Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
sumirprimus wrote:arhaicno,wtf,weit moment,da provjerim svoj diksneri
jeb`ooo
ja sam sve sigurniji da bi mogo bit predsjednik ove nam nase jedne i jedine,bi tita mi mrtvog ,al brez prekrste...
i jos nesto, sto tuspasim??? ja kajem stupasim..kadija(igras)stupas ja..tuspas ja nisam nikad cuo???jel ima neko pravilo il,nako,ko ovo vi arhaicno
a sta li si ti hotio rijet
tuspasiti - koliko ja znam upotrebljavalo se kad se igra zmire, ko prije stigne na "kotu" tuspasi se ( tu spas, ili tu se spasavam, spasavam se tu ), a poslije se pocelo upotrebljavati za sve situacije kad se pojavis negdje nakratko...
nellington wrote:
528. U obraćanju jednoj osobi možemo se opredijeliti za veliko ili malo početno slovo u oblicima prisvojnih zamjenica za 2. lice jednine i 2. lice množine: ti, Ti, tvoj, Tvoj; vi, Vi, vaš, Vaš.
Ja nikada ne pisem veliko T
U kojim slucajevima bi se to koristilo, jer ako je postovanje, onda je V...?
Kad pišeš jako dragom prijatelju ko(je)g stavljaš na posebno mjesto, svojoj ljubavi, roditelju u nekim posebnim prilikama, posebno na čestitkama Sve one koje iznimno poštuješ i puno ti znače, to želiš istaknuti/istaći a istovremeno ih ne možeš persirati jer ste bliski
nellington wrote:Kad pišeš jako dragom prijatelju ko(je)g stavljaš na posebno mjesto, svojoj ljubavi, roditelju u nekim posebnim prilikama, posebno na čestitkama Sve one koje iznimno poštuješ i puno ti znače, to želiš istaknuti/istaći a istovremeno ih ne možeš persirati jer ste bliski
Hvala nelli, primljeno k znanju
Mala digresija, primetila sam da se u tzv bosanskom jeziku kaze "IH ne možeš persirati" dok se u tzv srpskom kaze "IM ne možeš persirati".
Takodje sam primetila razliku u reci "auto" jer je ovde to iskljucivo imenica muskog roda, dok sam u Bosni cula da se koristi srednji rod.
U mojoj školi je forsirana varijanta auto - muški rod (i Klaićev rječnik se slaže), ali navodno je u bosanskom jeziku korektno oboje (nemam rječnik bosanskog(a) jezika pa ne mogu potvrditi citatom). Po belaju, u mom izdanju Klaićevog rječnika nema glagola persirati pa ne mogu provjeriti šta norma hrvatskosrpskog jezika kaže po tom pitanju
auto jeste muskog roda ali vecina koristi kao srednji rod, ja sama to radim jer mi zvuci prirodnije, iako znam da je netacno. kad je trebalo pisati pismene pisala sam kako treba, a u razgovoru cu uvijek reci "ovo auto".
genijalci Avaza u ime slobode se more i hebat ako treba
Na cesti ispod kompleksa hotela "Stari grad" u Velikoj Kladuši, u naselju Zagrad, stoje srušene kuće Fikreta Abdića, njegove sestre i brata. Porušene su u oslobodilačkom naletu jedinica Petog korpusa 7. avgusta 1995. godine.
amrica wrote:a sad to:
on ga persira on mu persira
normalno mi je on ga persira, odnosno on mu govori vi.
mada postoje neke razlicitosti u nasim jezicima, napr. u hrvatskom se kaze SJEDI SE, ili ide NA wc... a kod nas samo SJEDI, ili ide U vecu
Pa da, upravo to, "on MU persira" odnosno "on MU govori Vi".
Da, postoje neke sitne razlicitosti.
A nekada je nesto fora, recimo kod nas: -"Gde si?" - "Evo SAM". Jasno kao dan da je ovo nepravilno, i to svi znaju, ali mnogi koriste. Cak i ja (naravno u drustvu, medju svojima)
amrica wrote:jednoj osobi iz postovanja - Vi
u mnozini vi
mada sam vidjala i Ti i to mi nije jasno
sumirprimus wrote:arhaicno,wtf,weit moment,da provjerim svoj diksneri
jeb`ooo
ja sam sve sigurniji da bi mogo bit predsjednik ove nam nase jedne i jedine,bi tita mi mrtvog ,al brez prekrste...
i jos nesto, sto tuspasim??? ja kajem stupasim..kadija(igras)stupas ja..tuspas ja nisam nikad cuo???jel ima neko pravilo il,nako,ko ovo vi arhaicno
a sta li si ti hotio rijet
tuspasiti - koliko ja znam upotrebljavalo se kad se igra zmire, ko prije stigne na "kotu" tuspasi se ( tu spas, ili tu se spasavam, spasavam se tu ), a poslije se pocelo upotrebljavati za sve situacije kad se pojavis negdje nakratko...
putpas mene i svih ostalih- ovo zadnje je bilo u opticaju samo kad smo htjeli da nekog izlevatimo da opet žmiri ili jednostavno se svi pokupimo i odemo svi kući ( u čikago tada popularno rečeno)