TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
CooK

#7526 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

:thumbup:
vicious

#7527 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by vicious »

CooK wrote:
zomri wrote:cijena za taj h6400 je smiješna danas nakon 3-4 godine. ne znam kako ih nije stid tako nešto ponuditi kao povoljnost za kupca!
Ma realno, gledajuci ponudu u okruzenju i evropi, samo ovaj QLED vrijedi ovih para a ovo sve ostalo ne vrijedi ali sta cemo kada su nam takve cijene. Ove black friday cijene koje su oni stavili za navedene modele bi trebale biti redovne cijene i onda na njih neki Black friday popust od 20-30% i tek onda bi se to moglo nazvati pravim Black friday popustom kakav je u susjednim drzavama i evropi(ali opet ne bi bilo kao u USA). Gledam trenutno u USA 55X900E(55XE9005) 998 dolara, znaci oko 1650KM, dodje mi da zaplacem. I to nije neka ponuda gdje ih ima par komada po toj cijeni nego ih ima koliko hoces a vjerovatno su bili i jeftiniji(cca 700$) nekih prvih 100 komada.
Naiđoh na ove prošlogodišnje postove za black friday :D

I imam šta vidjeti, prošle godine se Samsung UE 65H6400AKXXH prodavao za 2.400, pa smo došli do konsenzusa da je 100% izložbeni primjerak itd.
Kad evo ga i sad, potpuno isti model - 1.099,90 KM :)
MTV

#7528 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

Dogodine za 999 KM :mrgreen:
channel10

#7529 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by channel10 »

CooK wrote:
ado_sar wrote:Ponude su razocaravajuce. Ciste zalihe od modela koji bi se tesko prodali, trazenih modela uopste nema na snizenju.
Istina ali je takodje istina i da ovo nije USA pa da najprodavaniji televizori budu na akciji, dobro je da ima ikakvih snizenja a zaista ih ima. Pogledaj ovaj link sto je kolega @semirsar postavio iz tehnomaga/mobilmedije, pogledaj ekupi.ba BF cijene sa 15% popusta uz Raiffeisen, pogledaj cijene nekih televizora u Domodu, zaista se ima sta probrati za svakoga. E sad koliko je tu izlozbenih modela to ne znam i u to ne ulazim.
Bio sam.maloprije u.domodu i.kod njih su.ovi qled-i izložbeni i to po dobro visokim cijenama.
CooK

#7530 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Znaci opet petljancije i uvaljivanja a taman sam mislio da stvarno ima dobrih BF ponuda ove godine. Jbg nasa posla...
moke_31

#7531 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by moke_31 »

CooK wrote:@MTV Kao sto sam vec jucer napisao 58NU7102 za 999KM definitivno vrijedi. Sto se tice tvog 48JU6472, ne mogu se porediti jer je JU6400 serija znatno bolja ali to opet ne znaci da je 58NU7102 los TV, pogotovo za ovaj novac.
BTW taj HDR na NU7100 seriji okaci macku o rep, isto kao i na MU6100 seriji, KU6100 seriji i generalno srednjoj klasi televizora.
To sam mu i ja htio napisati za HDR. Kakav HDR i bakrači na tim televizorima, samo marketinški trik.

Koga interesuje HDR samo nek gleda kontrast i osvjetljenje TV-a cd/m², odnosno peak brightness.
CooK

#7532 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

moke_31 wrote:To sam mu i ja htio napisati za HDR. Kakav HDR i bakrači na tim televizorima, samo marketinški trik.

Koga interesuje HDR samo nek gleda kontrast i osvjetljenje TV-a cd/m², odnosno peak brightness.
I pravi 10 bitni banel a ne 8 bit + FRC sranje.
moke_31

#7533 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by moke_31 »

CooK wrote:
moke_31 wrote:To sam mu i ja htio napisati za HDR. Kakav HDR i bakrači na tim televizorima, samo marketinški trik.

Bravo Cook, zaboravio sam spomenuti pravi 10 bitni panel, FRC-ovi ništa :thumbup:
CooK

#7534 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

:thumbup:
c_g

#7535 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by c_g »

Danas mi se pojavio problem na Sony Braviji. Gasi se, pali se nakon par sekundi gledanja TV. Zna li neko kako popraviti je li imao neko problema s tim?
CooK

#7536 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

c_g wrote:Danas mi se pojavio problem na Sony Braviji. Gasi se, pali se nakon par sekundi gledanja TV. Zna li neko kako popraviti je li imao neko problema s tim?
Koji model?
VladaFBiH

#7537 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by VladaFBiH »

c_g wrote:Danas mi se pojavio problem na Sony Braviji. Gasi se, pali se nakon par sekundi gledanja TV. Zna li neko kako popraviti je li imao neko problema s tim?
neki usb stick uključen u nju - ja sam imao sličan problem zbog toga (stick je otkazao ubrzo)
arnes_king

#7538 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by arnes_king »

@CooK

Hvala ti na brzim odgovorima, otisao sam u Zenicu i ugrabio svoj novi TV :D Tek sam ga spojio i podesio i za sada sam odusevljen, a i ne bio veliki je skok naspram starog.

