Autonomija Sandzaka

Locked
BiH-x

#751 Re: Autonomija Sandzaka

Post by BiH-x »

Ja sam bio u Sarajevu nekoliko puta u zadnjih par godina...

Ima "nindzi", seo sam u onaj kafic u Ferhadiji iza koga je groblje, posmatrao sam ljude koji prolaze, to je bilo popodne, cesto prodje zamotana zena, nekad vise njih, nekad sa muzem... dok uvece ih nema, ne secam se da sam jednu video po mraku.

Ja licno mogu da kazem da nikakve neprijatnosti nisam imao, svi ljudi sa kojima sam pricao su bili maksimalno ljubazni...jedino je kustos muzeja na mestu ubistva Ferdinanda promenio facu kad je cuo odakle sam

Sarajevo je danas vecinski muslimanski grad, malo je ostalo Srba i Hrvata, i oni su neprimetni, Srba ima na Dobrinji, ali to je vec neka druga prica, u samom gradu, minimalno. Ako su se Srbi selili zbog rata, Karadzica i Krajisnika, zasto pobegose Hrvati?!
Mislim da je istina negde na sredini, Bosnjaci nisu na pocetku prouzrokovali njihov odlazak, rat je ucinio svoje, ali posle toga vodi se tiha diskriminacija nebosnjaka, nije to vidljivo na prvu loptu, niko im ne preti oruzjem, ali nije bas povoljna atmosvera za njihov opstanak, sto pokazuju i demografske brojke, Srbi i Hrvati prakticno nestaju.

Treba svako da ode da vidi Sarajevo, pogotovo ljudi iz Srbije, visestruka su osecanja i utisci, i samo balvan moze ostati ravnodusan.
Veze sa temom? :-)
luckypot

#752 Re: Autonomija Sandzaka

Post by luckypot »

BiH-x wrote:

Ima "nindzi", seo sam u onaj kafic u Ferhadiji iza koga je groblje, posmatrao sam ljude koji prolaze, to je bilo popodne, cesto prodje zamotana zena, nekad vise njih, nekad sa muzem... dok uvece ih nema, ne secam se da sam jednu video po mraku.

Ja licno mogu da kazem da nikakve neprijatnosti nisam imao, svi ljudi sa kojima sam pricao su bili maksimalno ljubazni...jedino je kustos muzeja na mestu ubistva Ferdinanda promenio facu kad je cuo odakle sam

Sarajevo je danas vecinski muslimanski grad, malo je ostalo Srba i Hrvata, i oni su neprimetni, Srba ima na Dobrinji, ali to je vec neka druga prica, u samom gradu, minimalno. Ako su se Srbi selili zbog rata, Karadzica i Krajisnika, zasto pobegose Hrvati?!
Mislim da je istina negde na sredini, Bosnjaci nisu na pocetku prouzrokovali njihov odlazak, rat je ucinio svoje, ali posle toga vodi se tiha diskriminacija nebosnjaka, nije to vidljivo na prvu loptu, niko im ne preti oruzjem, ali nije bas povoljna atmosvera za njihov opstanak, sto pokazuju i demografske brojke, Srbi i Hrvati prakticno nestaju.

Treba svako da ode da vidi Sarajevo, pogotovo ljudi iz Srbije, visestruka su osecanja i utisci, i samo balvan moze ostati ravnodusan.
Nikakve. Autor prica ko da ga je neko pitao sta misli o svom turistickom boravku u Sarajevu, tema koja apsolutno nikoga ne zanima.
Last edited by luckypot on 24/09/2010 22:05, edited 1 time in total.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#753 Re: Autonomija Sandzaka

Post by Toto »

Bikonja wrote: Ja sam bio u Sarajevu nekoliko puta u zadnjih par godina...

Ja licno mogu da kazem da nikakve neprijatnosti nisam imao, svi ljudi sa kojima sam pricao su bili maksimalno ljubazni...jedino je kustos muzeja na mestu ubistva Ferdinanda promenio facu kad je cuo odakle sam :lol:

Koliko si puta bio u Novom Pazaru i Sandzaku?? To je mnogo vaznije za ovu temu.
luckypot

#754 Re: Autonomija Sandzaka

Post by luckypot »

Toto wrote:
Bikonja wrote: Ja sam bio u Sarajevu nekoliko puta u zadnjih par godina...

Ja licno mogu da kazem da nikakve neprijatnosti nisam imao, svi ljudi sa kojima sam pricao su bili maksimalno ljubazni...jedino je kustos muzeja na mestu ubistva Ferdinanda promenio facu kad je cuo odakle sam :lol:

Koliko si puta bio u Novom Pazaru i Sandzaku?? To je mnogo vaznije za ovu temu.
Nadajmo se da je i tamo bio sto manje i turisticki, ljepsi je beograd nek se drzi svog atara.
Intervju Dana: Dinko Gruhonjić, novinar

Bosna je oduvijek Srbiji predmet čežnje

Banjalučanin Dinko Gruhonjić od 1990. ima novosadsku adresu jer se "udao u Vojvodinu". Profesionalno se novinarstvom bavi od 1995. U vrijeme Slobodana Miloševića radio je za "nezavisne medije kako su se tada zvali", zatim za Deutsche Welle, Reuters, France-Presse, agenciju Beta, bio je i glavni urednik vojvođanskog političkog magazina Nezavisni. Danas je šef dopisništva agencije Beta za Vojvodinu, predsjednik Nezavisnog novinarskog društva Vojvodine i asistent na Katedri za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Za svoj rad je dobio nagradu pokrajinskog ombudsmana za promociju ljudskih prava i nagradu Koalicije protiv diskriminacije za antidiskriminaciono izvještavanje koja podrazumijeva borbu protiv "nacionalističkog ludila na prvom mjestu". Za Dane govori o medijima u regionu, politici Borisa Tadića, kolonijalističkoj politici Srbije te šovinističkoj politici Evrope prema BiH

Dinko Gruhonjić: "Ja danas imam puno manje prostora za objavljivanje kritičkih tekstova, nego što sam imao u vrijeme Slobodana Miloševića"
DANI: S obzirom da od svih medija u Srbiji sada radite samo za Betu, znači li to da je ona danas jedini nezavisni medij u Srbiji?

GRUHONJIĆ: Za Betu radim već 14 godina. Da li je Beta jedina nezavisna u Beogradu? Mediji u Srbiji su danas, mislim prije svega na nezavisne medije iz doba Miloševića kao što su B92, Beta, Fonet, Studio B, itd., puno manje nezavisni nego što su bili za vrijeme Miloševića. Ma koliko to paradoksalno zvučalo, situacija tzv. sofisticiranog pritiska na medije, kako se to eufemistički danas naziva, po slobodu informisanja u Srbiji danas je puno gora nego što je bila direktna represija Slobodana Miloševića. Kažem, to zvuči paradoksalno, ali je tako. Ja danas imam puno manje prostora za objavljivanje kritičkih tekstova, nego što sam imao u vrijeme Slobodana Miloševića. Mediji u Srbiji nisu nezavisni u osnovnom smislu, a to je u smislu finansiranja, zato što je vlast u Srbiji proizvela dirigovani haos u medijima jer u Srbiji ne postoji pravo tržište medija zato što je vlastima tako lakše da manipulišu sirotinjom, a mediji u Srbiji jesu sirotinja i kad ste sirotinja onda vas je lako kupiti za 100 eura. To za vrijeme Miloševića nije bio slučaj jer tadašnji nezavisni mediji nisu živjeli na tržištu, već su živjeli zahvaljujući stranim donacijama.

