Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
- rumFo
#751 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Pozdrav za raju iz O.R.B. 
- black point
#752 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Posljednja slika treći sa desna Adnan Efendić,mislim 1992 ili 1993 godina.
- black point
#753 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Hvala druže,pozdrav i za tebe.rumFo wrote:Pozdrav za raju iz O.R.B.
-
juzna_strana
#754 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
@Sarajmen
Sevapa si zaradio s ovim slikama,svaka ti cast.
Dan danas sebe krivim sto nisam 1996-e obisao sve linije,od keca do petice i slikao
zgrade koje su bile na prvoj liniji.
U maju 97-e sam imao goste iz Spanije,obisli smo djir,i kad su ljudi vidjeli zgrade na jedinici i c-5(prema pisti) suze su im krenule na oci.. samo su govorili madre mia..
Otpozdrav iz O.R.B.
Sevapa si zaradio s ovim slikama,svaka ti cast.
Dan danas sebe krivim sto nisam 1996-e obisao sve linije,od keca do petice i slikao
zgrade koje su bile na prvoj liniji.
U maju 97-e sam imao goste iz Spanije,obisli smo djir,i kad su ljudi vidjeli zgrade na jedinici i c-5(prema pisti) suze su im krenule na oci.. samo su govorili madre mia..
Otpozdrav iz O.R.B.
-
juzna_strana
#755 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Na ovoj zadnjoj slici Ismet i panja cini mi se.. Jeste Ado garant,i danas isti,samo drugi friz..
Steta sto nema mufe,starog petljanca
- Repetitor
#756 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Podrucje u zgradi oznaceno crvenom linijom,tu je bio smjesten nas PKT 7,62mm i kada je trebao da odradi najvise posla jednog datuma,nije odradio zbog nesposobnog kretena Alihodze.
Podrucje zgrade oznaceno zutom bojom,odatle smo dejstvovali snajperom.Nikada nisu uspjeli da otkriju odakle smo ih tamanili ko zečeve.
- Repetitor
#757 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Panja i Bota,mislim da su ga drkali Ismetu po podrumima samo da ne idu na liniju.Zato su poslije rata nagradjeni dobrim pozicijama i poslovima,dok oni koji su truhnuli u rovovima,opet ostali da brinu o sebi...juzna_strana wrote:Na ovoj zadnjoj slici Ismet i panja cini mi se.. Jeste Ado garant,i danas isti,samo drugi friz..
Fuj,gade mi se
- smurf
#758 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Cuh ja neki dan dobru: "Mi smo se borili PROTIV a ne ZA" 
-
juzna_strana
#759 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
@Repetitor
Puno toga nepravednog se desilo,i previse. Nije cudo da ti se gade,nisi jedini..
Hvala za podatke,nisam znao da je nas snajper dobro radio u aerodromskom
Puno toga nepravednog se desilo,i previse. Nije cudo da ti se gade,nisi jedini..
Hvala za podatke,nisam znao da je nas snajper dobro radio u aerodromskom
- black point
#760 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Za Panju ne znam šta mulja,Bota se uhljebio u Lutriji,ali druže ne zaboravi još tzv.junaka koji su se lizali u maskirnim pantolama sa Ismetom kao recimo Ibro zvani Car,ne znam zbog čega su ga tako zvali,koji valja i dan danas kafu,pa imaš jednog Kissa,koji je u ratu dok smo mi krvarili vozao po Dobrinji auto i pregazio curicu na D3 itd,itd.Repetitor wrote:Panja i Bota,mislim da su ga drkali Ismetu po podrumima samo da ne idu na liniju.Zato su poslije rata nagradjeni dobrim pozicijama i poslovima,dok oni koji su truhnuli u rovovima,opet ostali da brinu o sebi...juzna_strana wrote:Na ovoj zadnjoj slici Ismet i panja cini mi se.. Jeste Ado garant,i danas isti,samo drugi friz..
Fuj,gade mi se
Pun kufer branilaca,ali mi najbolje znamo ko su bili pravi Vojnici sreće.
Dobrinja 4ever.
