Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Ericha100

#7526 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Ericha100 »

EliasVeskot wrote:
Ericha100 wrote:Ljudi kako provjeravate jesu li vam stigle pošiljke za koje niste dobili TN? Gotovo redovno mi se desi da ako mi je pošiljka kasnila, jednom kada konačno dođe ovi je na pošti drže i po mjesec dana i niko me ne obavjesti pri tome da je stigla i da je podignem. To sam skontala provjeravajući pošiljke koje imaju TN i koristeći bh poštin track and trace, ali ne znam kako da vidim je li mi se isto desilo i sa pošiljkama koje su kasnile a nisu imale TN.
Za ovo pitam
Bilo je na pošti. Gdje već završe paketi nakon carine. Uglavnom u pitanju su dvije male pošiljke, nešto za telefon naručeno iz Hong Konga. Stigle su obje pošiljke u BiH npr. jedna početkom drugog mjeseca, da bih ja krajem drugog mjeseca preko TN i http://www.posta.ba/track/2/0/36.html saznala da je ta pošiljka stigla početkom drugog mjeseca. Onda sam nazvala i nisu mi rekli zašto je stajalo tako dugo i da li bi me iko obavjestio. Kad sam pitala je li pošiljka stigla samo su rekli da jeste i gdje i kad mogu preuzeti.
Pošto mi se to opet desilo u trećem mjesecu, odnosno martu. Skontala sam da ova situacija nije bila slučajna. :-? Imam i stvari koje naručujem i nemaju TN. Sitnice od po par dolara. Neke stvari naručene u novembru mi nikad nisu stigle, barem ih poštar nikada nije donio. Nadam se da nije situacija da stoje negdje u pošti i da opet nikom ne pada napamet da me obavjesti.
SA 071

#7527 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by SA 071 »

hali gali halid wrote:Zanima me da li mi je TN pravi, ali kontam da ne bi nista pisalo, ali cudno mi da vec toliko stoji samo ta posljednja informacija da je flight depart Beijing :roll:
Ma ove TN treba shvatiti samo informativno, ne moraju biti 100% tačni. Možda je tebi to negdje na putu ili vrlo blizu da dođe. Ja nešto naručio, dobio i već koristim, a kad provjerim TN ono još u USA u "depart"-u :-) To što sam ja fin i pošten pa prodavca obavjestio da mi je artikal došao, to je stvar poštenja i želje da pomognem izgradnji image-a nas Bosanaca kao poštenih ljudi. Ali isto tako sam mogao bez ikakvih problema obavijestiti prodavca da mi nije ništa došlo i tražiti refund.

A ovo što raja kažu za poštu - da stoji kod njih, to mi se dosada nije dešavalo, mada imam jedan artikal iz UK koji kasni već nekih 7-8 dana. Možda je to taj slučaj?
Ericha100

#7528 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Ericha100 »

SA 071 wrote: A ovo što raja kažu za poštu - da stoji kod njih, to mi se dosada nije dešavalo, mada imam jedan artikal iz UK koji kasni već nekih 7-8 dana. Možda je to taj slučaj?
Ne mora značiti da je to u pitanju. Evo i meni sad kasni nekoliko stvari iz UK i Njemačke, a vidjela sam ovdje na temi da je još neko pisao da ima isti slučaj.
igorr

#7529 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by igorr »

boshniak wrote:
hali gali halid wrote:Zanima me da li mi je TN pravi, ali kontam da ne bi nista pisalo, ali cudno mi da vec toliko stoji samo ta posljednja informacija da je flight depart Beijing :roll:
Kod mene stoji Flight depart Beijing od 27.02 a naruceno je u decembru.

