BOG vs NAUKA

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
crnokosa88

#751 Re: BOG vs NAUKA

Post by crnokosa88 »

nellington wrote:Za drugi zakon termodinamike gore sam se šalio (note the smiley) - samoorganizacija nije strana ni neživoj prirodi i ne narušava entropiju zatvorenog sistema. Windows je paradigma, mogao sam ga nazvati i OsY, bilo kako - on je tu samo da pokaže da se čak i na istom hardveru (istoj planeti) ne mora razviti OS (život) po istom principu. Istim bojama i na istom platnu će Monet i Rembrandt naslikati dvije različite slike.

Zašto bih uopće redao fildžane? Neka su razbacani po stolu po, lupam, Poissonovoj raspodjeli, opet će paradigma i dalje funkcionisati.
.....
Ali svaki operativni sistem radi na istom principu....1 i 0, binarni jedan i nula, ili sam ja nesto propustila u medjuvremenu? Svaki program ili kod je kombinacija jedinice i nule (temeljni gen, sto be rekli neki "nakaradni" PhD-ovi), GUI moze izgledati drugacije, ali princip je isti...uvijek.
.....
Pa eto cisto znatizelje radi, vidi moze li doci do spontanog redanja fildzana kao na slici, malo truda i zrtvovanja za nauku.
cartman

#752 Re: BOG vs NAUKA

Post by cartman »

Zelis li rec da je razlika izmedju linuxa,windowsa pa cak i symbiana i androida samo u GUI?

a jesi se uhvatila fildzana, nebitno je kako su fildzani poredani.
crnokosa88

#753 Re: BOG vs NAUKA

Post by crnokosa88 »

NIN wrote:
crnokosa88 wrote:Ali redanje molekula u kompleksne lance amino-kiselina i proteina, nekako i na magican nacin (ovo je opis koji daju evolucionisti, ne ja), zaoblizai drugi zakon termo-dinamike? :shock:
Kazes da imas zvanje iz matematike, a nije ti jasan II zakon TD? E to je vec prava misterija. :-)
....
E nemoj mi molim te tih djecijih igara, jeli kod tebe moram polagati zakon entropije? :lol:
crnokosa88

#754 Re: BOG vs NAUKA

Post by crnokosa88 »

cartman wrote:Zelis li rec da je razlika izmedju linuxa,windowsa pa cak i symbiana i androida samo u GUI?

a jesi se uhvatila fildzana, nebitno je kako su fildzani poredani.
.....
Ne, u sustini razlika je u rasporedu jedinica i nula...znas ono 10100110011 i 0010010100
....
Tako je, bitno je ko je poredao fildjane i zasto.
Last edited by crnokosa88 on 06/03/2011 12:20, edited 1 time in total.
NIN

#755 Re: BOG vs NAUKA

Post by NIN »

crnokosa88 wrote:
nellington wrote:Za drugi zakon termodinamike gore sam se šalio (note the smiley) - samoorganizacija nije strana ni neživoj prirodi i ne narušava entropiju zatvorenog sistema. Windows je paradigma, mogao sam ga nazvati i OsY, bilo kako - on je tu samo da pokaže da se čak i na istom hardveru (istoj planeti) ne mora razviti OS (život) po istom principu. Istim bojama i na istom platnu će Monet i Rembrandt naslikati dvije različite slike.

Zašto bih uopće redao fildžane? Neka su razbacani po stolu po, lupam, Poissonovoj raspodjeli, opet će paradigma i dalje funkcionisati.
.....
Ali svaki operativni sistem radi na istom principu....1 i 0, binarni jedan i nula, ili sam ja nesto propustila u medjuvremenu? Svaki program ili kod je kombinacija jedinice i nule (temeljni gen, sto be rekli neki "nakaradni" PhD-ovi), GUI moze izgledati drugacije, ali princip je isti...uvijek.
.....
Pa eto cisto znatizelje radi, vidi moze li doci do spontanog redanja fildzana kao na slici, malo truda i zrtvovanja za nauku.
Il' stvarno ne kontas sta ti covjek govori il' se samo pravis da ne kontas.
aNTropocentrio

