Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- kreso_atac
#751 Re: Terenci i mehanika
Nemam pojma, izvadi ga i traži po lokalnim radnjama prema dimenzijama. Ili eBay, odnosno rockauto.com
-
BISCANIN2
#752 Re: Terenci i mehanika
Kresho kad bi kupio 2.5 detroit dizela ,recimo u najgoroj varijanti sto se tice motora ,znaci turbina banana i motor u banani(ne mislim da mu je pukla glava motora ) ,dali se takvo sto moze i isplati remontovat i odprilike koliko bi kostalo ?I kad ga remontujem koliko sam miran ?
- hopi
#753 Re: Terenci i mehanika
jedno pitanje krešo, vidim da se razumiješ u automatske mjenjače iako nije riječ o terencu nego o ford mondeo,98 god, benzin 2.0., 100 000km. Prilikom mjenjanja brzina, P>R, R>D itd, u mirovanju dakako i sa pritisnutom kočnicom, se osjete udari. A pogotov kada ga ostavim na nizbrdici parkiranog, pa sutra trebam da krenem puno je teže prebaciti iz P u R, moram dosta jače povući ručicu mjenjača i kada prebacim u R udar je isto dosta jači. Nisam imao priliku probati na nekom drugom automatiku pa ne znam jel ovo normalna pojava?. Tokom vožnje sve brzine odlično mjenja, bez trzaja ili kakvih poteškoća. Ulje mislim svakako mjenjati (i filter i dihtung), kako znati koliko novog ulja dosuti-jel koliko se i starog izbaci?
- kreso_atac
#754 Re: Terenci i mehanika
@hopi, zavisi sve, nisam nikada vozio mondeo, ako nemaš nekih problema, možda mu je poluga koja zakoči mjenjač tako konstruisana, da je teže izvuć kada ubacuješ u D. Recimo zavisi to od modela mjenjača, konkretno AW4 u jeepu je dosta nježniji i mirniji od 42re (koji je takođe u jeepu, i sa četiri brzine) jako grub i "eksplozivan" - što je meni lično ugodnije za voziti. Znači, ako mjenjač dobro vozi, ne kasni kada ga u mjestu šaltaš, i ne trza pri opterećenju, sve je ok po mom mišljenju.
@BISCANIN reparacija glave motora nikad ne može dat neke rezultate fascinantne, pogotovo u vozilo koje trošiš i aktivno iskorištavaš. Po mom mišljenju reparacija glave je samo "dok ne prodaš auto", a ne za auto koje ti misliš dugoročno voziti. Tako da, preporučujem ako misliš TD uzimat, da provjeriš prilikom kupovine stanje i uzmeš dobar primjerak. Inače, za nekih 600-700-800 € se da 2.5 srediti da radi ko curica, ali kolko dugo i pod kakvim uslovima. Sigurno neće on biti problem pri konstantno mirnoj vožnji, ali pod većim pritiscima... Zna izbaciti kompltan filter ulja sa kućištem vani.
@BISCANIN reparacija glave motora nikad ne može dat neke rezultate fascinantne, pogotovo u vozilo koje trošiš i aktivno iskorištavaš. Po mom mišljenju reparacija glave je samo "dok ne prodaš auto", a ne za auto koje ti misliš dugoročno voziti. Tako da, preporučujem ako misliš TD uzimat, da provjeriš prilikom kupovine stanje i uzmeš dobar primjerak. Inače, za nekih 600-700-800 € se da 2.5 srediti da radi ko curica, ali kolko dugo i pod kakvim uslovima. Sigurno neće on biti problem pri konstantno mirnoj vožnji, ali pod većim pritiscima... Zna izbaciti kompltan filter ulja sa kućištem vani.
-
cherokeexj
#755 Re: Terenci i mehanika
Kreso jos malo pitanja ako nije problem, ceroki nekad stane i ugasi se i nece da upali par dana, poslje pali i vozi, pumpa od goriva ne radi, ne baca gorivo na ono crijevo kod motora, struju nisam gledo, i kad verglam izvadim kljuc alanser ostane jos verglat, jel tu problem u bravici ili kod njega, kad stavim u D u startu i puni gas nesto udari u getribi, kao da udara željzo od željezo, i jos jedno pitanje ako slucajno znas, na mercedesu 124 coupe, 92god, 300ce 24v, 220ks, prominuo sam plocu, prominuo bombine, struju ima znaci baca, vergla, al nece da upali nikako, prumino sam na mercu 4 elektricara, 5 mehanicara, i pun kur.. savjeta ali nista, sad je kod jednog majstora koji ce mozda otklonit kvar 99%, ali eto ako nesto znas puno bi mi pomogo...
