Sebija All about

Post Reply
shake69

#7526 Re: Sebija All about

Post by shake69 »

sabanss wrote:
Haris.ba wrote:
Zavisi od federalne vlasti. Upravni odbor KCUS se popunjava i sa Federacije. Nije samo do Kantona Sarajevo.

A za firme u kantonu nema prepreka. Samo ispoštovati zakonsku proceduru.
Mislim da upravni odbor nije direktno nivo federacije. Svaki Kanton bira predstavnika.
Nego sta. UKC je nadleznost kantona i tu sva prica pocinje i zavrsava.
denis.istok

#7527 Re: Sebija All about

Post by denis.istok »

sabanss wrote:
Haris.ba wrote:
Zavisi od federalne vlasti. Upravni odbor KCUS se popunjava i sa Federacije. Nije samo do Kantona Sarajevo.

Mislim da upravni odbor nije direktno nivo federacije. Svaki Kanton bira predstavnika.
Dio Upravnog cine uposlenici KCUS, ostatak daju neki kantoni. Po ovome sto sam našao na N1 stranici 2x KS, 3x KCUS 2xFBIH, po 1x USK, ZDK, SBK, BPK.
Dakle KCUS, FBIH i SBK recimo daju 6 od 11.

Pod uslovom da ostala 4 kantona daju svoje prijedloge opet Vlada FBiH daje saglasnost. A ovom UO traje ja mislim jos podugo. Realno, puno duze nego ce neke od ovih koalicija prezivjeti kada i zažive. Što je manja stranka to je veća želja za pozicijom (USK i BPK).

Jasmin Kapetanović (Kanton Sarajevo - predsjednik), Goran Stojkanović (KS), Benjamin Kulovac (UKCS), Amer Ovčina (UKCS), Feriha Ćatibušić (UKCS), Samir Muminović (USK), Sulejman Muminović (ZDK), Nusret Popović (BPK), Dragan Solomun (SBK), Amra Karić (FBiH) i Alma Pehlić (FBiH)
Dozer

#7528 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

Ovako kaze KCUS mahala - navodno se predozirala hemoterapijom (kako i zasto, nemam pojma), nakon cega je ipak morala na operaciju koja je trajala 8h, a obavljala je cijela ekipa odavde i iz Srbije. Sta se tacno operisalo, i zasto, nisam uspio saznati.
Helikopter jeste dolazio u bolnicu (gledao snimak njegovog dolaska i odlaska), vrlo kratko se zadrzao, a da li je nekoga doveo ili odveo - ne zna se. U svakom slucaju, i doletio je iz i odletio u pravcu aerodroma, ne Ljubljane, pa je nekako logicno da je nekoga doveo s aerodroma.

Edit. A zmoda i nekoga odveo na aerodrom, u avion. Brzi je od helica. Treba nafatat raju s aerdoroma i pitati...
Last edited by Dozer on 09/11/2018 10:38, edited 1 time in total.
julisiz es grant

#7529 Re: Sebija All about

Post by julisiz es grant »

Nero Histrion wrote:
julisiz es grant wrote:Al komentari.. :-)
Na koje komentare mislis?
Ispod članka...hvalospjevi botova.
julisiz es grant

#7530 Re: Sebija All about

Haris.ba wrote:
Kaligrafija wrote:Kakve su sanse, ako ljevica i ostali preuzmu vlast u kantonu, da Sebija dobije sup kartu!?? Isto vazi i za drugi SDA kadar u drzavnim firmama u kantonu!??!

...tj. utvrditi nešto od sljedećeg:
Upravni odbor je dužan razriješiti direktora i prije isteka mandata za koji je imenovan ako:
- direktor to osobno zahtijeva,
- nastane neki od razloga koji prema posebnim propisima ili propisima kojima se uređuju radni
odnosi dovode do prestanka ugovora o radu,
- ne izvršava ugovorne obaveze prema zavodu zdravstvenog osiguranja Federacije odnosno
kantona,
- ne provodi program rada i razvoja zdravstvene ustanove koji je donio upravni odbor,
u obavljanju djelatnosti zdravstvene ustanove nastane neopravdani gubitak,
- u svom radu krši propise i opće akte zdravstvene ustanove ili neopravdano neizvršava odluke
upravnog odbora ili postupa u suprotnosti sa njima,
- svojim nesavjesnim ili nepravilnim radom prouzrokuje zdravstvenoj ustanovi veću štetu,
zanemaruje ili nemarno vrši svoju dužnost tako da su nastale ili mogu nastati veće smetnje u
obavljanju djelatnosti zdravstvene ustanove,
- nalazom se zdravstvene inspekcije ustanovi povreda propisa i općih akata zdravstvene ustanove
ili nepravilnost u radu direktora.
Ako upravni odbor ne razrješi direktora iz razloga propisanih u stavu 2. ovog člana u roku od 30
dana od dana saznanja za neki od razloga, rješenje o razrješenju direktora donosi nadležni
ministar zdravstva.
Protiv rješenja iz stava 3. ovog člana nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#7531 Re: Sebija All about