DANI: Možete li prokomentirati stanje u medijima u regionu?

GRUHONJIĆ: Kad govorimo o medijima koji su zadržali uređivačku politiku u kontinuitetu recimo 15 godina, mislim da ih u Sarajevu ima najviše. Mislim prije svega na Dane, pa i na Slobodnu Bosnu i Oslobođenje, koje je po mom sudu na dobrom putu da se oporavi. U Srbiji nemamo ozbiljan politički nedeljnik. Slika u Srbiji i Hrvatskoj je veoma slična, s tim što su mediji u Hrvatskoj upeglaniji, štampa izlazi na kvalitetnijem papiru, a televizija je digitalizovana. Srbija i Hrvatska su braća po materi što se medija tiče i ono što se desi u hrvatskim medijima vrlo brzo možemo očekivati na medijskom tržištu Srbije. Feral Tribune je ugašen u doba takozvane demokratije. To je slika medijskog pluralizma koji je potpuno lažan. Činjenica je da kad uzmeš daljinski upravljač, pogotovo u Srbiji gdje ima jako puno kanala, praktično je potpuno svejedno da li ćeš gledati televizijski dnevnik na B92, RTS-u ili Pinku, a to nekada nije bilo tako.

DANI: U BiH spominjete samo medije iz Sarajeva. Pratite li medije iz Banje Luke?

GRUHONJIĆ: Ja jesam Banjalučanin, ali taj moj rodni grad, koji ja jako volim, očigledno je na neki sudbinski način proklet. Banja Luka je trebala biti glavni grad Pavelićeve NDH u Drugom svetskom ratu, a danas je glavni grad Karadžićeve, kako bi je nazvali, NDS, "nezavisne države srpske". Obje su nastale na potpuno istom konceptu. Koliko god da ste mogli očekivati da u Pavelićevoj Hrvatskoj imate nezavisne medije, medije koji su kritički raspoloženi prema režimu, jednako tako možete očekivati danas da u Republici Srpskoj imate medije koji kritički promišljaju stvarnost, te tvorevine koja je izrasla na fašizmu.

DANI: Možete li bliže objasniti sofisticiranu cenzuru medija u Srbiji?

GRUHONJIĆ: Sofisticiran pritisak se manifestuje na vrlo jednostavan način. U ovom društvu, koje se eufemistički naziva tranzicionim, a ustvari je klasično pljačkaško društvo ili društvo prvobitne akumulacije kapitala, ne postoji tržište, nego postoji nešto što bi se moglo nazvati dobom monopola na tržištu. U Srbiji nekoliko kompanija drži kompletno tržište i tržište oglašavanja. U pitanju su najviše dvije jake marketinško-oglašavačke kuće, kao što je slučaj u Beogradu, i onda su one sposobne da vas ucjenjuju na sve moguće načine. Govorim o kućama koje vode savjetnici predsjednika Republike Borisa Tadića. Mislim prije svega na Srđana Šapera, koji je jedan od savjetnika predsjednika, a koji je nekada široj javnosti bio poznat kao član benda Idoli, kojeg smo mi slušali u doba novog talasa. A tu je i Nebojša Krstić, također predsjednikov savjetnik. Znači, ako imate dve marketinške agencije koje otkupe sav prime time, recimo za televiziju, i poslije toga vam ga valjaju po nekoliko puta višim cijenama, ali ga valjaju na način da će otkupiti prime time samo od podobnih medija, a mediji žive od marketinga, to je ta kvaka. Pri tome su najveći oglašivači u Srbiji ljudi poput Miroslava Miškovića i njegove kompanije Delta, koja opet drži monopol na dobrom dijelu srpskog tržišta i onda to sve funkcioniše po principu ucjene: ja tebi oglas ukoliko ti ne izvještavaš o ovome, ja tebi ne dam oglas ukoliko se ti zezneš pa kreneš da se baviš istraživačkim novinarstvom. Jer, istraživačko novinarstvo se naravno bavi i temama kao što su tokovi novca, pogotovo tokovi prljavog novca, a svako ko je zaradio novac '90-ih godina zna se kako ga je zaradio i onda dobiješ to vrzino kolo u kojem imaš samo indikaciju istraživačkog novinarstva, a ustvari je sve to jedna najobičnija mimikrija, gdje suštine nema i gdje se ti prljavi tragovi gube, zataškavaju i na kraju se legalizuju putem privatizacije, mešetarenja na berzi i sličnim stvarima.

DANI: Koliko takve medije, odnosno politiku koja kontrolira medije, zanima situacija u BiH?

GRUHONJIĆ: Mislim da javnost u Srbiji ne zanima ono što se dešava u BiH i da je ta javnost autistična prema svemu što je izvan Srbije, ali politika Srbije je vrlo zainteresovana za BiH, nikad nije ni prestala da bude. Srbija, pogotovo dok je na vlasti bio Koštunica, čovjek koji je ubjedljivi nacionalista da ne upotrijebim i težu ideološku odrednicu za njega, nije ni krio na neki način svoj prezir prema BiH. Međutim, Tadić vodi politiku koja je verbalno dobronamjerna, ali za to vrijeme drži prekrižene prste iza leđa. Mislim da Srbija nikad nije ni imala diskontinuitet sa nacionalizmom, koji smo iskusili svi na svojoj koži tokom 90-ih godina. Tadić je bez obzira na svu njegovu deklarativnu dobronamjernost eksponent takve politike. To je politika koja ima svoje duboko utemeljenje već najmanje 160 godina i to je politika koja je u raspadu bivše SFRJ zapravo pokazala svoje nakaradno lice. Moja je teza da srbijanska opozicija zapravo nije bila toliko besna na Miloševića zbog njegovih ratnih projekata već je njihov bes na Miloševića bio pre svega ljubomora na činjenicu da je on kao krvavi pragmatik, čovjek lišen svake ideologije sem ideologije vlasti, zapravo njima ukrao projekat. Jer, to nije bio projekat Slobodana Miloševića, to nije bio projekat Saveza komunista Srbije, to je bio projekat srbijanske opozicije, to je bio projekat koji postoji u Srbiji kao takav već više od vek i po, projekat velike Srbije, taj suludi anahroni romantičarski projekat iz 19. veka, koji je u to vreme možda imao smisla, jer je nacionalizam u cijeloj Evropi imao potpuno drugu konotaciju. Imam osjećaj da je Milošević jednostavno postao smetnja tom projektu i da je zapravo zato pao s vlasti, a ne da je pao s vlasti zarad neke demokratizacije društva i zarad činjenice da u Srbiji postoje toliko progresivne snage koje su proevropski opredeljene. Kad su političke partije u pitanju, u Srbiji ih je vrlo malo koje zaista iskreno zastupaju bilo kakvu proevropsku opciju i bilo kakvu antinacionalističku opciju. Koliko je to duboko svedoči činjenica da su te partije uvek negde na margini. To je neka arhaična svijest i ja i dalje imam dojam da se spoljna politika u Srbiji posmatra kao politika kolonijalizma.

