BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

Tacticus

#751 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

lajkujMe wrote:BIH je t-55 tenkove proglasila neperspektivnim i oni idu ili na topljenje ili n prodaju, m-84 je prema wikipediji takodjer prilicno neperspektivan i vecina je povucena.

AMX-30 je proglasen perspektivnim i imamo oko 36 komada oni se redovno odrzavaju i testiraju i posade vrse vjezbe u njima.

M60A3 je takodjer kao AMX-30 perspektivan i vrsi se redovno odrzavanje i vjezbe u njima imamo oko 45 komada tog tenka.

Sve ostalo je ili istopljeno ili prodato

Pogledao sam malo stranicu MOBIH i ne vidim da nesto posebno radimo vjezbe s tenkovima, koliko su ceste?

Takodjer moram dodati da sam primjetio da Nasa Drzava bas i ne reklamira sta imamo u OSBIH i sta sve koristimo to jest drzimo to kao polutajnu.... pametno ali nama to ne hrani znatizelju.
Tacticus wrote:

OS BiH trenutno raspolazu sa 45 tenkova M60A3 TTS, u rezervi oko 30-tak AMX-30(orginalno je donirano od Emirata 52 komada, ali su bili u losem stanju pa je 20-tak kanibalizovano da bi osposobili ovih 30-tak) i to se nalazi u Tuzli, a od M84 ima jos 16 komada i svi se nalaze na manjaci pored Banja Luka dok je preostalih 52 komada ceka sudbinu u smislu da li ce ih ko kupiti (preciznije srbija da bih i kanibalizovala za svoju flotu) ili se na topljenje jer su u izuzetno losem stanju jer je ipak rijec o tenkovima koji imaju preko 20 godina i od toga preko 4 godine ratnog staza (a to je ekvivaletno 30-40 godina mirodopskog staza) i njihov remont bi kostao previse i svi ti su iz VRS
:roll:
madner

#752 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Sto se tice tockastih borbenih vozila, nisam jos vidio jednu prednost istih naspram M-113.
Tacticus

#753 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

ovo je ono sto sam vam pricao o raketama orkana da su namjenjene samo za oklopno mehanizovene jedinice i da razvoj nove municije za ovakvo oruzije zahtijeva puno novca i zato je proglasen neperspektivnim
Takođe, tokom decembra 2011. i januara
2012. godine od strane komercijalne
firme „AmmSol“ iz Banjaluke, u pogonima
firme „PRETIS“ iz Vogošće izvršena
je delaboracija 56 raketa tipa „Orkan“
kalibra 262 mm M87 i uništenje
metodom otvorene detonacije 16.128
kasetnih bombica KB1 kojima su napunjene
bojeve glave rakete tipa
„Orkan“.
madner

#754 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Da imamo korpuse i ocekujemo oklopno mehanizovane jedinice 2 udarne armije Crvene armije negdje oko Osijeka to bi bilo izuzetno zanimljivo oruzje.

Za vojsku od 15000 ljudi, tesko.
Tacticus

#755 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

madner wrote:Sto se tice tockastih borbenih vozila, nisam jos vidio jednu prednost istih naspram M-113.
nato ih zahtijeva radi vece mobilnosti i strateske upotribljivosti
m-113 da bi prebacio recimo iz tuzle u sarajevo na aerodrom da bi ih prebacio u afganistan trebas ih staviti na labudice radi habanja gusjenica, dok tockasi mogu sami to uraditi, zatim su tockasi brzi i bolji za koristenje u urbanim i razvijenim ruralnim podrucijima od m-113,...
zato je nato zahtijevao da slovenija i hrvatska nabave dva bataljona radi ulaska u nato
Tacticus

#756 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

madner wrote:Da imamo korpuse i ocekujemo oklopno mehanizovane jedinice 2 udarne armije Crvene armije negdje oko Osijeka to bi bilo izuzetno zanimljivo oruzje.

