luka78 wrote:Mislis izmedju ovih guma?drndalo wrote:Ne bi tu trebala biti neka velika razlika...
Ma te dvije su u 5 deka što bi rekli, kleber sam vozio, barum jok
Moderators: _BataZiv_0809, anex
luka78 wrote:Mislis izmedju ovih guma?drndalo wrote:Ne bi tu trebala biti neka velika razlika...
ispada fakat....ali...drndalo wrote:Ne bi tu trebala biti neka velika razlika...
http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... geId=31821
Po ovome, ispada da je Barum Polaris 3 malo bolji od Kleber Krisalp HP2... Barem u dimenziji 195/65 R 15 T...
jbg. teško mi je da povjerujem da je Bridgestone ispod Barum i Kleber guma....ipak je to opasna gumaFulda Kristall Montero 3 53-91 2,7 2,9 1,7 2,5 2,9 1,9 2,0
Barum Polaris 3 54-82 2,2 2,8 2,2 2,5 3,2 2,2 2,0
Kleber Krisalp HP2 54-90 2,3 3,3 2,4 2,4 3,6 1,9 1,0
Kumho I´ZEN KW23 53-84 2,3 2,8 2,4 2,4 3,5 2,1 2,8
Bridgestone Blizzak LM-32 62-130 2,1 3,1 2,4 2,8 2,9 2,3 2,0
I menije to zapalo za oko, ali se zna nekada desiti da velika razlika u dimenziji gume mijenja svojstva koja su projektovana u startu...Dr.Mr.Fr. wrote:jbg. teško mi je da povjerujem da je Bridgestone ispod Barum i Kleber guma....ipak je to opasna guma
Odlicna na testu je bila samo u dimenziji 225/45R17, kao visoko kapacitetna guma... Ove ostale "narodne" dimenzije je nisu bas proslavile... Hajd' ga znaj...Tyre Test Results:
2nd: 2011 Auto Bild Winter Tyre Test (225/45 R17)
8th: 2010 Auto Bild Winter Tyre Test (195/65 r15)
9th: 2010 Auto Zeitung Winter Tyre Test (195/65 r15)
9th: 2010 AMS Winter Tyre Test (205/55 r16)
10th: 2011 Auto Zeitung Winter Tyre Test (205/55 r16)
13th: 2011 European Winter Tyre Test - 195/65 R15 (195/65 R15)
Znaci Sportiva i Kleber su po tebi ok dok je Barum los? A zasto je los, cisto da znam?Dr.Mr.Fr. wrote:luka78 wrote:Mislis izmedju ovih guma?drndalo wrote:Ne bi tu trebala biti neka velika razlika...
8000 je otprilike jedna sezona. Blizzak je odlicna guma. Ako je 2007 godina proizvodnje to nije staro. Pusti ove sto pate od friske god proizvodnje, po nekim preporukama guma se moze prodavati i poslije 5 do 7 godina od godine proizvodnje. Sto se starosti tice te gume mogu jos 3-4 sezone.530i wrote:Prilično su stare, bez obzira ne kilometre...mogu ovu zimu izgurati, ali već sljedeću je pitanje.LiNgO_De wrote:Gume Bridgestine Blizzak onako dobre, možda voženo na njima 8000 KM. Mene brine da li valjaju s obzirom da je godina proizvodnje 2007. KO se razumije u godinu i da li su stare?
Pozdrav
I mene interesuje gdje ima Semperit guma...?
