SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Ozimician

#75376 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ozimician »

Jbg, kad neko potegne porijeklo kao argument za bilo sta - znas da nema nikakvih boljih kvaliteta.

U rangu onoga kad majka za dijete kaze: "Nek je on meni ziv i zdrav."
Ozimician

#75377 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ozimician »

ShnjaZZZ wrote: 01/02/2024 16:18
Ozimician wrote: 01/02/2024 13:38
I onda sutra kad se desi sra*nje, kad je ovakav lik prebije, svi ce biti odgovorni osim nje.

Ona jadna nije znala kakav je on, promjenio se u medjuvremenu, nije ranije bio agresivan prema njoj.

:-)
Zato mene nije nešto posebno ni potreslo ono oko Nizame, stigle je posljedice njenih izbora i to je to. Niko nema pravo drugom uzeti život ali što kažu mrski Ameri "play stupid games, win stupid prizes".
Tako je.

Ali na drugoj temi gdje se prica o ovom ubistvu u Doboju, napise se da je dobio-sta je trazio, nije mu opstina dodijelila zenu.

I to je 100% tacno.

Samo da se tako pisalo za Nizamu, bio bi javni linc.

Ovaj mladic je tuga do neba, ni luk jeo ni lukom mirisao, zbog kretena kojima vlast nece da se bavi sada je pod zemljom.
No Mind

#75378 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by No Mind »

Ozimician wrote: 01/02/2024 16:20
Ovaj mladic je tuga do neba, ni luk jeo ni lukom mirisao, zbog kretena kojima vlast nece da se bavi sada je pod zemljom.
S ovim treba da se bavi pravosudje a ne vlast, ali vlast treba da dovede u red pravosudje.
Pklat4

#75379 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Pklat4 »

Ja bih ovog zaista ispred Vječne vatre postavio, tu nek stoji dok ne krepa. Nema druge opcije, odlična poruka za sve naraštaje.
Ozimician

#75380 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ozimician »

No Mind wrote: 01/02/2024 16:31
S ovim treba da se bavi pravosudje a ne vlast, ali vlast treba da dovede u red pravosudje.
Pa jesil ti imao gradjansko obrazovanje u osnovnoj skoli?

Vlast se dijeli na zakonodavnu, pravosudnu i izvrsnu.

:-) :-) :-) :-)
No Mind

#75381 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by No Mind »

Jesam... Obicno se sa pojmom vlast misli samo na eksekutivu, barem u kolokvijalnom jeziku
Ozimician

#75382 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ozimician »

No Mind wrote: 01/02/2024 16:36 Jesam... Obicno se sa pojmom vlast misli samo na eksekutivu, barem u kolokvijalnom jeziku
U koju spada i MUP...
Javier Pena

#75383 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Javier Pena »

Ocjenjuje da je, kad je o ubistvima riječ, BiH na nivou Austrije, Švedske… Ali sigurnost nam nije jača strana.

"Određene statistike govore da u odnosu na druge zemlje, kad govorimo o broju ubistava na 100.000 stanovnika, BiH ima smrtnost stanovništva 1,4 i na nekom smo nivou Austrije i Švedske, Bugarske, u regionu od Srbije, Sjeverne Makedonije…, ali taj segment ne govori i o tome kako ljudi lično percipiraju sigurnost, kako se osjećaju. U tom kontekstu govorim da trebamo povećati mjere da bi se povećao nivo sigurnosti, a mi se stalno zadržavamo na zadovoljavajućem nivou, odnosno da se nije povećao broj krivičnih djela i u tom kontekstu bismo trebali raditi prevenciju i proaktivne mjere", analizira Kržalić.

Profesor iznosi i jedan zabrinjavajući podatak još iz 2010. da svako sedmo domaćinstvo posjeduje ilegalno oružje.
John Cleese

#75384 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by John Cleese »

Ozimician wrote: 01/02/2024 16:03
John Cleese wrote: 01/02/2024 15:57
sehohari wrote: 01/02/2024 15:24

Da, da.

