Uvoz auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
KID

#751 Re: Uvoz auta

Post by KID »

saravara wrote:2008 sam uvezao auto i te izlazne papire E1 sam uradio na slovenačkoj granici koštali me 30eura , dali se sad to može izvaditi na hrvatskoj granici tj na izlazu iz EU. pozz
a kupio bih
reno scenic
1590 kubika
72 kw
100 ks
2005 godina i prva registracija 2.2005 god
prešao 140 000 km
pa ako nije problem koliko pdv bih platio stim da troškove puta znam
HVALA
A ti bi druze platio oko 1290km pdv-a

¤¤¤ Sent from my Tapatalk ¤¤¤
heat
Grijem se na: Ljubav
Vozim: ABCD

#752 Re: Uvoz auta

Post by heat »

KID wrote:
heat wrote:MOŽE LI NEKO IZRAČUNATI TROŠKOVE UVOZA OVAKVOG VOZILA DO REGISTRACIJE

Audi A4 Avant 2.0 TDI multitronic
Automatik
1968 cm³
PR 07/2005
Euro4
197,000 km
Diesel
4/5 Doors
103 kW (140 KS)
6,000 EUR

HVALA
Ufff dobra makina..
Vidi druze ,ako budes imao svu ispravnu dokumentaciju uz Eur.1 certifikat i servisnu knjigu vozila na osnovu koje se mogu potvrditi predjeni kilometri tvog Audija...
Tebe bi izaslo oko 1800km pdv-a na konacnom carinjenju sa ukljucenim spediterskim troskovima...
IMAM SVE PAPIRE OD VOZILA I EUR.1...LIK PRVA RUKA BIO....SERVISNA "ZDRAVA" :)

HVALA PAŠA :thumbup:
DZONPI

#753 Re: Uvoz auta

Post by DZONPI »

Jedno pitanje.Ja cu dovuc auto Renault Scenic 1.9 dci 2001 godina ima euro 3.Auto cu poklonit dole e sad sta treba toj osobi da uradi i kolko ce ga kostat.Ja znam da treba da vratim tablice a dole za BiH nemam pojma i dali se uopste ovo auto moze uvest dole kontam posto je staro ali ipak ima euro 3 dali je to dovoljno ili ima i godina ogranicenja starosti.
drndalo

#754 Re: Uvoz auta

Post by drndalo »

Prvo treba provjeriti po broju sasije ovdje kod uvoznika da li moze biti uvezen taj konkretan, da ne bude kuku-lele kasnije...
Selmir_Tz

#755 Re: Uvoz auta

Post by Selmir_Tz »

MOze li neko da mi procijeni koje bi mi pare bile potrebne, pored novca za auto naravno, za uvoz na primjer ovakvog vozila, cijena od 3500 do 4500E, godište 2002-2004, 2200cm3 motor, turbo-dizel, 105kW/143KS (ovaj oglas dajem samo kao primjer):

http://suchen.mobile.de/auto-inserat/me ... res=EXPORT

Lomim se izmedju kupovine auta ovdje (iz uvoza) ili da idem vani da sam sebi kupim. Znam da u tom cjenovnom rangu nemam šta posebno da očekujem od kilometraže (budžet je nekih 11.000KM) ali me brinu auta koja se ovdje uvoze, preko svake mjere lažu za kilometražu. NIje ono problem kad kupuješ auto sa 350-400.000km, bar znas na cemu si ali kod nas se takva auta prodaju sa 180-250,000km a ptice na grani znaju da to veze sa vezom nema. Ova 2.2CDI motor nema zupčasti remen već lanac tako da je tu dosta manja briga (problemi sa njim se lako otkrivaju po zvuku jer počinje da "zvoni" kada je pri kraju) a poznati su da mogui strašno mnogo da predju (omiljeni izbor za taksi vozila u Njemačkoj) tako da mi je neka ciljana kilometraža 200-250,000km ali realnih.