Pogledaj u penny plus prodavnici(nedjarici),imali su sve modele na stanju.Korisnicko ime wrote:Gdje se kod nas mogu naci Goodyear Vector 4seasons?
http://www.goodyear.eu/home_en/tires/ve ... /index.jsp
Btw, zna li neko gdje ima Osramovih H1 nightbreaker sijalica? Do ljetos ih je bilo u Merkuru na Stupu ali ih vec mjesecima nemaju. Imaju pojedinacne sijalice ali su 25 KM. Ove u paketu (kao na slici) su bile oko 20 KM obje...
meni je lik vulkanizer rek'o kako mnogi tvrde da su UG7+ daleko bolje od UG8. s ovim prvim imam dobra iskustva, i mislim da ih necu mijenjati, a mislim da nisu ni skupe za tu klasu. znam da su te vjerovatno puno bolje, ali ja nesto i ne 'ceram' po nekim zahtjevnim terenima niti brzo vozim cak i ljeti, pa mislim da su mi ove i vise nego dobre. neke se opste ocjene cesto razlikuju od individualnog iskustva. nekome na neki auto odredjene gume odgovaraju, dok drugom te gume nikako ne valjaju.malawi wrote:sad imam UG7+, medjutim vidim da se UG8 nije bas dobro pokazao...
http://bihamk.ba/aktuelnosti/tema-mjese ... -gume.html pri kraju linka imaju testovi...
Test zimskih pneumatika za 2011. godinu, obuhvatio je 14 pneumatika različitih proizvođača, dimenzija 175/65 R14 T.
Samo tri brenda pokazala su dobru uravnoteženost performansi sa određenim značajkama. Continental pokazuje najbolje performase na podlozi prekrivenoj snijegom, kao i najmanju potrošnju goriva. Michelin je najbolji u kategoriji habanja pneumatika, dok Dunlop pokazuje vrlo dobre sveukupne performanse.
Ocjenu „preporučljivo“ dobili su pneumatici: Goodyear UltraGrip 8, Semperit Master-Grip, ESA Tecar, Vredestein Snowtrac 3, Uniroyal MS plus 6, Maloya Davos, Firestone Winterhawk 2 Evo, Sava Eskimo S3+, Pirelli Winter 190, Ceat Formula Winter.
Goodyear UltraGrip 8 je najbolje pozicionirani brend u klasi „preporučljivo“ na testu. U odnosu na svog prethodnika UltraGrip 7+ pokazuje manje slabosti na podlozi prekrivenoj snijegom, uglavnom u odnosu na poprečno prianjanje prilikom vožnje uzbrdo.
Ocjenu „uvjetno preporučljivo“ jedino je dobio je pneumatik Falken Eurowinter HS439 zbog izuzetno izaženih loših performansi na snijegu.
Meni su takodje ove UG7+ beton. Prije sam koristio Michelin i bio zadovoljan dok traje zima. Ljeto ih sprzi tako da slijedece zime nisu bas dobre. Ove UG sam koristio 2 ljeta i zimu i jos su mekane. Mislim da ce i ovu zimu progurati. Do sada moj favorit i preporuka...stochar wrote:meni je lik vulkanizer rek'o kako mnogi tvrde da su UG7+ daleko bolje od UG8. s ovim prvim imam dobra iskustva, i mislim da ih necu mijenjati, a mislim da nisu ni skupe za tu klasu. znam da su te vjerovatno puno bolje, ali ja nesto i ne 'ceram' po nekim zahtjevnim terenima niti brzo vozim cak i ljeti, pa mislim da su mi ove i vise nego dobre. neke se opste ocjene cesto razlikuju od individualnog iskustva. nekome na neki auto odredjene gume odgovaraju, dok drugom te gume nikako ne valjaju.malawi wrote:sad imam UG7+, medjutim vidim da se UG8 nije bas dobro pokazao...
http://bihamk.ba/aktuelnosti/tema-mjese ... -gume.html pri kraju linka imaju testovi...
Test zimskih pneumatika za 2011. godinu, obuhvatio je 14 pneumatika različitih proizvođača, dimenzija 175/65 R14 T.
Samo tri brenda pokazala su dobru uravnoteženost performansi sa određenim značajkama. Continental pokazuje najbolje performase na podlozi prekrivenoj snijegom, kao i najmanju potrošnju goriva. Michelin je najbolji u kategoriji habanja pneumatika, dok Dunlop pokazuje vrlo dobre sveukupne performanse.