Evo, moj komšija, šest generacija već u Sarajevu.

Mora da mu se ta došljanska krv aktivira kada radi šta radi :lol:
A sta to, konkretno, radi?
Ubija ljude nasumicno kad god mu se ne dopadne kako su ga pogledali ili sta su mu rekli?

I nie poenta u tome da je geografsko porijeklo preduvjet za bilo sta, dobro ili lose, jer nije ili barem nije nuzno. (Kao sto nije ni garancija, naravno.)

Rijec je o mentalitetu cije izvoriste jeste u ruralnim sredinama, odakle i jeste dospio i u ovaj jad od ljudske naseobine zvani Sarajevo - mentalitetu koji ne poznaje dijalog, koji nema inkorporiran osjecaj za mjeru, respekt za objektivnost, sposobnost za samokontrolu, pa svaki sukob s lakocom prerasta u fizicki sukob, a svaki fizicki sukob je za stoku borba na zivot i smrt, bez ikakvih pravila.
Ja mislim da ti iz svog sela nisi izasao. Otidji malo vidi svijeta izvan tog jada.

Uz ovakvu tragediju i ovakvo nesto kriviti nekoga sa strane umjesto lokalnu vlast je maloumno.
Nisam namjeravao povrijediti nicija krhka osjecanja, pa tako ni tvoja - zao mi je ako sam te povrijedio, zaista.

Komentirao sam mentalitet koji je iznjedrio govna poput tog kretena, nisam se bavio krivnjom, ali kad si vec spomenuo vlast - kakva je vecina koja je bira, ni vlast ne moze biti bolja.

I jesam i izasao i isao i vidio, mozda i mnogo, mnogo vise nego ti, ali bilo bi maloumno reci da to i mislim kad niti pouzdano znam sta ti jesi, a sta nisi vidio, niti me zanima, ovim ili bilo kojim drugim povodom.
Thorgerson

#75385 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Thorgerson »

Ovo izgleda bas kao hladnokrvno ubistvo. Plus bezobrazno i podmuklo.

Ako se ne odreze 35 do 40 godina. Nek ide ova zemlja i sve u qrac.

Prica se za ameriku ima svega, ima ali jarane tamo ih i prze.

Pa jbt tamo za oruzanu pljacku dobijas dozivotnu u nekim states. Pa se ti jaro jebi. Silovanja kazne po 40 50 godina.

Kod nas jbt za oruzanu pljacku dobije 5 godina. Ako i to.
No Mind

#75386 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by No Mind »

Ozimician wrote: 01/02/2024 16:37
No Mind wrote: 01/02/2024 16:36 Jesam... Obicno se sa pojmom vlast misli samo na eksekutivu, barem u kolokvijalnom jeziku
U koju spada i MUP...
👍
Ozimician

#75387 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ozimician »

John Cleese wrote: 01/02/2024 16:41
Ozimician wrote: 01/02/2024 16:03
John Cleese wrote: 01/02/2024 15:57

A sta to, konkretno, radi?
Ubija ljude nasumicno kad god mu se ne dopadne kako su ga pogledali ili sta su mu rekli?

I nie poenta u tome da je geografsko porijeklo preduvjet za bilo sta, dobro ili lose, jer nije ili barem nije nuzno. (Kao sto nije ni garancija, naravno.)

Rijec je o mentalitetu cije izvoriste jeste u ruralnim sredinama, odakle i jeste dospio i u ovaj jad od ljudske naseobine zvani Sarajevo - mentalitetu koji ne poznaje dijalog, koji nema inkorporiran osjecaj za mjeru, respekt za objektivnost, sposobnost za samokontrolu, pa svaki sukob s lakocom prerasta u fizicki sukob, a svaki fizicki sukob je za stoku borba na zivot i smrt, bez ikakvih pravila.
Ja mislim da ti iz svog sela nisi izasao. Otidji malo vidi svijeta izvan tog jada.