Šta sad raditi? Da idem vani i tražim auto od prvog vlasnika ili neke njemačke auto-kuće (imam familije tamo, to bi moglo da se odradi) ili da idem na rizik ovdje i poštedim se čitave procedure i troškova puta? Vidim da i ovdje C220CDI može da se nadje za 10-11,000KM iz uvoza brine me vraćanje kilometraže iz razloga što se npr u DE vozila sa 450-500,000km prodaju po strašno niskim cijenama i stoga su idealna za ove naše švercere jer mogu da zarade i do 100%. Znam za lika iz BIjeljine koji je neko vrijeme uvozio auta sa brutalnim kilometraža (redovno preko 500 hiljada i to vozila kojima su davno prošli svi termini za servise) i to uvijek na prikolici i vraćao kilometraže na 180-200 hiljada i zaradjivao redovno 100% po autu. Naravno, par ljudi je ubrzo imalo grdne probleme (uvozio je gotovo isključivo VW Passat) od otkazivanja mjenjača, zaribavanja motora, pucanja zupčastog (lagao je i za to)...plac mu je zbog toga odavno zatvoren a za njega se ne zna dal je uopšte i živ.

Koji bi me troškovi očekivali? Sigurno je neko uvozio auto u skorije vrijeme pa može da podijeli iskustva, Tamo bih otišao autobusom, boravio bih kod sestre tako da to nije problem. Tu na red dolazi papirologija, put sa autom do BiH (relacija Stugart-Bijeljina) i naravno dažbine našim dragim političarima.
armin071

#756 Re: Uvoz auta

Post by armin071 »

Selmir_Tz wrote:MOze li neko da mi procijeni koje bi mi pare bile potrebne, pored novca za auto naravno, za uvoz na primjer ovakvog vozila, cijena od 3500 do 4500E, godište 2002-2004, 2200cm3 motor, turbo-dizel, 105kW/143KS (ovaj oglas dajem samo kao primjer):

http://suchen.mobile.de/auto-inserat/me ... res=EXPORT

Lomim se izmedju kupovine auta ovdje (iz uvoza) ili da idem vani da sam sebi kupim. Znam da u tom cjenovnom rangu nemam šta posebno da očekujem od kilometraže (budžet je nekih 11.000KM) ali me brinu auta koja se ovdje uvoze, preko svake mjere lažu za kilometražu. NIje ono problem kad kupuješ auto sa 350-400.000km, bar znas na cemu si ali kod nas se takva auta prodaju sa 180-250,000km a ptice na grani znaju da to veze sa vezom nema. Ova 2.2CDI motor nema zupčasti remen već lanac tako da je tu dosta manja briga (problemi sa njim se lako otkrivaju po zvuku jer počinje da "zvoni" kada je pri kraju) a poznati su da mogui strašno mnogo da predju (omiljeni izbor za taksi vozila u Njemačkoj) tako da mi je neka ciljana kilometraža 200-250,000km ali realnih.

Šta sad raditi? Da idem vani i tražim auto od prvog vlasnika ili neke njemačke auto-kuće (imam familije tamo, to bi moglo da se odradi) ili da idem na rizik ovdje i poštedim se čitave procedure i troškova puta? Vidim da i ovdje C220CDI može da se nadje za 10-11,000KM iz uvoza brine me vraćanje kilometraže iz razloga što se npr u DE vozila sa 450-500,000km prodaju po strašno niskim cijenama i stoga su idealna za ove naše švercere jer mogu da zarade i do 100%. Znam za lika iz BIjeljine koji je neko vrijeme uvozio auta sa brutalnim kilometraža (redovno preko 500 hiljada i to vozila kojima su davno prošli svi termini za servise) i to uvijek na prikolici i vraćao kilometraže na 180-200 hiljada i zaradjivao redovno 100% po autu. Naravno, par ljudi je ubrzo imalo grdne probleme (uvozio je gotovo isključivo VW Passat) od otkazivanja mjenjača, zaribavanja motora, pucanja zupčastog (lagao je i za to)...plac mu je zbog toga odavno zatvoren a za njega se ne zna dal je uopšte i živ.

