Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Clavis

#751 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Clavis »

Prije nego se upustiš u to provjeri sa bankom hoće li primiti "polog pazara" na devizni račun u devizama, kako slijepo prate instrukcije....

Drugo ako uradiš konvezriju, pa u KM blagajnu nešto će da strši, od troška negativne kursne razlike na dalje....

Pričekaj Ricken-a...
Ricken

#752 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

Eto upoloviše nam topli. :D Bravo Fadile, sve na tragu manjeg rasipništva naroda.
Clavis

#753 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Clavis »

Ha šta đe ?
redhat

#754 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by redhat »

Novi kolektivni propisao maximum 1% prosjecne place se moze isplatiti kao topli obrok.
Clavis

#755 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Clavis »

Živote lutalico, nego šta bi sa najnižom neto platom do poreza na dohodak, ode li na 406 hajrom?
blues.a

#756 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by blues.a »

redhat wrote:Novi kolektivni propisao maximum 1% prosjecne place se moze isplatiti kao topli obrok.
Zar nije bilo ranije da ce kolektivnim ugovorom definisati minimalni TO, a poreski neoporezivo da ce ostati 2%, do novih mogucih zakona o promjeni poreske osnovice i sl!?
beeblebrox

#757 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by beeblebrox »

Imam i ja jedno pitanje za one koji znaju popunjavati upitnik vezan za porez na dohodak.

Naime žena mi je prestala sa radom 09.2015 i ugasila poreznu karticu kada je prešla na Biro. Žena u P.Upravi mi je rekla da je prijavim od 01.2016 što sam i uradio, a da za taj period od 09.2015-12.2015 tražim povrat poreza kada se bude podnosila prijava (do kraja marta ako se dobro sjećam). To dođe po 15 KM za svaki puni mjesec za ovaj period.

Sad mene interesuje u onom obrazcu GPD-1051 gdje ja upisujem ovaj iznos za povrat. Tamo imam one tri vrste uvećanja (osiguranje, zdravstvo, stambeni kredit), i tu se ne uklapa. Ima i stavka 28 (veza Zakon član 35. stav 3. i član 47) ali to se ne odnosi na ovo. Jedino što ostaje otvoreno je "porez po odbitku", ali nisam siguran da to treba baš tu upisati, više nagađam.

Zna li iko gdje upisujem taj dio.

Hvala unaprijed na odgovoru. :mrgreen:
bude

#758 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bude »

beeblebrox wrote:Imam i ja jedno pitanje za one koji znaju popunjavati upitnik vezan za porez na dohodak.

Naime žena mi je prestala sa radom 09.2015 i ugasila poreznu karticu kada je prešla na Biro. Žena u P.Upravi mi je rekla da je prijavim od 01.2016 što sam i uradio, a da za taj period od 09.2015-12.2015 tražim povrat poreza kada se bude podnosila prijava (do kraja marta ako se dobro sjećam). To dođe po 15 KM za svaki puni mjesec za ovaj period.

Sad mene interesuje u onom obrazcu GPD-1051 gdje ja upisujem ovaj iznos za povrat. Tamo imam one tri vrste uvećanja (osiguranje, zdravstvo, stambeni kredit), i tu se ne uklapa. Ima i stavka 28 (veza Zakon član 35. stav 3. i član 47) ali to se ne odnosi na ovo. Jedino što ostaje otvoreno je "porez po odbitku", ali nisam siguran da to treba baš tu upisati, više nagađam.

