Kviz "Historija"

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
nellington

#751 Re: Kviz "Historija"

Post by nellington »

Atticus Finch wrote:Vladimir Iljič Uljanov! :D
Točno! O nacionalnom i kolonijalnom pitanju, Vladimir Iljič Lenjin.
Atticus Finch

#752 Re: Kviz "Historija"

Post by Atticus Finch »

Spomenuh putopis, pa se dosjetih pitanja: jedna gospoja, uz svesrdnu pomoć još jedne gospoje, na vrlo zanimljiv način predstavlja Bosnu zapadnoj čitalačkoj publici geografski je orijentirajući kao najbližu osmansku provinciju zapadnoj naprednoj civilizaciji, dok je u socijalnom smislu naziva »najbarbarskijom« od svih osmanskih provincija u Evropi. Riječ je o jednom putopisu iz druge polovine XIX stoljeća, a gospoje su? :)

ako zatreba hintova, tu smo :D
nellington

#753 Re: Kviz "Historija"

Post by nellington »

Džordžina Mekenzi i Paulina Irbi.
Atticus Finch

#754 Re: Kviz "Historija"

Post by Atticus Finch »

da da! mnogo su, naravno, poznatije po osnutku zavoda za školovanje ženske djece u Sarajevu 1869. godine! Da, naslov putopisa je Travels in the Slavonic provinces of Turkey-in-Europe ili »Putovanje po slovenskim zemljama Turske u Europi«! aferim nellingtone! :thumbup:
nellington

#755 Re: Kviz "Historija"

Post by nellington »

Ovo što slijedi je tablica za šifrovanje. Ko je koristio i kad?

X 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0
1 Z A D O M O V I N U
2 Ž B E P N P Z J O V
3 A C F R O R Ž K P Z
4 ...
5 ...
6 ...
7
8
9
0 ...
nellington

#756 Re: Kviz "Historija"

Post by nellington »

Da pojednostavim, kako se zvala ta akcija i ko ju je organizovao :)
Atticus Finch

#757 Re: Kviz "Historija"

Post by Atticus Finch »

jel ovo cezarova šifra :?
nellington

#758 Re: Kviz "Historija"

Post by nellington »

Atticus Finch wrote:jel ovo cezarova šifra :?
Ovo je Vigenere šifra, koliko ja znam - ali to nije toliko ni bitno. Radi se o operaciji u kojoj je uspostavljena mreža saradnika nazvana Veza Prijatelj.
nellington

#759 Re: Kviz "Historija"

Post by nellington »

Operacija je dio nešto šireg plana nazvanog po jednom datumu. A sama operacija nazvana je po riječi koja ima određeni religijski značaj u našem jeziku.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#760 Re: Kviz "Historija"

Post by Pera Trta »

nellington wrote:Operacija je dio nešto šireg plana nazvanog po jednom datumu. A sama operacija nazvana je po riječi koja ima određeni religijski značaj u našem jeziku.
Operacija "Gvardijan", tj.pokušaj ubacivanja velike ustaške špijunsko-diverzantske grupe u Jugoslaviju 1947/1948. u okviru plana "10. travanj" i akcija UDBE koja ih je lažnom radio-stanicom grupu po grupu namamila u zemlju, u rasponu od godinu dana nabralo ih se ukupno 96. Posljednji je uhvaćen sam vođa operacije Božidar Kavran.
nellington

#761 Re: Kviz "Historija"

Post by nellington »

Pera Trta wrote:
nellington wrote:Operacija je dio nešto šireg plana nazvanog po jednom datumu. A sama operacija nazvana je po riječi koja ima određeni religijski značaj u našem jeziku.
Operacija "Gvardijan", tj.pokušaj ubacivanja velike ustaške špijunsko-diverzantske grupe u Jugoslaviju 1947/1948. u okviru plana "10. travanj" i akcija UDBE koja ih je lažnom radio-stanicom grupu po grupu namamila u zemlju, u rasponu od godinu dana nabralo ih se ukupno 96. Posljednji je uhvaćen sam vođa operacije Božidar Kavran.
Posljednja poruka bandi u Filahu: "Mi smo vas zajebali. Stop. Svi ste u našem zatvoru. Stop." :)

Idemo dalje :)
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#762 Re: Kviz "Historija"

Post by Pera Trta »

