Srednjovjekovna Bosna
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Tkd
#751 Re: Srednjovjekovna Bosna
I okle onda Hrvat u BiH, a rođen u BiH. Nije li on bosanski Hrvat ?
BOŠNJAK
BOŠNJAK
-
Menkic1235
#752 Re: Srednjovjekovna Bosna
Tkd wrote:I okle onda Hrvat u BiH, a rođen u BiH. Nije li on bosanski Hrvat ?
Joj ti si bas glup ko tocak u p...m!
Ne nije! On je Bosanac katolik ili Bosnjak katolicke vjere (u etnickom smislu) u nacionalnom je onako kako se osjeca.. Sad bi ti samarcinu opalio.... Kako su nasa braca po krvi postali onda Hrvati u nacionalnom smislu? Evo kako u 19. vijeku laganini su ih poceli saltati :
Fra. Antun Knezevic (1834.- 1889.)

Clanak u listu Bosanski prijatelj iz 1870. godine
"Neke nase komsije vrlo se ljute, sto se dicimo i ponosimo nasim starim imenom, jezikom i obicajima i sto pod zivu glavu necemo da prigrlimo njihovo ime za oznaku narodnosti i jezika. U napadajima na nas slozne su nase komsije, koje cemo, da se bolje razumijemo, nazvati Jovo i Ivo. No i jedan i drugi trazi od nas nesto drugo, jer izmedju sebe ne mogu – o zivu glavu – da se sloze. Prijatelj Jovo p...orucuje nam, da uzmemo njegovo ime, a prijatelj Ivo veli, jok Bosnjace, ti si moj i moras prigrliti moje ime“. Potegni tamo, potegni amo, a sve bez nasega pitanja. Od same ljubavi, a zbog svoje beskrajne svadje, prijatelji bi nas upravo raskinuli; da se nijesmo vec odavna tome priucili, mi bi se morali od cuda kameniti kao kulasinsko dijete. Al‘ ovako, kako stvari stoje, zapitacemo nase prijatelje, koji se bave perom i stampom: za sto se tako svadjate za nas, kad dobro znadete, da je Bosnjak od starine privikao diciti se jezikom i zvati se imenom svojim, da se vjerno drzi tradicija i uspomena svojih djedova. Slavni tarih (istorija) nase mile domovine sjeca nas onih vremena, kada se je nasa domaca vlastela u svakoj prigodi jasno i otvoreno izrazila o svojoj narodnosti, nazivajuci se ponosnim i junackim imenom Bosnjak. Gledamo na mnoge dokumente domacih spisatelja iz proslih vjekova, u kojima se uvijek spominje nase pravo narodno ime Bosnjak, a to su oni razlozi zbog kojih se i mi, kao njihovi zahvalni i vijerni potomci zovemo slavnim imenom Bosnjak. Od toga necemo niti smijemo otstupiti, toga cemo se imena drzati vijerno i stalno.“ Mi se ponosimo time, da je upravo nas jezik, a iz nase otadzbine uzet za osnovu knjizevnog jezika nasih komsija Srba i Hrvata. Glasoviti jezikoslovci Vuk Karadzic, Dancic, pa Ljudevit Gaj prenijeli su nas lijepi jezik u knjizevnost obaju recenih naroda, te ga prozvase kako su oni hotjeli jedni srpskim a drugi hrvatskim, a o nama nigdje ni spomena. Mi sigurno imamo prava diciti se, sto se nasim jezikom sluze danas u knjizevnosti nasi prijatelji Jovo i Ivo, a to ce nam bar svak priznati. Ali mi nikako ne razumijemo, zasto naziv, sto su ga oni nasem jeziku po svojoj volji, a bez naseg pitanja dali, sada nama po sto po to hoce da nametnu, pa nam cak brane, da mi u nasoj vlastitoj kuci svoj jezik oznacujemo imenom naseg naroda. To je slicno, kad bi nasem djetetu neko drugi po svojoj volji ime nadio. Tako postupanje i taj zahtjev mi ne odobravamo i nijesmo nikako kail. Ali cast i postenje obodvojici nasih prijatelja, Srbu i Hrvatu. Mi njihovu narodnost ne preziremo, mi na njiha krivim okom ne gledamo, mi nikad necemo zanijekati, da nijesmo od jugoslovenskog plemena, vec bas hocemo, da svakome jasno dokazemo, da smo mi Bosnjaci na prvom stepenu toga slavnoga roda. Ali uvijek ostajemo Bosnjaci kao sto su nam bili i pradjedovi i nista drugo. Dakle nek se dobro ogledaju po zemlji nasa braca, koji toliko stoljeca u Bosni i Hercegovini stanuju i zivu, a hoce da su Srbi ili Hrvati. Neka ovo lijepo prouce i promozgaju."