- kreso_atac
#756 Re: Terenci i mehanika
Pisem sa telefona, pa bit cu kratak. Sto ce cerokija i mjenjaca tice, ako ne moze naglo krenuti, ili uz veliko brdo pod opterecenjem lupa, trza, proklizava, vjerovatno slijedi detaljna reparacija ili kupovina drugog, ispravnog mjenjaca. U svakom slucaju tesko ispod 500-600 eura. A sto se tice paljenja, logicna stvar je jel tako ako pumpa ne radi, da se pozabavis oko nje, je li se cuje kada das kontakt, provjeri je li ikako dobija napon, i provjeri releje u PDC za pumpu goriva, i ASD relej. Sto se tice mercedesa, ne bih se mijesao, ima ljudi koji ce ti to znati bolje od mene reci.
-
BISCANIN2
#757 Re: Terenci i mehanika
Kreso naso sam jednog 4.0 sa manuelnim mjenjacem nesto ga kvacilo zeza ,jeli problem zamjeniti mjenjac ,da bude automatik .znai iko Imali i jedan sa euro 3 normom da se moze uvesti ,grandovi me ne zanimaju .
- kreso_atac
#758 Re: Terenci i mehanika
koje je godiste taj 4.0 sa manuelnim? a sto se uvoza tice, cini mi se svi poslije 1996 godine su euro 3 (4.0 motori samo, ne 2.5 i ostali), ali opet prilikom kupovine provjeri da li motor nosi oznaku S01 - znači samo oni od 4 litre.
-
BISCANIN2
#759 Re: Terenci i mehanika
Ovaj je 96 slovenacke table,mada mi je iskrzan ,sajba ima liniju na jednom mjestu ,motor i reduktor ok i dignut je za 2 inča.Ali ofucan je dosta tako da tesko cu se odluciti za njega .kreso_atac wrote:koje je godiste taj 4.0 sa manuelnim? a sto se uvoza tice, cini mi se svi poslije 1996 godine su euro 3 (4.0 motori samo, ne 2.5 i ostali), ali opet prilikom kupovine provjeri da li motor nosi oznaku S01 - znači samo oni od 4 litre.
Sad kad sam gledao na autoscout ,mobile.de većina modela 99 i 2000 imaju normu 2 neki normu 3 a jedan ima i normu 4 .A svi su isti 4.0 pa mi nije jasno ,kako se to određuje i ko određuje.Najvise bi volio uvesti 2000 ili 99 ako je to moguce izvesti .
- kreso_atac
#760 Re: Terenci i mehanika
Kao što rekoh, traži onog koji ima oznaku motora S01. Što se tiče manuelnih mjenjača u čerokiju 4.0, najbolje traži godinu 2000/2001, NV3550 mjenjač.
-
BISCANIN2
#761 Re: Terenci i mehanika
Manuelci me ne zanimaju,vise mi je bitno mogucnost uvoza ,i ako bi koim slucajem kupio gledo bi da mu ugradim automatika .
-
BISCANIN2
#762 Re: Terenci i mehanika
Nemam srece ,danas sam probao jednog ciru ,dobar i utegnut prednji trap pravo ni najmanjeg lufta u volanu ,i servo booster ok,mjenjac ok ,gazda srecom nije vidio kud sam ga uspentro ,skoro 90 stepeni strana i kad sam dosao na 90 stao ,jako sam opreyno se vratio nayad samo da sam malo lijevo ili desno prevrnuo bih se.Reduktor isto ok ali takodej malo kasni sa prebacivanjem samo pno manje nego moj sto sam imao.Ne znam kako sam ga uspio pregrijati doduse jesam mu dusu vadio ali ipak se ugrijao i iybacio visak vode .sto mi se nije svidjelo, visko i drugi propler mu ne rade nikako ,moyda je to jedan od rayloga pregriajavanja ,na otvorenom kad sam ga puko vuce bez proklizavanje i ne grije se .