Post by pici »

Dozer wrote:Ovako kaze KCUS mahala - navodno se predozirala hemoterapijom (kako i zasto, nemam pojma), nakon cega je ipak morala na operaciju koja je trajala 8h, a obavljala je cijela ekipa odavde i iz Srbije. Sta se tacno operisalo, i zasto, nisam uspio saznati.
Helikopter jeste dolazio u bolnicu (gledao snimak njegovog dolaska i odlaska), vrlo kratko se zadrzao, a da li je nekoga doveo ili odveo - ne zna se. U svakom slucaju, i doletio je iz i odletio u pravcu aerodroma, ne Ljubljane, pa je nekako logicno da je nekoga doveo s aerodroma.

i onda kazu frizerke lazu :mrgreen:
pici

#7532 Re: Sebija All about

Post by pici »

denis.istok wrote:
sabanss wrote:
Haris.ba wrote:

Dio Upravnog cine uposlenici KCUS, ostatak daju neki kantoni. Po ovome sto sam našao na N1 stranici 2x KS, 3x KCUS 2xFBIH, po 1x USK, ZDK, SBK, BPK.

Pod uslovom da ostala 4 kantona daju svoje prijedloge opet Vlada FBiH daje saglasnost. A ovom UO traje ja mislim jos podugo. Realno, puno duze nego ce neke od ovih koalicija prezivjeti kada i zažive. Što je manja stranka to je veća želja za pozicijom (USK i BPK).

Jasmin Kapetanović (Kanton Sarajevo - predsjednik), Goran Stojkanović (KS), Benjamin Kulovac (UKCS), Amer Ovčina (UKCS), Feriha Ćatibušić (UKCS), Samir Muminović (USK), Sulejman Muminović (ZDK), Nusret Popović (BPK), Dragan Solomun (SBK), Amra Karić (FBiH) i Alma Pehlić (FBiH)

ko obara izvjestaj o radu KS il pederacija...

http://skupstina.ks.gov.ba/izvjestaj-o- ... 2017godinu

ovi novi partizani ce joj oborit izvjestaj sad pa sad, zato ridji quqa i poziva na bosanstvo :mrgreen:

slijedi obracun kod OK Koseva... ima da joj na slamku krv cuclaju i njojzi i onim oko nje doturima klimoglavcima :izet:
denis.istok

#7533 Re: Sebija All about

Post by denis.istok »

pici wrote:

ko obara izvjestaj o radu KS il pederacija...

ovi novi partizani ce joj oborit izvjestaj sad pa sad, zato ridji quqa i poziva na bosanstvo :mrgreen:

slijedi obracun kod OK Koseva... ima da joj na slamku krv cuclaju i njojzi i onim oko nje doturima klimoglavcima :izet:
Nisam pravnik, ali mislim da ovo mogu svi kantoni uraditi koji su na papiru "osnivači" ili tako nešto.
Koliko je to pravno obavezujuće za UO kojeg imenuje vlada FBIH ne bih znao reci. KCUS je najveća ustanova koja pruža usluge pacijentima iz KS, ali i iz drzave no finansira se iz ZZO KS cuo sam skoro 80%.

Oni mogu reci nema finansiranja jer nije usvojen izvjestaj (ZZO, ako bude drugi direktor i to pokrene) ali onda i KCU moze reci da ZZO ne plaća usluge i da ih ovi neće ni pružati, tj da ih mogu dobiti u Općoj Bolnici i DZ i privatnim.

