Ilegalni migranti u BiH
-
moonca
#7501 Re: Migranti u BiH
na nash jezik- prelivanje iz shupljeg u prazno... 
-
zrakomlat
#7502 Re: Migranti u BiH
Onda se izvinjavam, stvarno sam mislio da jesi a i nisam ti jedini to rekao, što će reći da ostavljaš takav dojam, na osnovu "ponuđenih" riješenja nelegalnog prelaska granica i boravka migranata. Nema u njima ništa loše, naravno, ali su jednostavno nemogući za realizaciju, osim u nekom idealnom svijetu, koji ne postoji. Evo npr vezano za dolazeće migrante (što neko dade primjer, Bloo čini mi se)pustopoljina wrote:U zivotu se nisam bavila trollanjem, niti namjeravam.
Koliko si ozbiljna s ovim bila na skali od 1 do 10?Vidjeti sa eu ima li negdje mjesta.
Ako definitivno nema reci im- evo vam tu zemlje komad, evo vam nesto materijala, imati gradjevince i arhitekte da im se pomogne u pravljenju naselja, napraviti infrastrukturu...sve sa eu parama.
I reci, ili cete ostati ovdje ili se vracajte nazad.
I tako u svakoj zemlji do polazista.
Ili ostati kakva god da je drzava ili ici nazad.
Policija zaposliti vise ljudi, vise ucitelja zbog jezika, traziti da to financira eu.
- sinuhe
#7503 Re: Migranti u BiH
Da, svako to sebi objasni na svoj nacin.
-
howdy
#7504 Re: Migranti u BiH
@moonca
Cudim se da pises o stvarima o kojima nemas pojma
Cudim se da pises o stvarima o kojima nemas pojma
- pustopoljina
#7505 Re: Migranti u BiH
7zrakomlat wrote:Onda se izvinjavam, stvarno sam mislio da jesi a i nisam ti jedini to rekao, što će reći da ostavljaš takav dojam, na osnovu "ponuđenih" riješenja nelegalnog prelaska granica i boravka migranata. Nema u njima ništa loše, naravno, ali su jednostavno nemogući za realizaciju, osim u nekom idealnom svijetu, koji ne postoji. Evo npr vezano za dolazeće migrante (što neko dade primjer, Bloo čini mi se)pustopoljina wrote:U zivotu se nisam bavila trollanjem, niti namjeravam.
Koliko si ozbiljna s ovim bila na skali od 1 do 10?Vidjeti sa eu ima li negdje mjesta.
Ako definitivno nema reci im- evo vam tu zemlje komad, evo vam nesto materijala, imati gradjevince i arhitekte da im se pomogne u pravljenju naselja, napraviti infrastrukturu...sve sa eu parama.
Policija zaposliti vise ljudi, vise ucitelja zbog jezika, traziti da to financira eu.
-
moonca
#7506 Re: Migranti u BiH
@howdy
Odgovorm nisi pokazao da znas ishta.

-
zrakomlat
#7507 Re: Migranti u BiH
pustopoljina wrote:7zrakomlat wrote:Onda se izvinjavam, stvarno sam mislio da jesi a i nisam ti jedini to rekao, što će reći da ostavljaš takav dojam, na osnovu "ponuđenih" riješenja nelegalnog prelaska granica i boravka migranata. Nema u njima ništa loše, naravno, ali su jednostavno nemogući za realizaciju, osim u nekom idealnom svijetu, koji ne postoji. Evo npr vezano za dolazeće migrante (što neko dade primjer, Bloo čini mi se)pustopoljina wrote:U zivotu se nisam bavila trollanjem, niti namjeravam.
Konto sam da ćeš reći 10
- pustopoljina
#7508 Re: Migranti u BiH
Pa ne mogu reci 10, ako nisam sigurna da je sto posto izvodivo. Ali u tom smjeru, koliko jest izvodivo- 10
-
moonca
#7509 Re: Migranti u BiH
.ovo mi je -simpaticno..Vidjeti sa eu ima li negdje mjesta.
-
howdy
#7510 Re: Migranti u BiH
moonca wrote:@howdy
Dugogodisnje iskustvo rada sa ovim tvojim sto usput malo podivljaju.
-
zrakomlat
#7511 Re: Migranti u BiH
Ima u Rumunijimoonca wrote:.ovo mi je -simpaticno..Vidjeti sa eu ima li negdje mjesta.![]()
Oni prođu kroz EU (grčka ili mađarska birvaktile) al nije to ta EU.
