Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
selma 83

#7501 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by selma 83 »

DrugaGimnazija wrote:
problemnatravunu wrote: A nije jedina raskrsnica gdje je tako, semafor se stavlja gdje se stigne jer stranačke firme beru pare, a nema istinske analize prometa i protoka , pa da opravda isti, bilo sa aspekta protoka, ili sa aspekta sigurnosti!
Razmišljam o tom mostu, zar nije ta ulica u početku projekta da se širi na 4 trake, to znači da taj most ili ostaviti kakav jeste, ili odmah ići sa novim, širim, za 4 trake plus trotoar!
Meni se čini mrka kapa, ali da vidimo kad ugrije! :mrgreen:
Ovdje vise nece biti most, jer ce se raditi regulacija Miljacke. Novi most ce biti nekih 200m nize (zapadnije).
e pa objasni ,šta će tu onda biti, i kuda će ta cesta ići na taj novi most :sad: , nisu Austro-ugari džaba tu stavili most 1907. godine. jer je prava. i plus ima ovdje jedan koji piše da će se Miljacka nekud skenuti ,kuda :?:
DrugaGimnazija

#7502 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DrugaGimnazija »

Miljacka ce ici otprilike ovako:

Image
problemnatravunu

#7503 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by problemnatravunu »

dadoka84

#7504 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dadoka84 »

Pola semafora u gradu je totalno nepotrebno, postavljeno na pogrešno mjesto, intervali nisu usklađeni i samo usporavaju saobraćaj. Mi u 2019 godini nemamo sistem za upravljanje saobraćajem... makar danas to nije teško uraditi. Al naši ljudi nisu napravljeni da razmišljaju. Bolje da to neko drugi za njih radi. Postavljanje senzora za semafor nam je misaona imenica. Djeca u osnovnoj školi se danas igraju sa takvom tehnologijom. :-?
Qler

#7505 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Qler »

Mi u 2019 imamo kretene koji ne znaju da voze za volanom, i zato na svaki semafor stanes. Da idu 60km/h uredno bi sve teklo kako treba, ali jok, ono napenali 40km/h i jebe 2000 auta iza sebe....
Dope_Man

#7506 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Dope_Man »

Qler wrote:Mi u 2019 imamo kretene koji ne znaju da voze za volanom, i zato na svaki semafor stanes. Da idu 60km/h uredno bi sve teklo kako treba, ali jok, ono napenali 40km/h i jebe 2000 auta iza sebe....
:thumbup: Upravo. Veci su ovi problem nego ikakav semafor u gradu.

Bar na glavnoj je moguce voziti po valu (osim u periodima kada ga shebu iz nekog razloga ali generalno je moguce) i realno doci od Ilidze do Bascarsije uz maksimalno par zaustavljanja zbog saobracaja. Ali zbog kolicine debila koji voze 30-40 izmedju dva semafora obicno se staje na svakom, ili svako drugom u najboljem slucaju. Naglasavam kolicinu, jer ih je obicno dovoljno da zaglave sve tri trake pa ne mozes obici koliko god se trudio.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#7507 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

dadoka84 wrote:Pola semafora u gradu je totalno nepotrebno, postavljeno na pogrešno mjesto, intervali nisu usklađeni i samo usporavaju saobraćaj. Mi u 2019 godini nemamo sistem za upravljanje saobraćajem... makar danas to nije teško uraditi. Al naši ljudi nisu napravljeni da razmišljaju. Bolje da to neko drugi za njih radi. Postavljanje senzora za semafor nam je misaona imenica. Djeca u osnovnoj školi se danas igraju sa takvom tehnologijom. :-?
Mozda se igraju sa sistemom koji je pouzdan 1 sat

Ozbiljna scada kosta mnogo, agilnost u sabracaju i smanjenje bespotrebnog vozanja kosta nista
insaneinthebrain

#7508 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by insaneinthebrain »

nisu samo kod nas rupe problem, evo primjer svjetske metropole a cesta katastrofa

Thorgerson

#7509 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

dadoka84 wrote:Pola semafora u gradu je totalno nepotrebno, postavljeno na pogrešno mjesto, intervali nisu usklađeni i samo usporavaju saobraćaj. Mi u 2019 godini nemamo sistem za upravljanje saobraćajem... makar danas to nije teško uraditi. Al naši ljudi nisu napravljeni da razmišljaju. Bolje da to neko drugi za njih radi. Postavljanje senzora za semafor nam je misaona imenica. Djeca u osnovnoj školi se danas igraju sa takvom tehnologijom. :-?
Tokom ove godine bi trebalo da se krene u realizaciju projekta uvođenje ITS-a i automatskog upravljanja saobraćajem. To je Vlada najavila.

Inace ITS znaci Inteligentni transportni sistemi i glavni zadatak mu je optimizacija saobraćaja.