Onda se ide u prelamanje preko pacijenata koji je tu jedini gubitnik. S jedne strane ZZO koji zeli promjene, s druge štrajk i sl.jer ljudi nemaju platu ili materija. Ovo nije bas neki dobar scenarij u perspektivi osim za forumase da imaju o cemu raspravljati. Jedino da bude nova FBIH vlada, gdje bošnjački dio čini velika koalicija, pa da se to trazi. Koliko je to izvodivo neka napišu oni što znaju kako se i pravi i imenuje vlada. Meni bas nije jasno sve s tim domovima naroda, klubovima, procentima.
Dozer

#7534 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

Problem za Ridjog je sto ce svaka revizija, uz samo malo istrazivanja i anketiranja pacijenata, bez ikakvih problema utvrditi enormnu pljacku ZZO koju je Sebija odradila u protekle dvije godine. I ovo uopste nije pretesko. Ustanovice se da je:
- Zadrzavala pacijente u bolnici danima, a bez ikakve terapije i/ili predvidjene operacije, a sto je uredno prijavljivala ZZO kao odradjeno. I naplatila, naravno.
- Prijavljivala ogromne kolicine lijekova i medicinskog materijala, a bolnicke apoteke prazne i pacijenti sami donose sve sto im doktori kazu da treba.
- Provjerom ce se lako ustanoviti kome je to tacno, i za sta, "vratila" 100 M duga. Koje su to firme, sta su tacno isporucile KCUS-u, i kada.
- Uvidom u liste cekanja na CT i MR ce se bez problema utvrditi da vec godinama laze, jer su te liste identicne duzine i trajanja cekanja kao i prije nego je ona dosla - i sad se na CT ceka po 15-20 dana, a na MR po 4-5-6 mjeseci.

Samo na ove 4 stavke ce se bez problema pokazati sva njena "menadzerska sposobonost" zasnovana na stednji preko ledja gradjana i pacijenata.
Last edited by Dozer on 09/11/2018 10:51, edited 1 time in total.
julisiz es grant

#7535 Re: Sebija All about

Dozer wrote:Problem je sto ce svaka revizija, uz samo malo istrazivanja i anketiranja pacijenata, bez ikakvih problema utvriti enormnu pljacku ZZO koju je Sebija odradila u protekle dvije godine. I ovo uopste nije pretesko. Ustanovice se da je:
- Zadrzavala pacijente u bolnici danima, a bez ikakve terapije i/ili predvidjene operacije, a sto je uredno prijavljivala ZZO kao odradjeno. I naplatila, naravno.
- Prijavljivala ogromne kolicine lijekova i medicinskog materijala, a bolnicke apoteke prazne i pacijenti sami donose sve sto im doktori kazu da treba.
- Provjerom ce se lako ustanoviti kome je to tacno, i za sta, "vratila" 100 M duga. Koje su to firme, sta su tacno isporucile KCUS-u, i kada.
- Uvidom u liste cekanja na CT i MR ce se bez problema utvrditi da vec godinama laze, jer su te liste identicne duzine i trajanja cekanja kao i prije nego je ona dosla - i sad se na CT ceka po 15-20 dana, a na MR po 4-5-6 mjeseci.

Samo na ove 4 stavke ce se bez problema pokazati sva njena "menadzerska sposobonost" zasnovana na stednji preko ledja gradjana i pacijenata.
Obzirom da je revizija obavezna, onda je u revizorskom izvještaju za ovu godinu, koji se usvaja kada i godišnji izvještaj, sve to navedeno, ako je tako.
pici

#7536 Re: Sebija All about

Post by pici »

izvjestaj o radu kad se obori na skupstini, pada upravni odbor firme a samim tim i direktor, uspostavlja se novi upravni odbor i novi direktor... nema vjecno nikom :izet:
julisiz es grant

#7537 Re: Sebija All about

pici wrote:izvjestaj o radu kad se obori na skupstini, pada upravni odbor firme a samim tim i direktor, uspostavlja se novi upravni odbor i novi direktor... nema vjecno nikom :izet:
Nije tačno. Naveo sam gore iz zakona koji su razlozi zbog kojeg direktor može biti smijenjen. Nigdje se ne spominje neusvajanje izvještaja.
zubi

#7538 Re: Sebija All about

Post by zubi »

high_volume wrote:
julisiz es grant wrote:Al komentari.. :-)
Bole?
Aha, uvijek je bolno čitati ofirne stranačke botove :D
Haris.ba

#7539 Re: Sebija All about

Post by Haris.ba »

julisiz es grant wrote:
pici wrote:izvjestaj o radu kad se obori na skupstini, pada upravni odbor firme a samim tim i direktor, uspostavlja se novi upravni odbor i novi direktor... nema vjecno nikom :izet:
Nije tačno. Naveo sam gore iz zakona koji su razlozi zbog kojeg direktor može biti smijenjen. Nigdje se ne spominje neusvajanje izvještaja.
Mislim da je neusvajanje izvještaja povezano sa javnim preduzećima. A mislim da je KCUS status "ustanove".
Last edited by Haris.ba on 09/11/2018 10:54, edited 1 time in total.
Dozer

