Psiha je najgora. Ja sam svasta nesto pokusavao i vecinom bude rezultata, ali se brzo kile brzo vrate nazad. Nedavno sam poceo sa deficitom, teretom i za sad to kontinuirano ide dole, također sam na najnizoj kilazi jos od srednje skole. Meni fali jos 13kg do cilja, valjda uspijem do nove godinespree wrote: ↑24/07/2026 09:50 bitna je volja i psiha. slabo je ko od gladi umro. treba i podrska. ja se evo 20 godina mucim sa viskom kila i cak sam u jednom trenu odustao, tj. pomirio se sa cinjenicom da cu uvijek imati stomak. međutim ove godine od 01.01. odlucim da cu probati sa chat gpt i do 01.05. skinem 20kg. nekon toga sam imao putovanja i obaveza pa sam cak i koju kilu vratio ali i tada sam koristio ono sto sam naucio u ta prva 4 mjeseca. ponovo sam prije 7 dana poceo sa malo strozijim pracenjem ishrane. vaganjem, racunanjem i pripremom. jutros najniza vaga u zadnjih preko 15 godina. jos 9 kg do cilja. po meni jedino ispravno odrediti sebi koliko je to kcal dovoljno za odrzavanje i dan zavrsiti sa bilo kakvim deficitom ali ne preko 500 kcal ispod odrzavanja. paziti da se unese dovoljno proteina. uz to sve bi bila idealna i teretana. kupiti sebi suplimenata, pogotovo whey kad zafali proteina na kraju dana, a ja uzimam jos omega 3, magnezijum, kreatin i D3.
Mrsanje - nacini ?
Moderator: anex
-
ljubijankic
#7501 Re: Mrsanje - nacini ?
- manuchao91
#7502 Re: Mrsanje - nacini ?
svaka čast ,obavezno nas obavjestavaj oko napretka.Volim ovakve priče.spree wrote: ↑24/07/2026 09:50 bitna je volja i psiha. slabo je ko od gladi umro. treba i podrska. ja se evo 20 godina mucim sa viskom kila i cak sam u jednom trenu odustao, tj. pomirio se sa cinjenicom da cu uvijek imati stomak. međutim ove godine od 01.01. odlucim da cu probati sa chat gpt i do 01.05. skinem 20kg. nekon toga sam imao putovanja i obaveza pa sam cak i koju kilu vratio ali i tada sam koristio ono sto sam naucio u ta prva 4 mjeseca. ponovo sam prije 7 dana poceo sa malo strozijim pracenjem ishrane. vaganjem, racunanjem i pripremom. jutros najniza vaga u zadnjih preko 15 godina. jos 9 kg do cilja. po meni jedino ispravno odrediti sebi koliko je to kcal dovoljno za odrzavanje i dan zavrsiti sa bilo kakvim deficitom ali ne preko 500 kcal ispod odrzavanja. paziti da se unese dovoljno proteina. uz to sve bi bila idealna i teretana. kupiti sebi suplimenata, pogotovo whey kad zafali proteina na kraju dana, a ja uzimam jos omega 3, magnezijum, kreatin i D3.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#7503 Re: Mrsanje - nacini ?
sto se tice psihe to je najbitnije, ne mozes krenuti u skidanje kila ako nisi to sebi utuvio u glavu, ja to kazem okrenes sklopku u glOvi u tjt. Po meni najbitnijije su dvije stvari, pravilna zdrava ishrana ono sportska sto se kaze i vjezbe. Mozes ti nutricizmom skinuti kile ali visi na tebi i tebi je ruzno za gledat a kamoli drugom. Sto znaci jedino je ubaciti i vjezbe. Po meni imas tri vrste vjezbe, kardio to je trcanje, biciklo, setanje. Trbusnjaci, to su klasicne vjezbe trbusnih misica i struka. I zadnje snaga to su tegovi, sklekovi, bucice itd. Znaci to troje po neke dvije do tri vjezbe dnevno, nekih pola sata uz zdravu prehranu i et gubika kilograma. Ne treba placanje po taratanama, nutristima itd. Prvo sklopka u glOvi i onda sve se polako poslozi samo od sebe.
