PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Merce

#7526 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Merce »

I ja sam mislio praviti takvu konfu. Uskoro bi trebale izaci nove ploce koje nisu namjenjene za overklokanje pa ce vjerovatno biti i dosta jeftinije. Najbolje ti ne da pricekas ako ti se ne zuri. Brzo ce i taj zakon o uvozu pa cemo moci neke komponente preko interneta narucivati
avaks

#7527 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Elubrylla wrote:U skorije vrijeme kupujem racunar. Procesor ce biti i5 8400. E sad zanima me koju ploca. Gledam ove Z370 asus, asrock, msi, gigabyte. Cijene su slicne, koju odabrati?
Niti jednu jer ti ne treba ploča sa Z čipsetom za nonK procesor. Osim ako nemaš viška para, onda ti je haman pa svejedno, koja ti se na oko sviđa ili koju nađeš sa boljom garancijom :mrgreen:
DonieBrasco

#7528 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DonieBrasco »

relevantan wrote:Ono što je meni odnijelo prevagu nad ultra tihim MS Black Widow kućištem je savršen zračni pritisak sa prednje strane jer je sve otvoreno i samo filter za prašinu je ispred ventilatora, Dok kod Black Widow je zatvorena prednja strana a stavili su na rubovima otvore za zrak koji po meni nisu optimalni za intake:
Znaci generalno si zadovoljan sa kucistem, vidim da je prilicno veliko. Samo nisam siguran da li je i duze od standardnih ATX kucista ili samo visocije radi prostora za radijator gore.

Ja ne volim ove LED/RGB stvari pa sam planirao da ova prednja dva venitilatora i zadnji zamjenim sa tri 120mm ali 4pin i da ih direktno spojim na maticnu ne na ovaj fan controler.

Ti prednji venitlator sto su dosli uz kuciste, koliko im je dug kabal moze li da dođe do maticne. Konkretno na ovoj maticnoj sto ja zelim konektori su u donjem desnom uglu pa mislim da bi mogli da dobace kablovi.
DonieBrasco

#7529 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DonieBrasco »

avaks wrote:
Elubrylla wrote:U skorije vrijeme kupujem racunar. Procesor ce biti i5 8400. E sad zanima me koju ploca. Gledam ove Z370 asus, asrock, msi, gigabyte. Cijene su slicne, koju odabrati?
Niti jednu jer ti ne treba ploča sa Z čipsetom za nonK procesor. Osim ako nemaš viška para, onda ti je haman pa svejedno, koja ti se na oko sviđa ili koju nađeš sa boljom garancijom :mrgreen:
Razlika između Z, H, B cip-set (ćipova) za Intel procesore je jako mala, maltene ta mogucnost za overclock i brzina (optimizacija) ram slotova je ta razlika. Ostalo je kozmetika u sustini, preglupa RGB svjetla i nebiran broj određenih portova i konekora.

Tako da je bolje ustediti pare i uzeti Intel procesor bez K i plocu H ako neces raditi overclock, a sve i da hoces opet je razlika u performansama neznanta a potrosnja struje i "opeterecenje" komponentni veca.

Isto vazi za cip-set X, B, BA kod AMD (Ryzen) neznatna razlika u optimizaciji s time sto kod Ryzena mozes raditi overclock na svim cipovima. Ryzen je malo zahtjevniji kod RAM-a ali i to ce se srediti buducim optimizacijama i BIOS updatima.
rolltroll

#7530 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by rolltroll »

Da li je poznato kada tacno stupa na snagu zakon o carinjenju proizvoda iznad 300 KM?

Upravo gledam na amazonu i ebay komponente koje sam mislio uzeti preko pika. Osim sto bi procesor, graficku i monitor morao ovdje kupiti, sve ostalo mogu preko ovih servisa uzeti jeftinije, odnosno cak i neke bolje komponente nego bi to bio slucaj s konfiguracijom koju sam vec ranije sastavio jer su cijene takve da mi to omogucavaju.

Preko ebaya i slicnh servisa sam do sada kupovao neke sitnice manje vrijednosti gdje mi nije bitno bilo garancija itd. Da li ima onih koji znaju kako je to uredjeno na ovim servisima, sta ako npr maticnu koju kupim bude neispravna ili se pokvari u navedenom garantnom roku? Da li bi tada pita od tepsije ustvari skuplja bila?
relevantan

#7531 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by relevantan »

DonieBrasco wrote:
relevantan wrote:Ono što je meni odnijelo prevagu nad ultra tihim MS Black Widow kućištem je savršen zračni pritisak sa prednje strane jer je sve otvoreno i samo filter za prašinu je ispred ventilatora, Dok kod Black Widow je zatvorena prednja strana a stavili su na rubovima otvore za zrak koji po meni nisu optimalni za intake:
Znaci generalno si zadovoljan sa kucistem, vidim da je prilicno veliko. Samo nisam siguran da li je i duze od standardnih ATX kucista ili samo visocije radi prostora za radijator gore.

