Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
vanad

#7526 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

Imala sam isto, ne cackaj puno, nema potrebe, namazi bepanthenom. Meni je nestalo i nije imalo nikakve veze sa dojenjem.
manekenka u penziji

#7527 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Hvala ti na odgovoru, bas sam se i bila zabrinula za dojenje.
suza81

#7528 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

manekenka u penziji wrote:Hvala ti na odgovoru, bas sam se i bila zabrinula za dojenje.
Ne znam u kojem si vec mjesecu trudnoce, ali najvjerovatnije da su tvoje dojke vec pocele da se pripremaju za dojenje :) sudeci po tome dojenje bi trebalo biti uspjesno :thumbup:
To zuckasto je kolostrum, koji se pomalo vec izlucuje te se zgrudva na povrsini bradavica. Uobicajena higijena tj. svakodnevno tusiranje blazim sredstvom je dovoljno (agresivniji gelovi za tusiranje ce previse isusiti bradavice i kozu okolo). Ne dirati rukama, noktima, moze se inficirati i upaliti, ne istiskati (time se samo povecava izlucivanje). Pred kraj trudnoce preporucuje se mazati sa kremama za bradavice (medela, avent...) ali ni to nije toliko neophodno jer se u koži oko bradavica stvara prirodna masnoća koja štiti osjetljivo tkivo grudi.
Nema razloga za zabrinutost :)
manekenka u penziji

#7529 Re: Odg: Trudnjače i porodilje online

suza81 wrote:
manekenka u penziji wrote:Hvala ti na odgovoru, bas sam se i bila zabrinula za dojenje.
Ne znam u kojem si vec mjesecu trudnoce, ali najvjerovatnije da su tvoje dojke vec pocele da se pripremaju za dojenje :) sudeci po tome dojenje bi trebalo biti uspjesno :thumbup:
To zuckasto je kolostrum, koji se pomalo vec izlucuje te se zgrudva na povrsini bradavica. Uobicajena higijena tj. svakodnevno tusiranje blazim sredstvom je dovoljno (agresivniji gelovi za tusiranje ce previse isusiti bradavice i kozu okolo). Ne dirati rukama, noktima, moze se inficirati i upaliti, ne istiskati (time se samo povecava izlucivanje). Pred kraj trudnoce preporucuje se mazati sa kremama za bradavice (medela, avent...) ali ni to nije toliko neophodno jer se u koži oko bradavica stvara prirodna masnoća koja štiti osjetljivo tkivo grudi.
Nema razloga za zabrinutost :)
24. sedmica sam, na pragu 25.
Ja sam mislila da je rano za kolostrum. Hvala i tebi puno na iscrpnom odgovoru, puno mi to znaci.
CherryLips

#7530 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

meni je negdje od sestog mjeseca pomalo curkalo iz dojki,znale mi se i fleke na odjeci pojavljivati..
affidavit

#7531 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Roditeljima svih "novih" beba sve najljepse, uzivajte, mazite se i pazite. :-D :-D

Sto se tice znojenje nakon poroda i ja sam to prosla, doduse kod mene je znojenje pocelo jos prije poroda, mokri jastuci, presvalacenje po nekoliko puta u noci...Ne znam da li ima veze jedno s drugim, ali kod mene je proslo sa prvom mjesecnicom, koja se desila tacno tri mjeseca nakon porodjaja.
JanuaryJones

#7532 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Pitah i pedijatra i patronažnu za znojenje, kažu to je normalno (oslobadjanje viška vode nakon poroda i dojenje-hormoni dovode do prekomjernog znojenja, pogotovo noću). Doduše nisu mi znale objasniti zašto baš noću (najmanja tjelesna aktivnost) kad bi majka trebala odmoriti izmedju hranjenja a ne ustati umornija nego što je legla.

Sent from my iPad using Tapatalk
vanad

#7533 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

JanuaryJones wrote:Pitah i pedijatra i patronažnu za znojenje, kažu to je normalno (oslobadjanje viška vode nakon poroda i dojenje-hormoni dovode do prekomjernog znojenja, pogotovo noću). Doduše nisu mi znale objasniti zašto baš noću (najmanja tjelesna aktivnost) kad bi majka trebala odmoriti izmedju hranjenja a ne ustati umornija nego što je legla.