- JMGuti
#7504 Re: Mrsanje - nacini ?
spree wrote: ↑24/07/2026 09:50 bitna je volja i psiha. slabo je ko od gladi umro. treba i podrska. ja se evo 20 godina mucim sa viskom kila i cak sam u jednom trenu odustao, tj. pomirio se sa cinjenicom da cu uvijek imati stomak. međutim ove godine od 01.01. odlucim da cu probati sa chat gpt i do 01.05. skinem 20kg. nekon toga sam imao putovanja i obaveza pa sam cak i koju kilu vratio ali i tada sam koristio ono sto sam naucio u ta prva 4 mjeseca. ponovo sam prije 7 dana poceo sa malo strozijim pracenjem ishrane. vaganjem, racunanjem i pripremom. jutros najniza vaga u zadnjih preko 15 godina. jos 9 kg do cilja. po meni jedino ispravno odrediti sebi koliko je to kcal dovoljno za odrzavanje i dan zavrsiti sa bilo kakvim deficitom ali ne preko 500 kcal ispod odrzavanja. paziti da se unese dovoljno proteina. uz to sve bi bila idealna i teretana. kupiti sebi suplimenata, pogotovo whey kad zafali proteina na kraju dana, a ja uzimam jos omega 3, magnezijum, kreatin i D3.
Maj 2025 - 158 kg
Juli 2026 - 124 kg
Ne sjećam se dana da sam bio gladan u ovih 14 mjeseci. Izbacio kruh, slatko i djelimično sokove - s vremena na vrijeme se prisjetim okusa Pepsija. Sve ostalo nakon mjesec dana ti više na pada napamet. Šetnja da čuvaš zglobove, biciklo i gas.
- spree
#7505 Re: Mrsanje - nacini ?
svaka cast @ljubijankic i @JMGuti . ma mora covjek malo promisliti. znam da zvuci otrcano i glupo ali meni je izletio onaj clip ili reals kako svi bi umrli za svoju djecu/porodicu, ali zasto onda ne zivis za njih. u smislu daj budi zdraviji, pokretniji, nemoj biti na teretu. secer mi bio 8 na nekom pregledu, blizila se nova godina i jos nekih razloga i krenem. da sam bogdom prije. tacno je da je pocetak najgori. na startu fali tonu nekih stvari na koje je covjek naviknut, a kasnije skonta da lako moze bez toga. recimo meni je falio hljeb pravo. nekako u ratu navikao da donekle ima hljeba, pa ono izmi vise hljeba i toga necega ostalog malo. i dan danas bi spucao klasov polubijeli sa jednom argetom bez problema, ali necu
. polako sam izbacivao hljeb. isle su dvije kriske, pa jedna pa se preslo na neke proteinske i sad ne moram nikako. sto se tice sokova presao sam na zero. mrzio sam pepsi, ali zero mi je puno bolja od coca cole zero, pa je pijem u vecim kolicinama. vec sam poprilicno zadovoljan sa ovih -20 pa ponekad pojedem i cevape i pitu, ali slozim ostatak dana da ne prelazim odrzavanje. to je vec zezancija, puno je lakse fino startati, pa imati prostora do kraja dana.
- reboot
#7506 Re: Mrsanje - nacini ?
Za cca godinu dana (sredina augusta prošle godine) sa 131 na 87. Bez teretane (odnosno bio par puta, ukupno max 10). Samo brojanje kalorija i puno šetanja, gledam što manje automobil koristiti.
Zadnjih par mjeseci više i ne bilježim kalorije, otprilike možeš sračunati. Također, zadnjih par mjeseci jedem sve, bilo slatko, bilo tijesto, ali u granicama. Navikne čovjek.
Zadnjih par mjeseci više i ne bilježim kalorije, otprilike možeš sračunati. Također, zadnjih par mjeseci jedem sve, bilo slatko, bilo tijesto, ali u granicama. Navikne čovjek.
-
mali_balon
#7507 Re: Mrsanje - nacini ?
