Evo ja kao neko ko je uvijek glasao za SDP i bio clan istog (posao mi neodzvoljava da budem clan niti jedne stranke) i koji ih podrzava ne ocekujem da promjene stvari nabolje za par mjeseci, ali isto tako ne ocekujem da rade stvari koje su radili njihovi prethodnici na vlasti, a to je uhljebljavanje rodbine, prijatelja i slicnih (vidjeti pod Mirsad Niksic, Goran Behmen, Davorin Korac itd. sto je klasicni nepotizam) umjesto strucnih i kvalitetnih osoba.kiky wrote:o majko mila ...
dođe sdp na vlast i odmah svi traže da ispuni predizborna obečanja a nije ni pola mandata odradio ...
več se neki, vidim, fataju za kosu jer nije ovo ili ono ...
pa sdp-u če trebat mandat samo da revidira i utvrdi svo sranje koju su prije njega nasrali oni što nisu sdp ...
kamo sreče da ste tako agilni bili u traženju ispunjavanja obečanja dok su sda, hdz, sbih i slični banditi vodili zemlju ..
evo gdje smo došli bez sdp-a, i sad treba sdp-u par mjeseci odjednom sve da pozlati, ako ne, zlaja nabit če mo te na kolac ...
sdp-ov program je najbolja i najpoštenija politička opcija koju ova zemlja ima i treba vremena da bi sdp to sve postavio na svoje. ako narod bude pametan podržat če sdp i iduči i svaki iduči put jer gore nemože neg što jest a to nije napravio sdp ...
platformu nemože sprovest sam sdp i to nije jasno samo onom koji to iz znanih razloga neče da zna ...
njihova lična bijeda i mizerija je samo iznošenje takvih optužbi ...
u principu sam liberal ali sdp je bolje nego svo smeče od opcija i partija koje su do sada bile na vlasti ...
i tako ...
SDP
- Better Man
#751 Re: SDP
- stochar
#752 Re: SDP
niko ne ocekuje rezultat preko noci, ali ocekujem da vidim trud i zalaganje, a ja to ne vidim. ovdje sam u nekoliko ranijih postova iznio samo dio obecanja iz Platforme, u jednom postu samo dio koji se moze rjesavati na nivou FBiH, i osim imenovanja podobnih, izmjene 300-tinjak clanova nadzornih i upravnih odbora, ja ne vidim nikakvo zalaganje ni za jednu od onih tacaka. jedino sto onaj Helez nesto radi, i to je spominjano u Platformi, ali sve dok ne naleti na Svrakice&Co i slicne, pa ce se povuci k'o i suljagic za vjeronauku.
evo jednostavno poredjenje: ne znamo svi crtati, i zato dobar nastavnik likovnog ne ocjenjuje samo izgled i kvalitet crteza, vec i ulozeni trud. ako vidi da se neko trudio, ulozio sate u neki crtez, on ce mu dati 5 cak i ako to ne izgleda bas najbolje. sta hocu reci? sve i da im priznam olaksavajuce okolnosti (blokade iz RS-a, iz HDZ-a...), nikako im ne mogu oprostiti to sto ne vidim ni miligram truda u drugim oblastima gdje im ovi ne smetaju, a vdim hrpu nepotizma, nezalaganja i iznevjerenih obecanja.
evo jednostavno poredjenje: ne znamo svi crtati, i zato dobar nastavnik likovnog ne ocjenjuje samo izgled i kvalitet crteza, vec i ulozeni trud. ako vidi da se neko trudio, ulozio sate u neki crtez, on ce mu dati 5 cak i ako to ne izgleda bas najbolje. sta hocu reci? sve i da im priznam olaksavajuce okolnosti (blokade iz RS-a, iz HDZ-a...), nikako im ne mogu oprostiti to sto ne vidim ni miligram truda u drugim oblastima gdje im ovi ne smetaju, a vdim hrpu nepotizma, nezalaganja i iznevjerenih obecanja.
- draganbl
#753 Re: SDP
Evo mislim da je @stochar prihvatio moju sugestiju i počeo konkretnije i detaljnije navoditi šta je SDP obećala, a nije ni počela da radi.Skijaš wrote:Po tim ih pitanjima kritikuj i oko toga se može voditi diskusiju, kriviti Platformu za činjenicu da još nemamo novi Savjet ministara ne bi trebalo biti opcija. Tu svi trebamo biti jedinstveni.stochar wrote:* Uspostava federalnog Fonda za isplatu porodiljskih nadoknada;
* Redefinicija uloge Zavoda za zapošljavanje;
* Depolitizacija upravljanja sektorom obrazovanja;
* Redefinisati postojeću potrošnju za plate, paušale, naknade i povlastice izabranih dužnosnika, te racionalizaciju voznog parka;
* Garantovane kvote i za Ostale u entitetskim parlamentima kao što je to već slučaj sa konstitutivnim narodima;
* U pravilu garantovati kvote za konstitutivne narode i ostale u svim kantonalnim skupštinama, općinskim vijećima/skupštinama opština što će se regulisati Izbornim zakonom;
* Eliminisanje diskriminacije građana po bilo kom osnovu na cijelom teritoriju BiH, na osnovu analize koja će biti urađena u prvoj godini mandata nove vlasti;
Izgovor da su oni SAMO pola godine na vlasti ne pije vode, evo zašto: Svaka značajnija promjena, reforma je proces, ne dešava se preko noći, na njoj se radi danima, mjesecima. Tačno je da na primjer, segregacija u školama nije mogla biti ukinuta za 6 mjeseci. Ali hajde da vidimo šta je SDP uradio po tom pitanju? Da li je napravio nacrt projekta, da li je imenovao ljude, tijela koja će vršiti snimanje stanja na terenu? Da li su zadati rokovi za početak, tok i završetak projekta ukidanja segregacije? Da li su identifikovani ključni igrači, da li je sa njima napravljen neki sastanak? Koliko će da košta ukidanje segregacije, na kom području će se početi, hoće li biti pilot projekata ukidanja, ili će se ići sve odjednom? Da li su nastavnici obučeni za rad u novim uslovima? Ko će ih obučiti? Itd itd.
