Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Female_Sa

#751 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Female_Sa »

Htjela sam da pitam jeste li vec isle sa bebama na more i kakva su iskustva?
Ja prosle godine nisam isla, trebala bih ovih dana ici, bebi je 16 mjeseci i pravo je nemirna, ne znam kako cu sa njom na plazu..imate li kakvih savjeta? Sta je bitno ponijeti (ne mislim na odjecu)? U hotelu imam dorucak i veceru, ali sam kontala ponijeti i neki manji rešo da joj mogu napraviti supicu za rucak...

Ako ko ima kakvih prijedloga, sve je dobrodoslo:)
putujucidzindas

#752 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by putujucidzindas »

Bihnela wrote:maleni ima 10 mjeseci..i ja sam tako kombinovala pamucne i jenokratne u pocetku..sada odavno ne kupujem pelene, stalno je u pamucnim, a cesto i bez pelene :-D stavljam ga odavno na tutu..
navece mu stavljam one sasivene moderne pelene, a po danu je u onim obicnim sarinskim -tetra pelenama..
ti kombinuj kako ti je lakse, koje zastitne gace koristis? one sto idu preko pelene?
ja razmisljam da li da predjem na ove moderne platnene pelene. malom je koza totalno osjetljiva. guzu nikad ne brisem vlaznim maramicama, presvlacim ga svaka 2 sata, operem i namazem, a stalno je ili guza crvena ili ima osip na nogici il negdje oko pelene. probali smo vise tipova jednokratnih i uvijek je isto. mislim da bi u njima bio najsretniji. Jucer sam gledala babysaurus i ekobebe i, posto nisam nikad prije razmisljala o platnenim, totalno sam se izgubila. postoje 3 miliona razlicitih pelena i ne znam sta je to sto mi treba ?
Female_Sa

#753 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Female_Sa »

putujucidzindas wrote:
Bihnela wrote:maleni ima 10 mjeseci..i ja sam tako kombinovala pamucne i jenokratne u pocetku..sada odavno ne kupujem pelene, stalno je u pamucnim, a cesto i bez pelene :-D stavljam ga odavno na tutu..
navece mu stavljam one sasivene moderne pelene, a po danu je u onim obicnim sarinskim -tetra pelenama..
ti kombinuj kako ti je lakse, koje zastitne gace koristis? one sto idu preko pelene?
ja razmisljam da li da predjem na ove moderne platnene pelene. malom je koza totalno osjetljiva. guzu nikad ne brisem vlaznim maramicama, presvlacim ga svaka 2 sata, operem i namazem, a stalno je ili guza crvena ili ima osip na nogici il negdje oko pelene. probali smo vise tipova jednokratnih i uvijek je isto. mislim da bi u njima bio najsretniji. Jucer sam gledala babysaurus i ekobebe i, posto nisam nikad prije razmisljala o platnenim, totalno sam se izgubila. postoje 3 miliona razlicitih pelena i ne znam sta je to sto mi treba ?

Jesi li pokusala sa niveinom SOS kremom za bebe, ali bas za crvenilo i osip/ojede? Meni je jako pomogla, a bebi sam stavljala pampers premium care mozda prvih 3-4 mjeseca, a onda sam presla na onaj standardni pampers i nikad nisam imala problema sa osipom i ojedima. Sad je izuzetno toplo pa i to štetno djeluje na kožu. Ja sam svoju bebu znala presvuci i svakih sat kad je bilo vruće prosle godine jer sam se plašila da se kakve bakterije ne stvore u pampersu.

A pamučne pelene su sigurno puno bolje i zdravije (jer se i otkuhaju ali i peglaju) s tim sto ja imam fobiju od onih "menli gaćica" (jel se tako zove?) jer sam cula da mogu stvoriti veci problem od pampersa.

Ja sam praktikovala skinuti bebu i pustiti je da leži na onoj nepromocivoj podlogi (to imas u DM-u) da joj koža bude na zraku pa mozda i to da pokušaš.
putujucidzindas

#754 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Ma mi smo ostali na pampers premium care, jer mi se cini da je najbolje. a presvlacenje nam traje vise od pola sata - operem ga, pa ga stavim na tu podlogu, pa mu susim guzu fenom iz daljine (savjet pedijatra), pa se vrlo cesto upiski jos jednom, pa ponovimo sve, pa uradimo vjezbice i masiramo trbuh, pa se jos malo igramo i onda tek mazemo i oblacimo. a kreme smo probali razne - pavlovicevu, jekoderm, hipp za ojede, babylov e za ojede, bepanten - i on nam najbolje smiri sve.

