Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
animals

#7526 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by animals »

Connaisseur Karlin wrote:
pa to je bilo privremeno i druga polovina 80tih :)

sto je bilo nerentabilno, ne kuzim

da vidis moje susdjestvo i kuce, mamma mia, od cega nparavise takve kuce :-D
Ne privremeno...tako se zivjelo punih 45 god...
prvi 20 je bilo jos gore...
glad, glad..sljedeci 25, nestasice i raspad sistema..
ajd ti na lakse teme...
Connaisseur Karlin

#7527 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Connaisseur Karlin »

animals wrote:
pa to je bilo privremeno i druga polovina 80tih :)

sto je bilo nerentabilno, ne kuzim

da vidis moje susdjestvo i kuce, mamma mia, od cega nparavise takve kuce :-D
ajd ti na lakse teme...
ko je bio gladan u Jugi :shock:
uglavnomja

#7528 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by uglavnomja »

animals wrote:
ajd ti na lakse teme...
:sretan: :sretan:
insomnia78

#7529 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by insomnia78 »

radostan dan wrote:I sta kaze rodjak, danas svako selo ima asfalt...
Ranije veca sela imala bar cetvorogodisnju skolu, dom kulture, mjesnu kancelariju, prodavnicu, zadrugu, otkupnu stanicu ...sve vrvilo od ljudi i djece, zvukova stoke u torovima, kosenja trave, oranja zemlje, djecije graje...
Sad pustinja, napusteni objekti, kao u onim vesternima...samo vjetar goni balu po sredini puta.

Ima asfalt... :mrgreen:
Kolko od toga je doprinos cetnika?
Fudo387

#7530 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

radostan dan wrote:I sta kaze rodjak, danas svako selo ima asfalt...
Ranije veca sela imala bar cetvorogodisnju skolu, dom kulture, mjesnu kancelariju, prodavnicu, zadrugu, otkupnu stanicu ...sve vrvilo od ljudi i djece, zvukova stoke u torovima, kosenja trave, oranja zemlje, djecije graje...
Sad pustinja, napusteni objekti, kao u onim vesternima...samo vjetar goni balu po sredini puta.

Ima asfalt... :mrgreen:
Ja sam, zahvaljujuci nesretnim okolnostima, upoznao domovinu uzduz i poprijeko...neka sela, naselja, pa mame mi, zivlje izgleda kolonija na marsu od onog. Jednom sam sjedio i posmatrao, pokusavao skontati kako je napravio kucu na onoj lokaciji. Nema puta, nema struje, nema...nista.
Dosao sam do zakljucka da mu je jna helikopterom dostavljala cigle, drugacije ne moze, nema sanse.
Gojeni H

#7531 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

radostan dan wrote:
Gojeni H wrote:
Banksy wrote:
...
.
totalni rastanak sa svijetom zato što ima mozak i kriterije i iskustvo života u boljem i uređenijem sistemu? zato što nije klimoglavac i sunđer bob onoga što se izbacuje putem mas medija i političkih mitinga vladajućih stranaka?
Kao sto rekoh ... odgovoricu.

Za Banksy me ne cudi, ali izgleda da si i sam previse emotivan i ne obracas paznju na uvodnu tezu.
Odgovor je - ne, vec zato sto se negiraju historijske realnosti, a zauzima se pozicija na osnovu vlastitog iskustva koje je u vecini slucajeva upravo pripadnost klasi komunisticke burzoazije u SFRJ, te trenutnog politickog opredjeljenja.
Stavljanje u istu grupu, normalne ljude i one koji su do juce pucali na taj isti grad, nazivajuci ih sve zajedno "predratnim stanovnicima Sarajeva", kao idealom nekadasnjeg (navodno) pravila ponasanja, nije uopste bezazlena stvar, vec u socijalizmu usvojeni mazohizam i kompleks nize vrijednosti.
kvotaj taj post u kom je poravnala navedeno...
Vec sam odgovorio ... kada kazes "predratne Sarajlije" bez izuzimanja predratnih zvijeri, onda si sam stavio sve u jedan kos.
poraz? pa druže, ne traži ona da kupi stan, ona ga je vjerovatno dobila od bivšeg sistema. ti ga tražiš, tebi današnji sistem ne ostavlja nadu da ćeš riješiti to pitanje bez da se sam ne izvrneš za njega, i na osnovu istog to jest kredita dobrovoljno pristaneš da budeš rob do kraja vijeka.
kakav poraz kada su ti svi ti koji su, nebitno - prije ili poslije rata FGR-ovci, manje-više uvalili sebe i svoje potomke na državne jasle...dal na osnovu sposobnosti, dal preko štele, sve jedno....

