Dogadaji u Crnoj Gori

Post Reply
Challenger__

#751 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by Challenger__ »

CSKA wrote:Nemoj mi tih pesimistickih izjava,ima da udjemo makar se sastajala od Bugarske i Rumunije tada.
BiH, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Albanija nikada neće postati članice EU.

N-I-K-A-D-A.
CSKA

#752 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by CSKA »

Challenger__ wrote:
CSKA wrote:Nemoj mi tih pesimistickih izjava,ima da udjemo makar se sastajala od Bugarske i Rumunije tada.

N-I-K-A-D-A.
E ti jos gori,sto su svi neki pesimisti.
sempeRFidel1s

#753 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by sempeRFidel1s »

Nova sam ovde, pa da prvo sve pozdravim. Vec tri godine citam politicke diskusije na forumu, pa reko' da i ja kazem koju. Najveci problem za Bosnjake u CG jeste sto se vracaju 90-e. Vlast je opet "zagazala" u retoriku tog vremena, opet se podilazi ultranacionalistickom birackom tijelu, opet je Amfilohije good guy, k sve u svemu, rekla bih da ce oni vrlo brzo targetirati starog mrskog "remetilackog faktora" za unistenje.Zna se ko je to.
radostan dan

#754 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by radostan dan »

dobro došla, kao prvo...

kao drugo, da sam ja napisao ovo o zaokretu vlasti ka spc-u, kao što si ti napisala, komentari bi bili - šta je četo, sanjaš, evo opet vlažnih snova, itd, itd...

treće, istina je to što si napisala.

edit -

pardon, istinit je prvi dio, koji govori o zaokretu.
za drugi dio nema šanse.
sempeRFidel1s

#755 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by sempeRFidel1s »

radostan dan wrote:dobro došla, kao prvo...

kao drugo, da sam ja napisao ovo o zaokretu vlasti ka spc-u, kao što si ti napisala, komentari bi bili - šta je četo, sanjaš, evo opet vlažnih snova, itd, itd...

treće, istina je to što si napisala.
Zahvaljujem za dobrodoslicu. 8) Nisam upucena u "unutarforumska etiketiranja", ali za navedene stvari ne treba mnogo da se cacka. O tome pisu independisticki listovi, govore CPC i suverenisti, a S. Perovic je jos 1998 predvidio ulazak SNP u vlast i sjedinjenje sa ostatkom "matice DPS". Sad odjednom nekada "shovinisticki SPC svestenici" imaju prostor u medijima, preko Bebinog Pinka vodi se gebelsovska satanizacija SDP, i svih koji shushkaju protiv DPS. Ne radi ovo DPS zato sto zeli, vec radi ocuvanja vlasti. U CG se vracaju devedesete.
radostan dan

#756 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by radostan dan »

ja ću se dalje isključiti iz diskusije na ovu temu zaokreta, da malo seirim sa strane, ne zbog zaokreta, nego zbog nekih forumskih stručnjaka sa foruma koji su se javljali na ooj temi, a u istu se razumiju taman ko mara u nešto...

tebi sretna nova godina i sve najbolje...

edit -
Ne radi ovo DPS zato sto zeli, vec radi ocuvanja vlasti.
naravno, ali kad to radiš radi vlasti, uvijek si na klackalici...
sempeRFidel1s

#757 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by sempeRFidel1s »

radostan dan wrote:ja ću se dalje isključiti iz diskusije na ovu temu zaokreta, da malo seirim sa strane, ne zbog zaokreta, nego zbog nekih forumskih stručnjaka sa foruma koji su se javljali na ooj temi, a u istu se razumiju taman ko mara u nešto...

