Aha ja kontam znate se.fatamorgana wrote:Pa ovije inkub mi hapa fazone ..."PalaSa Marsa"
Fato ili Fatko, sto ovo ti mases kravatom?
sta uraditi - bioloski sat
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
PalaSa Marsa
#751 Re: sta uraditi - bioloski sat
-
JBL
#752 Re: sta uraditi - bioloski sat
Ti si imala Titu i socializam, danas toga vise nema.HomeSweetHome wrote:Kad sam se udala, imala sam jedan komplet besteka i nekoliko tanjira, tavu i dvije serpe. To je bila sva moja imovina. Bili smo jedan period oboje bez posla, bilo je situacija kad smo kontali da li kupiti hljeb ILI mlijeko
- fatamorgana
#753 Re: sta uraditi - bioloski sat
Svakako, s Marsa,PalaSa Marsa wrote:Aha ja kontam znate se.fatamorgana wrote:Pa ovije inkub mi hapa fazone ..."PalaSa Marsa"
Fato ili Fatko, sto ovo ti mases kravatom?
- HomeSweetHome
#754 Re: sta uraditi - bioloski sat
U stvari, da zakljucim svoju diskusiju na ovu temu, radi se o tome sta ko ocekuje od zivota, sta za koga umaci situiran, sta znaci lagodan zivot, sta je luksuz... Naravno, ne treba radjati socijalne slucajeve, tu nema dileme, ali ne treba ni ubiti jedan zivot zato sto nemas kucu na Barbadosu a mislis da bi mog'o i treb'o...
Smatram se situiranom i smatram da lagodno zivim. Imam krov nad glavom, pristojan rucak, ne oblacim dronjke, popije se i kafa negdje u basti, ode se i na odmor i na izlet... sta ce mi vise, elhamdulillah na ovome. Ali, najvaznije i najljepse od svega mi je sto imam sve to s kim da dijelim. Imam kome da se radujem, imam nekoga ko se meni raduje, imam nekoga ko me grli kad sam totalno down, i nekoga ko od mene za tili cas otjera svaki popizditis...
I ne nisam imala TItu i socijalizam (misa mi, ne zvucim valjda toliko stara), imala sam 18 godina kad sam pocela raditi, roditelje koji nisu radili i sestru u osnovnoj skoli, sve sto su moji stekli otislo je s ratom, nisu mi mogli pomoci, naprotiv, trebali su moju pomoc. Udala sam se u najboljim dvadesetim, ni ja ni on nismo radili par mjeseci... Ali, s vjerom u Boga, voljom i borbom, sve se to promijenilo... Hvala Allahu, po hiljadu puta.
Nadam se da ce ova zena donijeti najbolju odluku...
Smatram se situiranom i smatram da lagodno zivim. Imam krov nad glavom, pristojan rucak, ne oblacim dronjke, popije se i kafa negdje u basti, ode se i na odmor i na izlet... sta ce mi vise, elhamdulillah na ovome. Ali, najvaznije i najljepse od svega mi je sto imam sve to s kim da dijelim. Imam kome da se radujem, imam nekoga ko se meni raduje, imam nekoga ko me grli kad sam totalno down, i nekoga ko od mene za tili cas otjera svaki popizditis...
I ne nisam imala TItu i socijalizam (misa mi, ne zvucim valjda toliko stara), imala sam 18 godina kad sam pocela raditi, roditelje koji nisu radili i sestru u osnovnoj skoli, sve sto su moji stekli otislo je s ratom, nisu mi mogli pomoci, naprotiv, trebali su moju pomoc. Udala sam se u najboljim dvadesetim, ni ja ni on nismo radili par mjeseci... Ali, s vjerom u Boga, voljom i borbom, sve se to promijenilo... Hvala Allahu, po hiljadu puta.
Nadam se da ce ova zena donijeti najbolju odluku...
- Marilyn
#755 Re: sta uraditi - bioloski sat
+1JBL wrote:Ti si imala Titu i socializam, danas toga vise nema.HomeSweetHome wrote:Kad sam se udala, imala sam jedan komplet besteka i nekoliko tanjira, tavu i dvije serpe. To je bila sva moja imovina. Bili smo jedan period oboje bez posla, bilo je situacija kad smo kontali da li kupiti hljeb ILI mlijeko
ljudi se još uvijek nisu prebacili u novi sistem
ja preporučujem svima da odu u ameriku i vide kako je to divna i socijalna država... pa da vidimo koliko će djece imati, ne u belgiju ili švedsku, nego u ameriku
- HomeSweetHome
#756 Re: sta uraditi - bioloski sat
Ama, bila sam ja i u Americi i u Evropi, ali sam odabrala da zivim u Bosni i nisam se pokajala. I ova zena zivi u Bosni. I na kraju krajeva, proracunatost u zivotu i ljubavi nema ama bas nikakve veze s geografijom...