Prolaktin se luci uglavnom po noci...zato nocu vise curi mlijeko
salle_eh1986

#7534 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by salle_eh1986 »

drage mame imam veliki problem , naime moja beba nece da doji , doji prvih deset minuta i onda jednostavno nece , najgore je to sto osjetim da mi se mlijeko smanjuje , a jutros sam joj morala dati bocicu i popila je cijelu dozu :hm: imam mlijeka toliko da mi zalije odjecu , i zaista me ovo brine a pedijetar mi je na GAK-U jasno dao do znanja da ona ne smije biti gladna jer je rodzena krupna,zaista mi nije jasno o zasto doji 10 minuta a onda nece nikako mada promijenim dojku , ne zelimje prestati dojiti tek joj je 11 dana :( pa me zanima dali je iko imao slicno iskustvo i kako se borio sa tim problemom
vanad

#7535 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

salle_eh1986 wrote:drage mame imam veliki problem , naime moja beba nece da doji , doji prvih deset minuta i onda jednostavno nece , najgore je to sto osjetim da mi se mlijeko smanjuje , a jutros sam joj morala dati bocicu i popila je cijelu dozu :hm: imam mlijeka toliko da mi zalije odjecu , i zaista me ovo brine a pedijetar mi je na GAK-U jasno dao do znanja da ona ne smije biti gladna jer je rodzena krupna,zaista mi nije jasno o zasto doji 10 minuta a onda nece nikako mada promijenim dojku , ne zelimje prestati dojiti tek joj je 11 dana :( pa me zanima dali je iko imao slicno iskustvo i kako se borio sa tim problemom
a poslije tih 10 minuta place? Ako ne place, ostavi i kad ponovo htjedne ti joj ponudi siku. Ne guraj joj flasicu, mozda ona za tih 10 minuta popije dovoljno, ipak je njoj 10 dana, njoj je zeludac ko orah. Radje ti njoj daj cesce.
manekenka u penziji

#7536 Re: Trudnjače i porodilje online

Nisam dojilja, još uvijek, ali mi je palo na pamet da ne bi bilo loše da kupiš izdajalicu ako ti se mlijeko smanjuje.
kakavdanakneiskustvu

#7537 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kakavdanakneiskustvu »

koji način poroda je lakši,bolji,sigurniji,prirodni ili carski rez?
manekenka u penziji

#7538 Re: Trudnjače i porodilje online

Laksi-carski (ali je u većini slučajeva oporavak mnogo tezi)
Bolji-prirodni (i za majku i za bebi i zato mu ljekari uvijek daju prednost)
Sigurniji-carski (jer kad god nešto krene neplanirano žena se šalje na carski rez, mada je i ovo relativno. uvijek nešto moze, ne dao Bog, poći po zlu)
vanad

#7539 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

kakavdanakneiskustvu wrote:koji način poroda je lakši,bolji,sigurniji,prirodni ili carski rez?
Danak posto tvojoj zeni to nazalost nije prvi prirodni porodjaj, u svakom slucaju ce joj taj biti bolji. Narocito kad su porodjaji blizu jedan drugog, ovaj drugi je znatno jednostavniji i brzi.
kakavdanakneiskustvu

#7540 Re: Trudnjače i porodilje online

vanad wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:koji način poroda je lakši,bolji,sigurniji,prirodni ili carski rez?
Danak posto tvojoj zeni to nazalost nije prvi prirodni porodjaj, u svakom slucaju ce joj taj biti bolji. Narocito kad su porodjaji blizu jedan drugog, ovaj drugi je znatno jednostavniji i brzi.

hvala
kakavdanakneiskustvu

#7541 Re: Trudnjače i porodilje online

manekenka u penziji wrote:Laksi-carski (ali je u većini slučajeva oporavak mnogo tezi)
Bolji-prirodni (i za majku i za bebi i zato mu ljekari uvijek daju prednost)
Sigurniji-carski (jer kad god nešto krene neplanirano žena se šalje na carski rez, mada je i ovo relativno. uvijek nešto moze, ne dao Bog, poći po zlu)

hvala
JanuaryJones

#7542 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Pitanje za mame koje su dojile/doje...od čega utrnu bradavice? Meni nakon svakog podoja utrnu i bole na dodir (umotavanje peškirom nakon tuširanja vrijedja ko živa rana)...s tim da me dojenje ne boli, beba fino uhvati čitavim ustima kad ručka ali poslije odredjenog vremena kao da utrnu. Fakat ne znam zašto...šta da radim?