Međutim, SDP već godinama, (mada je najvažnije posljednjih desetak mjeseci) izlazi sa stavom: mi ćemo ukinuti segregaciju u školama. Kako, čarobnim štapićem? To su priče za malu djecu.
A segregacija u školama je jedan sićušan segment u našem bolesnom društvu, za koje se SDP zakleo da će ga izliječiti.
- nosara
#754 Re: SDP
Drugo poluvrijeme...Rijaset Islamske zajednice u BiH reagirao je na dopis ministra obrazovanja KS Emira Suljagića upućen u utorak školama na području Kantona, kojim se učenicima daje mogućnost odabira između pohađanja nastavnog predmeta vjeronauka, Društvo/Kultura/Religija odnosno Kultura religija (u srednjoj školi) ili nepohađanja nijednog od dva navedena nastavna predmeta.
Na ciju ce stranu sdp...?
Emire, svaka cast na dosljednoj borbi za napredak u reformi skolstva... Svaka cast...!
- Alfons Kauders
#755 Re: SDP
hm, segregacija jeste sicusan problem kraj ostalih.... ali hajde da malo vidimo o cemu se radidraganbl wrote:Evo mislim da je @stochar prihvatio moju sugestiju i počeo konkretnije i detaljnije navoditi šta je SDP obećala, a nije ni počela da radi.Skijaš wrote:Po tim ih pitanjima kritikuj i oko toga se može voditi diskusiju, kriviti Platformu za činjenicu da još nemamo novi Savjet ministara ne bi trebalo biti opcija. Tu svi trebamo biti jedinstveni.stochar wrote:* Uspostava federalnog Fonda za isplatu porodiljskih nadoknada;
* Redefinicija uloge Zavoda za zapošljavanje;
* Depolitizacija upravljanja sektorom obrazovanja;
* Redefinisati postojeću potrošnju za plate, paušale, naknade i povlastice izabranih dužnosnika, te racionalizaciju voznog parka;
* Garantovane kvote i za Ostale u entitetskim parlamentima kao što je to već slučaj sa konstitutivnim narodima;
* U pravilu garantovati kvote za konstitutivne narode i ostale u svim kantonalnim skupštinama, općinskim vijećima/skupštinama opština što će se regulisati Izbornim zakonom;
* Eliminisanje diskriminacije građana po bilo kom osnovu na cijelom teritoriju BiH, na osnovu analize koja će biti urađena u prvoj godini mandata nove vlasti;
Izgovor da su oni SAMO pola godine na vlasti ne pije vode, evo zašto: Svaka značajnija promjena, reforma je proces, ne dešava se preko noći, na njoj se radi danima, mjesecima. Tačno je da na primjer, segregacija u školama nije mogla biti ukinuta za 6 mjeseci. Ali hajde da vidimo šta je SDP uradio po tom pitanju? Da li je napravio nacrt projekta, da li je imenovao ljude, tijela koja će vršiti snimanje stanja na terenu? Da li su zadati rokovi za početak, tok i završetak projekta ukidanja segregacije? Da li su identifikovani ključni igrači, da li je sa njima napravljen neki sastanak? Koliko će da košta ukidanje segregacije, na kom području će se početi, hoće li biti pilot projekata ukidanja, ili će se ići sve odjednom? Da li su nastavnici obučeni za rad u novim uslovima? Ko će ih obučiti? Itd itd.
Međutim, SDP već godinama, (mada je najvažnije posljednjih desetak mjeseci) izlazi sa stavom: mi ćemo ukinuti segregaciju u školama. Kako, čarobnim štapićem? To su priče za malu djecu.
A segregacija u školama je jedan sićušan segment u našem bolesnom društvu, za koje se SDP zakleo da će ga izliječiti.
segregacije u tz nema... u sarajevu nema... nema ni u kantonima gdje je sda bila na vlasti 20 godina... nema ni polumjeseca i zvijezde u ucionicama... a gdje je segregacije? tamo gdje je hdz... obrazovanje je na kantonalnom nivou, a svim kantonima sa hrvatskom vecinom hdz je na vlasti vec 21 godinu...
sto rece jedna forumasica iz moje rodne grude - sad bi svi promjene, a nisu svi glasali za promjene...
dok god se u hercegovini glasa za hdz, racunajte na segregaciju... dok god se u rs glasa za sds i snsd (pa i vecinu ostalih stranaka), skole ce imati krsne slave i ikone u ucionicama...
a zasto uopste imamo segregaciju i vjerska obiljezja u skolama? zato jer vecina naroda glasa za neke druge opcije... a siguran sam da bi ta ista vecina hladno podrzala i mnogo radikalnije manifestacije sovinizma i vjerskog fanatizma... sto smo osjetili na svojoj kozi ne tako davno... da se ne seremo, vecina tih ljudi bi sutra glasala da se te skole ponovo pretvore u konc logore
sdpu se moze fakturisati dosta toga (procitajte sta je stocar pisao), ali segregacija jok...