DANI: Govoriš o politici Srbije prema BiH i Kosovu?

GRUHONJIĆ: I Vojvodini. Koja jeste dio Srbije, ali čisto da podsjetim, Vojvodina je osvojena ratom, pripojena je Srbiji 1918., a Kosovo je pripojeno Srbiji 1912. poslije balkanskih ratova. Dakle, to su ratni pljenovi Srbije i Srbija se tako prema njima i odnosila.

DANI: Da li ćemo sad govoriti o aspiracijama za samostalnost Vojvodine?

GRUHONJIĆ: Ja to neću tako direktno reći, ne radi se o aspiracijama za samostalnost Vojvodine, nego se radi o politici koja je toliko grubo centralistička da naprosto odguruje sve od sebe. Isto kao što je Milošević odgurnuo sve republike bivše Jugoslavije, kao što je kasnije Srbija odgurnula Kosovo od sebe, kao što se proizvode tenzije u Sandžaku. Vojvodina je potpuno devastirana i nikad u svojoj istoriji nije bila u goroj situaciji nego sad. Za proteklih 20 godina Vojvodina je toliko iscrpljena i devastirana za potrebe ratova i za potrebe bogaćenja kojekakvih ratnih profitera da to na duži rok jednostavno neće biti izdrživo. Ne bih se čudio da to bude konačni, apsurdni i zasluženi kraj srbijanskog nacionalizma da pokrajina u kojoj živi 70 posto etničkih Srba na kraju kaže: "Idite vi u materinu, odosmo i mi!"

DANI: Hoćete li otići prije ili poslije Sandžaka?

GRUHONJIĆ: (smijeh) Pa Sandžak je malo u specifičnoj poziciji zato što su oni podijeljeni između Srbije i Crne Gore. Ja mislim da će Vojvodina doći na kraju, poslije Sandžaka. Kad počnete da osluškujete javno mnjenje, čujete gunđanje koje je sve glasnije.

DANI: Spoljna politika Srbije je uspješna kad je u pitanju BiH...

GRUHONJIĆ: Da, uspješna u smislu remetilačkog faktora.

DANI: ... jer zarađuje bodove u Evropi dokazujući se na BiH kao zemlja koja postaje otvorena za suradnju pa se njenim građanima ukidaju vize za razliku od građana BiH koji su bili žrtve politike Srbije?

GRUHONJIĆ: Da. To je jedna užasna i usudio bih se da kažem šovinistička politika Evropske unije prema BiH. Bosna je oduvijek predmet čežnje Srbije i tu prokletu Drinu, koja meandrira, nikako da preskoči. Putujući u istočnu Bosnu do '92., shvatio sam da s jedne strane Drine nema džamija, a s druge strane ima. Pitao sam se kako je moguće, s obzirom da su Turci u Srbiji bili 400 godina, da nema nijedne džamije sem one u Nišu i u Beogradu, bez Sandžaka, a i te dvije su u međuvremenu spaljene. To je jednostavno kontinuirano zatirano. U zadnjem ratu im je konačno uspjelo da pređu Drinu i da poruše džamije. Pokušavali su i ranije ali ovaj put su uspjeli i to su temeljito uradili. To je taj kontinuitet i imali su u tome dobre saveznike u tadašnjem zvaničnom Zagrebu. Mislim da je Evropa svjesna da je Boris Tadić maksimalna mjera Srbije, Srbija ne može više od Borisa Tadića, može samo gore od toga. I onda oni sad koriste tu, nazovimo je kooperativnost Srbije i tu i tamo je nagrade i pri tome čine ogromnu nepravdu prema BiH, počev od presude pred Međunarodnim sudom pravde u slučaju tužbe BiH protiv Srbije, gdje je Srbija označena krivom ali ni izdaleka onoliko koliko je zaista kriva, uz očigledno politikantske igre koje su vođene oko tajnosti kojekakvih dokumenata, pa do te skandalozne odluke o ukidanju viza za građane Srbije, a da pri tome nisu ukinute vize žrtvama srbijanske politike i agresije. Onda se sjetite da je ista ta Evropa tolerisala skoro četiri godine opsadu Sarajeva i morate da se zapitate zašto je to tako? Ne možete a da na kraju ne pomislite da tu nema šovinizma. Kad kažem šovinizma, vrlo direktno mislim na šovinizam prema ljudima islamske vjeroispovijesti, odnosno muslimanima u BiH.

Inicijativa civilnog društva

Imam problem da živim sa svojom traumom

DANI: Da li se išta može uraditi da se Srbija počne suočavati s prošlošću?

GRUHONJIĆ: Bojim se da nikoga više i ne zanima da li ćemo se mi u regionu suočiti s prošlošću ili ne. To je samo naša stvar. Jedino što se može uraditi je neka vrsta civilne inicijative građanskog društva da utvrdimo činjenice o žrtvama i da tim putem imenujemo zločine, zločince i, naravno, da imenujemo zločince iz novinarskog svijeta. Treba da prestanemo da očekujemo bilo kakvu veliku pomoć te vrste sa Zapada i da to uradimo kroz nešto u što sam i ja uključen upravo iz ovih razloga, a to je inicijativa za formiranje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o svim kršenjima ljudskih prava u proteklim ratovima na području bivše SFRJ gdje po mom mišljenju u mandat buduće komisije mora da uđe i priča o ulozi medija i novinara. I mi kao obični ljudi u odnosu na one koji imaju stvarnu moć, možemo da mijenjamo stvari i mi moramo da mijenjamo stvari jer ja imam problem da živim sa svojom traumom i siguran sam da jako puno ljudi u regionu ima taj problem. Ja to jednostavno ne želim svojoj djeci i učinit ću sve što mogu da izguramo tu priču, barem da prebrojimo žrtve, nađemo grobove i masovne grobnice za većinu nestalih, nikad nećemo naći sve, jer ako utvrdimo činjenice onda će biti sužena mogućnost političke manipulacije žrtvama.
luckypot

#755 Re: Autonomija Sandzaka

Post by luckypot »

Bista Kalaita krivljenje istorije"

Beograd -- Istoričarka Dubravka Stojanović kaže da je podizanje spomenika četničkom komandantu Vuku Kalajitoviću krivljenje istorije - njegove jedinice su činile zločine.

"Ako mi želimo da budemo država koja stoji na strani ratnih zločina, onda je podizanje spomenika u redu", kaže Stojanovićeva.

