Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
seoBIH

#7501 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by seoBIH »

Nema tu logike. Nakon par ulazaka u unutrasnju traku na frekventnim kruznim tokovima skontas da je bolje guslati vanjskom i gledati na sebe.
topcam
Vozim: uzbrdo

#7502 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by topcam »

Ovo sa lijevim zmigacem postoji samo u drzavama gdje je kruzni jucer postao.
(Francuska je mozda iznimka). I naravno zemljama poput svedske gdje babo uci djecu voziti, a njega zena naucila,
tipa svedska i cuvena njihova sda zelena naljepnica "ovnininskor" (tako nekako).

Ne mogu da razumijem diskusiju o kruznom toku, najjednostavnija stvar na svijetu,
Laertes

#7503 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laertes »

topcam wrote:Ovo sa lijevim zmigacem postoji samo u drzavama gdje je kruzni jucer postao.
(Francuska je mozda iznimka). I naravno zemljama poput svedske gdje babo uci djecu voziti, a njega zena naucila,
tipa svedska i cuvena njihova sda zelena naljepnica "ovnininskor" (tako nekako).

Ne mogu da razumijem diskusiju o kruznom toku, najjednostavnija stvar na svijetu,
Jel' voziš kroz BiH kružne tokove?
topcam
Vozim: uzbrdo

#7504 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by topcam »

Laertes wrote:
topcam wrote:Ovo sa lijevim zmigacem postoji samo u drzavama gdje je kruzni jucer postao.

Vozim gdje god koji postoji. Rjesenje bolje od semafora u bilo koje doba dana ili noci.
commendatore

#7505 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by commendatore »

mirzet87sa wrote:Kad upali lijevi zmigavac u kruznom toku
ja ga palim dajuci na znanje svima oko sebe da idem u lijevo od raskrsnice iskljucenje a kad mi je desno klikam zmigavac desno - mehanicki :mrgreen:

ne znam zasto te to nervira, al hajd :mrgreen:
Laertes

#7506 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laertes »

topcam wrote:
Laertes wrote:

Vozim gdje god koji postoji. Rjesenje bolje od semafora u bilo koje doba dana ili noci.
Slažem se, ali ovdje većina vozača ne zna voziti kroz kt. Ako ima dvije trake, ono krene iz vanjske, presiječe kroz unutrašnju, pa opet kroz vanjsku, i to sve do prvog izlaza. Zato ja u desnu, vanjskom, pa u desnu opet. Koji god izlaz. Opletite.
mirzet87sa

#7507 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mirzet87sa »

commendatore wrote:
ja ga palim dajuci na znanje svima oko sebe da idem u lijevo od raskrsnice iskljucenje a kad mi je desno klikam zmigavac desno - mehanicki :mrgreen:

jer ne dajes nikome na znanje gdje ti ides osim samom sebi.. sta meni znaci tvoj lijevi zmigavac, dajes ga a nastavljas kruziti :? a onaj koji je u lijevoj traci uspori/ceka da se ti ubacis, a ti ode pravo :lol: zna se za sta sluzi zmigavac, prestrojavanje, skretanje al nikako da mi das do znanja da ces izac na 2 ili trecem izlazu. logika kojom se vode forumasi, odnosno saobracajno nepismeni ljudi, je i razlog guzvi po kruznim tokovima. Te price treba se drzati iskljucivo vanjske, nece niko da te pusti, prevelika briga, uzmi biciklo ko ti dade uopste vozacku. Svi navedeni razlozi su laz i opravdanje za licnu nesigurnost odnosno nesposobnost voznje kroz kruzni tok. Istestirao mali milion kruznih tokova, s dvije-tri-cetri unutrasnje trake i kad pratis ide sve ko po loju.

