FIAT KONZUMENTI
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- mahalaš
#751 Re: FIAT KONZUMENTI
Ja sam dijagnostiku radio u Fiatovom ovlastenom servisu na Pofalicima...Mene je komplet pregled auta izasao 50KM, mislim da je dijagnostika jeftinija. Ono sto sam vidio, ljudi se razumiju u posao.
Na nekoj od proslih strana sam vidio da ima neki otpad u Semizovcu, samo za Fiat, pa ako nekom nije problem da napise gdje je to tacno i da ostavi broj tel njihov. I ako ima jos neko preporuku za neki otpad.
Na nekoj od proslih strana sam vidio da ima neki otpad u Semizovcu, samo za Fiat, pa ako nekom nije problem da napise gdje je to tacno i da ostavi broj tel njihov. I ako ima jos neko preporuku za neki otpad.
- uradi sam
#752 Re: FIAT KONZUMENTI
koje su mu cijene ako nije neka tajna, i kako je upoznat sa tumacenjem poruka koje daje dijagnostika.pajero wrote:Moj kolega radi dijagnostiku za Fiat, Alfu i Lanciu:citroen wrote:Hajmo brzo,gdje ima sve dijagnostika za fiat vozila u Sarajevu,i koliko se krecu cijene otprilike?
061/ 722 535 Žarko, Sarajevo.
- Altsa
#753 Re: FIAT KONZUMENTI
ja koliko znam najbolji otpad za Fiat-e je u Mostaru...put prema nevesinjumahalaš wrote:Ja sam dijagnostiku radio u Fiatovom ovlastenom servisu na Pofalicima...Mene je komplet pregled auta izasao 50KM, mislim da je dijagnostika jeftinija. Ono sto sam vidio, ljudi se razumiju u posao.
- Zvek
#754 Re: FIAT KONZUMENTI
Quattroruote testirao potrošnju 10ak predstavnika gradske klase sa cca 100 KS i prvo mjesto zauzela Honda Jazz sa 6l, 2. Yaris 1.3 sa 6.6l, 3. Poli 1.2 TSI SA 6.7L. Zaćelje za Punta Multiair 7.5l, Clio 7.6 i Fiestu 7.8l.
Po ovome je može zaključiti da je 1.4 12V dobio nasljednika, odnosno Multiairu kad počne ozbiljnije servisiranje niko ništa neće znati, a tokom eksploatacije vozač nikakve koristi od tog "revolucionarnog" motora neće imati.
Po ovome je može zaključiti da je 1.4 12V dobio nasljednika, odnosno Multiairu kad počne ozbiljnije servisiranje niko ništa neće znati, a tokom eksploatacije vozač nikakve koristi od tog "revolucionarnog" motora neće imati.
- johntra
#755 Re: FIAT KONZUMENTI
Mislim da je 7,5 litara realna potrošnja za taj motor, pogotovo jer nema turbo i činjenica da je stara verzija trošila oko osam litara, a imala manje KS...ako se uzme u obzir da se sa Multiairom povećava snaga za oko 15 posto, smanjuje potrošnja i co2 za 10 posto, to je sasvim ok rezultat...uostalom, taj motor je i dalje najčišći u klasi...
- Zvek
#756 Re: FIAT KONZUMENTI
Kad sam kupovao auto, dobio sam plavi i crveni (master) ključ. Do sad sam palio auto crvenim ključem i nekad bi mi na instrument tabli ostao da svijetli simbil ključa. Juče mi jedan fiatovac reče da auto nikako ne palim crvenim ključem (navodno može doći do oštećenja ECU), jer on samo služi za kodiranje zamjenskih ključeva. Ali problem je što sam tek jutros otkrio da onaj moj plavi ključ može samo da otključa vrata, ali ne mogu sa njim da upalim auto, jer je vjerovatno sa neke x Brave.
Koje mi je sad najjeftinije rješenje da dođem do ključa kojim ću paliti auto? Uz auto sam dobio i CODE karticu, ali je i ona vjerovatno od neke druge Brave.

Koje mi je sad najjeftinije rješenje da dođem do ključa kojim ću paliti auto? Uz auto sam dobio i CODE karticu, ali je i ona vjerovatno od neke druge Brave.