"
Clanak u listu Bosanski prijatelj iz 1877. godine
Nu ako nam je zao na Madjare, mnogo nam je zalije na njeku - cast i postenje pravednima - jednokrvnu bracu Srbe i Hrvate. Od ovih jedni nam rascijepise Bosnu i Bosnjake, te rekose da je Bosna do Vrbasa Srbija, a Bosnjaci Srbi; od Vrbasa pako Hrvatska i Hrvati; drugi da su u cijeloj Bosni samo Srbi, docim cetvrti proglasise da su zgoljni Hrvati. Ovako dakle Bosna ponosna i Bosnjaci na glasu junaci kod ovakvih samo su prazna imena, izmisljena od njekih zanesanjakah..."
- Tkd
#753 Re: Srednjovjekovna Bosna
I ja bih volio da mi hoćeš krenuti udariti šamar, da ostaneš bez ruka
Osjećam se kao Turčin.
Što onda svi sebe nazivaju Hrvatima, a ne bošnjak katoličke vjere.
Osjećam se kao Turčin.
-
Menkic1235
#754 Re: Srednjovjekovna Bosna
Pa zato sto se tako osjecaju. I ti se osjecas kao Turcin i ti mozes biti Turcin u nacionalnom smislu isto kao Efendija Ceric ali ne i po etnickom jer etniju ne biras. Mozes smao biti poturica ali pravi Turci (nacionalisti) te nikada nece prihvatiti u svoj rod OSIM:Tkd wrote:I ja bih volio da mi hoćeš krenuti udariti šamar, da ostaneš bez ruka![]()
![]()
Osjećam se kao Turčin.![]()
Ako odes u Tursku i promjenis svoje prezime u Tursko prezime te sluzis redovno njihovu vojsku onda ce mozda tvoje djete kada zaboravi svoj jezik biti prihvacen kao Turcin.
Taj ideoloski fenomen "Poturice" je Mesa Selimovic opisao vrlo dobro:
A mi nismo niciji, uvijek smo na nekoj medi, uvijek neciji miraz. Zar je onda cudno što smo siromašni? Stoljecima mi se tražimo i prepoznajemo, uskoro necemo znati ni tko smo, zaboravljamo vec da nešto i hocemo, drugi nam cine cast da idemo pod njihovom zastavom jer svoje nemamo, mame nas kad smo potrebni a odbacuju kad odslužimo, najtužniji vilajet na svijetu, najnesretniji ljudi na svijetu, gubimo svoje lice a tude ne možemo da primimo, otkinuti a ne prihvaceni, strani svakome i onima ciji smo rod, i onima koji nas u rod ne primaju. Živimo na razmedi svjetova, na granici naroda, svakome na udaru, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije, kao na grebenu. Sila nam je dosadila, i od nevolje smo stvorili vrlinu: postali smo pametni iz prkosa.
Turci nikada nisu Bosance primili u rod. Jos za vrijeme Ataturka je Mlado Turski pokret odredio da svaki Bosnjak mora promjeniti prezime u Tursko prezime. Eto ti Mese Selimovica jos jedna legenda...
- Tkd
#755 Re: Srednjovjekovna Bosna
Ja sam se zezao za ovo Turčin, zato sam i stavio onaj smajli.
Osjećam se kao što bi se i trebao osjećati, kao Bošnjak.
Osjećam se kao što bi se i trebao osjećati, kao Bošnjak.
-
zović
#756 Re: Srednjovjekovna Bosna
Tkd wrote:Hajde ti meni reci jednu stvar. Kako neko može biti , deklasirati se kao Hrvat ili Srbin a rođen mu i pradedo i pranena u BiH itd. Bosanskohercegovački Hrvat ili bosanskohercegovački Srbin, a nikako Hrvat ili Srbin. Ta dva pojma ljudi miješaju čitavo vrijeme. Oni žele da budu nešto što nisu.
Ali , znaš kako ti je kod nas, gdje logika prestaje tu mi nastajemo.
