Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bodkin

#7501 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote:
hAZNADAR wrote: Jedno je sigurno - danas smijes kritikovati i vlast i drzavu, mozes biti direktor ako si clan jedne od najmanje cetiri razlicite stranke, mozes takodjer biti i cin u vojsci bez obzira na politicko opredjeljenje, medij smije objaviti sta zeli bez politicke cenzure, sve su informacije svima dostupne o svemu, ...... da ima stranackog nepotizma - ima, da ti to pomaze tu i tamo - on jest - ali i to se na izborima da promijeniti.
Ti bas veze nemas o ovoj drzavi i drustvu. :-)
Sta kze, tu i tamo stranacki nepotizam pomogne :D pa to je understatement i za svecku iz koje pise
hAZNADAR

#7502 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

_BataZiv_0809 wrote:
hAZNADAR wrote: Jedno je sigurno - danas smijes kritikovati i vlast i drzavu, mozes biti direktor ako si clan jedne od najmanje cetiri razlicite stranke, mozes takodjer biti i cin u vojsci bez obzira na politicko opredjeljenje, medij smije objaviti sta zeli bez politicke cenzure, sve su informacije svima dostupne o svemu, ...... da ima stranackog nepotizma - ima, da ti to pomaze tu i tamo - on jest - ali i to se na izborima da promijeniti.
U Banjaluci je nekada sve drzao SDS, danas preuzeo uglavnom SNSD(znaci moze se izborima), ali ima i dalje SDS, PDP,.. na kljucnim pozicijama. U Sarajevu neznam ali nije valjda da stvarno SDA jedino i samo SDA drzi sve kljucne pozicije u svim sektorima?
O slobodi medija valjda ne treba raspravljati posto su na internetu dostupne i tu se niko ne stedi. Jos nesto?
supercali

#7503 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Poredis vrijeme sa internetom i vrijeme bez interneta
Super
Ma bosna je bolja i od amerike iz 1970 sad imamo mobitele oni nisu imali
hAZNADAR

#7504 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:

Jarane iz svecke pises traktate o jugoslaviji i jugoslovenima, zemlji koja je umrla prije 25 godina, i ljudima koji ni tad, a jos manje danas ista odlucuju.

Evo, ubijedio si i Dozera i Batu i cijeli forum da je bila kita od drzave gdje je bila turnocenzura, svaki gradjanin imao po jednog da ga prati sto radi za drzavu, i srbi sve mogli dok drugi nisu nista. Jel ti lakse sad?

Mani me te suplje. Pitam jos jednom

Da li danas postoji ijedna drzava u svijetu koja je po vasem ukusu, ili drugacije receno drzava sa uredjenjem i sistemom kakvog zelite u BiH?

Jeli Svedska, Amerika, Irska, Kuba,....? Samo navedi. Bilo sta nalik YU ozbiljnoj civilizaciji pa da vidimo kako je to moguce postici.
Bodkin

#7505 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
Bodkin wrote:

Jarane iz svecke pises traktate o jugoslaviji i jugoslovenima, zemlji koja je umrla prije 25 godina, i ljudima koji ni tad, a jos manje danas ista odlucuju.

Evo, ubijedio si i Dozera i Batu i cijeli forum da je bila kita od drzave gdje je bila turnocenzura, svaki gradjanin imao po jednog da ga prati sto radi za drzavu, i srbi sve mogli dok drugi nisu nista. Jel ti lakse sad?

Mani me te suplje. Pitam jos jednom

Da li danas postoji ijedna drzava u svijetu koja je po vasem ukusu, ili drugacije receno drzava sa uredjenjem i sistemom kakvog zelite u BiH?

Jeli Svedska, Amerika, Irska, Kuba,....? Samo navedi. Bilo sta nalik YU ozbiljnoj civilizaciji pa da vidimo kako je to moguce postici.
Miks s.koreje i cada. Radi se na tome. Tonemo svake godine sublje i dublje. Do 2025 ce se postici, a ti ces i dalje pisati o jugoslovenima i kako je jugoslavija kita bila
animals

#7506 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by animals »