- testovi
#757 Re: FIAT KONZUMENTI
taj plavi nece nikako da se okrene u bravici paljenja ili okrene a nece da upali
ako ga mozes okrenut pokusaj da palis plavim kljucem ali dok palis crveni kluc drzi blizu bravice paljenja
to se na vecini fiata desi da ostane upaljena lampica kljuca ugasi auto i ponovo upali
na piku je bio oglas covjek za 60km radi kordirane kljuceve
ili da na otpadu kupis komplet bravu paljenja sa kljucevima
ili najbolje rijesenje napravi kopiju crvenog kljuca 6km
kad odes kod kod obicnog kljucara reci ce ti da on ne moze uradit kodiran kljuc a ti mu reko samo da ti napravi obicnu kopiju kljuca
i sa tom kopijom pokusaj ono sto sam ti napiso u drugom redu posta
ako ga mozes okrenut pokusaj da palis plavim kljucem ali dok palis crveni kluc drzi blizu bravice paljenja
to se na vecini fiata desi da ostane upaljena lampica kljuca ugasi auto i ponovo upali
na piku je bio oglas covjek za 60km radi kordirane kljuceve
ili da na otpadu kupis komplet bravu paljenja sa kljucevima
ili najbolje rijesenje napravi kopiju crvenog kljuca 6km
kad odes kod kod obicnog kljucara reci ce ti da on ne moze uradit kodiran kljuc a ti mu reko samo da ti napravi obicnu kopiju kljuca
i sa tom kopijom pokusaj ono sto sam ti napiso u drugom redu posta
- Zvek
#758 Re: FIAT KONZUMENTI
Plavi neće da okrene nikako. Koliko je to pouzdano sa ključarima?
- testovi
#759 Re: FIAT KONZUMENTI
pa nije sigurno ali na puntu drug je imo isti problem i na taj nacin je rijesio problem
pogledaj onu stranicu koju sam ti poslo
mozes i kod nekog servisera otic da ti ugasi kod pa pali sa kopijom kljuca
pogledaj onu stranicu koju sam ti poslo
mozes i kod nekog servisera otic da ti ugasi kod pa pali sa kopijom kljuca
- pajero
#761 Re: FIAT KONZUMENTI
Najbolje da njega nazoves, ali mislim da je oko 20KM. Momak je posten, ako ti ne zna reci sta je i ne kaze kvar ili ga otkloni nece ni naplatiti.uradi sam wrote:koje su mu cijene ako nije neka tajna, i kako je upoznat sa tumacenjem poruka koje daje dijagnostika.pajero wrote:Moj kolega radi dijagnostiku za Fiat, Alfu i Lanciu:citroen wrote:Hajmo brzo,gdje ima sve dijagnostika za fiat vozila u Sarajevu,i koliko se krecu cijene otprilike?
061/ 722 535 Žarko, Sarajevo.
-
neo87
#762 Re: FIAT KONZUMENTI
pozdrav svima
Imam punta clasic sx55 98, motor mi radi nekako neravnomjerno(kao da stucne na kraju svakog ciklusa
).Paljenje i ostale zezancije su ok. Svaki savjet je dobrodosao, pogotovo od onih koji su imali slicnih problema....
malo sam googlao, i naidjem na temu sa TDC senzorom(simptomi su slicni), ako neko zna koliko je cijena tog senzora nek me prosvijetli
hvala na svim odgovorima
Imam punta clasic sx55 98, motor mi radi nekako neravnomjerno(kao da stucne na kraju svakog ciklusa
malo sam googlao, i naidjem na temu sa TDC senzorom(simptomi su slicni), ako neko zna koliko je cijena tog senzora nek me prosvijetli
hvala na svim odgovorima
- testovi
#763 Re: FIAT KONZUMENTI
odakle si grad ?neo87 wrote:pozdrav svima
Imam punta clasic sx55 98, motor mi radi nekako neravnomjerno(kao da stucne na kraju svakog ciklusa).Paljenje i ostale zezancije su ok. Svaki savjet je dobrodosao, pogotovo od onih koji su imali slicnih problema....
hvala na svim odgovorima
- johntra
#764 Re: FIAT KONZUMENTI
Nešto nisam siguran da Punto prve generacije ima TDC senzor, provjeri ti to još jednom...
Što se tiče neravnomjernog rada, kod FIAT-a se većinom radi o zapraljanju sistema za ubrizgavanje goriva ili leptir gasa...Moja preporuka je čišćenje leptira, čišćenje svjećica, provjera kablova od svjećica, provjera filtera zraka i goriva...Jednostavno za uraditi i jeftino...Prvo probaj to...
Što se tiče neravnomjernog rada, kod FIAT-a se većinom radi o zapraljanju sistema za ubrizgavanje goriva ili leptir gasa...Moja preporuka je čišćenje leptira, čišćenje svjećica, provjera kablova od svjećica, provjera filtera zraka i goriva...Jednostavno za uraditi i jeftino...Prvo probaj to...
- chelo
#765 Re: FIAT KONZUMENTI
@johntra ima li kakvih solidnih JTD talijana da ko prodaje? Ti si papa za ova auta. Trazim auto pola godine, i jos se nisam usrecio.