#756 Re: BOG vs NAUKA

Post by aNTropocentrio »

crnokosa88 wrote: Ako ostavimo pitanje postrani kako su nastali fildjani, postavimo pitanje, koliko bi vremena uzelo da se fildjani, nekakvim prirodnim procesom, poredaju ovako kao na slici? O bacanju secera i kako bi do toga spontano moglo doci, necemo ni pocinjati. Zvci smijesno, ali takve su i teorije oko nastanka zivota iz ugla jednog evolucioniste.
Pogledaj Turingov rad The Chemical Basis of Morphogenesis. Ukratko: samoorganizacija i formiranje uzoraka je sastavna i neodvojiva osobina univerzuma.
nellington

#757 Re: BOG vs NAUKA

Post by nellington »

crnokosa88 wrote:

.....
.....
Naravno da može doći, daj mi dovoljno vremena i poredat će se fildžani :) A što se OSova tiče, OK - primjer može biti blago nedostatan da u potpunosti prati misao koju želim pokazati - ali i dalje je jasno - život je mogao biti baziran na arsenu na planeti negdje iza Andromede, ili na fluoru negdje na drugoj strani svemira. Zemlja i ovih naših 5-6 elemenata ne moraju biti centar Svemira. Garant je neko već rekao, šanse da ti dobiješ na lotu su jedan u, lupam 20 miliona, ali opet svake sedmice neko u Kanadi dobije. Eto, prije xx miliona godina je Zemlja dobila na lotu.
crnokosa88

#758 Re: BOG vs NAUKA

Post by crnokosa88 »

NIN wrote:
crnokosa88 wrote:

.....
.....
Il' stvarno ne kontas sta ti covjek govori il' se samo pravis da ne kontas.
....
Aha, jer nemam JWq iz domacinstva.
crnokosa88

#759 Re: BOG vs NAUKA

Post by crnokosa88 »

nellington wrote:Naravno da može doći, daj mi dovoljno vremena i poredat će se fildžani :) A što se OSova tiče, OK - primjer može biti blago nedostatan da u potpunosti prati misao koju želim pokazati - ali i dalje je jasno - život je mogao biti baziran na arsenu na planeti negdje iza Andromede, ili na fluoru negdje na drugoj strani svemira. Zemlja i ovih naših 5-6 elemenata ne moraju biti centar Svemira. Garant je neko već rekao, šanse da ti dobiješ na lotu su jedan u, lupam 20 miliona, ali opet svake sedmice neko u Kanadi dobije. Eto, prije xx miliona godina je Zemlja dobila na lotu.
......
Vidim citao si komentare ispod tog teksta, hehe dobro je to, no brojevi su brojevi i ako mislis da je loto kljuc stvaranja zivota na zemlji, ok, ja razumijem tvoj rezon za to.
NIN

#760 Re: BOG vs NAUKA

Post by NIN »

crnokosa88 wrote:
NIN wrote:
crnokosa88 wrote:Ali redanje molekula u kompleksne lance amino-kiselina i proteina, nekako i na magican nacin (ovo je opis koji daju evolucionisti, ne ja), zaoblizai drugi zakon termo-dinamike? :shock:
Kazes da imas zvanje iz matematike, a nije ti jasan II zakon TD? E to je vec prava misterija. :-)
....
E nemoj mi molim te tih djecijih igara, jeli kod tebe moram polagati zakon entropije? :lol:
Entropija je stanje, a ne zakon.
nellington

