Č.Jovanović vs. M. Dodik

Locked
p206

#751 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by p206 »

Chmoljo wrote:
p206 wrote:
ne uzimaš u obzir činjenicu da je to morao govoriti duže vremena da bi dalo efekta. Neke stvari nije dovoljno reći 20 puta, da bi se nešto promijenilo.
odustajanje od pričanja gole istine u trenutku (koji traje više od decenije) kada se ona treba reći, za mene predstavlja, ne izdaju nego definitavan poraz. ovdje ne krivim Silajdžića nego govrim uopšteno.
hoću da kažem: golom istinom može samo sebi zicagu obrisati paša.

zato ne očekujem lajanje iz Sarajeva poput onoga koje dolazi iz BL, nego poteze koji će osiguravati budućnost ove zemlje. za istinu se treba boriti, a lajanje nazad nije metoda.
kako bi se ti borio za istinu?
jer očigledno je ovdje pitanje istine, ne nekih naroda i vjera ako hoćemo ovu državu da napravimo normalnom za sve.
tcz

#752 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by tcz »

Cedo imas muda ko u vola. Svaka ti cast covjece.
wewa

#753 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by wewa »

nisam nista ni ocekivala, osim da svaki bude dosljedan sebi - a upravo je tako i bilo, izgleda.

nego, i ja bih da stanem u red dobrovoljaca za nabavku stampe, posto ionako kupujem samo Jutarnji pa su vec naviknuti da trazim cudne stvari 8-)
hljebarnik

#754 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by hljebarnik »

Mene vala nervira ovo nase svrsavanje na Cedu. Nista se nece promijeniti ionako.
Dammme

#755 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by Dammme »

Chmoljo wrote:
Dammme wrote:
Chmoljo wrote:
pa ne trebaju, govorio je Haris Silajdžić, i?
Ne bih sad da ulazim u polemiku oko politike SBiH, jer nije tema. Ali ću ti reći ovo: govorio jeste, ali je djelima (ne nužno svojim, nego onih kojima je bio šef), pokazivao totalnu nebrigu (najblaže rečeno) za državu BiH. Od kadrova koje je postavljao na odgovorne funkcije, preko obaranja Aprilskog paketa, do podizanja repa Dodiku pred prošle izbore.
pa bravo. čemu onda odgovaranje na provokacije koje debil servira?
Odgovor je potreban. Ali ne na histeričan način i ne iz ličnih/političkih interesa kao što je to radio Silajdžić.
Odgovor je potreban smirenim tonom. Podizanjem tužbe svaki put kada Mile ronhil ugrozi integritet države BiH.
Razlika između Silajdžića i Jovanovića je što je ovaj prvi to radio samo da bi dobio veću podršku na izborima, a ovaj drugi nema nikakav interes u BiH, čak šta više vjerovatno sebi umanjuje broj glasača u Srbiji. To je osnovna razlika.
madner

#756 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by madner »

VerticalHairFactor wrote:
Ako budes vrednovao sve po posljedicima, jako malo stvari ce imati ikakvu tezinu. Kao sto i nema nikakvu tezinu kada beneficirani izadju na ulice, koji tebe vise svrbe.

Dakle ako uzmes MIROVNI sporazum fino pise da RBiH nastavlja svoje postojanje i da mijenja svoje unutrasnje uredjenje i da od tog trenutka postoji opste taj genocidni entitet. Koliko puta je to Dodo danas negirao?
Dakle ono sto bi trebao biti ucinak jeste da ljudi shvate da ako je ono bilo legitimno, bice opet ista prica kada bude pogodno.
Tako je, madneru. Svojom šutnjom na njegovo kršenje ustava i sporazuma, negiranje ove rečenice o kontinuitetu, samo mu daješ legitimitet za sljedeći potez, koji će doći kad bude strateški povoljno.

Ali, ko da mu odgovara, ko da se bori svim pravnim i političkim sredstvima za poštivanje makar onoga što imamo.
SDA-ova vrhuška koja ga podržava, sigurno neće, pa nije Tihić Stevan Filipović da se žrtvuje zarad ideje, a on mu je bio pandan zadnjih 5-6 godina. Čovjek je jasno pokazao u ratu da je spreman izdati i dezertirati, kako to da je sad drukčiji.
Zanima me da li će iko od ovih drugih napraviti neki koncept da se pokuša odbraniti makar Dejton, njegovi temelji, jer je sve ostalo izgubljeno. Ako ni Zlaja ni niko drugi ne mrdnu guzicom, crno nam se piše.
Kada ti je Tihic koalicioni partner, ne trebas neprijatelja.
Covjek je tako nasankao Harisa, predstavio istog kao ekstrama dok je Dodo bio umjereni cova s kim se moglo dogovoriti.
Nebitan32

#757 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by Nebitan32 »

Tema : Jeli genocidna tvorevina genocidna tvorevina ili volja srpskog naroda?

