SDA-All about

Post Reply
udrch

#7526 Re: SDA-All about

Post by udrch »

Futavats wrote:
udrch wrote: mislim ono stvarno..jel te neko pitao za mišljenje..na faHraonovce mi se povraća..sve što mi imaš reći davno je havaz pisao o tome..
izvini za smetnju, je li se ono to ranije jedno nisi Æslogao s temom"?
izvrdavanje rasprave po potrebi, relativiziranja, podmetanja, patetika.....sve si primjenio (stari arsenal SDA kadra koji dokazano funkcionise). Kad budes povraco gledaj u kakav lavor nemoj po sagovorniku :D :run:
nemam ja ništa protiv rasprave sa bilo kim na forumu..
ali nemam šta raspravljati sa tobom koji imaš brojem i slovom 30 doskočica..da imaš ijedan normalan post u kojem izražavaš svoj stav bio bi vrijedan diskusije..ovako, mislim, zaobiđi me ako ti je to način..
nemaš razloga za ljutnju..
Futavats

#7527 Re: SDA-All about

Post by Futavats »

ma necemo vala o ljutnji da si jos toliki. ovdje je SDA banda na tapetu stari :D
Co0l

#7528 Re: SDA-All about

Post by Co0l »

tvsabina wrote:
Co0l wrote:
tvsabina wrote:
Niko nije dovoljno "glup da tvrdi nešto ovako" ali su obično svi dovoljno pametni da sve zasluge za nezavisnost te odbranu od agresije , iz ko zna kog razloga (pitam se pitam :roll: ) pripisuju SDA !!!
Ništa nije rečeno ali sve se zna i da se zna. Recimo jako glup ili neupućen čovjek bi pomislio na osnovu raznih "izjava" da je Bosna i Hercegovina zavisila samo od SDA što je notorna neistina. Da zavisila je, ali NE SAMO od njih nego je imala pomoć od svih patriota.

Ne "krivim" ja SDA za Radončića i Silajdžića. Oni su nus-produkt sistema vrijednosti koje je sama kreirala , njena djeca koja su digla ruku na majku . Opet nisam sigurna da nema još nekih Silajdžića i Radončiča koji su - fini ! Privreda je u bezizlaznom minusu.
Iz ranijeg sistema je ostala DRUŠTVENA imovina koja je opet vraćena DRUŠTVU (gradu,kantonu,entitetu,državi) a onda opet - mađioničarskim trikom postala - privatna. Kako - ne znamo ali "po zakonu "uglavnom.
I da jesu "produkt bivšeg sistema" "ovi iz SDA i drugih stranaka" (a nisu svi isti NIKADA) u tom sistemu nikako nisu bili - produktivni jer su u suprotnom završavali gdje treba - iza rešetaka. Tek su u "novom sistemu" dobili maštu na volju. Upalili ljudi svjetlo da vide.... :bih:
Skolski primjer tautologije.
Mogli bismo ovako do jutra al ocito je da je besmisleno,Ja te pitam da mi kazes ko je to tolko bio glup da SVE zasluge za odbranu zemlje pripise SDA sto si ti,kao,demantovala,ti mi odgovaras da nije niko bio tolko glup da tvrdi to nego su obicno svi dovoljno pametni da to tvrde.I sto je najgore takav odgovor kod tebe ima tezinu argumenta.i tako do kraja posta.
Zato kazem da je besmisleno raspravljati kad se takvi 'argumenti' koriste u raspravi.
Školski primjer ko zna čega. Mnogi i zvaničnici i nezvanične osobe vole se busati u prsa time da je SDA jedina zaslužna za nezavisnost i odbranu zemlje. Mislim da biste trebali pitati njih odakle im ta suluda ideja. Za odbranu i nezavisnost zemlje su zaslužni svi njeni građani koji su željeli nezavisnost odnosno oni koji su stali u njenu odbranu.
Naravno da je besmisleno raspravljati.
Nimalo besmisleno nije demantovati besmislice. Čisto da ne bude "zabune".
;-)
Ja,vala,nisam nigdje procitao ili cuo da je neko iz bilo koje stranke pa tako ni iz SDA,rekao da je jedino ta stranka zasluzna za nezavisnost i odbranu zemlje.A nije da ne pratim takve izjave.Jesam procitao i cuo da su govorili da su najzasluzniji za to ali da su jednini zasluzni,e to nisam.Naravno,i oko toga da su najzasluzniji se moze raspravljati ali,ponavljam,ne vidjoh nigdje da je neko bio toliko glup da tvrdi da samo njegovoj stranci sve zasluge za odbranu pripadaju jer je to nonsens i onaj ko je to tvrdio (ako takav i postoji) je obicna buudala.Cak i da se nadje neki pojedinac koji bi tvrdio tako nesto bio bi u izrazitoj manjini toliko da se to nikako ne bi moglo smatrati stavom cijele stranke.
Tako da i dalje stoji ona da samo demantujes nesto sto niko nije ni izjavio.Bar ne niko relevantan,mada ne vidjoh da je ni neko irelevantan tako nesto rekao.
Baal