Ne mijenja stvar ako je netko BIH Hrvat ili Dalmatinski,Slavonski ,Zagorski...Nebitno!
U BIH se od davnina rađaju Hrvati katolici a nekada prije i Hrvati muslimani!
To je stvar izbora,osjećaja i povijesnog nasljeđa koje u nacionalnom smislu nije kategorija od jučer!
Dedo mi je ratovao u prvom ratu sa dosta muslimana koji su se izjašnjavali Hrvatima,tako i otac u prošlom.
Došlo je neko drugo vrijeme koje je donijelo Bošnjačku nacionalnost i pravo izbora koje uglavnom apsolviraju bosanski muslimani!
I to je ok
Kao što je ok da Hrvati i Srbi ostanu ono što žele!
Zalog opstanka ovakvih država je međusobna tolerancija u različitosti a ne nametanje riješenja!
- Tkd
#757 Re: Srednjovjekovna Bosna
Stvar izbora ?
Rođen u BiH i biraš šta ćeš biti. Okej.
Čovjek ubije 10.000 ljudi i izjasni se da nije kriv. Znači nije kriv i dosta. On se tako izjasnio i kraj priče !
Čovjek ubije 10.000 ljudi i izjasni se da nije kriv. Znači nije kriv i dosta. On se tako izjasnio i kraj priče !
-
zović
#758 Re: Srednjovjekovna Bosna
Tkd wrote:Stvar izbora ?![]()
Usporedbe su ti malo nespretne.
Šta bi drugo birao Hrvat rođen u BIH?
Rahmetli i uvaženi prof. dr.Esad Ćimič je jednom rekao da nacija nije košulja da se svakodnevno presvlači!
To je nasljednja kategorija više od vjere .
-
Tacticus
#759 Re: Srednjovjekovna Bosna
tacno, zato sto su bili saveznici vladajuce kuce napolia, a koja je pripadalafrancuskoj kraljevskoj porodici anzujawarna 1444 wrote:Luj VIII ga prvi upotrijebio 1211.godine, naslijedila ga je Bosna sa tadašnjeg prostora Italije, preuzelaTacticus wrote: pa fino sam napisao Medici su uvezli ljiljan i od tada se koristi u helabardici firence i okolice, ali orginalno dolazi iz francuske
- Tkd
#760 Re: Srednjovjekovna Bosna
Moram tako uspoređivati. Znači čovjek ima pravo da se izjašnjava kako hoće, no kada ima neke koristi od BiH odmah se deklariše drugačije. Počevši od simbola , to izmišljanja himnih i omaložavanju i negiranju sve što je vezano za BiH.
Počevši od stećaka, imali smo ovdje raspravo. Pitam opet , jesu li oni autohtono bosansko ili ne ?
Počevši od stećaka, imali smo ovdje raspravo. Pitam opet , jesu li oni autohtono bosansko ili ne ?
-
Menkic1235
#761 Re: Srednjovjekovna Bosna
Joj zovicu "doslo je neko vrijeme koje je dovelo novu Bosnjacku nacionalnost". A djed tvog djeda bio Bosnjak od glave do pete. Tvoj pra pra pra pra pra pra pra djed ako je bio iz Bosne je bio Bosnjak/ Bosnjanin po rodu i imenu. I ti pljujes ovdje na svoj rod! Sram te bilo!
Kako se Toamsevic u pismi papi iz 1462. godine naziva? "Kralj Bosanaca". Sta pise na presvetom Katarininom grobu?
Kraljica Bosanaca! Ne Bosne nego Bosanaca!
Bossnessium. To ces naci u svakoj knjizi historijskoj. I ti hoces da pljujes na to?

Otidji u crkvu u Rimu gdje je nasa kraljica zakopana i pljuni na onaj natpis gdje pise :"Kraljica Bosanaca".
Ti si za mene najjobicnija izdajica roda svoja. Isprani mozak i nista vise.
Kako se Toamsevic u pismi papi iz 1462. godine naziva? "Kralj Bosanaca". Sta pise na presvetom Katarininom grobu?
Kraljica Bosanaca! Ne Bosne nego Bosanaca!
Bossnessium. To ces naci u svakoj knjizi historijskoj. I ti hoces da pljujes na to?

Otidji u crkvu u Rimu gdje je nasa kraljica zakopana i pljuni na onaj natpis gdje pise :"Kraljica Bosanaca".
Ti si za mene najjobicnija izdajica roda svoja. Isprani mozak i nista vise.