Pravo odbitka poreza sa novim koeficijentom ide od 01/2016, a to za proslu godinu je nesto gospodja polupala loncice
Ricken

#759 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

blues.a wrote:
redhat wrote:Novi kolektivni propisao maximum 1% prosjecne place se moze isplatiti kao topli obrok.
Zar nije bilo ranije da ce kolektivnim ugovorom definisati minimalni TO, a poreski neoporezivo da ce ostati 2%, do novih mogucih zakona o promjeni poreske osnovice i sl!?
Tačno definisali su minimalni, 0,5% prosječne plaće koja se određuje na kraju tekuće godine za narednu, ali su definisali i maksimalni na koji radnik ima pravo. Vjerovatno će izmjene zakona i pravilnika o porez na dohodak ići u smjeru potpunog oporezivanja toplog obroka.
blues.a

#760 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by blues.a »

Ricken wrote:
blues.a wrote:
Tačno definisali su minimalni, 0,5% prosječne plaće koja se određuje na kraju tekuće godine za narednu, ali su definisali i maksimalni na koji radnik ima pravo. Vjerovatno će izmjene zakona i pravilnika o porez na dohodak ići u smjeru potpunog oporezivanja toplog obroka.
Vidjeh sad kolektivni ugovor, upravu si. Znaci tehnicki trenutno na stanju imamo na snazi Pravilnik o primjeni poreza na dohodak koji kaze da u osnovicu za obracun poreza ne ulazi naknada za ishranu do 2% prosjecne plate i kolektivni ugovor koji definise maksimalni topli obrok fo 1% prosjecne plate. Tehnicki, vjerujem da poslodavac jos uvijek moze isplacivati ova 2%, do promjene ovog Pravilnika. A onda ce ionako sve biti ukljuceno u poresku osnovicu, uz, navodno, manju stopu.
redhat

#761 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by redhat »

Ti isplatis topli kao 2% i poreska kaze 1% ti je plata jer radnik nema pravo da primi 2% u formi toplog. Mislim tricky ja bih bio oprezan sa tumacenjima.
modem33

#762 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by modem33 »

beeblebrox wrote:Imam i ja jedno pitanje za one koji znaju popunjavati upitnik vezan za porez na dohodak.

Kao prvo GPD-u nemas nikakvo pravo na povrat i drugo ..... osim ove navedeno (sa dokazim dokumenata i racunima) a porez po odbitku je porez na dohodak od 10% koje poslodavac vec "uzeo" od radnika i u roku 10 dana uplatio poreznoj upravi podavno ... (ovo obicno se radi nerezidentima koji rade za firme u FBiH ili strance) .... Dezinformisao vas je to netko. Jer porezna nema kesh-a (DEFICIT BUDZETA od 10 milijardi KM) oni jedino rade "prebijanje preplacene akontacije mjesecnog poreza" npr .... ako u GPD obrascu pise da je mjesecni porez 50 KM a ti uplatio unaprijed 1000 KM .... onda se vrsi prebijanje za naredne mjesece s tim sto se to opet priracunava sa GPD obrascem za slijedecu godinu. 8-) Isto rade i s PDV-om
Clavis

#763 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Clavis »

Nevezano za pitanje, propust je sto se nije radila izmjena PK na vrijeme tako da taj period otpada nego Ako ima preplaćenog poreza (desi se da recimo uz redovan rad ima i ugovor o djelu i normalno se uplati porez) pa ima i pretplate ima opcija na GPD da se vrati ili iskoristi kao pretplata za naredni obračunski period i u US kantonu se uredno vraća, a Boga mi i PDV se isto vraća s tim da su u zadnje vrijeme pooštrili kontrolu pa obično te posjete ako je masniji ulaz u odnosu na izlaz :)
Ricken

#764 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

Meni nije jasan osnov povrata poreza. Prije svega porez da bi se po GPD vratio, mora biti plaćen. Na plaćeni porez se može izvržiti povrat za trošove liječenja, kamatu na stambeni kredit i osiguranje, te eventualno ako je porezni obveznik platio više poreza nego što je trebao.
beeblebrox

#765 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by beeblebrox »

Ok, u utorak idem da ovo završim u PU pa ćemo vidjeti.
S druge strane ne radi se o povratu poreza, nego o "naknadno evidentiranim poreskim olakšicama".

I sigurno se može izvršiti povrat, tako su mi iz PU rekli, bit je samo kako ga iskazati, a to ćemo vidjeti u utorak.
Ostale komentare "da je žena zakasnila" neću komentarisati jer se očito osoba ne razumije u ovaj dio.
Ricken

#766 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

beeblebrox wrote:Ok, u utorak idem da ovo završim u PU pa ćemo vidjeti.
S druge strane ne radi se o povratu poreza, nego o "naknadno evidentiranim poreskim olakšicama".