Bodkin wrote:
Miks s.koreje i cada. Radi se na tome. Tonemo svake godine sublje i dublje. Do 2020 ce se postici
Ne brini se , doci ce opet partizani i napraviti ljepsu, bolju i stariju...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7507 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

hAZNADAR wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
U Banjaluci je nekada sve drzao SDS, danas preuzeo uglavnom SNSD(znaci moze se izborima), ali ima i dalje SDS, PDP,.. na kljucnim pozicijama. U Sarajevu neznam ali nije valjda da stvarno SDA jedino i samo SDA drzi sve kljucne pozicije u svim sektorima?
O slobodi medija valjda ne treba raspravljati posto su na internetu dostupne i tu se niko ne stedi. Jos nesto?
Stay tuned, veceras nekad kasnije odgovorim ako stignem.
hAZNADAR

#7508 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:
Miks s.koreje i cada. Radi se na tome. Tonemo svake godine sublje i dublje. Do 2025 ce se postici, a ti ces i dalje pisati o jugoslovenima i kako je jugoslavija kita bila
Jel mozes odgovoriti ozbiljno ili ne? Koja svrha hvale bivse drzave koja se vratiti nece? Osim dusevna hrana vjecitim zrtvama od strane neemancipovane vecine?

Ima li u svijetu danas ista slicno Jugi nekada - pa da barem imamo neki cilj, neku zelju?
Bodkin

#7509 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bodkin »

animals wrote:
Bodkin wrote:
Miks s.koreje i cada. Radi se na tome. Tonemo svake godine sublje i dublje. Do 2020 ce se postici
Taman da u austriji imaju o cemu piskarati
animals

#7510 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by animals »

Bodkin wrote:
animals wrote:
Bodkin wrote:
Ili ce udba da nas tamani opet ko u stara dobra vremena...
Fudo387

#7511 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

hAZNADAR wrote:
Bodkin wrote:
Jel mozes odgovoriti ozbiljno ili ne? Koja svrha hvale bivse drzave koja se vratiti nece? Osim dusevna hrana vjecitim zrtvama od strane neemancipovane vecine?

Ima li u svijetu danas ista slicno Jugi nekada - pa da barem imamo neki cilj, neku zelju?
Ima slicno, kako nema...
Banglades.
Connaisseur Karlin

#7512 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Connaisseur Karlin »

animals wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
pa tako svaka drzava u svijetu kontorlirla njene gradjane :D

sjasi vise sa Juge covjece :-)
Zasto ti pricas o Jugoslaviji, a nikad nisi zivjela u njoj...
ja sam zivio i znam sta je bila...
rim jer mi je cjef :oops:

mojim rodtieljim je bilo odlicno u Jugi, jer su bili dio elite, koju haZNADAR mrzi iz dubine duse ,

a ti si pisao , da si otisao iz Juge nekoliko ogdina prije rata :D pff sto otisao iz Juge ha aha :oops:
Bodkin

#7513 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
Bodkin wrote:

Ista kao i od pljuvanja, a i ja ja je nigdje nisam hvalio svakako. Samo ismijavam ova retardirana poredjenja.

Nema nista slicno. Onakva nije mogla opstati ali i da je reformirana, licila bi na tu gdje si ti trenutno samo naravno manje bogata. Ali nema svrhe trositi vrijeme objasnjavajuci nekome ko ekonomsku stranu i ne vidi ili ne zivi u bosni vec 20 godina
Bodkin

#7514 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bodkin »

animals wrote:
Bodkin wrote:
Ako nadju ustasko-cetnicku dijasporu mozda. Puna je austrija svakako
animals

#7515 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by animals »

animals wrote:
pa tako svaka drzava u svijetu kontorlirla njene gradjane :D

sjasi vise sa Juge covjece :-)

mojim rodtieljim je bilo odlicno u Jugi, jer su bili dio elite, koju haZNADAR mrzi iz dubine duse ,

a ti si pisao , da si otisao iz Juge nekoliko ogdina prije rata :D pff sto otisao iz Juge ha aha :oops:
Bila dobra samo za elitu, zato sam i otisao..
iako i danas postoji slicna elita..po tome se nije daleko odmaklo..
elite se samo smjenjuju...
curo, ja sam zivio 20 god u toj Jugoslaviji...
ne mrzim je jer je dio moje mladosti, i meni kao dijetetu je bilo lijepo...
bez obzira na sve..
ali kad sam skolu zavrsio 87, svatio sam da je to beznadje,
i za mlade ljude, nema dalje...
ili idi vani ili se utopi u beznadju...
Last edited by animals on 16/03/2018 18:44, edited 2 times in total.
animals

