ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
klixo

#751 Re: ZOBS

Post by klixo »

respo wrote:mogu ti ne izdati ni jedan dokument osim licne
ili pecat udariti za nesto sto ti treba
eto sta mogu
I ja sam mislio da je tako ,al nedavno prijatelj podigao vozacku ,a imao je neplacenih kazni :-)
respo

#752 Re: ZOBS

Post by respo »

klixo wrote:
eto sta mogu
I ja sam mislio da je tako ,al nedavno prijatelj podigao vozacku ,a imao je neplacenih kazni :-)
misli i dalje
rekoh ja ja takvim ne bi dao da pjesaci budu a kamoli vozaci dok ne plate kazne
klixo

#753 Re: ZOBS

Post by klixo »

respo wrote:
klixo wrote:
eto sta mogu
misli i dalje
rekoh ja ja takvim ne bi dao da pjesaci budu a kamoli vozaci dok ne plate kazne
ma ko tebe pita...
respo

#754 Re: ZOBS

Post by respo »

sreca pa nisam jedini koji tako misli nego ima takvih i na visim pozicijama ;)
polako
drug_profi

#755 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Naviklo se kod nas da sve ide na silu, cvaju, vezu...
Napravis prekrsaj - plati i suti.
Neces? Ne moras.
Ices pjeske.
goran16v

#756 Re: ZOBS

Post by goran16v »

kakavdanakneiskustvu wrote:
tad kazna ide tom pravnom licu
A sta se desava sa sankcijom, kome ide VD ili bodovi?[/quote]

što bi se oduzimala VD,imaš jednu kaznu od 100 km?[/quote]

Kazna je jedna stvar sankcija je druga stvar. Npr. kad kamera uhvati prolazak kro crveno sluzbenog vozila zaprecena kazna je 100 KM, a sankcija mjesec dana oduzimanje VD i 2 boda. PS ce poslati formi obavjest o prekrsaju i da se identificira vozac. Ako firma ne dostavi podatke o vozacu, kaznu ce platiti firma - to je jasno, a ko ce snositi sankciju? Ne mogu firmi uzeti VD.
klixo

#757 Re: ZOBS

Post by klixo »

respo wrote:sreca pa nisam jedini koji tako misli nego ima takvih i na visim pozicijama ;)
polako
Ah , normalno , platit cu ja kaznu kad tad...A Bogami vratit cu ja to na drugi nacin :wink: Duga je to prica moj respo , kad bi se igrali postenja ova drzava bi mi(mislim mojoj porodici , prvenstveno ocu) trebala 100 000km materijalne stete platiti plus dusevna bol(sikirancija).Srecom postoji neko iznad ko sve ovo gleda i ko mi je vratio to.
respo

#758 Re: ZOBS

Post by respo »

ko gleda veliki brat? :)
polako sve ce doci na svoje
sada i najveci kriminalci misle da im drzava treba vratiti ( ne govorim da i tvoja porodica to jeste samo aludiram na tvoje da je kako treba trebala bi drzava isplatiti mom ocu itd)
HaHaHa2

#759 Re: ZOBS

Post by HaHaHa2 »

goran16v wrote: Kazna je jedna stvar sankcija je druga stvar. Npr. kad kamera uhvati prolazak kro crveno sluzbenog vozila zaprecena kazna je 100 KM, a sankcija mjesec dana oduzimanje VD i 2 boda. PS ce poslati formi obavjest o prekrsaju i da se identificira vozac. Ako firma ne dostavi podatke o vozacu, kaznu ce platiti firma - to je jasno, a ko ce snositi sankciju? Ne mogu firmi uzeti VD.
to jedva i cekaju jer je tad kazna mnooogooo veca :wink:
polovka

#760 Re: ZOBS

Post by polovka »

klixo wrote:
eto sta mogu
Mislim da je ta praksa neizdavanja dokumenata oborena na Ustavnom sudu :roll:
respo

#761 Re: ZOBS

Post by respo »

polovka wrote: Mislim da je ta praksa neizdavanja dokumenata oborena na Ustavnom sudu :roll:
samo za licnu kartu za ostalo nije jer je licnu mora svako posjedovati
goran16v

#762 Re: ZOBS

Post by goran16v »

