Cuj osmansko.carstvo nisu bili okupatori. Pa da to su braca gdje ce oni biti okupatori. Okupatori su austro ugarska koja je izgradila SarajevoHank Paldum wrote: ↑23/07/2022 17:55Nešto je tako i sratko mladić 1995. govorio o okupatorskoj vjeri.uglavnomja wrote: ↑23/07/2022 12:12
sve je to dobro smisljeno prije 30 godina i to u glavama vjerskih vodja, fanaktika i biznismena
stvoren nacionalni identitet na osnovu okupatorske vjere, IZ vodi drzavu preko svoje svjetovne podruznice sda, IZ odredjuje ko ce pobjediti na izborima od 91., ...
IZ pravi "biznise" sa turcima koje placaju poreski obveznici i bosanski vjernici
od prvog dana "vjerskih" sloboda vjerske zajednice su zasjele na celo, dobile su neogranicenu moc sto je naravno dovlo do kumulacije materijalnih sresdstava na njihovim racunima
i povecanjem broja zaposenih na budzetima sa ciljem ispiranja mozga djeci od 1. osnovne
jos prije 15+ godina je onaj reis najavio megalomanski objekt na kovacima - i eto ga
k'o fol truci dali pare![]()
turci daju samo kurane
cak im bosanci placaju trt tvmilion iz budzeta, hej
![]()
a djeca se lijece sms porukama
SDA-All about
-
made_in_sarajevo
#75326 Re: SDA-All about
-
Škobo Habu
#75327 Re: SDA-All about
uglavnomja wrote: ↑23/07/2022 12:12
stvoren nacionalni identitet na osnovu okupatorske vjere, IZ vodi drzavu preko svoje svjetovne podruznice sda, IZ odredjuje ko ce pobjediti na izborima od 91., ...
Koja to vjera na ovim prostorima nije "okuptorska"?
Neku donjeli trgovački putnici?
Kad bolje razmislim, cjelokupni amerčki kontinet duguje identitetsku odrednicu okupatorskoj vjeri. U suštini, nemaš ti pojma. Logički si nepismen.
-
mirza_15
#75328 Re: SDA-All about
"Stvoren nacionalni identite na osnovu okupatorske vjere..."made_in_sarajevo wrote: ↑23/07/2022 17:59Cuj osmansko.carstvo nisu bili okupatori. Pa da to su braca gdje ce oni biti okupatori. Okupatori su austro ugarska koja je izgradila SarajevoHank Paldum wrote: ↑23/07/2022 17:55
Nešto je tako i sratko mladić 1995. govorio o okupatorskoj vjeri.
Okupatorska vjera je islam (pretpostavljam da hrišćanske verzije nisu okupatorske). Ovako nešto napisati je odvratno. Ja sam znači pripadnik "okupatorske vjere", a onda sam ili okupator ili izdajnik?! A i nacija mi je izvedene iz te vjere po izjavi dotičnog (da ne ulazimo u to da se nacija ne izvodi iz vjere i sve dileme i probleme našeg podneblja te povezivanja vjeroispovjesti i nacionalne pripadnosti). Ovo je, najmanje, bezobrazna izjava.
P.S. Ne govori on o Osmanlijama. Govori o vjeri. Direktna uvreda za sve koji se identifikuju kao muslimani.
-
mo-town
#75329 Re: SDA-All about
Sve je to tacno ali idu izbori pa poslije sudski procesi. Tako se te stvari rjesavaju.
Medjutim sada imas akutan problem i treba pokusati spasiti sto se spasiti moze. Jer ako ovo prodje, na izborima ti ide jos vise glasova za SDA (volio bih da grijesim ali tada od njih slijedi nacionalna karta - "mi nismo htjeli - svi su protiv nas").
