Točno! O nacionalnom i kolonijalnom pitanju, Vladimir Iljič Lenjin.Atticus Finch wrote:Vladimir Iljič Uljanov!
Kviz "Historija"
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- nellington
#751 Re: Kviz "Historija"
- Atticus Finch
#752 Re: Kviz "Historija"
Spomenuh putopis, pa se dosjetih pitanja: jedna gospoja, uz svesrdnu pomoć još jedne gospoje, na vrlo zanimljiv način predstavlja Bosnu zapadnoj čitalačkoj publici geografski je orijentirajući kao najbližu osmansku provinciju zapadnoj naprednoj civilizaciji, dok je u socijalnom smislu naziva »najbarbarskijom« od svih osmanskih provincija u Evropi. Riječ je o jednom putopisu iz druge polovine XIX stoljeća, a gospoje su? 
ako zatreba hintova, tu smo
ako zatreba hintova, tu smo
- nellington
#753 Re: Kviz "Historija"
Džordžina Mekenzi i Paulina Irbi.
- Atticus Finch
#754 Re: Kviz "Historija"
da da! mnogo su, naravno, poznatije po osnutku zavoda za školovanje ženske djece u Sarajevu 1869. godine! Da, naslov putopisa je Travels in the Slavonic provinces of Turkey-in-Europe ili »Putovanje po slovenskim zemljama Turske u Europi«! aferim nellingtone! 
- nellington
#755 Re: Kviz "Historija"
Ovo što slijedi je tablica za šifrovanje. Ko je koristio i kad?
X 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0
1 Z A D O M O V I N U
2 Ž B E P N P Z J O V
3 A C F R O R Ž K P Z
4 ...
5 ...
6 ...
7
8
9
0 ...
X 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0
1 Z A D O M O V I N U
2 Ž B E P N P Z J O V
3 A C F R O R Ž K P Z
4 ...
5 ...
6 ...
7
8
9
0 ...
- nellington
#756 Re: Kviz "Historija"
Da pojednostavim, kako se zvala ta akcija i ko ju je organizovao 
- Atticus Finch
#757 Re: Kviz "Historija"
jel ovo cezarova šifra 
- nellington
#758 Re: Kviz "Historija"
Ovo je Vigenere šifra, koliko ja znam - ali to nije toliko ni bitno. Radi se o operaciji u kojoj je uspostavljena mreža saradnika nazvana Veza Prijatelj.Atticus Finch wrote:jel ovo cezarova šifra
- nellington
#759 Re: Kviz "Historija"
Operacija je dio nešto šireg plana nazvanog po jednom datumu. A sama operacija nazvana je po riječi koja ima određeni religijski značaj u našem jeziku.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#760 Re: Kviz "Historija"
Operacija "Gvardijan", tj.pokušaj ubacivanja velike ustaške špijunsko-diverzantske grupe u Jugoslaviju 1947/1948. u okviru plana "10. travanj" i akcija UDBE koja ih je lažnom radio-stanicom grupu po grupu namamila u zemlju, u rasponu od godinu dana nabralo ih se ukupno 96. Posljednji je uhvaćen sam vođa operacije Božidar Kavran.nellington wrote:Operacija je dio nešto šireg plana nazvanog po jednom datumu. A sama operacija nazvana je po riječi koja ima određeni religijski značaj u našem jeziku.
- nellington
#761 Re: Kviz "Historija"
Posljednja poruka bandi u Filahu: "Mi smo vas zajebali. Stop. Svi ste u našem zatvoru. Stop."Pera Trta wrote:Operacija "Gvardijan", tj.pokušaj ubacivanja velike ustaške špijunsko-diverzantske grupe u Jugoslaviju 1947/1948. u okviru plana "10. travanj" i akcija UDBE koja ih je lažnom radio-stanicom grupu po grupu namamila u zemlju, u rasponu od godinu dana nabralo ih se ukupno 96. Posljednji je uhvaćen sam vođa operacije Božidar Kavran.nellington wrote:Operacija je dio nešto šireg plana nazvanog po jednom datumu. A sama operacija nazvana je po riječi koja ima određeni religijski značaj u našem jeziku.
Idemo dalje
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#762 Re: Kviz "Historija"
Da preporučim dobru seriju "Zamke" o ovome. Jedan od rijetkih igranih uradaka o istorijskim događajima u ex-Yu kinematografiji koji se vjerno drži faktografije (što možda može zasmetati gledaocu kome događaji nisu poznati) i ima gotovo dokumentaristički feeling.