Uz ovakvu tragediju i ovakvo nesto kriviti nekoga sa strane umjesto lokalnu vlast je maloumno.
Nisam namjeravao povrijediti nicija krhka osjecanja, pa tako ni tvoja - zao mi je ako sam te povrijedio, zaista.

Komentirao sam mentalitet koji je iznjedrio govna poput tog kretena, nisam se bavio krivnjom, ali kad si vec spomenuo vlast - kakva je vecina koja je bira, ni vlast ne moze biti bolja.

I jesam i izasao i isao i vidio, mozda i mnogo, mnogo vise nego ti, ali bilo bi maloumno reci da to i mislim kad niti pouzdano znam sta ti jesi, a sta nisi vidio, niti me zanima, ovim ili bilo kojim drugim povodom.
Moja osjecanja ne vrijedjas, ja nemam veze s pricom koju furas, nego prica nema nikakvog osnova, po tome ispade ko god da pocini neki zlocin - proradio mu je neki gen kojeg je neki predak donio odnekud, a takvog gena ima svugdje osim u Sarajevu. :D

Pa ni najjaci metafizicari ne bi skontali takvu logiku.

Hocu reci, bilo bi cak dobro da je tako, pa bi se onda genskom analizom mogli predvidjeti cak i buduci zlocinci.
moimoi

#75388 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

Istina da kod nas ima jako puno primitivaca koji jedino poznaju silu. Jako kratkog fitilja bez razuma, prvo djeluju pa tek razmisljaju. Jos ako takvi postanu konzumenti narkotika, dobijes monstrume u pravom smislu. Dugi niz godina se okrece glava od problema droge i oruzja u ovoj drzavi.
auspuhc

#75389 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by auspuhc »

Thorgerson wrote: 01/02/2024 16:42 Ovo izgleda bas kao hladnokrvno ubistvo. Plus bezobrazno i podmuklo.

Ako se ne odreze 35 do 40 godina. Nek ide ova zemlja i sve u qrac.

Prica se za ameriku ima svega, ima ali jarane tamo ih i prze.

Pa jbt tamo za oruzanu pljacku dobijas dozivotnu u nekim states. Pa se ti jaro jebi. Silovanja kazne po 40 50 godina.

Kod nas jbt za oruzanu pljacku dobije 5 godina. Ako i to.
I opet se u Americi desavaju najstrasnije stvari. Sto znaci da to nikako ne mozes zaustaviti. Ali ako nista ce pravda biti zadovoljena.
No Mind

#75390 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by No Mind »

"Ubica Farisa Pendeka imao više od 15 hiljada KM neplaćenih kazni, poznat policiji u oba bh. entiteta"

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /240201141
vjeshalica

#75391 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

ShnjaZZZ wrote: 01/02/2024 16:18
Ozimician wrote: 01/02/2024 13:38
I onda sutra kad se desi sra*nje, kad je ovakav lik prebije, svi ce biti odgovorni osim nje.

Ona jadna nije znala kakav je on, promjenio se u medjuvremenu, nije ranije bio agresivan prema njoj.

:-)
Zato mene nije nešto posebno ni potreslo ono oko Nizame, stigle je posljedice njenih izbora i to je to. Niko nema pravo drugom uzeti život ali što kažu mrski Ameri "play stupid games, win stupid prizes".
Tako je.

Ali na drugoj temi gdje se prica o ovom ubistvu u Doboju, napise se da je dobio-sta je trazio, nije mu opstina dodijelila zenu.

I to je 100% tacno.

Samo da se tako pisalo za Nizamu, bio bi javni linc.