-
obelix1
#761 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Repetitor wrote:
Podrucje u zgradi oznaceno crvenom linijom,tu je bio smjesten nas PKT 7,62mm i kada je trebao da odradi najvise posla jednog datuma,nije odradio zbog nesposobnog kretena Alihodze.
Podrucje zgrade oznaceno zutom bojom,odatle smo dejstvovali snajperom.Nikada nisu uspjeli da otkriju odakle smo ih tamanili ko zečeve.
tu nije bio PKT nego srednji haustor te zgrade i neznam kakve to veze ima sa Alihodžom, istina da je PKT poslje nesreće rjetko upotrebljavan i da je bilo problema sa njegovim postoljem.
Stvarno neznam da je neko sa tog položaja snajperom koknuo četnika jer se sa tog položaja djelovalo protivoklopom npr. kad je Paja prebacio transporter i kad je specijalna policija isti uništila.
Vjeruj mi do Decembra 94 sam tu bio i znam o čemu govorim
-
obelix1
#762 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
ko kaže da je poslje 93 u Aerodromskom naselju vidio četnika a kamoli pucao na njega laže, viđali smo se samo kad smo izlazili i razgovarali.
Sjećam se sredinom ili krajem 92 bio je četnik sa šeširom i pojavljivao se na ulazu u naselje od aerodroma, stvarno je momak imao muda u pretrčavanjima, isto tako znam bar desetoricu koja i dan danas tvrde da su ga upucali.
Sjećam se sredinom ili krajem 92 bio je četnik sa šeširom i pojavljivao se na ulazu u naselje od aerodroma, stvarno je momak imao muda u pretrčavanjima, isto tako znam bar desetoricu koja i dan danas tvrde da su ga upucali.
- Repetitor
#763 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Obelix
drago mi je zbog tebe ako si bio tu,ali ja ipak mislim da se bezveze provaljujes i tvrdis nesto sto ni po kojim kriterijama ne moze odgovarati istini. Ako je sve tako kao sto ti kazes,pogledaj malo po njihovim forumima spisak poginulih četnika poredan po datumima pogibije i nacinu pogibije. Pogledaj koliko ih je poginulo od snajpera iza 93-ce. Druga stvar sad da se ja s tobom ovdje natezem i prepucavam ko je koga ubio,ko je na koga pucao,ko je sa one šube dejstvovao snajperom,niti mi se da,niti zelim. Ako kazes da si bio dole,valjda znas otprilike ko je sta radio. Sad da ti ja objasnjavam,ko je koga kad i kako,na pamet mi ne pada. Ono sto sam naveo za PKT,snajperisanje i Alihodzu istina je.
Ako ti zelis da ga branis,vodi ga onda sebi kuci i nek ti Alihodza bude idol.
Ali posto izgleda nisi bas upucen u desavanja koja su se dole odigravala i ako tvrdis da si bio na liniji,vjerovatno znas zasto je ta ista spodoba omrazena medju borcima i vjerovatno znas zasto je to tako...
I dok jos nisam zaboravio:
1.PKT nije imao problem sa postoljem,problem je bio druge prirode.A ja sam ga redovno kad mi je bio K ćejf upotrebljavao.
2. bio sam licno prisutan kad je taj transporter pogodjen. A znas li koji je to datum bio???
Eto za tvoju informaciju
drago mi je zbog tebe ako si bio tu,ali ja ipak mislim da se bezveze provaljujes i tvrdis nesto sto ni po kojim kriterijama ne moze odgovarati istini. Ako je sve tako kao sto ti kazes,pogledaj malo po njihovim forumima spisak poginulih četnika poredan po datumima pogibije i nacinu pogibije. Pogledaj koliko ih je poginulo od snajpera iza 93-ce. Druga stvar sad da se ja s tobom ovdje natezem i prepucavam ko je koga ubio,ko je na koga pucao,ko je sa one šube dejstvovao snajperom,niti mi se da,niti zelim. Ako kazes da si bio dole,valjda znas otprilike ko je sta radio. Sad da ti ja objasnjavam,ko je koga kad i kako,na pamet mi ne pada. Ono sto sam naveo za PKT,snajperisanje i Alihodzu istina je.