Podizanje spomenika četničkom komandantu Vuku Kalajitoviću, za kog se tvrdi da je 1943. učestvovao u masakrima nad Muslimanima u Sandžaku i Bosni, izazvalo je polemike i, kako neki kažu, ponovne podele u srpskom narodu.

Istoričarka Dubravka Stojanović smatra da je glavni problem u tome što su vlasti u Srbiji posle 2000. godine svog idealnog pretka odlučile da nađu u četnicima Draže Mihailovića.

To pokazuje i zakon koji izjednačava četnike i partizane, objašnjava Stojanovićeva i dodaje da je nacionalno pomirenje na tom polju nemoguće jer su se zločini nesumnjivo dogodili i predstavljaju istorijske činjenice.

"Potomak slavnih knezova Raškovića, oficir koji se opredelio za kralja i otadžbinu i odan đeneralu Draži Mihailoviću, hrabro je poginuo na Zlataru, a grob mu se ne zna", napisano je na spomeniku komandantu Vuku Kalajitoviću, koji je pre nekoliko dana otkriven u selu Štitkovu, na putu Nova Varoš-Ivanjica.

Jedan od finansijera, Vojin Vučićević, kaže da je podignut spomenik oficiru do kraja odanom kralju i otadžbini "upamćenom po tome što je podjednako branio pravoslavni i muslimanski živalj".

Svi koji su finansijski pomogli izgradnju ovog spomenika su ideološki vezani za četnički pokret, ali ipak osuđuju ratne zločine koje su četnici počinili tokom Drugog svetskog rata, kaže Vučićević.

"Kalajitu nikada nije suđeno da bi on od suda bio proglašen ratnim zločincem. A svako drugo proglašenje njega za ratnog zločinca nije validno jer je političko, nije sudsko. Mi ne tvrdimo da on nije imao ratnih zločina, ali su imali i oni sa druge strane. Oni koji danas dižu glas protiv podizanja ovog spomenika nisu dobronamerni. Ja to ocenjujem i procenjujem kao da žele nove podele u srpskom narodu“, kaže Vučićević.

Vuk Kalajitović, zvani Kalajit, bio je komandant Drugog mileševskog četničkog korpusa i, prema izveštaju četničkog komandanta Pavla Đurišića, učestvovao je 1943. u masakru nad Bošnjacima zapadnog Sandžaka i Bosne, kada je ubijeno 8.000 muškaraca, dece i staraca, a na stotine žena je silovano.

Zbog toga je komandant Kalait za muslimanski narod u Sandžaku zločinac, iako samo podizanje spomenika izaziva oprečne reakcije kod građana.

"Ako su komunisti godinama podizali spomenike svojim vođama, red je da i četnici podignu svojim vođam. Ovde se radi o Vuku Kalajitu koji je bio poznati vođa Mileševskog korpusa, čuvao je i Muslimane i Srbe.“

"Ta rasprava da li je četnički pokret fašistički ili antifašistički, za Bošnjake u Sandžaku je besmislena jer su četnici koljači i grobari našeg naroda u Hercegovini, Crnoj Gori, Sandžaku i šire. Podizanje tog spomenika osuđujem.“

"Ne znam čime je Vuk Kalajit mogao da zaduži one koji mu dižu spomenik. Poznato je da su od njegovog noža u ovom kraju mnogi bežali.“

U poslednjih deset godina je sistematski rađeno na brisanju svih podataka koji su govorili o saradnji četnika sa okupatorom za vreme Drugog svetskog rata, kao i o četničkim zločinima prema srpskim i nesrpskim civilima, smatra istoričarka Dubravka Stojanović.

Ona upozorava da je zbog svih naroda koji žive na ovim prostorima nacionalno pomirenje teško ostvarivo zbog različitog tumačenja posleratne istorije.

"Ne možemo postići pomirenje partizana i četnika u Srbiji, pre svega zato što će okolni narodi, pa evo sad i Bošnjaci u Sandžaku reći – pa, dobro, vi ste se možda izmirili ali su ti četnici prema nama, u istočnoj Bosni, u Hrvatskoj, u Sandžaku, vršili zločin. Pomirenje unutar Srbije znači produbljivanje sukoba sa okolnim narodima, što mislim da je jedna tragična politika.“

Podizanje ovog spomenika istoričarka Stojanović vidi kao odgovor na ponašanje glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića, koji, prema njenim rečima, samo podiže već dovoljno vrelu atmosferu u Sandžaku. Ipak, ona dodaje da je slavljenje četničkog komandanta najpogrešniji mogući odgovor na Zukorlića jer na taj način "ulazimo u spiralu nasilja i takmičimo se ko je jači".
Ma standardni srpski 'vojnik ili oficir' kad je klati zene djecu i nenaoruzane onda je prvi, kad se boriti s jednakima onda bjezi, nekad na na konjskim kolima, nekad na traktorima, nekada ide pustanje brade i sakrivanje po 'manastirima' itd itd.
kiky

#756 Re: Autonomija Sandzaka

Post by kiky »

Bikonja wrote:
kiky wrote:bau, bau ...
dolaze vehabije ...
to, što je srbija ubijala i protjerivala narod iz sanđaka od momenta kad su ga okupirali, to je valjda, normalna, pravoslavna praksa ... ( slično su radili i rusi tj od njih je prepisan taj recept ) ...
to što su četnici, za vrijeme nob-a, po sanđaku ( izmeđuostalog ) klali, palili i žarili, to je valjda izraz iskrenog i dubokog srpskog humanizma ukorijenjenog duboko u srpsko nacionalno biće i kulturu ...
to što je sanđak, takav kakav je, zaostao i siromašan i dan danas, to je, vjerovatno rezultat majčinske brige republike srbije za svoje građane ( prema svima isto i pravedno ) ...
ali ne ...
eto, vidi vraga sad, idu vehabije i jedu malu decu za doručak ...
moš mislit, prave i đamije ...
srbijanskom ludilu nema granica ...
:D
Kile, vracas se u velikom stilu :D

znaš mene ...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#757 Re: Autonomija Sandzaka

Post by PipiDugaDevetka »

luckypot wrote:
Intervju Dana: Dinko Gruhonjić, novinar

Bosna je oduvijek Srbiji predmet čežnje

Banjalučanin Dinko Gruhonjić od 1990. ima novosadsku adresu jer se "udao u Vojvodinu". Profesionalno se novinarstvom bavi od 1995. U vrijeme Slobodana Miloševića radio je za "nezavisne medije kako su se tada zvali", zatim za Deutsche Welle, Reuters, France-Presse, agenciju Beta, bio je i glavni urednik vojvođanskog političkog magazina Nezavisni. Danas je šef dopisništva agencije Beta za Vojvodinu, predsjednik Nezavisnog novinarskog društva Vojvodine i asistent na Katedri za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Za svoj rad je dobio nagradu pokrajinskog ombudsmana za promociju ljudskih prava i nagradu Koalicije protiv diskriminacije za antidiskriminaciono izvještavanje koja podrazumijeva borbu protiv "nacionalističkog ludila na prvom mjestu". Za Dane govori o medijima u regionu, politici Borisa Tadića, kolonijalističkoj politici Srbije te šovinističkoj politici Evrope prema BiH

Dinko Gruhonjić: "Ja danas imam puno manje prostora za objavljivanje kritičkih tekstova, nego što sam imao u vrijeme Slobodana Miloševića"
DANI: S obzirom da od svih medija u Srbiji sada radite samo za Betu, znači li to da je ona danas jedini nezavisni medij u Srbiji?