Ne lazi da je tako napisano.
Napisano je u kontekstu cinjenice da je lik sam sebi odabrao zenu za zajednicki zivot nakon razvoda braka a ne tudjom voljom ili nekom slucajnoscu.
Cuj dobio sta je trazio. :lol:
Izvrces cinjenice i kontekst da bi ti iz te neke pozicije nametao nesto sto je neupotrebljivo za kontekst desete price.
vjeshalica

#75392 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Haris.ba wrote: 01/02/2024 14:15
Forsaken wrote: 01/02/2024 13:35 pocet pratit i kaznjavat rad sudija i sudstva jedina mjera koja bi pomogla. al nece sami sebe kaznjavat ...
Rjesenje je veoma jednostavno. Uvesti direktni izbor policijskog komesara i glavnog tuzioca.
Pa kad nesta ne sljaka, imaju izbori svake 4 godine i laganini.
Jedno je objasnjeno tebi davno da takvi izbori nisu moguci.
Samo objasni, da li jedan lik ili likovi poput Adema Šumana, trebaju odlucivati u gradu takve stvari?
Da preciziramo, Adem ima pravo glasa bez obzira sto je kokosar i olos zadnje vrste. I to neotudjivo pravo. I sta postizes sa tom teorijom koju proklamujes zadnjih 10 godina na forumu?
laik1981

#75393 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laik1981 »

Ubica Farisa Pendeka je jedan od minimum deset hiljada identicnih klosara u ovom gradu koji kradu, obijaju, dilaju i zlostavljaju. Meni slucaj ubistva ovog momka nije nikakvo iznenadjenje. Ja sam iznenadjen sto ovakvih slucajeva nema desetak dnevno.
Marihuana007

#75394 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Marihuana007 »

Je li istina da je sakrio pištolj? Bez oružja ne mogu ga ni osuditi?
vjeshalica

#75395 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Pa ti narkosi su popularni ljudozderi u ovom gradu, koliko puta su tukli brutalno nase sugradjanke starije dobi trgajuci im nakit i bacajuci ih po podu. Slabo se ko sjeca snimka kad je onu zenu na Alipasinom smrad narkomanski bacio na pod,zena slomila kuk.
Pravi oni krvozedni ludjaci koji se ufiksaju i kruuuuzaju gradom i traze zrtvu da je ubiju nazor.
Cim vidis majmuna drogiranog dimenzija 4 cackalice u najlonskom smecu od odjece sto virlaha ocima i prevrce jezikom znas koliko je sati.
Pa to treba pogaziti ko govno i zakopati u jamu da se ne zna za njih.
kabal1337

#75396 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kabal1337 »

Nesposobni MUP
Je li to problem iz baze podataka povuc sve osobe sa vise hiljada maraka kazni, pokucat na vrata, malo pregled vozila, izuzimanje vozila itd.

Kurce se a nece ceh da plate, igraju na zastaru kazni.
Nadrogan voza se gradom, sa oruzjem u vozilu. Udjes u kafic Music ili kako se vec danas zove i pronadjes ih sve tamo.
nepass1

#75397 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

kabal1337 wrote: 01/02/2024 17:29 Nesposobni MUP
Je li to problem iz baze podataka povuc sve osobe sa vise hiljada maraka kazni, pokucat na vrata, malo pregled vozila, izuzimanje vozila itd.

Nadrogan voza se gradom, sa oruzjem u vozilu. Udjes u kafic Music ili kako se vec danas zove i pronadjes ih sve tamo.
Znam da ovi funkcioneri nemaju obraza, ali koji je ovo do sad belaj da je pocinjen od povratnika krsenju zakona, poznatog policiji itd...? Pa ima li iko od njih toliko obzira da stane pred medije i kaze zajebali smo, ne radi se. Mislim iluziorno je da ko od njih ponudi ostavku vec prebacuju sve na prijasnju vlast, to je vec poznato.
Kako nema niko da im postavi pitanje kako su nesposobni, zasto narod nema povjerenja u mup, zasto uposlenici mupa suradjuju kafenisu sa dilerima i raznoraznim olosem?
Ja da sam kakva fora u policiji u misju rupu bih se sakrio. Da mi ko od familije radi u policiji stid bi me bilo reci da mi je familija.