Ja ne volim ove LED/RGB stvari pa sam planirao da ova prednja dva venitilatora i zadnji zamjenim sa tri 120mm ali 4pin i da ih direktno spojim na maticnu ne na ovaj fan controler.

Ti prednji venitlator sto su dosli uz kuciste, koliko im je dug kabal moze li da dođe do maticne. Konkretno na ovoj maticnoj sto ja zelim konektori su u donjem desnom uglu pa mislim da bi mogli da dobace kablovi.
Ma prezadovoljan sam. Teško ćeš kod nas naći bolje kućište do 100 KM, kada se sve uzme u obzir. Visočije je a i nešto duže i bez problema staju najduže grafičke kartice i najveći cpu cooleri koji se mogu kupiti. Riješiš brigu za sve buduće nadogradnje.

LED osvjetljenje na ventilatorima ugasiš jednostavno na gornjoj strani kućišta, a svoje ventilatore spajaš kako hoćeš, samo provjeri koliko imaš PWM (4-pinski) headera na ploči. Ako nemaš 3 mjesta onda će ti trebati nešto slično ovome:

https://www.banggood.com/1-to-2-Fan-Cab ... rehouse=CN

Kablovi na ovim stock ventilatorima su dosta dugi i dobacit će gdje god ti treba.
REDDEVILS

#7532 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by REDDEVILS »

rolltroll wrote:Da li je poznato kada tacno stupa na snagu zakon o carinjenju proizvoda iznad 300 KM?

Upravo gledam na amazonu i ebay komponente koje sam mislio uzeti preko pika. Osim sto bi procesor, graficku i monitor morao ovdje kupiti, sve ostalo mogu preko ovih servisa uzeti jeftinije, odnosno cak i neke bolje komponente nego bi to bio slucaj s konfiguracijom koju sam vec ranije sastavio jer su cijene takve da mi to omogucavaju.

Preko ebaya i slicnh servisa sam do sada kupovao neke sitnice manje vrijednosti gdje mi nije bitno bilo garancija itd. Da li ima onih koji znaju kako je to uredjeno na ovim servisima, sta ako npr maticnu koju kupim bude neispravna ili se pokvari u navedenom garantnom roku? Da li bi tada pita od tepsije ustvari skuplja bila?
U martu stupa na snagu zakon o carinjenju proizvoda :)
https://www.klix.ba/vijesti/bih/ukidanj ... /180220052
diablobih

#7533 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by diablobih »

rolltroll wrote:Da li je poznato kada tacno stupa na snagu zakon o carinjenju proizvoda iznad 300 KM?

Uskoro, trebalo bi do pocetka sljedeceg mjeseca, ali nista nije sigurno. Sacekaj jos sa narucivanjem. I meni je odmah na redu SSD od 500 GB za 210 KM :D
avaks

#7534 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Šalješ nazad u zavisnosti odakle si kupio i to u većini slučajeva nije baš jeftino (pogotovo preko bare, Amerika ili Kina) :D
Ili eventualno tražiš račun uz komponentu pa možda kod nas na popravak ako imaju ovlašteni servis...
djama

#7536 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by djama »

avaks wrote:

Šalješ nazad u zavisnosti odakle si kupio i to u većini slučajeva nije baš jeftino (pogotovo preko bare, Amerika ili Kina) :D
Ili eventualno tražiš račun uz komponentu pa možda kod nas na popravak ako imaju ovlašteni servis...
Upravo to. Ova druga opcija sa racunom ne pali jer ja imam SSD od 2 TB (nov neotpakovan) koji je kupljen u Seattle USA i ja ga pokusavam ovdje prodati i svi me pitaju ima li garanciju. Obzirom da je samsungov SSD poslao sam mail da vidim da li bi oni primili taj disk u slucaju kvara na servis rekli su da ne , bez obzira na cinjenicu da ssd ima internacionalnu garanciju na 5 godina.
Tako da ti ostaje samo opcija vracanja odakle si u sto sam se uvjerio (razer mis kupljen u Njemackoj, ploca izgorila, vratio i uredno dobio novi).
typeOnegative

#7537 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

Ceski "Alzashop" odmah nakon reklamacije salje kurira na adresu da pokupi artikl , samo nazalost JOS ne rade dostavu u BiH . Nadam se da ce se i to promjenit a da nije uvjet da smo u EU . Narucivao sam neke stvari od njih na brata u Hr , kamo srece da sam i prije . dugo im je bio i free shipping na artikle preko 100 eura , sad je na preko 300 . Ugl u Hr masovno narucuju od njih citave konfiguracije . Eh koliko bi stvari bile lakse da smo u EU al jbg .
Evo npr i5 8400 im je 189eura (uz uracunati HR PDV od 25 %) + dostava od 5-6 eura uz AC Origins i Total war Warhammer II za dz kao poklon :-) .

