Ne žalim se na računechannel10 wrote:Pa nabavi nesto da ti poveca vlaznost u prostorijama. Mozda neko napise ovdje sta da kupis i rijesis problem. Barem cu ja pitati kad meni zatreba, a do tada samo citam
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
Odgojen
#7501 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
-
probook
#7502 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa zimi klime ne isusuju zrak toliko kao ljeti. Nabavi mjerac vlaznosti pa ces viditi, npr stalno je kod mene oko 50%.Odgojen wrote:Sve je to fino ne gasit klime ali kao što napisah efekat suhe šljive i ne volim spavat u toplom, jebaji gachannel10 wrote: Jest, ali sam ti htio reci da procitas zadnjih par stranica gdje ljudi pisu da ne treba gasiti klime u toku dana i da kad je upale u oktobru, ne gase je do proljecai sve to zbog ekonomicnosti. A kod tebe jos nema fasade i kad se to ohladi
, svaki dan rade ko lude da ti nabiju temperaturu, pa sve tako u krug
. Na takav nacin samo povecavas prihode EP... A vidim da ti je to vec pisala zlozlo, tako da nemam ti ja sta palamuditi, a jos ni klime nemam
Drugo ako spavas u hladnom (kao i ja) zatvoi vrata od sobe, prozraci sobu i tu spavaj, a klima neka radi stalno (u ostatku kuce).
Evo ti cist primjer- kod mene je kod gasenja i paljenja klima uvece trebalo temp na bar 26 staviti da bude ugodno unutra, kada su stalno upaljene obicno na 23 stoji i imas osjecaj da ke toplije unutra nego kada je na 26 radila.
- zlo zlo
#7503 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
u mostaru je problem s suhim zrakom općenito, ove godine u ljeti je bilo super još kako je bilo one prije, prije je vlažnost vani bila oko 30 posto, nije bilo kapi kiše 4mj, tu je klima s hlađenjem dizala vlažnost zraka na 50 posto zapravo.
- zlo zlo
#7504 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
i beze je usporedivat potrošnju ljeti i zimi jer barem ovi lihvari na koje ja prikopčana zimi dignu cijenu struje za 30 posto, a ljeti je spuste.
-
Odgojen
#7505 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
.... 
Last edited by Odgojen on 26/12/2018 20:22, edited 1 time in total.
-
Nera_22
#7506 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa kod tebe klime rade non stop pod najnefikasnijim uslovima. De ziv bio probaj da ne gasis nikako klime kao sto nisi gasio tu gree pa reci koliko trose. Ja kad vidim da neko hvali gree klime a kudi japance odmah mi sumnja proradi. Mislim tvrditi da gree manje trosi od nocrije je suludo. do klima nije sigirno nego je do tvojih pogresnih navika.
-
Odgojen
#7507 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Gdje napisah da Gree troši manje?Gdje kudim japance?Nera_22 wrote:Pa kod tebe klime rade non stop pod najnefikasnijim uslovima. De ziv bio probaj da ne gasis nikako klime kao sto nisi gasio tu gree pa reci koliko trose. Ja kad vidim da neko hvali gree klime a kudi japance odmah mi sumnja proradi. Mislim tvrditi da gree manje trosi od nocrije je suludo. do klima nije sigirno nego je do tvojih pogresnih navika.
-
Nera_22
#7508 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Moja greska izvini. Ma druze samo nemoj gasit klime i ne boj se. Da se razumjemo neces sad smanjiti drasticno racune al nekih 30% mislim da hoces. Ja sam ssmo jednom ugasio klime preko vikenda i kad sam doso u nedelju trebalo mi je do utorka navece da se kuca ugrije da valja. Mogu mislit koliko su potrosile za tih 48h.Odgojen wrote:Gdje napisah da Gree troši manje?Gdje kudim japance?Nera_22 wrote:Pa kod tebe klime rade non stop pod najnefikasnijim uslovima. De ziv bio probaj da ne gasis nikako klime kao sto nisi gasio tu gree pa reci koliko trose. Ja kad vidim da neko hvali gree klime a kudi japance odmah mi sumnja proradi. Mislim tvrditi da gree manje trosi od nocrije je suludo. do klima nije sigirno nego je do tvojih pogresnih navika.
-
Odgojen
#7509 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
...... 
Last edited by Odgojen on 26/12/2018 20:25, edited 1 time in total.
- rovac13
#7510 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mostarac sa nocriom i nekoliko komada 12 llcc koji voli gree klime se vratio
Koji nick je po redu 76. ili tako nesto.
Nije ga ni administracija mogla sredit.