Pošto pretpostavljam da si seriju gledao, mogao bi mi, kao znalac domaće filmografije, razriješiti dileme oko par glumaca. Može ovako uz put, nećemo valjda novu temu o tome otvarati.
Sad ću postaviti pitanje.
Pošto pretpostavljam da si seriju gledao, mogao bi mi, kao znalac domaće filmografije, razriješiti dileme oko par glumaca. Može ovako uz put, nećemo valjda novu temu o tome otvarati.
Sad ću postaviti pitanje.
- nellington
#763 Re: Kviz "Historija"
Gledao sam seriju prije par godina - dok mi je još bio živ sadržaj starog hard diska. Ako se mognem sjetiti detalja, pomoći ću, ako ne mognem, gledat ću opet - čim počne septembar i resetuje mi se limit 
-
Pera Trta
#764 Re: Kviz "Historija"
Interesuje me onda sada samo znaš li ko je igrao Ljubu Miloša, pošto je veća uloga možda si zapamtio. IMDb-ev profil serije je krajnje oskudan.nellington wrote:Gledao sam seriju prije par godina - dok mi je još bio živ sadržaj starog hard diska. Ako se mognem sjetiti detalja, pomoći ću, ako ne mognem, gledat ću opet - čim počne septembar i resetuje mi se limit
Hajde da ostanemo u istom vremenu i prostoru.
Koji je njemački dužnosnik u okupiranoj Jugoslaviji bio, prema nekim izvorima, sin britanskog oficira koji je 1888. prebjegao u Njemačku?
- nellington
#765 Re: Kviz "Historija"
Da ne bih sad lupao kao Maksim po diviziji, pogledat ću u srijedu seriju pa ti javiti 
-
Pera Trta
#766 Re: Kviz "Historija"
Eh, s obzirom da sam vam zablokiro temu ovim pitanjem
, evo hint:
Bio je visoki dužnosnik njemačkog okupacionog aparata u jednom dijelu Jugoslavije. Veliki zagovarač tamošnjeg kvislinškog režima. Englesko porijeklo da se lako naslutiti iz samog imena i prezimena, posebno prezimena.
Bio je visoki dužnosnik njemačkog okupacionog aparata u jednom dijelu Jugoslavije. Veliki zagovarač tamošnjeg kvislinškog režima. Englesko porijeklo da se lako naslutiti iz samog imena i prezimena, posebno prezimena.
-
Pera Trta
#768 Re: Kviz "Historija"
Šta?bruce lee wrote:![]()
-
Pera Trta
#770 Re: Kviz "Historija"
Znaš li ti?bruce lee wrote:znal' ko?
Znaš li i jednog bitnog Švabu u Jugoslaviji u vrijeme rata? Vojnik, civil, nebitno, možda bude baš ovaj.
- bruce lee
#771 Re: Kviz "Historija"
znam nekoliko hansova iz partizanskih filmovaPera Trta wrote:Znaš li ti?bruce lee wrote:znal' ko?
Znaš li i jednog bitnog Švabu u Jugoslaviji u vrijeme rata? Vojnik, civil, nebitno, možda bude baš ovaj.
- nellington
#772 Re: Kviz "Historija"
Ja znam one po Srbiji, Dankelmana, Bemea, Ferstera - ali nijedan od njih garantovano nije engleskog porijekla (ah da, i Bader je bio faca).
Mora da je neko iz slovenske uprave
Mora da je neko iz slovenske uprave
- Atticus Finch
#773 Re: Kviz "Historija"
Harald Turner, SS-ovac u Srbiji?
- bruce lee
#774 Re: Kviz "Historija"
bice da je taj po imenu i prezimenuAtticus Finch wrote:Harald Turner, SS-ovac u Srbiji?
-
Pera Trta
#775 Re: Kviz "Historija"
Bio je u vrhu vojne uprave jednog od dijelova okupirane Jugoslavije. Najviše na njegovu inicijativu formiran je kvislinški režim na tom području.
Iako je bio u vojnoj upravi, nije bio pripadnik Wehrmachta, već jedne druge organizacije.
Prezime asocira na jednog medijskog mogula
. Ali priznaću samo ako kažeš i ime, makar ga izguglo
...nema lupanja 
Iako je bio u vojnoj upravi, nije bio pripadnik Wehrmachta, već jedne druge organizacije.
Prezime asocira na jednog medijskog mogula