a upravo zbog zastitinih gacica mi se cini nabolje da uzmem ove all-in-one platnene pelene, za koje ne trebaju zastitne gacice. bojim se, kad ga spakujem u ove druge pelene, a onda stavim jos i zastitne, da ce mu biti prilicno neudobne, jer one moraju poduhvatiti sve donje slojeve. a i na kontroli kukova, iako nam je sve u redu, doktor je rekao da obavezno moramo praviti siroki povoj s dvije pelene. e pa kako to sad sve izgleda??? generalno mi je zlo kad vidim koliko toga jadan ima na guzi - pampers + dvije tetra + bodi. i ne bio osut :D
vanad

#755 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

ja sam bila 2x na moru sa bebom. Prvi put sa 9 mjeseci, drugi put sa godinu (juni i septembar) - birala sam mjesece kad sunce nije tako zestoko. Pocetkom juna kad smo bili se bebce nije kupalo direktno u moru nego napunimo bazencic jer je more bilo prehladno, u septembru je bilo super. Uzivala je u vodi i najbolje su pjescane plaze mada ih ja puno ne volim ali sve sa dijete :-D . Kod mene je laksa situacija bila jer sam isla roditeljima u kucu pa nisam morala brinuti za reso i te stvari. Od vecih stvari smo nosili krevetac i neka lagana kolica (bila je jos mala a i dijete od 16 mjeseci se umori a setnje oko mora predvece su zakon). Za plazu onaj mali satorcic...to je dobra stvar je zastiti i od sunca i od vjetra, slauf (onaj sa rupama za noge) da dijete ne propadne, peskir sa kapuljacom. Hranu sam nosila na plazu u termo tasni da se ne pokvari pa sam u kafanama grijala u mikrovalnoj. Eto to mi je sad palo na pamet pa ti pitaj ako te sta interesuje.
Bihnela

#756 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Bihnela »

prvo, platnene pelene ne treba otkuhavati kao sto ih ne treba nei peglati, pogotovo ne one sasivene..

menli gace vise nisu menli :) rade se od savremenih materijala ja sam na babysaurus kupila zastitne gace od pul-a koji je jako kvalitetan materijal propusta zrak ali ne i vodu tj mokracu..

bebu ne mazem nicim niti je potrebno, sto manje hemije to bolje, nikada nije imao neki strasan osip, pojavi se ponekad neka tackica tu i tamo, tada mazem jekoderm.

po meni platenene su najbolji izbor za bebe, ali svako nek radi kako mu je lakse..

dzindas koliko je stara bebica?

ja bih ti savjetovala sljedece: u robotu, na pijaci, ili u fisu kupi paket obicnih tetra pelena 10 komada (optimalno je imati od 20-25 komada pelena) oko 20 KM + isto toliko svedskih pelena, u fisu imaju divne mekane pamucne tanke u bojama po 2 KM/kom, na babysaurus naruci 2 kom zastitnih, to je sve sto ti treba za pocetak, to je najjeftinija varijanta..

tetre, po meni imaju brojne prednosti u odnosu na sasivene, ako te znaima pisem..

mogu ti pomocu , ako bas zelis, oko izbora modernih sivenih, jer smatram da imam iskustva
LP
Female_Sa

#757 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Female_Sa »

putujucidzindas wrote:Ma mi smo ostali na pampers premium care, jer mi se cini da je najbolje. a presvlacenje nam traje vise od pola sata - operem ga, pa ga stavim na tu podlogu, pa mu susim guzu fenom iz daljine (savjet pedijatra), pa se vrlo cesto upiski jos jednom, pa ponovimo sve, pa uradimo vjezbice i masiramo trbuh, pa se jos malo igramo i onda tek mazemo i oblacimo. a kreme smo probali razne - pavlovicevu, jekoderm, hipp za ojede, babylov e za ojede, bepanten - i on nam najbolje smiri sve.

a upravo zbog zastitinih gacica mi se cini nabolje da uzmem ove all-in-one platnene pelene, za koje ne trebaju zastitne gacice. bojim se, kad ga spakujem u ove druge pelene, a onda stavim jos i zastitne, da ce mu biti prilicno neudobne, jer one moraju poduhvatiti sve donje slojeve. a i na kontroli kukova, iako nam je sve u redu, doktor je rekao da obavezno moramo praviti siroki povoj s dvije pelene. e pa kako to sad sve izgleda??? generalno mi je zlo kad vidim koliko toga jadan ima na guzi - pampers + dvije tetra + bodi. i ne bio osut :D
Ne znam sta mu dajes da jede, da li doji, ali mojoj curici se desavalo da kad ja pojedem narancu, ona se ospe po guzi i kad sam to skontala, prestala sam jesti:) A kad smo slikali kukove, rekli mi da do 6.-0g mjeseca stavljam pelene - široki povoj iako je sve bilo uredu. Meni ,iskreno, bilo zao djeteta na 37 stepeni jos i tolike pelene, pampers + siroki povoj :roll: I onda sam odlucila da joj navece obavezno stavljam siroki povoj, a preko dana sam stavljala samo 2x.