Ali posto izgleda nisi bas upucen u desavanja koja su se dole odigravala i ako tvrdis da si bio na liniji,vjerovatno znas zasto je ta ista spodoba omrazena medju borcima i vjerovatno znas zasto je to tako...
1.PKT nije imao problem sa postoljem,problem je bio druge prirode.A ja sam ga redovno kad mi je bio K ćejf upotrebljavao.
2. bio sam licno prisutan kad je taj transporter pogodjen. A znas li koji je to datum bio???
Eto za tvoju informaciju
-
juzna_strana
#764 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
@Repetitor
Znas li mozda za slucaj kada je pogodjen bvp M-80 nekad 93-e, cuo sam da je pogodjen dva puta,
drugi put u zadnji dio ?
Znas li mozda za slucaj kada je pogodjen bvp M-80 nekad 93-e, cuo sam da je pogodjen dva puta,
drugi put u zadnji dio ?
- Repetitor
#765 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
To je slucaj koji maloprije spomenuh. Pogodjen na raskrsnici Ernesta Telmana,kod danasnjeg Konzuma odnosno ima neki kafic dole,ne znam kako se zove. 2 puta je pogodjen,kompletna posada zijanila sa jos nekim ranjenicima koji su bili u njemu.Treci put po noci kad su ga pokusali da izvuku fula je bila ,ali uglavnom uspjeli su da ga zakace i izvuku iza zgrade ulicom u pravcu danasnjeg Adazala
OSOM je gadjan,poslije pogodaka izgledao bukvalno kao zguzvana kutija.Ima snimak toga
OSOM je gadjan,poslije pogodaka izgledao bukvalno kao zguzvana kutija.Ima snimak toga
-
juzna_strana
#766 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Hvala ti za potvrdu,cuo sam za to i bilo mi je malo nestvarno.. Tacno tako,osa i sva pogotka,sprzeni su svi.
Navodno je to odradio pripadnik spec.policije,poslije rata je zaplovio kriminalnim vodama,
mislim da znas o kome govorim..
Licno poznajem naseg najpoznatijeg dbr protiv-oklopnjaka,pozdravimo se,pitamo jedan drugog o porodici itd i
svaki put kad ga vidim u ruku bi ga poljubio,toliko imam postovanja prema njemu..
Navodno je to odradio pripadnik spec.policije,poslije rata je zaplovio kriminalnim vodama,
Licno poznajem naseg najpoznatijeg dbr protiv-oklopnjaka,pozdravimo se,pitamo jedan drugog o porodici itd i
svaki put kad ga vidim u ruku bi ga poljubio,toliko imam postovanja prema njemu..
- Repetitor
#767 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
juzna_strana wrote:Hvala ti za potvrdu,cuo sam za to i bilo mi je malo nestvarno.. Tacno tako,osa i sva pogotka,sprzeni su svi.
Tacno tako. Od postenog momka ,drzava je napravila kriminalca.Covjek koji je borio se za ovu drzavu nagradjen time sto je bio suspendovan jer je prebio Nisku,Mešu i kurtone slične njima
-
obelix1
#768 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Mikad nisam razumio ljudsku potrebu za preuveličavanjem, ali evo:Repetitor wrote:Obelix
2. bio sam licno prisutan kad je taj transporter pogodjen. A znas li koji je to datum bio???![]()
Eto za tvoju informaciju
Taj PKT je imao problema sa zaglavljivanjem tako da niko pošten rafal nije mogao ispaliti iz njega, čovjek se ubio pokušavajući da ga odglavi negdje sredinom 92 nesjećam se imena ali znam da je bio mesar.Nije bio ondje gdje si ga ti označio i kad su ga donjeli imao je improvizovano postolje koje je skakalo tako da smo ga vezali karnisterima za vodu.
Kad je Š. roknu transporter? negdje 93 u ljeto jer poslji akcije specijalne,delte i laste specijalna je na ispomoći bila još pola godine. da si bio tu onda bi znao da je isti dan taj Š. zasipao minobacačem 60mm uništeni transporter.
nije mi jasno zašto ljudi jednostavno ne prepričaju neki događaj nego odma sebe stave kao očevidca.