To sto ne mozes produziti registraciju ili VD, odnosno registrovati auto i dobiti VD ako imas neplacene kaze je najbolja stvar koju je ova drzava primjenila. Ja se sjecama nadobudnih trcaka, pune im kasete u autu plavih koverti uz komentar "necu da platim, ne mogu mi nista".
polovka

#763 Re: ZOBS

Post by polovka »

respo wrote:
polovka wrote: Mislim da je ta praksa neizdavanja dokumenata oborena na Ustavnom sudu :roll:
samo za licnu kartu za ostalo nije jer je licnu mora svako posjedovati
Naravno.
Uopšte ne podrzavam takvu odluku, ja im ne bi dao ni ličnu :roll: , ali vjerovatno to sve pravi zbrku pa su malo popustili.
goran16v

#764 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Zakon kaze da je svako lice starije od 18 god duzno imati LK, tako da ne postoji niti ce ikad postojati zakon koji je osporiti izdavanje LK.
respo

#765 Re: ZOBS

Post by respo »

kakavdanakneiskustvu wrote:a i dalje ima kretena koji imaju po 10000,15000 km neplaćenih kazni
to je vec pitanje korupcije i davanja mita vjerovatno
goran16v

#766 Re: ZOBS

Post by goran16v »

kakavdanakneiskustvu wrote:a i dalje ima kretena koji imaju po 10000,15000 km neplaćenih kazni
Naravno da ima ali daleko manje i sto danas postoji mogucnost zapljene vozila koje vozis bez obzira na vlasnistvo. Znam ja jednog sto je isao logikom "necu da platim, ne mogu mi nista" pa je nedavno odlez'o par dana u Centralnom.
drug_profi

#767 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

ranije je zakon predvidjao mogucnost placanja kazne lezanjem u zatvoru. Cini mi se za 50 maraka jedan dan.
Problem je nastao jer se u nasoj besparici i losim platama svima isplatilo uzeti bolovanje, godisnji ili cak i neplaceno u firmi i odraditi to na Igmanu.
Ukinuli su to mislim 2007. sa novim ZOBS-om.

Medjutim, dalo bi se razmisliti o varijanti da se dan ocijeni sa 10-20 KM i da u kaznu spada 8 sati dnevno korisnog rada (ciscenje ulica, korita rijeka, snijega...)
goran16v

#768 Re: ZOBS

Post by goran16v »

drugi profil wrote:ranije je zakon predvidjao mogucnost placanja kazne lezanjem u zatvoru. Cini mi se za 50 maraka jedan dan.
Problem je nastao jer se u nasoj besparici i losim platama svima isplatilo uzeti bolovanje, godisnji ili cak i neplaceno u firmi i odraditi to na Igmanu.
Ukinuli su to mislim 2007. sa novim ZOBS-om.

Medjutim, dalo bi se razmisliti o varijanti da se dan ocijeni sa 10-20 KM i da u kaznu spada 8 sati dnevno korisnog rada (ciscenje ulica, korita rijeka, snijega...)
Ovaj sto ga ja znam je jesenas lezao 5 dana za 400 i nesto KM neplacenih kazni, valjda ta opcija jos uvijek postoji, a obracunava se 1 dan za svakih zapocetih 100 KM kazne, umjesto nekadasnjih 50.
goran16v

#769 Re: ZOBS

Post by goran16v »

kakavdanakneiskustvu wrote: Ovaj sto ga ja znam je jesenas lezao 5 dana za 400 i nesto KM neplacenih kazni, valjda ta opcija jos uvijek postoji, a obracunava se 1 dan za svakih zapocetih 100 KM kazne, umjesto nekadasnjih 50.

ne kontam,je li ga neko natjerao da odleži te dane,sam se prijavio,jesu li te kazne iz ZOBS-a,ja znam u zenici dosta osoba koji imaju na hiljade maraka kazni i niko im ništa[/quote]

Ne znam detalje kako se "odlucio" na taj korak, ali mislim da je "doslo" po njega jer ovo nije tip koji bi dobrovoljno ista ista uradio, a kamo li u zatvor. Kazne su sve po ZOBS-u.
_Reds_

#770 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

goran16v wrote:To sto ne mozes produziti registraciju ili VD, odnosno registrovati auto i dobiti VD ako imas neplacene kaze je najbolja stvar koju je ova drzava primjenila. Ja se sjecama nadobudnih trcaka, pune im kasete u autu plavih koverti uz komentar "necu da platim, ne mogu mi nista".
Nije tacno da ne mozes produziti vozacku ?? Mozes.