Mislim da od te narudžbe nema ništa, rok davno prošao, a roba ti neće doći,
ostaje ti samo da se peglaš sa paypal-om kako bi bar pokušao da povratiš svoj novac, mada je i to pod velikim upitnikom,
s obzirom da ti je uveliko prošao "Estimated delivery"
quarterback

#7530 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by quarterback »

pp pokriva 180 dana a ako je narucio u decembru onda se to odnosi i na njega
Nexus2
Location: KUPUJETE ONLINE - EVO LINK ZA POVRAT NOVCA https://www.ebates.com/r/BERBIC6?eeid=28187

#7531 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Nexus2 »

quarterback wrote:pp pokriva 180 dana a ako je narucio u decembru onda se to odnosi i na njega
I fercera 10000%.......ja već 2 morao traziti preko Paypala, a naručeni su početkom decembra...jer od 18.11 je novo pravilo sa 180 dana
uredno isplaćen nakon par piskaranja sa sellerom sto je uobičajeno.......1 prihvatio odmah, a drugi se čekao jop malo, pa moram PP uključiti u igru...sve expresno odrađeno.

Sad imam ove slučajeve o kojima puši, januar i februafr ....flight depart, roba navnodno u Njemačkoj, a ne mrda već mjesecima.....
Već polako pripremam sellere za refund, kontaktiram kroz bay porukama (koristeći ebay identifikacioni broj artikla jer je odavno izbrisan)....većina sellera predlaže (razumijem ih) da sačekamo još desetak dana, pa ako ne dođe da im se javim i oni će refund bez problema.
Taktički pripremam teren za refund bez PP jer njima to nikako ne paše......a ja ispadnem i pošten kupac.

A isto tako imao sam i slučajeve da sam tražio refund, dobio pare i roba stigla par dana poslije toga i vraćao sam ljudima pare preko Paypala.
Nisam ebay obavještavao jer je to haman pa nemoguće, tačnije nisam našao način da ih obavijestim.
Uglavnom, seller zadovoljan, ja zadovoljan, a u slučaju bilo kakvog banovanja, imam dokaze na mailu, na paypalu ...kojima mogu da potvrdim da sam pošten kupac i da skinu ban.
Sad na ebayu imam 40 zatvorenih casova u svoju korist. od toga 70% nastalo u ovoj godini.
Neki je zastoj, na koji ne može niko da utiče...to je činjenica......ali isto tako vjerujem da je roba u putu i da će doći...ne treba gubiti nadu.
Samo je pitaje vremena kada će doći.

Nego.......podsjetite me, gdje se ono može provjeriti ovaj TN 5100072735593 ? Navodno Chinapost, ali nema nista o tome.
Znam da je negdje pisalo, ali nisam stavi taj link u bookmarks i jbg....ne mogu sad da nađem.
muxa

#7532 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by muxa »

To keep eBay a trustworthy place for all members, we routinely review buying and selling activity. In reviewing your account, we found:
- A pattern of opening cases for items not received when delivery or shipment can't be confirmed by seller.

Because of this behavior, we've:
- Removed your account from the eBay Money Back Guarantee program indefinitely. You won't be able to open any cases in the Resolution Center.
- Decided any open cases as seller wins, buyer's fault.
- Removed from related seller profiles any neutral or negative Feedback and low detailed seller ratings left by you within the past year.

This restriction only affects buying. You'll still be able to sell on eBay and complete transactions for items you've already won. Please be aware that if this activity continues, you may be subject to a range of other actions, including suspension of your eBay account.

For our guidelines on buying, go to:
http://pages.ebay.com/help/policies/buy ... tices.html

If you'd like more information on this decision, contact our policy experts:
http://ocsnext.ebay.com/ocs/cusr?query= ... =email1614

We appreciate your cooperation.