Ima ljekara koji kazu da ne treba stavljati taj siroki povoj pa sad..ko ce im znati. Uglavnom, ja nisam redovno stavljala, ali su kukovi hB ok, prohodala je u 11-om mjesecu i od tada nikad nije sjela na mjednom mjestu duze od 5 min:)
Bihnela

#758 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Bihnela »

eh da, zastitne gace mozes kupiti u djecujoj radnju u merkuru na otoci marke bambino mio, one po pisanju na forumima, takodje mogu na tetre
putujucidzindas

#759 Re: Bebe - ALL ABOUT!

naravno da me zanima.

ja i sad imam 30 komada tetra pelena i nije mi dosta :D te 2 komada za siroko povijanje, te prostri jednu ovdje, stavi drugu ovdje, 10 ih je vec u masini, 10 u upotrebi, a 10 negdje :)

zbog tog bih radije isla na varijantu modernih. ovo sto sam vidjela kod ekobeba, ipak ne bih - nije mnogo drugacije od tetra pelena. a na babysaurusu se ne znam snaci, jer ima toliko vrsta da ja stvarno pojam nemam sta mi je najbolje.

i ja sam svakako za sto manje hemije, ali evo kad nas je od pocetka lose krenulo.

beba je stara 2.5 mjeseca i iskljucivo doji
Female_Sa

#760 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Female_Sa »

Onda je koža osjetljiva. Imas u DM-u, ja sam to kupovala, neko sredstvo za pranje bebi odjece bez ikakvog mirisa i za osjetljivu kožu, mozda da jos to pokusas. Ali moj savjet je da bebu što više izlažeš zraku jer nema nista od tog bolje. Pa zamisli da na ovoj vrucini nas neko spenga u tolike pelene..da crknes od muke. Ja svoju trenutno ucim da piški u tutu i ponekad ide, ponekad ne, ali je cesto pustim da onako, bez pelene, skace po kuci jer mi je dr. rekla da je to najbolje.
duboka_misao

#761 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

Za osipe Stelactiv krema od Mustele i ne koristiti omeksivac i jake deterdjente za pranje bebe odjece,jos sad ovo sunce samo chune i koke izbacite na sunce neka luftaju, mi smo u fazi ucenja na tutu pa smo cilim sklonili ,parket zakon kada je djete golo citav dan
Bihnela

#762 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Bihnela »

pravo vrijem za prelazak na platnene :-D

znaci onda ti trebaju samo svedska pelena, posto imas tetre, poigraj se tetrama one se mogu motati na razlicite nacine probaj npr ovaj http://www.youtube.com/watch?v=_-cuAfnBwMU ili http://www.wikihow.com/Fold-a-Cloth-Diaper a preko stavis svedsku da je drzi..ja sam nakon eksperimentisanja nasla svoj nacin motanja..one se mogu i jednostavno smotati u pravougaonik, kao najobicnija krpa + svedska+ zastitne i super..

all in one ne bih preporucila, zbog pranja ali vise zbog susenja, pelena moze i u susilicu ali pul ne bi smio pogotovo ne cesto..
ja sam probala BB like, one se sastoje od tri odvojiva uloska, koje mozes stavljati po potrebi 1,2 ili 3 odjednom, jako su debele, ja ih uglavnom koristim za noc..
Mutt like imaju drugaciji kroj, koji se meni vise svidja, one su tanje i imaju jedan dupli odvojivi ulozak, ja ih koristim za van :)
ove CBlike nisam probala, ima usiveni + dodatni ulozak, nisam je probala jer mislim da je bolje da se ulosci odvajaju
na njihovoj fb stranici imaju jos nkee pelen za vece bebe kao bikini cut, sto bi nama sada dobro doslo :) ali ja vise ne kupujem pelene ;)
imaj na umu da se sivene pelene duze suse, posebno u toku zime to moze biti problem..iako su one pamucne i mekane,prilagodljive nista nije mekse ni prilagodljivije od tetri, zato daj sansu tetrama :)

fazon je sto ipak pelene moras probati da bi ih ocjenio i naci ono sto vam najbolje pase..

