Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
DON_eARL

#751 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by DON_eARL »

Ima par stranica ranije, na par mjesta...
shiljak

#752 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

DON_eARL wrote:Ima par stranica ranije, na par mjesta...
http://www.klix.ba/forum/autoputevi-u-b ... 0#p7496160
ja71

#753 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ja71 »

shiljak wrote:
Hvala na linkovima.
Medjutim ono sto sam trazio nema a to je mapa a ucrtanim TUNELIMA.
Stvarno mi je tesko povjerovati da
neki wrote:na 5c ne postoji dionica od 10 km na kojoj nema bar jedan tunel ... (suvisno izbrisano)
ja71

#754 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ja71 »

Comrad wrote: Ja mislim da boljeg plana nema. Najteze dionice poceti sto ranije, jer kasnije bog zna kad ces ih zavrsiti. Te ravnice je lagano odraditi.
Pa upravo zbog toga sto ih je lako odraditi trebalo ih je prvo praviti jer bi se prije mogle poceti naplacivati.
Trebalo bi svima biti jasno koliko je bitan faktor "vrijeme" kod tako ogromnih suma love, iako kamata kao cifra izgleda nisko.

Ako je pitanje "bog zna kad ces ih (tunele) zavrsiti" onda je sustinsko pitanje (bog zna) kad ces cijeli autoput zavrsiti, ako prvo pravis tunele.
A "lako odradjene ravnice" bi imali svo vrijeme dok se svi "bog zna kad" tuneli zavrse.

Ali posto su to odlucivale pametnije glave od mene :wink: bice da je tako bolje.
Samo sam htio znati objasnjenje zasto od tog "boljeg plana nema"
holowey

#755 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by holowey »

ja71 wrote:
shiljak wrote:
Hvala na linkovima.
Medjutim ono sto sam trazio nema a to je mapa a ucrtanim TUNELIMA.
Stvarno mi je tesko povjerovati da
neki wrote:na 5c ne postoji dionica od 10 km na kojoj nema bar jedan tunel ... (suvisno izbrisano)
ovaj fajl koji je ranije postavljen sadrzi i tunele i petlje i vijadukte na cijeloj trasi kroz fbih...
ja71

#756 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ja71 »

holowey wrote: ovaj fajl koji je ranije postavljen sadrzi i tunele i petlje i vijadukte na cijeloj trasi kroz fbih...
sad sam vidio, fala, ali na poslu mi filter blokira taj link tako da trenutno ne mogu nista vidjeti.
to cu onda veceras kad dodjem kuci, ako stignem od gradnje autoputa oko kuce ( :D ma pravim neki puteljak do puta na straznjoj strani kuce) pa se tipkamo akobogda
burekodsira

#757 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by burekodsira »

jeli dodatni izlaz na magistralu :-)
melac

#758 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by melac »

novi.dan.nova.nafaka wrote:Strašno je to kakav nagon ima naš narod da gradi tik pored ceste. Da može, kuću bi postavio na metar od ceste. Koji papanluk...
I još gore, da ti ljudi danas imaju građevinske dozvole a po zakonu za to područje nemože se dobiti građevinska i upotrebna dozvola, a ljudi imaju sve dokumente. Ovi hajvani/pohlepnici/papci/idioti iz nadležnih službi ima odobrili te dozvole. E sada treba ostaviti da zuji, nek se žale onome tko im je dao dozvolu.
dragan.s

#759 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dragan.s »

Je ova trasa južno od Mostara dogovorena?
Pogledao sam sa GoogleEarth-om i vidim da je tu ucrtana nova trasa iznad Blagaja. Inače to je puno bolje riješenje nego ono ranije koje je išlo kroz Kosor i Hodbinu. Nešto je skuplje, ali manje će štetiti ljudima u tom kraju.
Grof

#760 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Grof »

Zajednički u izgradnju autoputa Doboj - Vukosavlje

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić razgovarao je danas u Sarajevu s resornim entitetskim ministrima FBiH Enverom Bijedićem i RS-a Nedeljkom Čubrilovićem o mogućnostima finansiranja infrastrukturnih projekata u BiH.
Ministar Čubrilović je obavijestio sagovornike da će Republika Srpska 6. septembra EBRD-u u Londonu predstaviti projekat javno-privatnog partnerstva Autoput Doboj - Vukosavlje, kao dio evropskog koridora 5-C.