Koji bi me troškovi očekivali? Sigurno je neko uvozio auto u skorije vrijeme pa može da podijeli iskustva, Tamo bih otišao autobusom, boravio bih kod sestre tako da to nije problem. Tu na red dolazi papirologija, put sa autom do BiH (relacija Stugart-Bijeljina) i naravno dažbine našim dragim političarima.
Ako si se bas zalijepio za ovaj bolje ga se kloni. Prvo auto je "austrijanac". Ovako od oka tamo negdje Tirol (puno snijega, puno soli). Znaci i da ga ne gledam ovaj je odozdo sav protruhao. Auta su im otpad samo takav. Pogotovo ovaj model on truhne i da ga u garazi drzis. A i kilometri su mu masala. Nije vrijedan ovih para. Najbolje ti je trazi njemacko auto prvi vlasnik i servisna. Obavezno provjeriti servisnu to ce ti svaka auto kuca uraditi ako su servisi radjeni kod ovlastenog servisa. Takvo auto vrijedi platiti milju vise ali onda imas auto. Ovako kontas uzeo sam jeftino i onda krene, pumpa, dizne, truho tamo truho vamo. Jer ne zaboravi auto mora i dole kod nas proci homologaciju i tehnicki znaci auto mora biti ispravan.
mirzet87sa

#757 Re: Uvoz auta

Post by mirzet87sa »

armin071 wrote:
Ako si se bas zalijepio za ovaj bolje ga se kloni. Prvo auto je "austrijanac". Ovako od oka tamo negdje Tirol (puno snijega, puno soli). Znaci i da ga ne gledam ovaj je odozdo sav protruhao. Auta su im otpad samo takav. Pogotovo ovaj model on truhne i da ga u garazi drzis. A i kilometri su mu masala. Nije vrijedan ovih para. Najbolje ti je trazi njemacko auto prvi vlasnik i servisna. Obavezno provjeriti servisnu to ce ti svaka auto kuca uraditi ako su servisi radjeni kod ovlastenog servisa. Takvo auto vrijedi platiti milju vise ali onda imas auto. Ovako kontas uzeo sam jeftino i onda krene, pumpa, dizne, truho tamo truho vamo. Jer ne zaboravi auto mora i dole kod nas proci homologaciju i tehnicki znaci auto mora biti ispravan.
Sta naprica? Vise gluposti u jednom postu vidio nisam.. Glavu smijem dati da mercedesa u zivotu imao nisi. Stari mi vozi w203ku 270 2.2 cdi kupljen nekad 2005/6 u njemackoj, auto nigdje truhlo nije, nit ce. Kod mercedesa generalno ne dolazi do velikih kvarova i skupih zamjena na manjim kilometrima, a i da dodje oko motora sigurno nece. ( oko 250-300k +- km). Motori su im pouzdani, ko iz sale prevale kilometrazu od 500-700k. Ako si zagrijan da uzimas w203ku, gledaj 220+ modele, poznato im je da 200tka ima problema sa elektronikom a 180ka ipak ima premalo konja, pogotovo ako gledas dizelasa. Eh sad, sto se tice ove kilometraze, racunaj da bi, ukoliko vlasnik nije, morao mijenjati pakne i obavezno razraditi kocione celjusti na oba zadnja tocka. Izgleda da im je to generalni problem, kocioni mehanizam zna zaribati pa i kad pustis kocnicu osjetis da nije popustio i trlja se od disk plocu.. isti problem sam imao i na svom auto, c63'ca 2008 model, masno ga platio ali sam nakon 2god koristenja jednostavno morao zamijeniti celjust, nije im bilo spasa. Ako se uzme u obzir sta mu radim, nije ni cudo :oops:
Preporuka od mene za ovaj model, dizel, manual mjenjac, 125+130+ konja(dakle 220 motori pa nadalje), cista i redovna servisna knjiga, prije kupovine pregled u ovlastenom mercedesovom salonu i bez brige. Tamo kad ga prikljucis na komp u ovlastenom servisu, izbaci ti svaki dio koji je mijenjan, koji je dotrajo itd itd.. A sto se tice tehnickih pregleda, pa covjece dragi, mercedes je, nije reno seat i te lijeve marke. Ispravniji je mercedes star 10godina nego nov reno.. svasta
armin071

