Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#7501 Re: Sarajevo Construction

Post by mali_milojica »

Haris.ba wrote:Djeciji doplatak je oko 30 KM mjesecno. Pa vi vidite.
U nekim kantonima nema ni tih 30 :roll:
__Phoenix__

#7502 Re: Sarajevo Construction

Post by __Phoenix__ »

Thorgerson wrote:
__Phoenix__ wrote:Nakon objekta na dolaznoj stanici žičare, još jedna lokacija koja se namješta nekom od SDA glavešina...
:-)

Pa kako mozete u svemu traziti nesto negativno. Fkt mi nije jasno.

Jbt objekat je ko stvoren za vidikovac i restoran. I nevjerovatno je da se ovoliko cekalo i da ovim levatima sa BHT treba doci jedan Skaka i reci im sta bi mogli da urade.

A šta je pozitivno u tome da se jedan od simbola grada izda nekom ugostitelju po sumnjivim tenderima kako smo i navikli do sad od vladajuće stoke?
thekupus

#7503 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

__Phoenix__ wrote:
Thorgerson wrote:
__Phoenix__ wrote:Nakon objekta na dolaznoj stanici žičare, još jedna lokacija koja se namješta nekom od SDA glavešina...

Jbt objekat je ko stvoren za vidikovac i restoran. I nevjerovatno je da se ovoliko cekalo i da ovim levatima sa BHT treba doci jedan Skaka i reci im sta bi mogli da urade.

A šta je pozitivno u tome da se jedan od simbola grada izda nekom ugostitelju po sumnjivim tenderima kako smo i navikli do sad od vladajuće stoke?
Objasni kako bi ti ovo drugačije uradio, molim te.
__Phoenix__

#7504 Re: Sarajevo Construction

Post by __Phoenix__ »

Ista stvar sa opservatorijem na Trebi. Drži ga neuslovnim dok ne dođe povoljan baja.
neki

#7505 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

__Phoenix__ wrote:
Thorgerson wrote:

Alternativa je da stoji skršen jos 25 godina....sta ti je draže?
thekupus

#7506 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

__Phoenix__ wrote:Ista stvar sa opservatorijem na Trebi. Drži ga neuslovnim dok ne dođe povoljan baja.
Nisi ti objasnio šta bi bolje uradio, i kako. Šta bi uradio sa relejem drugačije? Za opservatorij je jasno, ali je jasno i da za to nema novca, jer se radi o multimilionskoj investiciji, koja nema šansu da se isplati, za razliku od žičare.
Tuzla111

#7507 Re: Sarajevo Construction

Post by Tuzla111 »

Jel ima neko upuceniji da zna mogu li ovi zavrsiti sa-tower na vrijeme?
Eto kao poceli su polako i zidati.
Kakvi su kvaliteti radova do sad?
Hvala
lissics

#7508 Re: Sarajevo Construction

Post by lissics »

Tuzla111 wrote:Jel ima neko upuceniji da zna mogu li ovi zavrsiti sa-tower na vrijeme?
Hvala
Jos jedna godina barem.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#7509 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

Tuzla111 wrote:Jel ima neko upuceniji da zna mogu li ovi zavrsiti sa-tower na vrijeme?
Hvala
ako su počeli aerodrom, a jesu, dodaj sigurno 3mj na tower kad god su trebali da završe
BadBoy

#7510 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

drug_profi wrote:Hibridna i elektricna auta ce dozivjeti ekspanziju u narednoj deceniji, tako da bi trebalo pripremiti adekvatna zakonska rjesenja za stimulaciju nabavke takvih vozila, pa zatim i infrastrukturna.
Cijene baterija padaju i vjerovatno ce uskoro to vozilo biti neznato skuplje od vozila sa SUS pogonom.
I sad bi ih bilo više na našim cestama da postoji npr. oslobađanje od carine i poreza, jer je realno interes drzave da ima cisci zrak i manji uvoz tecnih goriva.
Jedino je problem sto su nakon toga ti auti automatski oslobođeni od akciza, a taman su nasli zlatnu koku u njima.
Budzet nema od elektricnog automobila nikakvu finansijsku korist koja bi se egzaktno iskazala, ali drustvo ima itekakve nematerijalne i materijalne koristi.
Ne postoji drugačiji način stimulaciej i subvencije nabavke el. vozila od toga da se uvede dodatni namet građanima. Kad se kaže "država treba subvencionirati" misli se "građani, svi mi skupa, treba da odvojimo 5-10 pfeninga" za nešto.