Za vojsku od 15000 ljudi, tesko.
mi imamo vojsku od 10 000, a 5 000 rezerve
ali to je ono sto i ja govorim, mada mnogi misle da se orkan moze strogo koristiti kao takticko oruzije
madner

#757 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Tacticus wrote:
madner wrote:Sto se tice tockastih borbenih vozila, nisam jos vidio jednu prednost istih naspram M-113.
nato ih zahtijeva radi vece mobilnosti i strateske upotribljivosti
m-113 da bi prebacio recimo iz tuzle u sarajevo na aerodrom da bi ih prebacio u afganistan trebas ih staviti na labudice radi habanja gusjenica, dok tockasi mogu sami to uraditi, zatim su tockasi brzi i bolji za koristenje u urbanim i razvijenim ruralnim podrucijima od m-113,...
zato je nato zahtijevao da slovenija i hrvatska nabave dva bataljona radi ulaska u nato
Ili uradis sto su Njemci a bome i Slovenci uradili sa svojim BMP, ovaj M-80 i stavis im gumene gusjenice koje se mogu koristiti na asfaltiranim putevima.

Brzi jesu, a bolji nisu.
Tacticus

#758 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

biscanin za tebe:

Školovanje, kursevi, seminari i vježbe
Tokom 2011.godine 27 lica je završilo
školovanje van BiH i to generalštabnu
školu 6 oficira, komandno-štabnu 13 oficira,
vojnu akademiju 2 kadeta, akademiju
glavnih narednika 2 podoficira, visoku
podoficirsku školu 2 podoficira i školu za
aktivne podoficire 2 vojnika, a trenutno se
na školovanju van zemlje nalazi 30 lica, od
čega 25 oficira, 2 podoficira i 3 vojnika.
Na raznim kursevima, seminarim i
vježbama i drugim aktivnostima, kojih
je tokom 2011. godine bilo 643 u zemlji
i van zemlje, bilo je 3391 lice, od čega
je na edukaciju i obuku van zemlje, po
programima vojne pomoći IMET, IPP,
MIL TO MIL, BMATT, MARŠAL CENTAR,
PSOTC, OSCE i RACVIAC, na
147 aktivnosti bilo upućeno 310 lica.
crven_barjak

#759 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by crven_barjak »

Objektivno, opste stanje opremljenosti, da ne spominjem bilo koji oblik borbene gotovosti Oruzanih Snaga BiH je, da nije tuzno, bilo najbolje opisati izrazom - Smijesno.

BiH nema Armiju, Oruzane Snage su izraz koji vise upotpunjuje jedan od osnovnih preduslova suverenosti drzave, kontrolu vlastite teritorije i sposobnost odbrane, mada u situaciji kada bi se dvocifreni (i to solidan) procent stanovnistva stavio na stranu agresora (vrlo dobro znamo ko bi to bio), nepotrebno je pominjati bilo kakvu odbranu.
Opremljenost pripadnika OS BiH na svim nivoima je losa. Sveukupni trenutni kapaciteti OS BiH bi se mogli "strpati" u ojacanu kombinovanu diviziju (daBogda, ali eto narodski receno, preko patriotske stele).
Postojanje OS BiH je opravdano jedino radnim mjestima sa solidnim platama, povecanjem procenta ucesca medjunarodnih vojnih trupa u americkim vojnim operacijama na Bliskom Istoku/Aziji, i nekada u buducnosti (akobogda) clanstvu u NATO-u.

Politicka klima, dugorocni ciljevi te nacionalni (???) interesi diktiraju snagu i razvoj OS-a svake zemlje, a kod nas se ne mogu dogovoriti ni oko rasporeda trafika oko Vijeca Ministara, a kamoli spomenuti da velik procenat stanovnika i drzavljana ove zemlje se ne smatra Bosancima, vec daje sebi prefiks nacionalno-religioznog tora kojem pripada.

BH vojna industrija ima mogucnost obnove i razvoja, u to nema sumnje. Nasi industrijski kapaciteti se moraju osloboditi okova uskokutne miopie vlastodrzaca i dugogodisnjih monopolistickih funcionera, otvoriti vrata stranim ulaganjima, partnerstvima i investiciji u nove tehnologije. Trziste postoji, zahtjeva ima na sve strane, ali bez gore navedenog, sve ce se svoditi na subcontracting Srbiji (koja razvaljuje stranim trzistima) i povremenim ugovorima.