-
howdy
#7512 Re: Migranti u BiH
Mozda ne bi bilo lose ovim migrantima objasnit da nema na kurcu meda.
-
moonca
#7513 Re: Migranti u BiH
Nisam te pratila- ti imas stav, ja sam izrazila svoje misljenje...howdy wrote:
-
Bodkin
#7514 Re: Migranti u BiH
Nijemoonca wrote:na nash jezik- prelivanje iz shupljeg u prazno...
-
moonca
#7515 Re: Migranti u BiH
ok...Bodkin wrote:Nijemoonca wrote:na nash jezik- prelivanje iz shupljeg u prazno...
-
howdy
#7516 Re: Migranti u BiH
Nema potrebe da ga naturaš kao jedino logicno objasnjenje svega sto se dogadja. Kao malo se uzrujali sto ne mogu gdje hoce i kad hoce.moonca wrote:Nisam te pratila- ti imas stav, ja sam izrazila svoje misljenje...howdy wrote:
- Bloo
- Globalna šefica
#7517 Re: Migranti u BiH
@mooncaBodkin wrote:Nijemoonca wrote:na nash jezik- prelivanje iz shupljeg u prazno...
to bi bilo: talk for talk's sake
-
Bodkin
#7518 Re: Migranti u BiH
Prevedi joj ti trolanje. Ti si dobra sa jezikomBloo wrote:@mooncaBodkin wrote:Nijemoonca wrote:na nash jezik- prelivanje iz shupljeg u prazno...
to bi bilo: talk for talk's sake
- Bloo
- Globalna šefica
#7519 Re: Migranti u BiH
Ne treba njoj prevoditi već animalsu.
Moonca savršeno dobro razumije definiciju na engleskom jeziku.
Trolanje je naravno anglicizam, nemamo odgovarajući pojam na bosanskom (možda i ne treba jer je već ušla u jezik), ali definiciju imamo.
Sviđa mi se definicija preuzeta sa Vukajlije
Trolanje
Trolanje je naravno anglicizam, nemamo odgovarajući pojam na bosanskom (možda i ne treba jer je već ušla u jezik), ali definiciju imamo.
Trolanje
Besmislena aktivnost nekih ljudi (trolova) na internetu. Sastoji se od pisanja izjava koje za cilj imaju izazivanje bujice negativnih komentara, a za posledicu - uništenje bilo kakve normalne rasprave. Jedino što je pri tom smešnije od onih koji se upecaju na ovo, je sam trol koji smatra da je naročito pametno trošiti svoje dragoceno vreme na ovaj vid rekreacije.
Sama reč potiče od francuskog naziva za način ribarenja. Sličnost sa nazivom mitološkog bića je slučajna samo na prvi pogled. Kod nas postoji nešto slično u vidu drljanja, koje se vrši tako što se na udicu okači teža olovica, bez plovka i tako se vuče uz dno rečnog korita dok ne zakači nešto, najčešće za leđa. Zbog uništavanja rečne flore i faune ovo je uglavnom zabranjeno. Prema tome, na srpski bi trolovanje mogli da prevedemo sa drljanje, a trola sa drljadžija (svaka sličnost sa drkadžijom je slučajna samo na prvi pogled).
-
belfy
#7520 Re: Migranti u BiH
i velis suficit sheba drzavu i narod... 'ljebe...pustopoljina wrote:Znaci, ja bukvalno tebi trebam crtati?Bloo wrote:Pa ni ti nikako da shvatiš. Nastavljamo sa hipotetičkim scenarijem.pustopoljina wrote:Pa upravo ti govorim: SAMOREGULACIJA.
Povratna negativna sprega.
Kad je sistem zasicen, idu ukidanja ovog i onog, i manje ih dolazi.
Traze drugu zemlju, prave revoluciju u svojoj.
Dva puta pises, a nikako da shvatis.
Naravno da nema idealnog slucaja.
Dođe do zasićenja, i ukinu se "ovo i ono" (šta god da je to). U jednom momentuI imaš određeni suficit tih ljudi za koje više nemaš sredstava inače ćeš bankrotirati kao država. A i domicilno stanovništvo prijeti da pravi revoluciju u vlastitoj državi jer se ne slaže sa potrošnjom novaca od poreza, jer očekuju da kroz harač koji plaćaju državi vide bolje ceste.
A ti ljudi su već na teritoriji tvoje države.
Gdje ih vraćaš, šta radiš sa njima?
Ok?