- Alfons Kauders
#756 Re: SDP
hm, znaci rijasetu je sad i problem sto je vjeronauk fakultativni predmet... mada je to bio svo vrijeme... jebo lud zbunjenog... da mozda ne kontaju sibati djecu koja nece na vjeronauk? ili ih poslati u kakve kampove za reeducakciju?nosara wrote:Drugo poluvrijeme...Rijaset Islamske zajednice u BiH reagirao je na dopis ministra obrazovanja KS Emira Suljagića upućen u utorak školama na području Kantona, kojim se učenicima daje mogućnost odabira između pohađanja nastavnog predmeta vjeronauka, Društvo/Kultura/Religija odnosno Kultura religija (u srednjoj školi) ili nepohađanja nijednog od dva navedena nastavna predmeta.![]()
Na ciju ce stranu sdp...?![]()
Emire, svaka cast na dosljednoj borbi za napredak u reformi skolstva... Svaka cast...!
da sam suljagic, fakat bi vjeronauk uveo kao obavezan predmet... s tim sto bi nastavu organizovao u kontra smjeni... npr. djeca koja pohadjaju drugu smjenu moraju na vjeronauk doci u 0730... pa onda opet u 1200 na redovnu nastavu...
- JThomas
#757 Re: SDP
u totalu je opet većina glasala za status quo a ne za promjene. naročito u hrvatskom i srpskom korpusu. kofol bi promjene, a da i dalje plebiscitarno glasaju za SNSD i HDZove koji koče svaku promjenu koju mogu zakočiti. e ne možeš se brate
a da ti ne uđe.
ovo govorim na makro nivou, na mikro nivou se itekako ima šta zamjeriti SDPu, ali što se tiče temeljnih promjena...većina i dalje ne glasa za njih, nego opet za one koji održavaju bolesne temelje.
ovo govorim na makro nivou, na mikro nivou se itekako ima šta zamjeriti SDPu, ali što se tiče temeljnih promjena...većina i dalje ne glasa za njih, nego opet za one koji održavaju bolesne temelje.
- draganbl
#758 Re: SDP
Ja sam slučajno izabrao ovaj problem, jer je SDP svojevremeno, ranije dok su bili opozicija, pokušavao progurati neke pravne norme koje bi ukinule segregaciju (bila je i tema na forumu, čini mi se da se zvala Kraj segregacije u školama). Tada zakon (ili neki pravilnik ne sjećam se) nije prošao, a izgovor SDP-a je bio da su preglasani (na nivou FBiH), a gdje su sada na vlasti. Znači, nije riječ o hrvatskim kantonima, niti o HDZ-u, već je to predizborno obećanje SDP-a, koje je, kao što to obično i biva, ludom radovanje.Alfons Kauders wrote: hm, segregacija jeste sicusan problem kraj ostalih.... ali hajde da malo vidimo o cemu se radi
segregacije u tz nema... u sarajevu nema... nema ni u kantonima gdje je sda bila na vlasti 20 godina... nema ni polumjeseca i zvijezde u ucionicama... a gdje je segregacije? tamo gdje je hdz... obrazovanje je na kantonalnom nivou, a svim kantonima sa hrvatskom vecinom hdz je na vlasti vec 21 godinu...
sto rece jedna forumasica iz moje rodne grude - sad bi svi promjene, a nisu svi glasali za promjene...
dok god se u hercegovini glasa za hdz, racunajte na segregaciju... dok god se u rs glasa za sds i snsd (pa i vecinu ostalih stranaka), skole ce imati krsne slave i ikone u ucionicama...
a zasto uopste imamo segregaciju i vjerska obiljezja u skolama? zato jer vecina naroda glasa za neke druge opcije... a siguran sam da bi ta ista vecina hladno podrzala i mnogo radikalnije manifestacije sovinizma i vjerskog fanatizma... sto smo osjetili na svojoj kozi ne tako davno... da se ne seremo, vecina tih ljudi bi sutra glasala da se te skole ponovo pretvore u konc logore
sdpu se moze fakturisati dosta toga (procitajte sta je stocar pisao), ali segregacija jok...
Pored toga, na prethodnoj stranici sam citirao još 10 stavki iz SDP-ove politike o ukidanju diskriminacije u školstvu, a apsolutno ništa od toga nije ni krenulo da se radi. Znači, fakturisanje je već urađeno.
Da naglasim, ja ne želim da pljujem po SDP-u (možda bih mogao i trebao po Lagumdžiji i Komšiću), već želim da forumske rasprave usmjerim ka konkretnim stvarima za koje je SDP dao obećanje da će uraditi. Stvarima koje se ne tiču ni Dodika, ni Čovića, ni ministrarstva inostranih poslova, već stvarima koje se tiču običnih ljudi. A tu je SDP zakazao, priznali mi ili ne.