tebi sretna nova godina i sve najbolje...
Takodje zelim sretne praznike. Ne pricam ovo kao neko sa strane, vec kao "polutanka" koja je osjetila devedesete u CG, i znam sta pricam, znam matricu. Otac mi je Bosanac, rodjena u Sarajevu, i studirala tu, ali sam zivjela sa majkom u CG, gdje sam i dalje. Dakle, ne informisem se sa strane, samo iz medija, vec i iz realnog zivota. Osjeca se ta atmosfera u vazduhu, kako god da je to slab za neke argument, no i nije jedini i najvazniji. I kao Bosnjakinja, ako je uopste i vazno. Najveca budalastina koju su Bosnjaci, i Muslimani, u CG napravili jeste da pomisle da imaju vece i prece brace od onih iz Bosne. Ne bih da zvucim shovinisticki, ili kao neko ko trazi zatvaranje u torove, ali, "stani-pani", zna se kakva ce biti situacija. I osjecam da kad dodje do nekog sravnavanja racuna, bice opet samo i jedino "Njegoseve poturice" krive i za referendum, i za sve ostale muke. Eto, od mene toliko, na ovu temu.
Challenger__

#758 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by Challenger__ »

CSKA wrote:
Challenger__ wrote:

N-I-K-A-D-A.
E ti jos gori,sto su svi neki pesimisti.
Nije to stvar optimizma/pesimizma već spoznaje: tvorci EU ni pod razno ove državice ne žele u EU.
radostan dan

#759 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by radostan dan »

sempeRFidel1s wrote: Najveca budalastina koju su Bosnjaci, i Muslimani, u CG napravili jeste da pomisle da imaju vece i prece brace od onih iz Bosne. Ne bih da zvucim shovinisticki, ili kao neko ko trazi zatvaranje u torove, ali, "stani-pani", zna se kakva ce biti situacija. I osjecam da kad dodje do nekog sravnavanja racuna, bice opet samo i jedino "Njegoseve poturice" krive i za referendum, i za sve ostale muke. Eto, od mene toliko, na ovu temu.
NE.
ima prijatelja i braće i van bosne. a i u bosni, naravno.
nema sravnjavanja računa. osjećaj je izazvan onim što si gledala devedesetih. sada je 2014.
ne brini. ako postoji negativost, postoji prema krivokapiću i krivokapićima, to ne mogu sporiti...
radostan dan

#760 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by radostan dan »

Challenger__ wrote:

Nije to stvar optimizma/pesimizma već spoznaje: tvorci EU ni pod razno ove državice ne žele u EU.
dijelim tvoje mišljenje, sem boldirane...ona možda, možda upadne, ali to zavisi od mase geopol. faktora... do crne gore je samo trka sa vremenom, a u vezi ovoga što ja i ova gošća iz cg diskutujemo. ako ne stignu na vrijeme , ide ponovno miješanje karata.
Challenger__

#761 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by Challenger__ »

Ona nije tamo gdje ne bi smjela da bude, a ako bude tamo gdje neće biti, mogla bi biti tamo gdje ne smije biti.
Dakle, status quo, ništa od EU.

:mrgreen:
radostan dan

#762 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by radostan dan »

kapa dole, dobro sročeno. :thumbup: :mrgreen:
Paranoid

#763 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by Paranoid »

Image

:novine:
area51

#764 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by area51 »

Paranoid wrote:Image

Ispravno,šta će sv.Sava u kalendaru MUP-a CG :D
radostan dan

#765 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by radostan dan »

Image

amfilohije radović ubačen u kalendar dps-a.

Da li je na pomolu savez Đukanovića sa SPC

RADIO SLOBODNA EVROPA

30.12.2013

Na crnogorskoj političkoj sceni sve više se zapaža približavanje vladajuće DPS i Srpske crkve. Politički analitičari to tumače kao pokušaj partije Mila Đukanovića da, nakon sve većeg udaljavanja od Krivakapićeve SDP, novu većinu na predstojećim izborima u Podgorici formira sa partijama na koje Srpska crkva ima uticaj.

Hoće li obnavljanje starog savezništva Đukanovića i Amfilohija, obojici donijeti plodove na koje računaju?