#7540 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

julisiz es grant wrote: Obzirom da je revizija obavezna, onda je u revizorskom izvještaju za ovu godinu, koji se usvaja kada i godišnji izvještaj, sve to navedeno, ako je tako.
Nisam bas tako siguran... Stvar je u tome sto se to sigurno nije odradilo na nacin kako gore opisah - uz anketiranje pacijenata i poredjenje prijavljenih i naplacenih troskova, cime bi se utvrdilo stvarno stanje. Takodjer, iako je KCUS javna ustanova, nije mi poznato da je ikada objavljeno kome je to isplaceno 100 M KM u zadnje dvije godine, i za sta konkretno... Ipak se radi o javnom novcu i ovo bi trebala biti obaveza. Ako postoji kakav link na ove info, bio bih zahvalan.
julisiz es grant

#7541 Re: Sebija All about

Haris.ba wrote:
julisiz es grant wrote:
Mislim da je neusvajanje izvještaja povezano sa javnim preduzećima. A mislim da je KCUS status "ustanove".
E pa to je. Ljudi to ne povezuju. Uglavnom, Zakon o ZZ je poprilično jasan o statusu direktora.
julisiz es grant

#7542 Re: Sebija All about

Dozer wrote:
julisiz es grant wrote: Obzirom da je revizija obavezna, onda je u revizorskom izvještaju za ovu godinu, koji se usvaja kada i godišnji izvještaj, sve to navedeno, ako je tako.
Nisam bas tako siguran... Stvar je u tome sto se to sigurno nije odradilo na nacin kako gore opisah - uz anketiranje pacijenata i poredjenje prijavljenih i naplacenih troskova, cime bi se utvrdilo stvarno stanje. Takodjer, iako je KCUS javna ustanova, nije mi poznato da je ikada objavljeno kome je to isplaceno 100 M KM u zadnje dvije godine, i za sta konkretno... Ipak se radi o javnom novcu i ovo bi trebala biti obaveza. Ako postoji kakav link na ove info, bio bih zahvalan.
Zadatak revizije je kontrola finansijskog izvještaja, a ne anketiranje pacijenata.
pici

#7543 Re: Sebija All about

Post by pici »

Haris.ba wrote:
julisiz es grant wrote:
a jeboga vi koda ste s marsa pali... neusvajanjem finansijskog izvjestaja, uskracuje se podrska skupstine koja je stvarni vlasnik, znaci ne vlada koja je vrsilac duznosti nego skupsinska vecina obara izvjestaj samim tim upravni odbor i direktora.Uspostavlja se novi upravni koji raspisuje konkurs za direktora a moze se i zadrzati postojeci uz proceduru V.D. pa onda ostalo... ja promjenio direktora tako kolko oste... padne izvjestaj pada i direktor.

Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu za 2017.godinu;
Sjednica:
Nastavak rada 44.Radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo
Puni naziv tačke:
Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu za 2017.godinu;

Prilog:
PDF icon izvjestaj_kcus.pdf
Rezultat:
Povučen

http://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupst ... kcus_0.pdf

vlada sa zoljem je prihvatila pa povukla zato sto nije bilo skupstinske vecine, ceka se nova skupstinska vecina dje ce se oboriti navedeni izvjestaj a samim tim upravni odbor i direktor... 2+2=5
Dozer

#7544 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

julisiz es grant wrote: Zadatak revizije je kontrola finansijskog izvještaja, a ne anketiranje pacijenata.
Pa to i govorim :D
Samim tim, ta revizija ne moze ni utvrditi postojanje malverzacija koje nisu zavedene u papirima kao - malverzacije, zar ne? U papirima stoji da je za te i te usluge potroseno toliko i toliko, i da je to naplaceno od ZZO, ali ne stoji da X pacijenata zapravo nije obradjeno onako kako stoji u papirima, pa samim tim na njih nije ni utroseno ono i onoliko koliko pise.