ne razumijem, glavni u odbrani izrabljivačko-nepotističko-krednitno-kamatarskog sistema su oni nad kojima se upravo ovo zadnjepomenuto sprovodi.
Sta sa onima koji su u tom sistemu cekali stanove stanujuci decenijama kod roditelja ili u barakama?
Ovde se mozda I suocavamo da filozofsko-ideoloskim razlikama, tj. o tome da li drzava treba da bude veliki brat ili da obavlja minimum usluga potrebnih za funkcionisanje modernog drustva.
Kad smo vec kod stanova, malo ko je u SFRJ pravno bio vlasnik stana. Postojecim korisnicima SDA vlast je ucinila ogromnu uslugu, usput cineci jednu od najvecih pljacki u historiji ovih prostora ... jer, ponovo teoretski I pravno, svi smo izdvajali za te stanove.
Ali, kao I mnoge druge stvari ova "pravnas zackoljica" vjerovatno nije relevantna. :oops:
Ali problem je ustvari mnogo dublji, isti onaj koji je nagnao ljude iz Srebrenice I Zvornika da zauvijek napuste Bosnu krajem 90-ih I nazovu SAD svojom domovinom, a to je elementarni nedostatak empatije prema vlastitom narodu I propustanje mogucnosti da se pripadnik nacije ili drustva vidi kao fellow citizen, odnosno osoba sa kojom dijelis mnogo vise od zivotnog prostora.
iskreno da ti kažem, nisam njen advokat , debelo se ja i ona koljemo i klaćemo se do kraja vijeka oko nekih stvari, ali ovo što joj spočitavaš veze nema....
[/quote]

Ne prebacujem ja Banksy nista. Ona kao rijetko ko na forumu konstruktivno doprinosi mnogim temama, prati aktuelne politicke teme, I koristi se mozgom. Ali je emotivac I naravno da emotivno I licno prihvata kritiku.

Ovo je fundamentalno pitanje, jer ne govorimo o poredjenju iskustva Finske ili Belgije. Govorimo o tezi da je SFRJ bila pojam civilizacije.
Ovakve teme me umaraju jer sam odavno dao misljenje sta mislim o SFRJ.
Ali, nase pisanje na forumu vidi relativno veliki broj ljudi. Ljudi uticu jedni na druge I u velikoj mjeri kopiraju jedni druge.
Zato sam se morao osvrnuti na ovakvu tezu.

Bilo kakva vrsta tiranije ne moze biti dobra I ne treba biti uzor nikome. Frankova Spanija je bila veoma uredjena zemlja. Njemacka je '32. god. imala 6 miliona zaposlenih. Taj broj se do '39 godine smanjio na nekoliko stotina hiljada.
Staljinovo vladavina je dovela do ogromnog ekonomskog napretka SSSR-a.

SFRJ nije bila drzava gradjana vec naroda I narodnosti. Vise od 2 I po miliona ljudi su bili narodnosti. Zasto bi se bilo ko ko je bio narodnost osjecao punopravnim gradjaninom te zemlje? Jugoslavenstvo se nikada nije "primilo" kod gradjana. Sama vlast je trebala podjele radi kontrole republika I gradjanstva.
Sve su post-komunisticke zemlje prosle period tranzicije ali se samo Jugoslavija srusila kao kula od karata ... u krvi. I srusili su je nikakvi "nacionalisti" I "mladi muslimani" vec komunisti. Zemlja koja nikako nije mogla prezivjeti, ali se barem mogla raspasti bez krvi. Zahvaljuci srpskim komunistima, to se nije desilo.
Connaisseur Karlin

#7532 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Fudo387 wrote:
Ja sam, zahvaljujuci nesretnim okolnostima, upoznao domovinu uzduz i poprijeko...neka sela, naselja, pa mame mi, zivlje izgleda kolonija na marsu od onog. Jednom sam sjedio i posmatrao, pokusavao skontati kako je napravio kucu na onoj lokaciji. Nema puta, nema struje, nema...nista.
Dosao sam do zakljucka da mu je jna helikopterom dostavljala cigle, drugacije ne moze, nema sanse.
pff, nisi vidio americka sela bez vode i WC u kuci :D 21 stoljece :D :lol:
Fudo387