Da li si ti spreman na to? I da, to je način na koji države na zapadu subvencioniraju programe energetske učinkovitosti.
Thorgerson

#7511 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

__Phoenix__ wrote:Ista stvar sa opservatorijem na Trebi. Drži ga neuslovnim dok ne dođe povoljan baja.
Relej na Humu i dalje obavlja svoju funkciju. I obavljace je i ako se otvori restoran.

Opservatorij ne obavlja.

Otvaranjem restorana ta funkcija na Humu ostaje i ne gubi se. Stavise moze samo donijeti koju marku vise toj propaloj televiziji koja je vlasnik.

Opservatorij skroz druga prica. Ovi su gore na htjeli otvoriti kafanu i to je to. Pa da su barem naveli eto da ce kakve amaterske teleskope postaviti. Ni to.

Znaci totalna promjena namjene objekta.
To nije isto.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#7512 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

BadBoy wrote:
drug_profi wrote:Hibridna i elektricna auta ce dozivjeti ekspanziju u narednoj deceniji, tako da bi trebalo pripremiti adekvatna zakonska rjesenja za stimulaciju nabavke takvih vozila, pa zatim i infrastrukturna.
Cijene baterija padaju i vjerovatno ce uskoro to vozilo biti neznato skuplje od vozila sa SUS pogonom.
I sad bi ih bilo više na našim cestama da postoji npr. oslobađanje od carine i poreza, jer je realno interes drzave da ima cisci zrak i manji uvoz tecnih goriva.
Jedino je problem sto su nakon toga ti auti automatski oslobođeni od akciza, a taman su nasli zlatnu koku u njima.
Budzet nema od elektricnog automobila nikakvu finansijsku korist koja bi se egzaktno iskazala, ali drustvo ima itekakve nematerijalne i materijalne koristi.
Ne postoji drugačiji način stimulaciej i subvencije nabavke el. vozila od toga da se uvede dodatni namet građanima. Kad se kaže "država treba subvencionirati" misli se "građani, svi mi skupa, treba da odvojimo 5-10 pfeninga" za nešto.

Da li si ti spreman na to? I da, to je način na koji države na zapadu subvencioniraju programe energetske učinkovitosti.
njemci već planiraju energetsku neovisnost, a to je preko elektro vozila
svi njemački proizvođači izbacuju sus motore u narednih 10 godina... da li to ostatak europe i svijeta može pratiti to je druga stvar
drug_profi

#7513 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

BadBoy wrote:

U nasem slucaju mnogo toga je u prici. Drzava je rastrosna. Trosi na stvari koje ne trebaju gradjanima, ili nesrazmjerno subvencionira i pomaze projekte, institucije, koji ne donose iste benefite drustvu.
Hajmo reci da je sve sjajno i da drzava novac trosi pametno.
Ja bih npr. destimulisao dizel sa tih 10 feninga po litru. a benzin sa 5.
A LPG bih ostavio neutralno.
Pa izvolton. Vremenom se moze poostravati.
Drugi par rukava je sto drzava nema direktnu stetu u budzetu od elektricnog vozila. Ima smanjen uvoz od cca. bar 1000 litara goriva godisnje, tj smanjuje se deficit za nabavnu cijenu tih 1000 litara, ili vise.
Pored svih drugih benefita.
BadBoy

#7514 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

U principu se razumijemo. Pare moraju doći od nekuda. A s obzirom da su nafta i naftni derivati do sada veoma opterećeni različitim vrstama nameta, dolazi se do jednostavnog zaključka da bi svaka eventualna subvencija el. vozila morala doći iz nekih drugih izvora.

Tu dolazimo do problema uvođenja novog nameta koji potez je u ovoj državi uvijek kontroverzan (kontroverzan je svugdje u svijetu ali kod nas naročito jer se naglašena socijalna komponenta).
drug_profi

#7515 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Ma socijalna komponenta kod nas ne postoji osim deklarativno.
Sta je kod nas socijano osjetljivo?
ako cemo govoriti o stimulaciji auta na struju onda treba istovremeno destimulisati SUS motore, narocito teske zagadjivace kao sto je dizel, ili kroz registraciju ili kroz gorivo (ovo drugo je bolje). Moze drzava davati povrat ili popust prilikom registracije za radne masine, teretna vozila i vozila javnog transporta.
Ali dizel kulturu treba iskorijeniti.
Tuzla111

#7516 Re: Sarajevo Construction

Post by Tuzla111 »

mk ultra wrote:
Hvala
ako su počeli aerodrom, a jesu, dodaj sigurno 3mj na tower kad god su trebali da završe
A kako ide ovo sad sa penalima za probijanje roka? Jel tesko dobiti to od investitotora i peglaju li se oko toga?
lissics