Kada bi sve bilo kako treba (kad bi baba imala testise i bila pilot), nase OS bi trebale biti zasnovane na malim, izrazito mobilnim, kombinovanim jedinicama, pored onih osnovnih/konvencionalnih, takodjer i onim osposobljenim za vodjenje asimetricnog ratovanja najmodernijim sredstvima protivoklopne, protivvazdusne i protivelektronske borbe u svim vremenskim uslovima na izrazito teskim terenima. Akcenat na formiranju specijalnih jedinica sa karakteristikama mogucnosti kontantnog vrsenja dubinskih, nasilnih izvidjanja te definisanog diverzijskog djelovanja prema strateskim objektima (ocekivanog) neprijatelja (brane, mostovi, elektro-energetska postrojenja, komunikacijska cvorista, itd.), neutralizaciji izrazitih licnosti unutar sistema upravljanja, rukovodjenja i komandovanja agresora u dubini neprijateljske pozadine...to bi trebale biti osnovne odlike nasih Oruzanih Snaga. Mi smo mala zemlja ogranicenih mogucnosti, i uvijek smo se morali osloniti prvenstveno na ljudski faktor, a tek onda na tehnicku opremljenost. U takvim slucajevima, metode specijalnog rata i organizovanog asimetrijskog djelovanja prema operativnim i strateskim ciljevima je od sustinske vaznosti i predstavlja okosnicu djelovanja spram agresora, i donosi rat, nemir, nesigurnost i nestabilnost pred njihova vrata.
Danas, iskustva najvecih sila na planeti koje raspolazu kapacitetima i resursima koje prevazilaze mastu vecine populacije planete, dokazuju da su male, jedinice specijalne namjene, potpomognute kombinovanim visoko-mobilnim jedinicama podrske (bliska vatrena podrska, obavjestajno/izvidzacko/komunikacijsko/borbeni integrisani sistemi na vazdusnim i kopnenim platformama) su kicma efikasnog djelovanja modernog ratovanja.

Ali mi smo trenutno osudjeni na pasivnost, ublehu i suplju.

Valjda, dok se neko od ovih preko bare ne smiluje, dok se nesto golemo ne desi, valjda dok ne dodje pravi Walter... :lol:
madner

#760 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Porediti ta iskustva sa nasim je malo ludo. Moras imati trilion predpostavki da se usudis tako koncipirati OS. Kada imam potpunu zracnu dominaciju, i kada protivnik ne raspolaze snagama koje bi mogle razbiti te male jedinice onda je to ispravan nacin da vodis borbu na teskom terenu protiv lokalne populacije.

Ali i ti i takvi, za slucaj da se naleti na nekog ozbiljnog jos uvijek imaju konvecnionalne vojne snage, gdje je oklopna brigada glavni nosilac vatrene moci.
crven_barjak

#761 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by crven_barjak »

Preslabi smo mi za bilo kakva poredjenja, no vec kad bi pravili nesto, u danasnje doba, ne moras imati Global Hawk da bi imao kvalitetnu informaciju o stanju na terenu, niti AC-130 da bi pruzio kvalitetnu koordiniranu i efikasnu blisku vatrenu podrsku. Specijalne jedinice definisane namjene nisu nikakvo cudo, i vrijeme masovnih armija je proslo, cak i Kina je uvidjela isto.
Bosna ima nesto malo preko 4 miliona stanovnika, katastrofalnu sada vec hronicno uzasnu politicku perspektivu, konfiguraciju terena komplikovanu za bilo kakve velike konvencionalne sisteme ( da ne pricamo o sredstvima potrebnih za odrzavanje istih)...sta jos reci?
Realnost je da mi, i sve da nam je politicka situacija normalna, nemamo novca za bilo kakav respektabilan (po pitanju kvantiteta) odbrambeni sistem.
Jedinu snagu i deterrent u modernom smislu mogu pruziti male, kombinovane jedinice savremeno opremljene, sa visokim stepenom obucenosti. I to je mnogo skup sport, no objektivno jedini moguci nacin. A mi smo i od toga daleko.
Tuzno, ali istinito.
Tacticus