#7529 Re: SDA-All about

Post by Baal »

sa bloga politico.blogger.ba

Vijest da će SDA ući u novi sastav Vlade Republike Srpske sa jednim ministrom iz reda Bošnjaka već par dana se tretira u medijima kao svojevrsno iznenađenje. Nakon raznih političkih previranja na svim nivoima vlasti još od opštih izbora 2010. godine, ulazak SDA u koaliciju sa SNSD, SP i DNS više nagovještava političko manevrisanje u susret izborima slijedeće godine nego novo preformuliranje postojećih stranačkih koalicija.

Potencijalno uključenje SDA u novu vlast manjeg entiteta potvrđuje procjenu aktualnih RS-ovskih vlastodržaca da je rejting ove stranke među bošnjačkim glasačima u porastu uprkos činjenicama da su izbačeni iz državne vlasti, da im se bliži kraj učešća u vlasti u Federaciji BiH i da se protiv ove stranke vrši konstantan medijski pritisak zbog opstruiranja rekonstrukcije federalne vlade. I pored sve medijske hajke, prosječni glasač ne vidi SDA kao glavnog krivca političkog zastoja na državnom i federalnom nivou, što su potvrdili rezultati lokalnih izbora u oktobru prošle godine kada je SDA odnijela značajnu pobjedu u odnosu na SDP i SBB.

Nadalje, Dodik procjenjuje da će borba za vlast u RS-u na sljedećim izborima biti najžustrija do sada i da će mu vjerovatno biti potrebna podrška SP, DNS i SDA u osiguranju parlamentarne većine u Narodnoj Skupštini RS-a i pri formiranju entitetske vlade. Izvjesno, realno računa da će SDA biti izborni pobjednik i kao takav federalni oslonac za formiranje vladajuće koalicije na državnom nivou. S obzirom da nastavak zajedničkog nastupa SNSD-a i SDS-a u Sarajevu sve više dolazi u pitanje, moguće je da će nakon sljedećih izbora samo jedna od ove dvije stranke imati predstavnike u Savjetu ministara. Dakle, pobjedničke stranke iz Federacije – koalicija koju će SDA najvjerovatnije formirati – moći će birati između dva RS politička bloka svog koalicionog partnera na državnom nivou. Stoga se sadašnje Dodikovo uključenje SDA u RS vlast dojmi kao osiguravanje njihove podrške u skoroj budućnosti, ali i kao prevencija tj. sprečavanje mogućeg zbližavanja SDA sa opozicionim blokom u RS, predvođenog SDS-om.
Pri svemu ovom, treba imati na umu da donedavna Dodikova naprasna saradnja sa Lagumdžijinim SDP-om nije urodila gotovo nikakvim opipljivim rezultatom. Nakon što je poštedio Lagumdžiju od smjene sa pozicije Ministra vanjskih poslova BiH, potpisao je s njime ambiciozan (za BiH štetan) politički program i formirao s njim novu parlamentarnu većinu u Parlamentu BiH. Sa pozicije de facto vladara političkih prilika u BiH, neočekivano, od toga političkog manevra nije dobio ništa začajno za jačanje ekonomije i političkog statusa RS-a, a našao se iznenada u situaciji da mora, pod pritiskom opozicije u RS, rekonstruisati entitetsku Vladu i postaviti novog Premijera.