-
MUNAFIK
#759 Re: SDP
Apsolutno si pogrijesio... Rijaset nije reagovao sto je vjeronauka neobavezna (uvjek je i bila) nego sto ministar daje naredbe po nekom zakonu koji jos ne postoji (tj po zakonu koji ministar ima u glavi)...Alfons Kauders wrote:
hm, znaci rijasetu je sad i problem sto je vjeronauk fakultativni predmet... mada je to bio svo vrijeme... jebo lud zbunjenog... da mozda ne kontaju sibati djecu koja nece na vjeronauk? ili ih poslati u kakve kampove za reeducakciju?
da sam suljagic, fakat bi vjeronauk uveo kao obavezan predmet... s tim sto bi nastavu organizovao u kontra smjeni... npr. djeca koja pohadjaju drugu smjenu moraju na vjeronauk doci u 0730... pa onda opet u 1200 na redovnu nastavu...trazili ste gledajte, a ocjena ulazi u prosjek...
Pa ovo sto radi Sulajgić sada je potpuno u suprotnosti sa njegovim stavovima ranije...
On je isticao kako su oni koji ne idu na vjeronauku diskriminisani u odnosu na one koji idu na vjeronauku jer ovi na vjeronauci imaju predmet vise i kako to u konacnici rezultira da ovi koji idu na vjeronauku imaju bolji prosjek ocjena...
Pa ovo sto je sada uradio, nije nimalo popravilo stanje tih diskriminiranih, jer ako ne izaberu ni vjeronauku ni taj alternativni predmet opet im je situacija ista kao i ranije
Potpuna kontradiktornost
- Alfons Kauders
#760 Re: SDP
jeste rijec o kantonima, ne tako davno je i ustavni sud utvrdio da je federalno ministarstvo neustavno, jer je po ustavu obrazovanje iskljuciva nadleznost kantona... samim tim rijec je i o strankama koje drze vlast na tom nivou...draganbl wrote:Ja sam slučajno izabrao ovaj problem, jer je SDP svojevremeno, ranije dok su bili opozicija, pokušavao progurati neke pravne norme koje bi ukinule segregaciju (bila je i tema na forumu, čini mi se da se zvala Kraj segregacije u školama). Tada zakon (ili neki pravilnik ne sjećam se) nije prošao, a izgovor SDP-a je bio da su preglasani (na nivou FBiH), a gdje su sada na vlasti. Znači, nije riječ o hrvatskim kantonima, niti o HDZ-u, već je to predizborno obećanje SDP-a, koje je, kao što to obično i biva, ludom radovanje.Alfons Kauders wrote: hm, segregacija jeste sicusan problem kraj ostalih.... ali hajde da malo vidimo o cemu se radi
Pored toga, na prethodnoj stranici sam citirao još 10 stavki iz SDP-ove politike o ukidanju diskriminacije u školstvu, a apsolutno ništa od toga nije ni krenulo da se radi. Znači, fakturisanje je već urađeno.
Da naglasim, ja ne želim da pljujem po SDP-u (možda bih mogao i trebao po Lagumdžiji i Komšiću), već želim da forumske rasprave usmjerim ka konkretnim stvarima za koje je SDP dao obećanje da će uraditi. Stvarima koje se ne tiču ni Dodika, ni Čovića, ni ministrarstva inostranih poslova, već stvarima koje se tiču običnih ljudi. A tu je SDP zakazao, priznali mi ili ne.
sdp je davao bezvezna obecanja za vrijeme kampanje, o cemu sam i ja ovdje govorio, pa sad kontaju da su se malo preracunali... jbg eto i amerikanci pljuju obamu, jer nisu vidjeli ni c od change... mozda bi on sta i napravio, ali nema prolaza u kongresu... posto masa naroda i dalje glasa za hdz, sda i ostale stranke, sdp ce isto prolaziti u svakoj inicijativi... narod to nece, kraj price... taman da sutra izglasaju da se u skolama po hercegovini radi po planu i programu ndh, to je njihovo pravo i tacka... mozda se nama ne svidja, ali nismo mi amerika da saljemo nacionalnu gardu da omoguce crncima da idu u skole - da pitalo bijelce u alabami ili tenesiju, mozda bi i danas imali odvojene skole...
- Alfons Kauders
#761 Re: SDP
zakon jos nije prosao proceduru, bile guzonje na odmoru... meni se cini logicno da se daje takav upitnik, kako bi se olaksala naknadna primjena zakona, da se ne ceka sljedeca godina i da se usput sazna koliko je ucenika zainteresovano za pojedine predmete, ili koliko nece nijedan... i rijaset to vrlo dobro zna, samo imaju suljagica na nisanu pa se ne ustrucavaju lupati gluposti - vjerovatno im smeta sto ce masa raje koja je isla na vjeronauk sada odabrati novi predmetMUNAFIK wrote:Apsolutno si pogrijesio... Rijaset nije reagovao sto je vjeronauka neobavezna (uvjek je i bila) nego sto ministar daje naredbe po nekom zakonu koji jos ne postoji (tj po zakonu koji ministar ima u glavi)...Alfons Kauders wrote:
hm, znaci rijasetu je sad i problem sto je vjeronauk fakultativni predmet... mada je to bio svo vrijeme... jebo lud zbunjenog... da mozda ne kontaju sibati djecu koja nece na vjeronauk? ili ih poslati u kakve kampove za reeducakciju?
da sam suljagic, fakat bi vjeronauk uveo kao obavezan predmet... s tim sto bi nastavu organizovao u kontra smjeni... npr. djeca koja pohadjaju drugu smjenu moraju na vjeronauk doci u 0730... pa onda opet u 1200 na redovnu nastavu...trazili ste gledajte, a ocjena ulazi u prosjek...