#7517 Re: Sarajevo Construction

Post by lissics »

Tuzla111 wrote:
mk ultra wrote:
Hvala
A kako ide ovo sad sa penalima za probijanje roka? Jel tesko dobiti to od investitotora i peglaju li se oko toga?
Zavisi od ugovora koji recimo imas sa investitorom. Oni se obicno ograde da krajnji rok moze biti produzen iz raznih razloga. Recimo broja kisnih dana, broja extremno hladnih dana i slicno. Oni to evedentiraju u dnevnik i poslije se time brane.
Tuzla111

#7518 Re: Sarajevo Construction

Post by Tuzla111 »

lissics wrote:
Tuzla111 wrote:
mk ultra wrote: ako su počeli aerodrom, a jesu, dodaj sigurno 3mj na tower kad god su trebali da završe
Zavisi od ugovora koji recimo imas sa investitorom. Oni se obicno ograde da krajnji rok moze biti produzen iz raznih razloga. Recimo broja kisnih dana, broja extremno hladnih dana i slicno. Oni to evedentiraju u dnevnik i poslije se time brane.
Neda mi se sad vaditi ugovor al po sjecanju jedino sto je navedeno su elementarne nepogode, neko vanredno stanje.
Procenti koji su navedeni su mali tako da se ne bi sad dobile neke velike pare ali mi je nesto zapelo za oko sto moze biti veliki problem sa kupce.
Ima stavka koja navodi da se ti penali placaju do januara 2020, znaci samo 6 mjeseci, nakon toga ako me sjecanje sluzi investitor ima pravo da raskine ugovor ili da se nagodi sa kupcem. Sto u prijevodu znaci, da je on necijih 150-200 hiljada moga uzeti kao investiciju i sad samo plati penale za tih 6 mjeseci zakasnjenja i raskine ugovor, proda stan za mnogo vise para.
Znaci konkretan primjer. Neko je kupio stan za 150k, dobio 10% popusta, izaslo ga 135k.
Kasnjenje izgradnje 6 mjeseci, investitor plati kupcu oko 3k penala, raskine ugovor u januaru 2020 jer zgrada nije gotova, zavrsi zgradu u martu i proda taj isti stan za 170k nekom novom kupcu.
Jel ovo moguce ili sam ja previse duboko usao u ovo :D Cifre su okvirne zbog lakse racunice.
Haris.ba

#7519 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

U većini slučajeva i dođe do tog "dogovora". Jedan investitor je recimo plaćao 400 KM mjesečno - ali to je bio slučaj gdje je kupac bio među prvima, a investitoru trebale pare pa pristao na taj uslov kupca. Nije tržište toliko ogromno niti cijene toliko idu od izgradnje da se isplati investitoru raditi takve stvari. Jer pitanje je likvidnosti. Ko mu garantira da će se stan prodati po većoj cijeni, a odakle pare da se vrate pare ako se radi o više stanova?

Najvažnije je investitoru sada završiti zgradu da bi mogao proći tehnički i predati stanove. To što će kasniti nije strašno. Nek završe - jer jedva su navukli finansije da je bilo upitno hoće li biti gradnje uopće. Uspjeh je da zgrada bude gotova. Inače bi bio slučaj ko sa onim nesretnicima u Tuzli gdje im stoji poluzavršena zgrada.

Investitorima je ovo najveći projekat u životu. I već baaju oči na neke nove lokacije. Nema se toliko love da leži da bi se upustili u igranku vraćanja stanova, niti im je to dobro za buduće poslovanje - jer niko im ne bi dao pare za slijedeće projekte.
lissics

#7520 Re: Sarajevo Construction

Post by lissics »

Tuzla111 wrote: Procenti koji su navedeni su mali tako da se ne bi sad dobile neke velike pare ali mi je nesto zapelo za oko sto moze biti veliki problem sa kupce.
Ima stavka koja navodi da se ti penali placaju do januara 2020, znaci samo 6 mjeseci
Jel ovo moguce ili sam ja previse duboko usao u ovo :D Cifre su okvirne zbog lakse racunice.
Standardni penali kod zakasnjenja kod ugovora u gradjevinarstvu su do 10%. Tako da sve unutar toga je logicno
veliki_ah