Ovo gore napisano odnosi se i na tuzilastvo.
Je li ti ljudi zive u nekom drugom sarajevu, nekoj drugacijoj BiH? Je li kod njih zivot skupo auto, vatra, metropolis, scc, skijanje francuska, more spanija, jos pet sest putovanja izmedju?
kabal1337

#75398 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kabal1337 »

nepass1 wrote: 01/02/2024 17:41
kabal1337 wrote: 01/02/2024 17:29 Nesposobni MUP

Znam da ovi funkcioneri nemaju obraza, ali koji je ovo do sad belaj da je pocinjen od povratnika krsenju zakona, poznatog policiji itd...? Pa ima li iko od njih toliko obzira da stane pred medije i kaze zajebali smo, ne radi se. Mislim iluziorno je da ko od njih ponudi ostavku vec prebacuju sve na prijasnju vlast, to je vec poznato.
Kako nema niko da im postavi pitanje kako su nesposobni, zasto narod nema povjerenja u mup, zasto uposlenici mupa suradjuju kafenisu sa dilerima i raznoraznim olosem?
Ja da sam kakva fora u policiji u misju rupu bih se sakrio. Da mi ko od familije radi u policiji stid bi me bilo reci da mi je familija.

Ovo gore napisano odnosi se i na tuzilastvo.
Je li ti ljudi zive u nekom drugom sarajevu, nekoj drugacijoj BiH? Je li kod njih zivot skupo auto, vatra, metropolis, scc, skijanje francuska, more spanija, jos pet sest putovanja izmedju?
Boli njih ona stvar. Dok kapaju pare na racun, njima je dobro.
Hocel bit isti fazon kad je onaj majmun ubio djevojke autom, pa patrole 20 dana. Onaj se hvali 0.03% smanjeno, pa to je 0.00025 jbt koji obraz izac i podijelit takvu informaciju
Postat cemo Brazil sta nam rade
Haris.ba

#75399 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

vjeshalica wrote: 01/02/2024 17:18
Haris.ba wrote: 01/02/2024 14:15
Forsaken wrote: 01/02/2024 13:35 pocet pratit i kaznjavat rad sudija i sudstva jedina mjera koja bi pomogla. al nece sami sebe kaznjavat ...
Rjesenje je veoma jednostavno. Uvesti direktni izbor policijskog komesara i glavnog tuzioca.
Pa kad nesta ne sljaka, imaju izbori svake 4 godine i laganini.
Jedno je objasnjeno tebi davno da takvi izbori nisu moguci.
Samo objasni, da li jedan lik ili likovi poput Adema Šumana, trebaju odlucivati u gradu takve stvari?
Da preciziramo, Adem ima pravo glasa bez obzira sto je kokosar i olos zadnje vrste. I to neotudjivo pravo. I sta postizes sa tom teorijom koju proklamujes zadnjih 10 godina na forumu?
Veoma moguci. Samo se promjeni nekoliko clanova.

Trenutno zatvorenici svih zatvora u Bosni imaju pravo glasa, i ne vidim da iko trazi da im se to pravo ukine. Niti iko to problematizira. Pa, i Suman sutra ce moci glasati.

Postize se to da postoji makar teorijski nacin da se makne onaj sto ne radi posao. To se postize. Ovako komesar i tuzioc su otudjeni centri moci.
smijesni_ste

#75400 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by smijesni_ste »

Neko spomenu Denisove ubice.

Onaj što je dobio najveću kaznu se oženio prošle godine. Da li je tad još bio u zatvoru ili je friško izišao, nemam pojma :cry: :cry:

Uglavnom, sličice na FB-u, izlasci, familija, poneko putovanje i tako to.

Drugi od trojice isto tako

Dakle, kao da ništa nije bilo :(
Post Reply