Posljednji mjeseci, prema riječima direktora nevladine organizacije „Centar za monitoring“, političkog analitičara Zlatka Vujovića, pokazuju da su se narušeni odnosi vladajuće DPS i Srpske pravoslavne crkve prilično popravili i ušli u fazu u kojoj Srpska crkva otvoreno podržava Đukanovićevu partiju i njen ulazak u koaliciju sa nekom od prosrpskih partija.

Vidljivo je da se SPC, koja je do sada radila prikriveno, sada otvoreno postavlja kao politički akter, koji želi da utiče na formiranje vlasti i kreiranje politika, ističe Vujović.

„SPC u Crnoj Gori nikada se nije odrekla ambicije da utiče na politička dešavanja i procese i uvijek je pokušavala da ima značajan uticaj na one koji donose odluke. Uvijek je postojala ta pragmatična veza DPS-a i SPC-a koja nije ni ideološka niti je iskrena već je interesna i racionalna.“

Ta interesna veza mogla bi se manifestovati već na proljećnim izborima u Podgorici, čiji ishod bi mogao da odredi rasplet odnosa u vladajućoj koaliciji na državnom nivou, u kojoj se sve više udaljavaju Đukanovićevi socijalisti i socijaldemokrate Ranka Krivokapića, koji je nedavno upozorio na vraćanja crkve u centar političkog života u Crnoj Gori.

„Nije dobro da se u centar političkog života vraćaju pitanja nacionalnih podjela i crkva kao medijator u tim nacionalnim podjelama. To je ono što zabrinjava i što nas udaljava od evropskih i NATO integracija“, ocijenio je.

Na vraćanje staroj osovini Đukanović - Amfilohije ukazuje i politički analitičar, profesor Svetozar Jovićević u intervjuu „Vijestima“.

Mitropolitu Srpske crkve DPS treba da održi svoju imovinu i poziciju političkog faktora, dok DPS-u Amfilohije treba za manevre na političkoj sceni. Kalkulantski i neprincipijelan odnos po pitanju crkve vlast je, prema Jovićevićevim riječima, odavno pokazala odlukom da ne uklanja metalnu crkvu sa Rumije koju je Srpska crkva nezakonito postavila ali i potvrdila najnovijim primjerom osveštanja hrama Srpske crkve u Podgorici, uz svesrdnu pomoć i pokroviteljstvo predsjednika države i Vlade.
CSKA

#766 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by CSKA »

area51 wrote:

:thumbup:

Jedina dobra stvar koju je uradila CPC,da se ne bruka ime sv.Save u njihovom kalendaru.
area51

#767 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by area51 »

CSKA wrote:
area51 wrote:

:thumbup:

Jedina dobra stvar koju je uradila CPC,da se ne bruka ime sv.Save u njihovom kalendaru.
Umjesto sv.Save sad je sv.velikomučenik Ranko :D
radostan dan

#768 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by radostan dan »

odakle im pare, treba odštampati 500 novih kalendara... :?
area51

#769 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by area51 »

radostan dan wrote:odakle im pare, treba odštampati 500 novih kalendara... :?
loMi
radostan dan

#770 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by radostan dan »

ma kakv milo, nisi u toku -

Crna Gora

Vaskrsla ljubav SPC i crnogorske države

RADIO SLOBODNA EVROPA

Dimitrije Jovićević
03.10.2013

Već danima pompezno najavljivanje osveštanja Hrama Hristovog vaskrsenja Srpske pravoslavne crkve u Podgorici, a u znak proslave 1700 godina Milanskog edikta, prati velika zainteresovanost Države i njenih medija. Tako, nakon dugog perioda hladnih odnosa, Televizija Crne Gore gostovanje mitropolita Amfilohija označava kao ekskluzivni intervju, dok se kamere spremaju za direktan prenos crkvene proslave.

Sve to bio je povod da Matica crnogorska zaključi kako je riječ o povratku na ideju iz devedesetih - da se uvede „državna religija” u Crnoj Gori.