A to podrazumijeva:
Inteligentni sistemi adaptabilnog upravljanja raskrsnicama
Sistem video nadzora saobraćajnica
Sistemi za prepoznavanje tablica (ANPR)
Sistemi promenljive saobraćajne signalizacije (VMS)
Sistemi za brojanje i detekciju saobraćaja
Logovan

#7510 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

insaneinthebrain wrote:nisu samo kod nas rupe problem, evo primjer svjetske metropole a cesta katastrofa

Ovo isto ono kad Nefić i Nefići kažu da i u New Yorku ima pljački i ubistava, oni se ne mogu izboriti, a ne mi. :oops:
dadoka84

#7511 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dadoka84 »

Thorgerson wrote:
Tokom ove godine bi trebalo da se krene u realizaciju projekta uvođenje ITS-a i automatskog upravljanja saobraćajem. To je Vlada najavila.

Inace ITS znaci Inteligentni transportni sistemi i glavni zadatak mu je optimizacija saobraćaja.

A to podrazumijeva:
Inteligentni sistemi adaptabilnog upravljanja raskrsnicama
Sistem video nadzora saobraćajnica
Sistemi za prepoznavanje tablica (ANPR)
Sistemi promenljive saobraćajne signalizacije (VMS)
Sistemi za brojanje i detekciju saobraćaja
Ta ti je za muštuluka ako ne slažu.
mayab

#7512 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mayab »

Logovan wrote:
insaneinthebrain wrote:nisu samo kod nas rupe problem, evo primjer svjetske metropole a cesta katastrofa

Ovo isto ono kad Nefić i Nefići kažu da i u New Yorku ima pljački i ubistava, oni se ne mogu izboriti, a ne mi. :oops:
Pratim biciklizam, i vidim da i po naprednom "zapadu" ima svega, evo prosli vikend bila trka u Valenciji, svakakvih , iskrpanih cesta braćo moja, isto Pariz, Rim, Belgija .....mislim ne branim nase lopove i uhljupe ni malo, da se razumijemo!!
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7513 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _BataZiv_0809 »

Svugdje ima svega, ali u konacnici kod njih su to ekscesi, kod nas normalna pojava.
JavierBosnia

#7514 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JavierBosnia »

Fazon je sto oni to uhvate da je propalo, snime, to je kroz par dana sanirano i u funkciji normalno, jer je saobracaj kod njih drugaciji, puno ih je vise i slicno
Kod nas to stoji i stoji, i samo gore bude
selma 83

#7515 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by selma 83 »

DrugaGimnazija wrote:Miljacka ce ici otprilike ovako:

Image
ok, ali vidi ovo je priroda načinila i ima veliki značaj ova krivina i to dvije, kao što vidiš tu se Miljacka usporava, a ne treba se prirodi nametati... :) a i ljepše je ovako, nek srede most i ćao.
DrugaGimnazija

#7516 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DrugaGimnazija »

selma 83 wrote:ok, ali vidi ovo je priroda načinila i ima veliki značaj ova krivina i to dvije, kao što vidiš tu se Miljacka usporava, a ne treba se prirodi nametati... :) a i ljepše je ovako, nek srede most i ćao.
Mislim da ljudi kojima je to struka ipak znaju bolje od nas, ali evo njihove stranice, pa im proslijedi ovu tvoju analizu: http://www.voda.ba/. Mozda uvide svoje greske i promijene planove.
;-)
So What!

#7517 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Spreman novac za tunel Kobilja Glava
Image

Za gradnju druge dionice Prve transverzale, saobraćajnice koja bi trebala povezati centar grada s Vogošćom i Koridorom 5C, Vlada Federacije BiH odobrila je 35 miliona maraka.

Kako je za rekao Selmir Kovač, direktor Direkcije za puteve KS, radi se o tunelu Kobilja Glava, kojim će se povezati naselja Bare i Hotonj.

Kovač je istaknuo da će se 31 milion KM investirati u gradnju, dok će četiri miliona biti utrošena za rješavanje imovinskopravnih odnosa.

''Osim toga, od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) dobit ćemo 35 miliona eura tako da imamo skoro zatvorenu finansijsku konstrukciju za tunel'', rekao je Kovač.

Istaknuo je da će ubrzano raditi na rješavanju imovinskopravnih odnosa kako bi se tunel mogao što prije početi graditi.

Dok se to ne riješi, kazao je, ne mogu početi graditi. Trenutno su radnici angažirani na rješavanju ulaznog i izlaznog portala iz tunela.

