Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
šatirana_ljubičica

#751 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by šatirana_ljubičica »

O'zone wrote:
šatirana_ljubičica wrote:
shandrprcSA wrote:nocni shoping... eee :izet: li ti drzavu

oni ko i univerzalno :D kad su im zapecatili radnju, od 16h radili :D :D :D

Pa valjda će i ovo vidjeti inspekcija.
Hoće malo sutra već par dana ima kako su vlasnici box-ova "slomili" pečate i ušli u radnje.

I da podsjetim ko im je odbrana
Nakon što su zapečaćene radnje na pijaci Sirano Zeljković radnicima obećao pomoć
Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković sastao se danas sa predstavnicima uposlenika tržnica i pijaca u Kantonu Sarajevo koji protestiraju nakon što su jučer inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove zapečatili radnje na pijaci "Sirano", saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Iako ova problematika nije u nadležnosti Kantona, tiče se ljudi koji su građani ovog Kantona, pa je premijer obećao da će u ponedjeljak organizirati zajednički sastanak na koji su pozvani predstavnici uposlenika pijaca, premijer FBiH Nermin Nikšić, federalni ministar trgovine Milorad Bahilj, kantonalni ministar privrede Emir Hrenovica, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Heni Erdoan Ćesir, načelnici četiriju gradskih općina, kao i Općine Ilidža te predstavnici Zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći Katona Sarajevo.

Cilj je dogovoriti se o rješenjima aktuelnih problema s kojima se suočavaju uposlenici svih pijaca u Kantonu Sarajevo.

E, fuj!
mekaba

#752 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by mekaba »

E pa bash FUJ. Banda nece da postuje zakone i jos trazi pomoc a vlast ih podrzava. Pa to bash "Nidje nema" :run:
x_lecter

#753 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by x_lecter »

Kako je moguce da u npr. Ferhadiji evo vec godinama isti ulicni prodavaci prodaju razno kinesko smece? Nikad nisam vidio da ih policija zapise ili otjera, a cesto tuda patroliraju?
mayab

#754 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by mayab »

Pitara INDEX, Nedzarici, račun??!
vjesticanametli

#755 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by vjesticanametli »

Image

:lol: mesnica žu žu žu je u pripremi

racuna ni na mapi
Bluemore

#756 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Bluemore »

Salon za masazu "Balans", Ul. Ramiza Salcina od kad je prosirio posao i "zaposlio" desetine mladih terapeuta koji su skoro nikako placeni, ne izdaje racun ni za sta, mozda zato sto je tkz. Udruzenje gradjanja :?

Ps. Svakako nije za preporuciti
mekaba

#757 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by mekaba »

x_lecter wrote:Kako je moguce da u npr. Ferhadiji evo vec godinama isti ulicni prodavaci prodaju razno kinesko smece? Nikad nisam vidio da ih policija zapise ili otjera, a cesto tuda patroliraju?
Problem traje vec 50 godina????? Kazu ne rijesiv :-)
mayab

#758 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by mayab »

HFT , kineska robna kuca na spratu MERCATOR-a Alipasino polje, nema racuna, kineskinja fino, usmeno , naglas sabira, vjezbajuci bosanski jezik :izet: , i ocito, odlicno se prilagodjavajuci normalnoj situaciji u nasoj drzavi :D
Hemera

#759 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Hemera »

malka plus dvije malke....
uzgajivac

#760 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by uzgajivac »

mayab wrote:HFT , kineska robna kuca na spratu MERCATOR-a Alipasino polje, nema racuna, kineskinja fino, usmeno , naglas sabira, vjezbajuci bosanski jezik :izet: , i ocito, odlicno se prilagodjavajuci normalnoj situaciji u nasoj drzavi :D
inspektori vole tuzibabe.
mayab