Kako se manifestuje kad ode zadnji dif ,cuo sam jako grebanje iz zadnjih tockova i nesto ko da melje ,međutim tromble nisu u opste bile vrele pa sumnjam da nije zadnji dif rikno.
I recimo ako je zadnji dif rikno koliko bi bila zamjena ?
Prije par dana probao jednog manuelca 96 godiste, nosi ,zvijer prava ,međutim ofucan do koske ,sajba napukla ,mjenjac nije najbolji ,servo booster takodje ima lufta.
Šta je ovo Nebi naletio na ok ćiru ,nema sanse ,sve je to ofucano zapusteno ili im nesto ne valja .
Imali i jedan ciro da je uvezen 98,99,2000 ,sve 91.92.89,lakse bi podmornicu kupio nego ispravnog ciru benzinca.
Kako se manifestuje kad ode zadnji dif ,cuo sam jako grebanje iz zadnjih tockova i nesto ko da melje ,međutim tromble nisu u opste bile vrele pa sumnjam da nije zadnji dif rikno.
I recimo ako je zadnji dif rikno koliko bi bila zamjena ?
Prije par dana probao jednog manuelca 96 godiste, nosi ,zvijer prava ,međutim ofucan do koske ,sajba napukla ,mjenjac nije najbolji ,servo booster takodje ima lufta.
Šta je ovo Nebi naletio na ok ćiru ,nema sanse ,sve je to ofucano zapusteno ili im nesto ne valja .
Imali i jedan ciro da je uvezen 98,99,2000 ,sve 91.92.89,lakse bi podmornicu kupio nego ispravnog ciru benzinca.
- kreso_atac
#763 Re: Terenci i mehanika
Ima ih, ali su skuplji (što je i normalno), znači ako si spreman iskeširati 5 000€ mogu ti pomoći naći. A što se diferencijala tiče, to su ti simptomi, šuštanje u diferencijalu i proklizavanje. Ako je izbacio višak vode, ili ima previše vode, ili mu termostat nije uredu. Nije neki problem dokle god je suh filter zraka. Diferencijal je najskuplji dio podvozja (skuplji i od reduktora i mjenjača), tako da ne preporučujem tu igranje. Pogotovo ako je LSD. Ajde da ti prodam svog ćiru

-
BISCANIN2
#764 Re: Terenci i mehanika
Koliko bi bio tvoj ,i jeli euro 3 da ga mogu uvesti .kreso_atac wrote:Ima ih, ali su skuplji (što je i normalno), znači ako si spreman iskeširati 5 000€ mogu ti pomoći naći. A što se diferencijala tiče, to su ti simptomi, šuštanje u diferencijalu i proklizavanje. Ako je izbacio višak vode, ili ima previše vode, ili mu termostat nije uredu. Nije neki problem dokle god je suh filter zraka. Diferencijal je najskuplji dio podvozja (skuplji i od reduktora i mjenjača), tako da ne preporučujem tu igranje. Pogotovo ako je LSD. Ajde da ti prodam svog ćiru![]()
- kreso_atac
#765 Re: Terenci i mehanika
Jeste EURO3 moj, ali ne bih ga još prodavao, barem dok se ne snađem šta bih ja tjerao
Ali mogu provjeriti sa prijateljima ako si stvarno zainteresovan. Nisi razmišljao o Grandu ZJ, striktno Ćiro?
BTW ako neko slučajno naleti, imam na prodaju - ustvari prijatelj ima, ali ja ga prodajem
(registrovan u BiH) Jeep Grand Cherokee WK, 2006 godište, 4.7 motor, limited oprema, rocky mountain izvedba (sa šperama, potpunim blokadam i pojačanim podvozjem).
BTW ako neko slučajno naleti, imam na prodaju - ustvari prijatelj ima, ali ja ga prodajem
- Bakir1
#766 Re: Terenci i mehanika
a sta je sa onim cirokijem 2003 ili 04 sto se dugo na piku prodavao,doduse jest bio 2wd ali se dugo za sitne pare prodavao,a imas i onog u sarajevu sa lift-om 33 guma itd.