#761 Re: BOG vs NAUKA

Post by nellington »

crnokosa88 wrote:
nellington wrote:Naravno da može doći, daj mi dovoljno vremena i poredat će se fildžani :) A što se OSova tiče, OK - primjer može biti blago nedostatan da u potpunosti prati misao koju želim pokazati - ali i dalje je jasno - život je mogao biti baziran na arsenu na planeti negdje iza Andromede, ili na fluoru negdje na drugoj strani svemira. Zemlja i ovih naših 5-6 elemenata ne moraju biti centar Svemira. Garant je neko već rekao, šanse da ti dobiješ na lotu su jedan u, lupam 20 miliona, ali opet svake sedmice neko u Kanadi dobije. Eto, prije xx miliona godina je Zemlja dobila na lotu.
......
Vidim citao si komentare ispod tog teksta, hehe dobro je to, no brojevi su brojevi i ako mislis da je loto kljuc stvaranja zivota na zemlji, ok, ja razumijem tvoj rezon za to.
Sad sam maksuz otišao da čitam komentare :D Profesionalna deformacija svih koji se malo bave vjerovatnoćom je da pričaju o lotu, o bacanju kockice i o ljudima koji na isti dan imaju rođendan :D Valjda od njih prešlo i na mene (niti sam matematičar, niti dobro poznajem vjerovatnoću, samo pokušavam sabrati 2 i 2)...
kojeime

#762 Re: BOG vs NAUKA

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 10/03/2011 13:53, edited 1 time in total.
kojeime

#763 Re: BOG vs NAUKA

Post by kojeime »

crnokosa88 wrote:Nema na cemu. Zasto je, po tvom misljenju nastao zivot? :)
DA ti kazem po mome misljenju. Jednostavno je nastao, bez svrhe i razloga.
BHF_Manijak

#764 Re: BOG vs NAUKA

Post by BHF_Manijak »

kojeime wrote:
crnokosa88 wrote:...Zasto je nastao zivot? Zasto sam ja ziva? Zasto ljudi postoje? Odgovor muslimana na ovo pitanje je da slave Allaha...
Ja bih u ovo i povjerovao ako mi dokazes da je to tako. Ne da mi citiras Kur'an, hadise, i slicno, vec da mi zaista dokazes da je to tako.
Pa muslimanima je dokaz Kur'an i hadis bolan ne bio, da nije, ne bi bili muslimani i vjernici... :roll: :-) Ccc, e svasta procitat na ovom forumu...
kojeime

#765 Re: BOG vs NAUKA

Post by kojeime »

.
kojeime

#766 Re: BOG vs NAUKA

Post by kojeime »

BHF_Manijak wrote:
kojeime wrote:
crnokosa88 wrote:...Zasto je nastao zivot? Zasto sam ja ziva? Zasto ljudi postoje? Odgovor muslimana na ovo pitanje je da slave Allaha...
Ja bih u ovo i povjerovao ako mi dokazes da je to tako. Ne da mi citiras Kur'an, hadise, i slicno, vec da mi zaista dokazes da je to tako.
Pa muslimanima je dokaz Kur'an i hadis bolan ne bio, da nije, ne bi bili muslimani i vjernici... :roll: :-) Ccc, e svasta procitat na ovom forumu...
Znam da je muslimanima dokaz. Ali od oko 6,5 milijardi ljudi na planeti, oko 1,5 milijardi su muslimani. Dakl, vecini ljudi Kur'an i hadisi nisu dokazi ni za sta. Jedino ako zelis reci da su svi osim muslimana glupi i nemaju pravo na svoje misljenje. Mozda ni na postojanje?

Dakle dokaz koji je naucni, empirijski dokaz za svakoga, ne samo za odredjenu grupu ljudi.
BHF_Manijak

#767 Re: BOG vs NAUKA

Post by BHF_Manijak »

OK, ali ne mozes od nje, od mene, od nas traziti neki drugi dokaz, jer je meni Kur'an dokaz za sve i to ce tako ostati do Sudnjega dana, ne kazem da su ostali ljudi glupi, ali svako svoj dokaz ima i trebamo se medjusobno prihvacati i uvazavati...
nellington

#768 Re: BOG vs NAUKA

Post by nellington »

BHF_Manijak wrote:OK, ali ne mozes od nje, od mene, od nas traziti neki drugi dokaz, jer je meni Kur'an dokaz za sve i to ce tako ostati do Sudnjega dana, ne kazem da su ostali ljudi glupi, ali svako svoj dokaz ima i trebamo se medjusobno prihvacati i uvazavati...
Zamislimo hipotetsku situaciju u kojoj postoji apsolutni dokaz o postojanju Boga - ekvivalent tome da Ga vidimo. Kako bi izgledao svijet? Bog zna na šta bi taj svijet na kraju izašao - vjera u klasičnom smislu sigurno ne bi postojala...