Saobracjnu ne mozes.
polovka

#771 Re: ZOBS

Post by polovka »

Jel u ZOBS-u postoje odredbe o načinu zaustavljanja vozila od strane policije?Ja sam malo gledao ali ništa ne nađoh :-?
Da pojednostavim, da li policija ima ovlašćenje zaustavljati vozila na bilo kom mjestu ili za to postoje određena pravila?
_Reds_

#772 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

_Reds_ wrote:
goran16v wrote:To sto ne mozes produziti registraciju ili VD, odnosno registrovati auto i dobiti VD ako imas neplacene kaze je najbolja stvar koju je ova drzava primjenila. Ja se sjecama nadobudnih trcaka, pune im kasete u autu plavih koverti uz komentar "necu da platim, ne mogu mi nista".
Nije tacno da ne mozes produziti vozacku ?? Mozes.

Saobracjnu ne mozes.

ne možeš dobiti novu vozačku ako imaš neplaćenih kazni,bar ne bi trebao moći osim ako nemaš neku vezu,radim u mup-u i znam to,to se ne bi smjelo uraditi
Ne znam ja gdje ti radis, ali nisi bas upucen u nove zakone, po novome je dobijes regularno, ja je dobio.

Znaci istekla mi vazacka, otisao izvadio ljekarski, predao, platio 40kermi za novu i dobio, nikakve veze.

Znam jos ljudi koju su dobili. Uostalom progoolraj malo pa ces da vidis da i drugi ljudi pisu da su je dobili. Drugo je kad ti je uzmu zbog prekrsaja.
_Reds_

#773 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

polovka wrote:Jel u ZOBS-u postoje odredbe o načinu zaustavljanja vozila od strane policije?Ja sam malo gledao ali ništa ne nađoh :-?
Da pojednostavim, da li policija ima ovlašćenje zaustavljati vozila na bilo kom mjestu ili za to postoje određena pravila?

trebali bi smjeti zaustaviti vozilo na svakom mjestu,ne znam na šta konkretno misliš
Samo kod nas policija zaustavlja kako joj se cefne i koga cefne, onako iz dosade i pegla. I uvijek se vade na redovnu kontrolu.

Naravno podrzajem zaustavljanje kada neko cini prekrsaje.

Eh da ne govorim da sam na 100 mjesta vidio kako policija ugrozava saobracaj jer zaustavlja ljude u saobracajnoj traci, znaci apsolutno krsenje zakona, od onih koji taj zakon stite.
polovka

#774 Re: ZOBS

Post by polovka »

polovka wrote:Jel u ZOBS-u postoje odredbe o načinu zaustavljanja vozila od strane policije?Ja sam malo gledao ali ništa ne nađoh :-?

trebali bi smjeti zaustaviti vozilo na svakom mjestu,ne znam na šta konkretno misliš
Mislim na iskakanje "prašinara" iza zimzilenog i svakog drugog drveća :roll: , iza ćoškova zgrada i sl.Sa lijeve strane ceste?
preludezalude

#775 Re: ZOBS

Post by preludezalude »

I mene su zaustavljali tako. Sa lijeve strane ceste mase i to rukom da mu se zaustavim. I to je bilo u po Tuzle. Ali ima mahanje od mene, uopste ne brkam cejf, samo produzim pravo. Mase on meni, masem ja njemu. Uopste se ne pokrenu za mnom. Sta mislis zasto?
Jednom me je isto tako sa lijeve strane zaustavljao tacno na prelazu iz federacije u RS iznad Ormanice. Ja malo brze vozio, ali samo malo. Vidim on izlece iz auta i mase ko budala sa lijeve strane. Ja ga u tom momentu prolazim i zaustavim se 50 metara dalje i vratim se. Eto da ispadnem fin. On prvi mene napade kako vozim brze. Slijedece je bilo moj napad na njega kako nema pravo da me tako zaustavlja, ali eto sam se ipak zaustavio i vratio. E onda se je smirio i zavrsilo je na samo prici i upozorenju.
Post Reply