#758 Re: Uvoz auta

Post by armin071 »

Eto Selmire imas "argumentovani" post od Mirzeta. Vidi s njegovim starim kupi istog i neces imati nikakvih problema od sada je najbolje pisati privatne poruke da se ovakvi "strucnjaci" ne bi mjesali u raspravu.....
HardCore

#759 Re: Uvoz auta

Post by HardCore »

Nego jel se sad zavrsavaju papiri na granici u hravatskoj ili sloveniji ?
mirzet87sa

#760 Re: Uvoz auta

Post by mirzet87sa »

armin071 wrote:Eto Selmire imas "argumentovani" post od Mirzeta. Vidi s njegovim starim kupi istog i neces imati nikakvih problema od sada je najbolje pisati privatne poruke da se ovakvi "strucnjaci" ne bi mjesali u raspravu.....
Najgore je sto "iskustva" iznose osobe koje veze o tom autu nemaju, nit su ga vozili, nit su ga posjedovali. Da si ikad vozio mercedesa, pogotovo ovu w203ku znao bi da ona problema sa hrdanjem nema! Dizne znaju prosvirat, kociona celjust zna zaribat, ukoliko se prelazi veca kilometraza godisnje (preko 40-50k km) trebali bi se lezajevi motora zamjeniti, naravno ukoliko bude potrebe za tim. Auta su im uvijek utegnuta, pogotovo njemacka koja se servisiraju u ovlastenim servisima. Svakako, treba izbjegavat kupovinu taxi vozila.
Ne iznosi gluposti, bolje je uzeti ovog mercedesa nego iz salona novu skodu/renoa/seata/pezoa itd.
Nek ti se javi jos forumasa, znam da ih ima par koji vozaju w203ku. Nek ti i oni iznesu licna iskustva, ovo sto ti pises je cisto baljezganje.
Redovno servisiranje, malo kvalitetnije ulje, ne vozaj ga na rezervi, s vremena na vrijeme cepi ga na autoputu na visokim obrtajima ko iz pi*ke ce preci 500.000km
armin071

#761 Re: Uvoz auta

Post by armin071 »

Mirzete imas pm.
Selmir_Tz

#762 Re: Uvoz auta

Post by Selmir_Tz »

Ovog Mercedesa sa oglasa sam stavio samo kao primjer koje auto me zanima, nisam ni mislio uzimati bas njega. Neko vrijeme sam se omišljao zbog zadnje vuče i problema koje to može da predstavlja zimi jer živim na brdovitom terenu no taj problem ću riješiti jednostavno - otac ima VW Passat 3 sa ugradjenim plinom (1.8 motor sa 115KS) i on će da služi kao zimsko vozilo (kad je potrebno naravno). C220CDI mi se svidja zbog snage - kod VW i Audi u ponudi su 1.9TDI sa 100-130KS koji imaju podnošljivu registraciju (zbog zapremine i kilovata) dok je 2.5TDI em problematičan, em skup za održavanje em skupa registracija. Mercedes mi se tu bolje uklapa sa 2.2l zapremine i 143KS, nema zupčasti remen, veoma su udobni, pouzdani (zbog toga i idem na 220CDI) a nisu ni pretjerano skupi za održavanje.