Pa ovo sto radi Sulajgić sada je potpuno u suprotnosti sa njegovim stavovima ranije...
On je isticao kako su oni koji ne idu na vjeronauku diskriminisani u odnosu na one koji idu na vjeronauku jer ovi na vjeronauci imaju predmet vise i kako to u konacnici rezultira da ovi koji idu na vjeronauku imaju bolji prosjek ocjena...
Pa ovo sto je sada uradio, nije nimalo popravilo stanje tih diskriminiranih, jer ako ne izaberu ni vjeronauku ni taj alternativni predmet opet im je situacija ista kao i ranije![]()
![]()
![]()
![]()
Potpuna kontradiktornost
ono o cemu smo i ovdje na forumu srali u nedogled bilo je uvodjenje dodatnog predmeta... odnosno predmeta koji ce imati isti status kao i vjeronauk, dakle fakultativni, i predmeta koji ce bezbeli postojati samo da bi se dizali prosjeci... to ce nas kostati par desetina novih profesora, metar izgubljenog vremena i para... da bi imali isti jebeni rezultat kao i da je vjeronauk izbacen iz prosjeka... ovako ce i oni koji ga nisu pohadjali imati visi prosjek, pa ce biti "jednaki", a onako bi oni drugi imali malo nizi prosjek i imali bi isti kurac...
a kad bi neko napravio ozbiljno istrazivanje politike ocjenjivanja u skolama naisli bi na jako puno zanimljivih statistika... za pocetak, bas me zanima koji je prosjek u gimnazijama na ks kada bi gledali samo najvaznije predmete, npr. bosanski, engleski, matematiku, fiziku i sl... jebite me ako je preko 3, a ta djeca uredno maturiraju s peticom navucenom na glupostima...
- draganbl
#762 Re: SDP
Pa dobro, ali o čemu onda mi ovdje govorimo? Znači, džaba je SDP na vlasti, džaba jer je dao bezvezna obećanja koja niti može niti hoće da ispuni. Pa evo vidimo kao SDP "rješava" probleme obrazovanja u Kantonu Sarajevo, valjda su tamo na vlasti. Šest mjeseci se vrte oko bijedne vjeronauke, bila ne bila, niti će šta učenicima biti od nje bolje, niti bez nje gore. Ponovo navodim link ka SDP-ovoj obrazovnoj politici: http://sdp.ba/dokumenti/politike/SDP%20 ... litika.pdf Pa čita li ovo neko? Vidiš li ti šta je sve tu napisano? Pa oni nisu ni otvorili ovaj dokument da vide šta su sve obećali, a kamoli još da su nešto od ovoga i uradili. Vjeronauka se u tom dokumentu pominje samo jednom, a ni to nije urađeno kao što je napisano.Alfons Kauders wrote:jeste rijec o kantonima, ne tako davno je i ustavni sud utvrdio da je federalno ministarstvo neustavno, jer je po ustavu obrazovanje iskljuciva nadleznost kantona... samim tim rijec je i o strankama koje drze vlast na tom nivou...draganbl wrote:Ja sam slučajno izabrao ovaj problem, jer je SDP svojevremeno, ranije dok su bili opozicija, pokušavao progurati neke pravne norme koje bi ukinule segregaciju (bila je i tema na forumu, čini mi se da se zvala Kraj segregacije u školama). Tada zakon (ili neki pravilnik ne sjećam se) nije prošao, a izgovor SDP-a je bio da su preglasani (na nivou FBiH), a gdje su sada na vlasti. Znači, nije riječ o hrvatskim kantonima, niti o HDZ-u, već je to predizborno obećanje SDP-a, koje je, kao što to obično i biva, ludom radovanje.Alfons Kauders wrote: hm, segregacija jeste sicusan problem kraj ostalih.... ali hajde da malo vidimo o cemu se radi
sdp je davao bezvezna obecanja za vrijeme kampanje, o cemu sam i ja ovdje govorio, pa sad kontaju da su se malo preracunali... jbg eto i amerikanci pljuju obamu, jer nisu vidjeli ni c od change... mozda bi on sta i napravio, ali nema prolaza u kongresu... posto masa naroda i dalje glasa za hdz, sda i ostale stranke, sdp ce isto prolaziti u svakoj inicijativi... narod to nece, kraj price... taman da sutra izglasaju da se u skolama po hercegovini radi po planu i programu ndh, to je njihovo pravo i tacka... mozda se nama ne svidja, ali nismo mi amerika da saljemo nacionalnu gardu da omoguce crncima da idu u skole - da pitalo bijelce u alabami ili tenesiju, mozda bi i danas imali odvojene skole...
Znači, mi možemo pričati da je problem u Dodiku, Čoviću, reisu, Ustavnom sudu i to je tačno.
Ali za nerad i neispunjenje obećanog na opštinskom, kantonalnom (gdje je Platforma na vlasti) i federalnom nivou, krivci su neradnici i ljenčuge iz SDP-a.
- heckler
#763 Re: SDP
Svidja mi se da diskusija pokusava usmjeriti na konkretne stvari i argumente a ne nesumicno pljuvanje po nevezanim stvarima.
Imam i ja listu zamjerki sve duzu ali nemam je kad postaviti od odgovaranja ne sulude napade razboraznih karaktera.
Konstruktivna kritika je zlatna vrijedna
A ovo ludjacko ponavljanje "lagumdzija kriv sto nema drzavne vlasti" je ne samo pogresno usmjereno nego apsolutno kontraefektivno.