S druge entitetske strane, u Federaciji BiH, SDP se duboko zaglibila i prisilno okupirala gotovo nerješivim problemom rekonstrukcije aktuelne vlasti u Federaciji BiH, pri tome totalno zanemarujući važne i urgentne državne i entitetske projekte. Pa, ako na kraju krajeva i uspije u nostojanju da rekonstruiše postojeću vlast to će biti tek pirova pobjeda jer su naredni izbori gotovo već sutra a SDP- -e se ne može pohvaliti pred svojim glasačima nekim iole krucijalnijim političkim ili državničkim uspjehom u vrijeme svog četverogodišnjeg mandata. U nedostatku uspjeha, SDP nastoji pošto-poto, u ovo malo preostalog vremena do izborne 2014. godine, izboriti neki jači politički, državni i izborni poen – usredsređujući se na implementaciju presude u predmetu Sejdić-Finci kao uslova BiH na njezinom trnovitom putu ka Evropskim integragracijama. No, kako ova implementacija zahtijeva izvjesne ustavne promjene u BiH koje su strogo determirane Dodikovim entitetskim ultimativnim stavom, SDP je imperativno primorana prihvatiti stav „socijaldemokratskog“ partnera, a gubitnici će, dabome, kao i obično, biti i BiH i njeni građani.
hercegovac_pravi

#7530 Re: SDA-All about

Post by hercegovac_pravi »

Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Postao/la hercegovac_pravi dana 19/09/2011 16:16

Dakle, blokade, jos blokada i sto vise blokada...Iz ovoga se treba izvuci neokrznut i sa sto manje stete. Bolje stajati u mjestu vec ici nazad.
E sada da li ce SDP politiolozi imati dovoljno vijuga da se neokrznuti izvuku iz svega ovoga ili ce najebati ko "lepi" zavisi od toga koliko "izduvnih ventila" imaju pripremljenih...sve ostalo je obicna ubleha bas kao sto je bilo i do sada...
I tako .. :sleep:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#7531 Re: SDA-All about

Post by -LIBERO- »

Doktor29 wrote:
-LIBERO- wrote:To kao neki humor, nesto??? Dobro si Backovice prozvao (samoinicijativno). Cijela ta vesela druzina (Backovic) i jesu produkt ovih SDA ustolicenih moralnih vrijednosti, i novonastale elite. ;-)

A to za cijenu, sta mislis da pitamo radnike iz Klasa, zeljezare, Krivaje...poljoprivednike, ratne invalide, penzionere..sta za njih prestavlja 2800KM-ova.

Ali ok, ne moras ni odgovoriti...svakako znam da ces poseci za nekom "veselicom", postapalicom, narodnom humotvorinom...il' pak nekim slicnim nacinom relativizacije. ;-)

SDA, demokratija i ustoliceni sistem vrijednosti...shvatam apsolutno ;-)
Baviti se zenskom torbicom u ovom slucaju je periferija svih periferija, zenski mentalitet je takav da ce za te glupe torbice dati sve sto ima ali tvoj socijalisticki mentalitet ne moze da shvati da zena predsjednika drzave i doktorica moze imati takvu torbu bez ikakvih problema, veci je problem ta logika "od kud njoj, sto ja nemam", ili to je 7. plata nekog pekara...reci mi gdje to nije slucaj u svijetu.. :-) :-) :-) :-)
Svi funkcionisu u okviru svojih mogucnosti, tvoje su da kmecis oko torbice a njeno je da je ima, ta je zena odvratna kao malo tko ali njena torbica je njena stvar
SDA cedo se diglo u odbranu finansijske hijararhije koju su SDA vlastela uspostavila. Penzije od 300 i invalidnine od 150..ali zato politicari, parlamentarci, upravni odbori, zene precjednika, familija....lagano torbice od 2800 i automobile od 150 000 :D

A zamisli, neki, najcesce ovi lijevi, pozivaju na ravnopravniju podjelu zajednickog, BUDZETSKOG, novca. O kako se samo usudjujemo :zzzz:

Vec napisah jednom, SAko nista, uvijek se moze povuci vitalni naconalni interes da se odbrane pozicije, privilegije i SDA ustolicena (finansijsk i svaka druga) hijararhija. :thumbup:
Doktor29

#7532 Re: SDA-All about

Post by Doktor29 »