Samo reko da pitam da li je potrebno raditi tu kalibraciju, i ako jeste moze li neki tutorial po kojem da se vodim?

Ja sam doslovno kupio TV napamet, pojma nemam o njemu jer nisam ni gledao kako treba, ali sam se oslonio na tebe jer sam ranije vidio da se razumijes i da su svi tvojim preporukama se usrecili :)
c_g

#7539 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by c_g »

CooK wrote:
Koji model?
Sony Bravia KDL-48R550C.
Zvao sam odmah Sony, rekli mi da instaliram novk update, pa ako opet bude problema da vratim na fabričko.
Evo 15 min ne gasi se. Sve osim HDMI kabla sam isključio. Imao sam zvučnike njih sam izbacio.
SanskiBiser

#7540 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by SanskiBiser »

arnes_king wrote:@CooK

Hvala ti na brzim odgovorima, otisao sam u Zenicu i ugrabio svoj novi TV :D Tek sam ga spojio i podesio i za sada sam odusevljen, a i ne bio veliki je skok naspram starog.

Samo reko da pitam da li je potrebno raditi tu kalibraciju, i ako jeste moze li neki tutorial po kojem da se vodim?

Ja sam doslovno kupio TV napamet, pojma nemam o njemu jer nisam ni gledao kako treba, ali sam se oslonio na tebe jer sam ranije vidio da se razumijes i da su svi tvojim preporukama se usrecili :)

kako izgleda RDR2 na njemu u 4K jesi li probao? :D
CooK

#7541 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Ako do sada nisi navikao na kalibriranu sliku mozda je bolje da je i ne kalibriras jer ti se nece svidjeti ali, s druge strane, nebi bilo lose da probas jer nista ne gubis osim desetak minuta vremena a ako se uspijes navici na takvu sliku gledaces tacnije boje i imaces manje zamaranje ociju. Evo ti postavke za kalibraciju tog modela: https://www.rtings.com/tv/reviews/samsu ... 0/settings
CooK

#7542 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

c_g wrote:
CooK wrote:
Koji model?
Sony Bravia KDL-48R550C.
Zvao sam odmah Sony, rekli mi da instaliram novk update, pa ako opet bude problema da vratim na fabričko.
Evo 15 min ne gasi se. Sve osim HDMI kabla sam isključio. Imao sam zvučnike njih sam izbacio.
Moguce da je bila neka software-ska greska koju je update firmware-a rijesio. Dobro je da se za sad ne gasi, nadam se da vise nece.
arnes_king

#7543 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by arnes_king »

SanskiBiser wrote:

kako izgleda RDR2 na njemu u 4K jesi li probao? :D
Jesam, zbog toga sam i kupio, mislim zbog ps4 pro :D kada sam upalio rdr2 na njemu zena mislila film :D jos nisam nista podesavao haha perverzija je a pogotovo naspram mog starog tva :D

@CooK hvala opet odradit cu to jer zelim sto bolju sliku a problema s ocima manjih imam tako da cu tako koristit ako je manje zamaranje.

Nisam sad kuci ali jedva cekam da dodjem, da procackam sve opcije.

Nego, kanali koje gledan preko satelitske antene, njemacki kanali, mi izgledaju losije nego na starom tv. Ima li nesto u postavkama sto bih mogao podesiti da to bude bolje?

Razumijem da je veci puno tv a mala rezolucija tih kanala pa se sada vise primjeti.
SanskiBiser

#7544 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by SanskiBiser »

arnes_king wrote: Jesam, zbog toga sam i kupio, mislim zbog ps4 pro :D kada sam upalio rdr2 na njemu zena mislila film :D jos nisam nista podesavao haha perverzija je a pogotovo naspram mog starog tva :D

@CooK hvala opet odradit cu to jer zelim sto bolju sliku a problema s ocima manjih imam tako da cu tako koristit ako je manje zamaranje.

Nisam sad kuci ali jedva cekam da dodjem, da procackam sve opcije.

Nego, kanali koje gledan preko satelitske antene, njemacki kanali, mi izgledaju losije nego na starom tv. Ima li nesto u postavkama sto bih mogao podesiti da to bude bolje?

Razumijem da je veci puno tv a mala rezolucija tih kanala pa se sada vise primjeti.

