Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#7526 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

ona vojna zgrada na L kod garaza(bivsa ulica jovana cvijica) je jako stara i mislim jedna od najstarijih zgrada na c vili
hrasno

#7527 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

bitanga_sa_otesa wrote:
hrasno wrote:Male zgrade naprijed su u Hrasnom kod mosta koji ide prema bosmalu, ovu su zvali logor 505 vjerovatno zato stu u njemu bili zatvorenici Njemacki poslje 2 svjetskog rata

Image
bio sam skroz zaboravio,a znam za logor 505 iz prica jednog dragog prijatelja koji na zalost nije vise s nama ...
ta trafostanica preko mosta se zvala logor 505 :thumbup:
ovo je samo moja pretpostavka da je bio tu logor za zatvorenike, znas li je li stvarno bilo nesto tako slicno...
johntra

#7528 Re: Slike starog Sarajeva

Post by johntra »

muha_sa wrote:[

jel ovo moja mahala :?
Ako si u Teheranci, onda je ovo na mjestu tvoje sadašnje zgrade... :D
bitanga_sa_otesa

#7529 Re: Slike starog Sarajeva

muha_sa wrote:
pa vidis mostic,tu gdje havana voza taj autic je trafika bila :lol:
muha_sa

#7530 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

johntra wrote:

nisam--ja sam preko puta teheranke

položeni neboder :lol: :lol:
muha_sa

#7531 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

bitanga_sa_otesa wrote:
muha_sa wrote:
pa vidis mostic,tu gdje havana voza taj autic je trafika bila :lol:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :-D :thumbup:

tek sad vidjeh mostic :-D ove zgrade su zgrade radnika željeznica :-D

tu sam ko djecak dolazio :) kod Lopatica :)
bitanga_sa_otesa

#7532 Re: Slike starog Sarajeva

hrasno wrote:
ovo je samo moja pretpostavka da je bio tu logor za zatvorenike, znas li je li stvarno bilo nesto tako slicno...
mislim da je nesto vezano za zeljeznicu kao i peta sekcija na malti ,davno smo pricali o tome... :( da je ziv sada, zvao bi ga telefonom da ga pitam,imao je staro sarajevo u malom prstu rahmet mu dusi ...
johntra

#7533 Re: Slike starog Sarajeva

Post by johntra »

muha_sa wrote:
johntra wrote:

Ako je to Šimićka, onda smo nekad poslije rata bili komšije... :D
julisiz es grant

#7534 Re: Slike starog Sarajeva

Post by julisiz es grant »

Kad već govorimo o Novom Sarajevu...na koje se dvije zgrade ovdje misli:
Izgradnja ovoga dijela grada nastavljena je i poslije oslobođenja,i to u pojačanom intenzitetu. I u ovoj etapi Stambena zadruga željezničara ima krupno učešće, koje se ogleda naročito u podizanju dvije stambene višekatnice sa oko 80 stanova u Birčanskoj ulici (useljene 1964. godine).
bitanga_sa_otesa

#7535 Re: Slike starog Sarajeva

julisiz es grant wrote:Kad već govorimo o Novom Sarajevu...na koje se dvije zgrade ovdje misli:
na one dvije iza osnovne skole alija alijagic(sadasnja malta).naslonjene su jedna na drugu ...
bitanga_sa_otesa

#7537 Re: Slike starog Sarajeva

auuu totalno sam zaboravio ta 3 na grbavici i onaj na skenderiji na raskrsnici ,hvala banksy :thumbup:
ciza_bliza

#7538 Re: Slike starog Sarajeva

Post by ciza_bliza »

Vidim li dobro, duž cijele "ograde" današnjeg kampusa su zgrade, i sa strane do autobuske stanice?
bitanga_sa_otesa

#7539 Re: Slike starog Sarajeva

ciza_bliza wrote:Vidim li dobro, duž cijele "ograde" današnjeg kampusa su zgrade, i sa strane do autobuske stanice?
dobro vidis,u ratu izgorile i kasnije srusene su kad se sirila cesta ...