SDA cedo se diglo u odbranu finansijske hijararhije koju su SDA vlastela uspostavila. Penzije od 300 i invalidnine od 150..ali zato politicari, parlamentarci, upravni odbori, zene precjednika, familija....lagano torbice od 2800 i automobile od 150 000

A zamisli, neki, najcesce ovi lijevi, pozivaju na ravnopravniju podjelu zajednickog, BUDZETSKOG, novca. O kako se samo usudjujemo

Vec napisah jednom, SAko nista, uvijek se moze povuci vitalni naconalni interes da se odbrane pozicije, privilegije i SDA ustolicena (finansijsk i svaka druga) hijararhija.

Ja ne branim nikoga, ja pricam o nivou Fahrovog "Expresa" i ove jeftine price iz frizerskih salona tipa koliko cija torba kosta a da taj pri tome nije Selma Bajrami :-) :-) :-) :-) pri tome pokazujes sav svoj socijalisticki mentalitet i nemogucnost da se snadjes u drustvu gdje ti nista nije bas garantovano osim da sa puno zavisti gledas kako sposobni prolaze pored tebe dok ti kmecis za nekim proslim vremenima gdje smo svi bili "jednaki" ..
Ja radim svoj posao najbolje sto znam a on nije da branim nikoga tu, u tome me ne moze sprijeciti ni tvoj socijalisticki mozak, naprotiv :dance:
Opetja033

#7533 Re: SDA-All about

Post by Opetja033 »

Vec dva dana razglabati o torbi gospodje Izetbegovic na temi koja obuhvata svu politiku SDA samo pokazuje koliko su placenici nemocni u svom naumu da napakoste SDA. Gospodja je sef klinike, muz joj je clan Predsjednistva. Dakle zahvaljujuci primanjima, moze imati i deset puta skuplju tasnu. Hocemo li sada malo o Bakirovoj kravati ili Suljinim carapama?
Jad i patetika.
Opetja033

#7534 Re: SDA-All about

Post by Opetja033 »

SARAJEVO - Portal Vijesti.ba iz pouzdanih izvora saznaje da predsjednik SDA Sulejman Tihić neće prihvatiti ultimatum i ucjenu Milorada Dodika koji glasi " da u Vladi RS-a ne može sjediti niko ko je imao komandnu odgovornost u Armiji RBIH, a pogotovo ne nosioc "Zlatnog ljiljana".

Naime, kandidat SDA za ministra trgovine i turizma u Vladi RS Dževad Mahmutović , nosioc je "Zlatnog ljiljana".

Kako saznajemo iz izvora bliskih predsjedniku SDA Sulejmanu Tihću, on ozbiljno razmišlja da zbog ovog Dodikovog stava SDA odustane od učešća u Vladi RS.

Tihić smatra da bi odustajanje od Mahmutovića bilo poniženje za SDA, te da kao najveća bošnjačka stranka ne smije pristati na ucjene , niti po svaku cijenu staviti jednu fotelju ispred principa ispod koji SDA ne želi i ne može ići.
Co0l

#7535 Re: SDA-All about

Post by Co0l »

Opetja033 wrote:
SARAJEVO - Portal Vijesti.ba iz pouzdanih izvora saznaje da predsjednik SDA Sulejman Tihić neće prihvatiti ultimatum i ucjenu Milorada Dodika koji glasi " da u Vladi RS-a ne može sjediti niko ko je imao komandnu odgovornost u Armiji RBIH, a pogotovo ne nosioc "Zlatnog ljiljana".

Naime, kandidat SDA za ministra trgovine i turizma u Vladi RS Dževad Mahmutović , nosioc je "Zlatnog ljiljana".

Kako saznajemo iz izvora bliskih predsjedniku SDA Sulejmanu Tihću, on ozbiljno razmišlja da zbog ovog Dodikovog stava SDA odustane od učešća u Vladi RS.