- uglavnomja
#75330 Re: SDA-All about
hoces li mi definisati nacionalni identitet jednog bosnjaka bez vjere?mirza_15 wrote: ↑23/07/2022 18:47"Stvoren nacionalni identite na osnovu okupatorske vjere..."made_in_sarajevo wrote: ↑23/07/2022 17:59
Cuj osmansko.carstvo nisu bili okupatori. Pa da to su braca gdje ce oni biti okupatori. Okupatori su austro ugarska koja je izgradila Sarajevo
Okupatorska vjera je islam (pretpostavljam da hrišćanske verzije nisu okupatorske). Ovako nešto napisati je odvratno. Ja sam znači pripadnik "okupatorske vjere", a onda sam ili okupator ili izdajnik?! A i nacija mi je izvedene iz te vjere po izjavi dotičnog (da ne ulazimo u to da se nacija ne izvodi iz vjere i sve dileme i probleme našeg podneblja te povezivanja vjeroispovjesti i nacionalne pripadnosti). Ovo je, najmanje, bezobrazna izjava.
P.S. Ne govori on o Osmanlijama. Govori o vjeri. Direktna uvreda za sve koji se identifikuju kao muslimani.
- Prpa.ba
#75331 Re: SDA-All about
Ja sam Bošnjak a nisam vjernik. Ko si ti da propitujes moj nacionalni identitet?
- madner
#75332 Re: SDA-All about
Svi glavni pravci su okupatorski, nije slucajno papa prijetio banu da je heretik.
-
kakotisesvidja
-
mirza_15
#75334 Re: SDA-All about
Tvrtko, Ban Kulin, dobri Bošnjani, Bošnjaci o kojima piše Ilija Garašin u Načertaniju? Moja nacionalna pripadnost nema veze sa vjerom. Prije da je neke druge vjerska pripadnost odrodila od nacionalnog identiteta, ali to nije tema. Nikakve veze moja vjerska pripadnost islamu nema veze sa mojom nacionalnom odrednicom. Posebno je uvredljivo što si moju vjeru nazvao "okupatorskom", pa to još pride vezao za moj nacionalni identitet koji veze nema sa mojom vjerom.uglavnomja wrote: ↑23/07/2022 19:50hoces li mi definisati nacionalni identitet jednog bosnjaka bez vjere?mirza_15 wrote: ↑23/07/2022 18:47
"Stvoren nacionalni identite na osnovu okupatorske vjere..."
- Hank Paldum
#75336 Re: SDA-All about
Ne radi se o tome ko je više izgradio.made_in_sarajevo wrote: ↑23/07/2022 17:59Cuj osmansko.carstvo nisu bili okupatori. Pa da to su braca gdje ce oni biti okupatori. Okupatori su austro ugarska koja je izgradila SarajevoHank Paldum wrote: ↑23/07/2022 17:55
Nešto je tako i sratko mladić 1995. govorio o okupatorskoj vjeri.
Radi se o tome da ne bi imali ovakve probleme od strane zapada da se zovemo po imenima iz ere Austrougarske i da se molimo Bogu kako to rade mještani u Beču i Budimpešti.
Niti bi nas zapad ignorisao i davno bi bili u EU da se zbog perioda Austrougarske zovemo Johan, Albert ili Karlo, ne bi upozoravali na strašni kršćanski uticaj u BiH niti bi sratko mladić pričao o osveti nad AU, ne bi ustvari ni stigao jer bi Zapad bukvalno štitio Srebreničane.
Kao što neki vole više nego tortu pojesti Erodganovo govno, Putinovo, Vučićevo ili Milanovićevo, tako i mnogi vole zapadno govno jer umjesto da mrze zapad što ne voli muslimane oni će radije mrziti sebe jer su muslimani ili iz muslimanske familije.
I da braća, time ne mislim braću po vjeri već bukvalno vašu braću, očeve, amidže i djedove koje pljujete takvim izjavama.
Osim rođene familije pljujete sve one koji se slažu sa ostatkom tog posta i sve anti-SDAovce (jer su se Bošnjaci zvali Mustafa i Sulejman prije nego što je uopšte osnovana SDA)
Svi koji se slažu sa onim postom su jednako zlo kao i SDAovci jer vrijeđanjem poštenog naroda koji kraj SDA traži alternativu ste ih natjerali da uopšte ne traže alternativu a pasivnost naroda znači produžetak vladanja SDA kao npr. neizlaznost na izborima.