- johntra
#766 Re: FIAT KONZUMENTI
Vjeruj mi da ne znam...Kako sam sebi kupio auto prije tri godine i ne gledam to više...Ako mi šta naleti da je provjereno, javim ti, mada je teško naći JTD da nije prešao puno kilometara...jbga, dizel ko dizel..
Nije valjda da je tako loša situacija sa traženjem auta? Šta si kontao uzimati?
-
neo87
#767 Re: FIAT KONZUMENTI
skinuo sam haynes manual za fiata clasic, tu sam vidio da ima rpm i tdc senzor, a i kad otvorim haubu vidim da ima nekakav senzor koji je usmjeren na zupcanik na dnu motora (bas kao na slikama u manual-u).johntra wrote:Nešto nisam siguran da Punto prve generacije ima TDC senzor, provjeri ti to još jednom...
u svakom slucaju hvala na savjetima, pokusacu to uraditi
-
neo87
#768 Re: FIAT KONZUMENTI
Zenica, zasto?testovi wrote:odakle si grad ?neo87 wrote:pozdrav svima
Imam punta clasic sx55 98, motor mi radi nekako neravnomjerno(kao da stucne na kraju svakog ciklusa).Paljenje i ostale zezancije su ok. Svaki savjet je dobrodosao, pogotovo od onih koji su imali slicnih problema....
hvala na svim odgovorima
- johntra
#769 Re: FIAT KONZUMENTI
Vidiš, to nisam znao, kontao sam starija specifikacija motora...
Vjerovatno bi imao i problema sa paljenjem, a i sa performansama da ti je taj senzor problem...Pokušaj ovo, ništa te ne košta...
Vjerovatno bi imao i problema sa paljenjem, a i sa performansama da ti je taj senzor problem...Pokušaj ovo, ništa te ne košta...
- chelo
#770 Re: FIAT KONZUMENTI
Pratim po netu i sto vise citam sta ljudi sve rade po autima to mi se vise oteze ova kupovina. Skeptik posatadoh.johntra wrote:Vjeruj mi da ne znam...Kako sam sebi kupio auto prije tri godine i ne gledam to više...Ako mi šta naleti da je provjereno, javim ti, mada je teško naći JTD da nije prešao puno kilometara...jbga, dizel ko dizel..
Ma svako malo se vodim logikom benzinac - jeftniji, mladji, odrzavanje jeftinije itd. Onda me opet savlada ona cuvena oko dizela i njihovih izdrzljivosti i male potrosnje. U principu mi leze oba motora...
Ne znam je li se moze naci dobar auto do 12 hiljada recimo a da je neke klase kao mali porodicni auto, kako ih zovu.
Gotivim talijane jako, francuzi su mi avangarda i zanimljivi su, udobni. Njemacko VW i familiju ne bih sto zbog precjenjenosti sto zbog kradje.
Ono sto meni zapada za oko su P307, Alfa 147 facelift, Megane II, mozda Astra H, tako ti autici sa 5 vrata, zivahnih motora, nesto do 100 konja.
Dodje mi da se zaletim novog Ceeda da uzmem
- ministry_
#771 Re: FIAT KONZUMENTI
Ja imam problem kod Brava JTD pali mi se lampica od ABS.a prilkom okretanja vjerovatno pravi negdje prekid,
Ne znam kome da odem da mi to pogleda malo...
-
neo87
#772 Re: FIAT KONZUMENTI
prvi slobodan dan cu to ocistiti i javim rezultatejohntra wrote:Vidiš, to nisam znao, kontao sam starija specifikacija motora...![]()
- johntra
#773 Re: FIAT KONZUMENTI
Ako si iz SA, najbolje ti je da odeš kod Dine na Koševsko...On nekako najbolje zna Brave, ali sumnjam da je kod tebe neki veliki problem, moguće je da negdje gubi kontakt ili je senzor ABS-a zaprljan...ministry_ wrote:Ja imam problem kod Brava JTD pali mi se lampica od ABS.a prilkom okretanja vjerovatno pravi negdje prekid,
- Zvek
#774 Re: FIAT KONZUMENTI
http://www.pik.ba/artikal/1381829/fiat-stilo-1-9-jtd/chelo wrote:@johntra ima li kakvih solidnih JTD talijana da ko prodaje? Ti si papa za ova auta. Trazim auto pola godine, i jos se nisam usrecio.
http://www.pik.ba/artikal/1087247/fiat-stilo/
Ovi OK izgledaju.
- Zvek
#775 Re: FIAT KONZUMENTI
Redizajnirani Mito za 2012?

i navodno enterijer Giulie

i navodno enterijer Giulie