Tihić smatra da bi odustajanje od Mahmutovića bilo poniženje za SDA, te da kao najveća bošnjačka stranka ne smije pristati na ucjene , niti po svaku cijenu staviti jednu fotelju ispred principa ispod koji SDA ne želi i ne može ići.
Daj Boze,da i od njega malo muda vidimo.
udrch

#7536 Re: SDA-All about

Post by udrch »

ovo bi bio dobar šamar Dodiku..nije to očekivao, pa bi ga opozicija dodatno zajebavala zbog ovoga..
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#7537 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

nemojte tako drugovi...sve što čini SDA čini U IME NARODA! tako se u halki naučilo kod šejha Josipa Broza:D
generalni sekretar SDA Amir Zukić, koji ističe da je ova stranka "sprema da učestvuje u Vladi RS-a, jer tamo ne predstavlja samo političku partiju već i čitav narod".
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

dakle, SVE PO ZAKONU i U IME NARODA
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#7538 Re: SDA-All about

Post by sabina1 »

Co0l wrote: Ja,vala,nisam nigdje procitao ili cuo da je neko iz bilo koje stranke pa tako ni iz SDA,rekao da je jedino ta stranka zasluzna za nezavisnost i odbranu zemlje.A nije da ne pratim takve izjave.Jesam procitao i cuo da su govorili da su najzasluzniji za to ali da su jednini zasluzni,e to nisam.Naravno,i oko toga da su najzasluzniji se moze raspravljati ali,ponavljam,ne vidjoh nigdje da je neko bio toliko glup da tvrdi da samo njegovoj stranci sve zasluge za odbranu pripadaju jer je to nonsens i onaj ko je to tvrdio (ako takav i postoji) je obicna buudala.Cak i da se nadje neki pojedinac koji bi tvrdio tako nesto bio bi u izrazitoj manjini toliko da se to nikako ne bi moglo smatrati stavom cijele stranke.
Tako da i dalje stoji ona da samo demantujes nesto sto niko nije ni izjavio.Bar ne niko relevantan,mada ne vidjoh da je ni neko irelevantan tako nesto rekao.
Ja vala ne vidim razliku između "najzaslužnijih i jedino zaslužnih". Itekako se može raspravljati o "najzaslužnijim" vidite kako se slažemo.
Ne znam da li je osoba koja se ovdje registrovala sa nickom urdrch relevantna ili irelevantna , i zbilja ne bih to odgonetala , znam da sam replicirala na slijedeće :
udrch wrote:odličan potez SDA..
trebaju raditi svoj posao kao što su i radili do 2008. godine..
pustiti ove šupljatore da pričaju šta žele, a SDA treba raditi..polahko očistiti stranku od onih za koje je kriminal dokazan i nastaviti dalje na jačanju države Bosne i Hercegovine..
ako to ne uradi SDA i neće neko drugi..zato SDA treba da se bori za vlast, jer neko mora i raditi..
za razliku od SDA koja je organizirala nezavisnost države, pa odbranila državu, pa je podigla iz pepela, pa polahko joj vraćala nadležnost ostali nisu uradili ništa..
SDA je to sve uradila u okruženju u kojem je svi mrze i svi su joj neprijatelji i svi su radili protiv interesa države i bošnjačkog naroda..
Ne znam ja šta vi ovdje vidite , "najzaslužnije" ili "jedino zaslužne"....meni je to sasvim nebitno a demokratija nam je omogućila da se nakon dva prsta nešto kaže...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#7539 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

Zabine imali su i boljih tipa

"SDA će biti a sve drugo će proći"

čak se i Čak Noris miče s puta kada dolazi na vlast SDA :lol:

ps

a znate što?

nije podoban
sabina1

#7540 Re: SDA-All about

Post by sabina1 »

JoseMujica wrote:Zabine imali su i boljih tipa

"SDA će biti a sve drugo će proći"

čak se i Čak Noris miče s puta kada dolazi na vlast SDA :lol:

ps

a znate što?

nije podoban
Oguglali smo moj Hoze...toliko smo oguglali da je to strašno....da nam je strašno.... :roll:
Co0l

#7541 Re: SDA-All about

Post by Co0l »

tvsabina wrote:
Ja vala ne vidim razliku između "najzaslužnijih i jedino zaslužnih". Itekako se može raspravljati o "najzaslužnijim" vidite kako se slažemo.
Pa tvoja nemogucnost razlikovanja ta dva pojma me je i nagnala da ti repliciram.
Naravno da se moze raspravljati o tome koja je stranka kolko zasluzna za odbranu ili nezavisnost,to niko nije ni sporio,ali ja ne bih na odbranu i nezavisnost BiH nikad gledao na taj nacin jer je to puno slozenije od puke gradacije zasluga.
Osim toga,ako bi bas insistirala da se po stranackoj liniji pravi gradacija cisto sumnjam da bi bila zadovoljna odgovorom :)

