FIAT KONZUMENTI

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mahalaš

#751 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by mahalaš »

Ja sam dijagnostiku radio u Fiatovom ovlastenom servisu na Pofalicima...Mene je komplet pregled auta izasao 50KM, mislim da je dijagnostika jeftinija. Ono sto sam vidio, ljudi se razumiju u posao.

Na nekoj od proslih strana sam vidio da ima neki otpad u Semizovcu, samo za Fiat, pa ako nekom nije problem da napise gdje je to tacno i da ostavi broj tel njihov. I ako ima jos neko preporuku za neki otpad.
uradi sam

#752 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by uradi sam »

pajero wrote:
citroen wrote:Hajmo brzo, :D gdje ima sve dijagnostika za fiat vozila u Sarajevu,i koliko se krecu cijene otprilike? :D
Moj kolega radi dijagnostiku za Fiat, Alfu i Lanciu:

061/ 722 535 Žarko, Sarajevo.
koje su mu cijene ako nije neka tajna, i kako je upoznat sa tumacenjem poruka koje daje dijagnostika.
Altsa

#753 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Altsa »

mahalaš wrote:Ja sam dijagnostiku radio u Fiatovom ovlastenom servisu na Pofalicima...Mene je komplet pregled auta izasao 50KM, mislim da je dijagnostika jeftinija. Ono sto sam vidio, ljudi se razumiju u posao.

Na nekoj od proslih strana sam vidio da ima neki otpad u Semizovcu, samo za Fiat, pa ako nekom nije problem da napise gdje je to tacno i da ostavi broj tel njihov. I ako ima jos neko preporuku za neki otpad.
ja koliko znam najbolji otpad za Fiat-e je u Mostaru...put prema nevesinju
Zvek

#754 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Zvek »

Quattroruote testirao potrošnju 10ak predstavnika gradske klase sa cca 100 KS i prvo mjesto zauzela Honda Jazz sa 6l, 2. Yaris 1.3 sa 6.6l, 3. Poli 1.2 TSI SA 6.7L. Zaćelje za Punta Multiair 7.5l, Clio 7.6 i Fiestu 7.8l.

Po ovome je može zaključiti da je 1.4 12V dobio nasljednika, odnosno Multiairu kad počne ozbiljnije servisiranje niko ništa neće znati, a tokom eksploatacije vozač nikakve koristi od tog "revolucionarnog" motora neće imati.
johntra

#755 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

Mislim da je 7,5 litara realna potrošnja za taj motor, pogotovo jer nema turbo i činjenica da je stara verzija trošila oko osam litara, a imala manje KS...ako se uzme u obzir da se sa Multiairom povećava snaga za oko 15 posto, smanjuje potrošnja i co2 za 10 posto, to je sasvim ok rezultat...uostalom, taj motor je i dalje najčišći u klasi...
Zvek

#756 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Zvek »

Kad sam kupovao auto, dobio sam plavi i crveni (master) ključ. Do sad sam palio auto crvenim ključem i nekad bi mi na instrument tabli ostao da svijetli simbil ključa. Juče mi jedan fiatovac reče da auto nikako ne palim crvenim ključem (navodno može doći do oštećenja ECU), jer on samo služi za kodiranje zamjenskih ključeva. Ali problem je što sam tek jutros otkrio da onaj moj plavi ključ može samo da otključa vrata, ali ne mogu sa njim da upalim auto, jer je vjerovatno sa neke x Brave.

Koje mi je sad najjeftinije rješenje da dođem do ključa kojim ću paliti auto? Uz auto sam dobio i CODE karticu, ali je i ona vjerovatno od neke druge Brave.