Thanks,

eBay

Eh eto ga dodje i meni upozorenje. Sa ovim se vjerovatno i moja kupovina sa ebaya svodi na minimum. U zadnja 2-3 mjeseca 90% narudžbi mi nije stiglo. Šta ću drugo uraditi nego otvoriti case. Sad ću vjerovatno biti donji, jer imam još oko 100 narudžbi od kojih vjerovatno većina neće doći kao i do sada, a ne mogu otvoriti case. Jedino se mogu pouzdat u poštenje prodavača :twisted:
sarajlija_11

#7533 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by sarajlija_11 »

Nexus2 wrote: Nego.......podsjetite me, gdje se ono može provjeriti ovaj TN 5100072735593 ? Navodno Chinapost, ali nema nista o tome.
Znam da je negdje pisalo, ali nisam stavi taj link u bookmarks i jbg....ne mogu sad da nađem.

kod mene je 5100032734192 na 17 track i odaberi kineze Carrier yanwen, tako meni izbacuje i po ovome ja sam napravio rekord za samo 5 dana je došlo u Bosnu iz Kine!!!!, a evo baš jučer sam napravio refund nije mi još došlo na adresu, tako da :D
quarterback

#7534 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by quarterback »

muxa wrote:To keep eBay a trustworthy place for all members, we routinely review buying and selling activity. In reviewing your account, we found:
- A pattern of opening cases for items not received when delivery or shipment can't be confirmed by seller.

Because of this behavior, we've:
- Removed your account from the eBay Money Back Guarantee program indefinitely. You won't be able to open any cases in the Resolution Center.
- Decided any open cases as seller wins, buyer's fault.
- Removed from related seller profiles any neutral or negative Feedback and low detailed seller ratings left by you within the past year.

This restriction only affects buying. You'll still be able to sell on eBay and complete transactions for items you've already won. Please be aware that if this activity continues, you may be subject to a range of other actions, including suspension of your eBay account.

For our guidelines on buying, go to:
http://pages.ebay.com/help/policies/buy ... tices.html

If you'd like more information on this decision, contact our policy experts:
http://ocsnext.ebay.com/ocs/cusr?query= ... =email1614

We appreciate your cooperation.

Thanks,

eBay

Eh eto ga dodje i meni upozorenje. Sa ovim se vjerovatno i moja kupovina sa ebaya svodi na minimum. U zadnja 2-3 mjeseca 90% narudžbi mi nije stiglo. Šta ću drugo uraditi nego otvoriti case. Sad ću vjerovatno biti donji, jer imam još oko 100 narudžbi od kojih vjerovatno većina neće doći kao i do sada, a ne mogu otvoriti case. Jedino se mogu pouzdat u poštenje prodavača :twisted:
.icka im materina...
jebiga drug, zao mi je :sad:
Kemal Malovčić

#7535 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Kemal Malovčić »

Meni danas i sutra završavaju estimated deliveryji. Šta da radim?
seoBIH

#7536 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by seoBIH »

Ništa, šta bi radio? To je samo odokativno navedeno.
muxa

#7537 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by muxa »

Evo kontam šta da radim a da ne ostanem "donji" :?
Jel neko možda otvarao drugi account sa drugom email adresom ali istom adresom za dostavu?
Nexus2
Location: KUPUJETE ONLINE - EVO LINK ZA POVRAT NOVCA https://www.ebates.com/r/BERBIC6?eeid=28187

#7538 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Nexus2 »

sarajlija_11 wrote:
Nexus2 wrote: Nego.......podsjetite me, gdje se ono može provjeriti ovaj TN 5100072735593 ? Navodno Chinapost, ali nema nista o tome.

kod mene je 5100032734192 na 17 track i odaberi kineze Carrier yanwen, tako meni izbacuje i po ovome ja sam napravio rekord za samo 5 dana je došlo u Bosnu iz Kine!!!!, a evo baš jučer sam napravio refund nije mi još došlo na adresu, tako da :D
Da, da, u pravu si, Yenwen.......sad se i ja sjeti.
I nravno, ista situacija....doslo prije par dana, a robe nigdje......al mislim da će doći jer sam imao transakcije preko Yenwen i dolazile su u roku....vidjet cemo za ovu
seoBIH

#7539 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by seoBIH »

Jednostavno, nemoj narucivati, ili narucuj sa kodom za pracenje. Ako mislis na sebe, misli i na prodavaca, jer je i ON NA GUBITKU. Nikako nije fer reci ja sam narucio 100 stvari, ako ne dodju, hocu tih 100 povrata novca, ali cu opet sutra naruciti pa ako dodje dodje.