https://www.alzashop.com/intel-core-i5- ... 97.htm?o=1
rolltroll

#7538 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by rolltroll »

ma to i kontam, koliko bi kostalo da posaljem npr neispravan proizvod nazad prodavcu? Puno pretpostavljam iako nemam neku cifru u glavi. Zato i mislim da je skuplja pita od tepsije ovdje. Jer pravio sam kalkulaciju s proizvodima s amazona npr gdje ona ryzen konfa kosta na piku 2598 a preko amazona, uz uslov da graficku i ram uzmem na piku, kosta cca 2250,00. Dakle usteda je oko 350 KM s tim da bi za procesor koji kosta 189 $ morao majmunisati da se cijene zbog ovih pravila do 300 maraka jos malo koriguje. Npr isti ovaj procesor sam jucer mogao dobiti za 1,5 KM jeftinije zbog cijene dolara. Danas je dolar skuplji tako da je ovih 189 dolara danas ustvari 299,85. Problem je sto ce na carini pratiti kurs dolara na taj dan a koliki ce taj kurs tada biti niko ne zna... Treba ovo dobro izvagati sta je isplativije. Mogao bi se usuditi periferiju i diskove uzeti, a djelove poput maticne npr mozda i nije pametno kupiti iako npr msi b350 tomahawk na amazonu po danasnjem kursu kosta 126,50 KM (230 na piku).
avaks

#7539 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Pa odeš na stranicu pošte i vidiš koliko ti košta...
Masa paketa + koja zemlja i znaš koliko ti košta da pošalješ ha ja. Ili DHL pošto rade vani i sebi izračunaš je li ti se isplati slati ili ne :-)
aditon

#7540 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

Mislim da je veliki rizik uzimati dijelove kao što su matične ploče s amazona i sličnih servisa obzirom da je velika vjerovatnoća oštećenja takvih stvari u transportu. Ali zašto ne periferiju i možda diskove.
Averus

#7541 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Večeras sam pipnuo neku jeftinu, kinesku, mehaničku tastaturu i mogu reći da je fkt lijep osjećaj pod rukom

Međutim, preglasnoooo jbt :oops:

Odmah bih je kupio da je tiha... Doduše, ja svaku tihu rasklimam, ali mehaničke su baš bučne :zoka:
ferratilis

#7542 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

Ne mogu ti kineski switchevi nikad biti kao Cherry MX, pogotovo crveni i crni :thumbup:
Averus

#7543 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Vjerujem ba, nego knotam baš to - mogu misliti koliko su dobre one skupe, kad je ova jeftina bila super

Samo opet kažem - preglasne, pa me ne zanimaju ni najskuplje :lol:
hekaton

#7544 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by hekaton »

ferratilis wrote:Ne mogu ti kineski switchevi nikad biti kao Cherry MX, pogotovo crveni i crni :thumbup:
Mx red se ne čuju nikako... Brown su srednji dok su blue najglasniji taktilni.... Odnedavno sa mx brown presao na mx blue, imam osjećaj da se više ruke umaraju..
I da, kad se jednaput navikneš na mehanicku nema nazad :mrgreen:
avaks

#7545 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Veći pritisak treba za blue nego brown tako da nije placeboo efekat. Naviknućeš se brzo :D
Meni je black mjera što se pritiska tiče ali volim više sa ovim feedbackom pa sam na brown...
Blue ubjedljivo najjači za tipkanje ali preglasan za moj ukus jbg :thumbup:
djama

#7546 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by djama »

Averus wrote:Vjerujem ba, nego knotam baš to - mogu misliti koliko su dobre one skupe, kad je ova jeftina bila super

Samo opet kažem - preglasne, pa me ne zanimaju ni najskuplje :lol:
Ja sam preko ebay uzeo polovnu u odlicnom stanju Razer blackwidow 2014 stealth. Tastatura je ziva perverzija. Pokusavao sam da uzmem razer blackwidow chroma stealth ali je to preskupa opcija :)
ren_ault

#7547 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ren_ault »

Vjerovatno je pogresna tema, ali imam pitanje :D

Kupio sam laptop, i ima 30GB SSD i 700GB hdd. Na SSDu je sistem. Da li ima program koji ce sve osim sistema premjestiti na HDD, kao i one temporary fajlove i sl?
avaks

#7548 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Nemaš tu opciju, sistemske fajlove ne diraj, kakvi su takvi su.
BTW to je hibridni disk i namijenjen je za tako nešto odnosno da ide boot brže kao i sam sistem. Ako ti već fali prostora kupi pravi SSD a hibrid za pohranu ostavi i mirna Bosna :thumbup:
ren_ault

#7549 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ren_ault »

avaks wrote:Nemaš tu opciju, sistemske fajlove ne diraj, kakvi su takvi su.
BTW to je hibridni disk i namijenjen je za tako nešto odnosno da ide boot brže kao i sam sistem. Ako ti već fali prostora kupi pravi SSD a hibrid za pohranu ostavi i mirna Bosna :thumbup:
Imam nekih 5GB slobonih, sve ostalo ide na hdd, valjda nece biti problema, ako bude sistem ide na hdd

Hvala
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#7550 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Velkoski »

joj al' me ložite da kupim tastaturu :sad: :mrgreen:
Post Reply