Ako vam sta znaci imate forumlu po kojoj mozete racunati priblizan broj kalorija koje trebate da mrsate ali moramo se malo I kretati....ukicajte Mifli St Jeor formula mislim da se ovako pise....ovo je za muskarce
BMR = 10 × težina (kg) + 6,25 × visina (cm) − 5 × godine + 5
Dobijemo basal metabolic rate tj potrosnja kalorija u mirovanju da lezite, rezultat mnozite sa faktorom akrivnosti
Faktori aktivnosti:
1,2 – gotovo nikakvo kretanje
1,375 – lagana aktivnost
1,55 – umjerena aktivnost
1,725 – vrlo aktivan
1,9 – ekstremno aktivan
Dobijemo TDEE = Total Daily Energy Expenditure — ukupna dnevna potrošnja energije
I samo minus 500 do 700 kalorija dnevno za malo jqci deficit
Naravno sve zavisi od covjeka da covjeka.nismo svi siti
Vaganje nije toliko bitno osim ako bas idete jako....
Znaci neka obrok ima do oko 500 600 kalorija ostalo eto rasporedite na neke pametne gluposti tipa smutije slatko pivu I tako to....
Drugo sto je najvaznije unos proteina sva prehrana da se vrti oko proteina...protein je baza....od 1,5 do 2g proteina x kilogram
Salate mozete krkat ko krava tu je sitost....ako je malo odna kupite psilium I prije obroka na pola sata popijete casu o drzi sitim....
Trece su tkz skrivene kalorije przenje na ulju itd itd danas maximalno 2kasike ulja.....umjesto bijelog gljeba uzmite razevi tu je negdje po kalorkama sa.bijelim ali dok pojedete pola bijelog kriska razevog odradi posao...itd itd....
E da zaboravio sam I ovo pametnije biranje namirnica jer nije sve kako pise...
Ima kalorijske vrijednosti proteina, ne za racunanje dnevne potrebe za proteinima.
Protein ima otprilike 4 kcal po gramu
grami proteina × 10 = „proteinski bodovi“
Onda porediimo s kalorijama proizvoda.
Grcki jogurt 1:
150 g jogurta = 13,5 g proteina
13,5 × 10 = 135
Jogurt ima 70,5 kcal
135 je više od 70,5kcal proteinski efikasan proizvod
Grcki jogurt 2:
150 g jogurta =9g proteina
Jogurt ima 198 kcal
Jogurt ima 9 g proteina
9x10=90
90 je manje od 198 kcal, proteinski neefikasan proizvod
BMR = 10 × težina (kg) + 6,25 × visina (cm) − 5 × godine + 5
Dobijemo basal metabolic rate tj potrosnja kalorija u mirovanju da lezite, rezultat mnozite sa faktorom akrivnosti
Faktori aktivnosti:
1,2 – gotovo nikakvo kretanje
1,375 – lagana aktivnost
1,55 – umjerena aktivnost
1,725 – vrlo aktivan
1,9 – ekstremno aktivan
Dobijemo TDEE = Total Daily Energy Expenditure — ukupna dnevna potrošnja energije
I samo minus 500 do 700 kalorija dnevno za malo jqci deficit
Naravno sve zavisi od covjeka da covjeka.nismo svi siti
Vaganje nije toliko bitno osim ako bas idete jako....
Znaci neka obrok ima do oko 500 600 kalorija ostalo eto rasporedite na neke pametne gluposti tipa smutije slatko pivu I tako to....
Drugo sto je najvaznije unos proteina sva prehrana da se vrti oko proteina...protein je baza....od 1,5 do 2g proteina x kilogram
Salate mozete krkat ko krava tu je sitost....ako je malo odna kupite psilium I prije obroka na pola sata popijete casu o drzi sitim....
Trece su tkz skrivene kalorije przenje na ulju itd itd danas maximalno 2kasike ulja.....umjesto bijelog gljeba uzmite razevi tu je negdje po kalorkama sa.bijelim ali dok pojedete pola bijelog kriska razevog odradi posao...itd itd....
E da zaboravio sam I ovo pametnije biranje namirnica jer nije sve kako pise...
Ima kalorijske vrijednosti proteina, ne za racunanje dnevne potrebe za proteinima.