#7516 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by animals »

Bodkin wrote:
animals wrote:
Bodkin wrote:
Ako nadju ustasko-cetnicku dijasporu mozda. Puna je austrija svakako
problem je sto su samo ustasku ganjali..
a cetnike nisu dirali..
jao_situacije

#7517 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by jao_situacije »

jah reformirati
vidimo kako balkanci vole reforme

a đikane da i ne spominjemo
Connaisseur Karlin

#7518 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

animals wrote:
animals wrote:

Bila dobra samo za elitu, zato sam i otisao..
curo, ja sam zivio 20 god u toj Jugoslaviji...
ne mrzim je jer je dio moje mladosti, i meni kao dijetetu je bilo lijepo...
bez obzira na sve..
ali kad sam skolu zavrsio 87, svatio sam da je to beznadje,
i za mlade ljude, nema dalje...
ili idi vani ili se utopi u beznadju...
ali tvoji roditelji, da li su bili dio gastarbjtera ili jesu :) mnogim je bilo dobro 6otih i 70tih, a drugi su emigrirali :)

Shvati, u svakoj drzavi nekom bude lijepo ili ne :)

Juga nije bila zlatna, radi lose ekonomije i optecernosti prolsosti, a sve ostalo je bilo potpuno boljle od mnogih drzava svijeta sirom svijeta
animals

#7519 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by animals »

Nisu moji bili gastarbajteri...
ja sam prvi iz moje obitelji, koji je otisao vani..
niti su bili elita..
obicni, siromasni... kakvi je bilo najvise u Jugoslaviji...
animals

#7520 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by animals »

Ne kazem da je bila toliko losa..
ali bolja od istoka, a losija od zapada...
takva je bila situacija na svjetskoj mapi...
odrzavala se samo zahvaljujuci sto su je Ameri vidjeli kao protutezu Rusima..
Connaisseur Karlin

#7521 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

animals wrote:Ne kazem da je bila toliko losa..
Zasto je bila losija od Zapada , ako oduzemo pricu o krahu i ekonomiji 80tih :)

Sto to Juga nije imala za normlana zivot njenih gradjana :)
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#7522 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by sabina1 »

hAZNADAR wrote: Bivsa YU jeste u nekim segmentima bila bolja nego ovo danas, ali je to imalo svoju cijenu i nije za poredjenja.
Nemam običaj replicirati neozbiljnim forumašima.

Pišete gluposti koje me iskreno - ne zanimaju , pa molim vas nemojte citirati moje postove jer ne želim na njih odgovarati a pogotovo ne želim da to izgleda kako vam zbog nedostatka argumenata nisam replicirala - ponavljam ne želim replicirati na gore citirane budaleštine i slično.

Mnogo vam hvala na razumijevanju.
Lijep pozdrav. :thumbup:
radostan dan

#7523 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

I sta kaze rodjak, danas svako selo ima asfalt...
Ranije veca sela imala bar cetvorogodisnju skolu, dom kulture, mjesnu kancelariju, prodavnicu, zadrugu, otkupnu stanicu ...sve vrvilo od ljudi i djece, zvukova stoke u torovima, kosenja trave, oranja zemlje, djecije graje...
Sad pustinja, napusteni objekti, kao u onim vesternima...samo vjetar goni balu po sredini puta.

Ima asfalt... :mrgreen:
animals

#7524 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by animals »

Nista nije imala...
ni benzina ni kave, ni deterdjenta..
i ono najbitnije, zivjelo se nerentabilno...
i niko je nije zelio, osim Srba naravno, jer su imali vjekovni san...
svi Srbi u jednoj drzavi...
Connaisseur Karlin

#7525 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

animals wrote:

Nista nije imala...
ni benzina ni kave, ni deterdjenta..
i ono najbitnije, zivjelo se nerentabilno...
i niko je nije zelio, osim Srba naravno, jer su imali vjekovni san...
svi Srbi u jednoj drzavi...
pa to je bilo privremeno i druga polovina 80tih :)

sto je bilo nerentabilno, ne kuzim

da vidis moje susdjestvo i kuce, mamma mia, od cega nparavise takve kuce :-D
Post Reply