#762 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

crven_barjak wrote:Preslabi smo mi za bilo kakva poredjenja, no vec kad bi pravili nesto, u danasnje doba, ne moras imati Global Hawk da bi imao kvalitetnu informaciju o stanju na terenu, niti AC-130 da bi pruzio kvalitetnu koordiniranu i efikasnu blisku vatrenu podrsku. Specijalne jedinice definisane namjene nisu nikakvo cudo, i vrijeme masovnih armija je proslo, cak i Kina je uvidjela isto.
Bosna ima nesto malo preko 4 miliona stanovnika, katastrofalnu sada vec hronicno uzasnu politicku perspektivu, konfiguraciju terena komplikovanu za bilo kakve velike konvencionalne sisteme ( da ne pricamo o sredstvima potrebnih za odrzavanje istih)...sta jos reci?
Realnost je da mi, i sve da nam je politicka situacija normalna, nemamo novca za bilo kakav respektabilan (po pitanju kvantiteta) odbrambeni sistem.
Jedinu snagu i deterrent u modernom smislu mogu pruziti male, kombinovane jedinice savremeno opremljene, sa visokim stepenom obucenosti. I to je mnogo skup sport, no objektivno jedini moguci nacin. A mi smo i od toga daleko.
Tuzno, ali istinito.
ponovit cu isto uzevsi u obzir TRENUTNO stanje zemalja iz naseg okruzenja, preciznije srbije, hrvatske i crne gore
nase OS su SOLIDNO nauruzane, a u vecini slucajeva BOLJE uvjezbane
znas li da mi imamo poligon u glamocu gdje je moguce vrsiti manevre na nivou BRIGADE, sa modernim stimulaciskim sredstvima, a sto niko u okruzenju nema i njihovi poligoni maksimalno mogu ici na nivou bataljona
kazes kompletne OS mozes strpati u ojacanu kombinovanu diviziju
hajde mi opisi hrvatsku ili srpsku vojsku i da ti naglasim da su nasa sva orudja i oruzija u operativnom stanju, dok polovica opreme kod susjeda je u djelomicnoj operativnosti i u slucaju rata pitanja koliko brzo bi im operativa pala ispod 50%
i nemoj zaboraviti jednu sitnicu da smo jedini u regionu koji proizvodimo preko 80% municije za nasa oruzija
ukratko mi smo se sposobni odbraniti od susjeda, a niko od nas ne ocekuje da se branimo recimo od italije ili cak grcke, a da nepominjemo sile tipa njemacke, francuske i britanije dok amerikanci trebaju nam samo reci BUU i mi se trebamo odmah predati
lajkujMe

#763 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by lajkujMe »

Tacticus wrote:
crven_barjak wrote:Preslabi smo mi za bilo kakva poredjenja, no vec kad bi pravili nesto, u danasnje doba, ne moras imati Global Hawk da bi imao kvalitetnu informaciju o stanju na terenu, niti AC-130 da bi pruzio kvalitetnu koordiniranu i efikasnu blisku vatrenu podrsku. Specijalne jedinice definisane namjene nisu nikakvo cudo, i vrijeme masovnih armija je proslo, cak i Kina je uvidjela isto.
Tuzno, ali istinito.
ponovit cu isto uzevsi u obzir TRENUTNO stanje zemalja iz naseg okruzenja, preciznije srbije, hrvatske i crne gore
znas li da mi imamo poligon u glamocu gdje je moguce vrsiti manevre na nivou BRIGADE, sa modernim stimulaciskim sredstvima, a sto niko u okruzenju nema i njihovi poligoni maksimalno mogu ici na nivou bataljona
hajde mi opisi hrvatsku ili srpsku vojsku i da ti naglasim da su nasa sva orudja i oruzija u operativnom stanju, dok polovica opreme kod susjeda je u djelomicnoj operativnosti i u slucaju rata pitanja koliko brzo bi im operativa pala ispod 50%
i nemoj zaboraviti jednu sitnicu da smo jedini u regionu koji proizvodimo preko 80% municije za nasa oruzija
ukratko mi smo se sposobni odbraniti od susjeda, a niko od nas ne ocekuje da se branimo recimo od italije ili cak grcke, a da nepominjemo sile tipa njemacke, francuske i britanije dok amerikanci trebaju nam samo reci BUU i mi se trebamo odmah predati
:lol: :lol: :lol: :lol:
madner