Odgovor : I jedno i drugo. Volja srpskog naroda je bila da se sprovede genocid i zauzme sto vise teritorija. To dokazuje i ucestvovanje svih slojeva drustva od seljaka, radnika, profesora, akademika pa do politicara i to u svim opcinama.

Ni danas nisu odmakli puno od toga. Svakako postoji odredeni dio srpskog naroda koji se protivi tome ali to ne mjenja bit stvari. Bitan je mainstream.

Za Njemacku iz doba WWII se kaze da je nacisticka Njemacka dok za danasnju to niko ne bi rekao. Zasto? Zato jer je mainstream u Njemackoj tokom WWII bio nacisticke ideologije. I tada je bila pojedinaca koji su bili protiv toga ali su oni bili irelevantni. Danas je situacija potpuno obrnuta. I danas u Njemackoj ima nacista ali su marginilizovani i potpuno nebitni. Mainstream njemackog drustva je demokratski.

U Srbiji i kod srpskog naroda opcenito to nije slucaj. Mainstream iz 90-tih proslog stoljeca je jos uvije prisutan i danas.
Postoje pojedinci kao Jovanovic ali su oni potpuno irelevantni na politickoj sceni i u srpskom drustvu opcenito.

Osnovni razlog lezi u tome sto srbi nisu vojno porazeni tokom 90-tih.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#758 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by Chmoljo »

p206 wrote: kako bi se ti borio za istinu?
jer očigledno je ovdje pitanje istine, ne nekih naroda i vjera ako hoćemo ovu državu da napravimo normalnom za sve.
zar treba izmišljati toplu vodu? jedan narod se itekako borio i izborio za istinu, iako mnogi, pa i na ovom forumu misle da im je servirana sama od sebe.

treba se boriti znanjem, ulaganjem u ljude. za to je potreban društveni konsenzus, ali njega nema. jer, nama je intelektualac Adil Kulenović, a životno stremljenje posao u džravnoj službi.
p206

#759 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by p206 »

hljebarnik wrote:Mene vala nervira ovo nase svrsavanje na Cedu. Nista se nece promijeniti ionako.
paša reci ti ono što je on rekao, u onakvom okruženju svršavaćemo i na tebe. mislim ono... konstatacija ti je nikakva

sutra ćemo svi umrijeti, zašto živimo koji racku, ništa se neće promijeniti
valterbranisarajevo

#760 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by valterbranisarajevo »

Da to nisu Slavuja izbacili iz nekog restorana. On se javno hvalio na TV da potroši pola plate plaćajući ljudima kafe po sarajevskim kafanama... Ako su ga izbacili ja protestvujem, ali na sreću kćerka mu još prima platu iz džepova građana Sarajeva....... :D
Chmoljo

#761 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by Chmoljo »

p206 wrote:
umalo da zaboravim... znaš kako se bori za istinu? kada imaš školovanog, intelignetnog i posvećenog čovjeka da pobuca protivnika. znaš ko i kada?

Berko Zečević na suđenju Karadžiću.

eto ti borbe.
Sezam

#762 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by Sezam »

Evo da se svi malo otrijeznimo i da pokusamo konacno shvatiti sta je nama Srbija...sa "naprednog" B92 (pazljivo procitati i vise puta ako treba)...

Milorade kandiduj se za predsednika Republike Srbije! Dobijas izbore 100%. Nasi politicari su smesni u poredjenju sa tobom.
(shibs, 1. februar 2012 12:44)

# Link komentara
Preporučujem (+706)
Ne preporučujem (-255)

Cedo Jovanovic je na zalost samo srpska verzija Don Kihota u zemlji ogrezloj u fasizmu...
palermo

#763 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by palermo »

Ja bih se nakonm što sam odslušao, manje više, ovu debatu, vratio na prpin post jer čini mi se da dobro oslikava stanje
Prpa.ba wrote:Zalosna mi je euforija koja se dize oko ovog nebitnog "duela" i paznja koju dobija. Jadno to sve izgleda, toliko radovanje i ocekivanja od cinjenice da eto, Srbija ima politicara sa jedva 5% glasova koji nas ne smatra robljem vec ljudima. Jupi. :-)

I sada se jos ocekuje da on "razbuca", "pobije argumentima" Dodika. Kao da nam to nesto znaci u zivotu. Nakon toliko "moralnih" pobjeda, ovo vise ne donosi ni sitnu dusevnu satisfakciju.

