Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- Dionysios
#7526 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Sabina je stvarno extra cura, ali nije profil za nacelnika. Ipak, posto nisam stanovnik te opstine, nadam se da ce pobjediti i uvjeriti me da je dobar nacelnik 
-
Nokija
#7527 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
-LIBERO- wrote:Fino ti kazem guglaj, kada vec (ocigledno) ne pratis politiku na razini opstina i sl.
http://www.divi.ba/novost/72302/sabina- ... kockarnice
http://www.divi.ba/novost/72487/koldzo- ... i-otvorena
foto:![]()
KLIK.
Itd. itd. ovo samo prvih par linkova kada ukucas njeno ime na trazilici.
Niko nije rekao da je savrsena, ultra, mega, giga kapacitet ili sta vec. Ali je cura aktivistica u lokalnoj zajednici, i neko ko ne odustaje ni poslije prijetnji i konfrotacija sa odredjenim lobijima i strukturama.
Kako god okrenes pozitivno osvjezenje na politickoj sceni, uz sve njene mane i vrline.
Hvala na informacijama. Slazem se da je vazno mladima dati sansu, posebno zenama. Ali nekome ko ima potencijala. Ovo piskaranje je nivo osnovne skole. Prvi teks me posjeca na jedan TV prilog iz jednog povratnickog sela kad dedu pitaju sta im treba u selu, on kaze: da bi nam bidni cesta, da bi nam bidni stuja, da bi nam bidni voda...da bi nam bidni ambulanta...
Ne procitah ni jedan prijedlog rjesenja. Nejse, ne razumijemo se. Zato
PS Na ovom forumu ima jako pametnih ljudi, pitam se zasto se ne bave politikom. Odgovor je jasan.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#7528 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ne radi se samo o piskaranju (kako ti rece). Cura je pokrenula AKCIJU. Organizovala ekipu, lijepili su plakate, dozivljavali prijetnje na ulici. Ulazila u konflikt sa nacelnikom opstine, pokrenula cijelu pricu (ne samo ona, ali je bila u vrhu te price) po medijima i na kraju se izborila za to za sta su se borili.Nokija wrote: Ovo piskaranje je nivo osnovne skole. Prvi teks me posjeca na jedan TV prilog iz jednog povratnickog sela kad dedu pitaju sta im treba u selu, on kaze: da bi nam bidni cesta, da bi nam bidni stuja, da bi nam bidni voda...da bi nam bidni ambulanta...
Ne procitah ni jedan prijedlog rjesenja. Nejse, ne razumijemo se. Zato![]()
Ima jos njenih akcija na terenu, od izlaska na ulicu i ciscenja parkova i naselja, bez stida i ustrucavanja, do pokretanja nekih akcija i ideja.
Cura nije tip salonskog demagoga, niti je tipican produkt nase pliticke scene, koja je na nekoj poziciji samo zato sto je clan stranke. Ona je prvo krenula u aktivizam pa tek onda sve drugo.
Ja licno to cijenim, jer na licnom iskustvu znam sta znaci obljepljivati bandere i haustore, trpiti osudjujuce poglede i verbalno se konfrotirati na ulici. Znam sta znaci skupljati potpise za peticije. Znam sta znaci ici u kontru sa jacim i organizovanijim lobijima, pa i vlatima.
Zato je i cijenim. A cijenio bih je cak da je i u stranci kojoj necu dati svoj glas.
Druga je stvar sto je vecini gradjana jedina prihvatljiva opcija za nacelnika, ili neko slicno mjesto, podebeli demagog, iz zatamnjenog velikog automobila. Ja politiku, narocito lokalnu, dozivljavam na dijametralno suprotan nacin. NaCelnik/ca koja je izasla iz aktivizma, i iz raje....oni koji su spremni zasukati rukave i krenuti u fundamentalno pospremanje naselja I opstine, bez politikanstva i politicke ublehe i demagogije.
Ja zelim nacelnika koji ce na posao doci na biciklu ili gradskim prevozom, i obavljati poslove shodno potrebama lokalnih zajednica. A ne u audiju od 150 000KM-ova, sa zatamnjenim staklima, i prosipati demagogiju, a provoditi interese i posovne naume raznih polukriminalnih lobija i sl. (kao sto je to sada slucaj u najvecoj mjeri)
Last edited by -LIBERO- on 09/06/2012 00:16, edited 1 time in total.
-
Nokija
#7529 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Evo ja ti dajem glas-LIBERO- wrote:Ne radi se samo o piskaranju (kako ti rece). Cura je pokrenula AKCIJU. Organizovala ekipu, lijepili su plakate, dozivljavali prijetnje na ulici. Ulazila u konflikt sa nacelnikom opstine, pokrenula cijelu pricu (ne samo ona, ali je bila u vrhu te price) po medijima i na kraju se izborila za to za sta su se borili.Nokija wrote: Ovo piskaranje je nivo osnovne skole. Prvi teks me posjeca na jedan TV prilog iz jednog povratnickog sela kad dedu pitaju sta im treba u selu, on kaze: da bi nam bidni cesta, da bi nam bidni stuja, da bi nam bidni voda...da bi nam bidni ambulanta...
Ne procitah ni jedan prijedlog rjesenja. Nejse, ne razumijemo se. Zato![]()
Ima jos njenih akcija na terenu, od izlaska na ulicu i ciscenja parkova i naselja, bez stida i ustrucavanja, do pokretanja nekih akcija i ideja.
