Ringhio wrote:Ja sam skoro bio u prilici da kupim Passata, 2.0T, ustvari 1.8 sa turbinom, benzin. Koza, i ostale karafeke. Fakat sam ga mogao povoljno dobiti, od prijatelja, za nekih 6 000 km, 2000 godiste. Auto apsolutno sve ima, u fenomenalnom stanju.
Prvo gledam, veliko, fakat veliko auto. Drugo koza, zgrozavam se na istu u kolima. Hajd reko benzin je motor, daj da ga upalim, upalih ga, nikakav zvuk, dizelcina mrtva, samo tiho kuckanje i to je to. Ako vec vozim auto s benzinskim motorom, josh i turbinom, hocu kad ga upalim da izbijem prozore s garaze, no hajd, passat nije za tog ni pravljen.
Sjedem krenem da ga vozim, blah, nista. Nisam impresioniran uopste, drug hvali, drug kuje u zlato, i daje mi ga fakat povoljno, ali...jok. Performanse su ok, i stvarno je smijesno doci do 100 km/h, smijesno je i preko te brzine voziti, fino kad pucne turbina, vidish kazaljku kako se fino penje aaaaaali opet to nije to. Sjedis onako, nist, isto ko da neko drugi vozi.
Fala reko jaro, al nije ovo auto za mene
Kad sam vozio 156 2.0 JTS, poslje voznje molio lika da mi je proda. Jest velika, jest da ima 4 vrata na sta se osipam, al burazeru kad sam usao u nju, pa prvo sjedis 5 minuta pa gledas po tabli, pipkas, kuckas, pa onda upalis, a grmljavina i ispred tebe a i iza tebe, pa jedva cekas da krenes snjom. I kad krenes samo cujes huk, stopis se s autom i jedva cekas krivinu, a kad udjes u krivinu, to je sasvim druga prica. Nisam se vozio u vozu, ali mislim da je alfa na cesti, u krivini, nesto priblizno vozu na sinama. Bez ikakve poteskoce, u kojoj god brzini da udjes, ona te izvede na pravi put. Komunicira s tobom i daje ti povratne informacije, osjetis prednje tockove kroz volan, osjetis kompletno podvozje kroz sjediste, ali to je daleko od neudobnog, to je tek toliko da ti auto daje do znanja da si ti taj koji vozi, i koji ima apsolutnu kontrolu, da znas sta vozis, i da znas ako ne budes postovao ono sto vozis, da ce te izvrnuti i pojesti za dorucak. Josh kad predjes 3 000 obrtaja, pa zagrmi, pocne da sisti, jooooooj trnci me sad prodjose. Mjenjac koji klizi kroz brzine i motor koji place za obrtajima, zvuk koji te tjera da krsis zakon...
Ako cemo pricati o sportskim autima, tu shvabe nemaju sta da traze, ako cemo pricati o izgledu, luksuzu, prestizu, materijalima, tu shvabe opet nemaju sta da traze. Tu ih talijani uzimaju sakom i kapom.
Talijani imaju Ferrarija, Lamborghinija imaju Paganija. Sjetimo se Lancia Delta Integrale, koja i dan danas znoji vozace ovih supersonicnih audija i ostalih svaba, auto koje zadaje muke poslje koliko 20 godina postojanja ? Od 0 do 100 za 5.5 sekundi ? A sva kockasta, ko sjekirom pravljena, bez karbona i ostalih vragova. Teska ko tuc, ali ide, melje, i ne pita plaho.
Pa onda imash Alfinih modela mali milion, koji uzmu lopatom svakog shvabu koji se nadje na cesti.
Druga stvar, kad se provozas Alfom koja je stara 20 godina kroz grad, fino ispoliranom, pola grada ce se okrenuti za tobom, parkiraj je pred kafic, svaka maca ce htjeti da se provoza u njoj, prodji s Golfom koji je star 20 godina, yebat ce ti ljudi sve po spisku zbog dimnih bombi koje izlaze na auspuh i breke motora, skripanja lamele i vrata koja se otvaraju onako, sama po sebi, po randomu.
Porede se kruske i jabuke, i svabo nikad nece moci napraviti neko kultno auto, koje ce uzivati postovanje velikih masa. Alfa to postize iz godine u godinu, i nezna se sta se vise zeli, ono auto koje je staro 60 godina, ili ovo sto je izaslo sa trake jucer...