Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Locked

Da li ste za Ustavnu promjenu i ukidanje BHS ekskluzivne konstitutivnosti?

DA
158
73%
NE
57
27%

Total votes: 215

rijekaa

#751 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by rijekaa »

[quote="mariner"]Jedan moj prijatelj koji je Pravoslavac se stalno voli hvalisati i izrazavati da je Srbin i to s ponosom izgovara i uziva kada ga i drugi nazivaju ''srbin''. Vrlo brzo se udruzio sa drugim mojim prijateljom koji opet ima istu dijegnozu, voli da se naziva '' Hrvat'' i uziva kada ga drugi tako oslovljavaju. Njih dvojca se spojise u smibiozu i druze ko da su pupcanom vrpcom svezani. Srbin ovog zove ''Hrvat'' i ovaj mu je zahvalan i sa vedrim sjajem u ocima uziva , a ovaj ovog zove Srbin i ovaj drugi sa ''kretenskim'' smjehuljkom na ustima uziva . Tako se osjecaju ponosni da rijetko kad spomenu BiH ili Bosanac ili Hercegovac. Samo srbija, hrvatska, hrvat, srbin.

E sad, doslo je vrijem da se doticni ''srbin'' prseli u Beograd poslovno, sa odusevljenjem je otiso tamo ' kod svojih '', kad gle cuda !! Dolazi u posjetu Sarajevu sa razocarenjem i saopstava : Sta je tamo njima , niko me ne zove srbin ,svi me zovu BOSANAC ??? malo,malo bosanac ovo, bosanac ono. Ja sam srbin, a oni u Beogradu me zovu bosanac !!
Kretenu jedan...! kazem mu sa osmjehom.

A KAKVE VEZE IMA BOSANAC SA SRBINOM,,SRBIN JE NARODNOST U NASEM JEZIKU NACIJE,TO JEST ETNICKA PRIPADNOST,,,SPOMINJES BEOGRAD PA I ONOG IZ NOVOG SADA U BG ZOVU VOJVODJAN,COVJEKA IZ KRAGUJEVCA ZOVU SUMADINAC,ZASTO NE BI NEKOG IZ BOSNE ZVALI BOSANAC,,,ALI ONO STO JE NAJVAZNIJE NIKO U BG NE MISLI DA NEKO NIJE SRBIN,,ALI TESKO JE TO TEBI OBJASNITI JEL TEBI JE NEKO 93 REKO DA SI BOSNJAK I TI TO JOS NISI STVARIO,,JESAM BOSANCA ALI SAM SRBIN,,,
rijekaa

#752 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by rijekaa »

BL 1987 wrote:
Dozer wrote:Hajde ti meni reci sta fali ovome, za nekoga ko je rodjen u BiH:
Ne fali nista al ne treba mi to. Sta ce meni Bosnaskohercegovacka nacionalnost ? Da sam u Srbiji ne bi mi trebala ni Srbijanska. Tebi ako treba znas kako mozes dobiti. A do tada... nema.
KOJA JE OVO PODVALA, PO BR JEDAN U NASIM JEZICIMA NACIJA I ETNICKA PRIPADNOST JE JEDNO TE ISTO,STO JE NA ZAPADU NACIJA KOD NAS JE DRZAVLJANSTVO,ILI STO JE KOD NAS DRZAVLJANSTVO NA ZAPADU JE NACIJA,,,ALI NEBITNO NE ZANIMA MENE DRZAVA,MOZDA OVO SUTRA BUDE SVE NJEMACKA,,JEL TO DRAGI MUSLIMANI MI SVI POSTAJEMO NIJEMCI,,E MOZDA VI MOZETE JEL DO 93 NISTE NI ZNALI STA STE,,BRIGA MENE ZA IME DRZAVE JA SAM ONO STO MI JE BIO ,DJED,PRADJED,OTAC,,,,,A UOSTALOM U USTAVU BOSNE I HERCEGOVINE BOSANCI I NE POSTOJI PO USTAVU BIH OVO JE SRPSKA,HRVATSKA I BOSNJACKA ZEMLJA,,,A TO STO SE NEKO OD VAS OSJECA BOSANCIMA VI IMATE PRAVO NE ZANIMA ME ALI PO USTAVU OVE ZEMLJE ONA JE SRPSKA,HRVATSKA I BOSNJACKA,,I DOK JE GOD RS U BIH TO SE NECE PROMIJENITI,,JEDINO AKO USPIJETE DA NAS NATJERATE,,E TO JE VEC DRUGA STVAR,,A MALO MOGUCE,
Jay Gatsby