Cura nije tip salonskog demagoga, niti je tipican produkst nase pliticke scene, koja je na nekoj poziciji samo zato sto je clan stranke. Ona je prvo krenula u aktivizam pa tek onda sve drugo.
Ja licno to cijenim, jer na licnom iskustvu znam sta znaci obljepljivati bandere i haustore, trpiti osudjujuce poglede i verbalno se konfrotirati na ulici. Znam sta znaci skupljati potpise za peticije. Znam sta znaci ici u kontru sa jacim i organizovanijim lobijima, pa i vlatima.
Zato je i cijenim. A cijenio bih je cak da je i u stranci kojoj necu dati svoj glas.
Druga je stvar sto je vecini gradjana jedina prihvatljiva opcija za nacelnika ili neko slicno mjesto, podebeli demagog, iz zatamnjenog velikog automobila. Ja politiku, narocito lokalnu, dozivljavam na dijametralno suprotan nacin. Naelnik/ca koja je izasla iz aktivizma, i iz raje....oni koji su spremni zasukati rukave i krenuti u fundamentalno pospremanje naselja opstine bez politikanstva i politicke ublehe i demagogije.
Ja zelim nacelnika koji ce na posao doci na biciklu ili gradskim prevozom, i obavljati poslove shodno potrebama lokalnih zajednica. A ne u audiju od 150 000KM-ova, sa zatamnjenim staklima, i prosipati demagogiju a provoditi interese i posovne naume raznih polukriminalnih lobija i sl. (kao sto je to sada slucaj u najvecoj mjeri)
A i elokventniji si od djevojke.
Ali u ovome sto si napisao lezi jedan od nasih kljucnih problema. Ona je nesto aktivna, ti si nesto aktivan, svi su negdje nesto kao aktivni. Pa sto se ne udruzite kad vec imate iste interese? Ali kod nas su svi individualisti i niko nikoga ne moze ni nacrtanog podnijeti.
- Corto Maltese
#7530 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Joj tlapnjeNokija wrote: Ali u ovome sto si napisao lezi jedan od nasih kljucnih problema. Ona je nesto aktivna, ti si nesto aktivan, svi su negdje nesto kao aktivni. Pa sto se ne udruzite kad vec imate iste interese? Ali kod nas su svi individualisti i niko nikoga ne moze ni nacrtanog podnijeti.
-
Nokija
#7531 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Hvala na pazljivom odabiru rijeciCorto Maltese wrote:Joj tlapnjeNokija wrote: Ali u ovome sto si napisao lezi jedan od nasih kljucnih problema. Ona je nesto aktivna, ti si nesto aktivan, svi su negdje nesto kao aktivni. Pa sto se ne udruzite kad vec imate iste interese? Ali kod nas su svi individualisti i niko nikoga ne moze ni nacrtanog podnijeti.Pa valjda su se udružili. Političke stranke su oblik udruživanja.
Danas se u evropskim zemljama mladi ljudi okupljaju oko alternativnih ideja, pri tome ne mislim na stranku zelenih, a ne ukljucuju se u konzervativne stranke. Primjera Piratske partije u Njemackoj koja je vec usla u nekoliko pokrajinskih parlamenata.
-
convict
#7532 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Već par stranica o kandidatkinji iz Novog Sarajeva i nijedan post za Novi grad. Kontam, kandidat nije naročito atraktivan?
- Petit_Beurre
#7533 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ne, nego ne znam ko je iz te opstine kandidat pa ne mogu pisati o njemu.convict wrote:Već par stranica o kandidatkinji iz Novog Sarajeva i nijedan post za Novi grad. Kontam, kandidat nije naročito atraktivan?
O tome jesam li se konsultovao ili ne, mozemo sutra, sad sam pijan od beer festa. Laku noc
- Ricken
#7534 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ja konto Sabina Čedić kandidat NS
, reko divi ovih estradnjaka šrto su krenuli u ofanzivu. Dobro je nije.
Neznam meni je žao da se kandidat takvog profila potroši za mjesto načelnika općine. Nit je općina za nju, nit je ona za općine, nit ima neke posebne šanse, i pored stvarno svih kvaliteta koje posjeduje.
Općina Novo Sarajevo je jedna od onih koja je poslije rata doživjela dosta strukturnih promjena te se bojim da su masi glasača u toj općini likovi poput Koldže plafon plafona.
Čovjek je i na prošlim izborima bio najneobrazovaniji kandidat, pa je uvjerljivo pobjedio.
Još kad se zna da je isti obečao obnovu stadiona Grbavica, tj. zakleo se pred 10.000 ljudi....
Ali eto....
Neznam meni je žao da se kandidat takvog profila potroši za mjesto načelnika općine. Nit je općina za nju, nit je ona za općine, nit ima neke posebne šanse, i pored stvarno svih kvaliteta koje posjeduje.
Općina Novo Sarajevo je jedna od onih koja je poslije rata doživjela dosta strukturnih promjena te se bojim da su masi glasača u toj općini likovi poput Koldže plafon plafona.
Čovjek je i na prošlim izborima bio najneobrazovaniji kandidat, pa je uvjerljivo pobjedio.
