Nokija wrote:
Na stranu to sto mi volimo da generaliziramo to sta amerikanci znaju a sta ne znaju (bilo bi interesantno takvo pitanje postaviti prosjecnom bosancu pogotovo prosjecnom bosancu koji je proizvod danasnjeg skolskog sistema) ali zdravstveni sistem u SAD je funkcionisao daleko bolje nego zdravstveni sistem u BiH, HR ili grckoj i sl.
Problem zdravstvenog sistema u SAD su bili druge prirode, i obe stran eimaju validne argumente. U mom slucaju, zdravstveni sistem je super funkcionisao. Ja sam placao godisnje oko 1,000 dolara osiguranje, ali kada sam imao problema sa uhom, CT je uradjen za 5 minuta!
Mnogi ljudi ne mogu da dobiju osiguranje, ali imas isto tako mnoge koji nisu htjeli da kupe osiguranje jer su "zdravi."
Medjutim, dolazeci iz BiH, meni je draz platiti osiguranje, i odmah imati CT, MRI i sta ja znam, nego doktoru odnjet kacu sira, staviti pare u kovertu i sl. Zato mi nekako BH kritika na americko osiguranje nije bas validna.
Sto se tice efikasnosti, da npr. francuska po WHO ima najbolje osiguranje, ali npr. oboljela od raka dojke u SAD ima vece sanse da prezivi nego u Engekoj i francuskoj.
Jbg, niti jedan sistem nije savrsen, alie to, oni su se dobro posvadjali u SAD, i eto nasli su nekakvo rjesenje koje se zove kompromis.
Dobro i bilo da se malo ugledamo na njih pa i mi nesto napravimo u BiH sto ce biti kompromis, a ne da stalno kokodacemo kako su amerikanci "glupi" a bosanci eto jos malo pa tocak izmislili!
Ljudi generalno vole da generalizuju, to nije samo BH fenomen.
Poenta mog posta nije kritika zdravstvenog sistema u USA, nego americko generalno poimanje drzave i drzavnih reformi. Kao sto oni idu iz jedne krajnosti i svaku drzavnu reformu interpretiraju kao "uvodjenje komunizma" tako se u BH od drzave apsolutno sve ocekuje.
OK, a sta je to americko poimanje drzave?
Amerikanci su ogorceni protivnici komunizma. Kao sto su komunisti bili ogorceni protivnici kapitalizma.
Medjutim, americko poimanje drzave i reformi nije pocelo sa Oktobarskom revolucijom i strahom od komunizma, nego sa borbom protiv engleskog kolonijalizma.
Znaci, amerikanci su uvijek htjeli sto manje vlade i sto manje vladinih ovlasti u bilo cemu. U americi je svaka regulacija docekana na noz, ne vazno cemu ona sluzi. Tu i jest sav problem oko zdravstvene reforme. Medjutim, sta je drzavna reforma? Po amerikancima reforma nije definitivno ako drzava ima velike ovlasti. To da ces u americi imati zdravstveno osiguranje kao npr. u svedskoj mozes zaboraviti upravo zbog toga.
Onda, recimo, skoro 150,000 ljudi nema struju jos uvijek u NYC. E ok, na ovo nisam htio prije odgovarati jer ljudi koji potezu to pitanje pokazuju elementarno nepoznavanje amerike kao drustva ali evo.
U Americi elektricne kompanije NISU drzavne, kao ni elektroprenos! Sve je u vlasnistvu privatnika. Zbog toga sto nema regulacija jer amerikanci smatraju da uplitanje drzave podriva ekonomski napredak, mnogo toga oko elektroprenosa nije regulisano. S obzirom da su to privatne firme, one idu na smanjivanje troskova, tako da svi kablovi idu na banderama a ne ispod zemlje, osim npr. na Manhattnu i sl.
To ima mana i prednosti. Prednost je, sto je jeftino, i da se prikljucis na mrezu nije uopste skupo. Inace, kada treba popraviti manje kvarove, daleko je jeftinije.
Medjutim, kada se dese ovakve oluje onda je problem, jeben problem. Ali to je tako kako je jer drzava nece da se mjesa u to, i privatne kompanije rade sta rade. Problem je zapeo oko kompanije LIPA (Long Island Power Authority) i evo vec je CEO odletio, a kompanija da bog da da prezivi tuzbe i sl.
Tako to funkcionise. E sad, to sto mi u evropi mislimo da je reforma samo kada ljudima dajes povlastice, to mozda na drugim mjestima ne smatraju tako (to npr. occupy nikako da shvati). Na kraju, s obzirom na desavanja u evropi, dolazimo do zakljucka da cemo se za nekih 100 godina naci na sredini, izmedju americkog turbo kapitalizma i socijalne demokratije u evropi.