#761 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by mayab »

uzgajivac wrote:
mayab wrote:HFT , kineska robna kuca na spratu MERCATOR-a Alipasino polje, nema racuna, kineskinja fino, usmeno , naglas sabira, vjezbajuci bosanski jezik :izet: , i ocito, odlicno se prilagodjavajuci normalnoj situaciji u nasoj drzavi :D
inspektori vole tuzibabe.
O tome se ovde vec raspravljalo, tako da ..... :bih:
JOINT_1921
Vozim: odlično

#762 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by JOINT_1921 »

U Tuzli OGROMNA kineska prodavnica na Slatini... Ma nikad neces vidjeti racuna a obrcu hiljade i hiljade mjesecno...
BIONA

#763 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by BIONA »

Cevabdzinica kod Kurte preko puta sebilja, nikad nisam dobila racun, tako da me tamo vise nema! Steta, fino je sredjen prostor, nema narodnjaka :D i hrana je ukusna, ali ...
kakaljin

#764 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by kakaljin »

BIONA wrote:Cevabdzinica kod Kurte preko puta sebilja, nikad nisam dobila racun, tako da me tamo vise nema! Steta, fino je sredjen prostor, nema narodnjaka :D i hrana je ukusna, ali ...

ako je to razlog da te nema, onda je bolje da ne izlazis iz kuce :D :D
šatirana_ljubičica

#765 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

BIONA wrote:Cevabdzinica kod Kurte preko puta sebilja, nikad nisam dobila racun, tako da me tamo vise nema! Steta, fino je sredjen prostor, nema narodnjaka :D i hrana je ukusna, ali ...

Traži im račun.
Kosato

#766 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Kosato »

nisam ni ja sa zenom kad smo otisli na porciju cevapa :) kad sam trazio kao ne radi, ja velim ne radi ni moj novcanik i mi krenuli izaci...kad veli evo ga proradio 8-) 8-) 8-)

rekao sam sebi da racune i za zvaku trazim...sto je dosta, dosta je...
mekaba

#767 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by mekaba »

Kosato wrote:

nisam ni ja sa zenom kad smo otisli na porciju cevapa :) kad sam trazio kao ne radi, ja velim ne radi ni moj novcanik i mi krenuli izaci...kad veli evo ga proradio 8-) 8-) 8-)

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
kakaljin

#768 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by kakaljin »

Kosato wrote:

i moj dedo i nana traze penziju koju su zaradili pa je ne dobiju.

ja trazim da su mi ceste bez rupa jer placam za odrzavanje cesta kada registujem automobil pa sve rupa do rupe na cesti.

treze zaposleni redovne plate pa ne dobiju

traze kvalifikovani nezaposleni posao pa ga ne mogu dobiti.

traze nezaposleni da pokrenu bilo kakav posao ne mogu od silne administracije i birokratije.

traze gradjani sa kupljenim mjesecnim/godisnjim kartama redovan i uredan gradski prevoz pa ga nemaju.

traze bolesni koji su platili zdravstvo da se mogu normalno lijeciti pa ne mogu.

Mnogi traze samo ono sto su zaradili pa ne mogu dobiti.
BIONA

#769 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by BIONA »

Ipak cu ici, cisto da im trazim racun :D
šatirana_ljubičica

#770 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

kakaljin wrote:
Kosato wrote:

ja trazim da su mi ceste bez rupa jer placam za odrzavanje cesta kada registujem automobil pa sve rupa do rupe na cesti.

traze nezaposleni da pokrenu bilo kakav posao ne mogu od silne administracije i birokratije.

traze gradjani sa kupljenim mjesecnim/godisnjim kartama redovan i uredan gradski prevoz pa ga nemaju.

traze bolesni koji su platili zdravstvo da se mogu normalno lijeciti pa ne mogu.