Last edited by Menkic1235 on 17/07/2012 23:50, edited 2 times in total.
-
Tacticus
#762 Re: Srednjovjekovna Bosna
polako ali sigurno unistavate temu, hajmo malo o srednjovjekovnoj bosni npr. malo o tvrtkovom prosirenju
-
Menkic1235
#763 Re: Srednjovjekovna Bosna
Kada tako volis bosanske Franjevce zasto en citas malo njihove knjige gdje prave razliku izmedju Bosnjaka katolika i Hrvata katolika? Puni su manastriri tih knjiga.
Fra Antun Knezevic ipak ostaje favorit moj: (1877.)
Fra Antun Knezevic ipak ostaje favorit moj: (1877.)
....Gledamo na mnoge dokumente domacih spisatelja iz proslih vjekova, u kojima se uvijek spominje nase pravo narodno ime Bosnjak, a to su oni razlozi zbog kojih se i mi, kao njihovi zahvalni i vijerni potomci zovemo slavnim imenom Bosnjak. Od toga necemo niti smijemo otstupiti, toga cemo se imena drzati vijerno i stalno.“
Last edited by Menkic1235 on 17/07/2012 23:49, edited 1 time in total.
- Tkd
#764 Re: Srednjovjekovna Bosna
Ima knjiga , odnosno postoji knjiga Hrvatska kraljica Katarina
. Dovoljno o tome kako neki pišu historiju ili ti povijest.
-
zović
#765 Re: Srednjovjekovna Bosna
Tkd wrote:Moram tako uspoređivati. Znači čovjek ima pravo da se izjašnjava kako hoće, no kada ima neke koristi od BiH odmah se deklariše drugačije. Počevši od simbola , to izmišljanja himnih i omaložavanju i negiranju sve što je vezano za BiH.
Pisao sam o tome dakle može se tako reći,no stoji činjenica da ih ima i tamo gdje sam naveo !
Dakle govorio sam samo to da oni nisu exskluzivno nasljeđe bosanski krstjana nego i drugih!
Poznato je koji je jezik na njima tj.ako na nekom stećku U Bosni stoji natpis sa elementima čakavštine ili ako je ima u dosta povelja bosanskih vladara onda to nešto govori o narodu koji je tu obitavao u to vrijeme!
No ja samo iznosim ili mislim da iznosim povijesne činjenice i ne želim preko njih uskratiti ničija prava!
Naj gore nasljeđe komunizma kod svih naroda na ovim prostorima je upravo to što je neprijatelj onaj tko drugačije govori ili misli!Narodi nisu naučeni razgovarati!
-
Menkic1235
#766 Re: Srednjovjekovna Bosna
Da tako Hrvatska Republika odbacuje nas rod sve vise od nas. Tako ih truje vec 130 godina. Zovic je produkt toga i nista vise.Tkd wrote:Ima knjiga , odnosno postoji knjiga Hrvatska kraljica Katarina. Dovoljno o tome kako neki pišu historiju ili ti povijest.
- Tkd
#767 Re: Srednjovjekovna Bosna
Činjenica je da ljudi prisvajaju što im odgovara, ne odbacuju što ne odgovara. To je činjenica.
-
Menkic1235
#768 Re: Srednjovjekovna Bosna
Fra Antun Knezevic 1877.
Legenda! Ukratko kako je se rod odnarodio...Neke nase komsije vrlo se ljute, sto se dicimo i ponosimo nasim starim imenom, jezikom i obicajima i sto pod zivu glavu necemo da prigrlimo njihovo ime za oznaku narodnosti i jezika. U napadajima na nas slozne su nase komsije, koje cemo, da se bolje razumijemo, nazvati Jovo i Ivo. No i jedan i drugi trazi od nas nesto drugo, jer izmedju sebe ne mogu – o zivu glavu – da se sloze. Prijatelj Jovo p...orucuje nam, da uzmemo njegovo ime, a prijatelj Ivo veli, jok Bosnjace, ti si moj i moras prigrliti moje ime“.
-
zović
#769 Re: Srednjovjekovna Bosna
Stavio sam ti pa evo ponovoMenkic1235 wrote:Kada tako volis bosanske Franjevce zasto en citas malo njihove knjige gdje prave razliku izmedju Bosnjaka katolika i Hrvata katolika? Puni su manastriri tih knjiga.