Još kad se zna da je isti obečao obnovu stadiona Grbavica, tj. zakleo se pred 10.000 ljudi....
Ali eto....
- Boom71
#7535 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
sabina je jedna izvanredna licnost.osim adekvatnog obrazovanja,koje je i kandiduje za bavljenje politikom,ona to znanje fantasticno demonstrira pred auditorijumom.
ja stvarno ne mogu vjerovati da postoji neko ko ce osporavati licnost kao sto je sabina.ali,kada vidim da postoje ljudi koji su doveli do toga da je fahrudin r. danas politicki čimbenik,onda...
mogu samo zamisliti situaciju kako joj se papci smiju iza ledja,krevelje i namiguju u stilu 'ta će ona' .
ja stvarno ne mogu vjerovati da postoji neko ko ce osporavati licnost kao sto je sabina.ali,kada vidim da postoje ljudi koji su doveli do toga da je fahrudin r. danas politicki čimbenik,onda...
mogu samo zamisliti situaciju kako joj se papci smiju iza ledja,krevelje i namiguju u stilu 'ta će ona' .
- madner
#7536 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pobjedio je jer nam je sistem takav da nema drugog kruga. Kao i u Starom Gradu, kandidati NSa uzeli fin % glasova.Ricken wrote:Ja konto Sabina Čedić kandidat NS![]()
Ali eto....
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#7537 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Madner , s obzirom da se lično ne poznajemo , molila bih Vas prvo da moje već drugo citiranje Vaših stavova na ovom podforumu ne svatite lično niti uvrjedljivo već isključivo kao dio akademsko-političke rasprave.madner wrote: Pobjedio je jer nam je sistem takav da nema drugog kruga. Kao i u Starom Gradu, kandidati NSa uzeli fin % glasova.
Meni se baš dopada što će NS uzeti dio glasova SDP-u jer su slične ideološke provijencije (NS ne uzima glasove SDA-u jer su dijametralno suprotne ideologije baš kao i SDP i SDA).
Da Vam kažem , u teoretskom slučaju u slučaju da je opstanak zemlje u pitanju i da postoje samo dvije alternative ili SDP ili SDA nesumnjivo bih glasala za SDP.
No u svim slučajevima kad nema teoretski "vandredne situacije" kada su regularni opštinski ili opšti izbori upravo "uzimanje finog procenta glasova" i jeste cilj malih stranka. Prevashodan cilj je naravno pobjeda no ako ne možeš pobijediti budi ravnopravan.
U svakom drugom krugu SDA i SDP NE BIH izašla na izbore taman da najreakcionarniji desničari iz SDA krugova budu nihovi kandidati.
Ako malo analizirate par izbornih ciklusa unazad čisto matematički ćete vidjeti da mala izlaznost više odgovara SDA-u a veća SDP-u , što po sebi ima smisla , jer su SDP-ovi glasači mahom obrazovaniji i ne izlaze baš na mig ili na dvije-tri polufraze na izbore. Oni traže argumente - jer znaju čitati (banaliziram naravno).
Da NS "ne bi uzimao" glasove SDP-u , SDP mora prvo profilisati kandidatsku bazu odistinski časnih i poštenih ljudi a nakon toga raditi tako kvalitetno i odgovorno da zapečati usta svim kritičarima i da "pročisti" sve ono negativno što se s razlogom vezalo za SDP sve ove godine.
Dakle madner , shvatite da nije više dovoljno biti ideološki simpatizer SDP-a , da bi se dobili glasovi zbog (ne)rada cjelokupne organizacije.Shvatite da vaša potencijalna biračka baza razmišlja i gleda.
Vjerujte madner u posljednjih par godina sam oduševljena što NS postoji i njihov sam iskreni simpatizer i zbog ideologije i ZBOG LJUDI za koje sam čula i u koje imam apsolutno povjerenje.
Zato Vas molim da ne ne forsirate krivicu "uzimanje glasova" jer je to LEGITIMNA VOLJA birača koji žele da NS vide na poziciji SDP-a - s razlogom.
Hvala.
- revolution rock
#7538 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
što se tiče žena iz NS, ja vjerujem samo Validi Repovac. neosporan gigant svega.
- madner
#7539 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Nema potrebe da mi se tako obracate, ne jedem malu djecu i mislim da odgovaram kulturno na kulturan dialog. Dakle kao prvo ja ne krivim NS sto postoji, niti smatram da je lose sto postoji stranka koja bi mogla biti alternativa SDPu. Zdrava konkurencija je dobra, tjera i jedne i druge da se bore da pokazu da su bolji.tvsabina wrote:Madner , s obzirom da se lično ne poznajemo , molila bih Vas prvo da moje već drugo citiranje Vaših stavova na ovom podforumu ne svatite lično niti uvrjedljivo već isključivo kao dio akademsko-političke rasprave.madner wrote: Pobjedio je jer nam je sistem takav da nema drugog kruga. Kao i u Starom Gradu, kandidati NSa uzeli fin % glasova.
Meni se baš dopada što će NS uzeti dio glasova SDP-u jer su slične ideološke provijencije (NS ne uzima glasove SDA-u jer su dijametralno suprotne ideologije baš kao i SDP i SDA).
Da Vam kažem , u teoretskom slučaju u slučaju da je opstanak zemlje u pitanju i da postoje samo dvije alternative ili SDP ili SDA nesumnjivo bih glasala za SDP.