Iako je se prije koristilo kao trolanje i botovanje ali "Svi su isti" nije nikada bilo više istinito kao što je to danas.
-
DonieBrasco
#75337 Re: SDA-All about
Kakve veze ima vjera sa etnickom pripadnoscu i nacijom ?uglavnomja wrote: ↑23/07/2022 19:50 hoces li mi definisati nacionalni identitet jednog bosnjaka bez vjere?
- drug_profi
#75338 Re: SDA-All about
haj ne serite, svi gledate ljude kroz vjeru.
-
DonieBrasco
#75339 Re: SDA-All about
Samo zatucani gledaju ljude kroz vjeru.
-
nles
#75340 Re: SDA-All about
Ja ti sad mogu citirati desetak izjava evropskih politicara koje su jasno antiislamske.
Da je bilo ko od njih rekao tako nesto za Jevreje, sutradan bi bio primoran dati ostavki.
Naravno, reci ces, postoji razlika, bio je Holokaust. I to je tacno.
Znaci, fali samo sest miliona mrtvih evropskih muslimana, pa da i mi postanemo zasticena vrsta.
Kada nas ostane 1%, pazice nas ko malo vode na dlanu, bas kao i Jevreje sada.
- Bloo
- Globalna šefica
#75341 Re: SDA-All about
Ne izvodi se nacija iz vjere ali su na ovim prostorima (te u EU) nacije jako blisko povezane sa religijom (Ok mogli bismo na PF Historija razglabati o Muslimanima sa velikim M i kako je to bila greška). Pogledajmo etnostranke kod nas, HDZ u Hrvatskoj takode svoju naciopropagandu bazira velikim dijelom i na religiji, u Srbiji takode. Na ovim prostorima religijske zajednice aktivno ucestvuju u politzickom zivotu putem podrzavanja odredenih stranaka.mirza_15 wrote: ↑23/07/2022 18:47 "Stvoren nacionalni identite na osnovu okupatorske vjere..."
U BiH te automatski čak i na osnovu imena svrstaju u jednu naciju, te time automatski u religiju. Dalje, na forumu se potencira i broj muslimana u BiH te kako nas posmatraju kao muslimansku državu tj. državu sa većinskim muslimanskim stanovništvom. Religije su kod nas doživjele jedan kičerajski turbo boom, gdje se religijska pripadnost čak gura ispred etničke ponekad, a definitivno ispred pripadnosti državi ili pak građanstvu.
Sto se tice "okupatorskih" religija, na nekim podrucjima su se religije prosirile manje nasilno, na nekim više. Ali to nije tema.
U BiH, ako pokušaš napraviti spisak karakteristika tri etnije, a da izbaciš religiju iz te jednačine, kako bi taj spisak izgledao?
Bijeli ljudi, smeđe, crne, plave kose, smedih, zelenih, plavih ociju...prosjecna visina manje vise svima ista...ocitih fizickih razlika nema.
Kulturoloskih (ako pogledamo samo neke obicaje, a izbacimo obicaje koji proizilaze iz religije)?
- drug_profi
#75342 Re: SDA-All about
Jedina je razlika sto je za pobijene jevreje imao ko da govori, pokrece parnice, lobira odluke.nles wrote: ↑23/07/2022 23:40Ja ti sad mogu citirati desetak izjava evropskih politicara koje su jasno antiislamske.
Da je bilo ko od njih rekao tako nesto za Jevreje, sutradan bi bio primoran dati ostavki.
Naravno, reci ces, postoji razlika, bio je Holokaust. I to je tacno.
Znaci, fali samo sest miliona mrtvih evropskih muslimana, pa da i mi postanemo zasticena vrsta.
Kada nas ostane 1%, pazice nas ko malo vode na dlanu, bas kao i Jevreje sada.
Dok je Bosnjacima jedino dova spas.
Drugim rjecima javite se izdajnickim Izetbegovicima i SDA koji svo vrijeme odluke donose samo u interesu Srbije, a vas upucuju da se uzdate u Boga.