:x
testovi

#757 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by testovi »

taj plavi nece nikako da se okrene u bravici paljenja ili okrene a nece da upali
ako ga mozes okrenut pokusaj da palis plavim kljucem ali dok palis crveni kluc drzi blizu bravice paljenja

to se na vecini fiata desi da ostane upaljena lampica kljuca ugasi auto i ponovo upali
na piku je bio oglas covjek za 60km radi kordirane kljuceve

ili da na otpadu kupis komplet bravu paljenja sa kljucevima

ili najbolje rijesenje napravi kopiju crvenog kljuca 6km
kad odes kod kod obicnog kljucara reci ce ti da on ne moze uradit kodiran kljuc a ti mu reko samo da ti napravi obicnu kopiju kljuca
i sa tom kopijom pokusaj ono sto sam ti napiso u drugom redu posta
Zvek

#758 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Zvek »

Plavi neće da okrene nikako. Koliko je to pouzdano sa ključarima?
testovi

#759 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by testovi »

pa nije sigurno ali na puntu drug je imo isti problem i na taj nacin je rijesio problem
pogledaj onu stranicu koju sam ti poslo

mozes i kod nekog servisera otic da ti ugasi kod pa pali sa kopijom kljuca
Zvek

#760 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Zvek »

Hvala.
pajero

#761 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by pajero »

uradi sam wrote:
pajero wrote:
citroen wrote:Hajmo brzo, :D gdje ima sve dijagnostika za fiat vozila u Sarajevu,i koliko se krecu cijene otprilike? :D
Moj kolega radi dijagnostiku za Fiat, Alfu i Lanciu:

061/ 722 535 Žarko, Sarajevo.
koje su mu cijene ako nije neka tajna, i kako je upoznat sa tumacenjem poruka koje daje dijagnostika.
Najbolje da njega nazoves, ali mislim da je oko 20KM. Momak je posten, ako ti ne zna reci sta je i ne kaze kvar ili ga otkloni nece ni naplatiti.
neo87

#762 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by neo87 »

pozdrav svima
Imam punta clasic sx55 98, motor mi radi nekako neravnomjerno(kao da stucne na kraju svakog ciklusa :P).Paljenje i ostale zezancije su ok. Svaki savjet je dobrodosao, pogotovo od onih koji su imali slicnih problema....
malo sam googlao, i naidjem na temu sa TDC senzorom(simptomi su slicni), ako neko zna koliko je cijena tog senzora nek me prosvijetli :)
hvala na svim odgovorima :)
testovi

#763 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by testovi »

neo87 wrote:pozdrav svima
Imam punta clasic sx55 98, motor mi radi nekako neravnomjerno(kao da stucne na kraju svakog ciklusa :P).Paljenje i ostale zezancije su ok. Svaki savjet je dobrodosao, pogotovo od onih koji su imali slicnih problema....
malo sam googlao, i naidjem na temu sa TDC senzorom(simptomi su slicni), ako neko zna koliko je cijena tog senzora nek me prosvijetli :)
odakle si grad ?
johntra

#764 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

Nešto nisam siguran da Punto prve generacije ima TDC senzor, provjeri ti to još jednom...
Što se tiče neravnomjernog rada, kod FIAT-a se većinom radi o zapraljanju sistema za ubrizgavanje goriva ili leptir gasa...Moja preporuka je čišćenje leptira, čišćenje svjećica, provjera kablova od svjećica, provjera filtera zraka i goriva...Jednostavno za uraditi i jeftino...Prvo probaj to...
chelo

#765 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by chelo »

@johntra ima li kakvih solidnih JTD talijana da ko prodaje? Ti si papa za ova auta. Trazim auto pola godine, i jos se nisam usrecio.
johntra

#766 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

Vjeruj mi da ne znam...Kako sam sebi kupio auto prije tri godine i ne gledam to više...Ako mi šta naleti da je provjereno, javim ti, mada je teško naći JTD da nije prešao puno kilometara...jbga, dizel ko dizel..
Nije valjda da je tako loša situacija sa traženjem auta? Šta si kontao uzimati?
neo87