Image
kox

#7540 Re: Slike starog Sarajeva

Post by kox »

bitanga_sa_otesa wrote:
ciza_bliza wrote:Vidim li dobro, duž cijele "ograde" današnjeg kampusa su zgrade, i sa strane do autobuske stanice?
dobro vidis,u ratu izgorile i kasnije srusene su kad se sirila cesta ...
Ona zgradica do američke ambasade sa strane prema željezničkoj stanici je bivša kotlovnica. Ispred nje (prema želj. stanici) je bila duga zgrada koja nije bila ni mnogo oštećena ali je srušena kada je cesta proširivana. Moguće čak da je i iza nje prema unutrašnjosti kasarne bila još jedna zgrada koja je takođe srušena, čini mi se da je poslije rata neki fakultet bio u njoj.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#7541 Re: Slike starog Sarajeva

Post by sabina1 »

julisiz es grant wrote:Evo šta Alija Bejtić kaže u "Ulice i trgovi Sarajeva" o poslijeratnoj gradnji na Č.Vili:
Prve veće zgrade, niz stambenih višekatnica, koje su locirane s desne strane današnje Ilidžanske (obuhvaćene u današnje ulice Ilidžanska i Jovana Cvijića), nastale su prvih godina poslije oslobođenja. To su bile,značajno je zabilježiti, i uopće prve višekatnice za kolektivno stanovanje koje su se počele graditi u masovnoj akciji u Sarajevu poslije oslobođenja. Od 1965. do danas izgrađen je neboderima i drugim, manjim stambenim višekatnicama i prostor lijevo od Ilidžanske prema koritu Miljacke, gdje su do tada bile barake i neizgrađena zemljišta.
Dakle, neboderi su izgrađeni između 1965 i početka 70-ih, a zgrade preko puta njih su prve višespratnice u Sarajevu građene poslije 1945, što je meni, a vjerovatno i većini, nov podatak (ima slika tih zgrada na strani 301, bitanga postavio).
bitanga_sa_otesa wrote:ona vojna zgrada na L kod garaza(bivsa ulica jovana cvijica) je jako stara i mislim jedna od najstarijih zgrada na c vili
Zgrada "na L"se ipak gradila u dvije faze.
Prva , starija i kraca koja se proteze linijom sjever-jug i koja ima obnovljenu fasadu je pravljena vec 1946 ili 1947 i nema lift (samo ne znam da li je starija od prve 4 vojne zgrade na Grbavici I ?)
Druga , duza (mislim da je i bez ovog kraka L ubjedljivo najduza u Sarajevu) je zidana nekih deset godina kasnije i ima liftove.
Nisam znala donedavno da je tu krajem pedestih i pocetkom sezdesetih bila - tvornica kokte , o kad bi postojala makar neka slicica.

Nedostatak slika iz "neturistickih" djelova grada od pocetka dvadesetog vijeka pa gotovo do sredine sedamdesetih , govori koliko smo bili i siromasni i nerazvijeni kao drustvo :-( (bez uvrede i uz duzno postovanje tom sistemu)
bitanga_sa_otesa

#7542 Re: Slike starog Sarajeva

kox wrote: Ona zgradica do američke ambasade sa strane prema željezničkoj stanici je bivša kotlovnica. Ispred nje (prema želj. stanici) je bila duga zgrada koja nije bila ni mnogo oštećena ali je srušena kada je cesta proširivana. Moguće čak da je i iza nje prema unutrašnjosti kasarne bila još jedna zgrada koja je takođe srušena, čini mi se da je poslije rata neki fakultet bio u njoj.
kotlovnica radi i dan danas :)
a tacno je da je ostalo jedno krilo zgrade citavo i bio neki fakultet .sjecam se jedva su izasli iz zgrade ,kocili izgradnju ceste...
agent_zero