Glavno pitanje je isplati li se ići vani i uzimati tamo auto ili ga kupiti ovdje? Što se kupovine ovdje tiče, imam veoma pouzdanog majstora (održava sva auta iz porodice i familije) koji bi išao da pregleda vozilo.
Qler

#764 Re: Uvoz auta

Post by Qler »

Ma to za hrdjanje, mozes naci na svakom autu. Ja sam neki dan vidio Audi A4, onaj model, 3. generacija A4-ke. Oko 2002. godine, zahrdjo.... boga pitaj sta je njemu neko radio i kako ga je odrzavao pa je to uspio, ali eto...
Bakir1

#765 Re: Uvoz auta

Post by Bakir1 »

mercedes je na modelima w202 stara c klasa, w203 isto c klasa, w210 e klasa imao servisne akcije na temu hrdjanja, vrata, vezni limovi, pragovi, fabricka greska, nije u pitanju nemar nekog majstora nego bas fabricka greska ;-)
goran16v

#766 Re: Uvoz auta

Post by goran16v »

Blizu moje zgrade je parkiran srebreni C klasa W203, taj je korodirao po svim vratima i obrvama ko Opel Kadett.
armin071

#767 Re: Uvoz auta

Post by armin071 »

jel vi vjerujete svojim ocima ili nasem kolegi sa foruma?:))
armin071

#768 Re: Uvoz auta

Post by armin071 »

selmire_tz ako hoces auto ne bitno koje isplati ti se zaputiti. ako samo gledas na cijenu onda mozes i u bosni naci ali uz cijenu dobijes i "orginal" kilometre, zamazani udes, hrdju i slicne gluposti a ako ti se posreci mozes u hercegovini nabasati i na auto koje ces normalno voziti po bih a koje ce ti biti uredno oduzeto pri prelasku grane. jebiga ustedis na cijeni a izgubis na svemu drugom. kako god prijatelju u pamet i ne vjeruj nikome na rijec. u prodaji auta nema postenih.
mirzet87sa

#769 Re: Uvoz auta

Post by mirzet87sa »

A kakve ste vi neznalice mati mila. Pa svako auto koje nije odrzavano ce zahrdjat korodirat itd itd. Stavi ga vani nek lije kisa po njemu/snijeg, u roku par godina jednostavno hrde se nakupit mora. To sto vi auta drzite ispred ulaznih vrata, negdje po ulicama itd. nije ni cudo sto vam hrda. Proveo sam obuku u mercedesovom salonu, radio sa ljudima koji proizvode mercedese, jednostavno auto problema sa hrdom NEMA. Pod ovim se podrazumijeva da se auto garazira i redovno odrzava. Ukoliko je udaren, koliko god ti njega puta prefarbo, hrda ce mu izaci. Fabricki lak koji se nanosi nece ti ni jedan privatnik uradit, jednostavno je apsurdno poredit ga. On kad se osteti, dolazi do hrde. Kad si vec navalio sa slikama, pa nije problem, mogu ti ja postavit par ds5ica koji su, malte ne, ispod gume na vratima propali.
I tacno je da w202 ima problema sa hrdom i to ispod gepeka, prednji blatobrani, ispod gume okolo vrata. Ta stvar je vec popravljena na w203ci. A te seljacki, ja ispred ulaza gledam u w203 truhla, pa nije ni cudo da ce truhnut kad se i ne odrzava.
A gorane, cuneru, nemas pravo glasa. Cuniraj beNvea starog 35godina, za kojeg ti licno rece da je limarija bila u savrsenom stanju. :lol:
Bakir1

#770 Re: Uvoz auta

Post by Bakir1 »

....ja sam skole izucio......
armin071

#771 Re: Uvoz auta

Post by armin071 »

http://www.auto-motor-und-sport.de/news ... 33781.html

http://w201.com/index.php?page=Thread&postID=603958

https://www.google.de/search?q=w203+ros ... 17&bih=741

http://www.mb-treff.de/forum/thread.php?id=669

http://www.focus.de/auto/gebrauchtwagen ... 15659.html

http://www.motor-talk.de/forum/rueckruf ... 52491.html

Evo samo neke od stranica koje opisuju problematicne linije mercedesa. Ja znam da ovi gore pojma nemaju i da su to uglavnom neznalice ali eto ako nekog i zanima moze i procitati ima dosta savjeta kako i sta. Cak su se i neznalice iz Mercedesa usudile da naprave akciju povrata svih ovih linija u radione sa ciljem otklanjanja hrdje na slabim tackama. A auta usopte nemaju problema sa hrdjom. Budale ove svabe :run:
goran16v