Kad se pojavi suficit i prijeti kolaps. Ukidas socijalna davanja. Svima. Domicilno stanovnistvo se buni. Eventualno smjena vlade u vise desnu. Koja svejedno ne moze nikog otjerati. Stvara se klima za sikanu. Novi vise ne dolaze, nisu ludi. Stari ili ostaju i cekaju bolja vremena ili traze dalje ili se vracaju.
De mi sad objasni:
Koja je svrha ovog hipotetickog scenarija?
I zasto ja tebi moram pisati koje ekonomske mjere drzava moze poduzeti u slucaju da joj prijeti kolaps socijalnog sistema?
Ti to znas. Kao i ja.
Na svijetu postoje i zemlje sa manje socijalnih davanja...ni u jednom hipotetskom scenariju nije ugrozena drzava, nego nacin zivota.
A znamo po sebi, da se to dugo moze trpiti.
I sta...mozda u nekom trenu poljska bude obećana zemlja...mozda brazil. Stvari se mijenjaju, to je normalno.
Lijepo je zivjeti u zemlji u kojoj se zapravo bas i ne moras brinuti ako ostanes bez posla, ostavite covjek sa troje djece...hoces studirati, a nemas para...sve je to lijepo, ali nije pod moranje.
Tako ja to vidim.
Ovdje su ljudi birali plave, jer kao oni su za malog covjeka, a protiv silnih migranata. Birali da sacuvaju "svoj nacin zivota"
Dosli plavi i smanjili pare za nezaposlene, jos za nesto...ukinuli pomoc za stanovanje vecini i reducirali broj zaposlenih (austrijanaca) koji su radili po tim kampovima i organizacijama sa migrantima, uveli radni dan od 12 sati za gastro.
A vecina biraca plavih su oni po socijalnim stanovima plus truHli bogatasi (al' oni imaju koristi).
Ja ne bih kukala zbog urusavanja socijalnog sistema, nego gledala malo sire i gledala da se prilagodim.
- insomnia78
#7521 Re: Migranti u BiH
Opet ti FrancuziBloo wrote:Ne treba njoj prevoditi već animalsu.
TrolanjeBesmislena aktivnost nekih ljudi (trolova) na internetu. Sastoji se od pisanja izjava koje za cilj imaju izazivanje bujice negativnih komentara, a za posledicu - uništenje bilo kakve normalne rasprave. Jedino što je pri tom smešnije od onih koji se upecaju na ovo, je sam trol koji smatra da je naročito pametno trošiti svoje dragoceno vreme na ovaj vid rekreacije.
Sama reč potiče od francuskog naziva za način ribarenja. Sličnost sa nazivom mitološkog bića je slučajna samo na prvi pogled. Kod nas postoji nešto slično u vidu drljanja, koje se vrši tako što se na udicu okači teža olovica, bez plovka i tako se vuče uz dno rečnog korita dok ne zakači nešto, najčešće za leđa. Zbog uništavanja rečne flore i faune ovo je uglavnom zabranjeno. Prema tome, na srpski bi trolovanje mogli da prevedemo sa drljanje, a trola sa drljadžija (svaka sličnost sa drkadžijom je slučajna samo na prvi pogled).
- Bloo
- Globalna šefica
#7522 Re: Migranti u BiH
Nekako simbolično....jel da ....bagetu?insomnia78 wrote:Opet ti FrancuziBloo wrote:Ne treba njoj prevoditi već animalsu.
TrolanjeBesmislena aktivnost nekih ljudi (trolova) na internetu. Sastoji se od pisanja izjava koje za cilj imaju izazivanje bujice negativnih komentara, a za posledicu - uništenje bilo kakve normalne rasprave. Jedino što je pri tom smešnije od onih koji se upecaju na ovo, je sam trol koji smatra da je naročito pametno trošiti svoje dragoceno vreme na ovaj vid rekreacije.
- pustopoljina
#7523 Re: Migranti u BiH
Pozdrav, padobranac
To ti je taj strucni jezik od bloo
Suficit migranata na drzavnom teretu.
- insomnia78
#7524 Re: Migranti u BiH
Jamais bonbončićuBloo wrote: Nekako simbolično....jel da ....bagetu?
- Bloo
- Globalna šefica
#7525 Re: Migranti u BiH
Pa mogli smo iskoristiti i "tvoj izraz" zasićenje.pustopoljina wrote:Pozdrav, padobranac
I jedno i drugo je dehumanizirajuće...ali poenta je ista.