Nazivajući 7. oktobar velikim danom za hrišćanski svijet, kada će, nakon obilježavanja 1700 godišnjice Milanskog edikta u Nišu, najviši pravoslavni velikodstojnici iz čitavog svijeta doći u Podgoricu kako bi prisustvovali osveštanju Hrama Hristovog vaskrsenja, mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije na konferenciji za novinare najavio je i učešće u svečanosti državnih zvaničnika Crne Gore.

"Što se tiče predsjednika Crne Gore gospodina Vujanovića, on će biti prisutan. Biće i prijem sa njegove strane ovih naših gostiju, a takođe i premijer Đukanović je predviđen da priredi prijem za te goste", naveo je mitropolit.

Mitrpolit Amfilohije potvrdio je ono što je odavno javna tajna da su gradnju pravoslavnog hrama u Podgorici pomogle državne institucije Crne Gore:

Image

"Mi ovdje imamo dokumenta iz kog se vidi da je Vlada priložila million i 325.000 i mi smo zaista blagodarni tome. I sada je Vlada pritekla u pomoć na svoj način i ne samo osnivanjem počasnog odbora. Isti tako i gradonačelnik Miomir Mugoša", rekao je Mitropolit.

Osim činjenice da je u počasni odbor proslave obilježavanja Milanskog edikta i osveštanja Hrama Srpske crkve u Podgorici ušao sam šef crnogorske države i nekoliko vladinih ministara, o značaju koji država pridaje tom događaju svjedoči i interesovanje njenih medija.

Već danima u udarnim terminima na javnom servisu intervju sa mitropolitom Amfilohijem najavljuje se kao ekskluzivan, što posebno upada u oči pošto je Mitropolija Crnogorsko-primorska dugo godina novinarima državne medijske kuće zabranjivala da izvještavaju sa njenih skupova.

Kamere javnog servisa sada će, međutim, direktno prenositi čin osveštanja podgoričkog Hrama.

Otopljavanje odnosa na relaciji crnogorska država - Srpska crkva za Maticu crnogorsku nije ponovno vaskrsla ljubav već je, kako kaže njen prvi čovjek Dragan Radulović, riječ o nastavku zagrljaja uspostavljenog još 1991., kada je država dozvolila Crkvi da postane vodeći zemljoposjednik i feudalac.

"Ta ljubav po mom shvatanju ima još jedan uzrok a to je što ove naše vlasti nemaju ideologiju ustvari, nemaju jasno definisane vrijednosti ka kojima kreću. Put u Evropu nakon početnog entuzijazma zapada u probleme jer se mora ozbiljnije raditi. Onda je sasvim logično da se vrate svom najmilijem ideologu, a to je SPC. Znate, naša vlast se vrlo brzo umori od izgradnje građanskog društva", konstatuje Radulović.

Kako je u svom saopštenju Matica crnogorska navela, "reprezentativno učešće države u proslavi jedne religijske ustanove u multikonfesionalnoj Crnoj Gori, u kojoj su Ustavom vjerske zajednice odvojene od države, može se tumačiti i kao povratak na ideju iz devedesetih da se uvede državna religija“.

"To je stari san SPC. Od toga je dosta ostvareno u Srbiji velika je vjerovatnoća da će i u Crnoj Gori nastaviti sa tim poslom i ne bi me iznenadilo ni uvođenje vjeronauke u škole", navodi Radulović.

Ponovno simbiozu države i Crkve u Crnoj Gori Dragan Radulović objašnjava nastojanjem crnogorskih vlasti da podilaženjem Srpskoj pravoslavnoj crkvi ostvare političke interese, kako su to činili početkom 90-ih.

