VjecitiStudent wrote:Za Bosnologa:
Krajem osamedestih, u nekadašnjoj Jugoslaviji, naveliko se govorilo o uvođenju demokratije. Najednom su svi političari postali demokrate. Demokratija je postala magična reč, ključ za rešenje svih problema. Pored toga, govorilo se još i o jednoj stvari, koja se imenovala tržišna ekonomija i koja je, navodno trebalo da sa demokratijom ide ruku pod ruku. Kao srećno zaljubljeni par. Tako nekako. ^inilo se da je formula uspeha veoma jednostavna. Uvesti demokratske izbore, uvesti tržišnu privredu i eto, svi problemi će se rešiti sami od sebe. A ubrzo se pokazalo da stvari ni izdaleka nisu tako jednostavne i da vodeći političari tadašnjih republika SFRJ, svaki na svoj način zamišljaju demokratiju.
U Srbiji su se zauzimali za sistem - jedan čovek jedan glas, što je bar na prvi pogled izgledalo kao demokratija par exelence. Sa druge strane, predstavnici drugih republika upozoravali su na zamku koju nosi sa sobom takav način razmišljanja. Hrvati, Slovenci, Makedonci i Bošnjaci, jednostavno su strahovali od diktature srpske većine. Zbog toga su predlagali republički ključ za savezne izbore, na šta tadašnje srpsko vođstvo nije želelo da pristane. I tako je počeo poslednji čin raspada nekadašnje SFRJ.
http://www.radiostudent.si/projekti/dem ... recsh.html
Ovo su najvece gluposti koje sam procitao i pravdanje velikosrpske avanture pretvaranaj Yugoslavije u Srboslaviju!
Juoslavija se pocela raspadati i praviti velika Srbija u SANU granicama prije visestranackih izbora ,....Srbi nisu imali aposludnu vecinu na nivou SFRJ a i da su je imali meni licno ne bi bio problem da zivim u njoj ali bez diktature jednoumlja ,...Mi odlicno znamo da je Federalni parlament tadasnje SFRJ imao posredno biranje kadrova iz republickih baza SK niko narod nista nije pitao,. Bosnjaci kao i Makednoci kao i drugi su nudili Slobodanu Milosevicu sve moguce nacine da se sacuva YU,sve je to bilo uzalud jer je odluceno nakon Titine smrti da se prede na stvaranje Srboslavije na temeljima Yugoslavije,....Nema demokratskog drustva bez direktnom izbora rukom gradana to jet neposrednog izbora onog ko ce odlucivati o tvojoj sudbini na svim nivoima vlasti,....od gradonacalnika opstine preko premijera regije/kantona do predsjednika drzave,...Ja se nikada ne bih protivio da smo mogli birati na nivou SFRJ predsjednika drzave kao i republicke predstavnike,.....
Ali to je vec otislo u vatri i rijekama nepotrebno proljivene krvi gospodara nasih sudbina ,mi nismo imali drugog izbora nego se braniti i gubiti zivote ili dici ruke uvis i tako biti pogubljeni,...Nadam se da je YU otisl u nepovrat zauvijek jer su nas ulazsci i izlasci iz Tugoslavija kostali previse zivota i proljivene krvi zbog bolesnih umova i manijaka nakon sto svoje zivotne i seksualne vijekove potrose i naprave ogromne racune a koje neizivljene generacije palte svaki put svojim zivotima i krvlju najmanje krivi za njihove idiotske avanture,Ja sam mnogo dobrih i bliskih prijatelja i clanova familije izgubio sto na kucnom pragu sto braneci svoj vlastiti zivot u vrijeme bolesnoumnih zamisli patoloskim zlocinaca sa namjerom eksterminacije moga naroda,.......Ali sam i nakon svega spreman pruziti ruku i graditi zajednicki zivot ali ne na rezultatima ,zla,nepravde i zlocina vec na pravdi,jdnakost i uredenoj drzavi bez etno segregacija,aparthejda i diskriminacija zbog necije etnicke,vjerske ili politicke vizije koja nije uperene protiv drugog samo zato sto je drugaciji vec razlicitosti ideja i programskih nacela stranackog plurlizma,zemlji sekularnih sloboda i humanosti,.....
Spreman sam nakon svega oprostiti i amnestirati sve one koji su bili prisiljeni da cine nedjela ali ne i organizatorima,podstrekacima i kolovodama istog zla ukljucujuci krizne stabove komandnu ogovornost kao i politicke bolesnoumne partijase,.Narod je bio sluden i neomoguce je svima suditi ali je isto tako tom narodu obaveza radi i sopstvene buducnosti da izvuce pouke proslosti prije nego se desi najcrnje suocavanje sa svojim grijesima proslosti,to jest novog sukoba i daljeg prolijevanja krvi,.....