Ocjenu „preporučljivo“ dobili su pneumatici: Goodyear UltraGrip 8, Semperit Master-Grip, ESA Tecar, Vredestein Snowtrac 3, Uniroyal MS plus 6, Maloya Davos, Firestone Winterhawk 2 Evo, Sava Eskimo S3+, Pirelli Winter 190, Ceat Formula Winter.
Goodyear UltraGrip 8 je najbolje pozicionirani brend u klasi „preporučljivo“ na testu. U odnosu na svog prethodnika UltraGrip 7+ pokazuje manje slabosti na podlozi prekrivenoj snijegom, uglavnom u odnosu na poprečno prianjanje prilikom vožnje uzbrdo.
Ocjenu „uvjetno preporučljivo“ jedino je dobio je pneumatik Falken Eurowinter HS439 zbog izuzetno izaženih loših performansi na snijegu.
Bas me cudi da guma koja je projektovana da "radi" u rasponu -30 do +5 stepeni C, bude sprzena kad se voza dugo na +35-40-cak i 50(temperatura asfalta)...malawi wrote:Prije sam koristio Michelin i bio zadovoljan dok traje zima. Ljeto ih sprzi tako da slijedece zime nisu bas dobre.
luka78 wrote:Znaci Sportiva i Kleber su po tebi ok dok je Barum los? A zasto je los, cisto da znam?Dr.Mr.Fr. wrote:
Hvala
Pa tako nesto i ja razmisljam. Mislim da Barum nije toliko losiji od Klebera...Dr.Mr.Fr. wrote:luka78 wrote:Znaci Sportiva i Kleber su po tebi ok dok je Barum los? A zasto je los, cisto da znam?Dr.Mr.Fr. wrote:
Hvala
Ma nije Barum loš, eto po testovima je tu rame uz rame sa Kleberom...samo sam ti rekao da sam vozio na Kleber gumama, na Barumu nisam....mada ne vjerujem da je nešto Barum loš, mislim da su tu samo nijanse u pitanju, to je sve...ako ti je taj Barum bliži uzmi njega majku mu, mislim da nece biti zajeba
goran16v wrote:Kakvu god zimsku gumu da kupis treba povesti racuna da ne nadjes kakav raritet na nasem trzistu (neko uvezao jednu turu) bez obzira na cijenu i kvalitet da ni bi bilo kuku majko kad se, a valjda nece, jedna guma razdere ili osteti pa treba naci njenu paricu, bilo novu ili polovnu.
Imao zimske Barum Polaris, bile ok 2 godine a onda se plastificirale, nisam mogao vjeroavti kako su bile lose 3-cu sezonu, zamijenio ih Contijem koji je daleko najbolja guma koju sam do sad koristio (u dimenziji 195/65/14).Dr.Mr.Fr. wrote:luka78 wrote:Znaci Sportiva i Kleber su po tebi ok dok je Barum los? A zasto je los, cisto da znam?Dr.Mr.Fr. wrote:
Hvala
Ma nije Barum loš, eto po testovima je tu rame uz rame sa Kleberom...samo sam ti rekao da sam vozio na Kleber gumama, na Barumu nisam....mada ne vjerujem da je nešto Barum loš, mislim da su tu samo nijanse u pitanju, to je sve...ako ti je taj Barum bliži uzmi njega majku mu, mislim da nece biti zajeba
Ma sve OK. Ovo tvoje stoji. Medjutim vecina nas kupujemo jedne gume za sve potrebe (ljeto/zima), pa mijenjaj nazad-naprijed, ovo-ono, dok god mogu. Da ih maksimalno iskoristimo. Ove su me nekako do sada najbolje posluzile.drndalo wrote:Bas me cudi da guma koja je projektovana da "radi" u rasponu -30 do +5 stepeni C, bude sprzena kad se voza dugo na +35-40-cak i 50(temperatura asfalta)...malawi wrote:Prije sam koristio Michelin i bio zadovoljan dok traje zima. Ljeto ih sprzi tako da slijedece zime nisu bas dobre.![]()
Sorry, morao sam...
goran16v wrote:Nisam bas siguran da vecina kupi samo zimske gume i mijenja naprijed-nazad. Dosta njjih kombinuje sa 2 zimske i 4 ljetne ili 2 kompleta. Nazalost nismo svi u mogucnosti sebi priustiti i ljetne i zimske, ali 100 x sam se uvjerio da 4 ljetne + 4 zimske traju jednako dugo ili duze od 8 zimskih guma, s tim sto se sve osim 1. zime i svako ljeto vozis i nesigirnije i neudobnije.