#764 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Tuzno, ali istinito.
Kina je sa leminga presla na malo kvalitenije jedinice, ali ne znaci da jos uvijek nemaju i kvantitet. Nisam rekao da su cudo, ukoliko nam je cilj da pomognemo nekome da po nekom brdu i cuki ganja nekoga, to je pravi put. Nesto poput Njemacke brigade.

Nije vrijeme masovnih armija proslo, nego je proslo vrijeme ravnopravnih ratova za Velike Sile.

Mi se ne moramo vise braniti od Warsavkog Pakta koji u prvom eselonu ima jedinice sa 90% borbene gotovosti na 50km od granice, tacno se zna ko su nam susjedi i sta oni mogu.
TheMule

#765 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

Nema potrebe da se ide u krajnosti. Mislim da su nam potrebne i normalne armijske formacije kao i specijalne jedinice. U ostalom, zar prosli rati ne govorino dovoljno o tom? Male jedinice ne mogu drzati teritoriju bez jake pozadine. Na jednoj strani imas jedinice kao odred "Bosna", Laste, Labudovi, itd. koje su se pokazali efektivni u mnogim situacijama. Na drugoj imas 5. Korpus koji je '95 odradio poso koji specijalci ne bi mogli odraditi.

Sve efektivne, a pogotovo pobjedonosne armije, su morale biti kombinovane od raznih elemenata jos od Aleksandra Makedonskog. Slazem se sa Bajrakom da je politicki elemenat najgori problem koji OS ima i uopste moze imati. Isto tako se slazem da Bosna, zbog strateskih okolnosti u kojima se nalazimo, bi trabala dati specijanu paznju specijanim jedinicama. To je jedna sfera gdje, sa dovoljno ulaganje i pameti, mozemo biti najbolji na svijetu. Ipak, ne treba dozvoliti da susjedi dostignu veliki stepen nadmoci u tehnici ni pod koju cijenu. Vojska je pitanje zivota i srmti!
crven_barjak

#766 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by crven_barjak »

Tacticus wrote:
Tuzno, ali istinito.
Prije nabrajanja nasih potencijala, treba se vratiti u realnost. Nazalost, nasi susjedi, mogu slobodno reci potencijalni agresori, unutar nase zemlje imaju u jednom slucaju 30 i kusur, a drugom 16 ili priblizno toliko procenata lojalnih saveznika. A ti saveznici cine ponaosob cine najmanje jednu tracinu Oruzanih Snaga...treba li polemisati dalje o tome?? Kakve su to Oruzane Snage u kojima su jasno definisane komponente za koje se zna kome bi se stavile na raspolaganje i kojima bi bio cilj razaranje vlastite zemlje (koju u danasnjim medjunarodno priznatim granicama realno ne vide kao svoju). O tom pisem.
O tome koliko smo mi uvjezbaniji ili opremljeniji od nasih susjeda, ne bih diskutovao. Samo poredjenje da nas IK proizvodi vise municije od PPU je izvala godine. Ili da Pretis radi bolje od Krusika...oplakah. Ocigledno, nepoznavanje osnovnih parametara proizvodnje, prometa te samih tokova namjenske proizvodnje u regionu u zadnjih 10 godina.
Nazalost, opet, ali situacija je takva.
Sanjati i snaznim, kohezivnim Oruzanim Snagama kada ti skoro pola drzave otvoreno govori u lice da ne zele da dijele s tobom ni drzavnu monetu niti imovinu, smjesno je. Tuzno.
Duklja

#767 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Duklja »