-
BISCANIN2
#767 Re: Terenci i mehanika
Koji Bakire ,Bakir1 wrote:a sta je sa onim cirokijem 2003 ili 04 sto se dugo na piku prodavao,doduse jest bio 2wd ali se dugo za sitne pare prodavao,a imas i onog u sarajevu sa lift-om 33 guma itd.
,ma od benzinaca ništa samo 92 i dole ,sve poluispravno a toga mi je vise preko glave ,izgleda da ispravnog jeepa niko ne prodaje .a imas i onog u sarajevu sa lift-om 33 guma itd
Svaki dan sam na netu ,nista ,ima jedan u Sa čuo sam se čovjekom manuelac bjeli i ne trazi puno ali pitanje u kakvom je stanju .
- Bakir1
#768 Re: Terenci i mehanika
na piku imas lika koji se vabi pod nickom supermoto,inace je damir,neki dan je bio taj ciro na piku,ima 33 gume,lift 4 incha,roff rack,cini mi se da je 2003 godina,i cini mi se da je bio oko 13 tKM,vise ga nema ne mislim da je prodan mislim da mu ne trebaju pare ali pitanje je kada ce uskoro
i da 4.0 HO je bio taj auto
-
mzungu
#769 Re: Terenci i mehanika
Svaka cast za temu
Pitanje za forumase koji se razumiju u terence:
Kakva je o Toyota land cruiser 4.2 dizel, prvenstveno serija 70 HZJ, ili 80? Vozale su ih strane organizacije po BiH.
Zanima me kvalitet i odrzavanje i mogucnost kupovine kod nas. Kontam nema sanse za uvoz jer to nije vjerovatno ni euro 1.
Inace trenutno vozim jednu sluzbenu van BiH i auto mi se pravo svidja. Obrtni momenat
Hvala i pozdrav
Kakva je o Toyota land cruiser 4.2 dizel, prvenstveno serija 70 HZJ, ili 80? Vozale su ih strane organizacije po BiH.
Zanima me kvalitet i odrzavanje i mogucnost kupovine kod nas. Kontam nema sanse za uvoz jer to nije vjerovatno ni euro 1.
Inace trenutno vozim jednu sluzbenu van BiH i auto mi se pravo svidja. Obrtni momenat
Hvala i pozdrav
-
BISCANIN2
#770 Re: Terenci i mehanika
Vidio sam ga i kontaktirao ,međutim lik je skinuo sa neta .Onaj je odlican samo je brate previse off ,ono je bas čisto za terena meni ipak bi trebala neka verzija s kojom bi obitelj mogla komotno na more .Bakir1 wrote:na piku imas lika koji se vabi pod nickom supermoto,inace je damir,neki dan je bio taj ciro na piku,ima 33 gume,lift 4 incha,roff rack,cini mi se da je 2003 godina,i cini mi se da je bio oko 13 tKM,vise ga nema ne mislim da je prodan mislim da mu ne trebaju pare ali pitanje je kada ce uskoro![]()
- Bakir1
#771 Re: Terenci i mehanika
eto vidis da znas o kojem se radi autu,e sad jel previse off ne znam ali znam da je po pravilima slozen,barem sto sam ja malo gledao,a imas evo jos jednog ,stock za tu godinu sa plinom nije skup
http://www.pik.ba/artikal/1305128/auto-jeep/
http://www.pik.ba/artikal/1305128/auto-jeep/
-
BISCANIN2
#772 Re: Terenci i mehanika
.kreso_atac wrote:Jeste EURO3 moj, ali ne bih ga još prodavao, barem dok se ne snađem šta bih ja tjeraoAli mogu provjeriti sa prijateljima ako si stvarno zainteresovan. Nisi razmišljao o Grandu ZJ, striktno Ćiro?
BTW ako neko slučajno naleti, imam na prodaju - ustvari prijatelj ima, ali ja ga prodajem(registrovan u BiH) Jeep Grand Cherokee WK, 2006 godište, 4.7 motor, limited oprema, rocky mountain izvedba (sa šperama, potpunim blokadam i pojačanim podvozjem).