S obzirom na to da i Federacija BiH planira izgradnju puta Doboj - Zenica, dogovoreno je da se ove dvije dionice na putnom pravcu koridora 5-C trebaju tretirati kao jedinstven projekat, kako bi zajednički nastupili prema potencijalnim investitorima.

Ministar Hadžić je istakao da razvijena infrastruktura predstavlja preduslov za ekonomski razvoj BiH i da će Ministarstvo prometa i komunikacija BiH svim raspoloživim resursima podržati ovaj zajednički projekat.

Sastanku su prisustvovale i delegacije JP Autoceste FBiH i JP Autoputeva RS, saopćeno je iz Službe za informisanje Vijeća ministara BiH.
c/p klix.ba

Evo još jedna novost u vezi koridora 5-C. Izgleda da će obje ove dionice (Zenica-Doboj i Doboj-Vukosavlje) ići pod koncesiju i da će se dati istom koncesionaru?
neki

#761 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Grof wrote:
Zajednički u izgradnju autoputa Doboj - Vukosavlje

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić razgovarao je danas u Sarajevu s resornim entitetskim ministrima FBiH Enverom Bijedićem i RS-a Nedeljkom Čubrilovićem o mogućnostima finansiranja infrastrukturnih projekata u BiH.
Ministar Čubrilović je obavijestio sagovornike da će Republika Srpska 6. septembra EBRD-u u Londonu predstaviti projekat javno-privatnog partnerstva Autoput Doboj - Vukosavlje, kao dio evropskog koridora 5-C.

S obzirom na to da i Federacija BiH planira izgradnju puta Doboj - Zenica, dogovoreno je da se ove dvije dionice na putnom pravcu koridora 5-C trebaju tretirati kao jedinstven projekat, kako bi zajednički nastupili prema potencijalnim investitorima.

Ministar Hadžić je istakao da razvijena infrastruktura predstavlja preduslov za ekonomski razvoj BiH i da će Ministarstvo prometa i komunikacija BiH svim raspoloživim resursima podržati ovaj zajednički projekat.

Sastanku su prisustvovale i delegacije JP Autoceste FBiH i JP Autoputeva RS, saopćeno je iz Službe za informisanje Vijeća ministara BiH.
c/p klix.ba

Evo još jedna novost u vezi koridora 5-C. Izgleda da će obje ove dionice (Zenica-Doboj i Doboj-Vukosavlje) ići pod koncesiju i da će se dati istom koncesionaru?
Nema od koncesija kod nas nista...suplja prica i gubljenje vremena
Diox

#762 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Diox »

SSemir wrote:opet poceli o autoputevima vezanim za tuzlu. ovi sto kopiraju te vijesti, jel vi fakat vjerujete u ovo, ili ste motivisani politicki da tome posvecujete paznju?!

od kako se pocelo pricati o autoputevima, pred svake izbore se spomene autoput tuzla. granica..

nema od toga nista, jos duuuugo. time sto kopirate te tekstove, samo pomazete ovim politicarima u njihovom cilju...ignorisite ih, marginalizirajte (:D), ne posvecujte im nikakvu paznju, kbar malo se suprotstavite ovim politicarima i njihovim lazima..pobogu
Trebamo se uciti na primjeru Hrvatske. Hrvatska je bezuspjesno aplicirala za clanstvo u EU i to sve do momenta kad je modernizirala svoju infrastrukturu i dovela je u gornji nivo EU infrastrukture. Danas Hrvatska ima bolju autocestovnu infrastrukturu i od nekih zapadnih zemalja. Infrastruktura, uz javni prijevoz jedne zemlje je ogledalo te zemlje. Mozes imati Manhattan u jednom gradu, ali ako je on prometno izoliran i kao bonus imas uzasan javni prijevoz, ne dobijes ni 1% efekta kojeg dobijes sa dobrom infrastrukturom i javnim prijevozom koji je takodjer bitan.