#753 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Jay Gatsby »

rijekaa wrote:
BL 1987 wrote:
Ne fali nista al ne treba mi to. Sta ce meni Bosnaskohercegovacka nacionalnost ? Da sam u Srbiji ne bi mi trebala ni Srbijanska. Tebi ako treba znas kako mozes dobiti. A do tada... nema.
KOJA JE OVO PODVALA, PO BR JEDAN U NASIM JEZICIMA NACIJA I ETNICKA PRIPADNOST JE JEDNO TE ISTO,STO JE NA ZAPADU NACIJA KOD NAS JE DRZAVLJANSTVO,ILI STO JE KOD NAS DRZAVLJANSTVO NA ZAPADU JE NACIJA,,,ALI NEBITNO NE ZANIMA MENE DRZAVA,MOZDA OVO SUTRA BUDE SVE NJEMACKA,,JEL TO DRAGI MUSLIMANI MI SVI POSTAJEMO NIJEMCI,,E MOZDA VI MOZETE JEL DO 93 NISTE NI ZNALI STA STE,,BRIGA MENE ZA IME DRZAVE JA SAM ONO STO MI JE BIO ,DJED,PRADJED,OTAC,,,,,A UOSTALOM U USTAVU BOSNE I HERCEGOVINE BOSANCI I NE POSTOJI PO USTAVU BIH OVO JE SRPSKA,HRVATSKA I BOSNJACKA ZEMLJA,,,A TO STO SE NEKO OD VAS OSJECA BOSANCIMA VI IMATE PRAVO NE ZANIMA ME ALI PO USTAVU OVE ZEMLJE ONA JE SRPSKA,HRVATSKA I BOSNJACKA,,I DOK JE GOD RS U BIH TO SE NECE PROMIJENITI,,JEDINO AKO USPIJETE DA NAS NATJERATE,,E TO JE VEC DRUGA STVAR,,A MALO MOGUCE,
Htio ti to ili ne, ti si Bosnian national. Sve dok postoji Bosna i Hercegovina.
Lug

#755 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Lug »

Canton wrote:
mariner wrote:Jedan moj prijatelj koji je Pravoslavac se stalno voli hvalisati i izrazavati da je Srbin i to s ponosom izgovara i uziva kada ga i drugi nazivaju ''srbin''. Vrlo brzo se udruzio sa drugim mojim prijateljom koji opet ima istu dijegnozu, voli da se naziva '' Hrvat'' i uziva kada ga drugi tako oslovljavaju. Njih dvojca se spojise u smibiozu i druze ko da su pupcanom vrpcom svezani. Srbin ovog zove ''Hrvat'' i ovaj mu je zahvalan i sa vedrim sjajem u ocima uziva , a ovaj ovog zove Srbin i ovaj drugi sa ''kretenskim'' smjehuljkom na ustima uziva . Tako se osjecaju ponosni da rijetko kad spomenu BiH ili Bosanac ili Hercegovac. Samo srbija, hrvatska, hrvat, srbin.

E sad, doslo je vrijem da se doticni ''srbin'' prseli u Beograd poslovno, sa odusevljenjem je otiso tamo ' kod svojih '', kad gle cuda !! Dolazi u posjetu Sarajevu sa razocarenjem i saopstava : Sta je tamo njima , niko me ne zove srbin ,svi me zovu BOSANAC ??? malo,malo bosanac ovo, bosanac ono. Ja sam srbin, a oni u Beogradu me zovu bosanac !!
Kretenu jedan...! kazem mu sa osmjehom.

Nekim cudom i ovaj drugi dobi posao u Zagrebu i sa ponosom ode tamo da zivi. Dodje nakon godinu dana u Sa i veli : Pa kak da vam saopcim, ti tamo me ne respektiraju , cak mi ne uvazavaju izkaznicu da sam bio u HVO-u, ko da nisam ni bio u tim postrojbama !! Svi me u Zagrebu zovu BOSANAC a ne HRVAT, kak to ? Sto se to s njima zbiva ?

E, kretenu jedan ...ha ha...Ubi se kad te tvoji ne postuju .