I da,kolega @udrch,uz duzno postovanje,nije relevantan da iznosi stavove stranke i da se njegovi licni stavovi karakterisu kao stranacki jer koliko znam nije stranacki duznosnik niti neko ko odredjuje stranacku politiku,nego je samo forumas koji iznosi svoja misljenja kao,uostalom i ti i ja.A i u njegovim postovima se ne tvrdi da je SDA jedina bila koja je organizovala odbranu i sl. iako direktno implicira da jeste najzasluznija za to.A tu,ipak postoji razlika,koliko god ti,kako i sama kazes,ne vidjela tu razliku.
Co0l

#7542 Re: SDA-All about

Post by Co0l »

Genije wrote:
Izborom Sebije Seke Izetbegović na mjesto generalnog direktora Opće bolnice „Abdulah Nakaš“ bit će u potpunosti provedena čistka politički nepodobnih kadrova u javnim zdravstvenim institucijama Sarajevskog kantona. Ovom činu prethodilo je „čišćenje“ nepodobnih kadrova u upravnim i nadzornim odborima desetak zdravstvenih javnih ustanova, pri čemu se nije vodilo računa ni o zastupljenosti konstitutivnih naroda, niti o zastupljenosti uposlenika tih ustanova
Business as usual :x
sabina1

#7543 Re: SDA-All about

Post by sabina1 »

Co0l wrote:
tvsabina wrote:
Pa tvoja nemogucnost razlikovanja ta dva pojma me je i nagnala da ti repliciram.
Naravno da se moze raspravljati o tome koja je stranka kolko zasluzna za odbranu ili nezavisnost,to niko nije ni sporio,ali ja ne bih na odbranu i nezavisnost BiH nikad gledao na taj nacin jer je to puno slozenije od puke gradacije zasluga.
Osim toga,ako bi bas insistirala da se po stranackoj liniji pravi gradacija cisto sumnjam da bi bila zadovoljna odgovorom :)

I da,kolega @udrch,uz duzno postovanje,nije relevantan da iznosi stavove stranke i da se njegovi licni stavovi karakterisu kao stranacki jer koliko znam nije stranacki duznosnik niti neko ko odredjuje stranacku politiku,nego je samo forumas koji iznosi svoja misljenja kao,uostalom i ti i ja.A i u njegovim postovima se ne tvrdi da je SDA jedina bila koja je organizovala odbranu i sl. iako direktno implicira da jeste najzasluznija za to.A tu,ipak postoji razlika,koliko god ti,kako i sama kazes,ne vidjela tu razliku.
Ah stvarno sam glupa jer ne razlikujem :roll: .
Bila bih nezadovoljna odgovorom kako bi ti gradirao zasluge (iako je to složeno) ali i sama bih ponudila odgovor oko gradacije i također sam sigurna da ti se to ne bi dopalo.Nimalo.
Urdrch nije tema , on je samo povod replici , uopšte ne smatram da je bilo kakav zvaničnik partije o kojoj raspravljamo jer sam sa njim izuzev početnih čarki razvila sasvim korektno forumsko dopisivanje i imam vrlo pozitivno mišljenje o čovjeku za razliku od partije čiju temu popunjavamo. O njoj nemam ozbiljno mišljenje i rijetko kada repliciram i razgovaram o njoj sa ljudima koji su njeni simpatizeri. Iz mnogo razloga.

Uglavnom niti su jedini zaslužni niti su najzaslužniji za nezavisnost i odbranu zemlje. Sad se napokon slažemo ;-) ?
Co0l

#7544 Re: SDA-All about

Post by Co0l »

tvsabina wrote: Ah stvarno sam glupa jer ne razlikujem :roll: .
Bila bih nezadovoljna odgovorom kako bi ti gradirao zasluge (iako je to složeno) ali i sama bih ponudila odgovor oko gradacije i također sam sigurna da ti se to ne bi dopalo.Nimalo.
Urdrch nije tema , on je samo povod replici , uopšte ne smatram da je bilo kakav zvaničnik partije o kojoj raspravljamo jer sam sa njim izuzev početnih čarki razvila sasvim korektno forumsko dopisivanje i imam vrlo pozitivno mišljenje o čovjeku za razliku od partije čiju temu popunjavamo. O njoj nemam ozbiljno mišljenje i rijetko kada repliciram i razgovaram o njoj sa ljudima koji su njeni simpatizeri. Iz mnogo razloga.