Problem sa BiH, razlog zasto je BiH na europskom dnu po svemu, nije samo u politickom sistemu i korumpiranosti, nego pored nedostatka vizija i vizionara i u slaboj infrastrukturnoj povezanosti unutar BiH.

I kad su se poceli graditi autocestovni pravci po sistemu deset kilometara godisnje, i tu se cini mi se vise gledalo na regionalne i europske interese nego na bosanske. U biti, sa losom prometnom povezanosti, sve nam je teze, pa i graditi bolji zivot u drzavi. Bosna nije velika zemlja, sa autocestom ce se prolaziti za tri do cetiri sata sa pocetne sjeverne tacke do krajnje juzne tacke, medjutim sa trenutnom infrastrukturom, ne samo cestovnom, nego i zeljeznickom, za tih nekih bosanskih 350 km ti treba vremena kao otici od sjeverne tacke Bosne do recimo Frankfurta.

Naravno, izostavljanje tuzlanske regije iz projekta 5C, kao najmnogoljudnije regije u BiH, je ne samo ekonomski nego i drzavni debakl. To se niposto ne smije raditi ako mislimo dobro svima u BiH i ne samo na primjeru Tuzle, nego i Bihaca, Gorazda i Trebinja itd.

Koridor 5C nece tu puno donjeti Bosancima, u biti on ce povezati par gradova u Bosni i donjeti ce mogucnost strancima da brze dodju na Jadran. Zato se svakako i odmah treba iznaci nacin da se za pocetak poveze autocestovno u punom profilu tuzlanska regija, nakon toga Bihac, Gorazde i Trebinje i to ne samo autocestovno, nego i sto se tice izgradnje elektrificiranih pruga i to iskljucivo sa dva kolosijeka pruga, a da se postojeci moderniziraju i da se glavni pravci naprave sa dva kolosijeka, da se spoje svi regionalni centri u BiH, da maltene mozes otici na kafu iz jednog dijela u drugi, i vratiti se isti dan, prije noci. Tu se nesto pocelo, medjutim to je sve odradjeno traljavo i uz korupciju kod nabavke novih vozova, gdje je recimo Koncar EMV placen vise nego najbolji EMV u toj klasi u svijetu.

Mnogi ne znaju, da cak ne postoji ni elektrificarana pruga ka Tuzli, tako da najmnogoljudnija regija u BiH nema nikakve koristi od nabavke Koncar EMV i Talgo vozova jer oni jos za dugo nece vidjeti Tuzle.

Naravno svako ima svoje misljenje, a ovi na vlasti i izgovor u novcu, medjutim da sam ja odgovoran sto se toga tice, ako se vec trenutno nema love za izradu cijelih projekata, svakako da bi pokrenuo barem izradu dokumentacije i projekata, pa cak i otkupa parcela na zemljistu za potrebne trase, sto bi ustedjelo godine kad ti projekti budu u fazi za realizaciju.

Koridor 5C ce ublaziti problem, ali ga sasvim sigurno nece rijesiti. Najveci problem u Bosni i Hercegovini, vjekovni bosanski problem je prometna izoliranost i nepovezanost vecih regionalnih centara sa modernom infrastrukturom. Bez toga nema napretka, ma kakvim izgovori nam bili.

Sto znaci, koridor 5C i onaj Bluka-Bos. Gradiska treba da je samo pocetak i da se vec radi punom parom za druge pravce i to ne samo autocestovne pravce, nego i zeljeznicke. Sve se treba povezavati. Autocesta danas je nesto sto je prije bila obicna autocesta.

Nema dobrog zivota u jednoj drzavi, nema efikasne i moderne drzave, bez dobre unutarnje povezanosti u toj drzavi, nije dovoljno par povlastenih gradova spojiti sa regijom i Europom, treba nam dobra i brza unutarnja povezanost, znaci treba se razmisljati i vec raditi na brzem povezivanju svih krajeva i regija u BiH izmedju sebe. Bez toga nema napretka i odlaska sa europskog dna!

Znam da ce mnogi pronaci hrpu izgovora, medjutim jedno Kosovo ubrzano gradi svoju infrastrukturu, a Bosna stoji na europskom dnu i ne misli o napretku.