Ovo kod nas kruznih tokova po bosni sto je je smijurija za voziti po istim, pitam se kako bi se pojedinci snasli ovdje
Image
ili
Image
Laertes

#7508 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laertes »

mirzet87sa wrote:
commendatore wrote:

jer ne dajes nikome na znanje gdje ti ides osim samom sebi.. sta meni znaci tvoj lijevi zmigavac, dajes ga a nastavljas kruziti :? a onaj koji je u lijevoj traci uspori/ceka da se ti ubacis, a ti ode pravo :lol: zna se za sta sluzi zmigavac, prestrojavanje, skretanje al nikako da mi das do znanja da ces izac na 2 ili trecem izlazu. logika kojom se vode forumasi, odnosno saobracajno nepismeni ljudi, je i razlog guzvi po kruznim tokovima. Te price treba se drzati iskljucivo vanjske, nece niko da te pusti, prevelika briga, uzmi biciklo ko ti dade uopste vozacku. Svi navedeni razlozi su laz i opravdanje za licnu nesigurnost odnosno nesposobnost voznje kroz kruzni tok. Istestirao mali milion kruznih tokova, s dvije-tri-cetri unutrasnje trake i kad pratis ide sve ko po loju.

Ovo kod nas kruznih tokova po bosni sto je je smijurija za voziti po istim, pitam se kako bi se pojedinci snasli ovdje
Image
ili
Image
Đe ovo, jebote?
direstraits0078

#7509 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by direstraits0078 »

mirzet87sa wrote:
commendatore wrote:

Image
ili
Image
Ako bi znali da se snađu na prvom kružnom toku, koji je LHD, znali bi 100% i na drugom. S obzirom da se radi o istom kružnom toku. :lol:
mirzet87sa

#7510 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mirzet87sa »

znam da je isti, druga slika je orijentacija kretanja smijera kruznog toka jer je eng, odnosno lijeva strana kretanja a ne desna pa je dodatno komplikovanije
nightvision

#7511 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nightvision »

Ovo nije kruzni tok, ovo su olimpijski krugovi. :mrgreen:
btw, mescini obavezno je ukljuciti pokazivac pravca prilikom iskljucenja iz kruznog toka.
direstraits0078

#7512 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

mirzet87sa wrote:znam da je isti, druga slika je orijentacija kretanja smijera kruznog toka jer je eng, odnosno lijeva strana kretanja a ne desna pa je dodatno komplikovanije
Uđeš u kružni tok, i radiš šta i ostali rade. Ništa manje ili više komplicirano od bilo kojeg drugog kružnog toka.
amar1994

#7513 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

:lol: :lol: :lol: :lol:
mirzet87sa

#7514 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mirzet87sa »

direstraits0078 wrote:
Uđeš u kružni tok, i radiš šta i ostali rade. Ništa manje ili više komplicirano od bilo kojeg drugog kružnog toka.
Nije to poenta.. u bih, pogotovo po sarajevu, ovo malo kruznih tokova sto ima narod ne zna koristiti.. vanjskom trakom kruzi puni krug s lijevim zmigavcem, lijevu ne koristi 5% vozaca.. na pitanje zasto dobijes odgovore tipa nece da me pusti, komplikujem ga, fulit cu.. opravdanje za licnu nesposobnost i strah traze u drugima, al nikad u samom sebi
direstraits0078

#7515 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Ah, pa to je opći trend, ne samo u saobraćaju.
kabal1337

#7516 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

mirzet87sa wrote:
direstraits0078 wrote:
Nije to poenta.. u bih, pogotovo po sarajevu, ovo malo kruznih tokova sto ima narod ne zna koristiti.. vanjskom trakom kruzi puni krug s lijevim zmigavcem, lijevu ne koristi 5% vozaca.. na pitanje zasto dobijes odgovore tipa nece da me pusti, komplikujem ga, fulit cu.. opravdanje za licnu nesposobnost i strah traze u drugima, al nikad u samom sebi
Ja mislim da raja npr. ne koristi lijevu zbog: Kruzni tok je mal, te se zaguzva pogotovo ako svi voze desnom pa dok se iskljucis napravis krug zbog "Vozaca"
Dok za ove vece stvarno ne znam njihov izgovor.
mirzet87sa