Imam tisucu primjera ove vrste ako zatreba napisacu.
poz
Imam prijatelja iz Stoca i rodjaka iz Mostara... Kad god dodju kod nas svi ih zovu Hercegovicma ... sto li?
Ili moj komsija ima zenu iz Krajine... znas ono " ma pusti krajisnici su to"

Ima primjera milion..
Jel ih to neko ne postuje?

Pa kako se Hrvati u Hrvatskoj zovu izmedju sebe?

Slavonci, Dalmatinci, Dubrovcani, Hercegovci, Bosanci, Zagorci itd.. zavisi odakle ko dolaze
Jel to oni ne postuju sami sebe?
.. i u Zg ga zovu Bosanac! Kako ga ne zovu Ero ili Hercegovac..? :-)
palermo

#756 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by palermo »

Lug wrote:
Svašta ćeš ovdje pročitati..........ne, u zagrebu hercegovce zovu baš hercegovcima
Borat1001

#757 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Borat1001 »

Dozer wrote:Ti si u "krivoj Drini" BL, a ne Mujo iz Zagreba :)
Samo, ti to ne kontas...

Hajde ti meni reci sta fali ovome, za nekoga ko je rodjen u BiH:
- Nacionalnost: bosanskohercegovacka
- Narodnost/Etnija/Etnicka pripadnost: Bosnjak, Srbin, Hrvat, Rom, Jevrej, itd.
- Religija: po slobodnom izboru i opredjeljenju

Za nekoga ko je rodjen u Srbiji:
- Nacionalnost: srbijanska

Za nekoga ko je rodjen u Hrvatskoj:
- Nacionalnost: hrvatska
Dozer, ovo ti je 100% ispravna formulacija. Ja sam hrvatski Bošnjak. Jos živim u Zagrebu. Ne zovem se Mujo. Nitko nije frustriran time što je Hrvat. U svim dokumentima mi piše Hrvat. A da bi dobio hrvatsko državljanstvo, moraš se izjasnit kao Hrvat. Ovo je iz mog osobnog iskustva.

BL1987, ovdje se kaže uvijek srbijanski. Npr. srbijanski predsjenik Boris Tadić... Ne srpski predsjednik...

Kao što se kaže u onom filmu Armin, Zagreb ti je sine Europa. To što je većina stanovništva u BiH mentalno u 19. stoljeću, ne znači da je ova manjina u krivu.

I jos nešto, Bosanci su Bosanci, a Hercegovci Hercegovci. To se ovdje razlikuje, bez obzira na etničku pripadnost i vjeru.
Bušman

#758 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Bušman »

Borat1001 wrote:I jos nešto, Bosanci su Bosanci, a Hercegovci Hercegovci. To se ovdje razlikuje, bez obzira na etničku pripadnost i vjeru.
Jooj pa gdje ce te krajisnike zaboravit :D :D
Dozer

#759 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Dozer »

Borate, znam ja da je to ispravno, ali mnogi drugi ocito ne znaju, ne shvataju ili jednostavno nece da shvate i prihvate.
Nazalost, mnogi u BiH misle da ce izgubiti svoju etnicku pripadnost ukoliko se izjasnjavaju kao nacionalni bosanci i hercegovci, odnosno ako pod nacionalnost pisu "BiH" ili "bosanskohercegovacka". Mnogo je postova i na ovoj temi koji potvrdjuju upravo ovu nebulozu.
Opet nazalost, ali za sve ovo su zasluzni etnicki politicari, tj. vodje i njihove partije (SDA, SDS, HDZ izvorno, a onda i njihovi raznorazni sateliti i nasljednici poput SNSD-a, PDP-a, SBiH i sl.), koji su za cilj imali parcanje BiH kao drzave i stvaranje 3 mini zasebne drzavice, od kojih bi se neke onda pripajale susjednim. Pri tome su svi zajedno bili imbecilno glupi, a to su i danas, jer nisu shvatali da su ih zapad i MZ ciljano gurnuli u svo to sranje kako bi rasturili Jugu koja im je bila trn u oku u ovom regionu (mnogi od nas se sjecaju Titovog "ne" i Rusima i Amerima, ali i mnogi nemaju pojma o cemu se radi), ali i da isti taj zapad i MZ nikada nece dozvoliti parcanje BiH na enticke dijelove i od toga stvaranje 3 zasebne drzavice, od kojih bi jedna mogla postati evropska Palestina. Ovo je, s obzirom na mentalitet BH muslimana, vise nemoguce nego moguce da bi se ikada desilo, ali SAD i EU nikada nece biti spremne da tako nesto rizikuju. Radi toga se BiH nikada nece raspasti, ali je vrlo upitno koliko cemo ovako zivotariti.