No u svim slučajevima kad nema teoretski "vandredne situacije" kada su regularni opštinski ili opšti izbori upravo "uzimanje finog procenta glasova" i jeste cilj malih stranka. Prevashodan cilj je naravno pobjeda no ako ne možeš pobijediti budi ravnopravan.
U svakom drugom krugu SDA i SDP NE BIH izašla na izbore taman da najreakcionarniji desničari iz SDA krugova budu nihovi kandidati.
Ako malo analizirate par izbornih ciklusa unazad čisto matematički ćete vidjeti da mala izlaznost više odgovara SDA-u a veća SDP-u , što po sebi ima smisla , jer su SDP-ovi glasači mahom obrazovaniji i ne izlaze baš na mig ili na dvije-tri polufraze na izbore. Oni traže argumente - jer znaju čitati (banaliziram naravno).
Da NS "ne bi uzimao" glasove SDP-u , SDP mora prvo profilisati kandidatsku bazu odistinski časnih i poštenih ljudi a nakon toga raditi tako kvalitetno i odgovorno da zapečati usta svim kritičarima i da "pročisti" sve ono negativno što se s razlogom vezalo za SDP sve ove godine.
Dakle madner , shvatite da nije više dovoljno biti ideološki simpatizer SDP-a , da bi se dobili glasovi zbog (ne)rada cjelokupne organizacije.Shvatite da vaša potencijalna biračka baza razmišlja i gleda.
Vjerujte madner u posljednjih par godina sam oduševljena što NS postoji i njihov sam iskreni simpatizer i zbog ideologije i ZBOG LJUDI za koje sam čula i u koje imam apsolutno povjerenje.
Zato Vas molim da ne ne forsirate krivicu "uzimanje glasova" jer je to LEGITIMNA VOLJA birača koji žele da NS vide na poziciji SDP-a - s razlogom.
Hvala.
Opaska za fin % glasova ne znaci da ih i krivim sto su iskoristili lokalne izbore da se kandiduju, nego kazem da Koldzo ne predstavlja vecinu gradjana te opcine. Jednostavno predstavlja najveci blok i to je tako. Uvijek postoji alternativa da se dogovore za zajednickog kandidata, ako im taj blok smeta.
I mozda je to vase opredjeljenje, ali siguran sam da bi dosta ljudi preferiralo nekog iz SDP-a naspram Koldze u drugom krugu.
- FOČANSKI PROPISI
#7540 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
"ZA SVAKU BOLEST TRAVA RASTE"Nokija wrote: Danas se u evropskim zemljama mladi ljudi okupljaju oko alternativnih ideja, pri tome ne mislim na stranku zelenih, a ne ukljucuju se u konzervativne stranke. Primjera Piratske partije u Njemackoj koja je vec usla u nekoliko pokrajinskih parlamenata.
- Ricken
#7541 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pa hoćel sad bit drugog kruga?madner wrote:Pobjedio je jer nam je sistem takav da nema drugog kruga. Kao i u Starom Gradu, kandidati NSa uzeli fin % glasova.Ricken wrote:Ja konto Sabina Čedić kandidat NS![]()
Ali eto....
Ako neće, mogao bi opet pobjedit.
- debeljko20
#7542 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
jeste li provalili kako liče pedja kojovic i vesna pusic? k'o da su braća rodjena. 
-
DON_eARL
#7543 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
S obzirom da je NS pokrenula peticiju, da postavim pitanje i ovdje.
Šta se desilo sa inicijativom za uvođenje noćnog prevoza u Sarajevu?
http://www.nasastranka.ba/vijesti/saope ... uara-nocna
Šta se desilo sa inicijativom za uvođenje noćnog prevoza u Sarajevu?
http://www.nasastranka.ba/vijesti/saope ... uara-nocna
-
Pedja Kojovic
#7544 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
don earl
Vjerovatno niste primjetili posljednju korenspodenciu izmedju mladih NS-a i ministra Lulica...na jednom drugom internet portalu...(Odgovor ministra Lulica koji je izazvao ovu reakciju mladih NS-a mozete pronaci tamo).
Nakon što je u decembru 2011 pokrenuta inicijativa za uvođenje noćnih linija gradskog prijevoza u Sarajevu, u kratkom roku je sakupljeno 1600 potpisa na peticiji (opširnije ovdje) Ubrzo nakon toga, predstavnici Naše stranke, inicijatori akcije, su na sastanku sa direktorom GRAS-a dogovorili o realizaciji projekta:
Dogovoren noćni prijevoz u Sarajevu.
Ipak, noćni pijevoz ni šest mjeseci nakon što je dogovoren, nije krenuo. U skladu sa zakonom, trebalo je najprije raspisati tender za ponuđače usluge, što je dogovoreno na sastanku u Ministarstvu saobraćaja KS krajem decembra... a onda je zapelo...
Gdje je zapelo? Odgovor je negdje dublje, u sistemu, a kao ilustraciju prenosimo otvoreno pismo koje je Forum mladih naše stranke uputio na adresu Ministra saobraćaja KS Harisa Lulića, kao i faksimil ministrovog pisma koje je prethodno upućeno na adresu Naše Stranke.