Uglavnom niti su jedini zaslužni niti su najzaslužniji za nezavisnost i odbranu zemlje. Sad se napokon slažemo ;-) ?
Jedini zasluzni svakako nisu,tu se nema sta ni raspravljat.
Ali ako bas insistiras da podijelis zasluge za odbranu i sl. po toj nekoj stranackoj liniji prvo bi morala da definises sta pod tim podrazumijevas da bi mogli o tome raspravljati.Ako pod time podrazumijevas stranacku pripadnost ili stranacke afinitete branilaca to ti je tesko odrediti i jedini iole relevantan pokazatelj bi ti mogao biti broj glasova koje su stranke na izborima 1990.-te dobile i iz toga dedukcijom izvesti zakljucak koliko je branilaca bilo glasaca koje stranke.

Naravno,nemoguce je dobiti tacne podatke o tome koliko je branilaca glasalo za koju stranku ali ako bi bas neko insistirao na tome broj glasova na izborima bi bio jedan od relevantnijih pokazatelja,ako ne i jedini relevantan.
Po tom osnovu,kad bi sabrala i oduzela dobijeni rezultat ti se vjerovatno ne bi svidio.Naravno,to nije jedini osnov koji bi se mogao uzeti u obzir ali jeste najocitiji.
Zato je nezahvalno uopste raspravljati o zaslugama za odbranu po stranackim linijama i mislim da je to pogresno.
Za mene je za odbranu i nezavisnost BiH zasluzan narod BiH,i to onaj njen dio koji se suprostavio agresiji velikosrpske i velikohrvatke vojske,bez obzira na stranacku pripadnost.
MuaDib

#7545 Re: SDA-All about

Post by MuaDib »

JoseMujica wrote:nemojte tako drugovi...sve što čini SDA čini U IME NARODA! tako se u halki naučilo kod šejha Josipa Broza:D
generalni sekretar SDA Amir Zukić, koji ističe da je ova stranka "sprema da učestvuje u Vladi RS-a, jer tamo ne predstavlja samo političku partiju već i čitav narod".
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

dakle, SVE PO ZAKONU i U IME NARODA
Hahahaha....sada kad počne Tihić pričati o legitimnim Bošnjacima, po priručniku Bože Ljubića. :-) :-)
udrch

#7546 Re: SDA-All about

Post by udrch »

najzaslužniji za odbranu ove zemlje su:

kao pojedinac, to je rahmetli presjednik Alija Izetbegović
kao stranka to je SDA
kao borci armije to su uglavnom golobradi mladići, nikakvi oficiri tipa generala Halilovića ili onog što ga je zamjenio..
kao narod, to su u najvećoj mjeri bili Muslimani - Bošnjaci
Damir_5

#7547 Re: SDA-All about

Post by Damir_5 »

udrch wrote:najzaslužniji za odbranu ove zemlje su:

kao stranka to je SDA
kao borci armije to su uglavnom golobradi mladići, nikakvi oficiri tipa generala Halilovića ili onog što ga je zamjenio..
Ne kontam, koje su "zasluge" Alije i SDA?
trcicu trceci

#7548 Re: SDA-All about

Post by trcicu trceci »

Damir_5 wrote:
udrch wrote:najzaslužniji za odbranu ove zemlje su:

kao stranka to je SDA
Ne kontam, koje su "zasluge" Alije i SDA?
Slucajno naletih pa evo da ti ja odgovorim:
Alija i SDA su predsjenik i najjaca bosnjacka stranka tada...Sta je logicno ? :run: :run:
Damir_5

#7549 Re: SDA-All about

Post by Damir_5 »

trcicu trceci wrote: Slucajno naletih pa evo da ti ja odgovorim:
Alija i SDA su predsjenik i najjaca bosnjacka stranka tada...Sta je logicno ? :run: :run:
Prvo nije Alija izabran zato sto je on bio super povoljna licnost za takvo sto, nego zato sto je bio na celu jedine stranke u Bosnjaka tad. A bio je na celu SDA iz razloga sto je u vodstvu stranke imao onu svoju grupu "mlade muslimane", koji su nadglasali sve ostale u tadasnjoj SDA.