Ja mislim da ce ovo ovakvo stanje, s manjim ili vecim eskalacijama etno-nacionalisticko-vjerskih sranja, potrajati jos godinama, odnosno do momenta kada ce se konacno naci neko dovoljno pametan da normalni i nezadojeni narod povede protiv ovih sadasnjih. I opet nazalost, ali ni ovo nece biti moguce bez uplitanja SAD i MZ koji bi tome nekome pruzili podrsku, kao sto su je godinama pruzali SDA ili kao sto su je pruzili Dodiku '98 da dodje na vlast u RS kao reformista, a kao takvog ga drze i danas.

Svi vi koji mislite, a to ste mahom vi mladji, da su u ovoj zemlji svi zadojeni etno-nacionalizmom - grdno se varate.
Ako bi se sutra pojavio neko iole slican Titu, ko bi rekao prave stvari i povukao prave poteze, mislim da biste se tesko razocarali jer biste shvatili da su vam cak i roditelji protiv ovog stanja i sranja koje imamo danas, odnosno vecina onih koji danas imaju preko 40 ili 50 bi se bez ikakvih problema prestrojili sa ovog na taj novi sistem.
I tada bismo opet imali rat jer ovi sadasnji ne bi tek tako dozvolili da im se oduzme sve sto "grade" za sebe poslednjih 20 godina. I tu biste onda vi, mladji, tj. ovi do 30-33, trebali odigrati najvecu uulogu i pokazati da imate vlastitog mozga u glavi i da ste sposobni razmisljati njime.

Nazalost, ja sam skeptik po tom pitanju jer i ovaj forum, ali i mnogi drugi, kao i sve ono sto godinama slusam uzivo od ovih generacija, jednostavno pokazuje da one nisu sposobne za kriticko razmisljanje ukoliko se i jednim dijelom radi o razmisljanju usmjerenom protiv postojece BHS matrice...
BL 1987

#760 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Dozer wrote: Nazalost, mnogi u BiH misle da ce izgubiti svoju etnicku pripadnost ukoliko se izjasnjavaju kao nacionalni bosanci i hercegovci, odnosno ako pod nacionalnost pisu "BiH" ili "bosanskohercegovacka".
Apsolutno netacno. Nakon nedavnog iskustva sa Jugoslovenstvom niko se vise ne boji izmisljenih nacija.
Jednostavno ljudi vise nisu zainteresovani za to.
rijekaa

#761 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by rijekaa »

Dozer, ovo ti je 100% ispravna formulacija. Ja sam hrvatski Bošnjak. Jos živim u Zagrebu. Ne zovem se Mujo. Nitko nije frustriran time što je Hrvat. U svim dokumentima mi piše Hrvat. A da bi dobio hrvatsko državljanstvo, moraš se izjasnit kao Hrvat. Ovo je iz mog osobnog iskustva.

BL1987, ovdje se kaže uvijek srbijanski. Npr. srbijanski predsjenik Boris Tadić... Ne srpski predsjednik... MA NEMOJ MI RECI,,,PA GLEDAMO MI HRVATSKE MEDIJE I VRLO DOBRO ZNAMO DA SAD U HRVATSKIM MEDIJIMA 80 POSTO GOVORE SRPSKI PRESEDNIK,A U STVARNOM ZIVOTU 98 POSTO KAZE SRPSKI PRESEDNIK,,ALI I NEBITNO JE KAKO TI KAZES,,BITNO JE KAKO JE PRAVILNO,,TI AKO KAZES,SRBIJASNKI,,PA ONDA ,RUSKI PRESEDNIK,RUMUNSKI PRESEDNIK,MADJARSKI PRESEDNIK,HRVATSKI PRESEDNIK,,,,TO JE ONDA MENI ZNAK DA TI IMAS KOMPLEX OD SRBA,,AKO JE JE SRBIJANSKI ZASTO NE KAZES I RUSIJANSKI,SPANIJANSKI,RUMUNIJANSKI,MADJARIJANSKI,HRVATSKIJANSI,,,,I OPET NE BITNO KAKO TI PRIVATNO KAZES,,BITNO JE DA JE SRBIJA U SVIJETU PRIZNATA KAO SRPSKA ZEMLJA I U USTAVU PISE DA JE ONA ZEMLJA SRBA,,,,A TO DA TI KAO NISI HRVAT A NEGDJE TI PISE DA SI HRVAT JE TVOJA LAZ PA KOLIKO IMA SRBA U HRVATSKOJ NIGDJE NE PISE DA SU HRVATI,ALI IPAK AKO ZA TEBE PISE NEGDJE DA SI HRVAT A NISI TO,,JA ISKRENO MISLIM DA LAZES,,HRVATSKA NEMA VEZE SA .BIH,JE PO USTAVU HRVATSKE ,,HRVATSKA JE ZEMLJA HRVATA,,DOK U USTAVU BIH PISE DA JE BIH DRZAVA SRBA,HRVATA I BOSNJA,U USTAVU BIH BOSANCI I NE POSTOJE MENI U RODNOM LISTU PISE SRBIN STO I JESAM.
BL 1987