Maloprije gledam cijene za 185/65 R15
Eskimo 3 110 KM/kom
GY UG8 145 KK/kom
S jedne strane 35 KM i nije neka razlika kad se gleda u novcu, a s druge strane to je prilicnih 30% vise, odnosno kupovinom 4 Save se ustedi 140 KM odnosno jedna UG8.
2007 godina je stara...sve gume koje sam vozio doživljavale su ozbiljan pad performansi nakon pet godina korištenja, nekih 5 ili 6 godina starosti, bez obzira čak i na postojanost šare, na oko imaju dovoljno milimetara, ali...goran16v wrote:8000 je otprilike jedna sezona. Blizzak je odlicna guma. Ako je 2007 godina proizvodnje to nije staro. Pusti ove sto pate od friske god proizvodnje, po nekim preporukama guma se moze prodavati i poslije 5 do 7 godina od godine proizvodnje. Sto se starosti tice te gume mogu jos 3-4 sezone.530i wrote:Prilično su stare, bez obzira ne kilometre...mogu ovu zimu izgurati, ali već sljedeću je pitanje.LiNgO_De wrote:Gume Bridgestine Blizzak onako dobre, možda voženo na njima 8000 KM. Mene brine da li valjaju s obzirom da je godina proizvodnje 2007. KO se razumije u godinu i da li su stare?
Pozdrav
Bas o tome i pisem, nekome je to samo 35 KM doplate po komadu i zna na cemu vozi, a nekome je to usteda od 140 KM, odnosno kupovinom tri jeftinije ali ipak kud i kamo provjerene ustedi cetvrtu. Nekako i jedan i drugi pristup imaju smisla, samo je pitanje ima li se $$. Ja nisam jos uvijek probao auto za UG8, sali sam presao prilican broj km na UG7 i 7+ bez ijedne zamjerke. Meni je kombinacija 4 x GY Excellence + 4 Dunlop WinterSport 3M solidno izdrzala pune 4 godine, s tim da sam 4 Dunlopa proslijedio dalje nekome da ih trlja preko ljeta. Trenutno je 2 godinu kombinacija GY Excellence + Dunlop WinterSport 3D i prezadovoljan sam.Dr.Mr.Fr. wrote:goran16v wrote:Nisam bas siguran da vecina kupi samo zimske gume i mijenja naprijed-nazad. Dosta njjih kombinuje sa 2 zimske i 4 ljetne ili 2 kompleta. Nazalost nismo svi u mogucnosti sebi priustiti i ljetne i zimske, ali 100 x sam se uvjerio da 4 ljetne + 4 zimske traju jednako dugo ili duze od 8 zimskih guma, s tim sto se sve osim 1. zime i svako ljeto vozis i nesigirnije i neudobnije.
Maloprije gledam cijene za 185/65 R15
Eskimo 3 110 KM/kom
GY UG8 145 KK/kom
S jedne strane 35 KM i nije neka razlika kad se gleda u novcu, a s druge strane to je prilicnih 30% vise, odnosno kupovinom 4 Save se ustedi 140 KM odnosno jedna UG8.
Drug moj GY UG8 je gumetina, 35 doplate na vec 110 maraka nije puno kada znaš na cemu voziš...meni je samo bitno da su made in germany i to samo gledam...inace zimi imam na autu GY a ljeti Bridgestone i vec 2 godine ih rotiram, namjeravan još dvije ako bude moglo ikako