- Marilyn
#757 Re: sta uraditi - bioloski sat
nema sa geografijom, ali ima sa društvenim uređenjem. u kapitalizmu prava čovjekova priroda dolazi do izražaja
- HomeSweetHome
#758 Re: sta uraditi - bioloski sat
Prava covjekova priroda dolazi do izrazaja u zivotnim nedacama, u kakvom god drustvenom uredjenju da zivi. Ne cini te to covjekom ili necovjekom, niti drustveno uredjenje odgaja tvoju djecu. Drustveno uredjenje moze ti samo pomoci ili odmoci, ali ja hocu reci da se sve moze posuredati (u najvecem broju slucajeva), dovoljno je da to istinski zelis, da ne prezas od zivota i da si spreman da se boris do krvi...
U kakvom mi uredjenju zivimo u Bosni, trebali smo izumrijesti jos sa Ilirima... Sve je nesredjeno do tri mp ali ipak zivimo, djeca se radjaju, zive, odgajaju, skoluju, zaposljavaju, zene i oni dobivaju djecu...
U kakvom mi uredjenju zivimo u Bosni, trebali smo izumrijesti jos sa Ilirima... Sve je nesredjeno do tri mp ali ipak zivimo, djeca se radjaju, zive, odgajaju, skoluju, zaposljavaju, zene i oni dobivaju djecu...
Last edited by HomeSweetHome on 20/07/2011 23:16, edited 1 time in total.
-
JBL
#759 Re: sta uraditi - bioloski sat
Moja majka je dosla u ovu drzavu serpom, "dobila" haman sve. Posao je nasla u roku par dana. Danas trebas konkretnu stelu. Dobila stan za kredit bp i haman djaba. Mene ce kostati 280.000KM. U njeno vrijeme zdrastvo je bilo besplatno, mene kosta bar 100KM mjesecno. Vrtici su bili besplatni, danas vise nisu....HomeSweetHome wrote:Ama, bila sam ja i u Americi i u Evropi, ali sam odabrala da zivim u Bosni i nisam se pokajala. I ova zena zivi u Bosni. I na kraju krajeva, proracunatost u zivotu i ljubavi nema ama bas nikakve veze s geografijom...
A kako je krenulo generaciji poslije mene ce biti jos puno puno gore. Prije svega mislim na skolstvo i zdravstvo.
- hadzinicasa
#760 Re: sta uraditi - bioloski sat
HomeSweetHome wrote:Prava covjekova priroda dolazi do izrazaja u zivotnim nedacama, u kakvom god drustvenom uredjenju da zivi. Ne cini te to covjekom ili necovjekom, niti drustveno uredjenje odgaja tvoju djecu. Drustveno uredjenje moze ti samo pomoci ili odmoci, ali ja hocu reci da se sve moze posuredati (u najvecem broju slucajeva), dovoljno je da to istinski zelis, da ne prezas od zivota i da si spreman da se boris do krvi...
tvoje razmisljanje je vrlo slicno mom.
potpuno se slazem
-
zelenashica
#761 Re: sta uraditi - bioloski sat
JBL wrote:Moja majka je dosla u ovu drzavu serpom, "dobila" haman sve. Posao je nasla u roku par dana. Danas trebas konkretnu stelu. Dobila stan za kredit bp i haman djaba. Mene ce kostati 280.000KM. U njeno vrijeme zdrastvo je bilo besplatno, mene kosta bar 100KM mjesecno. Vrtici su bili besplatni, danas vise nisu....HomeSweetHome wrote:Ama, bila sam ja i u Americi i u Evropi, ali sam odabrala da zivim u Bosni i nisam se pokajala. I ova zena zivi u Bosni. I na kraju krajeva, proracunatost u zivotu i ljubavi nema ama bas nikakve veze s geografijom...
A kako je krenulo generaciji poslije mene ce biti jos puno puno gore. Prije svega mislim na skolstvo i zdravstvo.

Laka vam noc u računanju
- HomeSweetHome
#762 Re: sta uraditi - bioloski sat
Sve se slazem, @JBL, ok... ali koliko vidim ti si jos na zivotu?
Ako i dalje nastavis racunati, predvidjam ti vrlo lagodan i usamljen zivot...