Protein ima otprilike 4 kcal po gramu
grami proteina × 10 = „proteinski bodovi“
Onda porediimo s kalorijama proizvoda.
Grcki jogurt 1:
150 g jogurta = 13,5 g proteina
13,5 × 10 = 135
Jogurt ima 70,5 kcal
135 je više od 70,5kcal proteinski efikasan proizvod
Grcki jogurt 2:
150 g jogurta =9g proteina
Jogurt ima 198 kcal
Jogurt ima 9 g proteina
9x10=90
90 je manje od 198 kcal, proteinski neefikasan proizvod
-
ljubijankic
#7508 Re: Mrsanje - nacini ?
Jbg kad dođe iz guzice u glavuspree wrote: ↑24/07/2026 11:21 svaka cast @ljubijankic i @JMGuti . ma mora covjek malo promisliti. znam da zvuci otrcano i glupo ali meni je izletio onaj clip ili reals kako svi bi umrli za svoju djecu/porodicu, ali zasto onda ne zivis za njih. u smislu daj budi zdraviji, pokretniji, nemoj biti na teretu. secer mi bio 8 na nekom pregledu, blizila se nova godina i jos nekih razloga i krenem. da sam bogdom prije. tacno je da je pocetak najgori. na startu fali tonu nekih stvari na koje je covjek naviknut, a kasnije skonta da lako moze bez toga. recimo meni je falio hljeb pravo. nekako u ratu navikao da donekle ima hljeba, pa ono izmi vise hljeba i toga necega ostalog malo. i dan danas bi spucao klasov polubijeli sa jednom argetom bez problema, ali necu. polako sam izbacivao hljeb. isle su dvije kriske, pa jedna pa se preslo na neke proteinske i sad ne moram nikako. sto se tice sokova presao sam na zero. mrzio sam pepsi, ali zero mi je puno bolja od coca cole zero, pa je pijem u vecim kolicinama. vec sam poprilicno zadovoljan sa ovih -20 pa ponekad pojedem i cevape i pitu, ali slozim ostatak dana da ne prelazim odrzavanje. to je vec zezancija, puno je lakse fino startati, pa imati prostora do kraja dana.
-
mali_balon
#7509 Re: Mrsanje - nacini ?
Druze evo I ja sam sofer ali kile idu dole lagano, doduse ne znam sta hoces 73kg nije strasno, koliko si visok, izbaci bijeli hljeb kupi razev, izbaci mesne preradjevine ali mora se nesta imati pa uzmi pilecu ili purecu sunku ili dimljeno, ubaci nemasni sir, ubaci voca i povrca....citaj etikete i dejlaracuje.....pij 3 4l vode znam.wc ali jbga..flasa vazda mora biti spremnamanuchao91 wrote: ↑22/07/2026 23:16 opet otisao sa kamionom 3 dana na put
SA 71 kg otisao ,poneo jednu zvijezdu i 1 kg fileta i jednu supu
vratio se s puta 73,5 kg
what a fuck vise .nije logicno .Ajde popilo se 5 ili 6 kafa ova tri dana
Grickanje za vrijeme voznje narezi voca kad si na pauzi....znam nije ti ni docega ali eto....kupi grckih jogurta ujutro uz kafu kasikica chia sjemenki I malo jabuke l, mjerica wheya i ubaci u jogurt poklopi vrati u frizider I za pauzu ili na utovaru istovaru prije kafe pojedi....ili ako si gladan kupi psilijum pojedi prije obroka to ce te drzati sitim....
Pola.posla ti je u pripremi, ako ides na tako kratke ture noc prije nego sto odes ispeces 1kg pilecih prsa u snicle I ozezi...mos tako i rize pripremit....salate jedin krava....
A mos ti i sa nasima jest negdje na parkingu I pojest tanjir corbe I koji pivu nije problem neces to svaki dan....
Prvi lidl ili hofer ili aldi imas kuhanih jaja kupit ili ti kuhaj ali eto prakticnije i neces se peglat da kuhanjem ako uzmes ova gotova I jaja tari nemilice kuhana pecena ali malo ulja
Posto to i nemas neku zasttasujucu kilazu mani se trcanja radi sa tegovima I setnja....a u kamionu reganove vjezbe rastezanja...koje mozes....I setnja kad god je moguce...mada ima fizike oko kamiona....