Oni ga ukinu on napravi novi nick
Sad ste gotovi
Oni ga ukinu on napravi novi nick
Sad ste gotovi
-
Odgojen
#7511 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
..... 
Last edited by Odgojen on 26/12/2018 20:25, edited 1 time in total.
-
Nera_22
#7512 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kod mene se ove sezone ova jedna vanjska od LLC klime dosta vise cuje nego ostale dvije. Isto kao da lim lupka. To se desava samo kad krene da se pali. U normalnom radu sve ke ok. Morat cu ovo koji dan da pogledam sta je. Al definitivno se nesto pokvarilo.
- zlo zlo
#7513 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
skontala ga i ja ja odmah, stručnjakrovac13 wrote:Mostarac sa nocriom i nekoliko komada 12 llcc koji voli gree klime se vratio![]()
Oni ga ukinu on napravi novi nick![]()
Sad ste gotovi
-
she_buzz
#7514 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pozdrav klimaši!
Odlučili smo se na grijanje klimama, pročitala sam svih 300 stranica teme, ali mi treba savjet vas iskusnijih.
Naime, u pitanju je kuca, prizemnica, cca 70mkv. Stara je gradnja, puna cigla 50 cm, bez izolacije, na plafonu je greda sa 10-ak cm staklene vune, prozori dobri drveni, dupli. Sad se grijemo na alfu 70 koja je u kuhinji i konvektor od 2Kw, po potrebi upalimo još jedan malo manji.
Ovo je, otprilike, tlocrt kuće.

Plan je da prvo uzmemo jednu klimu koja će biti u dnevnom boravku, a na jesen bismo uzeli još jednu u kuhinju i time pokrili ostatak.
Na skici sam planirane pozicije klime označila plavom bojom. Dakle, ova koja će ići u dnevni bi sa ove pozicije grijala dnevni, nešto malo hodnika i kupatilo uz otvorena vrata. Ova iz kuhinje bi pokrivala hodnik i možda podigla za koji stepen temperaturu u spavaćoj kad se otvore vrata. Spavaću ni sada ne grijemo nešto posebno, tako da ona i nije pretjerano bitna. Ako baš bude trebalo, može to i jedan konvektor za čas da ugrije. Inače, nigdje nema vrata, osim na spavaćoj (i kupatilu
).
E, sad, nedoumica je sljedeća:
Za dobru cijenu (oko 1600 KM) mogu da dobijem Daikin FTX50GV, koju je @rovac13 nahvalio.
Druga opcija je Mitsubshi MSZ-AP42GV, koja je trenutno na ekupi 1850 KM. Jako dobre sprecifikacije ima na euroventu, makar mi se čini.
Dakle, budući da bi ova prva klima iz dnevnog boravka trebalo da pokriva maksimalno nekih 30 kvadrata, pitam se da će Daikin biti prejak za te uslove. Pričalo se ovdje, čini mi se, o tome da nema baš nisku modulaciju, pa se bojim da ne dođemo u situaciju da stalno duva onaj hladnjikavi vazduh. Sa druge strane, budući da izolacije nema, gubici nisu baš zanemarivi, pa bih ja ipak išla na jaču varijantu (pogotovo s obzirom na razliku u cijeni).
Eto, ako ima ko pametan da me savjetuje, bila bih pravo zahvalna
Odlučili smo se na grijanje klimama, pročitala sam svih 300 stranica teme, ali mi treba savjet vas iskusnijih.
Naime, u pitanju je kuca, prizemnica, cca 70mkv. Stara je gradnja, puna cigla 50 cm, bez izolacije, na plafonu je greda sa 10-ak cm staklene vune, prozori dobri drveni, dupli. Sad se grijemo na alfu 70 koja je u kuhinji i konvektor od 2Kw, po potrebi upalimo još jedan malo manji.
Ovo je, otprilike, tlocrt kuće.

Plan je da prvo uzmemo jednu klimu koja će biti u dnevnom boravku, a na jesen bismo uzeli još jednu u kuhinju i time pokrili ostatak.
Na skici sam planirane pozicije klime označila plavom bojom. Dakle, ova koja će ići u dnevni bi sa ove pozicije grijala dnevni, nešto malo hodnika i kupatilo uz otvorena vrata. Ova iz kuhinje bi pokrivala hodnik i možda podigla za koji stepen temperaturu u spavaćoj kad se otvore vrata. Spavaću ni sada ne grijemo nešto posebno, tako da ona i nije pretjerano bitna. Ako baš bude trebalo, može to i jedan konvektor za čas da ugrije. Inače, nigdje nema vrata, osim na spavaćoj (i kupatilu
E, sad, nedoumica je sljedeća:
Za dobru cijenu (oko 1600 KM) mogu da dobijem Daikin FTX50GV, koju je @rovac13 nahvalio.