Ali, zato jedna sveobuhvatna inspekcija, a koja bi ukljucila i policijske strukture, to sve moze utvrditi za 10 dana.
Last edited by Dozer on 09/11/2018 11:43, edited 1 time in total.
Haris.ba

#7545 Re: Sebija All about

Post by Haris.ba »

Ne bih sada zagledao u zakon da provjeravam piše li da neusvajanje izvještaja u ustanovama je osnov za otkaz, ali nije to automatski da se direktor može jednostavno smjenjivati direktivom. Pa i neusvajanjem izvještaja. Jer KS je samo jedna skupština koja razmatra izvještaj. Ima i Vlada FBiH, imaju i drugi kantoni.
pici

#7546 Re: Sebija All about

Post by pici »

Haris.ba wrote:Ne bih sada zagledao u zakon da provjeravam piše li da neusvajanje izvještaja u ustanovama je osnov za otkaz, ali nije to automatski da se direktor može jednostavno smjenjivati direktivom. Pa i neusvajanjem izvještaja. Jer KS je samo jedna skupština koja razmatra izvještaj. Ima i Vlada FBiH, imaju i drugi kantoni.
skupstina kantona je stvarni vlasnik i oni odlucuju o smjeni direktora, to je tako i nema vako cemo lako cemo... upravni odbor je iznad direktora i oni prate njegov rad i odgovaraju skupstini kantona, ako skupstina obori izvjestaj, uskracuje podrsku upravnom odboru koji se smjenjuje i uspostavlja novi koji raspisuje konkurs za novog direktora ili ostavlja postojeceg al to su bas slabi izgledi jer uglavnom leti i direktor.
denis.istok

#7547 Re: Sebija All about

Post by denis.istok »

pici wrote:
Haris.ba wrote:Ne bih sada zagledao u zakon da provjeravam piše li da neusvajanje izvještaja u ustanovama je osnov za otkaz, ali nije to automatski da se direktor može jednostavno smjenjivati direktivom. Pa i neusvajanjem izvještaja. Jer KS je samo jedna skupština koja razmatra izvještaj. Ima i Vlada FBiH, imaju i drugi kantoni.
Skupstina kantona je stvarni vlasnik i oni odlucuju o smjeni direktora, to je tako i nema vako cemo lako cemo... upravni odbor je iznad direktora i oni prate njegov rad i odgovaraju skupstini kantona, ako skupstina obori izvjestaj, uskracuje podrsku upravnom odboru koji se smjenjuje i uspostavlja novi koji raspisuje konkurs za novog direktora ili ostavlja postojeceg al to su bas slabi izgledi jer uglavnom leti i direktor.
Samo za kantonalna preduzeca. Po tome bi kanton sarajevo trebao imati ingerencije i nad BHTelecomom, Elektroprivredom i sl.jer su im sjedišta u Sarajevu. Za KCUS ovo ne vazi, princip jeste isti ali se pita vlada.
pici

#7548 Re: Sebija All about

Post by pici »

denis.istok wrote:
pici wrote:
Skupstina kantona je stvarni vlasnik i oni odlucuju o smjeni direktora, to je tako i nema vako cemo lako cemo... upravni odbor je iznad direktora i oni prate njegov rad i odgovaraju skupstini kantona, ako skupstina obori izvjestaj, uskracuje podrsku upravnom odboru koji se smjenjuje i uspostavlja novi koji raspisuje konkurs za novog direktora ili ostavlja postojeceg al to su bas slabi izgledi jer uglavnom leti i direktor.
Samo za kantonalna preduzeca. Po tome bi kanton sarajevo trebao imati ingerencije i nad BHTelecomom, Elektroprivredom i sl.jer su im sjedišta u Sarajevu. Za KCUS ovo ne vazi, princip jeste isti ali se pita vlada.

koja vlada :? pederalna... ona ima ingerencije ko ja u vatikanu :mrgreen: ljudi moji eno vam stranica i sve pise... izvjestaj o radu je na skupstini KS i tamo se odlucuje o njemu, ne na entitetu ne na drzavi nego na kantonu... mislim sve pise tamo nisam ja to izmislio i napisao
julisiz es grant

#7549 Re: Sebija All about

pici wrote:
skupstina kantona je stvarni vlasnik i oni odlucuju o smjeni direktora, to je tako i nema vako cemo lako cemo... upravni odbor je iznad direktora i oni prate njegov rad i odgovaraju skupstini kantona, ako skupstina obori izvjestaj, uskracuje podrsku upravnom odboru koji se smjenjuje i uspostavlja novi koji raspisuje konkurs za novog direktora ili ostavlja postojeceg al to su bas slabi izgledi jer uglavnom leti i direktor.
Ništa od toga ne stoji u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, koji jesino propisuje status direktora i UO zdr. ustanova.
pici

#7550 Re: Sebija All about

Post by pici »

julisiz es grant wrote:
pici wrote:
Ništa od toga ne stoji u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, koji jesino propisuje status direktora i UO zdr. ustanova.
zivi bili pa vidjeli
Post Reply