Narucuj sa kodom za pracenje, da znas gdje je. Ako negdje zapne, fino imas crno na bijelo da nije doslo.

Sto se tice otvaranja novog racuna, nisu oni tako glupi :) Ima vise faktora za detekciju. Jedan od njih je da vise ne mozes tu karticu korsitit na ebayu, odnosno drugim racunima.
Rimad

#7540 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Rimad »

Ja više ne uzimam ništa iz Kine. Samo UK i US. Ako i tu bude problema, neću više kupovati preko Ebaya.
channel10

#7541 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by channel10 »

TN-ovi koje vam posalje prodavac mogu biti tacni, ali isto tako mogu biti netacni odnosno lazni. Pisao sam ovdje prije desetak dana kako je meni covjek uredno poslao TN i kad artikl nije dosao i kad sam zatrazio povrat novca, odjednom u prepisci sa prodavcem covjek meni mrtav hladan napise da nije uplatio TN :-) . A TN stoji ispod artikla :run: ..Tako da .......... vam je sad sve jasno.
muxa

#7542 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by muxa »

Pa imao sam i ja stvari sa TN i na trackingu piše da je prije mjesec dana došlu u BiH a ja nikad nisam dobio. U našoj pošti se prave ludi.
igorr

#7543 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by igorr »

Kemal Malovčić wrote:Meni danas i sutra završavaju estimated deliveryji. Šta da radim?
Otvaraj case, i traži svoj novac.
igorr

#7544 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by igorr »

Danas sam dobio nekoliko artikala iz Kine, ali sam za njih već dobio refund novca,
sada želim da kontaktiram prodavca i vratim mu novac,
ali me interesuje kako da obavjestim paypal i ebay o tome povratku novca.
quarterback

#7545 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by quarterback »

jel ti sada jasno zasto se refund ne trazi zadnji dan estimated datuma
igorr

#7546 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by igorr »

quarterback wrote:jel ti sada jasno zasto se refund ne trazi zadnji dan estimated datuma
Ok jasno je,
Ali kako da obavjestim eBay i paypal o povratku moga novca.
Daj neki ink.
quarterback

#7547 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by quarterback »

hm light in the box nema besplatan shipping...

3.27$ shipping + 0.99 $ TN za BiH, estimated 10-20 dana
nadžak

#7548 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by nadžak »

Na jednoj od prošlih stranica sam pisao da me zanima jeli ovo sranje-stanje samo kod nas ili je šira pojava?

Jeli tko zna išta o tome? ima li šta na tu temu da je tko vidio?
nadžak

#7549 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by nadžak »

KvaziExpert wrote:
nadžak wrote:Na jednoj od prošlih stranica sam pisao da me zanima jeli ovo sranje-stanje samo kod nas ili je šira pojava?

Jeli tko zna išta o tome? ima li šta na tu temu da je tko vidio?
evo ja sam kupio ovo 15. februara, i nije stiglo, a pogledaj selleru feedback i sve će ti biti jasno.
Eto vidiš u kakvom klincu od zemlje živimo hebo ga kralj, šta napraviše Bože sačuvaj.

I ja sam ti druže elektroničar, sve što naručujem preko ebaya su upravo te elektronske komponente i od oktobra prošle godine gotovo ništa nije došlo. TN kažu flight depart i stoji tako mjesec-dva do sada. Definitvno sam prestao naručivat preko ebaya.
yozi80

#7550 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by yozi80 »

Vozdra raja,imam pitanje. Naručio bih 1 kalkulator iz Njemačke, piše da će mi prodavac poslati DHL-om: DHL Paket international pa me zanima da li preko njih 100 % ide na carinu ili može proći i bez kao kod obične pošte? PItam jer znam da ovi gule za svoje ''usluge i posredovanje'' pri carinjenju.
Post Reply