I sigurno se može izvršiti povrat, tako su mi iz PU rekli, bit je samo kako ga iskazati, a to ćemo vidjeti u utorak.
Ostale komentare "da je žena zakasnila" neću komentarisati jer se očito osoba ne razumije u ovaj dio.
Super, a te olakšice su?
memx

#767 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by memx »

Ricken wrote:
beeblebrox wrote:Ok, u utorak idem da ovo završim u PU pa ćemo vidjeti.

Super, a te olakšice su?
Nekim ljudima ne treba ni objašnjavati ni pomagati jer se bolje "razumiju". Ne znam samo zašto i pitaju kad bolje znaju!
Clavis

#768 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Clavis »

Tako se svaka diskusija završava, i obično onaj ko je pitao i donio neke tvrdnje, kad sazna pravi odgovor nece dati nikakvu potvrdu za zakljucak da se ne bi jos neko drugi pomogao, i nikad se ništa ne dovede do kraja i ne zakljuci, a kakve zakone imamo mislim da itekako trebamo jedni drugima i nista nije sramota.
modem33

#769 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by modem33 »

Clavis wrote:Tako se svaka diskusija završava, i obično onaj ko je pitao i donio neke tvrdnje, kad sazna pravi odgovor nece dati nikakvu potvrdu za zakljucak da se ne bi jos neko drugi pomogao, i nikad se ništa ne dovede do kraja i ne zakljuci, a kakve zakone imamo mislim da itekako trebamo jedni drugima i nista nije sramota.

I to stoji ta tvoja tvrdnja ..... nego sto je covjek postavio pitanje koje nema nikakve veze s logikom i po pravilniku porezne uprave.

To isto ja trazim povrat tockova od golfa 7 a vozim lamborghini .... i jos izjavim tvrdnju da su mi tako u auto salonu VW-a rekli da "moze" :D

Jer porezne olaksice nije ni koristial ta 3 mjeseca jer nije ni radila .... Osim ako nisu kakve carolije u pitanju za koje ja jos ne znam. :mrgreen:
Clavis

#770 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Clavis »

Ima tu između redova u pitanju, krenimo redom:

"Da je prijavi od 01.01.2016"-podrazumjeva se da je prijavi kao odbitnu stavku na svoju karticu

"Da za period 09-12.2015. traži povrat poreza:" - Može samo kad bi moglo da je retroaktivno stavi na svoju poreznu karticu ta tri mjeseca što automatski ne dolazi u obzir, jer je prijavio od 01.01.2016, + što se može max 15 dana unazad ići retroaktivno sa prijavom. Iako je to činjenično stanje, sistem sa poreznim karticama je takav kakav je, iako je on "izdržavao" ženu ta tri mjeseca nije promjenio karticu i nema nikakve šanse.

Nevezano za pitanje evo još nekih stvari vezano za poreznu karticu:

evo primjer: u vezi broja promjena koje imaju efekta u toku jednog obračunskog perioda -godine tj. Nosaš ukućanina na svojoj poreznoj kartici do aprila e sad on od maja do septembra bi radio 'pa se skida sa tvoje i vadi vlastitu. Za tu godinu on je kao "olakšica" završio što se tiče tebe, dakle nema od 09.do 12. opet kod tebe na karticu već tek od 01.01. naredne. - Ovaj dio nisam toliko ni proučavao, pa ako ima neka greška u tvrdnji molim da neko ispravi navod.
beeblebrox

#771 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by beeblebrox »

Clavis wrote:Ima tu između redova u pitanju, krenimo redom:

"Da je prijavi od 01.01.2016"-podrazumjeva se da je prijavi kao odbitnu stavku na svoju karticu

"Da za period 09-12.2015. traži povrat poreza:" - Može samo kad bi moglo da je retroaktivno stavi na svoju poreznu karticu ta tri mjeseca što automatski ne dolazi u obzir, jer je prijavio od 01.01.2016, + što se može max 15 dana unazad ići retroaktivno sa prijavom. Iako je to činjenično stanje, sistem sa poreznim karticama je takav kakav je, iako je on "izdržavao" ženu ta tri mjeseca nije promjenio karticu i nema nikakve šanse.

