radostan dan wrote:Gojeni H wrote:Banksy wrote:
...
.
totalni rastanak sa svijetom zato što ima mozak i kriterije i iskustvo života u boljem i uređenijem sistemu? zato što nije klimoglavac i sunđer bob onoga što se izbacuje putem mas medija i političkih mitinga vladajućih stranaka?
Kao sto rekoh ... odgovoricu.
Za Banksy me ne cudi, ali izgleda da si i sam previse emotivan i ne obracas paznju na uvodnu tezu.
Odgovor je - ne, vec zato sto se negiraju historijske realnosti, a zauzima se pozicija na osnovu vlastitog iskustva koje je u vecini slucajeva upravo pripadnost klasi komunisticke burzoazije u SFRJ, te trenutnog politickog opredjeljenja.
Stavljanje u istu grupu, normalne ljude i one koji su do juce pucali na taj isti grad, nazivajuci ih sve zajedno "predratnim stanovnicima Sarajeva", kao idealom nekadasnjeg (navodno) pravila ponasanja, nije uopste bezazlena stvar, vec u socijalizmu usvojeni mazohizam i kompleks nize vrijednosti.
kvotaj taj post u kom je poravnala navedeno...
Vec sam odgovorio ... kada kazes "predratne Sarajlije" bez izuzimanja predratnih zvijeri, onda si sam stavio sve u jedan kos.
poraz? pa druže, ne traži ona da kupi stan, ona ga je vjerovatno dobila od bivšeg sistema. ti ga tražiš, tebi današnji sistem ne ostavlja nadu da ćeš riješiti to pitanje bez da se sam ne izvrneš za njega, i na osnovu istog to jest kredita dobrovoljno pristaneš da budeš rob do kraja vijeka.
kakav poraz kada su ti svi ti koji su, nebitno - prije ili poslije rata FGR-ovci, manje-više uvalili sebe i svoje potomke na državne jasle...dal na osnovu sposobnosti, dal preko štele, sve jedno....
ne razumijem, glavni u odbrani izrabljivačko-nepotističko-krednitno-kamatarskog sistema su oni nad kojima se upravo ovo zadnjepomenuto sprovodi.
Sta sa onima koji su u tom sistemu cekali stanove stanujuci decenijama kod roditelja ili u barakama?
Ovde se mozda I suocavamo da filozofsko-ideoloskim razlikama, tj. o tome da li drzava treba da bude veliki brat ili da obavlja minimum usluga potrebnih za funkcionisanje modernog drustva.
Kad smo vec kod stanova, malo ko je u SFRJ pravno bio vlasnik stana. Postojecim
korisnicima SDA vlast je ucinila ogromnu uslugu, usput cineci jednu od najvecih pljacki u historiji ovih prostora ... jer, ponovo teoretski I pravno, svi smo izdvajali za te stanove.
Ali, kao I mnoge druge stvari ova "pravnas zackoljica" vjerovatno nije relevantna.
Ali problem je ustvari mnogo dublji, isti onaj koji je nagnao ljude iz Srebrenice I Zvornika da zauvijek napuste Bosnu krajem 90-ih I nazovu SAD svojom domovinom, a to je elementarni nedostatak empatije prema vlastitom narodu I propustanje mogucnosti da se pripadnik nacije ili drustva vidi kao fellow citizen, odnosno osoba sa kojom dijelis mnogo vise od zivotnog prostora.
iskreno da ti kažem, nisam njen advokat , debelo se ja i ona koljemo i klaćemo se do kraja vijeka oko nekih stvari, ali ovo što joj spočitavaš veze nema....
[/quote]
Ne prebacujem ja Banksy nista. Ona kao rijetko ko na forumu konstruktivno doprinosi mnogim temama, prati aktuelne politicke teme, I koristi se mozgom. Ali je emotivac I naravno da emotivno I licno prihvata kritiku.
Ovo je fundamentalno pitanje, jer ne govorimo o poredjenju iskustva Finske ili Belgije. Govorimo o tezi da je SFRJ bila pojam civilizacije.
Ovakve teme me umaraju jer sam odavno dao misljenje sta mislim o SFRJ.
Ali, nase pisanje na forumu vidi relativno veliki broj ljudi. Ljudi uticu jedni na druge I u velikoj mjeri kopiraju jedni druge.
Zato sam se morao osvrnuti na ovakvu tezu.
Bilo kakva vrsta tiranije ne moze biti dobra I ne treba biti uzor nikome. Frankova Spanija je bila veoma uredjena zemlja. Njemacka je '32. god. imala 6 miliona zaposlenih. Taj broj se do '39 godine smanjio na nekoliko stotina hiljada.
Staljinovo vladavina je dovela do ogromnog ekonomskog napretka SSSR-a.
SFRJ nije bila drzava gradjana vec naroda I narodnosti. Vise od 2 I po miliona ljudi su bili
narodnosti. Zasto bi se bilo ko ko je bio narodnost osjecao punopravnim gradjaninom te zemlje? Jugoslavenstvo se nikada nije "primilo" kod gradjana. Sama vlast je trebala podjele radi kontrole republika I gradjanstva.
Sve su post-komunisticke zemlje prosle period tranzicije ali se samo Jugoslavija srusila kao kula od karata ... u krvi. I srusili su je nikakvi "nacionalisti" I "mladi muslimani" vec komunisti. Zemlja koja nikako nije mogla prezivjeti, ali se barem mogla raspasti bez krvi. Zahvaljuci srpskim komunistima, to se nije desilo.