Imam i ja listu zamjerki sve duzu ali nemam je kad postaviti od odgovaranja ne sulude napade razboraznih karaktera.
Konstruktivna kritika je zlatna vrijedna
A ovo ludjacko ponavljanje "lagumdzija kriv sto nema drzavne vlasti" je ne samo pogresno usmjereno nego apsolutno kontraefektivno.
-
MUNAFIK
#764 Re: SDP
Ne vjerujem da ce polaznici na alternativni predmet biti oni koji su isli ranije na vjeronauku, na njega ce sigurno najvise ici oni koji nisu isli na vjeronauku... Koliko znam u nekim skolama se vec zna koliko djece ide na vjeronauku a koliko na alternativu, i vjeronauka nije nista ofalila... Al to nije ni bitno u ovome...Alfons Kauders wrote:zakon jos nije prosao proceduru, bile guzonje na odmoru... meni se cini logicno da se daje takav upitnik, kako bi se olaksala naknadna primjena zakona, da se ne ceka sljedeca godina i da se usput sazna koliko je ucenika zainteresovano za pojedine predmete, ili koliko nece nijedan... i rijaset to vrlo dobro zna, samo imaju suljagica na nisanu pa se ne ustrucavaju lupati gluposti - vjerovatno im smeta sto ce masa raje koja je isla na vjeronauk sada odabrati novi predmetMUNAFIK wrote:Apsolutno si pogrijesio... Rijaset nije reagovao sto je vjeronauka neobavezna (uvjek je i bila) nego sto ministar daje naredbe po nekom zakonu koji jos ne postoji (tj po zakonu koji ministar ima u glavi)...Alfons Kauders wrote:
Pa ovo sto je sada uradio, nije nimalo popravilo stanje tih diskriminiranih, jer ako ne izaberu ni vjeronauku ni taj alternativni predmet opet im je situacija ista kao i ranije![]()
![]()
![]()
![]()
Potpuna kontradiktornost
ono o cemu smo i ovdje na forumu srali u nedogled bilo je uvodjenje dodatnog predmeta... odnosno predmeta koji ce imati isti status kao i vjeronauk, dakle fakultativni, i predmeta koji ce bezbeli postojati samo da bi se dizali prosjeci... to ce nas kostati par desetina novih profesora, metar izgubljenog vremena i para... da bi imali isti jebeni rezultat kao i da je vjeronauk izbacen iz prosjeka... ovako ce i oni koji ga nisu pohadjali imati visi prosjek, pa ce biti "jednaki", a onako bi oni drugi imali malo nizi prosjek i imali bi isti kurac...
a kad bi neko napravio ozbiljno istrazivanje politike ocjenjivanja u skolama naisli bi na jako puno zanimljivih statistika... za pocetak, bas me zanima koji je prosjek u gimnazijama na ks kada bi gledali samo najvaznije predmete, npr. bosanski, engleski, matematiku, fiziku i sl... jebite me ako je preko 3, a ta djeca uredno maturiraju s peticom navucenom na glupostima...
Bitno je da je ministar svu frku digao radi diskriminacije nad onima koji ne idu na vjeronauku i ponudio opcije da vjeronauka ne ulazi u prosjek ili da se uvede novi alternativni predmet, kako bi ucenici jedne skole imali isti broj predmeta...
Njegov plan da vjeronauka ne ulazi prosjek je propao, pa se krenulo na opciju alternativnog predmeta kako bi se rijesila diskriminacija, i evo sta se sada desava... Opet ce biti ucenika koji nece ici ni na vjeronauku ni na alternativni predmet, dakle ISTA situacija kao i prije, ata se postiglo? NISTA!!! Ocita je kontradiktornost u ranijim izjavama ministra i ovome sto sada radi...
-
StupskaBitanga
#765 Re: SDP
OVO JE BIT I SUŠTINABitno je da je ministar svu frku digao radi diskriminacije nad onima koji ne idu na vjeronauku i ponudio opcije da vjeronauka ne ulazi u prosjek ili da se uvede novi alternativni predmet, kako bi ucenici jedne skole imali isti broj predmeta...
Njegov plan da vjeronauka ne ulazi prosjek je propao, pa se krenulo na opciju alternativnog predmeta kako bi se rijesila diskriminacija, i evo sta se sada desava... Opet ce biti ucenika koji nece ici ni na vjeronauku ni na alternativni predmet, dakle ISTA situacija kao i prije, ata se postiglo? NISTA!!! Ocita je kontradiktornost u ranijim izjavama ministra i ovome sto sada radi...
- poznanik
#766 Re: SDP
Suljagićeva frka zbog diskriminacije pojedinih učenika je učinjena sa zakašnjenjem od deceniju i po, ali svejedno - ipak nije prekasno, čak se može ustvrditi i da je prerano, obzirom na količinu gnjeva i raznorazne reakcije koje je njegova odluka izazvala u vjerskim organizacijama i među pojedincima kojima je cilj potpuna religiozna indoktrinacija djece.MUNAFIK wrote:Bitno je da je ministar svu frku digao radi diskriminacije nad onima koji ne idu na vjeronauku i ponudio opcije da vjeronauka ne ulazi u prosjek ili da se uvede novi alternativni predmet, kako bi ucenici jedne skole imali isti broj predmeta...