#762 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Borat1001 wrote:
BL1987, ovdje se kaže uvijek srbijanski. Npr. srbijanski predsjenik Boris Tadić... Ne srpski predsjednik...
Kako kažete za Predsjednika R. Srpske ? :D

Vasa stvar kako cete govoriti na hrvatskom jeziku. Njemci kazu nesto Serbiše ovo ono, neću ja ići za njima i ispravljati ih da nije Serbiše nego... Uostalom ni Njemci sebe ne ovu Njemcima vec nesto Dojč ovo ono. Poenta je da imate svoj jezik pa pricajte kako hocete.
Na srpskom jeziku se kaze Predsjednik Srbije Boris Tadić.
Lug

#763 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Lug »

palermo wrote:
Lug wrote:
Svašta ćeš ovdje pročitati..........ne, u zagrebu hercegovce zovu baš hercegovcima
Bas svasta,.... pa tako u Zg i Krajisnike zovu Krajisnicima ?!
palermo

#764 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by palermo »

Lug wrote:
Bas svasta,.... pa tako u Zg i Krajisnike zovu Krajisnicima ?!
nemam pojma kako zovu krajišnike, ali hercegovce zovu hercegovcima. I ti to vrlo dobro znaš, barem bi trebao znati.

E sad ima jedno drugo pitanje,nije zar da ti pod hercegovcima podrazumjevaš samo Hrvate (kao što to rade u Zagrebu) a Bošnjake koji žive, rade, osjećaju se hercegovcima si izbrisao iz Hercegovine i prebacio u Bosnu i bosance.

I da odem malo dalje sa ovom konstrukcijom, nije zar da si ti odustao od hercegovine kao sastavnog i neotuđivog dijela države Bosne i Hercegovine.
Jay Gatsby

#765 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Jay Gatsby »

BL 1987 wrote:
Borat1001 wrote:
Kako kažete za Predsjednika R. Srpske ? :D

Vasa stvar kako cete govoriti na hrvatskom jeziku. Njemci kazu nesto Serbiše ovo ono, neću ja ići za njima i ispravljati ih da nije Serbiše nego... Uostalom ni Njemci sebe ne ovu Njemcima vec nesto Dojč ovo ono. Poenta je da imate svoj jezik pa pricajte kako hocete.
Na srpskom jeziku se kaze Predsjednik Srbije Boris Tadić.
Samo dva primjera sa stranice Radio-televizije Srbije, pisano na srpskom jeziku:

Где је крај сукобима у арапским земљама, у емисији Да Можда Не, Оливере Ковачевић, говоре:
Бошко Јакшић, спољнополитички коментатор Политике,
Душан Симеоновић, бивши амбасадор Србије у Либији,
србијански муфтија Мухамед Јусуфспахић, Исламска заједница Србије,
Раде Божовић, оријенталиста.