Druga opcija je Mitsubshi MSZ-AP42GV, koja je trenutno na ekupi 1850 KM. Jako dobre sprecifikacije ima na euroventu, makar mi se čini.
Dakle, budući da bi ova prva klima iz dnevnog boravka trebalo da pokriva maksimalno nekih 30 kvadrata, pitam se da će Daikin biti prejak za te uslove. Pričalo se ovdje, čini mi se, o tome da nema baš nisku modulaciju, pa se bojim da ne dođemo u situaciju da stalno duva onaj hladnjikavi vazduh. Sa druge strane, budući da izolacije nema, gubici nisu baš zanemarivi, pa bih ja ipak išla na jaču varijantu (pogotovo s obzirom na razliku u cijeni).
Eto, ako ima ko pametan da me savjetuje, bila bih pravo zahvalna
-
free_too
#7515 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Korisno je također da nam kazes odakle si, da znamo kakve temeprature mozes da ocekujes. Meni je ovo prva sezona grijanja na klimu, i mogu reci da sam prezadovoljan. Kod mene znaju temperature pasti i na -15, tako da moram imati i jos jedno alternativno grijanje jer dotle mi "grije" klima, a vidio sam vec da na -10 je jako bucna i nije bas efikasna. Naravano Tesla je klima,pa nije neki model.
- zlo zlo
#7516 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
pozdrav, ako znaš da ideš na dvije klime, što je svakako bolja opcija nego jedna klima zbog same ugode, onda možda bolje dvije 12tke?? ja grijem sličnu kvadraturu, 50cm zida bez izolacije, samo fasada, doduše pvc prozori, s dvije 12tke, i super funkcionira. Doduše mostar pa mi se klime nikad ne naprežu zapravo, nego rade ono na minimalcu takoreći 
- Kiki_Musampa
#7517 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Dva pitanja:
Gree inverter, 12,valjal to cemu, da mi bude ispomoc Daikinu?
Je li ko stavio vanjsku jedinicu npr u garazu, i tako je manje opterecivao, ili bi to bilo prebucno?
Je li ko stavio vanjsku jedinicu npr u garazu, i tako je manje opterecivao, ili bi to bilo prebucno?
- zlo zlo
#7518 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
vanjska jedinica je vanjska s razlogom, stavljanjem iste u zatvoren prostor ne pomažeš joj, imam jednu staru klimu koja se prije koristila na zatvorenom balkonu i kad se on zatvori ili samo malo otvori klima ledi balkon, tj. zimi hladnije je nego vani, i ljeti toplije, time ona mora više radit i slabije radi. Više ćeš je opterećivati ako je zatvoriš
jedno je stavit pod nadstrešnicu, zaštićenije mjesto , drugo je u zatvoreniji prostor
Bit će ti ledara od garaže a klima slabo radit 
-
ketronsd1
#7519 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Tvoja garaža kada je zatvorena ima energije koja se može koristiti za grijanje dovoljno za jedan sat i to je to.Kiki_Musampa wrote:Dva pitanja:
Čini mi se da je još neko ranije uradio istu stvar i sto je jos gore instalater koji je to radio se složio da je to dobra ideja
-
she_buzz
#7520 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Banja Luka. Nije da nema hladnih dana i ozbiljnih minusa, ali nije to u prosjeku više od 20 dana godišnje. Ako baš zagusti, dva konvektora su uvijek pri rucifree_too wrote:Korisno je također da nam kazes odakle si, da znamo kakve temeprature mozes da ocekujes. Meni je ovo prva sezona grijanja na klimu, i mogu reci da sam prezadovoljan. Kod mene znaju temperature pasti i na -15, tako da moram imati i jos jedno alternativno grijanje jer dotle mi "grije" klima, a vidio sam vec da na -10 je jako bucna i nije bas efikasna. Naravano Tesla je klima,pa nije neki model.
- Kiki_Musampa
#7521 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
E to me interesovalo,hvala... još samo ovo za Gree,koristi li ko?zlo zlo wrote:vanjska jedinica je vanjska s razlogom, stavljanjem iste u zatvoren prostor ne pomažeš joj, imam jednu staru klimu koja se prije koristila na zatvorenom balkonu i kad se on zatvori ili samo malo otvori klima ledi balkon, tj. zimi hladnije je nego vani, i ljeti toplije, time ona mora više radit i slabije radi. Više ćeš je opterećivati ako je zatvorišjedno je stavit pod nadstrešnicu, zaštićenije mjesto , drugo je u zatvoreniji prostor
Bit će ti ledara od garaže a klima slabo radit
- haso hasic
- Grijem se na: Fujitsu waterstage
#7522 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koja Gree 12?Kiki_Musampa wrote:Dva pitanja:
Vecina ljudi kupuje ulazne modele Greea,najvise zbog cijene.Njihove jace modele se ne isplati kupovati jer
cijenovno za tu lovu mozes dobiti i nekog japanca.