- vee-jay
-
mirza_15
#75344 Re: SDA-All about
Ne želim ni ja da na ovoj temi koja nije predviđena za to ulazim u detalje. Dalo bi se svašta nešto napisati. Bošnjani, a kasnije Bošnjaci je termin koji je vezan za stanovnike Bosne i prije dolaska Turaka (bošnjani). Ilija Garašin npr. pred sami odlazak Turaka sa ovih prostora (ako se ne varam 1844. godine) piše o Bošnjacima različitih vjera vrlo jasno. Izjava da je stvoren nacionalni identitet na osnovu okupatorske vjere (čak i po toj logici su i druge dvije vjere "okupatorske" jer slaveni nisu bili kršćani kada su došli na ove prostore. Doduše, i oni su bili okupatori u tom trenutkuBloo wrote: ↑23/07/2022 23:43Ne izvodi se nacija iz vjere ali su na ovim prostorima (te u EU) nacije jako blisko povezane sa religijom (Ok mogli bismo na PF Historija razglabati o Muslimanima sa velikim M i kako je to bila greška). Pogledajmo etnostranke kod nas, HDZ u Hrvatskoj takode svoju naciopropagandu bazira velikim dijelom i na religiji, u Srbiji takode. Na ovim prostorima religijske zajednice aktivno ucestvuju u politzickom zivotu putem podrzavanja odredenih stranaka.mirza_15 wrote: ↑23/07/2022 18:47 "Stvoren nacionalni identite na osnovu okupatorske vjere..."
U BiH te automatski čak i na osnovu imena svrstaju u jednu naciju, te time automatski u religiju. Dalje, na forumu se potencira i broj muslimana u BiH te kako nas posmatraju kao muslimansku državu tj. državu sa većinskim muslimanskim stanovništvom. Religije su kod nas doživjele jedan kičerajski turbo boom, gdje se religijska pripadnost čak gura ispred etničke ponekad, a definitivno ispred pripadnosti državi ili pak građanstvu.
Sto se tice "okupatorskih" religija, na nekim podrucjima su se religije prosirile manje nasilno, na nekim više. Ali to nije tema.
U BiH, ako pokušaš napraviti spisak karakteristika tri etnije, a da izbaciš religiju iz te jednačine, kako bi taj spisak izgledao?
Bijeli ljudi, smeđe, crne, plave kose, smedih, zelenih, plavih ociju...prosjecna visina manje vise svima ista...ocitih fizickih razlika nema.
Kulturoloskih (ako pogledamo samo neke obicaje, a izbacimo obicaje koji proizilaze iz religije)?
- drug_profi
#75345 Re: SDA-All about
Sav je problem u tome što su zamišljeni kao Bošnjaci isključivo muslimani, tj. oko toga se gradi identitet i vežu se za "Tursku majku".
Niko nikad nije rekao, kad je mijenjao zvanično ime naroda, da su Muslimani samo dio velike nacije Bošnjaka raznih vjera.
Ja nemam problem sa time, ako se neko prepoznaje u takvom identitetu, da se razmijemo.
Samo mislim da je to bio posljednji ekser u kovceg Bosanskog laickog identiteta
Niko nikad nije rekao, kad je mijenjao zvanično ime naroda, da su Muslimani samo dio velike nacije Bošnjaka raznih vjera.
Ja nemam problem sa time, ako se neko prepoznaje u takvom identitetu, da se razmijemo.
Samo mislim da je to bio posljednji ekser u kovceg Bosanskog laickog identiteta
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#75346 Re: SDA-All about
davno sam rekao, mi samo mozemo biti dobre sluge...
-
putokaz1
#75347 Re: SDA-All about
30 godina Kukica,30 godina Konakovica,30 godina Radoncica,30 godina Kasumovica...dosta ih je vala
- Rothmans
#75348 Re: SDA-All about
Dodjem do " prave se dzamije , unistavaju fabrike " i odmah prestanem citat. Ako hocete da se ikad rijesite SDA, manite se dzamija . Prijateljski savjet
- Login77777
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#75350 Re: SDA-All about
sdO musliman bosnjak.