- banjaluka078
#7510 Re: Mrsanje - nacini ?
Recite vi meni, šta doručkujete kad ne jedete hljeb? Ja muku mučim s doručkom. Osim zobene kaše ili omleta i salate, nikako osmisliti šta jesti ujutro, a da mi ne treba hljeb.
Last edited by banjaluka078 on 24/07/2026 14:37, edited 1 time in total.
- JMGuti
#7511 Re: Mrsanje - nacini ?
I meni je šećer bio 8 na ljekarskom za posao, pojavila se apneja, pa onda prirodno i inzulinska rezistencija, leđa bole, zglobovi bole, teško ti sjesti u auto, uzaći uz stepenice, po odjeću moram ići 300 kilometara u dva smjera, doslovno se osjećaš kao čovjek od 80 godina. Ja sam se kruha odrekao, ali ćevapa i bureka nikad. Zato mi i jest slab prosjek skidanja kilograma u ovih 14 mjeseci jer sam neku hranu jednostavno odlučio ne izbacivati. Samo ne pretjerujem.spree wrote: ↑24/07/2026 11:21 svaka cast @ljubijankic i @JMGuti . ma mora covjek malo promisliti. znam da zvuci otrcano i glupo ali meni je izletio onaj clip ili reals kako svi bi umrli za svoju djecu/porodicu, ali zasto onda ne zivis za njih. u smislu daj budi zdraviji, pokretniji, nemoj biti na teretu. secer mi bio 8 na nekom pregledu, blizila se nova godina i jos nekih razloga i krenem. da sam bogdom prije. tacno je da je pocetak najgori. na startu fali tonu nekih stvari na koje je covjek naviknut, a kasnije skonta da lako moze bez toga. recimo meni je falio hljeb pravo. nekako u ratu navikao da donekle ima hljeba, pa ono izmi vise hljeba i toga necega ostalog malo. i dan danas bi spucao klasov polubijeli sa jednom argetom bez problema, ali necu. polako sam izbacivao hljeb. isle su dvije kriske, pa jedna pa se preslo na neke proteinske i sad ne moram nikako. sto se tice sokova presao sam na zero. mrzio sam pepsi, ali zero mi je puno bolja od coca cole zero, pa je pijem u vecim kolicinama. vec sam poprilicno zadovoljan sa ovih -20 pa ponekad pojedem i cevape i pitu, ali slozim ostatak dana da ne prelazim odrzavanje. to je vec zezancija, puno je lakse fino startati, pa imati prostora do kraja dana.
Jesi li imao kakvih zdravstvenih posljedica?
-
mali_balon
#7512 Re: Mrsanje - nacini ?
Ja 4 jaja, paradajz, kasika mladog sira, kriska suhog dimljenog sira I kriska razevog hljeba....eto mij dorucak trenirao ne trenirao....jaja su titobanjaluka078 wrote: ↑24/07/2026 14:29 Recite vi meni, šta doručkujete kad ne jedete hljeb? Ja muku mučim s doručkom. Osim zobene kaše ili omleta i salate, nikako osmisliti šta jesti ujutro, a da mi ne treba hljeb.
Jedi za dorucak hljeb I za svaki obrok ali pojedi jednu krisku....to sto jedem razev hljeb ne znaci da jedem manje kalorija ali duze drzi sitim od obicnig bijelog manje aditiva..... tako da jedna kriska razevog hljeba je.mozda 3 2 3 kriske obicnog bijelog
Kad sam.krenuo u skidanje kila jednostavno sam.zabiravio na ukuse samo jedem.zati sto moram
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#7513 Re: Mrsanje - nacini ?
dorucak nedaj nikom, rucak podjeli s prijateljem a veceru daj dusmaninu... stara narodna i istinitna. Dorucak mogu kuhana jaja, pilece pastete, sirevi, itd, rucak nesto corbali i povrce kuhano, riza, krompir (bez hljeba!!!) ili crni razov hljeb sa sto manje germe i bijelog brasna. Vecera po mogucnosti preskociti a ako se vec mora onda riba, jogurt, voce... to je to.