Fra Antun Knezevic ipak ostaje favorit moj: (1877.)....Gledamo na mnoge dokumente domacih spisatelja iz proslih vjekova, u kojima se uvijek spominje nase pravo narodno ime Bosnjak, a to su oni razlozi zbog kojih se i mi, kao njihovi zahvalni i vijerni potomci zovemo slavnim imenom Bosnjak. Od toga necemo niti smijemo otstupiti, toga cemo se imena drzati vijerno i stalno.“
I.Tonko Mrnavić bosanski biskup koji se naziva i Bošnjakom piše...(1580-1637)
Biše roda svoga zator ju vidila,
Puka harvatskoga razutje slišala,
Pod Turci Bosnu svu biše oplakala,
Hercega daržavu zgubljenu jadala ..
.1636 fra Jeronim Lučić iz Brgula pokraj Vareša dobiva na dar pjesmu od rođaka Augustina Vlastelinovića iz Sarajeva ...
ona glasi
...Još odkad Banovo pomanjka kraljevstvo,
Razsu se Stipanovo herceško gospodstvo.
Moguće vladarstvo kralja bosanskoga
Zatr se hrabrenstvo puka harvatskoga ...'
Takvih primjera iz davne prošlosti tj.svjedočanstava bosanskih Hrvata o sebi i narodu ima dosta!
Nisu kao ni danas svoje bošnjačko hrvatsvo puno isticali ali je bilo dovoljno da nam ostanu svjedočanstva!
- Tkd
#770 Re: Srednjovjekovna Bosna
Da su svi kao Fra Antun Knežević, možda bi nam država bila normalna
-
Menkic1235
#771 Re: Srednjovjekovna Bosna
Zovicu opet okreces cinjenice. Svi ti sto pisu pisu u vrijeme Baroka; a to ti je jedna vrsta romantizma; renesanse. Evo za ovu drugu pisanku da vidimo ko je nju promovisao i na cijoj narucbi je ona napisana:zović wrote:Stavio sam ti pa evo ponovoMenkic1235 wrote:Kada tako volis bosanske Franjevce zasto en citas malo njihove knjige gdje prave razliku izmedju Bosnjaka katolika i Hrvata katolika? Puni su manastriri tih knjiga.
Fra Antun Knezevic ipak ostaje favorit moj: (1877.)....Gledamo na mnoge dokumente domacih spisatelja iz proslih vjekova, u kojima se uvijek spominje nase pravo narodno ime Bosnjak, a to su oni razlozi zbog kojih se i mi, kao njihovi zahvalni i vijerni potomci zovemo slavnim imenom Bosnjak. Od toga necemo niti smijemo otstupiti, toga cemo se imena drzati vijerno i stalno.“
.1636 fra Jeronim Lučić iz Brgula pokraj Vareša dobiva na dar pjesmu od rođaka Augustina Vlastelinovića iz Sarajeva ...
ona glasi
Takvih primjera iz davne prošlosti tj.svjedočanstava bosanskih Hrvata o sebi i narodu ima dosta!
Nisu kao ni danas svoje bošnjačko hrvatsvo puno isticali ali je bilo dovoljno da nam ostanu svjedočanstva!
http://hrcak.srce.hr/index.php?lang=en& ... ezik=18341
Pored toga uvijek je u Bosni bilo nesto malo Hrvata. Recimo Dubravko Lovrenovic opisuje kolonije Dubrovacke u Varesu i Srebrenice. Selo Hrvacani u Brckom gdje je se u srednjem vijeku naselio rod Hrvatinica. Sve to znamo. Znamo da su se u Foci naselili Hrvacani. Evo kako ih Fra Jukic opsiuje:What is more, in the lexis and in the rhetoric, Vlastelinović also follows in the foot-steps of Marulić. It is known that the Judita verse was adopted by 16th century poets in Croatia, of the Split and Zadar circles, and that it was also used in the 17th century (by Pavao Ritter Vitezović for example).