_aaaa

#7543 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by _aaaa »

Nova sam tu i ne znam da li raspravljate o ovim temama tu,naime trazim salon u Tuzli koji radi egipatsku depilaciju i trudnicama jer pokusavam pronaci nekakav da je dobar i da nije previse skup
Ako netko zna za bilo koji da je dobar i da nije u Sarajevu neka javi
hvala hvala hvala puno :roll: :?
safran

#7544 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

vanad wrote:
salle_eh1986 wrote:drage mame imam veliki problem , naime moja beba nece da doji , doji prvih deset minuta i onda jednostavno nece , najgore je to sto osjetim da mi se mlijeko smanjuje , a jutros sam joj morala dati bocicu i popila je cijelu dozu :hm: imam mlijeka toliko da mi zalije odjecu , i zaista me ovo brine a pedijetar mi je na GAK-U jasno dao do znanja da ona ne smije biti gladna jer je rodzena krupna,zaista mi nije jasno o zasto doji 10 minuta a onda nece nikako mada promijenim dojku , ne zelimje prestati dojiti tek joj je 11 dana :( pa me zanima dali je iko imao slicno iskustvo i kako se borio sa tim problemom
a poslije tih 10 minuta place? Ako ne place, ostavi i kad ponovo htjedne ti joj ponudi siku. Ne guraj joj flasicu, mozda ona za tih 10 minuta popije dovoljno, ipak je njoj 10 dana, njoj je zeludac ko orah. Radje ti njoj daj cesce.
Taman ovako. Prvih mjesec dana pa i duže kod nekih beba dojenje ti je cjelodnevni sport. Treba vremena da se uspostavi balans ponude i potražnje. Znam dobro koji ti je sada haos u glavi ali shvati da je ona ipak mala beba. Ako aktivno doji tih 10 minuta onda joj je to dovoljno. Opet će tražiti za pola sata, sat i tako redom. Postepeno će se produžavati pauze između podoja i postići ćete onih 3 sata. Ako ti je produkcija veća od njene potražnje izdoji mlijeko pa ga možeš zamrznuti. Moraš voditi računa o dojkama da ne bi sebi napravila problem (začepljeni kanali, mastitisi i sl.). Prati mokre pelene - ako ih uredno puni onda je sve OK. Ja u principu nisam protiv bočice - moj drugi sin je prodojio zahvaljujući bočici ali ne kao glavni obrok. On je jako puno izgubio nakon rođenja a bio je polijen a kasnije i preslab za dojenje. Davala sam najmanju dozu na dudu sa najslabijim protokom i to nakon dojenja. Doza se postepeno smanjivala a povećavala se količina podojenog mlijeka. Prati bebu - ako vidiš da napreduje i uredno puni pelene onda je sve OK i nema potrebe za adaptiranim.
Postoje i bebe koje jednostavno neće siku - moguće je i takve hraniti majčinim mlijekom pomoću izdajalice. Jedna naša forumašica je tako uspjela dojiti svog sina do 7. mjeseca (na čemu joj se iskreno divim).
salle_eh1986

#7545 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by salle_eh1986 »

safran wrote:
vanad wrote:
Taman ovako. Prvih mjesec dana pa i duže kod nekih beba dojenje ti je cjelodnevni sport. Treba vremena da se uspostavi balans ponude i potražnje. Znam dobro koji ti je sada haos u glavi ali shvati da je ona ipak mala beba. Ako aktivno doji tih 10 minuta onda joj je to dovoljno. Opet će tražiti za pola sata, sat i tako redom. Postepeno će se produžavati pauze između podoja i postići ćete onih 3 sata. Ako ti je produkcija veća od njene potražnje izdoji mlijeko pa ga možeš zamrznuti. Moraš voditi računa o dojkama da ne bi sebi napravila problem (začepljeni kanali, mastitisi i sl.). Prati mokre pelene - ako ih uredno puni onda je sve OK. Ja u principu nisam protiv bočice - moj drugi sin je prodojio zahvaljujući bočici ali ne kao glavni obrok. On je jako puno izgubio nakon rođenja a bio je polijen a kasnije i preslab za dojenje. Davala sam najmanju dozu na dudu sa najslabijim protokom i to nakon dojenja. Doza se postepeno smanjivala a povećavala se količina podojenog mlijeka. Prati bebu - ako vidiš da napreduje i uredno puni pelene onda je sve OK i nema potrebe za adaptiranim.
Postoje i bebe koje jednostavno neće siku - moguće je i takve hraniti majčinim mlijekom pomoću izdajalice. Jedna naša forumašica je tako uspjela dojiti svog sina do 7. mjeseca (na čemu joj se iskreno divim).
oki hvala safran ona doji aktivno i trazi cesto pa se zato plasim da nemam dovoljno medzutim sinoc sam ja sama sebi izdajala mlijeko rukom , i uvjerila sam se da moja Lamija ne izdaja dovoljno , pa cu danas kupiti tu rucnu izdajalicu jer me strah da ne izgubim ,mlijeko jer me ona ne idaja do kraja , a i nisi svjesna koliko si u pravu kada kazes da mi je trenutno haos u glavi ,po njoj tutnjaju tornada :lol:
safran