Odgovor Naše stranke na gore objavljeno ministrovo pismo
Poštovani ministre Luliću,
Hvala Vam na odgovoru koji ste nam poslali na pismeni upit Foruma mladih Naše stranke o datumu početka rada "noćne linije" javnog gradskog prevoza u Sarajevu. Kako Vaš odgovor to ne sadrži redoslijed događaja, mi ćemo vas podsjetiti na isti. Forum mladih Naše stranke je, kao što je javnosti poznato, prije skoro šest mjeseci pokrenuo pomenutu inicijativu i organizovao akciju skupljanja potpisa u nekoliko sarajevskih opština. Jedan od preko hiljadu potpisnika ove inicijative je bio i tek izabrani generalni direktor GRAS-a, gospodin Haris Kadić, koji je predstavnike Foruma mladih pozvao na razgovor u GRAS kako bi se razmotrila mogućnost da ovo javno preduzeće izađe u susret njihovom zahtjevu i pruži im servis koji je, uzgred budi rečeno, Sarajevo imalo puno prije rata i koji svaki glavni grad, pa i iole veći evropski grad smatra uobičajenom uslugom. Na sastanku sa direktorom Kadićem i njegovim kolegama u GRAS-u gospodin Predrag Kojović i mi smo razgovarali o načinima na koji bi se ovaj skromni zahtjev mogao realizirati.
Direktor GRAS-a je na sastanku ne samo potvrdio svoj potpis i želju za realizacijom ove inicijative nego i predložio konkretnu trasu, vrijeme polaska, cijenu karte i datum od kojeg bi glavni grad BiH ponovo dobio noćni gradski prijevoz barem u dane vikenda. U razgovorima o ovoj inicijativi koji su nastavljeni u Vašem kabinetu u prisustvu predstavnika inspektorata, direktora kompanije "Centrotrans" (koji je, moramo reći, profit svoje firme stavio u drugi, a iskazanu želju građana u prvi red) i gospodina Kojovića, vi ste ukazali na zakonsku proceduru koja zahtijeva da se za uvođenje nove linije, odnosno, novih polazaka raspiše tender. Kako je striktno poštivanje zakonskih procedura jedan od osnovnih principa djelovanja Naše stranke, mi smo se naravno složili da je neophodno slijediti tu proceduru.
Mi nikada nismo predlagali, a kamoli nametali, rokove do kojih bi se pravna i organizaciona priprema za realizaciju ove inicijative trebala završiti. Određivanje aproksimativnog roka smo prepustili Vama i Vaš odgovor je bio "dajte mi do sredine februara". Ne možemo se oteti utisku da je Vaša amnezija u vezi gore pomenutog, ekonomičnost sa istinom i arogantni birokratski ton u Vašem odgovoru uzrokavan našom kritikom (kritikom Predraga Kojovića) Vašeg ministarstva na sjednici na kojoj je diskutovano o dosadašnjem radu kantonalne Vlade.
Pošto Vas, kako ste napisali u Vašem odgovoru, inicijative građane koji su Vas izabrali na tu funkciju „ne obavezuju” (Vi, u svom odgovoru, niste precizirali da li se radi o zakonskoj, moralnoj ili političkoj obavezi) ni na koji način i kako očigledno ili niste spremni ili ne želite ispuniti ovaj jednostavni zahtjev građana prema javnoj kompaniji koja poreske obveznike našeg Kantona košta milione maraka svake godine, mi ćemo, jer za razliku od Vas osjećamo obavezu prema hiljadu i vise potpisnika inicijative, zahtjev uputiti na adresu Vlade.
Nama je, ministre Luliću, poznato da je državni birokratski aparat i klupko nejasnih nadležnosti uspostavljeno kako bi se iza njega mogli sakriti nesposobnost i nerad izvršne vlasti, kao i institucionalni kriminal koji nagriza temelje naše zemlje, ali nismo očekivali da će te ga i Vi u tu svrhu koristiti. Mi smo od Vas mnogo očekivali, ali nas nakon ovakve Vaše reakcije više ne možete razočarati. Nadamo se da ćemo u Vladi premijera Musića pronaći sagovornika koji prema građanima Kantona osjeća obavezu i između izbornih ciklusa.
Vjerovatno niste primjetili posljednju korenspodenciu izmedju mladih NS-a i ministra Lulica...na jednom drugom internet portalu...(Odgovor ministra Lulica koji je izazvao ovu reakciju mladih NS-a mozete pronaci tamo).
Nakon što je u decembru 2011 pokrenuta inicijativa za uvođenje noćnih linija gradskog prijevoza u Sarajevu, u kratkom roku je sakupljeno 1600 potpisa na peticiji (opširnije ovdje) Ubrzo nakon toga, predstavnici Naše stranke, inicijatori akcije, su na sastanku sa direktorom GRAS-a dogovorili o realizaciji projekta:
Dogovoren noćni prijevoz u Sarajevu.
Ipak, noćni pijevoz ni šest mjeseci nakon što je dogovoren, nije krenuo. U skladu sa zakonom, trebalo je najprije raspisati tender za ponuđače usluge, što je dogovoreno na sastanku u Ministarstvu saobraćaja KS krajem decembra... a onda je zapelo...
Gdje je zapelo? Odgovor je negdje dublje, u sistemu, a kao ilustraciju prenosimo otvoreno pismo koje je Forum mladih naše stranke uputio na adresu Ministra saobraćaja KS Harisa Lulića, kao i faksimil ministrovog pisma koje je prethodno upućeno na adresu Naše Stranke.