Fra Ivan Frano Jukic
Ostavivši Tešanj, (…) pregazismo Usoru rijeku (…) i prešavši Krnjin, spustismo se do podne u ravnine i doline fočanske. Ovdje spazih Hrvaćane, ljude po imenu i razgovoru od Šokaca različite. Zapitam kiridžiju: ťKakvi su to Hrvačani?Ť ťBježi, ne pitajŤ, veli on, ťto su ljudi izvraćeni, koji se ne boje ni Turčina ni fratra, pod puškom po vasdan radi, a rijedko će je i po noći iza pasa izvaditi! Prije 15 godina malo se koja kuća šokacka ovdje nalazila, pak evo se gori doseli Hrvaćanin, to sve ispod ljubuške i vrgoračke krajine. A to sam i sâm iz njihovog odijela i govora poznao: je, bija, vidija, naresto; mjesto: jest, bio, vidio, narasto…[2]
Proglas u listu Bosanski Prijatelj iz 19. vijek:
Fra Jukic
Mi Bosnjaci njekad slavan narod sada jedva da smo zivi. Nas samo kao ocenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju prijatelji nauka i zale nas...Vrime je i da se probudimo od dugovicne nemarnosti,dajte pehar te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred nasa serca ocistimo od predrasudah,fatajmo za knjige i casopise, vidmo sto su drugi uradili te i mi ista sredstva poprimimo, da nas narod prosti iz tmina neznanstva na svitlost istine izvedemo"
Sada mi daj izvor gdje se taj Franjevac naziva Hrvatom i Bosnjakom istovremno. Ja cu cekati...
Moze samo biti Hrvat ako je Franjevac porijeklom iz Hrvatskih krajeva. Imali smo Franjevce Italijane u Bosni isto. I nijemce koji su naucili Slavenski. Pa i Hrvata kolko hoces. Nisu oni jedini.
-
zović
#772 Re: Srednjovjekovna Bosna
Bosanski franjevci svoj jezik zovu najčešće slovinskim ili ilirskim (“čistomaći, ispisa i složi u jezik slovinski“; Divković 1616.; “izvađen iz jezika latinskog u jezik iliriski, aliti slovinski“, Posilović 1647.), katkad bosanskim (“u pravi istiniti jezik bosanski“, Divković 1616.; “Ispoviedaonik“ prinesen u jezik bosanski, Matijević 1630.), a češće hrvatskim (“Pistole i Evanyelya po sfe godischie harvatskim yazichom stumacene“, fratri u Olovu 1586.; “bosanska dica naroda slavnoga i jezika harvatskoga“, Toma Babić 1712.; “..mi Hrvati istoma ili declinatione i imenah i conjugatione verbah hrvatski..“, Lovro Šitović Ljubušak 1713.; “po ocu fra B.Pavloviću iz Dubrovačke države..u harvaski jezik. Za korist naroda Harvaskoga“, Bernardin Pavlović, 1747.)
I van Frano Jukić je neizmjerno volio Bosnu kao i mnogi Bosanski fratri koji su se osjećali Hrvatima ili ali u isto vrijeme i Bosancima I Bošnjacima,da ima jedan pasos gdje on jasno očituje svoju hrvatsku nacionalnu svijest ali o tome drugi put.
I van Frano Jukić je neizmjerno volio Bosnu kao i mnogi Bosanski fratri koji su se osjećali Hrvatima ili ali u isto vrijeme i Bosancima I Bošnjacima,da ima jedan pasos gdje on jasno očituje svoju hrvatsku nacionalnu svijest ali o tome drugi put.
-
Menkic1235
#773 Re: Srednjovjekovna Bosna
Hahaha koji si ti umjetnik. Bosanski franjevci su bili uvijek Bosnjaci ako su bili od Bosnjaka roditelja a ako su bili porijeklom iz Hrvatskih krajeva onda su bili Hrvati i svoj jezik nazivali hrvatskim.
Pa Fra Matija Divkovic pise u Rimu kako je njegova knjiga napisana na Bosancici i onda dodaje:
Ali nisi mi dao odgovor na moje najvazniji pitanje. Daj mi dokaz da je se neki franjevac nazivao Bosnjakom a pored toga Hrvatom.
To je upravo ono sto vas ustase probaju da vas nauce 150 godine. Da ste vi Bosnjaci po "teritorijalnoj odrecici" a Hrvati po etnicitetu. Da vam isperu mozak i da vas ubjede da ne pripadate Bosnjackom narodu. Da je Bosnjastvo nesto izmisljeno.
Pa Fra Matija Divkovic pise u Rimu kako je njegova knjiga napisana na Bosancici i onda dodaje:
i to u 16. vijeku. Bosanski franjevci su bili cesto ono sto si i ti. Bosnjaci op rodu i imenu. I upravo oni su bili ti koji su se najvise borili protiv Hrvatizacije u 19. vijeku. Pa pobogu osnovali su list "bosanski prijatelj" za tu svrju:"A prividoh iz Dijackog u pravi i istiniti jezik Bosanski."