Da preporučim dobru seriju "Zamke" o ovome. Jedan od rijetkih igranih uradaka o istorijskim događajima u ex-Yu kinematografiji koji se vjerno drži faktografije (što možda može zasmetati gledaocu kome događaji nisu poznati) i ima gotovo dokumentaristički feeling.
Pošto pretpostavljam da si seriju gledao, mogao bi mi, kao znalac domaće filmografije, razriješiti dileme oko par glumaca. Može ovako uz put, nećemo valjda novu temu o tome otvarati.
Sad ću postaviti pitanje.
nellington

#763 Re: Kviz "Historija"

Post by nellington »

Gledao sam seriju prije par godina - dok mi je još bio živ sadržaj starog hard diska. Ako se mognem sjetiti detalja, pomoći ću, ako ne mognem, gledat ću opet - čim počne septembar i resetuje mi se limit :)
Pera Trta

#764 Re: Kviz "Historija"

Post by Pera Trta »

nellington wrote:Gledao sam seriju prije par godina - dok mi je još bio živ sadržaj starog hard diska. Ako se mognem sjetiti detalja, pomoći ću, ako ne mognem, gledat ću opet - čim počne septembar i resetuje mi se limit :)
Interesuje me onda sada samo znaš li ko je igrao Ljubu Miloša, pošto je veća uloga možda si zapamtio. IMDb-ev profil serije je krajnje oskudan.
Hajde da ostanemo u istom vremenu i prostoru.
Koji je njemački dužnosnik u okupiranoj Jugoslaviji bio, prema nekim izvorima, sin britanskog oficira koji je 1888. prebjegao u Njemačku?
nellington

#765 Re: Kviz "Historija"

Post by nellington »

Da ne bih sad lupao kao Maksim po diviziji, pogledat ću u srijedu seriju pa ti javiti :)
Pera Trta

#766 Re: Kviz "Historija"

Post by Pera Trta »

Eh, s obzirom da sam vam zablokiro temu ovim pitanjem :D , evo hint:
Bio je visoki dužnosnik njemačkog okupacionog aparata u jednom dijelu Jugoslavije. Veliki zagovarač tamošnjeg kvislinškog režima. Englesko porijeklo da se lako naslutiti iz samog imena i prezimena, posebno prezimena.
bruce lee

#767 Re: Kviz "Historija"

Post by bruce lee »

:? :cry:
Pera Trta

#768 Re: Kviz "Historija"

Post by Pera Trta »

bruce lee wrote::? :cry:
Šta?
bruce lee

#769 Re: Kviz "Historija"

Post by bruce lee »

znal' ko? :D
Pera Trta

#770 Re: Kviz "Historija"

Post by Pera Trta »

bruce lee wrote:znal' ko? :D
Znaš li ti?
Znaš li i jednog bitnog Švabu u Jugoslaviji u vrijeme rata? Vojnik, civil, nebitno, možda bude baš ovaj. :)
bruce lee

#771 Re: Kviz "Historija"

Post by bruce lee »

Pera Trta wrote:
bruce lee wrote:znal' ko? :D
Znaš li ti?
Znaš li i jednog bitnog Švabu u Jugoslaviji u vrijeme rata? Vojnik, civil, nebitno, možda bude baš ovaj. :)
znam nekoliko hansova iz partizanskih filmova :D al im prezime nije engleskog porijekla ;-)
nellington

#772 Re: Kviz "Historija"

Post by nellington »

Ja znam one po Srbiji, Dankelmana, Bemea, Ferstera - ali nijedan od njih garantovano nije engleskog porijekla (ah da, i Bader je bio faca).

Mora da je neko iz slovenske uprave :|
Atticus Finch

#773 Re: Kviz "Historija"

Post by Atticus Finch »

Harald Turner, SS-ovac u Srbiji?
bruce lee

#774 Re: Kviz "Historija"

Post by bruce lee »

Atticus Finch wrote:Harald Turner, SS-ovac u Srbiji?
bice da je taj po imenu i prezimenu :)
Pera Trta

#775 Re: Kviz "Historija"

Post by Pera Trta »

Bio je u vrhu vojne uprave jednog od dijelova okupirane Jugoslavije. Najviše na njegovu inicijativu formiran je kvislinški režim na tom području.
Iako je bio u vojnoj upravi, nije bio pripadnik Wehrmachta, već jedne druge organizacije.
Prezime asocira na jednog medijskog mogula :) . Ali priznaću samo ako kažeš i ime, makar ga izguglo :D ...nema lupanja :D
Post Reply