Odgovor Naše stranke na gore objavljeno ministrovo pismo
Poštovani ministre Luliću,
Hvala Vam na odgovoru koji ste nam poslali na pismeni upit Foruma mladih Naše stranke o datumu početka rada "noćne linije" javnog gradskog prevoza u Sarajevu. Kako Vaš odgovor to ne sadrži redoslijed događaja, mi ćemo vas podsjetiti na isti. Forum mladih Naše stranke je, kao što je javnosti poznato, prije skoro šest mjeseci pokrenuo pomenutu inicijativu i organizovao akciju skupljanja potpisa u nekoliko sarajevskih opština. Jedan od preko hiljadu potpisnika ove inicijative je bio i tek izabrani generalni direktor GRAS-a, gospodin Haris Kadić, koji je predstavnike Foruma mladih pozvao na razgovor u GRAS kako bi se razmotrila mogućnost da ovo javno preduzeće izađe u susret njihovom zahtjevu i pruži im servis koji je, uzgred budi rečeno, Sarajevo imalo puno prije rata i koji svaki glavni grad, pa i iole veći evropski grad smatra uobičajenom uslugom. Na sastanku sa direktorom Kadićem i njegovim kolegama u GRAS-u gospodin Predrag Kojović i mi smo razgovarali o načinima na koji bi se ovaj skromni zahtjev mogao realizirati.
Direktor GRAS-a je na sastanku ne samo potvrdio svoj potpis i želju za realizacijom ove inicijative nego i predložio konkretnu trasu, vrijeme polaska, cijenu karte i datum od kojeg bi glavni grad BiH ponovo dobio noćni gradski prijevoz barem u dane vikenda. U razgovorima o ovoj inicijativi koji su nastavljeni u Vašem kabinetu u prisustvu predstavnika inspektorata, direktora kompanije "Centrotrans" (koji je, moramo reći, profit svoje firme stavio u drugi, a iskazanu želju građana u prvi red) i gospodina Kojovića, vi ste ukazali na zakonsku proceduru koja zahtijeva da se za uvođenje nove linije, odnosno, novih polazaka raspiše tender. Kako je striktno poštivanje zakonskih procedura jedan od osnovnih principa djelovanja Naše stranke, mi smo se naravno složili da je neophodno slijediti tu proceduru.
Mi nikada nismo predlagali, a kamoli nametali, rokove do kojih bi se pravna i organizaciona priprema za realizaciju ove inicijative trebala završiti. Određivanje aproksimativnog roka smo prepustili Vama i Vaš odgovor je bio "dajte mi do sredine februara". Ne možemo se oteti utisku da je Vaša amnezija u vezi gore pomenutog, ekonomičnost sa istinom i arogantni birokratski ton u Vašem odgovoru uzrokavan našom kritikom (kritikom Predraga Kojovića) Vašeg ministarstva na sjednici na kojoj je diskutovano o dosadašnjem radu kantonalne Vlade.
Pošto Vas, kako ste napisali u Vašem odgovoru, inicijative građane koji su Vas izabrali na tu funkciju „ne obavezuju” (Vi, u svom odgovoru, niste precizirali da li se radi o zakonskoj, moralnoj ili političkoj obavezi) ni na koji način i kako očigledno ili niste spremni ili ne želite ispuniti ovaj jednostavni zahtjev građana prema javnoj kompaniji koja poreske obveznike našeg Kantona košta milione maraka svake godine, mi ćemo, jer za razliku od Vas osjećamo obavezu prema hiljadu i vise potpisnika inicijative, zahtjev uputiti na adresu Vlade.
Nama je, ministre Luliću, poznato da je državni birokratski aparat i klupko nejasnih nadležnosti uspostavljeno kako bi se iza njega mogli sakriti nesposobnost i nerad izvršne vlasti, kao i institucionalni kriminal koji nagriza temelje naše zemlje, ali nismo očekivali da će te ga i Vi u tu svrhu koristiti. Mi smo od Vas mnogo očekivali, ali nas nakon ovakve Vaše reakcije više ne možete razočarati. Nadamo se da ćemo u Vladi premijera Musića pronaći sagovornika koji prema građanima Kantona osjeća obavezu i između izbornih ciklusa.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#7545 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
PREDSJEDNIKOV BLOG: Deset poteza koji bi Sarajevo pretvorilo u grad bez krvi i opasnog življenja...
Piše: Dennis GRATZ, predsjednik NAŠE STRANKE
Osjećate li se sigurno? Sa prvim, dobro zakašnjelim danima vrućine čini se kao da je i bosansko-hercegovačka prijestolnica prokipila. Stupce crne hronike zatrpavaju obavještenja o pljačkama, pucnjavama, razbojništvima i automobilskim nesrećama. Samo u posljednja tri dana Sarajevo je bilo poprište nekoliko krvavih obračuna; u pucnjavama u Trebevićkoj i na Breki je ranjeno četvoro ljudi, napadnut je vozač GRAS-a (što je izazvalo promptnu reakciju njegovih kolega koji su za kratko obustavili rad), izvršene su čak četiri oružane pljačke i prijavljeno dvadesetak manjih i težih krađa, provala, fizičkih okršaja... Asfalt, ako nije nerazrovan, zaokupirali su čopori kabadahija na motociklima i nabobani manijaci u bijesnim kolima. Tako je i jedan od najtragičnijih dana ove godine bio onaj u kojem je poginuo Adnan Ćatić, vitez adrenalina koji je potcijenio podivljalu Miljacku, i Zlatan Handžić, profesor u jednoj sarajevskoj osnovnoj školi, kojeg je neki raspamećeni idiot, vozeći brzinom većom od 180 km na sat, ni krivog ni dužnog odveo u smrt.