''Zavod za izgradnju KS rješava imovinskopravne odnose i dobar dio je već riješio. Čim se to završi, slijedi raspisivanje konkursa za izbor izvođača radova koji će graditi tunel. Već imamo spreman tender, a s obzirom na to da se finansira sredstvima EBRD-a, može se raspisati prije izdavanja građevinske dozvole'', rekao je Kovač.
SA-C
selma 83

#7518 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by selma 83 »

DrugaGimnazija wrote:
selma 83 wrote:ok, ali vidi ovo je priroda načinila i ima veliki značaj ova krivina i to dvije, kao što vidiš tu se Miljacka usporava, a ne treba se prirodi nametati... :) a i ljepše je ovako, nek srede most i ćao.
Mislim da ljudi kojima je to struka ipak znaju bolje od nas, ali evo njihove stranice, pa im proslijedi ovu tvoju analizu: http://www.voda.ba/. Mozda uvide svoje greske i promijene planove.
;-)
ok, nema svađe, jer evo ja ti odmah mogu reći da oni to nikad ali baš nikad neće odraditi. samo prića. ja se nadam da će spojiti Boljakovo i Safeta Zajke sa Alipašinom. Rade, pa eto to će i biti. ali niz stvari se slobodno ne nadajte. Svi ovdje. ja kažem čovjeku da nema ništa od proširenja Džemala Bijedića , da je i to samo priča. napade me frajer, biće!, evo ga!, kreće na jesen!. pa ?. šta bi?. nothing. pa i ovo kopanje pored ptt inžinjering :skoljka: . bez ljutnje.
Hajvan

#7519 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajvan »

Sarajevo je propali grad.

Bez ljutnje.

Cinjenica, jbg.
So What!

#7520 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Izgradnja IX transverzale
Image

Projektom je predviđena izgradnja IX transverzale sa rekonstrukcijom postojećih raskrsnica i ulica Džemala Bijedića i Safeta Zajke.

Podrazumijeva izgradnju saobraćajnice sa po dvije trake u oba smjera dužine 450 metara, izgradnju nadvožnjaka preko šest kolosijeka željezničke pruge dužine 150 metara, kao i rekonstrukciju postojeće raskrsnice u ulici Safeta Zajke i njeno pretvaranje u kružni tok, uključujući pothodnike za pješake.

Projekt finansiraju Kanton Sarajevo putem Ministarstva saobraćaja-Direkcije za puteve i Općina Novi Grad. Ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosi 9.742.831 KM.

Rok za završetak ovog dijela radova je maj 2019. godine.

SA-C
selma 83

#7521 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by selma 83 »

So What! wrote:Izgradnja IX transverzale
Image

Projektom je predviđena izgradnja IX transverzale sa rekonstrukcijom postojećih raskrsnica i ulica Džemala Bijedića i Safeta Zajke.

Podrazumijeva izgradnju saobraćajnice sa po dvije trake u oba smjera dužine 450 metara, izgradnju nadvožnjaka preko šest kolosijeka željezničke pruge dužine 150 metara, kao i rekonstrukciju postojeće raskrsnice u ulici Safeta Zajke i njeno pretvaranje u kružni tok, uključujući pothodnike za pješake.

Projekt finansiraju Kanton Sarajevo putem Ministarstva saobraćaja-Direkcije za puteve i Općina Novi Grad. Ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosi 9.742.831 KM.

Rok za završetak ovog dijela radova je maj 2019. godine.

SA-C
ovo je velika sreća za nas iza pruge. mada sad se ja od žiša spustim preko kružnog u briješću, za 8 minuta do stupa ,pa onda neđarići, dobrinja gdje god. ali ovo skraćenje na kvadrat ;-) :)
noviclan

#7522 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by noviclan »

Tragikomična situacija u centru Sarajeva: Pogledajte kako radnici "krpe" rupe na cesti
http://www.klix.ba/clanak/190215104

Bitno je samo da se dooobro ugaza
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#7523 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

asfaltne baze ne rade zimi ,to je neka smjesa koju zovu ''hladni asfalt'' i koja je samo privremeno rjesenje do proljeca.
JavierBosnia

#7524 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JavierBosnia »

bitanga_sa_otesa wrote:asfaltne baze ne rade zimi ,to je neka smjesa koju zovu ''hladni asfalt'' i koja je samo privremeno rjesenje do proljeca.
A na proljece ce uraditi kompletnu rekonstrukciju i prosiriti saobracajnicu kod mosta.. ahaa
Na proljece ce biti isto, samo mozda druga smjesa
DrugaGimnazija

#7525 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DrugaGimnazija »

selma 83 wrote:ok, nema svađe, jer evo ja ti odmah mogu reći da oni to nikad ali baš nikad neće odraditi. samo prića. ja se nadam da će spojiti Boljakovo i Safeta Zajke sa Alipašinom. Rade, pa eto to će i biti. ali niz stvari se slobodno ne nadajte. Svi ovdje. ja kažem čovjeku da nema ništa od proširenja Džemala Bijedića , da je i to samo priča. napade me frajer, biće!, evo ga!, kreće na jesen!. pa ?. šta bi?. nothing. pa i ovo kopanje pored ptt inžinjering :skoljka: . bez ljutnje.
Nema ljutnje. :-D

Prosirenje Dzemala Bijedica ide u isti kos kao i radovi na I transverzali kod Sipa, tramvaj do Hrasnice i spoj V kod Bosmala - predizborna suplja. Jedino sto se stvarno radi je IX, ali i to ce potrajati jer se planira kruzni tok velicine onog novog u Hrasnom, a tome je trebalo 2-3 godine da se napravi.
Post Reply