Super! Sad mozes ocejfiti RDR2 ko coek :D

Ta podesavanja sa RTINGS ne samo da su bolja za oci nego ustvari su predvidjena za gledanje videa, filmova, serija i takva da su najbliza onome da kad gledas imas sliku koja je najbliza onom nekom originalu kako su autori tog video materijala zamislili. Toliko se sjecam iz jednog od njihovih klipova o podesavanjima.

za Oci pomaze dosta Bias lightning 6500 Kelvina kad se montira iza televizora, obicno su u pitanju LED trake i ujedno pomazu da se stekne bolji utisak kontrasta na TV imas odlican clanak o tome ovdje https://www.digitaltrends.com/home-thea ... ng-for-tv/

Ja narucio za 10ak dolara sa GearBest a sad privremeno stavio neku 3 W led sijalicu iza 6500K i odradjuje posao prilicno dobro i bas puno pomaze da se oci manje zamaraju pogotovo ako volis gledati serije i filmove u jako zamracenoj sobi.
arnes_king

#7545 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by arnes_king »

@SanskiBiser e hvala druze i tebi :D to cu svakako podesiti sve da bude sto bolji ugodjaj. Najveca mi je gotiva zbog velicine jer sam na proslom od 40 inca morao sjesti na fotelju koja je bliza da bi bila taman, a ovako gdje god sjednem taman :D

Nego ima li neko savjet za ove sd kanale kako da malo popravim izgled?
SanskiBiser

#7546 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by SanskiBiser »

arnes_king wrote:@SanskiBiser e hvala druze i tebi :D to cu svakako podesiti sve da bude sto bolji ugodjaj. Najveca mi je gotiva zbog velicine jer sam na proslom od 40 inca morao sjesti na fotelju koja je bliza da bi bila taman, a ovako gdje god sjednem taman :D

mislim da bi to skaliranje SD kanala moralo izgledati dobro ako je source dobar, kod mene npr na 50 incha 4k panel hrvatski kanali izgledaju odlicno.
Odes u Picture pa Expert Settings i podesis i stavis da ono Apply Picture Settings bude za All Sources. I onda podesis TV kao na RTings Sajtu i trebalo bi da ta podesavanja primjenjuje na sve Sources ukljucujuci i TV programe koje gledas i ostalo.

Probaj na tim satelitskim kanalima ugasiti Auto Motion Plus, Digital Clean View, Contrast Enhancer, HDR + mode OFF, Color Tone Warm2, RGB Only Mode Off, Color Space na Auto pa vidi kako izgleda. Eksperimentisi sa Backlight vidi kako izgleda kad mijenjas vrijednosti. I potjeraj Youtube 4K video klipove da vidis sta moze TV :lol:
CooK

#7547 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

arnes_king wrote:@SanskiBiser e hvala druze i tebi :D to cu svakako podesiti sve da bude sto bolji ugodjaj. Najveca mi je gotiva zbog velicine jer sam na proslom od 40 inca morao sjesti na fotelju koja je bliza da bi bila taman, a ovako gdje god sjednem taman :D

Ne moze ni dragi Bog pomoci da SD kanali izgledaju pristojno na televizoru vecem od 50", jedino sta ti moze pomoci je udaljenost. SD kanali izgledaju dobro samo na televizorima od 40" i manjim a moze izgledati dobro i na vecim ali ako si udaljen 5-6 metara od TV-a.
arnes_king

#7548 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by arnes_king »

CooK wrote:

Ne moze ni dragi Bog pomoci da SD kanali izgledaju pristojno na televizoru vecem od 50", jedino sta ti moze pomoci je udaljenost. SD kanali izgledaju dobro samo na televizorima od 40" i manjim a moze izgledati dobro i na vecim ali ako si udaljen 5-6 metara od TV-a.

Haha a evo kako sam dosao kuci i upalio nije toliko ni lose, to je nesto bilo drugo zezalo pa je onako lose izgledalo, sad je ok.

Sad napokon mogu da se posvetim ovom novom uredjaju :D
MTV

#7549 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

arnes_king wrote: Haha a evo kako sam dosao kuci i upalio nije toliko ni lose, to je nesto bilo drugo zezalo pa je onako lose izgledalo, sad je ok.

Sad napokon mogu da se posvetim ovom novom uredjaju :D
Cestitam na novom uredjaju. Svemirski je brod naspram starog.
MTV

#7550 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

moke_31 wrote:
CooK wrote:

Bravo Cook, zaboravio sam spomenuti pravi 10 bitni panel, FRC-ovi ništa :thumbup:
Uvijek je najbolje posavjetovati se za nesto. To u 99% slucajeva radim i hvala na savjetima. :kiss:
Post Reply