Ali nisi mi dao odgovor na moje najvazniji pitanje. Daj mi dokaz da je se neki franjevac nazivao Bosnjakom a pored toga Hrvatom.
To je upravo ono sto vas ustase probaju da vas nauce 150 godine. Da ste vi Bosnjaci po "teritorijalnoj odrecici" a Hrvati po etnicitetu. Da vam isperu mozak i da vas ubjede da ne pripadate Bosnjackom narodu. Da je Bosnjastvo nesto izmisljeno.
Clanak u listu Bosanski prijatelj iz 1877. godine Fra Antun knezevic
Nu ako nam je zao na Madjare, mnogo nam je zalije na njeku - cast i postenje pravednima - jednokrvnu bracu Srbe i Hrvate. Od ovih jedni nam rascijepise Bosnu i Bosnjake, te rekose da je Bosna do Vrbasa Srbija, a Bosnjaci Srbi; od Vrbasa pako Hrvatska i Hrvati; drugi da su u cijeloj Bosni samo Srbi, docim cetvrti proglasise da su zgoljni Hrvati. Ovako dakle Bosna ponosna i Bosnjaci na glasu junaci kod ovakvih samo su prazna imena, izmisljena od njekih zanesanjakah..."
Last edited by Menkic1235 on 18/07/2012 00:59, edited 3 times in total.
- Tkd
#774 Re: Srednjovjekovna Bosna
Šta sve neće čovjek ovdje da pročita.
Mislim na ovo za pasoše
-
kenny_
#775 Re: Srednjovjekovna Bosna
Malo pogledaj njihova imena i mjesto radnje - Una (Tonko prica o Bosancima, hmmm), a druga stvar govoris o franjevcima koji su kroatizirali svasta nesto... a domaci se nikada nisu smatrali hrvatima... to o drevnom hrvatstvu jednako je drevnom srpstvu... te nacije apsolutno nisu postojale u Bosanskom kraljevstvu.zović wrote:Stavio sam ti pa evo ponovoMenkic1235 wrote:Kada tako volis bosanske Franjevce zasto en citas malo njihove knjige gdje prave razliku izmedju Bosnjaka katolika i Hrvata katolika? Puni su manastriri tih knjiga.
ona glasi
Bosnjaci su nacija BiH i vezu se za vjekovnu drzavnost ove zemlje. Ti se vezes za puk odnosno pleme Hrvati, drugi za Srbe... Ti mislis da su to ovi danasnji Hrvati... Ti mislis da su danasnji Bosnjaci pravi Bosanci, ti mislis da su Srbi Dušanovi Srbi, to ti tvoja raja sa portala Herceg Bosna servira.
Daj nam reci odakle naziv Herceg Bosna. Daj nam reci ko je o Herceg Bosni pjevao, Turci Bosnjaci ? Daj nam reci ko nosi prezimena Hercegovic, Herceg, Bosnic, Bosanac, Bosnjak, Filipovic, Boric itd. hmmm
Ti zelis da opravdas svoju naciju preko Bosnjaka kazujuci im kako svoju naciju ne smiju opravdavati preko katolickog nasljedstva, a vi iznosite pjesme propalog prosvjetiteljstva 19. st. u kojem je Bosnjacima diktirana nacija, sto im je na kraju glave doslo.
Eto, te pjesme valjda opisuju tvoje hrvatstvo, ali ga slabo izgleda opisuje država BiH, kraljevstvo, elajet i vilajet i njihovi narodi - sta ono pise, cije kraljevstvo, cija Krupa, ciji Brod, ciji vilajet, cija kafa, ciji lonac? ... hmm nikad cuo,
Ne brini se, niko ti ne zamjeri na hrvatstvu, samo partner za takve stvari i tebi i Srbima su Bosnjaci... dok to ne shvatite, nece niko od nas imati mira...
Gdje problem, Bosnjaci bi trebali postati Hrvati, pa da i vi kazete da ste se zvali Bosnjacima? hmmm
Od 19. st. ispirate nam mozak, mi Srbi, mi Hrvati, odnosno regionalni Bosanci... a kao sto rekoh, vidi gore sve bosansko, nigdje srpstva i hrvatsva, prije tursko i prije muslimansko! A ti se pitaj zašto, drevnoidu 19. st.