#7533 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Fudo387 wrote:
Pa, nisam.
Connaisseur Karlin

#7534 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Fudo387 wrote:
Fudo387 wrote:
Pa, nisam.
eh, sad znas da postoje, ja ti rekoh :)
Fudo387

#7535 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Dobro, dje je to americko selo bez struje i gdje raja kenja na livadi jer nema wc solju u kuci?
Bodkin

#7536 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bodkin »

animals wrote:
Bodkin wrote:
Ako nadju ustasko-cetnicku dijasporu mozda. Puna je austrija svakako
problem je sto su samo ustasku ganjali..
a cetnike nisu dirali..
Prvo, to nije problem. Da su ih sve pobili, ne bi bio problem. To sto nisu i cetnicku je mana ali podavili su ih 41-45 koliko hoces. Nedovoljno nazalost
Connaisseur Karlin

#7537 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Fudo387 wrote:Dobro, dje je to americko selo bez struje i gdje raja kenja na livadi jer nema wc solju u kuci?
morat ces sjesti u auto :)

imas sela 40tak milja od grada u kojim nema kanalizacije ili vodovoda, vec imaju rezervoare pored kuce, za vodu u kuci , i shatove pored kuce :D

kupuju vodu,a koja se transportuje u cisternama , a placaju i ciscenje sahta :)
Fudo387

#7538 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Fudo387 wrote:Dobro, dje je to americko selo bez struje i gdje raja kenja na livadi jer nema wc solju u kuci?

imas sela 40tak milja od grada u kojim nema kanalizacije ili vodovoda, vec imaju rezervoare pored kuce, za vodu u kuci , i shatove pored kuce :D

Koje selo, koja drzava?
Connaisseur Karlin

#7539 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Fudo387 wrote:

Koje selo, koja drzava?
a ne sjecam se imena sela ( mnozina) , najvise Jug , od KY, TN, a kod tebe je pustara , nema ni sela kako treba :-) :lol: jedna farma svakih 50 milja :-)
Fudo387

#7540 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Bona, to su Amishi, oni i nece da imaju struju.
Sekta.
Connaisseur Karlin

#7541 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Fudo387 wrote:Bona, to su Amishi, oni i nece da imaju struju.
Sekta.
nisu Fudonja , znam o cemu pricam :kiss:

amerika je prilicno nazadna drzava , ako pisemo kvaliteti zivota ljudi , ne iskljucivo na nivou zivotnog stanadrda, ali kvaliteta zivota je prilicno niska, iako je drzava tehnicki i tehnoloski razvijena :) u Kanadi je ista prica :D
animals

#7545 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by animals »

Kraj 70-ih..ukinuli nam novogodisnje paketice.jedino cemu sam se radovao u skoli..
nije se imalo para ni za to..
Connaisseur Karlin

#7546 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

insomnia78 wrote:Idi biži
prosjecna Jugosloven/jugosalven je bolje zivio od prosjecnog amerikanca :)

shvati, nij isto zivjeti u frnacuskoj ili u americi, dajem prednost uvijek i oduvijek FRAncuskoj :thumbup:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#7547 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by bitanga_sa_otesa »

animals wrote:Kraj 70-ih..ukinuli nam novogodisnje paketice.jedino cemu sam se radovao u skoli..
nije se imalo para ni za to..
ma gdje to?
Fudo387

#7548 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

shvati, nij isto zivjeti u frnacuskoj ili u americi, dajem prednost uvijek i oduvijek FRAncuskoj :thumbup:
Pa jeste, prosjecan Amerikanac diz’o regres da izgura do prvog, gur’o se u redu za polutke preko sindikata, a za to vrijeme prosjecan Jugosloven guzio Cehinje u Diznilendu.
Connaisseur Karlin

#7550 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Fudo387 wrote:

Pa jeste, prosjecan Amerikanac diz’o regres da izgura do prvog, gur’o se u redu za polutke preko sindikata, a za to vrijeme prosjecan Jugosloven guzio Cehinje u Diznilendu.
daj , ne moras se ponasati koa jeza u ledja, njemu je amerika cijei svijet , a jest' americkoj dijsapori tesko priznati da bolje zivjeti u Evropi :D

brat mi je putovao po americi u Doba Juge , znam puno prica , cuti Fudonja , ne sramoti se :)

naravno da prosjecan jugosloven je bio bolje egzistencijalno zasticen, a sto nijedna amerikanac nece to dozivjeti
Post Reply