@MUNAFIK, kako si ti zaključio da će, prema predloženom sistemu, biti djece koja opet neće pratiti jedan ili drugi nastavni predmet, da je "situacija ista kao prije"
- quasar
#767 Re: SDP
Ali sad je to stvar tvog izbora.
-
MUNAFIK
#768 Re: SDP
Pa to je sad relativno, npr kada ti u srednjo skoli ponude IZBORNI predmet (likovno, sport, ekologija, knjizevnost) ti biras jedan od ponudjenih, ne mozes da ne izaberes ni jedan, zasto to ne bi bio slucaj i sada?quasar wrote:Ali sad je to stvar tvog izbora.
Ovo sto Ministar sada radi je budalesanje, ako si napravio izbor (i u to ulozio novac) da otklonis neravnopravnost u konacnom prosjeku ocjena, zasto onda ponovo ostavljati mogucnost za pojavu te neravnopravnosti...
- Za i Protiv
#769 Re: SDP
To tebe izgleda strah za posao?MUNAFIK wrote:Pa to je sad relativno, npr kada ti u srednjo skoli ponude IZBORNI predmet (likovno, sport, ekologija, knjizevnost) ti biras jedan od ponudjenih, ne mozes da ne izaberes ni jedan, zasto to ne bi bio slucaj i sada?quasar wrote:Ali sad je to stvar tvog izbora.
Ovo sto Ministar sada radi je budalesanje, ako si napravio izbor (i u to ulozio novac) da otklonis neravnopravnost u konacnom prosjeku ocjena, zasto onda ponovo ostavljati mogucnost za pojavu te neravnopravnosti...
- quasar
#770 Re: SDP
A ako neko nece da ima posla sa religijom, niti ga zanima? Za mene je to gubljenje vremena i ja sam protiv obavezivanja vlastite djece da se kljukaju time. Ista je stvar bila i prije. Moja djeca nisu isla na vjeronauk. Nece ni sad. Meni je u stvari problem bio ovo ministrovo prethodno uvodjenje obaveznog predmeta koji nema veze sa pamecu. Vrijedja moja prava kao ateiste. Sta ce meni religija i njena kultura i historija? Sad se popravio i opet je isto kao i prije, ali sad niko ne moze da kuka da nema jednak broj predmeta. Najpostenije bi bilo da se to sve istjera iz skole.
Napominjem da je historija religija kao predmet daleko od neutralnog, radi predavaca koji bi morali biti ako nista drugo ono barem agnostici, i da iz iskustva znam da se tu takodje vjerski indoktriniraju djeca. Te stvari jednostavno nisu za skole. U skoli se uci nauka. Tu nema mjesta za dogme niti se treba praviti neka paralela izmedju predmeta religija i predmeta umjetnosti.
Inace. Sve sam vise razocaran SDP-om. Cekam i cekam. Znam da ne moze brzo i ne moze lako. Znam da mora biti gresaka i znam da se ne moze svakom udovoljiti.
Ali meni je jbg. sve gore i gore. A najgore mije kad vidim da se sve primjedbe na SDP u konacnici svode na lik i djelo ZL i time skrece paznja sa stvarnih krivaca, gresaka koje se mogu ispraviti, poteza koje treba ili ne treba napraviti. Na kraju dana imamo samo to da se izgubilo vrijeme.
Dajte ljudi konstruktivnu kritiku. Prijedlog sta mislite da bi trebalo i kako?
Svodjenje price na to da sve propada jer Zlaja hoce na silu da bude MVP, samo ide u korist onima koji stvarno jesu problem u ovoj zemlji.
Napominjem da je historija religija kao predmet daleko od neutralnog, radi predavaca koji bi morali biti ako nista drugo ono barem agnostici, i da iz iskustva znam da se tu takodje vjerski indoktriniraju djeca. Te stvari jednostavno nisu za skole. U skoli se uci nauka. Tu nema mjesta za dogme niti se treba praviti neka paralela izmedju predmeta religija i predmeta umjetnosti.
Inace. Sve sam vise razocaran SDP-om. Cekam i cekam. Znam da ne moze brzo i ne moze lako. Znam da mora biti gresaka i znam da se ne moze svakom udovoljiti.
Ali meni je jbg. sve gore i gore. A najgore mije kad vidim da se sve primjedbe na SDP u konacnici svode na lik i djelo ZL i time skrece paznja sa stvarnih krivaca, gresaka koje se mogu ispraviti, poteza koje treba ili ne treba napraviti. Na kraju dana imamo samo to da se izgubilo vrijeme.
Dajte ljudi konstruktivnu kritiku. Prijedlog sta mislite da bi trebalo i kako?
Svodjenje price na to da sve propada jer Zlaja hoce na silu da bude MVP, samo ide u korist onima koji stvarno jesu problem u ovoj zemlji.