Izvini, ali sa ovom narodnom filozofijom si blizu tome da se provališ na temi.
kakaljin

#771 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by kakaljin »

šatirana_ljubičica wrote:
kakaljin wrote:
Kosato wrote:

Izvini, ali sa ovom narodnom filozofijom si blizu tome da se provališ na temi.
Zasto,

ako ja placam porez od plate i doprinose za penziono i zdravstvo, ili iz registracije za ceste, vode itd. Ocekujem da ta sredstva koja su namjenski uzimana od mene i odu tamo gdje su namjenjena, a ne da idu negdje drugo.

Da li se iko zapitao zasto porezna uprava ko god zatrazi povrat pdv-a salje odmah inspekciju u tu firmu, a po zakonu oni moraju izvrsiti povrat pdv-a firmama koji dostave dokumentaciju za povrat.

Milioni maraka ima nevracenih firmama na osnovu povrata pdv-a, niko o tome ne govori.

Gdje su ta silna obecanja za zaposljavanje, skolstvo, zdravstvo da ce biti puno bolje cim se uvede fiskalizacija.

prodjose godine a toga i dalje nema.
šatirana_ljubičica

#772 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Pa ostala tamo u neizdatim fiskalnim računima.
kakaljin

#773 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by kakaljin »

šatirana_ljubičica wrote:Pa ostala tamo u neizdatim fiskalnim računima.
po kojoj logici si zakljucila ovo iz ovoga sto sam ja napisao jer sam samo govorio za vec namjenski uplacenim parama!!!!!!
kakaljin wrote:
Zasto,

ako ja placam porez od plate i doprinose za penziono i zdravstvo, ili iz registracije za ceste, vode itd. Ocekujem da ta sredstva koja su namjenski uzimana od mene i odu tamo gdje su namjenjena, a ne da idu negdje drugo.

Da li se iko zapitao zasto porezna uprava ko god zatrazi povrat pdv-a salje odmah inspekciju u tu firmu, a po zakonu oni moraju izvrsiti povrat pdv-a firmama koji dostave dokumentaciju za povrat.

Milioni maraka ima nevracenih firmama na osnovu povrata pdv-a, niko o tome ne govori.

Gdje su ta silna obecanja za zaposljavanje, skolstvo, zdravstvo da ce biti puno bolje cim se uvede fiskalizacija.

prodjose godine a toga i dalje nema.
šatirana_ljubičica

#774 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Pogrešno sam te onda shvatila, izvini, ne moraš odmah vrištati :D
Ali nisi u pravu ipak, jer sve su to lančane reakcije.
A iskreno ja pratim ovu temu jer na vrh mi je glave trgovaca/ugostitelja/ koji se ponašaju kao da nam nešto džaba daju, još nas varaju na razne načine, još nam naplate pdv a državi ga ne prikažu, itd.
Pa budi i ti iskren pa reci da je to fer?!
kakaljin

#775 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by kakaljin »

šatirana_ljubičica wrote:Pogrešno sam te onda shvatila, izvini, ne moraš odmah vrištati :D
Ali nisi u pravu ipak, jer sve su to lančane reakcije.
A iskreno ja pratim ovu temu jer na vrh mi je glave trgovaca/ugostitelja/ koji se ponašaju kao da nam nešto džaba daju, još nas varaju na razne načine, još nam naplate pdv a državi ga ne prikažu, itd.
Pa budi i ti iskren pa reci da je to fer?!

Pa radi te lancane reakcije je nam je sve ovako, ovo se mora raditi na globalnom nivou, a ne ovako da neki ispastaju a neki prolaze bez sankcija od drzavnih institucija do onog malog granapa, ali svi moraju da podlijezu sankcijama, a ne da se selektivno primjenjuje zakon.

Da se samo od nekoliko velikih duznika naplati dugovanja moglo bi se dosta pokriti budjeta, jer je odnos nekoliko velikih duznika naspram nekoliko hiljada malih duznika.

Zato sam dok se veliki duznici ne pritisnu da pocnu vracati dugovo, ove male pustio koliko toliko da se razvijaju da mogu stati na noge koliko toliko da posluju pozitivno da mogu redovno placati obaveze.
Post Reply