Neka nam Zlaja, Fahro, Dodik i Covic pokazu da su vrijedni vlasti, infrastrukturni projekti i njihova ubrzana izgradnja su idealni projekti da pokazu sta znaju i kakvi su neimari, pogotovo tu mislim na Zlaju i Fahru, koji su uvijek tvrdili da su bolji od minderasa. Sad imaju priliku se pokazati i dokazati. Ako to odrade brzo i efikasno, bez korupcije, to ce im biti kljuc za vlast u narednom periodu i kao bonus, slamka spasa za politicki i ekonomski debakl otkako su dosli na vlast.

Trebaju nam vizije, vizionari i neimari, problem je sto nemamo ni vizija, ni vizionara, a pogotovo ne neimara! Ne samo da nam treba moderna i brza infrastrukturna veza sa Tuzlom, nego se vec sad treba planirati direktno autocestovno povezivanje Bluke preko Zenice sa Sarajevom.

Mislim ko je toliko "pametan" da autocestovnu vezu izmedju dva najveca grada u BiH totalno zanemari i cak da treci najveci grad u BiH ostavi u totalnoj autocestovnoj i zeljeznickoj izoliranosti?

P.S. Nisam ni iz Tuzle, ni iz Bihaca, ni iz Gorazda ni iz Trebinja niti tamosnjih regija.
neki

#763 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Diox sine evo ti jedne karte dobro je protumaci.
Samo cu ti reci da je PGDS koji opravdava gradnju autoputa na ovakvom terenu 15 000 - 20 000, i to u razvijenim stabilnim drzavama a ne u nekoj balkanskoj vukojebini u kojoj sutra moze izbiti rat.
Pa razmisli jos jednom o svojim utopijama..

Image

Uploaded with ImageShack.us

A o zeljeznicama da ne govorim...i ovo sto imamo pruga je 50% zaraslo u korov zato sto nijedan voz nije godinama prosao..
shiljak

#764 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

neki

#765 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

shiljak wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/nadvoznj ... 0905130#11

hoce li ko nacrtati put na karti? :-D
Pogledaj na google maps, 500 m sjevernije od Robota u Rajlovcu, prelazi preko buduce zaobilaznice
neki

#766 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Septik wrote:
neki wrote:evo mozda ce biti jasnije..

Image
Mene zanima dio oko sadašnjeg Dallasa. Nije mi jasno kako će napraviti odvajanje za Ilidžu iz pravca Briješća... možeš li mi pomoći oko toga?
Dallas i kuce oko njega su bespravno napravljene i uskoro bi trebalo da krene rusenje. Na njihovom mjestu ce se nalaziti rampa za pravac Brijesce-Ilidza i Nedzarici-Aerodrom
Diox

#767 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Diox »

neki wrote:Diox sine evo ti jedne karte dobro je protumaci.
Samo cu ti reci da je PGDS koji opravdava gradnju autoputa na ovakvom terenu 15 000 - 20 000, i to u razvijenim stabilnim drzavama a ne u nekoj balkanskoj vukojebini u kojoj sutra moze izbiti rat.
Pa razmisli jos jednom o svojim utopijama..

Image

Uploaded with ImageShack.us

A o zeljeznicama da ne govorim...i ovo sto imamo pruga je 50% zaraslo u korov zato sto nijedan voz nije godinama prosao..
Sine neki, opce je poznata stvar da se izgradnjom autocesta saobracaj mnogostruko uvecava. Ili mislis da bi i dalje nakon izgradnje 5C-a Madjari, Slavonci itd, kruzili oko BiH kad bi isli u Dalmaciju i pravili bespotrebno oko 300km vise, sto sad rade? Ima ljudi koji bi rado zivjeli negdje na periferiji gradova, a radili u gradovima, samo da imaju brzu vezu do gradova, kao recimo na zapadu? Naravno kad bi jos drzava stimulirala rasterecenje vecih gradskih centara u smislu da bi finansirala kroz oslobadjanje od poreza recimo one koji putuju svaki dan vise od 20 km u jednom pravcu na posao, ne samo da bi to stimuliralo neke da napuste gradove i zive izvan njih, nego sto bi to pospjesilo gradnju nekretnina i biznisa u "provinciji", sto bi opet dovelo i do socijalnog rasterecenja u samim gradovima. Mislim ima ljudi koji bi vrlo rado zivjeli negdje u provinciji, a radili u gradovima, koji recimo bi zeljeli da im djeca rastu u nekom mirnom kraju sa dobrom infrastrukturom, nego u betonskim djunglama punim kriminala i socijalnih problema.