Medjutim iskreno, ako gledamo bosnjacke nacionalne interese, Alija Izetbegovic je bio umjetnik kako raditi svoj posao totalno pogresno i fatalno po svoj narod.

Postavlja se pitanje, da nije bilo Alije Izetbegovica i onih njegovih "mladih bandita", da li bi bilo SDA ili neke slicne partije? Odgovor je kategoricki DA.

Da li bi Bosnjaci vecinski glasali tad za tu SDA ili slicnu partiju? Odgovor bi bio takodjer i kategoricki DA.

Da li bi neko drugi uradio bolji posao na zastiti Bosnjaka, pa i BiH da nije bilo Alije? Odgovor je takodjer kategoricki DA.

Da li bi BiH postala nezavisna da nije Alija bio na celu SDA? Odgovor je opet i kategoricki DA.

Da li bi BiH i Bosnjaci u njoj prosli gore da Alija nije bio na celu SDA? Odgovor je NE.

Ukratko, niko na prvim visestranackim izborima nije glasao za SDA i Aliju zato sto su oni bili super dobri, nego zato sto su Bosnjaci vjerovali da glasaju za svoju partiju.

A same "zasluge" Alije i SDA za Bosnjake su mizerne i katastrofalne. Mogao bih ovdje pisati romane gdje su sve grijesili i kako su bili budalasti. Medjutim dovoljno je reci da su imali totalno pogresnu strategiju ne spremajuci narod za predstojeci rat. To je kostalo Bosnjake barem polovice zrtava kojih su imali u odbrambenom ratu. A tek Dayton, to je tek prica za sebe.
trcicu trceci

#7550 Re: SDA-All about

Post by trcicu trceci »

Damir_5 wrote:
trcicu trceci wrote: Slucajno naletih pa evo da ti ja odgovorim:
Prvo nije Alija izabran zato sto je on bio super povoljna licnost za takvo sto, nego zato sto je bio na celu jedine stranke u Bosnjaka tad. A bio je na celu SDA iz razloga sto je u vodstvu stranke imao onu svoju grupu "mlade muslimane", koji su nadglasali sve ostale u tadasnjoj SDA.

Medjutim iskreno, ako gledamo bosnjacke nacionalne interese, Alija Izetbegovic je bio umjetnik kako raditi svoj posao totalno pogresno i fatalno po svoj narod.

Postavlja se pitanje, da nije bilo Alije Izetbegovica i onih njegovih "mladih bandita", da li bi bilo SDA ili neke slicne partije? Odgovor je kategoricki DA.

Da li bi Bosnjaci vecinski glasali tad za tu SDA ili slicnu partiju? Odgovor bi bio takodjer i kategoricki DA.

Da li bi neko drugi uradio bolji posao na zastiti Bosnjaka, pa i BiH da nije bilo Alije? Odgovor je takodjer kategoricki DA.

Da li bi BiH postala nezavisna da nije Alija bio na celu SDA? Odgovor je opet i kategoricki DA.

Da li bi BiH i Bosnjaci u njoj prosli gore da Alija nije bio na celu SDA? Odgovor je NE.

Ukratko, niko na prvim visestranackim izborima nije glasao za SDA i Aliju zato sto su oni bili super dobri, nego zato sto su Bosnjaci vjerovali da glasaju za svoju partiju.

A same "zasluge" Alije i SDA za Bosnjake su mizerne i katastrofalne. Mogao bih ovdje pisati romane gdje su sve grijesili i kako su bili budalasti. Medjutim dovoljno je reci da su imali totalno pogresnu strategiju ne spremajuci narod za predstojeci rat. To je kostalo Bosnjake barem polovice zrtava kojih su imali u odbrambenom ratu. A tek Dayton, to je tek prica za sebe.
polahko, stani :-) :-) govori se o odbrani Bosne, ja samo kazem da je logicno da je zasluzna SDA i Alija
Post Reply