#7521 Re: Sarajevo Construction

Post by veliki_ah »

koliko znam u ugovoru stoje dva penala, jedan je 0,3% mjesečno (maksimalno 5%) za dobijanje pravomoćne upotrebne dozvole i tu je prvobitni rok bio 31.07. (sad je 31.10), a drugi je za upis u zemljišnu knjigu 0,2 % mjesečno gdje je rok 1.12. (sad je 1.3.2020.). Što se tiče ovih 6 mjeseci što neko spominje, piše samo da kupac ima pravo tražiti pare nazad i raskinuti ugovor bez troškova ukoliko ovo odlaganje potraje duže od 6 mjeseci, gdje prodavac treba da vrati pare uz troškove notarske obrade i penale. Za nepredviđene prepreke je navedena viša sila.
Tuzla111

#7522 Re: Sarajevo Construction

Post by Tuzla111 »

veliki_ah wrote:koliko znam u ugovoru stoje dva penala, jedan je 0,3% mjesečno (maksimalno 5%) za dobijanje pravomoćne upotrebne dozvole i tu je prvobitni rok bio 31.07. (sad je 31.10), a drugi je za upis u zemljišnu knjigu 0,2 % mjesečno gdje je rok 1.12. (sad je 1.3.2020.). Što se tiče ovih 6 mjeseci što neko spominje, piše samo da kupac ima pravo tražiti pare nazad i raskinuti ugovor bez troškova ukoliko ovo odlaganje potraje duže od 6 mjeseci, gdje prodavac treba da vrati pare uz troškove notarske obrade i penale. Za nepredviđene prepreke je navedena viša sila.
Stoje dva penala, u pravu si.
Kod mene su ovi prvi rokovi, da li to znaci da su se vec pomirili sa tim da ce kasniti sa te kupce koji imaju te prve rokove? Kod mene je 31.07. i 1.12.
Takodjer, da li se za osnovicu uzima prvobitna cijena stana ili ona nakon sto se dobili 10% popusta?
Sta se desava nakon 6 mjeseci, da li se penali mogu nastaviti(u najgorem slucaju) Ili se moze/mora pregovarati o vecim manjim penalima? Da li prodavac ima osnovu da raskine ugovor ako to kupac ne zeli?
veliki_ah

#7523 Re: Sarajevo Construction

Post by veliki_ah »

Tuzla111 wrote:
veliki_ah wrote:koliko znam u ugovoru stoje dva penala, jedan je 0,3% mjesečno (maksimalno 5%) za dobijanje pravomoćne upotrebne dozvole i tu je prvobitni rok bio 31.07. (sad je 31.10), a drugi je za upis u zemljišnu knjigu 0,2 % mjesečno gdje je rok 1.12. (sad je 1.3.2020.). Što se tiče ovih 6 mjeseci što neko spominje, piše samo da kupac ima pravo tražiti pare nazad i raskinuti ugovor bez troškova ukoliko ovo odlaganje potraje duže od 6 mjeseci, gdje prodavac treba da vrati pare uz troškove notarske obrade i penale. Za nepredviđene prepreke je navedena viša sila.
Stoje dva penala, u pravu si.
Kod mene su ovi prvi rokovi, da li to znaci da su se vec pomirili sa tim da ce kasniti sa te kupce koji imaju te prve rokove? Kod mene je 31.07. i 1.12.
Takodjer, da li se za osnovicu uzima prvobitna cijena stana ili ona nakon sto se dobili 10% popusta?
Sta se desava nakon 6 mjeseci, da li se penali mogu nastaviti(u najgorem slucaju) Ili se moze/mora pregovarati o vecim manjim penalima? Da li prodavac ima osnovu da raskine ugovor ako to kupac ne zeli?
Imao sam priliku da vidim i čitam 2-3 ugovora i razlika je samo u ovim datumima. Nisam pravnik, pa ne znam tačno, ali ja to vidim da se za osnovicu uzima iznos iz ugovora, što znači da je sa uračunatih 10 %. To mi je nekako logično. Također, logično mi je da penali idu do 5% iznosa što je u stvari oko 15-16 mjeseci, ali da ti nakon 6 mjeseci imaš pravo da raskineš ugovor ako ne želiš da čekaš dalje. Ako ima neki pravnik ovdje nek rastumači i mene zanima.
Logovan

#7524 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

https://www.klix.ba/biznis/u-toku-zavrs ... /181224133

Pa jeste li završili više? :lol: Oteglo se ovo pravo, nigdje kraja. :lol:
drug_profi

#7525 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Logovan wrote:https://www.klix.ba/biznis/u-toku-zavrs ... /181224133

Pa jeste li završili više? :lol: Oteglo se ovo pravo, nigdje kraja. :lol:
Koliko li su para utukli, vjerujem da je mogao biti iznova sazidan.
Post Reply