Dovale, dragi moji i drage moje, odoh spavati
- Marilyn
#763 Re: sta uraditi - bioloski sat
Ne mogu se porediti nedaće u komunizmu i kapitalizmu. U kapitalizmu čovjek nema zaštitu i sigurnost.HomeSweetHome wrote:Prava covjekova priroda dolazi do izrazaja u zivotnim nedacama, u kakvom god drustvenom uredjenju da zivi. Ne cini te to covjekom ili necovjekom, niti drustveno uredjenje odgaja tvoju djecu. Drustveno uredjenje moze ti samo pomoci ili odmoci, ali ja hocu reci da se sve moze posuredati (u najvecem broju slucajeva), dovoljno je da to istinski zelis, da ne prezas od zivota i da si spreman da se boris do krvi...
Što se Bosne tiče, uvijek je bilo bolje nego sada. Za vrijeme Turske smo bili zaštićeni, razmazili su nas Turci. Austrougarska je bila takođe dobra. Za vrijeme Tita je bilo oš po najbolje, radio ne radio, svira ti radio. To nas je sve učinilo lijenštinama i neradnicima. Sve ćemo prihvatiti, samo da nas niko ne dira. E to nam se razbilo od glavu. Zato nam sada pada natalitet. Jbt, odh ja u politiku.
-
JBL
#764 Re: sta uraditi - bioloski sat
Nije to bas tako. Kapitalizam te cini necovjekom i naravno odgaja tvoju djecu. Dijete socializma se ucilo jedne stvari, dijete, dijete kapitalizam sasvim druge. Ako dijete kapitalizama ucis u duh socializma nahebace samo tako. Kad neceg nema ti se mozes naprezati do sutra i toga nece biti. To su price iz bajki.HomeSweetHome wrote:Ne cini te to covjekom ili necovjekom, niti drustveno uredjenje odgaja tvoju djecu. Drustveno uredjenje moze ti samo pomoci ili odmoci, ali ja hocu reci da se sve moze posuredati (u najvecem broju slucajeva), dovoljno je da to istinski zelis, da ne prezas od zivota i da si spreman da se boris do krvi....
-
JBL
#765 Re: sta uraditi - bioloski sat
Ziv jesam i znam sta sam sve prosao i koliko malo ove price iz bajke znace. Kako god ja zivio zbog mene dijete sigurno nece ispastati. Ako mu mogu pruziti uslove onda cu ga imati, inace necu. A hvala Bogu, bice.HomeSweetHome wrote:Sve se slazem, @JBL, ok... ali koliko vidim ti si jos na zivotu?
- HomeSweetHome
#766 Re: sta uraditi - bioloski sat
E, tu se slazemo. Postali smo lijenstine i neradnici. Ali, moramo se prilagoditi novoj situaciji. Dos'o kapitalizam (citaj: feudalizam), zasuci rukave i radi, stvaraj, bori se. ZIVI, radjaj djecu, odgajaj ih, nemoj samo nijemo stajati i cekati da se sve poslozi, jedan dan ces se probuditi i skontati da ti je pedeset i da je zivot prosao pored tebe...
Hajde, kako god @JBL, na kraju krajeva, svako zna svoje... imamo pravo i da se ne slazemo, je l' tako?
Vjeruj mi, i sama sam svasta preturila preko glave i svasta predeverala, bilo je puno i uspona i padova, ali nikad nisam odustala od zivota i od zelje da ga ZIVIM a ne otaljavam...
Hajde, kako god @JBL, na kraju krajeva, svako zna svoje... imamo pravo i da se ne slazemo, je l' tako?
Vjeruj mi, i sama sam svasta preturila preko glave i svasta predeverala, bilo je puno i uspona i padova, ali nikad nisam odustala od zivota i od zelje da ga ZIVIM a ne otaljavam...
- Marilyn
#767 Re: sta uraditi - bioloski sat
Naravno. Živi i rađaj djecu. Ali priušti tom djetetu nešto, najakše je roditi.Dos'o kapitalizam (citaj: feudalizam), zasuci rukave i radi, stvaraj, bori se. ZIVI, radjaj djecu, odgajaj ih, nemoj samo nijemo stajati i cekati da se sve poslozi,
-
PalaSa Marsa
#768 Re: sta uraditi - bioloski sat
HomeSweetHome wrote:E, tu se slazemo. Postali smo lijenstine i neradnici. Ali, moramo se prilagoditi novoj situaciji. Dos'o kapitalizam (citaj: feudalizam), zasuci rukave i radi, stvaraj, bori se. ZIVI, radjaj djecu, odgajaj ih, nemoj samo nijemo stajati i cekati da se sve poslozi, jedan dan ces se probuditi i skontati da ti je pedeset i da je zivot prosao pored tebe...
