskace' puno od njih... mozda je ona izolovani slucaj... ne mogu tvrditi... :zoka:
Hoces ti malo izmisljat, forum pa se može.
Sanjarko

#7568 Re: Migranti u BiH

Post by Sanjarko »

славянин wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Nije to. Nego kontam nije im cevru u ovim jaknama. Genetika vjerovatno. Navikli na vece temperature ko Eskimi na nize.

Sta Zeljka Cvijanovic danas o tome istrkelja svasta. Nisam mogao zapamtit nista jer samo sam cuo blebetanje.
Bloo
Globalna šefica

#7569 Re: Migranti u BiH

Post by Bloo »

CPT wrote:
Bloo wrote:A deficit - ima i to. CPT je objasnio. Deficit radne snage. svježe krvi itd...može se nadomiriti migrantima.
Plain and simple.
Znaš li da je u Bosni i Hercegovini isto tako pad nataliteta i nedostatak kvalifikovane radne snage?

Ali mi nismo "obećana" zemlja.
pustopoljina

#7570 Re: Migranti u BiH

Post by pustopoljina »

A jbm ko je s njom pricao?
Ja.
Mislila je na migrante, koje sistem vise ne moze absorbirati bez vecih promjena samog sistema.

Meni je zao migranata i policije...da je doslo do toga da moraju tuci...gadno je to..a drzava u sarajevu se cese.
Sanjarko

#7571 Re: Migranti u BiH

Post by Sanjarko »

CPT wrote:
славянин wrote:
Vizionar 1985 wrote:
jer eto imaju svak svoju sobu pa mogu ostaviti svoje stvari... u tim jaknama imaju citav zivot
Nisu svi u jaknama obuceni. Nego mnogi jesu. Ja reko nije im cevru u njima zbog genetike mozda.
Anno Domini

#7572 Re: Migranti u BiH

Post by Anno Domini »

славянин wrote: Pa normalno je da ce svaba prihvatiti mnogo lakse nesto sto je blisko njegovoj kulturi, kako bi ovaj prihvatio da mu dodje indijac i krene da protestvuje jer se kolju krave :D
u Ojrima i onoj stvari je spas, opstaše arijevci zahvaljujući kurcu
CPT

#7573 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Bloo wrote:
CPT wrote:
Plain and simple.
Znaš li da je u Bosni i Hercegovini isto tako pad nataliteta i nedostatak kvalifikovane radne snage?

Ali mi nismo "obećana" zemlja.
Bosne to nije vec dugo i to nema veza sa ovim ljudima. Usput, Bosna nema "nedostatak kvalifikovane radne snage" jer inace ne bi ni odlazili. Ima nedostotak posla za takvu snagu.
славянин

#7574 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

CPT wrote:
to neke ruksake od ajfonima od nekoliko hiljada? in nakon temperatura u zadnjem mjesecu na Balkanu ti filozofiras zasto su u jaknama? :roll:
Ne ja odgovaram na glupu tezu o nosenju jakni - jer znas kad je vruce kao sada mozes da je skines :lol:
animals

#7575 Re: Migranti u BiH

Post by animals »

pustopoljina wrote:A jbm ko je s njom pricao?
Ja.
Mislila je na migrante, koje sistem vise ne moze absorbirati bez vecih promjena samog sistema.

Meni je zao migranata i policije...da je doslo do toga da moraju tuci...gadno je to..a drzava u sarajevu se cese.
Problem je populizam u Evropi..
ako ti trebaju migranti, zbog nedostataka radne snage, onda primi koliko ih treba..
i nek rade..ako nece raditi, onda natrag, odakle si i dosao..
nema socijale, nema djabaluka..
Locked