- dječak sa šibicama
#7514 Re: Mrsanje - nacini ?
Ja ne doruckujem vec godinu dana, jedan obrok od podne do 18 h i to je to. Meni dovoljno, bez ugljenih hidrata dakle nema rize tjestenine krompira i tako vec godinu dana, samo povrce i meso. Kako se zove ta ishrana zaboravio sam, to jedenje u odredjenom dobu dana.banjaluka078 wrote: ↑24/07/2026 14:29 Recite vi meni, šta doručkujete kad ne jedete hljeb? Ja muku mučim s doručkom. Osim zobene kaše ili omleta i salate, nikako osmisliti šta jesti ujutro, a da mi ne treba hljeb.
Ugljene hidrate nadoknadim sa par badema, oraha, pronasao u granapima bademe u cokoladi sto je ujedno i neki desert. Ponekad neko voce, ovih dana snita lubenice ili 10ak zrna grozdja. Povremeno jagode polijem sa malo javor sirupa, ili borovnice, nekad smutiram jogurt grcki sa borovnicama malinama i dodam malo zobenih pahuljica. I bademe orahe ljesnjake ne uzimam vise od 7-8 dnevno.
I da, dimljenog sira snitu dvije, ili travnickog snitu, malo pavlake kasiku dvije i ponekad kecapa malo. To je eto kao neki zacin da ne bude jednolicno.
Iskreno, nisam nikada puno gladan, tek navece pred spavanje malo, ne uvijek. I kile se gube, polako ali sigurno. Sve nezdrave navike odavno zaboravljene, cevapi hamburgeri spagete rezanci hljeb. Pojeo jednu kiflu oko nove godine.
- banjaluka078
#7515 Re: Mrsanje - nacini ?
Mene zeza to što zbog nekih problema sa jetrom&žuči ne smijem većinu mliječnih proizvoda, osim mladog sira, kefira i ponekad grčkog jogurta. Plus ništa od prerađevina, salama, nareza, pašteta... I onda mi to baš ograniči izbor. Iz istih tih razloga, moram imati redovno rapoređene obroke i na to sam već navikla, doručkujem prije posla, na poslu užina ili neka voćka i to mi bude OK do povratka kući.
Znam s kojim namirnicama smijem ići i nemam više insulinsku rezistenciju, izbačena mi je i terapija, tako da mi je to super. Jetru sam značajno odmastila i nalaz enzima je bolji i to sad treba održavati.
Znam s kojim namirnicama smijem ići i nemam više insulinsku rezistenciju, izbačena mi je i terapija, tako da mi je to super. Jetru sam značajno odmastila i nalaz enzima je bolji i to sad treba održavati.
- spree
#7516 Re: Mrsanje - nacini ?
ma nisam. dosuse nisam se ni testirao. ima ona nema zdravih nego samo nepregledanih. mjerio sam secer par mjeseci nakon pocetka dijete i dosao je do 6, od tada nisam vise pratio. i ja sam imao apneju, naravno ne dijagnosticiranu od strane doktora, jer fakticki nema to nigdje kod nas da se fino istestira. medjutim otkad sam skinuo kile puno bolje spavam. po satu vidim da je puno manje prekida. zena mi kaze da ne hrcem višeJMGuti wrote: ↑24/07/2026 14:31
I meni je šećer bio 8 na ljekarskom za posao, pojavila se apneja, pa onda prirodno i inzulinska rezistencija, leđa bole, zglobovi bole, teško ti sjesti u auto, uzaći uz stepenice, po odjeću moram ići 300 kilometara u dva smjera, doslovno se osjećaš kao čovjek od 80 godina. Ja sam se kruha odrekao, ali ćevapa i bureka nikad. Zato mi i jest slab prosjek skidanja kilograma u ovih 14 mjeseci jer sam neku hranu jednostavno odlučio ne izbacivati. Samo ne pretjerujem.
Jesi li imao kakvih zdravstvenih posljedica?