U srednjem vijeku je Madjarska imala najtezu i najjacu konjicu evrope. Nije uspijela ipak da zauzme relativno slabu Bosansku Banovinu za vrijeme Ninoslava niti kraljevinu Bosnu za vrijeme ratova koje je vodio Tvrtko I i Tvrtko II, Dabisa itd. Po misljenju mnogih historicara poput Vjekoslava Klaica je to zato sto:
"Se Madjarska konjica nije mogla da se snadje u Bosanskim brdima."
Ako su Madjari pregazili Slavoniju i Hrvatsku Bosnu nisu upravo zbog konfiguracije terena. Bosna nikada nije imala ni tada neku jaku vojsku poput Madjarske. Ali je imala recimo strijelce i nije dzaba da Dubrovacka arhiva i dan danas cuva povelju iz koje je citljivo da upravo Tvrtko uvodi prvo vatreno oruzije na balkanu i to iz Venecije.

Onaj ko procita nesto o historiji Bosne iz tog doba i ko se malo udubi u to vidijet ce da je se Bosna uvijek branila gerilskom taktikom i to uspjesno.

Ako uzmemo da citamo recimo Mavra Orbinija; historicara koji je zivio prije 500 godina i na kojeg se svi Yugoslavenski moderni historicari pozivaju on je napisao ovo:
"A car Dushan je se odlucio da udari na grad Bobovac. Ban Stijepan Kotromannic II je se sa svojim ljudima suprostavio gerilskom taktikom."
Znaci car Dushan ulazi u Bosnu sa teskom konjicom i mnogo ljudstva a Ban se brani iz zasjeda i iz teskih utvrda. Na kraju je se car Dushan povratio bez pobjede bas kao i svi Madjarski kraljevi.

Poenta je ta da je teska konjica u srednjem vijeku u prevodu "tenk" u danasnjem doba. Recimo moze Srbija poslati 300 tenkova na Bosnu i moze i Hrvatsa 200. Ali njihova efikasnost je ogranicena na:

1) Bijeljinsku ravnicu
2)Posavina
3)Duvanjsko i Livansko polje

Moze Hrvatska zauzeti i Duvno i Livno ali kada dodju do Kupresa i kada pocinu planine tu smo mi dominantni. Tako je uvijek bilo u historiji.

Zasto je himler osnovao bas Handzar diviziju kao "geburgs divison" = "planinsku diviziju"? Zato sto je jedino to efikasno. Jer Bosna je jedna planina velika isjeckana rijetkim putevima i prugama. A i ti putevi i pruge mogu nestati jer se moze dici most, brana itd. Ljudstvo je znaci kljucno. Ko ima ljudstvo i ko je opremljen za planinski rat je dominantan. Partizani su izginuli na Igmanu zbog cega? Zbog Handzar divizije ili zbog Nijemaca? NE! Nego zbog zime! Nisu bili opremljeni za Bosanske uslove.

Tako da jedino rijesenje cemu nas uci i historija su male grupe specijalnih jedinica koje su visoko mobilne i dobro opremljene za nas teren. 10 helikoptera sa posadom od 50 ljudi i MILAN sistemima moze zaustaviti napad oklopom gdje god zelite u Bosanskim brdima.
_Reds_

#768 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by _Reds_ »

Balkan = bure baruta!

Rat je moguc vec ujutro.
_Reds_

#769 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by _Reds_ »

Duklja wrote:U srednjem vijeku je Madjarska imala najtezu i najjacu konjicu evrope. Nije uspijela ipak da zauzme relativno slabu Bosansku Banovinu za vrijeme Ninoslava niti kraljevinu Bosnu za vrijeme ratova koje je vodio Tvrtko I i Tvrtko II, Dabisa itd. Po misljenju mnogih historicara poput Vjekoslava Klaica je to zato sto:
"Se Madjarska konjica nije mogla da se snadje u Bosanskim brdima."
Ako su Madjari pregazili Slavoniju i Hrvatsku Bosnu nisu upravo zbog konfiguracije terena. Bosna nikada nije imala ni tada neku jaku vojsku poput Madjarske. Ali je imala recimo strijelce i nije dzaba da Dubrovacka arhiva i dan danas cuva povelju iz koje je citljivo da upravo Tvrtko uvodi prvo vatreno oruzije na balkanu i to iz Venecije.