GRUHONJIĆ: Za Betu radim već 14 godina. Da li je Beta jedina nezavisna u Beogradu? Mediji u Srbiji su danas, mislim prije svega na nezavisne medije iz doba Miloševića kao što su B92, Beta, Fonet, Studio B, itd., puno manje nezavisni nego što su bili za vrijeme Miloševića. Ma koliko to paradoksalno zvučalo, situacija tzv. sofisticiranog pritiska na medije, kako se to eufemistički danas naziva, po slobodu informisanja u Srbiji danas je puno gora nego što je bila direktna represija Slobodana Miloševića. Kažem, to zvuči paradoksalno, ali je tako. Ja danas imam puno manje prostora za objavljivanje kritičkih tekstova, nego što sam imao u vrijeme Slobodana Miloševića. Mediji u Srbiji nisu nezavisni u osnovnom smislu, a to je u smislu finansiranja, zato što je vlast u Srbiji proizvela dirigovani haos u medijima jer u Srbiji ne postoji pravo tržište medija zato što je vlastima tako lakše da manipulišu sirotinjom, a mediji u Srbiji jesu sirotinja i kad ste sirotinja onda vas je lako kupiti za 100 eura. To za vrijeme Miloševića nije bio slučaj jer tadašnji nezavisni mediji nisu živjeli na tržištu, već su živjeli zahvaljujući stranim donacijama.

DANI: Možete li prokomentirati stanje u medijima u regionu?

GRUHONJIĆ: Kad govorimo o medijima koji su zadržali uređivačku politiku u kontinuitetu recimo 15 godina, mislim da ih u Sarajevu ima najviše. Mislim prije svega na Dane, pa i na Slobodnu Bosnu i Oslobođenje, koje je po mom sudu na dobrom putu da se oporavi. U Srbiji nemamo ozbiljan politički nedeljnik. Slika u Srbiji i Hrvatskoj je veoma slična, s tim što su mediji u Hrvatskoj upeglaniji, štampa izlazi na kvalitetnijem papiru, a televizija je digitalizovana. Srbija i Hrvatska su braća po materi što se medija tiče i ono što se desi u hrvatskim medijima vrlo brzo možemo očekivati na medijskom tržištu Srbije. Feral Tribune je ugašen u doba takozvane demokratije. To je slika medijskog pluralizma koji je potpuno lažan. Činjenica je da kad uzmeš daljinski upravljač, pogotovo u Srbiji gdje ima jako puno kanala, praktično je potpuno svejedno da li ćeš gledati televizijski dnevnik na B92, RTS-u ili Pinku, a to nekada nije bilo tako.

DANI: U BiH spominjete samo medije iz Sarajeva. Pratite li medije iz Banje Luke?

GRUHONJIĆ: Ja jesam Banjalučanin, ali taj moj rodni grad, koji ja jako volim, očigledno je na neki sudbinski način proklet. Banja Luka je trebala biti glavni grad Pavelićeve NDH u Drugom svetskom ratu, a danas je glavni grad Karadžićeve, kako bi je nazvali, NDS, "nezavisne države srpske". Obje su nastale na potpuno istom konceptu. Koliko god da ste mogli očekivati da u Pavelićevoj Hrvatskoj imate nezavisne medije, medije koji su kritički raspoloženi prema režimu, jednako tako možete očekivati danas da u Republici Srpskoj imate medije koji kritički promišljaju stvarnost, te tvorevine koja je izrasla na fašizmu.

DANI: Možete li bliže objasniti sofisticiranu cenzuru medija u Srbiji?

GRUHONJIĆ: Sofisticiran pritisak se manifestuje na vrlo jednostavan način. U ovom društvu, koje se eufemistički naziva tranzicionim, a ustvari je klasično pljačkaško društvo ili društvo prvobitne akumulacije kapitala, ne postoji tržište, nego postoji nešto što bi se moglo nazvati dobom monopola na tržištu. U Srbiji nekoliko kompanija drži kompletno tržište i tržište oglašavanja. U pitanju su najviše dvije jake marketinško-oglašavačke kuće, kao što je slučaj u Beogradu, i onda su one sposobne da vas ucjenjuju na sve moguće načine. Govorim o kućama koje vode savjetnici predsjednika Republike Borisa Tadića. Mislim prije svega na Srđana Šapera, koji je jedan od savjetnika predsjednika, a koji je nekada široj javnosti bio poznat kao član benda Idoli, kojeg smo mi slušali u doba novog talasa. A tu je i Nebojša Krstić, također predsjednikov savjetnik. Znači, ako imate dve marketinške agencije koje otkupe sav prime time, recimo za televiziju, i poslije toga vam ga valjaju po nekoliko puta višim cijenama, ali ga valjaju na način da će otkupiti prime time samo od podobnih medija, a mediji žive od marketinga, to je ta kvaka. Pri tome su najveći oglašivači u Srbiji ljudi poput Miroslava Miškovića i njegove kompanije Delta, koja opet drži monopol na dobrom dijelu srpskog tržišta i onda to sve funkcioniše po principu ucjene: ja tebi oglas ukoliko ti ne izvještavaš o ovome, ja tebi ne dam oglas ukoliko se ti zezneš pa kreneš da se baviš istraživačkim novinarstvom. Jer, istraživačko novinarstvo se naravno bavi i temama kao što su tokovi novca, pogotovo tokovi prljavog novca, a svako ko je zaradio novac '90-ih godina zna se kako ga je zaradio i onda dobiješ to vrzino kolo u kojem imaš samo indikaciju istraživačkog novinarstva, a ustvari je sve to jedna najobičnija mimikrija, gdje suštine nema i gdje se ti prljavi tragovi gube, zataškavaju i na kraju se legalizuju putem privatizacije, mešetarenja na berzi i sličnim stvarima.

DANI: Koliko takve medije, odnosno politiku koja kontrolira medije, zanima situacija u BiH?