"SPC je snažan politički subjekt. Ona nije partija ali je glavni ideolog, snažan je politički subjekt i to je naša vlast shvatila kao jednu dobru priliku, kao promociju. Očekuju neke političke poene ali mislim da ih neće dobiti jer u toj igri dobitnik je uvijek taj mudriji igrač a to nije naša vlast", zaključuje Radulović.
Hlapoje

#771 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by Hlapoje »

ultima_palabra wrote:Realno, po meni Crnogorci nemaju dovoljno elemenata naroda... nešto kao mediteranski Srbi, kao što su Dalmatinci mediteranski Hrvati... geografske i istorijske specifičnosti su tu, ali srpsko i crnogorsko nasljeđe su toliko isprepleteni da je teško to odijeliti.
Možda nemaju elemenata posebnog naroda, ali imaju elemenata nacije...i to one gradjanske, najviše od svih ostalih republika bivše SFRJ.
Zanemarujući rezultate popisa, u Crnoj Gori je crnogorstvo izraženo kod svih njenih gradjana bez obzira na etnos i veru.
I svaki Srbin odande će uvek za sebe ponosno istaći da je i Crnogorac. Neće to reći na popisu, jer je to neka druga utakmica...ali u svakoj drugoj prilici hoće.
Ne znam puno Bošnjaka iz Crne Gore, ali ovi što su služili vojsku sa mnom na isti su kalup.

Jedino su izuzetak Cetinjani, jer su oni po sopstvenom vidjenju potpuno drugi narod...ljepši, pametniji, visočiji od ostalih.

Tek, Crnogorci jesu posebna nacija.
Njihovi dualizmi su već zasebna tema. :)
radostan dan

#772 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by radostan dan »

da, čak i bošnjaci iz cg koje sam susretao u jna i tokom studija, svima su morali istaći da su oni iz CRNEGOREEE...
i oni i srbi...ko biva, automatski - jeS maleni, aL su časni i pošteni. :mrgreen:
CSKA

#773 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by CSKA »

Milo je bio oduvijek najveci donator SPC u CG,tako da nista nije cudno.Mozda je napokon vidio da ideja o CPC ne prolazi u narodu,a ne bi on na dva fronta.I protiv SDP-a i protiv prosrpskih partija i SPC.
Helikopter

#774 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by Helikopter »

Challenger__ wrote:

N-I-K-A-D-A.
Ja ne znam sta ce inace ovakvi siromasni narodi i drzave Balkana u clanstvo kluba EU bogatih naroda i drzava? ovi siromasni narodi i drzave balkana ovim bogatim drzavama evrope mogu biti samo jeftina fizicka radna snaga i usput im dati skoro besplatno sve svoje prirodne i druge resurse.

Drugo svi oni siromsni narodi i drzave koji su unisli u EU morace igrati kako im EU naredi i nece vise moci igrati samostalno, morace smanjiti korupciju i kradje na minimum, nece moci pozajmljivati kredite u tolikoj mjeri, drzavno knjigovodstvo ce morati voditi korektno i transparentno a ne kao sto je Grcka trimovala svoje knjigovodstvo prije ulaska u EU. Poznavajuci balkanski mentalitet sve ovo ce im biti tesko odraditi i biti fizicki radnik bogatim. Inace je u EU balkanska radna snaga medju najskupljim, oni obicnu fizicku radnu snagu kao i akademske strucnjake mogu jeftino uvoziti iz Afrike i Azije. Bozda bi bilo bolje za balkanske drzave da su napravili svoj Balkanski Klub i povezali se sa bogatim drzavama Azije i Afrike izvozili njima nase balkanske proizvodei usluge a oni nama njihove. Evropa je prezasicena robama i uslugama kao i vekom konkurencijom te mozda zbog to nije dobro raditi sa nima jer su marginale zarade vrlo nisko a svi sistemi pod kontrolm drzava i njihovih pijuna.
Last edited by Helikopter on 12/01/2014 23:59, edited 2 times in total.
CSKA

#775 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by CSKA »

A sta bi ti da budemo kao u Titino vrijeme nesvrstani :D

Radicemo i radimo mi za interese zapada bili u EU ili ne.Posto smo svejedno njihovi robovi(ponovo),ja sam zato da se ima neka korist od toga,zato se nadam ulasku u EU.

Najgore bi nam bilo da prodjemo kao turci,uvijek na pragu,a nikako da ga predjemo.
Post Reply