#772 Re: Uvoz auta

Post by goran16v »

mirzet87sa wrote:A kakve ste vi neznalice mati mila. Pa svako auto koje nije odrzavano ce zahrdjat korodirat itd itd. Stavi ga vani nek lije kisa po njemu/snijeg, u roku par godina jednostavno hrde se nakupit mora. To sto vi auta drzite ispred ulaznih vrata, negdje po ulicama itd. nije ni cudo sto vam hrda. Proveo sam obuku u mercedesovom salonu, radio sa ljudima koji proizvode mercedese, jednostavno auto problema sa hrdom NEMA. Pod ovim se podrazumijeva da se auto garazira i redovno odrzava. Ukoliko je udaren, koliko god ti njega puta prefarbo, hrda ce mu izaci. Fabricki lak koji se nanosi nece ti ni jedan privatnik uradit, jednostavno je apsurdno poredit ga. On kad se osteti, dolazi do hrde. Kad si vec navalio sa slikama, pa nije problem, mogu ti ja postavit par ds5ica koji su, malte ne, ispod gume na vratima propali.
I tacno je da w202 ima problema sa hrdom i to ispod gepeka, prednji blatobrani, ispod gume okolo vrata. Ta stvar je vec popravljena na w203ci. A te seljacki, ja ispred ulaza gledam u w203 truhla, pa nije ni cudo da ce truhnut kad se i ne odrzava.
A gorane, cuneru, nemas pravo glasa. Cuniraj beNvea starog 35godina, za kojeg ti licno rece da je limarija bila u savrsenom stanju. :lol:
Da ti cuner sa itekakvim pravom glasa nesto direktno i seljacki kaze: Posampi se ja obilato na tu tvoju obuku, i na ljude i na taj mercedesov salon ako te tamo nauce da je normalno da auto proizveden u XXI vijeku koji stoji vani na kisi i snijegu korodira i da se podrazumjeva da auto MORA biti garaziran da ne trune jer ti ne treba nikakva obuka, ni saloni, ni ljudi koji prave mercedes da znas da je vec 15 god standard da auto mozes 10 god drzati vani na cemu god hoces i da nece korodirati, a to sto se ispostavilo da ti babo vozi familijarni ponos s greskom koji hrdja k'o Fia Ritmo, a tebi udarilo na obraz pa se komprcas i blamiras, ovdje nikog ne interesuje 2%. Nadam se da sam bio dovoljno jasan i za balavog strucnjaka tvog (pod)kalibra :lol: !
IcedFlame

#773 Re: Uvoz auta

Post by IcedFlame »

Ja nikako ne kontam sta se podrazumijeva pod 'odrzavanje', kad je u pitanju limarija i boja? :D
goran16v

#774 Re: Uvoz auta

Post by goran16v »

IcedFlame wrote:Ja nikako ne kontam sta se podrazumijeva pod 'odrzavanje', kad je u pitanju limarija i boja? :D
Pitaj ove eksperte sto su prosli obuku u mercedesovom salonu i radili s ljudima koji proizvode Mercedese, oni sigurno znaju! :lol:
KID

#775 Re: Uvoz auta

Post by KID »

goran16v wrote:
IcedFlame wrote:Ja nikako ne kontam sta se podrazumijeva pod 'odrzavanje', kad je u pitanju limarija i boja? :D
Pitaj ove eksperte sto su prosli obuku u mercedesovom salonu i radili s ljudima koji proizvode Mercedese, oni sigurno znaju! :lol:
Malo ste profulali temu sa tom prepirkom... idite na skype pa pricajte o koroziji..
Tema je Uvoz Auta..

¤¤¤ Sent from my Tapatalk ¤¤¤
Post Reply