- stochar
#771 Re: SDP
sto se mene tice, protiv sam vjeronauke, i podrzavao sam emira u tome, ali je problem cim se krenulo na kojekakva prilagodjavanja, a reis fino rek'o: kome ba mi da se prilagodjavamo.
uvodjenje kontrapredmeta u biti je kontraproduktivno, i u biti se situacija jedino moze izvuci s ovim sto je emir sada ponudio - da se ne ide ni na jedan predmet, ali bojim se da opet nece dobiti podrsku i da cemo dobiti situaciju izbora izmedju vjeronauke i historije religija, i sto je najgore, protiv toga ce neko tesko reci sta jer to daje mogucnost izbora i tu sva prica staje.
sta ce biti posljedice? imacemo 90 posto djece, posebno srednjoskolaca, na vjeronauci. zasto? pa zato sto i dijete najvecih ateista odraslo u mahali zna bar dvije sure, i zato sto ce djeca ici linijom manjeg otpora - lakse ce im biti otici na vjeronauku o kojoj vec dosta toga znaju, dobiti petice, nego da sad uce o svim religijama, istoriji, kulturi i 'budalastinama'. imamo new age generaciju koja koristi dupla w u pravopisu i pise kretenski, a nemaju pojma gdje je Gradacac niti zele nauciti, tako da sumnjam da ce ih puno htjeti obogatiti svoje znanje spoznajama o judaizmu, budizmu il' ne d'o bog da nauce sta o 'vlasima' (vazi za sve tri grupacije, samo zamijeniti).
jbg, tako cemo sad od necega sto je krenulo u biti dobro (bar za nas koji smo za smjestanje vjere gdje joj je mjesto), dobiti pobjedu reisa i ovih iz katehetskog ureda.
uvodjenje kontrapredmeta u biti je kontraproduktivno, i u biti se situacija jedino moze izvuci s ovim sto je emir sada ponudio - da se ne ide ni na jedan predmet, ali bojim se da opet nece dobiti podrsku i da cemo dobiti situaciju izbora izmedju vjeronauke i historije religija, i sto je najgore, protiv toga ce neko tesko reci sta jer to daje mogucnost izbora i tu sva prica staje.
sta ce biti posljedice? imacemo 90 posto djece, posebno srednjoskolaca, na vjeronauci. zasto? pa zato sto i dijete najvecih ateista odraslo u mahali zna bar dvije sure, i zato sto ce djeca ici linijom manjeg otpora - lakse ce im biti otici na vjeronauku o kojoj vec dosta toga znaju, dobiti petice, nego da sad uce o svim religijama, istoriji, kulturi i 'budalastinama'. imamo new age generaciju koja koristi dupla w u pravopisu i pise kretenski, a nemaju pojma gdje je Gradacac niti zele nauciti, tako da sumnjam da ce ih puno htjeti obogatiti svoje znanje spoznajama o judaizmu, budizmu il' ne d'o bog da nauce sta o 'vlasima' (vazi za sve tri grupacije, samo zamijeniti).
jbg, tako cemo sad od necega sto je krenulo u biti dobro (bar za nas koji smo za smjestanje vjere gdje joj je mjesto), dobiti pobjedu reisa i ovih iz katehetskog ureda.
- nosara
#772 Re: SDP
Ubijeđen sam da bi Emir, da je sdp stvarno sdp, potpuno ukinuo vjeru iz drzavnih skola... Kako sdp nije sdp, ne bi me cudilo da ga opet ostave bez podrske i u ovoj novoj situaciji... Bas da vidimo ko ima cojones, a ko je zdapi... 
-
Hipatija
#773 Re: SDP
Imate temu: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 37&t=90677 , preusmjerite se!
- novi.dan.nova.nafaka
#774 Re: SDP
draganbl wrote:Hvala @hipatija.Hipatija wrote:Imate temu: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 37&t=90677 , preusmjerite se!
Interesantno je kako dežurni branioci SDP-a jedva čekaju da zamaskiraju konkretne primjere SDP-ovskog nerada i fokus usmjere na sporedne stvari, kao što je problem sa vjeronaukom. Pa vjeronauka je, u poređenju sa drugim problemima u školstvu beznačajna, a ovdje joj se daje publicitet kao da je to od vitalne važnosti za obrazovanje.
Ja sam u postu http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 5#p6303773
naveo 10 stvari koje se odnose na SDP-ova obećanja rješavanja diskriminacije u školama. Ništa od toga nije ni počelo da se radi, a ministar se šest mjeseci nateže sa reisom oko beznačajne vjeronauke. Gdje su tijela, agencije, inspekcije, besplatan prevoz, udžbenici, novi planovi i programi, plan za ukidanje segregacije...
Dajem glas u narednih 20 godina na izborima onome ko se ozbiljno pozabavi problemima koje si naveo. Ilustracije radi, Srbija već nekoliko godina stipendira 1000 najboljih studenata i šalje ih vani, ali pod uslovom da se moraju vratiti nazad! To je u perspektivi potez vrijedan stotinama miliona € - kada ti ljudi dođu nazad sa znanjima koja su stekli vani i ulože ih u domaću privredu. A ministar i njegovi se stao natezati oko FAKULTATIVNOG predmeta.
- seln
#775 Re: SDP
Ilustracije radi, Srbija finansira...ne Sumadija, ne Negotinska krajina, vec Srbija. E, hajde sad predlozi Dodi da to isto ucinimo u BiH. Posto te nazove volom, mudzahedinom i papkom, dace ti kontrapredlog da stipendiramo politicare, zastitare i svalerke. I, naravno, Integral Inzenjering.novi.dan.nova.nafaka wrote: Ilustracije radi, Srbija već nekoliko godina stipendira 1000 najboljih studenata i šalje ih vani, ali pod uslovom da se moraju vratiti nazad! To je u perspektivi potez vrijedan stotinama miliona € - kada ti ljudi dođu nazad sa znanjima koja su stekli vani i ulože ih u domaću privredu. A ministar i njegovi se stao natezati oko FAKULTATIVNOG predmeta.