#7517 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mirzet87sa »

kabal1337 wrote:
Ja mislim da raja npr. ne koristi lijevu zbog: Kruzni tok je mal, te se zaguzva pogotovo ako svi voze desnom pa dok se iskljucis napravis krug zbog "Vozaca"
Dok za ove vece stvarno ne znam njihov izgovor.
Ja licno sam na to vise i navikao, mada jos ni jednom po sarajevu mi se nije desilo da pravim krug unutrasnjom trakom a koristim je uvijek.. samo mi je vrhunac ovo davanje lijevog zmigavca u desnoj traci te nastaviti voziti i dalje desnom pa izaci na 2 ili 3 izlazu :-D
Better Man

#7518 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Better Man »

[Emma] wrote:Nervira me kad izlaze iz kružnog a ne daju žmigavac, pa se ti misli sad gdje on hoće :-) i kad vozim od kružnog na Ilidzi prema gradu, a iz Kasindolske se ubacuju bez i da pogledaju ima li auta.
Ali ga zato redovno daju kad ulaze u kružni iako nemaju nigdje drugo nego moraju u kružni.
seoBIH

#7519 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by seoBIH »

Pa i daje se ako izlazis odmah na narednom izlazu.
supercali

#7520 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

mirzet87sa wrote:
klaki wrote:
po mojoj logici unutrasnji bi trebali da idu u drugu traku na izlazu ne prvu, da ne bi smetetali onima kao ovo prvo auto tj da ne bi doslo do sudara, postoji li ovakvo praivlo igdje?
Sve sto ide preko 12/6 sati odnosno kriza putanju | ili - ulazi se u unutrasnju - lijevu traku. Nema u nas u fr, u nas u njemackoj, u vas u bosni, svugdje u svijetu je tako. Ako ulazis u kruzni na ulazu pod 6h a izlazis na 21h, ulazis ODMA u lijevu traku, nema lijevog zmigavca na nasim kruznim tokovima, isti se koriste kada ima vise od jednog kruznog u istoj lokaciji odnosno sluze za prestrojavanje u drugi kruzni tok. Ulazis pod 6h, svaki izlaz koji se nalazi od 12 do 6 koristis desnu traku, svaki izlaz koji se nalazi od 12 pa na -6 koristis lijevu traku u koju se ukljucujes odma na startu.. Koristi sat kao orijentaciju da bude jednostavnije.
Nema lijevog zmigaca u kruznom toku s jednom trakom, kruzni s dvije je regulisan pravilom kretanja, s tri trake ili vise kruznih tokova u jednom jezgru koristi se lijevi.
I da, unutrasnji trebaju da izadju na lijevu izlaznu traku :thumbup:
Image
konkretno slucaj za ilidzu i lijevu traku
Image
Image
I opet, nema lijevog zmigavca.
kako nema lijevog zmigavca posebno na zadnjoj slici
vidis li da prelazis u skroz drugu traku lijevo sto znaci ide lijevi zmigavac
supercali

#7521 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

a kuda to ti vozis?
zavezata-vreca

#7522 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zavezata-vreca »

Novi kruzni na stupu .. Svako jutro ista situacija .. Auta iz pravca wise svi se ukljucuju u vanjsku traku .. I sad situacija je takva da je unutrasnja traka prazna a u vanjskoj zakrcenje .. Ja redovno se ukljucim u unutrasnju i na izlazu prema rajlovcu se ubacim ... Neko me uvijek pusti. Znaju i svirati al bar svako jutro ustedim bar 3 minute
nightvision

#7523 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nightvision »

Zato je "turbo" kruzni tok extra rjesenje, nema kruzenja vanjskom jer je prekinuta na kontra stranama i vanjskom mozes u prvo i drugo skretanje a za kruzenje moras ici unutrasnjom.
kloniran

#7524 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kloniran »

mi prvo imamo veliki problem sa saobracajnom nekulturom i papanlukom pa tek onda sa kruznim tokovima
Laertes

#7525 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laertes »

nightvision wrote:Zato je "turbo" kruzni tok extra rjesenje, nema kruzenja vanjskom jer je prekinuta na kontra stranama i vanjskom mozes u prvo i drugo skretanje a za kruzenje moras ici unutrasnjom.
Skver :thumbup:
Post Reply