Nikad ovaj narod nece krenuti naprijed dok bude patio od kompleksa nize vrijednosti u odnosu na susjedne narode, od vjecnog kompleksa progonjenog i zrtve koja ocekuje serviranje svemirske pravde, i stalnog cekanja da neko drugi uradi nesto za nas (sazali se, konstatuje istinu, donira nam kakvu sadaku...) "Problem" genocidnosti RS-a nece srediti ni tzv. MZ, ni ulazak u NATO i tzv. EU, ni Cedina ustavna vecina u Srbiji, ni Cavic i Ivanic, ni Kandicka ni niko osim samih Bosnjaka.
Moram reći da sam se u jednom trenutku osjećao malo i posramljen čak i ponižen dok je Čedo govorio o toma kako ćemo mi postati palestinci, i kako nam se treba pomoći i prućiti ruka. Kao da ne psotojimo, i kao da nas nitko ništa ne pita. Ovim ne odričem ništa Čedi, da je bogdo više takvih, samo konstatujem činjenicu kako nas gledaju čak i oni koji su nam prijatelji.

P.S u ovom prpinom postu bih jedino na kraju osim Bošnjaka stavio, svih onih koji Bosnu i Hercegovinu osjećaju kao svoju domovinu.
hornet

#764 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by hornet »

RS jeste nastala na genocidu, treba li se ustrucavati to stalno ponavljati? Ne treba. Ukoliko svi budemo zauzeli takav stav i cvrsto ga branili desice se promjene. Trebamo biti slozni i znati sta hocemo.
madner

#765 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by madner »

Chmoljo wrote:
p206 wrote:
umalo da zaboravim... znaš kako se bori za istinu? kada imaš školovanog, intelignetnog i posvećenog čovjeka da pobuca protivnika. znaš ko i kada?

Berko Zečević na suđenju Karadžiću.

eto ti borbe.
Tacno, ali bitno je zauzeti i medijski prostor i poceti slati malo drugaciju sliku. To sto je covjek napravio doktorski rad kako bi razbio laz je velika stvar, ali treba i javno povuci crtu. Ne moze se neko popisat na 500 ljudi i reci da su zivi i da ti kazes hajmo se baviti beneficijama.
Chmoljo

#766 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by Chmoljo »

madner wrote:
Tacno, ali bitno je zauzeti i medijski prostor i poceti slati malo drugaciju sliku. To sto je covjek napravio doktorski rad kako bi razbio laz je velika stvar, ali treba i javno povuci crtu. Ne moze se neko popisat na 500 ljudi i reci da su zivi i da ti kazes hajmo se baviti beneficijama.
da, ali za to postoje ta udruženja o čijim porodicama je riječ.
Richard Wagner

#767 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by Richard Wagner »

Čeda spominje Skendera i Gorana. Savršen argument pismenog čovjeka. :thumbup:
madner

#768 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by madner »

Chmoljo wrote:
madner wrote:
da, ali za to postoje ta udruženja o čijim porodicama je riječ.
Ne, pa nije to pitanja samo Majki Srebrenice ili Srebrenicana.

Oko nekih stvari ne smije biti zajebancije, ne smije biti tolerisanja.
zavrzlama

#769 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by zavrzlama »

Ceda odlican,kad je shvatio s kakvim fasistom i krkanom ima posla,jednostavno pustao dodika da se sam sramoti...

Glavna stvar je sto je krkan popustio sa zivcima i rekao da ne voli BIH,da ce se ista raspast i da on radi na secesiji malog ausvica...pa je spomenuo nekih 9 potencijalnih drzava koje ce priznati mali ausvic...pa je konstantno povezivao nezavisnost Kosova sa mogucom nezavisnosti malog ausvica...sve u svemu,dodik je samo sebi skocio u stomak,jer je salonsko cetnikovanje i polutajnu secesiju malog ausvica predstavio kao otvoren strateski cilj...e sad na nama je da zauzmemo stav prema svemu,to jest da se prekine sa dodikom razgovarat ,nego da se isti proglasi drzavnim neprijeteljem no.1....

druga stvar....dodik je izmedju redova sam priznao da ne postoji sansa da ovakav manji entitet ostane u BIH dugorocno i najavio raspad BIH,a sto je najgori scenario za zapad i EU...

treca stvar..dodik ocito pokazuje znake i srdzbu zbog toga sto istog srbija pusta niz vodu ,nespretno je rekao da u srbiji vlada atmosfera da bi se odrekli Kosova a ne bi trazili kompezaciju za manji entitet ..