Елем. Чим је недавно, urbi et orbi, обзнањен програм овогодишњег 55. Стеријиног позорја то је намах изазвало праву буру у чаши жабокречине устајале србијанске позоришне и такозване културне јавности. Као и прошле године, одмах се приступило бројању.
Jay Gatsby

#766 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Jay Gatsby »

@BL 1987

Još nekoliko primjera:

Косово тражи од Интерпола да не примјењује србијански налог за хапшење (Izvor: SRNA)

Србијански пјевач и композитор Жељко Јоксимовић синоћ је на сарајевском стадиону "Асим Ферхатовић Хасе" одржао спектакуларни концерт. (Izvor: RTRS)

Предсједник Фудбалског савеза Томислав Караџић и селектор репрезентације Србије Радомир Антић неће се састајати данас, сазнају србијански медији. (Izvor: RTRS)

Србијански шеф дипломатије, Вук Јеремић, борави у Њујорку, гдје ће са генералним секретаром Уједињених нација , Бан Ки-Муном, разговарати о ситуацији на Косову и Метохији, након изношења савјетодавног мишљења Међународног суда правде, саопштено је из Министарства спољних послова Србије. (Izvor: RTRS)

Србијански тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је да имовина генерала Ратка Младића у Србији неће бити одузета, јер се његов предмет не води пред судом у Србији. (Izvor: SRNA)

I naravno...

Србијански предсједник је изразио задовољство због подршке Мађарске изради Дунавске стретегије, документа на основу којег ће бити формиран Дунавски регион. (Izvor: SRNA)

Србијански предсједник је оцијенио да је веома веома важно то што је Еулекс демантовао да подржава такав Реџепијев план. (Izvor: RTRS)
BL 1987

#767 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

:-D Stvarno nikad nisam cuo za pojam Srbijanac. :D Hvala ti sto si pretrazio Google i objasnio mi. :lol:
Generlno ti kazem da me ne zanima kako vi nesto zovete na hrvatskom jeziku, kao sto me ne zanima kako Njemci nesko kazu na njemackom jeziku. Ne znam da li je to toliko tesko bilo za shvatiti da si mi bas morao googlati naziv Srbijanac. :D
Ako nisi citao od pocetka prica je krenula od toga da se Srbi iz Srbije generalno naljute kad ih nazoves Srbijancima. Probaj pa ces viditi.
Jay Gatsby

#768 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Jay Gatsby »

BL 1987 wrote::-D Stvarno nikad nisam cuo za pojam Srbijanac. :D Hvala ti sto si pretrazio Google i objasnio mi. :lol:
Generlno ti kazem da me ne zanima kako vi nesto zovete na hrvatskom jeziku, kao sto me ne zanima kako Njemci nesko kazu na njemackom jeziku. Ne znam da li je to toliko tesko bilo za shvatiti da si mi bas morao googlati naziv Srbijanac. :D
Ako nisi citao od pocetka prica je krenula od toga da se Srbi iz Srbije generalno naljute kad ih nazoves Srbijancima. Probaj pa ces viditi.
Nisu primjeri sa Googlea, već sa RTS-a, SRNA-e i RTRS-a, pisani na srpskom jeziku, a ti iz nekog tebi znanog govoriš o hrvatskom i njemačkom jeziku.

A mišljenje Srba iz Srbije me uopće ne zanima. Ni najmanje.
paravan

#769 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by paravan »

rijekaa wrote:
BL 1987 wrote:
jesi li siguran da su ti dalji rod od pradjedja bili to sto si ti sada :lol:
Skijaš

#770 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Skijaš »

Dozer wrote:A ko si ti da bilo kome osporavas bilo sta po tom pitanju? :)

Znaci, tebi je totalno nebitno sta misli 146 ljudi u odnosu na 50, i relevantije je ono sto misli manjina u odnosu na vecinu? Svaka cast...
Većina koja je na ovoj anketi glasala za ukidanje konstitutuvnosti tri naroda je neupućena tako poput tebe. Ali kao što ti je rečeno, ako mislite da ima nešto u toj glupoj ideji, osnujte stranku.

Postoje dva značenja termina "nacija". Tako Bošnjak može biti istovremeno i dio hrvatske nacije (jer živi u Zagrebu i ima dokumente RH) ali i bošnjačke nacije (koja se još sastoji i od Bošnjaka BiH, Bošnjaka Crne Gore, Bošnjaka Slovenije itd). Bosanskohercegovački Bošnjaci, Srbi ili Hrvati nisu nacije sami za sebe, nego samo etničke grupe koje postaju dio nacije kada ih stavimo ili u okvir BiH kao države ili u okvir naroda koji živi i u drugim zemljama.