Znaci dobra infrastruktura stvara sasvim drugu sliku od sadasnje i ta studija koju si predocio postaje totalno neupotrebljiva i besmislena. Dobra je da se dobije neka slika kakvo je trenutno stanje, medjutim ako zelimo znati stanje stvari kad bi se izgradile dobre autoceste i pruge (kojih usput u BiH maltene i nema, pogotovo elektrificiranih, jer ni Bihac ni Tuzla nemaju nikakvu vezu sa elektrificiranim prugama) stvar bi bila sasvim drugcija. Sramotno je do da ni Koncar ni Talgo nemaju tehnicki uslova da dodju ni u Bihac ni u Tuzlu.

Dobra infrastruktura (putevi, autceste i pruge), plus dobar javni saobracaj i dobro rjesen saobracaj od neuredjene drzave prave uredjenu drzavu. Vec sam rekao, mozes u jednom gradu imati Manhattan, ali ako nemas te stvari rjesene kako treba, nista od Manhattana.

Ono sto mene kao Bosanca najvise zanima je to da ja imam mogucnost sjesti u auto ili na voz, i ugodno i brzo doci na bilo koje odrediste unutar BiH i sto me jos vise interesuje je to da me infrastruktura ne sprijecava da zivim izvan grada, a da radim u gradu u nekom radijusu od recimo 30-35 km od mjesta gdje imam posao.

Znaci:

1. Dobro rijesen saobracaj
2. Dobri i odrzavani putevi (u klasi kvalitete austrijskih obicnih puteva)
3. Dobre autoceste i to ne samo 5C, koji ce ne samo BiH povezivati sa regijom, nego ce i BiH regije i njihove vece gradkse centre povezivati medjusobno. Sarajevo, Bluka i Tuzla su tri najveca gradska centra u BiH, trenutna autocestovna, avionska i zeljeznicka povezanost im je nikakva.
4. Dobre pruge i puno vise nego ih danas ima, sa trzisno orijentiranim kompanijama, mozda krenuti i u privatizaciju tog sektora, ili barem imati privatne kompanije koje ce konkurirati drzavnim
5. Dobro rijesen javni saobracaj koji ce poslovati na trzisnim osnovama i u koji ce se ulagati redovno sa novim i najmodernijim vozilima u toj bransi

Kad se to rijesi u BiH, od neuredjene drzave, BiH ce postati uredjena drzava, bez toga BiH nikad nece postati uredjena drzava.
Last edited by Diox on 12/09/2012 10:38, edited 1 time in total.
DoradO

#768 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by DoradO »

.
Almond

#769 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Almond »

@Diox i @neki

Nema potrebe za "dokazivanjem" na ovoj temi.
Ako nešto ne znamo,ili u nečemu griješimo,bar pokušajmo naučiti jedni od drugih.

Mi svakako nemamo uticaj na vlast koja je odgovorna na gradnju puteva,možemo samo piskarati i nadati da će biti neka ideja,informacija koja bi bila njima od koristi...bar se nadajmo da netko od njih prati ovu temu.
neki

#770 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Diox
Ne da mi se komentarisati cijeli tvoj clanak, fokusiracu se samo na neke stvari koje si iznio..
Svi ti faktori koje navodis da ce uticati na povecanje saobracaja u najboljem slucaju povecat ce ga za 20-30% a ne za 300% koliko bi nama trebalo da bi ti pravci postali rentabilni (i ovo se odnosi samo na 5c a ne na ove koridore koje si ti zamislio a sad imaju PDGS 1-3 000)
U nasem slucaju izgradnjom autoputa saobracaj na njemu ce se vjerovatno smanjiti s obzirom na kupovnu (ne)moc stanovnistva, koje ce i dalje vecinom ici magistralnim pravcima koji se nece placati. Primjer za ovo je Josanica-Kakanj na kojem je promet opao od uvodjenja zatvorenog sistema naplate. Drugi primjer u Hrvatskoj, Zagreb-Split, promet na drzavnoj cesti se povecao u odnosu na period prije gradnje autoputa i cijelu godinu osim tri mjeseca ljeti je PDS dvostruko veci od onog na autoputu..
Slavonci, Madjari i Poljaci (oni koji ljetuju na juznom jadranu) i danas uglavnom putuju kroz BiH, uglavnom zbog toga sto se cesta ne placa a ne radi blizine..
shiljak