GRUHONJIĆ: Mislim da javnost u Srbiji ne zanima ono što se dešava u BiH i da je ta javnost autistična prema svemu što je izvan Srbije, ali politika Srbije je vrlo zainteresovana za BiH, nikad nije ni prestala da bude. Srbija, pogotovo dok je na vlasti bio Koštunica, čovjek koji je ubjedljivi nacionalista da ne upotrijebim i težu ideološku odrednicu za njega, nije ni krio na neki način svoj prezir prema BiH. Međutim, Tadić vodi politiku koja je verbalno dobronamjerna, ali za to vrijeme drži prekrižene prste iza leđa. Mislim da Srbija nikad nije ni imala diskontinuitet sa nacionalizmom, koji smo iskusili svi na svojoj koži tokom 90-ih godina. Tadić je bez obzira na svu njegovu deklarativnu dobronamjernost eksponent takve politike. To je politika koja ima svoje duboko utemeljenje već najmanje 160 godina i to je politika koja je u raspadu bivše SFRJ zapravo pokazala svoje nakaradno lice. Moja je teza da srbijanska opozicija zapravo nije bila toliko besna na Miloševića zbog njegovih ratnih projekata već je njihov bes na Miloševića bio pre svega ljubomora na činjenicu da je on kao krvavi pragmatik, čovjek lišen svake ideologije sem ideologije vlasti, zapravo njima ukrao projekat. Jer, to nije bio projekat Slobodana Miloševića, to nije bio projekat Saveza komunista Srbije, to je bio projekat srbijanske opozicije, to je bio projekat koji postoji u Srbiji kao takav već više od vek i po, projekat velike Srbije, taj suludi anahroni romantičarski projekat iz 19. veka, koji je u to vreme možda imao smisla, jer je nacionalizam u cijeloj Evropi imao potpuno drugu konotaciju. Imam osjećaj da je Milošević jednostavno postao smetnja tom projektu i da je zapravo zato pao s vlasti, a ne da je pao s vlasti zarad neke demokratizacije društva i zarad činjenice da u Srbiji postoje toliko progresivne snage koje su proevropski opredeljene. Kad su političke partije u pitanju, u Srbiji ih je vrlo malo koje zaista iskreno zastupaju bilo kakvu proevropsku opciju i bilo kakvu antinacionalističku opciju. Koliko je to duboko svedoči činjenica da su te partije uvek negde na margini. To je neka arhaična svijest i ja i dalje imam dojam da se spoljna politika u Srbiji posmatra kao politika kolonijalizma.

DANI: Govoriš o politici Srbije prema BiH i Kosovu?

GRUHONJIĆ: I Vojvodini. Koja jeste dio Srbije, ali čisto da podsjetim, Vojvodina je osvojena ratom, pripojena je Srbiji 1918., a Kosovo je pripojeno Srbiji 1912. poslije balkanskih ratova. Dakle, to su ratni pljenovi Srbije i Srbija se tako prema njima i odnosila.

DANI: Da li ćemo sad govoriti o aspiracijama za samostalnost Vojvodine?

GRUHONJIĆ: Ja to neću tako direktno reći, ne radi se o aspiracijama za samostalnost Vojvodine, nego se radi o politici koja je toliko grubo centralistička da naprosto odguruje sve od sebe. Isto kao što je Milošević odgurnuo sve republike bivše Jugoslavije, kao što je kasnije Srbija odgurnula Kosovo od sebe, kao što se proizvode tenzije u Sandžaku. Vojvodina je potpuno devastirana i nikad u svojoj istoriji nije bila u goroj situaciji nego sad. Za proteklih 20 godina Vojvodina je toliko iscrpljena i devastirana za potrebe ratova i za potrebe bogaćenja kojekakvih ratnih profitera da to na duži rok jednostavno neće biti izdrživo. Ne bih se čudio da to bude konačni, apsurdni i zasluženi kraj srbijanskog nacionalizma da pokrajina u kojoj živi 70 posto etničkih Srba na kraju kaže: "Idite vi u materinu, odosmo i mi!"

DANI: Hoćete li otići prije ili poslije Sandžaka?

GRUHONJIĆ: (smijeh) Pa Sandžak je malo u specifičnoj poziciji zato što su oni podijeljeni između Srbije i Crne Gore. Ja mislim da će Vojvodina doći na kraju, poslije Sandžaka. Kad počnete da osluškujete javno mnjenje, čujete gunđanje koje je sve glasnije.

DANI: Spoljna politika Srbije je uspješna kad je u pitanju BiH...

GRUHONJIĆ: Da, uspješna u smislu remetilačkog faktora.

DANI: ... jer zarađuje bodove u Evropi dokazujući se na BiH kao zemlja koja postaje otvorena za suradnju pa se njenim građanima ukidaju vize za razliku od građana BiH koji su bili žrtve politike Srbije?

GRUHONJIĆ: Da. To je jedna užasna i usudio bih se da kažem šovinistička politika Evropske unije prema BiH. Bosna je oduvijek predmet čežnje Srbije i tu prokletu Drinu, koja meandrira, nikako da preskoči. Putujući u istočnu Bosnu do '92., shvatio sam da s jedne strane Drine nema džamija, a s druge strane ima. Pitao sam se kako je moguće, s obzirom da su Turci u Srbiji bili 400 godina, da nema nijedne džamije sem one u Nišu i u Beogradu, bez Sandžaka, a i te dvije su u međuvremenu spaljene. To je jednostavno kontinuirano zatirano. U zadnjem ratu im je konačno uspjelo da pređu Drinu i da poruše džamije. Pokušavali su i ranije ali ovaj put su uspjeli i to su temeljito uradili. To je taj kontinuitet i imali su u tome dobre saveznike u tadašnjem zvaničnom Zagrebu. Mislim da je Evropa svjesna da je Boris Tadić maksimalna mjera Srbije, Srbija ne može više od Borisa Tadića, može samo gore od toga. I onda oni sad koriste tu, nazovimo je kooperativnost Srbije i tu i tamo je nagrade i pri tome čine ogromnu nepravdu prema BiH, počev od presude pred Međunarodnim sudom pravde u slučaju tužbe BiH protiv Srbije, gdje je Srbija označena krivom ali ni izdaleka onoliko koliko je zaista kriva, uz očigledno politikantske igre koje su vođene oko tajnosti kojekakvih dokumenata, pa do te skandalozne odluke o ukidanju viza za građane Srbije, a da pri tome nisu ukinute vize žrtvama srbijanske politike i agresije. Onda se sjetite da je ista ta Evropa tolerisala skoro četiri godine opsadu Sarajeva i morate da se zapitate zašto je to tako? Ne možete a da na kraju ne pomislite da tu nema šovinizma. Kad kažem šovinizma, vrlo direktno mislim na šovinizam prema ljudima islamske vjeroispovijesti, odnosno muslimanima u BiH.

Inicijativa civilnog društva

Imam problem da živim sa svojom traumom

DANI: Da li se išta može uraditi da se Srbija počne suočavati s prošlošću?