To što bi neko da preko noći stvara "Bosance" kao etničku odrednicu, to je tema za sebe i za to je potrebno puno više "Bosanaca" među intelektualcima koji bi bili u stanju definisati šta je kultura tih "Bosanaca", šta im je tradicija, ko su im pisci, itd itd.
Borat1001

#771 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Borat1001 »

Bušman wrote:
Borat1001 wrote:I jos nešto, Bosanci su Bosanci, a Hercegovci Hercegovci. To se ovdje razlikuje, bez obzira na etničku pripadnost i vjeru.
Jooj pa gdje ce te krajisnike zaboravit :D :D
Krijišnici su također Bosanci. Izuzev slučajeve kad pojedini Hrvati koji su porijeklom iz BiH ili koji poznaju prilike u BiH pa kažu Krijišnik. Ali to je prava rijetkost.
BL 1987

#772 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Skijaš wrote:Postoje dva značenja termina "nacija". Tako Bošnjak može biti istovremeno i dio hrvatske nacije (jer živi u Zagrebu i ima dokumente RH) ali i bošnjačke nacije (koja se još sastoji i od Bošnjaka BiH, Bošnjaka Crne Gore, Bošnjaka Slovenije itd).
A ja mislio da su Bošnjaci u Hrvatskoj nacionalna manjina...
Skijaš wrote:Bosanskohercegovački Bošnjaci, Srbi ili Hrvati nisu nacije sami za sebe, nego samo etničke grupe koje postaju dio nacije kada ih stavimo ili u okvir BiH kao države ili u okvir naroda koji živi i u drugim zemljama.
Nisam nikad cuo za Bosanskohercegovacke Bošnjake niti ih kao takve ustav prepoznaje... ovi naši obični Bošnjaci smatraju za sebe da su nacija te svako malo potežu u RS pitanje vitalnog NACIONALNOG interesa. Za Srbe i Hrvate ne treba ni govoriti, tako da... teorija ne pije vode. Možda u Engleskoj al kod nas... jok. Znas da nikad nije bilo popularno u Bosni se praviti Englezom. :D
To što bi neko da preko noći stvara "Bosance" kao etničku odrednicu, to je tema za sebe i za to je potrebno puno više "Bosanaca" među intelektualcima koji bi bili u stanju definisati šta je kultura tih "Bosanaca", šta im je tradicija, ko su im pisci, itd itd.
To što neko stvara Bosance kao etničku odrednicu je jedno od osnovnih ljudskih prava da svaki čovjek može biti ono čim se osjeća. Ja im to ne mislim braniti kao što neću dozvoliti ni da meni neko brani pravo na moj identitet a još manje ću dozvoliti da mi neko nameće drugi. Kao prvo bih ukinuo konstitutivnost da se oni koji se osjećaju Bosancima ili Ukrajincima ili Eskimima ne bi osjećali manje vrijednim od SHB.
Last edited by BL 1987 on 10/04/2012 13:57, edited 2 times in total.
Borat1001

#773 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Borat1001 »

Dozer wrote:Borate, znam ja da je to ispravno, ali mnogi drugi ocito ne znaju, ne shvataju ili jednostavno nece da shvate i prihvate.
Nazalost, mnogi u BiH misle da ce izgubiti svoju etnicku pripadnost ukoliko se izjasnjavaju kao nacionalni bosanci i hercegovci, odnosno ako pod nacionalnost pisu "BiH" ili "bosanskohercegovacka". Mnogo je postova i na ovoj temi koji potvrdjuju upravo ovu nebulozu.
Opet nazalost, ali za sve ovo su zasluzni etnicki politicari, tj. vodje i njihove partije (SDA, SDS, HDZ izvorno, a onda i njihovi raznorazni sateliti i nasljednici poput SNSD-a, PDP-a, SBiH i sl.), koji su za cilj imali parcanje BiH kao drzave i stvaranje 3 mini zasebne drzavice, od kojih bi se neke onda pripajale susjednim. Pri tome su svi zajedno bili imbecilno glupi, a to su i danas, jer nisu shvatali da su ih zapad i MZ ciljano gurnuli u svo to sranje kako bi rasturili Jugu koja im je bila trn u oku u ovom regionu (mnogi od nas se sjecaju Titovog "ne" i Rusima i Amerima, ali i mnogi nemaju pojma o cemu se radi), ali i da isti taj zapad i MZ nikada nece dozvoliti parcanje BiH na enticke dijelove i od toga stvaranje 3 zasebne drzavice, od kojih bi jedna mogla postati evropska Palestina. Ovo je, s obzirom na mentalitet BH muslimana, vise nemoguce nego moguce da bi se ikada desilo, ali SAD i EU nikada nece biti spremne da tako nesto rizikuju. Radi toga se BiH nikada nece raspasti, ali je vrlo upitno koliko cemo ovako zivotariti.