#7546 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Čuj, nisam svjesna - a šta ti misliš odakle meni sva ova mudrost :lol: pa poslije prvog poroda sam plačući nazvala legendarnu Azru Sisu "meni su grudi ogoooomne i ništa ne izlazi na pumpicu a moje dijete je glaaadnoooooo - buhuuuuu!"
Nego, vidjeh da mijenjaš dojke pri dojenju. Preporuka je da se ne nudi druga dojka dok se prva ne isprazni. Ja sam poslušala i tada mi se činilo da stvarno ima efekta
Mama Mu

#7547 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mama Mu »

Citam i pratim ovu temu odavno i dosao je vakat da se i ja aktivno ukljucim :)

Trudna sam 17 nedjelja i preporucena mi je amniocinteza (ovo mi je druga trudnoca i 37 mi je godina), pa me zanimaju vasa iskustva, drage mame. Koja je procedura? Da li postoje neki obavezni nalazi koje treba pripremiti prije samog postupka amniocinteze?

Obzirom da je i doktor aktivan na ovoj temi, molim ga za misljenje,

Mjerenja nuhalnog nabora i ostalih parametara radjenih u 12. nedjelji su ok. Nema zabiljezenih slucaja Downovog sindroma u porodici.

Jedini razlog zbog kojeg mi moja doktorica preporucuje amniocintezu su godine.
Sta vi mislite, doktore?
manekenka u penziji

#7548 Re: Odg: Trudnjače i porodilje online

JanuaryJones wrote:Pitanje za mame koje su dojile/doje...od čega utrnu bradavice? Meni nakon svakog podoja utrnu i bole na dodir (umotavanje peškirom nakon tuširanja vrijedja ko živa rana)...s tim da me dojenje ne boli, beba fino uhvati čitavim ustima kad ručka ali poslije odredjenog vremena kao da utrnu. Fakat ne znam zašto...šta da radim?

Opet ja odgovaram :lol: Moja drugarica je imala problema sa tim, doduse njoj su bradavice i krvarile. Kupila je u apoteci silikonske nastavke koji se stavljaju na bradavice i kaže da ju je to preporodilo.
Sunculish

#7549 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sunculish »

manekenka u penziji wrote:Opet ja odgovaram Moja drugarica je imala problema sa tim, doduse njoj su bradavice i krvarile. Kupila je u apoteci silikonske nastavke koji se stavljaju na bradavice i kaže da ju je to preporodilo.
Meni te silikonske bradavice nisu ništa pomagale. Poslije izlaska iz porodilišta, nekih 15 dana sam svaki podoj imala tantalove muke. Kad bebica uhvati bradavicu u trenutku se sva preznojim od bolova i poslije tolikog mučenja odlučim da ih kupim. Ne samo da mi nisu ništa pomagale već bebica nije preko njih mogla ništa da izvuče pa sam ih bacila. Bradavice su mi bile skroz ranjave, ali hvala Bogu nismo odustajale, tako da dojimo i dan danas. Što se tiče trnjenja bradavica, meni trnu samo onda kada mi nadolazi mlijeko. Kad počnu da štipkaju onda znam da je vrijeme da aktiviram svoju pumpicu. :D

Čestitke svim mamama, da su bebice žive, zdrave i sretne.
JanuaryJones

#7550 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Kupila sam i ja šeširiće, ali ne pomažu sekunde. Takodje što je manji razmak izmedju podoja to bradavice brže trnu, recimo za 10 tak minuta...i pobijele. Ima li doktor kakvu mudru na ovu problematiku?

Post Reply