#767 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by neo87 »

johntra wrote:Nešto nisam siguran da Punto prve generacije ima TDC senzor, provjeri ti to još jednom...
Što se tiče neravnomjernog rada, kod FIAT-a se većinom radi o zapraljanju sistema za ubrizgavanje goriva ili leptir gasa...Moja preporuka je čišćenje leptira, čišćenje svjećica, provjera kablova od svjećica, provjera filtera zraka i goriva...Jednostavno za uraditi i jeftino...Prvo probaj to...
skinuo sam haynes manual za fiata clasic, tu sam vidio da ima rpm i tdc senzor, a i kad otvorim haubu vidim da ima nekakav senzor koji je usmjeren na zupcanik na dnu motora (bas kao na slikama u manual-u).
u svakom slucaju hvala na savjetima, pokusacu to uraditi :).... jos da priupitam :) u slucaju da je taj senzor pri kraju, da li bi imao problema i sa paljenjem,jer kod mene pali normalno?
neo87

#768 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by neo87 »

testovi wrote:
neo87 wrote:pozdrav svima
odakle si grad ?
Zenica, zasto?
johntra

#769 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

Vidiš, to nisam znao, kontao sam starija specifikacija motora... :D
Vjerovatno bi imao i problema sa paljenjem, a i sa performansama da ti je taj senzor problem...Pokušaj ovo, ništa te ne košta...
chelo

#770 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by chelo »

johntra wrote:Vjeruj mi da ne znam...Kako sam sebi kupio auto prije tri godine i ne gledam to više...Ako mi šta naleti da je provjereno, javim ti, mada je teško naći JTD da nije prešao puno kilometara...jbga, dizel ko dizel..
Nije valjda da je tako loša situacija sa traženjem auta? Šta si kontao uzimati?
Pratim po netu i sto vise citam sta ljudi sve rade po autima to mi se vise oteze ova kupovina. Skeptik posatadoh.
Ma svako malo se vodim logikom benzinac - jeftniji, mladji, odrzavanje jeftinije itd. Onda me opet savlada ona cuvena oko dizela i njihovih izdrzljivosti i male potrosnje. U principu mi leze oba motora...
Ne znam je li se moze naci dobar auto do 12 hiljada recimo a da je neke klase kao mali porodicni auto, kako ih zovu.
Gotivim talijane jako, francuzi su mi avangarda i zanimljivi su, udobni. Njemacko VW i familiju ne bih sto zbog precjenjenosti sto zbog kradje.
Ono sto meni zapada za oko su P307, Alfa 147 facelift, Megane II, mozda Astra H, tako ti autici sa 5 vrata, zivahnih motora, nesto do 100 konja.
Dodje mi da se zaletim novog Ceeda da uzmem :lol:
ministry_

#771 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by ministry_ »

Ja imam problem kod Brava JTD pali mi se lampica od ABS.a prilkom okretanja vjerovatno pravi negdje prekid,
Ne znam kome da odem da mi to pogleda malo...
neo87

#772 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by neo87 »

johntra wrote:Vidiš, to nisam znao, kontao sam starija specifikacija motora... :D
Vjerovatno bi imao i problema sa paljenjem, a i sa performansama da ti je taj senzor problem...Pokušaj ovo, ništa te ne košta...
prvi slobodan dan cu to ocistiti i javim rezultate :), ako ti u medjuvremenu naumpadne jos koji savjet, prosvjetli me :)
johntra

#773 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

ministry_ wrote:Ja imam problem kod Brava JTD pali mi se lampica od ABS.a prilkom okretanja vjerovatno pravi negdje prekid,
Ne znam kome da odem da mi to pogleda malo...
Ako si iz SA, najbolje ti je da odeš kod Dine na Koševsko...On nekako najbolje zna Brave, ali sumnjam da je kod tebe neki veliki problem, moguće je da negdje gubi kontakt ili je senzor ABS-a zaprljan...
Zvek

#774 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Zvek »

chelo wrote:@johntra ima li kakvih solidnih JTD talijana da ko prodaje? Ti si papa za ova auta. Trazim auto pola godine, i jos se nisam usrecio.
http://www.pik.ba/artikal/1381829/fiat-stilo-1-9-jtd/

http://www.pik.ba/artikal/1087247/fiat-stilo/

Ovi OK izgledaju.
Zvek

#775 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Zvek »

Redizajnirani Mito za 2012?

Image
Image

i navodno enterijer Giulie

Image
Post Reply