Ja mislim da ce ovo ovakvo stanje, s manjim ili vecim eskalacijama etno-nacionalisticko-vjerskih sranja, potrajati jos godinama, odnosno do momenta kada ce se konacno naci neko dovoljno pametan da normalni i nezadojeni narod povede protiv ovih sadasnjih. I opet nazalost, ali ni ovo nece biti moguce bez uplitanja SAD i MZ koji bi tome nekome pruzili podrsku, kao sto su je godinama pruzali SDA ili kao sto su je pruzili Dodiku '98 da dodje na vlast u RS kao reformista, a kao takvog ga drze i danas.

Svi vi koji mislite, a to ste mahom vi mladji, da su u ovoj zemlji svi zadojeni etno-nacionalizmom - grdno se varate.
Ako bi se sutra pojavio neko iole slican Titu, ko bi rekao prave stvari i povukao prave poteze, mislim da biste se tesko razocarali jer biste shvatili da su vam cak i roditelji protiv ovog stanja i sranja koje imamo danas, odnosno vecina onih koji danas imaju preko 40 ili 50 bi se bez ikakvih problema prestrojili sa ovog na taj novi sistem.
I tada bismo opet imali rat jer ovi sadasnji ne bi tek tako dozvolili da im se oduzme sve sto "grade" za sebe poslednjih 20 godina. I tu biste onda vi, mladji, tj. ovi do 30-33, trebali odigrati najvecu uulogu i pokazati da imate vlastitog mozga u glavi i da ste sposobni razmisljati njime.

Nazalost, ja sam skeptik po tom pitanju jer i ovaj forum, ali i mnogi drugi, kao i sve ono sto godinama slusam uzivo od ovih generacija, jednostavno pokazuje da one nisu sposobne za kriticko razmisljanje ukoliko se i jednim dijelom radi o razmisljanju usmjerenom protiv postojece BHS matrice...
Slažem se. Međutim, ja vidim uzrok u drugim stvarima. Postoji bojazan i strah kod određenih osoba koje razumiju da to nije dobro, ali i dalje se drže etničke pripadnosti. Analogno tome možeš pitat pušača zašto puši i dalje iako zna da je to štetno. Neće ti znat odgovorit, ali nastavlja pušit. Ja osobno mislim da se takvi bh. Hrvati i Srbi boje da će biti izopačeni i da neće nigdje pripadati. A za to postoji određena vjerojatnost. Pa s toga pribjegavaju stanju kakvo je danas. Ja nisam sketptik po tom pitanju već optimist. Ljudi će tvoju formulaciju shvatit s vremenom. Mislim da je to prirodan proces.
Skijaš

#774 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Skijaš »

BL 1987 wrote:Kao prvo bih ukinuo konstitutivnost da se oni koji se osjećaju Bosancima ili Ukrajincima ili Eskimima ne bi osjećali manje vrijednim od SHB.
Njihova se prava može obezbjediti kroz odvajanje kvote u državnim agencijama i institucijama za "ostale". Albanski i ukrajinski neće biti službeni jezici u BiH, nego su to srpski, bosanski i hrvatski, a ako se Ukrajinci i Albanci zbog tog osjećaju ugroženo, meni je stvarno žao.
BL 1987

#775 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Borat1001 wrote:Ja osobno mislim da se takvi bh. Hrvati i Srbi boje da će biti izopačeni i da neće nigdje pripadati. A za to postoji određena vjerojatnost. Pa s toga pribjegavaju stanju kakvo je danas. Ja nisam sketptik po tom pitanju već optimist. Ljudi će tvoju formulaciju shvatit s vremenom. Mislim da je to prirodan proces.
:lol: Kako da ne... :lol: Naravno da će ti Srbi dozvoliti da ih svedeš na vjersku skupinu. :lol: Mislim da ćeš sam početi osjećati prirodne procese prije nego što to doživiš.
Ako se ikad uputaš... zašto Republika SRPSKA ? Eto zato. ;-)
Locked