imas li nekoga u srbiji ili hrvatskoj tamo isto siju divne pelene ali ne rade dostavu za bih da ti posaljem linkove
putujucidzindas

#763 Re: Bebe - ALL ABOUT!

uh, hvala ti mnogo :-D

hajde posalji mi linkove i za srbiju i za hrvatsku, da pogledam, mogla bih i to rijesiti ako je OK :)

a koje svedske koristis? kad nam je dr. rekao da moramo praviti siroki povoj s 2 pelene, muz je otisao da kupi svedske pelene. ja sam mislila na one stare svedske, kao osmica, medjutim, on donese neku pamucnu debelu pelenu, kao jednokratnu. sad mu ponekad stavim jednokratnu+tetra+tu platnenu pelenu. nesto mislim, onda bih mogla samo izbaciti jednokratnu, a dodati vanjski omotac, za pocetak, da probamo?

a koza nam je strasno osjetljiva. imali smo djeciji osip katastrofalan , po licu, pa sad kuburimo i s tjemenjacom, pa i sa pelenama, ma ...ne znam vise sta ih, cini mi se da bi mu stvarno moglo goditi da izbacimo klix
duboka_misao

#764 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

putujucidzindas wrote:
a koza nam je strasno osjetljiva. imali smo djeciji osip katastrofalan , po licu, pa sad kuburimo i s tjemenjacom, pa i sa pelenama, ma ...ne znam vise sta ih, cini mi se da bi mu stvarno moglo goditi da izbacimo klix
ispade da reklamiram mustelu ali za tjemenicu imas njihovu pjenu kupiti u apoteci u mercatoru ,mi dva puta stavili po 5 minuta prije kupanja sve nestalo, ostatak sam dala @Felidae neznam jel njoj trebalo ali je stvar fantasticna , ako neces
s tim uzmi gusti cesalj natopi bebechu glavicu bebe uljem i iscesljavaj one naslage .
putujucidzindas

#765 Re: Bebe - ALL ABOUT!

uspjeli smo vecinu skinuti uljem, kupanjem i mekanom cetkom. medjutim, sad na dijelu glave, od tjemena prema potiljku, imamo kao zute krastice, za koje uopste vise nisam sigurna da je tjemenjaca. cini mi se da ga ovo i svrbi.
prije sat vremena rekoh muzu da nam kupi mustelin sampon, da probamo :D svakako sam cula samo pohvale za musteline proizvode. hvala ti
Bihnela

#766 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Bihnela »

dovoljna ti je jedna tetra + svedska za siroki, ako morate,,slobodno izbaci jednokratnu, pod njima koza teze "dise"
znaci jedna tetra + svedska+ omotac to je sve :)

ja koristim ono kao osmica, sa vezicama sa strane ukucaj u google svedska pelena (ja odavde ne mogu da postavim sliku ) kupovala sam u robotu oko 2 KM, a i FIS ih ima u svojoj proizvodnji u razlicitim bojama divne su im isto oko 2
KM komad, ustvari trebalo bi da mozes kupiti u svakoj radnji gdje prodaju bebi opremu..

za tjemenjacu probaj pjenu za tjemenjacu od A derme, nama je pomogla, u apoteci oko 27 KM

uprljanu pelenu saperi vrucom vodom,i odlozi da ceka pranje (ja po potrebi pospem prstohvat deterdzenta po mrlji), upiskenu samo da ceka pranje..pelene peres sa 2 supene kasike deterdzena, meni je najbolji ariel, on otklanje sve mrlje ostali ne, ako ostane mrlja nek te sikira oprat ce se u narednom pranju i slobodno takvu pelenu mozes koristiti, najbolje je pelene susiti na suncu sto je ujedno i dezinfekcija, peglat ne treba! ja ih ne otkuhavam stalno perem na 60, povremeno otkuham..omeksivac ne treba, povremeno u odjeljak za omeksivac uspi alkoholni ocat..
pelene mjenjas svaka 2 sata otprilike, odnosno po potrebi
saljem pp
Alhemicarkaa

#767 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Jesam li to ja jedina budala koja pegla sve bebine stvari, uključujući i čarape po ovoj vrućini? :roll: Uz to sve otkuham.
putujucidzindas

#768 Re: Bebe - ALL ABOUT!