Činjenica je da Sarajevo nikada nije bilo opasnije. Statistički podaci potvrđuju amosferu opće nesigurnosti koja se, posebno u perifernim dijelovima grada, širi kao kuga. Roditelji se s pravom pitaju mogu li djecu mirne savjesti pustiti da izađu u grad. Određena naselja se izbjegavaju sa prvim jenjavanjem dnevnog svjetla. Vlasnici automobila najbolje znaju onaj osjećaj kada auto moraju ostaviti da prenoće u neosvjetljenoj ulici, bez mogućnosti nadziranja.
Logično bi bilo odgovornost za ovakvo stanje prebaciti na policiju i druge sigurnosne agencije. Međutim, čini se da je, kako kaže amidža Idriz, „kvar negdje dublje u sistemu“.
Uopće, kakvo povjerenje ulijeva država koja svoje goste na graničnim prelazima dočekuje u kabinama koje su oblijepljene A4 listovima na kojima velikim slovima piše ŠTRAJK? Šta možemo očekivati od policije koju su obukli u plastična odjela made in China i opremili mopedima lakše kubikaže, kao da su redari St. Tropeza, a ne policija najneurednijeg grada na Balkanu? Smijemo li, zaista, kritizirati policiju čiju platu tranzicijski profiteri potroše na ručak? Jučer čitam da će se zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija odreći svoje jedne plate u visini od 4.824,74 KM u koristi Asocijacije Srebreničana, kao podrška procesu registracije birača. Dobro ste pročitali. Jedne plate. Ne ulazeći sada u opis radnog mjesta i realno poduzete aktivnosti dotičnog ministra, iznurenog neprekidnog kombinatorikom pravljenja i prepravljanja vlasti, doživljavam načelno sramotnim činjenicu da su nedavnim kresanjem budžeta pogođeni upravo oni od kojih očekujemo najviše, a to je da svoj život riskiraju kako bi osigurali mirnu i bezbrižnu svakodnevnicu, dok naši političari na funkcijama astronomske sume novce dobijaju za... Za šta zapravo? Kreditni rejting nam se survao u dubine kakvih bi se sramile i najsiromašnije afričke države.
Obuzdavajući potrebu da isključivo kritiziram, dozvolite mi da s vama podijelim par poteza za koje smatram da bi mogli relativno brzo doprinijeti poboljšanju sigurnosne situacije u gradu:
1. pooštriti zakonsku regulativu dodjele vatrenog oružja i ograničiti njegovo nošenje u javnom prostoru;
2. pooštriti proceduru prijema u državljanstvo BiH;
3. pooštriti zakonsku regulativu izbora i smjene policijskih komesara, sa prijedlogom da to radi vlada ili parlament, a ne neko „nezavisno“ tijelo;
4. pojačati rad sa zajednicom (nastavno-vaspitne ustanove, domovi zdravlja, centri za socijalni rad) u cilju podizanja svijesti ljudi da smo svi odgovorni za opću sigurnost i kulturu življenja
5. povećati zatvorske kapacitete;
6. pooštriti kaznenu politiku konkretnim izmjenama Krivičnog zakona;
7. raditi na poboljšanju materijalne situacije službenika MUP-a i na taj način od njega stvarati poštenog i časnog radnika (policajcima se ne smije dozvoliti da se bave dopunskim poslom u svrhu poboljšanja kućnog budžeta);
8. pod hitno izvršiti kadrovsko popunjavanje sigurnosnih službi sa stručnim i sposobnim ljudima, jer trenutno nedostaje jako puno stvarnih izvršilaca na svim nivoima države;
9. izvršiti pokrivanje svih raskrsnica i značajnih putnih komunikacija video nadzorom i radarima, a koja mjesta moraju biti obilježena i vidljiva svim učesnicima u saobraćaju;
10. pod hitno izmijeniti zakonsku regulativu vezanu za napredovanja u službi, jer se ona trenutno u dobroj mjeri zloupotrebljava (biraju se poslušnici, a ne stručna lica).
Ove stvari uistinu smatram izvodljivima. Preduvjet je politička volja i želja da se situacija promjeni nabolje. Odakle novci za sve to? Pa, budžet treba prilagoditi u korist građanima, a ne političkim, vjerskim i kriminalnim elitama. Nadam se da će uskoro doći vrijeme kada će neki novi zastupnici u vijećima i parlamentima na svom prvom zasjedanju odlučiti da si smanje primanja za, primjerice, 40%, a javne nabavke konačno učine transparentnima. Onda ne bismo naše posjetitelje, turiste i dijasporu dočekivali sa najavama štrajka...
Biće ovo dugo, toplo ljeto.