Gree uopste nije losa u omjeru ulozeno/dobiveno za ulazne modele.Ugradio sam ih dosta,nigdje nije bilo kvara.
- rovac13
#7523 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Malo ste promasili princip radashe_buzz wrote:Pozdrav klimaši!![]()
Dakle, budući da bi ova prva klima iz dnevnog boravka trebalo da pokriva maksimalno nekih 30 kvadrata, pitam se da će Daikin biti prejak za te uslove. Pričalo se ovdje, čini mi se, o tome da nema baš nisku modulaciju, pa se bojim da ne dođemo u situaciju da stalno duva onaj hladnjikavi vazduh.
Daikin ftx50gv je ogromna klima.Nije joj minimum nizak kao kod neke male klime.Ali naprotiv ona zbog toga nece duvat hladnjikavo
Klime koje nisko moduliraju,griju pri potrosnji 100-200 w,normalno da pri tako niskoj potrosnji izduv nije tako topao.
Ftx50gv nekad ode u pauzu sa 300-400w sto znaci da je izduv topliji nego kod klima sa niskom modulacijom.Ssmo on vise pravi pauze.
Kad neko nema izolaciju nema da se brine za hladnjikav izduv.Klima mora jace da grije ne izolovan prostor
U takvom prostoru treba jaca klima.
-
Nera_22
#7524 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ako ne planiras nikako stavljati stiropor fasadu onda uzmi tu 50. A ako u narednih 5 6 godina planiras fasadu onda uzmi 12 i onda nekad opet jos 9ku u kuhinju. jer ako stavis fasadu na kucu ta 50 klima nece nikako dobro da radi. kod mene su 9-ke u sobama pa se stalno pale i gase i nije bas neka sreca. ja ih zato ne palim dok ne padne temperatura ispod 0.rovac13 wrote:Malo ste promasili princip radashe_buzz wrote:Pozdrav klimaši!![]()
Dakle, budući da bi ova prva klima iz dnevnog boravka trebalo da pokriva maksimalno nekih 30 kvadrata, pitam se da će Daikin biti prejak za te uslove. Pričalo se ovdje, čini mi se, o tome da nema baš nisku modulaciju, pa se bojim da ne dođemo u situaciju da stalno duva onaj hladnjikavi vazduh.
Daikin ftx50gv je ogromna klima.Nije joj minimum nizak kao kod neke male klime.Ali naprotiv ona zbog toga nece duvat hladnjikavo
Klime koje nisko moduliraju,griju pri potrosnji 100-200 w,normalno da pri tako niskoj potrosnji izduv nije tako topao.
Ftx50gv nekad ode u pauzu sa 300-400w sto znaci da je izduv topliji nego kod klima sa niskom modulacijom.Ssmo on vise pravi pauze.
Kad neko nema izolaciju nema da se brine za hladnjikav izduv.Klima mora jace da grije ne izolovan prostor
U takvom prostoru treba jaca klima.
-
she_buzz
#7525 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma planiramo fasadu u dogledno vrijeme, svakako...Nera_22 wrote: Ako ne planiras nikako stavljati stiropor fasadu onda uzmi tu 50. A ako u narednih 5 6 godina planiras fasadu onda uzmi 12 i onda nekad opet jos 9ku u kuhinju. jer ako stavis fasadu na kucu ta 50 klima nece nikako dobro da radi. kod mene su 9-ke u sobama pa se stalno pale i gase i nije bas neka sreca. ja ih zato ne palim dok ne padne temperatura ispod 0.
Ok, onda će biti dvije 12-ke.
Kažite mi još samo, budući da su Fujitsu modeli dosta jeftiniji od FH35VE (cca 2200KM), koji mi se baš dopada, gledam neke dvije varijante:
AOYG12LTC / ASYG12LTCA (1950 KM)
Pdesign 3,5 / 4,00kW
+7 4,00 kW (COP 4,40)
-10 4,00 kW (COP 2,5)
-20 3,63 kW (COP 1,84)
AOYG12LUC / ASYG12LUCA (1550 KM)
Pdesign 3,5 / 4,00kW
+7 4,00 kW (COP 4,30)
-7 3,45 kW (COP 2,64)
-15 3,13 kW (COP 2.43)
Vrijedi li ovo što je na papiru razlike od 400KM u praksi? LTCA daje zapravo osjetno više snage samo na baš niskim temperaturama...