#7543 Re: Slike starog Sarajeva

Post by agent_zero »

orinoco wrote:
zateznistub wrote:
kafanski_covjek wrote:
mislim da je to pogled na Hrasno
Moze biti. Konstantno se podvlači da se radi o cvili a ja nikako da ovaj objekat smjestim na Čengić Vilu
Liče na crvene zgrade u Aleji lipa, preko puta Općine Novo Sarajevo
Ma kakvi Aleja lipa,ono su zgrade ispod vranicnih nebodera.
agent_zero

#7544 Re: Slike starog Sarajeva

Post by agent_zero »

johntra wrote:Mislim da su ovi na Trgu noviji od Vranicinih...moguće da su Vranicini bili prvi..mada je i Šibica visoka zgrada...
Koliko sam ja upratio stare fotografije, ovi Velana neboderi i Šibica su među prvima. I to početkom 60tih.

Također među prvima su i oni na grbavici iza strojorada, moguće čak i prije velane i šibice.

Jedino nemam podatke kad je izgrađen onaj neboder u ex klare cetkin i oni bijeli preko puta stadiona koševo.
supercali

#7545 Re: Slike starog Sarajeva

Post by supercali »

Ja sam imao ideju da napravim mapu kao ono google maps i na konturama zgrada da napisem godinu izgradnje
agent_zero

#7546 Re: Slike starog Sarajeva

Post by agent_zero »

supercali wrote:Ja sam imao ideju da napravim mapu kao ono google maps i na konturama zgrada da napisem godinu izgradnje
Problem je što se i oni stariji ne sjećaju godine, uvijek je raspon + - 5 godina, što je puno.

Najrelevatniji podatak možeš dobiti preko godine useljenja (ako ima starih stanara) i kantonalnog stambenog fonda.
supercali

#7547 Re: Slike starog Sarajeva

Post by supercali »

agent_zero wrote:
supercali wrote:Ja sam imao ideju da napravim mapu kao ono google maps i na konturama zgrada da napisem godinu izgradnje
Problem je što se i oni stariji ne sjećaju godine, uvijek je raspon + - 5 godina, što je puno.

Najrelevatniji podatak možeš dobiti preko godine useljenja (ako ima starih stanara) i kantonalnog stambenog fonda.
Znam zato i nisam realizovao to mada mi je zelja
Jedino da taj stambeni fond ganjam ali nemam vremena toliko
bitanga_sa_otesa

#7548 Re: Slike starog Sarajeva

agent_zero wrote:
Koliko sam ja upratio stare fotografije, ovi Velana neboderi i Šibica su među prvima. I to početkom 60tih.

Također među prvima su i oni na grbavici iza strojorada, moguće čak i prije velane i šibice.

Jedino nemam podatke kad je izgrađen onaj neboder u ex klare cetkin i oni bijeli preko puta stadiona koševo.
velana su napravljeni pocetkom 70-ih,sibica 67-68.ex djure salaja kod strojorada su dosta poslije ona 3 na grbavici(ex bratstva jedinstva) moguce pocetak 60-ih.koji neboder klare cetkin? ta ulica je bila u c fazi alipasinog polja..
zavezata-vreca

#7549 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zavezata-vreca »

muha_sa wrote:
johntra wrote:

da nije u tvoj stan u ratu granata uletila .... cini mi se prvi ili drugi ulaz do mostica, 3. ili 4. sprat ... moguce i danas se vide blokovi od ponovnog zidanja.
bitanga_sa_otesa

#7550 Re: Slike starog Sarajeva

zavezata-vreca wrote:
da nije u tvoj stan u ratu granata uletila .... cini mi se prvi ili drugi ulaz do mostica, 3. ili 4. sprat ... moguce i danas se vide blokovi od ponovnog zidanja.
rekao je preko puta,ne preko miljacke
Post Reply