ma nisi, peglam i ja sve zivo - tetra pelene peglam s obje strane :D
pranje svega na 90 stepeni, s otkuhavanjem :)

ali opet mislim, manje ce mu skoditi neispeglana njegova pelena (ako ne uspijem naci neke koje se peglaju), nego uzas od hemije u jednokratnim pelenama :)
Last edited by putujucidzindas on 20/06/2012 13:11, edited 1 time in total.
Bihnela

#769 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Bihnela »

ooooooooooooo blago tebi

ja nista ne peglam, zbog cega peglas?
meni estetika nije bitna bitniji mi odmor :)
a i ne otkuhavam, zbog cega? stedim struju :)

neispeglana pelena ne moze nikako da steti, a hemija steti itekako
Alhemicarkaa

#770 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Ne peglam ja zbog estetike, već da uništim sve bakterije, pelene s obje strane, sve otkuhavam i sve ispirem dva puta. Neki me zezaju da volim sebi praviti posao, ali ne mogu si pomoći :skoljka:
putujucidzindas

#771 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Alhemicarkaa wrote:Ne peglam ja zbog estetike, već da uništim sve bakterije, pelene s obje strane, sve otkuhavam i sve ispirem dva puta. Neki me zezaju da volim sebi praviti posao, ali ne mogu si pomoći :skoljka:
ma i ja to sve isto tako. a posto ne koristim omeksivac, peglanje bar malo omeksa. kad mi mama pomogne s peglanjem, meni zlo dodje - ne mogu joj reci da pegla kako treba :D fino brate, s obje strane
presca

#772 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by presca »

I mi peglamo i otkuhavamo sve pelene .Makar ih i dnevno imalo oko 50 komada jer su 3 bebe :D .Meni cim se malo koristi ide na pranje .Ja sam strasna u vezi higijene .I znam da sama sebi stvaram posao ponekad i svojoj mami nema mi pomoci .Sve su pelene iste ii ne gledamo koju cemo kojoj bebi staviti i zato se i peglaju i otkuhavaju .Nema svako svoje i poslije svega znam da su savsreno ciste .
Female_Sa

#773 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Female_Sa »

Alhemicarkaa wrote:Jesam li to ja jedina budala koja pegla sve bebine stvari, uključujući i čarape po ovoj vrućini? :roll: Uz to sve otkuham.

I ja sve peglam, apsolutno sve, ali ne samo bebi, nego i sebi i muzu. Nekako mi to higijenski. Iako se veš otkuha, mozda ga i ne bi trebalo peglati, ali ja peglam.
Bihnela

#774 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Bihnela »

ne valja unistavati bakterije, ne valja praviti sebi posao..
citala sam da se e.coli unistava pranjem na 60 stepeni, ostalih baja se nesto ne bojim, dobre su i one za nesto :)
naravno da imam neku prijeku potrebu da otkuhavam i peglam radila bih to, ovako ne, ne..volim biti opustena

doduse i ja sav ves duplo isperem, a koristim minimalno deterdzenta..
ves omeksa u dodiru s kozom,a i ako je malo grub nije nista strasno..
kad bebice budu malo vece vidjet cete kako otkuhavanje i peglanje nemaju smisla, oni tada trpaju sve u usta od ruku, igracaka, mobitela, daljinski, lizu parket, lizu sto, kupe mrvice sa poda, sve sto se moze staviti u ruku moze naravno i u usta..
meni nema ko da uleti s peglanjem, a nebi imala duse nakog ni da pustim..ja ne peglam, ne stidim se toga :) ne volim sebi da pravim posao, nista nam ne fali..
danasnj deterdzenti peru sve zivo, susenje na suncu je dovoljna dezinfekcija
suza81

#775 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suza81 »

iskreno, pretjerujete sa tim peglanjem.

mislim da se time ne cini usluga djetetu, jer ono kad tad mora doci u dodir sa raznim bajama, mora izgraditi imunitet. s druge strane jedva stignem i nas ves da ispeglam. njene pelene i bodice otkuhavam, sve sam prala odvojeno od naseg do godine dana sa minimalno hemikalija i cesto dodatnim ispiranjem.

proslo ljeto sam je cesto znala poslije kupanja namazati baby uljem ili nekom baby kremom i imala je problema sa nekim crvenim flekama po tijelu koje su prelazile u lisajeve i jako suhu kozu. vec mjesecima je nisam nicim namazala i nema nikakvih problema. sto manje hemije i ostavite pegle, mazite se sa svojim bebacima :D
Post Reply