-
JBL
#769 Re: sta uraditi - bioloski sat
Nije do toga. Isto se je radilo prije i sada. Samo sto se je prije cijenio rad i radnik. Da neko zavrne radnika kucao bi kamen na Golom otoku... Danas je haman obicaj. Prosjecan je radnik nekad mogao za vrijeme zivota kupiti bar 2 stana,vikend, auto, bla bla bla bla. Vecina danasnjih parova nikad nece moci kupiti stan. Moj stari otac je cak odbio besplatan stan od firme u ono vrijeme...HomeSweetHome wrote:E, tu se slazemo. Postali smo lijenstine i neradnici.
- Dioda
#770 Re: sta uraditi - bioloski sat
Nego, ima li kakvih vijesti, da li je ova djevojka odlucila sta ce? 
- HomeSweetHome
#771 Re: sta uraditi - bioloski sat
Bogami, ja malo takvih znam... Ja znam one koji su hrmbacili cijeli zivot i opet iza sebe ostavili jedan kucerak koji su gradili po 15 godina, eventualno kakve brvnarice na planini negdje...JBL wrote:Prosjecan je radnik nekad mogao za vrijeme zivota kupiti bar 2 stana,vikend, auto, bla bla bla bla. Vecina danasnjih parova nikad nece moci kupiti stan. Moj stari otac je cak odbio besplatan stan od firme u ono vrijeme...
I ja se pitam, sta li je s tom curom, sta li ce, kako li ce
edit: naravno, Marilyn, vec sam ranije rekla da ne treba radjati socijalne slucajeve, i smatram da to uopste nije predmet rasprave. Davno je receno: TAJNA JE U MJERI
- Dioda
#772 Re: sta uraditi - bioloski sat
Mene bas interesuje sta ce cura odlucitisanabe wrote:Dioda wrote:Nego, ima li kakvih vijesti, da li je ova djevojka odlucila sta ce?
telepatija
-
JBL
#773 Re: sta uraditi - bioloski sat
Pa pogledaj oko sebe ko i kad je (iz)gradio. Kod nas je ogromna vecina nekretnina jos uvijek onih vremena.HomeSweetHome wrote:Bogami, ja malo takvih znam...
- neprilagodjena
#774 Re: sta uraditi - bioloski sat
Nek ona sebi rodi djete,to je njena odluka.
Samohrana majka (iz bilo kojeg razloga) nije kurva,a to djete je isto kao i sva ostala djeca.
Nek joj je zivo i zdravo,da ima sve najbolje na svjetu.
Mene samo zivcira kako se lakomisleno misli o djeci i o brizi o njima.
Nemojte samo reci da se tako ne misli.
ja ne kazem da njoj nece uspjeti (mnogima je uspjelo)da djete odhrani sama bez muza/momka,ja samo kazem da nije lako i da ne dodje sve na dlanu.Djete ipak zasluzuje kvalitetan zivot.
P.S dioda za tebe je vibrator
Samohrana majka (iz bilo kojeg razloga) nije kurva,a to djete je isto kao i sva ostala djeca.
Nek joj je zivo i zdravo,da ima sve najbolje na svjetu.
Mene samo zivcira kako se lakomisleno misli o djeci i o brizi o njima.
Nemojte samo reci da se tako ne misli.
ja ne kazem da njoj nece uspjeti (mnogima je uspjelo)da djete odhrani sama bez muza/momka,ja samo kazem da nije lako i da ne dodje sve na dlanu.Djete ipak zasluzuje kvalitetan zivot.
P.S dioda za tebe je vibrator
- Dioda
#775 Re: sta uraditi - bioloski sat
Naravno da nije lako, ali ako neko nema drugu opciju, i zeli dijete, ne postoji razlog zbog kojeg bi se trebalo odustati. Kada nema nade da ce se stvari promijeniti, zasto za deset godina razmisljati sta je moglo bitineprilagodjena wrote:ja ne kazem da njoj nece uspjeti (mnogima je uspjelo)da djete odhrani sama bez muza/momka,ja samo kazem da nije lako i da ne dodje sve na dlanu.Djete ipak zasluzuje kvalitetan zivot.
Ne kontamneprilagodjena wrote:P.S dioda za tebe je vibrator