Nevezano za pitanje evo još nekih stvari vezano za poreznu karticu:

evo primjer: u vezi broja promjena koje imaju efekta u toku jednog obračunskog perioda -godine tj. Nosaš ukućanina na svojoj poreznoj kartici do aprila e sad on od maja do septembra bi radio 'pa se skida sa tvoje i vadi vlastitu. Za tu godinu on je kao "olakšica" završio što se tiče tebe, dakle nema od 09.do 12. opet kod tebe na karticu već tek od 01.01. naredne. - Ovaj dio nisam toliko ni proučavao, pa ako ima neka greška u tvrdnji molim da neko ispravi navod.
E upravo je ovaj dole dio kod mene slučaj....

Za tu godinu on je kao "olakšica" završio što se tiče tebe, dakle nema od 09.do 12. opet kod tebe na karticu već tek od 01.01. naredne.

E evo da vam ja potvrdim da ima. Jer sam pitao u preskoj i predao obračun za 2015.
Treba ti samo potvrda sa biroa kada je prestala osoba sa radom, u mom slučaju žena.
I pošto je ugasila karticu u 09 mjeseca, a ja je mogao prijaviti tek od 01 mjeseca, u rubrici za povrat samo upišeš taj iznos 45 KM (3 x 15 KM) i ta potvrda i to je sasvim dovoljno.

Eto ako kome zatreba, a svi koji i dalje misle da ne može, neka ne traže to je najbolje....pozdrav svima.....
Clavis

#772 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Clavis »

Svaka čast ako si istrajao u svom i pobjedio "sistem", al polja na obrascu su prilično određena, stvarno me ovo zbunjuje....

Evo dole obrasca pregledah ga nanovo par puta i ne vidim prostor
http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/o ... s_int2.pdf
bosanka hercegovic

#773 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bosanka hercegovic »

Fiskalizovali smo rezervnu fiskalnu kasu za slucaj da nam se postojeca fisklana kasa pokvari. Da li moramo drzati stalno ukljucenu tu rezervnu kasu?
Clavis

#774 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Clavis »

Mislim da ste jedini uveli tu praksu :D Zakonodavac je predvidio pisani fiskalni u tim slucajevima, al nije predvidio da to moze potrajati, dok je serviser odnese, otpečati, u najboljem slučaju odmah otkloni kvar, dođe inspektor da se u njegovom prisustvu zapečeti, pričamo o najmanje 7 dana. U slučaju da ste trgovina na malo to je 3-4 bloka pisanih fiskalnih računa, tako da vam je ideja opravdana.

Nego ovako
Je li prijavljena na isti poslovni prostor? Svejedno, ugašena ili upaljena, rijetko će registrovati promet a samim tim i slati izvještaje, možete očekivati telefonski poziv iz Nadležnog kantonalnog poreznog ureda da provjere o čemu se radi i zašto rijetko dolaze izvještaji, normalno objasnit ćete mu stvar i ako ne bude uvjeren vjerovatno će poslati inspektora da utvrdi činjenično stanje, kako će gledati na dva fiskalna uređaja ne znam jer to je za vas praktično dok u slučaju kontrole mora upoređiivati dva podatka iz dvije kase, sabirati pa upoređivati evidentiranim prometom u poslovnim knjigama ili finansijskim izvještajima.
Clavis

#775 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Clavis »

Evo malo i dopune; Pročitajte Članak 12
Imate pravo na dva fiskalna uređaja. U članku 44 još i stoji da za rezervni uređaj morate imati i knjigu dnevnih izvještaja u koju ćete unositi podatke rezervnog uređaja.

http://www.fmf.gov.ba/publikacije/2011/ ... %20_2_.pdf
Post Reply