Što se tiče Alihodže, najebo sma ja zbog njega dovoljno jer ja sam bio u Ledićima, meni su drugovi umirali na rukama ja sam bio u selu cijeli dan jer se nismo mogli izvući ja imam Fivin video na kojem smo moji drugovi i ja tako da mi potvrda nekog forumaša netreba nego jednostavno nekad nemogu da prihvatim iskrivljene informacije npr. gdje je bio jebeni PKT
PS. u momentu kad je transporter uništen igrali smo lopte ispred štaba i garaže gdje smo se postrojavali a brko je bio na hali.
- Repetitor
#769 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Dobro i šta sad želiš da kažeš s ovim tvojim postom?
Ti si naveo da poslije 93-će niko nije vidio četnika u naselju i da ispada ovde da sada neko laže??? Ako nije vidio niko četnika,kako onda da je pogođen transporter? A da li ti uopšte znaš povod zbog čega je transporter izlazio iz zaklona i šta ga je ''navelo'' da bude pogođen? Sad da ti ja navodim neke stvari,rekoh da mi ne pada na pamet,pogotovo ta priča nije za foruma.Zajebana vremena dođoše...
Vidim da ne znaš i zbog toga nije u redu da tvrdiš neke stvari koje ne odgovaraju istini.Ljutio se ti ili ne,tako ti je.
Što se tiče tog minobacača kojeg ti spominješ,bolje da ga nisi spomenuo.Jer ja umalo nisam zjanio upravo zbog dejstva tog minobacača i ''vrlih minobacačlija'',koji kad su gađali ''Vukas'' ,pogodili gdje su pogodili,nejse...
Vezano za tu ''akciju'' specijalne,delte i lasti,eno imas sve opisano od A do Ž kako je teklo na jednom od blogova(ako pratiš blogove),gdje jedan moj vrli prijatelj koji piše taj blog a bio je u Deltama opisuje šta i kako je bilo. Tako da i o tome nemam šta ni više ni manje da ti kažem.
A o Safetu Alihodži imam a i nemam mnogo toga reći.Žao mi je samo što nije onda bio streljan kad je trebao.A jedan od tvojih postova ispade kao da ga ti braniš. to je čovjek zbog kojeg su otišli mnogi mladi životi apsolutno nepotrebno,i zbog toga nije odgovarao. A zaslužio je u najmanju ruku da bude razapet ko strašilo !!!
Nego nemoj ti to primati k srcu previše.Bilo i prošlo
Usput imaš pozdrav od ''Fuce''
Ti si naveo da poslije 93-će niko nije vidio četnika u naselju i da ispada ovde da sada neko laže??? Ako nije vidio niko četnika,kako onda da je pogođen transporter? A da li ti uopšte znaš povod zbog čega je transporter izlazio iz zaklona i šta ga je ''navelo'' da bude pogođen? Sad da ti ja navodim neke stvari,rekoh da mi ne pada na pamet,pogotovo ta priča nije za foruma.Zajebana vremena dođoše...
Vidim da ne znaš i zbog toga nije u redu da tvrdiš neke stvari koje ne odgovaraju istini.Ljutio se ti ili ne,tako ti je.
Što se tiče tog minobacača kojeg ti spominješ,bolje da ga nisi spomenuo.Jer ja umalo nisam zjanio upravo zbog dejstva tog minobacača i ''vrlih minobacačlija'',koji kad su gađali ''Vukas'' ,pogodili gdje su pogodili,nejse...
Vezano za tu ''akciju'' specijalne,delte i lasti,eno imas sve opisano od A do Ž kako je teklo na jednom od blogova(ako pratiš blogove),gdje jedan moj vrli prijatelj koji piše taj blog a bio je u Deltama opisuje šta i kako je bilo. Tako da i o tome nemam šta ni više ni manje da ti kažem.
A o Safetu Alihodži imam a i nemam mnogo toga reći.Žao mi je samo što nije onda bio streljan kad je trebao.A jedan od tvojih postova ispade kao da ga ti braniš. to je čovjek zbog kojeg su otišli mnogi mladi životi apsolutno nepotrebno,i zbog toga nije odgovarao. A zaslužio je u najmanju ruku da bude razapet ko strašilo !!!