Ustvari, kad malo bolje razmislim - da bismo dali univerzalan, apsolutni dokaz o postojanju Boga, morali bismo biti sposobni pojmiti to Biće - a kako lijepo reče Kolmogorov, čovjek nije u stanju pojmiti išta zaista kompleksno.
kojeime

#769 Re: BOG vs NAUKA

Post by kojeime »

.
fatamorgana

#770 Re: BOG vs NAUKA

Post by fatamorgana »

aNTropocentrio wrote:
crnokosa88 wrote: Oh nou, opet..... http://www.aish.com/ci/sam/Stephen_Hawking__God.html
Kakve veze ima bog s religijom?
A da nije riječ o platonskoj vezi, :run:
arzuhal

#771 Re: BOG vs NAUKA

Post by arzuhal »

nellington wrote: Zamislimo hipotetsku situaciju u kojoj postoji apsolutni dokaz o postojanju Boga - ekvivalent tome da Ga vidimo. Kako bi izgledao svijet? Bog zna na šta bi taj svijet na kraju izašao - vjera u klasičnom smislu sigurno ne bi postojala...

Ustvari, kad malo bolje razmislim - da bismo dali univerzalan, apsolutni dokaz o postojanju Boga, morali bismo biti sposobni pojmiti to Biće - a kako lijepo reče Kolmogorov, čovjek nije u stanju pojmiti išta zaista kompleksno.
Upravo se o tome radi :-D

Inače, ovo što ti napisa je jedna od neuralgičnih tačaka tako prostih, razgovijetnih i jasnih, da je čudo što se ljudi toliko sporo oko toga, ovdje na forumu.
Stalno se nastoji dovući pitanje vjere na teren logike i onda se, kao, nešto zaključuje i mudruje o nelogičnosti vjerovanja. Logika je nevina stvar i spram vjerovanja i spram nevjerovanja. Logika se bavi valjanim oblicima misli (pojmom, sudom, zaključkom...pa onda nekad dolazi dokaz kao kompleksniji oblik), a ne samim mišljenjem (poimanjem, suđenjem, zaključivanjem), što pripada psihologiji (empirijskoj, genetičkoj psihologiji). Sam proces mišljenja je stvar konkretnog, vremensko-prostornog (pojedinačnog akta, mog i tvog), a misao je, ako je istinosna, vanvremenska.
Reći da ''Bog jest'', npr. uopće nije nelogičan sud, ukoliko se prethodno pojmi Bog (a sud se sastoji od pojmova kao osnovnih elementa). Međutim, reći ''okrugli četvorokut'' je nevaljan oblik misli, nelogičan - uvijek.
Kelner

#772 Re: BOG vs NAUKA

Post by Kelner »

ima li neko od religioznih da mi objasni sto dijete pogine, sto se desi cunami, haiti i sl....?
bijela

#773 Re: BOG vs NAUKA

Post by bijela »

Kelner wrote:ima li neko od religioznih da mi objasni sto dijete pogine, sto se desi cunami, haiti i sl....?
e joj višeeee... :lol:
bijela

#774 Re: BOG vs NAUKA

Post by bijela »

eto sanabe me preduhitri :lol:
bijela

#775 Re: BOG vs NAUKA

Post by bijela »

sanabe wrote:
Nefsun wrote:Sanabe, zasto si ti bas u to vrijeme i na taj odgovor stavila upravo taj smajli?! I da molim te objasni mi na religioznoj osnovi. :lol:

Evo sacu, samo da ves prostrem :mrgreen:
samo da pupak svežem. :D
Locked