GRUHONJIĆ: Bojim se da nikoga više i ne zanima da li ćemo se mi u regionu suočiti s prošlošću ili ne. To je samo naša stvar. Jedino što se može uraditi je neka vrsta civilne inicijative građanskog društva da utvrdimo činjenice o žrtvama i da tim putem imenujemo zločine, zločince i, naravno, da imenujemo zločince iz novinarskog svijeta. Treba da prestanemo da očekujemo bilo kakvu veliku pomoć te vrste sa Zapada i da to uradimo kroz nešto u što sam i ja uključen upravo iz ovih razloga, a to je inicijativa za formiranje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o svim kršenjima ljudskih prava u proteklim ratovima na području bivše SFRJ gdje po mom mišljenju u mandat buduće komisije mora da uđe i priča o ulozi medija i novinara. I mi kao obični ljudi u odnosu na one koji imaju stvarnu moć, možemo da mijenjamo stvari i mi moramo da mijenjamo stvari jer ja imam problem da živim sa svojom traumom i siguran sam da jako puno ljudi u regionu ima taj problem. Ja to jednostavno ne želim svojoj djeci i učinit ću sve što mogu da izguramo tu priču, barem da prebrojimo žrtve, nađemo grobove i masovne grobnice za većinu nestalih, nikad nećemo naći sve, jer ako utvrdimo činjenice onda će biti sužena mogućnost političke manipulacije žrtvama.
JOŠ JEDAN VIŠE što osvjetljava žestoko ukaljani obraz srpskog naroda!
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
kiky

#758 Re: Autonomija Sandzaka

Post by kiky »

jel miran sanđak ...
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#759 Re: Autonomija Sandzaka

Post by Toto »

kiky wrote:jel miran sanđak ...
Dosla im EU u liku Jelka Kacina u inspekciju pa vlada zatisje
kiky

#760 Re: Autonomija Sandzaka

Post by kiky »

jel formirano bošnjačko nacionalno viječe ...
theTruePath

#761 Re: Autonomija Sandzaka

Post by theTruePath »

dobro je rekao muftija zukorlic,,srbiji krivo sto sandzaklije navijaju za tursku ali u isto vrijeme im nije krivo kad srbi iz republike srpske navijaju za srbiju
luckypot

#762 Re: Autonomija Sandzaka

Post by luckypot »

theTruePath wrote:dobro je rekao muftija zukorlic,,srbiji krivo sto sandzaklije navijaju za tursku ali u isto vrijeme im nije krivo kad srbi iz republike srpske navijaju za srbiju
Ma pusti bolan srbe, sta te zanima sta oni misle, to je ko razmisljati sta hutu plemena misle, svoja posla.
theTruePath

#763 Re: Autonomija Sandzaka

Post by theTruePath »

muftija Zukorlic "Da i ja sam navijao za Tursku"

ma on je legenda,nema u njega diplomatije.politike folovi golovi kaze covjek sto obicni ljudi na ulici misle :lol: :lol: :lol:
hercegovac_pravi

#764 Re: Autonomija Sandzaka

Post by hercegovac_pravi »

Eno viđo i Kacin stiže na srbijansku turneju...kaže glavni cilj turneje je rješavanje sandžačkog pitnja.. :D
Al' i' čo'jek mezi majko draga ...haman će biti da je Kacin bosanski meraklija pa voli mezit polaHko
luckypot

#765 Re: Autonomija Sandzaka

Post by luckypot »

Stize Kacina, a evo i fola 'odgovora'
Ekskluzivno: Srbi organizuju protest u srcu Pazara

sep 28th, 2010

Novi Pazar – Kako je Sandžak PRESS-u stiglo obavještenje od novoformirane organizacije “Za srpski Novi Pazar”, oni će 10. oktobra organizovati skup pod tim istim imenom za čiji je cilj dokazivanje da je to srpski grad. Održat će se 10. oktobra u centru Grada.

Program je predviđen na sljedeći način: počinje u 11h ispred Gradske uprave, biće obezbijeđeno auto kroz koje će se puštati crkvene pjesme, osim toga biće krstova velikih dva metra i srpskih zastava, krenut će se u protesnu šetnju pored Pazarskog Sebilja, Islamskog fakulteta, zatim ulicom Rifata Buredževića, pored Lučne zgrade i Lejlek džamije i nazad ka Gradskoj uprave.
E sretno im dokazivanje, a pogotovo setnja centrom grada :lol:

Al se sad utrkuju iz sata u sat, bit ce zanimljivo gledati - i da ne zaboravim puna podrska borbi za Kosovo :mrgreen:

Posmatrači EU neminovnost za Sandžak

sep 29th, 2010
Sandžak PRESS – Situacija na Sandžaku sve više postaje zabrinjavajuća. I EU će morati preuzeti odgovornost za stanje u toj regiji. Zahtjev Bošnjačkog nacionalnog veća poslan visokoj komesarki za bezbjednost i spoljnu politiku Catherine Ashton za slanjem posmatrača EU u ovu regiju predstavlja znak upozorenja. Primanjem tog zahtijeva baronica Catherine Ashton preuzela je i dio odgovornost za eventualna događanja na Sandžaku, jer ne slanjem posmatrača odgovornost za eventualne žrtve u toj regiji morat će preuzeti i EU.

Analitičari upozoravaju na slab rad ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića i ministra za vjerske zajednice Bogoljuba Šijakovića, koji u vršenju svoje funkcije polaze od pozicije moći i diskriminacije, a ne dijaloga sa predstavnicima manjina, organizacija za zaštitu ljudskih prava i vjerskih zajednica. Ostavka Marka Karadžića državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava predstavlja slab znak za Srbiju. Državni sekretar Karadžić je jedan od rijetkih predstavnika vlasti, koji je na pravi način razumio obaveze države iz domena ljudskih prava, koje se temelje na Ustavu i međunarodnim konvencijama. Karadžić je uvijek jasno i nedvosmisleno govorio o odgovornosti države za poštovanje ljudskih prava, posebno u konkretnim slučajevima nasilja i diskriminacije. Ostavka Karadžića ilustruje i dešavanja u navedenom ministarstvu i nemogućnost rada sa ministrom Čiplićem, koji ne uživa povjerenje manjina i uglednih organizacija koje se bave ljudskim pravima.

Moguće najave ponavljanja izbora za Nacionalni savjet Bošnjaka u Srbiji , opravdanim postavljaju pitanje, da li je država Srbija u stanju provesti fer i poštene izbore? Najprihvatljivije za sve učesnike bi bilo, da kompletnu organizaciju izbora preuzme OEBS/OSCE.

Pitanje odnosa države Srbije prema građanima islamske vjeroispovjesti otvara i niz drugih pitanja. To je prije svega odnos do vlastitih građana, odnos do susjednih država u kojima žive pripadnici tih manjina kao i do priznavanja nezavisnosti Kosova od strane islamskih država. Ukoliko predsjednik Tadić želi da utiče na islamske države, da ne priznaju ili uspore priznavanje nezavisnosti Kosova mora pod hitno urediti odnose sa muslimanima i Islamskom zajednicom u Srbiji, koju predvodi glavni muftija Muamer Zukorlić. Međunarodni institut IFIMES ima saznanja, da su upravo zbog odnosa vlasti u Beogradu prema Sandžaku neke muslimanske države, koje dosada nisu priznale nezavisnosti Kosova namjeravaju to uskoro učiniti.

Međunarodni institut IFIMES analizirajući situaciju na Sandžaku smatra, da posmatrači EU predstavljaju neminovnost, jer ne slanjem posmatrača EU preuzima dio odgovornost za dešavanja u toj regiji. Posmatrači EU zasada još uvijek mogu preventivno djelovati na sprečavanju konflikta na osnovu iskustava sa početka 90-tih godina prošlog vijeka u regiji Balkana.