Nego nemoj ti to primati k srcu previše.Bilo i prošlo
Usput imaš pozdrav od ''Fuce''
- Repetitor
#770 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
http://www.youtube.com/watch?v=J7GY69uazig
Nadjoh na netu,isjecak videa kojeg je snimao Milan Trivic,prilikom napada cetnika na Aerodromsko naselje 17.06.1992.Zao mi je sto je video isjecen,na toj istoj kaseti moze se vidjeti dosta zanimljivih detalja,ali sta je tu je...
Pri kraju videa,vidi se rahmetli Himzo kako odlazi sa zoljom da gadja transporter koji je bio dole na raskrsnici kod danasnjeg kafica RIO. I tad je pogodjen iz PAM-a,pod pazuh gdje i gine.To je bilo samo par minuta nakon sto je nacinjen ovaj snimak...
Nadjoh na netu,isjecak videa kojeg je snimao Milan Trivic,prilikom napada cetnika na Aerodromsko naselje 17.06.1992.Zao mi je sto je video isjecen,na toj istoj kaseti moze se vidjeti dosta zanimljivih detalja,ali sta je tu je...
Pri kraju videa,vidi se rahmetli Himzo kako odlazi sa zoljom da gadja transporter koji je bio dole na raskrsnici kod danasnjeg kafica RIO. I tad je pogodjen iz PAM-a,pod pazuh gdje i gine.To je bilo samo par minuta nakon sto je nacinjen ovaj snimak...
- trambusek88
#771 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Gledao sam ovo kad je tek postavljeno. Htio bih pogledati još jednom ali sad ne mogu.Nekako s proljeća wrote:![]()
Na kraju filma je onaj spot sa snimcima ratne Dobrinje koji se vrtio na DTV/Fiva.
- karanana
#772 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
meni nije jasno kako su oni bili u stanju bezbrizno drzati check pointe tipa onog na raskrsnici kasindolske i aerodromske gdje su ubili turajlica ili tipa onog na mostu bratstva jedinstva. tu su postavili ogradu, kapije, zastave cak i table sa znakom republika srpska. i na tim check pointima su se slobodno kretali uz povremeno prisustvo unprofora. kao da za te "granicare" nije postojala opasnost da se na njih puca sa nase strane. jeli to bio neki dogovor da se na njih ne puca? ko je drzao onaj dom za slijepu i slabovidnu djecu i lica na ulazu u nedzarice? jeli tu negdje bila linija razdvajanja kada je u pitanju ona nedzaricka glavna cesta koja izbija na aerodromsku cestu i kasindolsku?
kako je to sve blizu bilo alipasinom, 100-200 metara.
-
riko-ga
#773 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Dom su drzali oni to jeste VRS.Nas alinija je bila u pijaci.Znaci oni u onoj skoli za slabovidne i domu za stare a mi ovamo ka Vojnickom u pijaci.karanana wrote:meni nije jasno kako su oni bili u stanju bezbrizno drzati check pointe tipa onog na raskrsnici kasindolske i aerodromske gdje su ubili turajlica ili tipa onog na mostu bratstva jedinstva. tu su postavili ogradu, kapije, zastave cak i table sa znakom republika srpska. i na tim check pointima su se slobodno kretali uz povremeno prisustvo unprofora. kao da za te "granicare" nije postojala opasnost da se na njih puca sa nase strane. jeli to bio neki dogovor da se na njih ne puca? ko je drzao onaj dom za slijepu i slabovidnu djecu i lica na ulazu u nedzarice? jeli tu negdje bila linija razdvajanja kada je u pitanju ona nedzaricka glavna cesta koja izbija na aerodromsku cestu i kasindolsku?
- desperate housewife
#774 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ovu zastavu je sasio Vinko Barbaric, krojac u penziji i kasnije zaposlenik Karitasa na Dobrinjilaufer_ wrote:
Decembar 1992. Foto: Jean-Claude Coutausse.
- 4m3l
#775 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Sorry, you do not have permission to watch this private video.trambusek88 wrote:Nekako s proljeća wrote:![]()