-
VjecitiStudent
#7546 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
U sljedecem nastavku nek drug predsjednik navede sta je sve konkretno potrebno da bi se ove tacke implementirale, pa nek sam onda izvede zakljucak jel ovo "brzo" iz naslova olako obecano.
Takodjer, druze predsjednice, ima li ikakvih problema u tuzilastvu, sudstvu i nasim zakonima????
Takodjer, druze predsjednice, ima li ikakvih problema u tuzilastvu, sudstvu i nasim zakonima????
- madner
#7547 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Nije ni cudo da su glasali za onaj prijedlog SDP-a sto se tice policije.
1. Je cisti populizam, kao da se kaznena dijela danas rade sa legalnim oruzjem. Plus, na mjestu gdje je daleko najteze doci do legalne utoke za zastitu sebe i svojih (Sarajevo) daleko je najvise kaznenih djela. Ima li neka studija o tome koliko je legalnog oruzja zloupotrebljeno?
2. Ima nekog smisla, ukoliko se spoji sa deportacijom. Zahtjeva sigurne granice.
3. SDP prijedlog.
4. Radi se vec.
5. Radi se vec.
6. Konkretno bi trebao navesti na sta misli, i kako misli konkrento prisiliti sudije da koriste maksimum.
7. Sluzbenik MUPa KS je najbolje placeni policijac u drzavi, bolje od SIPE, bolje od Federalne jedinice za podrsku.
8. Naravno, samo onda treba odpustiti nestrucne.
9. Policijska drzava
10. Kako?
1. Je cisti populizam, kao da se kaznena dijela danas rade sa legalnim oruzjem. Plus, na mjestu gdje je daleko najteze doci do legalne utoke za zastitu sebe i svojih (Sarajevo) daleko je najvise kaznenih djela. Ima li neka studija o tome koliko je legalnog oruzja zloupotrebljeno?
2. Ima nekog smisla, ukoliko se spoji sa deportacijom. Zahtjeva sigurne granice.
3. SDP prijedlog.
4. Radi se vec.
5. Radi se vec.
6. Konkretno bi trebao navesti na sta misli, i kako misli konkrento prisiliti sudije da koriste maksimum.
7. Sluzbenik MUPa KS je najbolje placeni policijac u drzavi, bolje od SIPE, bolje od Federalne jedinice za podrsku.
8. Naravno, samo onda treba odpustiti nestrucne.
9. Policijska drzava
10. Kako?
-
maher
#7548 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
postovani pedja,
zanima me misljenje nase stranke o ovim demagoskim prijedlozima sadasnjih i buducih ministara da ce raditi za 1 km ili da se odricu plate u neciju korist...
mislim da je to ponizavanje drzave...kao ne zivim ja od plate...mislim da bi ministri trebali da urade skroz suprotno...da dok su ministri pokusaju da zive od te drzavne ministarske plate...a da privatni biznis zamzrnu...
mislim da trebate reagovati na ovu demagogiju i jeftini populizam...jer ako ministrima plata ne treba, neka nam kazu od cega zive...
zanima me misljenje nase stranke o ovim demagoskim prijedlozima sadasnjih i buducih ministara da ce raditi za 1 km ili da se odricu plate u neciju korist...
mislim da je to ponizavanje drzave...kao ne zivim ja od plate...mislim da bi ministri trebali da urade skroz suprotno...da dok su ministri pokusaju da zive od te drzavne ministarske plate...a da privatni biznis zamzrnu...
mislim da trebate reagovati na ovu demagogiju i jeftini populizam...jer ako ministrima plata ne treba, neka nam kazu od cega zive...
- Skijaš
#7549 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Radončić tako šalje poruku da mu ne treba ništa od države i da je tu zbog dobrobiti naroda. Obojica znamo da laže i petlja, ali ako neko hoće da svira tu notu koja se narodu sviđa, ne možeš mu zabraniti.maher wrote:postovani pedja,
-
Pedja Kojovic
#7550 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
maher
Ono sto je dzaba ponekad kosta vise - Marin Ivanisevic nije primao platu dok je predsjedavao Gradskim Vijecem.
Sud ce medjutim utvrditi da je tu svoju poziciju koristio kako bi svojoj kompaniji "Revicon" obezbjedio unosne poslove.
Isto to radi i danas organizujuci ove dubrovacke-neumske simpozije na kojima premijeri i ministri, o trosku gradjana, drze predavanja drzavnim sluzbenicima iz svojih resora.
Mogao bih da razumijem da neko svoju drzavnu platu ili nadoknadu donira(Nekoliko vjecnika NS-a to radi), ali to je onda, po meni, licni cin koji se ne razglasava na sva zvona.
p.k.
Ono sto je dzaba ponekad kosta vise - Marin Ivanisevic nije primao platu dok je predsjedavao Gradskim Vijecem.
Sud ce medjutim utvrditi da je tu svoju poziciju koristio kako bi svojoj kompaniji "Revicon" obezbjedio unosne poslove.
Isto to radi i danas organizujuci ove dubrovacke-neumske simpozije na kojima premijeri i ministri, o trosku gradjana, drze predavanja drzavnim sluzbenicima iz svojih resora.
Mogao bih da razumijem da neko svoju drzavnu platu ili nadoknadu donira(Nekoliko vjecnika NS-a to radi), ali to je onda, po meni, licni cin koji se ne razglasava na sva zvona.
p.k.