Autor: IFIMES International
zavrzlama

#766 Re: Autonomija Sandzaka

Post by zavrzlama »

srbija ide do krcemenja posljednjedg dijela svoje teritorije ,ne bi li hapila sta u komsiluku :D
luckypot

#767 Re: Autonomija Sandzaka

Post by luckypot »

zavrzlama wrote:srbija ide po krcemenja posljednjedg dijela svoje teritorije ,ne bi li hapila sta u komsiluku :D
Ma spremili se ljudi da sta maznu u komsijskoj kuci, i taman mislili vrece da iznesu, okrenu se i shvate da im se kuca rusi i spratovi raznose...
zavrzlama

#768 Re: Autonomija Sandzaka

Post by zavrzlama »

sandzak je nesto najgore sto se moglo desiti velikosrpskim stratezima..sve vise se zahtjevi velikosrba u BIH koriste za iste zahtjeve bosnjaka na Sandzaku,sto smanjuje manevarski i strateski prostor dodiku(srbijanskom pijunu)...da bi srbija smannjila apetite sandzaklijama morat ce ici preko usutkavanja dodika :wink:

sve ono sto je srbija pravila drugima, danas dobiva u sopstvenoj zemlji..mezit na tenane :wink:
libero95

#769 Re: Autonomija Sandzaka

Post by libero95 »

theTruePath wrote:muftija Zukorlic "Da i ja sam navijao za Tursku"

ma on je legenda,nema u njega diplomatije.politike folovi golovi kaze covjek sto obicni ljudi na ulici misle :lol: :lol: :lol:
Nesto od prilike isto kao kad Dodik sa stola baci zastavu BiH ili se pojavljuje na utakmicama reprezentacije Srbije. :)
Gat'Gor

#770 Re: Autonomija Sandzaka

Post by Gat'Gor »

Koliko je puta Dodik rekao da samo navija za BiH ako igra protiv Turske? Nesmeta Srbijancima to, ali smeta kad Zukorlic navija za Tursku. Podrzavaju Bosanske Srbe u mrznji prema BiH, a ko fol "sokiraju" se kad Bosnjaci u Srbiji navijaju za Tursku.

:-)
luckypot

#771 Re: Autonomija Sandzaka

Post by luckypot »

Ma tisu, prvo su srbi imali plan s podvaljivanjem vehabija, pa je to zukorlic rasterao uz pomoc par pistolja i nesto narodnih masa; pa onda fola zilkic i 'islamska zajednica srbije'; sad je spaklo na protestne setnje ono sake jada od srba u novom pazaru. Uglavnom sve su taktike propale, sad dolazi kacin, pa eu, pa osce, pa 'duboka zabrinutost' mz-a; pa islamska konferencija i ugrozavanje prava muslimana; pa onda opet krug turskih investicija; pa onda CIA, vrtici, studenti i pozivi na autonomiju, 'americki nacionalni interes', pa onda turski nacionalni interes', pa strani promatraci itd. Ma znas vec kako to sve ide.
kiky

#772 Re: Autonomija Sandzaka

Post by kiky »

nemoj ba laky ...
prvo dolazi zima, hladnoča, snijeg, a znajuči sanđaklije, nema više politike dok ne otopli ...
Area_51

#773 Re: Autonomija Sandzaka

Post by Area_51 »

luckypot wrote:
BiH-x wrote:

Nikakve. Autor prica ko da ga je neko pitao sta misli o svom turistickom boravku u Sarajevu, tema koja apsolutno nikoga ne zanima.
Ovo je porazavajuci komentar. Bez obrzira sto se prica ovdje o Sandzaku, sto je po meni iz ugla Bosne i Hercegovine apsolutno nebitna tema, niti treba da se bavimo Sandzaklijama na bilo koji nacin, s druge strane kad neko ko dodje makar i turisticki u nas grad i primjeti da je on postao jednonacionalan, da se drugi minoriziraju, odbacuju i naposljetku tjeraju, onda to izgleda ne treba biti sfere interesa odnosno treba biti anatemisan. Zalosno.

Sarajevo je sve manje multietican grad. Zapitajte se koliko ima direktora javnih preduzeca, srednjih skola, osnovnih skola, obdanista, javnih ustanova, a da su nebosnjaci pa napravite neki odnos. Jako malo. Premalo, a ovdje mi pricamo o Sandzaku. Strasno.

Bosnjak sam i smeta mi prisustvo politike ili bilo cega, koja vjesto od moga grada pravi bosnjacki grad. Vise sam volio atmosferu poptune multieticnosti, kad nam nije bilo vazno ko je ko ovdje. Nastavite pricati o Sandzaku, kojeg toliko volite. Ja za razliku od nekih vise volim svoje Sarajevo i svoju Bosnu i Hercegovinu, cijelu cjelcatu i ne treba mi nikakav Sanzdak ovdje. Nek tamo ljudi zive svoj zivot, kako hoce ali bez nas i ne s nama.
luckypot

#774 Re: Autonomija Sandzaka

Post by luckypot »

Dobro, ljubitelju multietnicnosti, kako ti kazes. :-D
Only1

#775 Re: Autonomija Sandzaka

Post by Only1 »

[/quote]

Ovo je porazavajuci komentar. Bez obrzira sto se prica ovdje o Sandzaku, sto je po meni iz ugla Bosne i Hercegovine apsolutno nebitna tema, niti treba da se bavimo Sandzaklijama na bilo koji nacin, s druge strane kad neko ko dodje makar i turisticki u nas grad i primjeti da je on postao jednonacionalan, da se drugi minoriziraju, odbacuju i naposljetku tjeraju, onda to izgleda ne treba biti sfere interesa odnosno treba biti anatemisan. Zalosno.

Sarajevo je sve manje multietican grad. Zapitajte se koliko ima direktora javnih preduzeca, srednjih skola, osnovnih skola, obdanista, javnih ustanova, a da su nebosnjaci pa napravite neki odnos. Jako malo. Premalo, a ovdje mi pricamo o Sandzaku. Strasno.

Bosnjak sam i smeta mi prisustvo politike ili bilo cega, koja vjesto od moga grada pravi bosnjacki grad. Vise sam volio atmosferu poptune multieticnosti, kad nam nije bilo vazno ko je ko ovdje. Nastavite pricati o Sandzaku, kojeg toliko volite. Ja za razliku od nekih vise volim svoje Sarajevo i svoju Bosnu i Hercegovinu, cijelu cjelcatu i ne treba mi nikakav Sanzdak ovdje. Nek tamo ljudi zive svoj zivot, kako hoce ali bez nas i ne s nama.[/quote]

Zbog takvih kao ti nam se desi ono sto nam se desi 90-tih. Idi u PC ili zapadnu Hercegovinu, i tamo trazi mulitieticnost. Prestani sa duplim standardima.
Locked