#771 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

Sto bi neko "navratio" u BiH kad citava europa ima autoputeve..a da se kod nas voze 5 puta duze, jos kamioni na cesti, guzva, rupe, brda.. :-D Ne samo da ce gradjani BiH vise voziti auto, nego i ovi sa strane, pa neki turizam i slicno (recimo neke ekskurzije, ne mora biti glavni cilj BiH, ali mogu usput proci i pogledati grad).
Comrad

#772 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Comrad »

Ma ne kontam uopste raspravu i poentu iste. Autoput je must have danas. I uostalom mi ga vec gradimo i djaba se raspravljate. U 21. vijeku se trebam voziti 200km 4 sata?

I druga stvar, nece se samo turisti vozikati tim putevima. Sta je sa transportom roba? Sta je sa sigurnoscu saobracaja? Ustedom vremena itd itd.

Kad se napravi autoput, vjeruj da nece niko do mora se hebavati po onim krivinama i rizikovati zivot, te 'uzivati' u truckanju od 4 sata da se docepa mora. Isti ti djavo il platio goriva dodatnih 30KM il platio put isto toliko, da ne govorim koliko ces sacuvati auto. Sjednes fino ko dingospo i eto te za 2h na plazi. :D

I na kraju, autoputevi su dugorocne investicije. Ako se otplati i za 150 godina dobro je. Barem cemo nesto ostaviti svojim unucima.
Melami

#773 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Melami »

Comrad wrote:Ma ne kontam uopste raspravu i poentu iste. Autoput je must have danas. I uostalom mi ga vec gradimo i djaba se raspravljate. U 21. vijeku se trebam voziti 200km 4 sata?

I druga stvar, nece se samo turisti vozikati tim putevima. Sta je sa transportom roba? Sta je sa sigurnoscu saobracaja? Ustedom vremena itd itd.

Kad se napravi autoput, vjeruj da nece niko do mora se hebavati po onim krivinama i rizikovati zivot, te 'uzivati' u truckanju od 4 sata da se docepa mora. Isti ti djavo il platio goriva dodatnih 30KM il platio put isto toliko, da ne govorim koliko ces sacuvati auto. Sjednes fino ko dingospo i eto te za 2h na plazi. :D

I na kraju, autoputevi su dugorocne investicije. Ako se otplati i za 150 godina dobro je. Barem cemo nesto ostaviti svojim unucima.
Na drugoj temi ''o gorivu'' po mnogima je auto nepotrebno a sad im ne trebaju ni autoputevi. To su vjerovatno oni isti koji vjerovatno rade odmah pored zgrade gdje i zive i nisu makli iz SA pa im i ne treba nista vise.
Sad ce reci da je i stan luksuz, moze se spavati na livadi. ha ya
ja71

#774 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ja71 »

Comrad wrote:Ma ne kontam uopste raspravu i poentu iste. Autoput je must have danas. ....
Samo da dodam da gradnja autoputa otvara radna mjesta
neki

#775 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Comrad wrote:Ma ne kontam uopste raspravu i poentu iste. Autoput je must have danas. I uostalom mi ga vec gradimo i djaba se raspravljate. U 21. vijeku se trebam voziti 200km 4 sata?

Ja nisam ni dovodio u pitanje 5c...iako je i on na dosta dionica daleko ispod isplativosti, jednostavno ga moramo imati da bi ikako napredovali.
Ali ideje o gradnji nekih drugih pravaca kao sto su Sa-Tz preko Karaule ili Sa-Gz preko federacije su stvarno iluzorne i neizvodive
Post Reply