Samo kocka xj ,wranglera sa 5 vrata jos nema sanse preskupi su ,jebiga neizbrisiv uticaj vojske u ranoj mladosti cini svoje
Kreso ako ima ko do maximalni 4000 ili 5000 E ali sa ugrađenim plinom , nasim tablama i u solidnu stanju zovi .
Uglavnom necu se zaletat ,polako cu .
-
BISCANIN2
#773 Re: Terenci i mehanika
Tesko ces je naci ,ja sam jednu vozao 97 pola godine bas sa tim motorom 4.2 šestak.T o je tenk od terenca bukvalno ne zaustavljivo ,mislim da je apsolutno ne uništiva,mana je podupravljivost od 3 koliko smo ih mali dvije su imalo totalne stete,obe na krovu .mzungu wrote:Svaka cast za temu![]()
Inace trenutno vozim jednu sluzbenu van BiH i auto mi se pravo svidja. Obrtni momenat![]()
Hvala i pozdrav
Takođe radi se čistokrvnom terencu pa je onda i putovanje na dužu stazu patnja .
Ja sam je za svoj posao dugo tražio da ih kupim u BIH i vjeruj da bukvalno nisam naletio niti na jednu da se prodaje .Valjda ko ima čuva za sebe .
- kreso_atac
#774 Re: Terenci i mehanika
Mogao bih ti naći Granda ZJ (1997 godina) za 5-6 tisuća eura, sa 5.2 motorom. A ovaj bijeli cherokee mi izgleda dobro, a godište mu govori da je i mjenjač onaj malo kvalitetniji, tj nije peugeotov mlitavi manuelac. provozaj to, i obrati pažnju ono što sam ti rekao, da li je vlažan filter zraka, i da li pogoni ukopčavaju dobro.
- drndalo
#775 Re: Terenci i mehanika
Za pocetak pozdrav,
Na terencima sam mimo svog terena, pa cu pitati...
Rodjak mi sinu planira kupiti nekog terenca, "mali" je narastao preko 200 cm... A da ga i on moze zimi koristiti za malo zahtjevnija skijanja... U principu ne bi se zezao sa SUV-ovima, nesto tipa Landcruisera mu vise igra... E sad, neki dan mu javih da OHR prodaje svoje 3.0 D, ali su svi sa 5 vrata... On bi jako volio da nadje nesto u kratkoj varijanti, dakle sa 3 vrata, motor po mogucnosti 2.0 dizel... Lova u principu nije veliki problem, mada mi nije rekao do koje sume trazi, ali pretpostavljam da kad bi izletilo nesto mljac, doslo bi u obzir... Dakle ne mora biti 20 godina staro, moze i 5-6-7...
Sta savjetujete, sta se pokazalo, znam da kratkih varijanti svih proizvodjaca, posebno ovdje, ima jako malo... Jedino da Hasana Muratovica izbijem iz one njegove podrezane Lendkruzerke...
Sta bi se moglo naci, ocekivati, provjeriti, u kojem cjenovnom razredu, sta gledati, sta ne gledati, i ostale stvari kojih se mozda nisam sjetio...
Unaprijed hvala
Na terencima sam mimo svog terena, pa cu pitati...
Rodjak mi sinu planira kupiti nekog terenca, "mali" je narastao preko 200 cm... A da ga i on moze zimi koristiti za malo zahtjevnija skijanja... U principu ne bi se zezao sa SUV-ovima, nesto tipa Landcruisera mu vise igra... E sad, neki dan mu javih da OHR prodaje svoje 3.0 D, ali su svi sa 5 vrata... On bi jako volio da nadje nesto u kratkoj varijanti, dakle sa 3 vrata, motor po mogucnosti 2.0 dizel... Lova u principu nije veliki problem, mada mi nije rekao do koje sume trazi, ali pretpostavljam da kad bi izletilo nesto mljac, doslo bi u obzir... Dakle ne mora biti 20 godina staro, moze i 5-6-7...
Sta savjetujete, sta se pokazalo, znam da kratkih varijanti svih proizvodjaca, posebno ovdje, ima jako malo... Jedino da Hasana Muratovica izbijem iz one njegove podrezane Lendkruzerke...
Unaprijed hvala