Cetvrta stvar..Jovanovic je dokazao i dodiku i mnogim drugim da je manji entitet i njegova politika disolucije BIH cin protiv interesa srbije i srpskog naroda u srbiji i BIH,sto dodiku jako smeta jer se otvorio javni front u srbiji koji je protiv manjeg entiteta i dodikove politike...

Sve u svemu potpuni debakal dodika...Ceda je jasno porucio dodiku da srbija na kraju krajeva ce radi svoje politicke i ekonomske stabilnosti piutiti dodika i manji entitet niz vodu kao i srbe u hrvatskoj,kosovu,CG ..zato je dodik i izgledao blijed ,smijesan,zastrasen i nemocan...koliki je krkan i seljak da je na kraju rekao" ja nista nisam razumio sta vi Jovanovicu svo vrijeme govorite"..pametnim dosta.. :bih:
Chmoljo

#770 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by Chmoljo »

madner wrote:

nije stvar samo njih, naravno. ali u ovoj situaciji jeste. jer ako političari budu branili ove stvari na dnevnoj bazi, onda tu priču svode na DNEVNU POLITIKU.

političari treba da omoguće zakonski okvir u kome će se ograničiti ovakvi kretenluci, dakle zakon o zabrani negiranja genocida.
žuti

#771 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by žuti »

Ima li možda cijeli snimak veceras??
silver testelone

#772 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by silver testelone »

CVIKERASH wrote:Cedo izgleda ima velika cahones cim smije ovakve stvari pricati po Smrdiji.
A Dodik nam je opet ponudio standardni repertoar: Ne volim Sarajevo,Kosovo,ne priznajem genocid,volim Beograd.
U stvari jos samo nije rekao Cedi da smrdi.
i ti si vala neki plaho pametan... i duhovit :roll:

On topic: Čedo odradio taktički, pametno i odmjereno... Na početku je rekao da je on došao da priča o Srbiji i naravno da neće braniti Bosnu toliko, to je na našim "političarima"... Čedomire, svaka čast :D A Dodik tipični seljak, oni klošarski fazoni tipa "Šta pričaš ti bolan" i sl... al budući da je većina njegovih glasača takva, u njihovim očima on izlazi kao pobjednik...
zaritisinebrute

#773 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by zaritisinebrute »

na stranu citav duel ceda i sirovina (gdje je ceda poentirao svaki put) ... meni je fasicinantno da neko moze slusati sirovinu a da mu ne pripadne muka ... a jos fascinantnije da glasa za njega ...

e moja sirovino hajde ti u taj beograd kojeg toliko volis eno sire ruke za tobom kompleksasu jedan ... samo sto imam osjecaj sto za njih nikada neces biti brat srbin vec bosanac/bosanceros/mujo/suljo ... a ja znam da to tebe boli ...
Last edited by zaritisinebrute on 01/02/2012 15:25, edited 1 time in total.
madner

#774 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by madner »

Chmoljo wrote:
madner wrote:

nije stvar samo njih, naravno. ali u ovoj situaciji jeste. jer ako političari budu branili ove stvari na dnevnoj bazi, onda tu priču svode na DNEVNU POLITIKU.

političari treba da omoguće zakonski okvir u kome će se ograničiti ovakvi kretenluci, dakle zakon o zabrani negiranja genocida.
Ne, zakon je samo zadnja linija. Negiras genocid i vise nisi prihvatljiv kao politicar Sarajevu. Negiras mirovni sporazum, riskiras novi rat. Pa kada se tako postavis, bujrum. Samo onda treba i stati iza toga.

Zidovi to tako rade i zato imaju drzavu. Izmedju sebe imaju 10x vece razlike od nas, ali oko tih pitanja za nationalnu sigurnost nema price.
Chmoljo

#775 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by Chmoljo »

madner wrote:
Ne, zakon je samo zadnja linija. Negiras genocid i vise nisi prihvatljiv kao politicar Sarajevu. Negiras mirovni sporazum, riskiras novi rat. Pa kada se tako postavis, bujrum. Samo onda treba i stati iza toga.

Zidovi to tako rade i zato imaju drzavu. Izmedju sebe imaju 10x vece razlike od nas, ali oko tih pitanja za nationalnu sigurnost nema price.
mogućnost za takvo nešto je izbijena dolaskom Krajišnika na sjednicu predsjedništva '96.

sve ostalo je dnevna politika. to o čemu ti pričaš, za to ti treba također širi društveni konsenzus. hoćeš ga tražiti od onih kojima je bitnije 150 KM?

jer vidiš, ne žulja mene toliko iznos novca, nego odnos istih prema tom periodu. a ti bi onda vukao ovakve radikalne poteze :oops: get real. :oops:
Locked