Onaj ko procita nesto o historiji Bosne iz tog doba i ko se malo udubi u to vidijet ce da je se Bosna uvijek branila gerilskom taktikom i to uspjesno.

Ako uzmemo da citamo recimo Mavra Orbinija; historicara koji je zivio prije 500 godina i na kojeg se svi Yugoslavenski moderni historicari pozivaju on je napisao ovo:
"A car Dushan je se odlucio da udari na grad Bobovac. Ban Stijepan Kotromannic II je se sa svojim ljudima suprostavio gerilskom taktikom."
Znaci car Dushan ulazi u Bosnu sa teskom konjicom i mnogo ljudstva a Ban se brani iz zasjeda i iz teskih utvrda. Na kraju je se car Dushan povratio bez pobjede bas kao i svi Madjarski kraljevi.

Poenta je ta da je teska konjica u srednjem vijeku u prevodu "tenk" u danasnjem doba. Recimo moze Srbija poslati 300 tenkova na Bosnu i moze i Hrvatsa 200. Ali njihova efikasnost je ogranicena na:

1) Bijeljinsku ravnicu
2)Posavina
3)Duvanjsko i Livansko polje

Moze Hrvatska zauzeti i Duvno i Livno ali kada dodju do Kupresa i kada pocinu planine tu smo mi dominantni. Tako je uvijek bilo u historiji.

Zasto je himler osnovao bas Handzar diviziju kao "geburgs divison" = "planinsku diviziju"? Zato sto je jedino to efikasno. Jer Bosna je jedna planina velika isjeckana rijetkim putevima i prugama. A i ti putevi i pruge mogu nestati jer se moze dici most, brana itd. Ljudstvo je znaci kljucno. Ko ima ljudstvo i ko je opremljen za planinski rat je dominantan. Partizani su izginuli na Igmanu zbog cega? Zbog Handzar divizije ili zbog Nijemaca? NE! Nego zbog zime! Nisu bili opremljeni za Bosanske uslove.

Tako da jedino rijesenje cemu nas uci i historija su male grupe specijalnih jedinica koje su visoko mobilne i dobro opremljene za nas teren. 10 helikoptera sa posadom od 50 ljudi i MILAN sistemima moze zaustaviti napad oklopom gdje god zelite u Bosanskim brdima.
Efikasni smo mi kako da ne. Odi na temu Igman 93, pa ces da vidis efikasnost. Samo je jedan jedini put bio kojima su tenkovi mogli da dodju na Babin Do i Igman od strane Trnova, i nismo ga mogli odbranit ( planinski teren), ili pak prije bih rekao da nismo htjeli, jer nekome je rat bio i brat. Dok im je od Hadzica bilo puno lakse.

Rat je puno vise od puke vojske.
Duklja

#770 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Duklja »

_Reds_ wrote: Efikasni smo mi kako da ne. Odi na temu Igman 93, pa ces da vidis efikasnost. Samo je jedan jedini put bio kojima su tekkovi mogli da dodju na Babin Do i Igman od strane Igmana, i nismo ga mogli oddbranit ( planinski teren), ili pak prije bih rekao da nismo htjeli, jer nekome je rat bio i brat.
Igman je branio Juka i ostali drogerasi. Oni su tu bili glavni. Sve to sto je bilo na Igmanu su bili civili kojima je Alija gurnuo pusku u ruke. Nemislim to sa efikasnom odbranom i mozda mala sacica specijalaca iz "odreda Bosna".

Mozda si trebao spomenuti da su prije nego sto su Srbi zauzeli Igman srusili repetitor avionima. Ili da je Mladic na Igmanu upotrijebio helikopterski desant? Da je vatrena moc bila 10:1. To znaci da te on gadja iz Trnova recimo sa 50 topova i dan i noc gdje god mu treba. Ili da okrene topove oko Sarajeva na Igman gdje god i kada god hoce a da ti svaku granatu koju ispalis skupo platis jer je kupis od HVO-a?

To znaci nije fer tako usporedjivati stvari. Tada nije bilo municije Pretis Vogosca je bila u rukama Srba, nije bilo nicega osim "odred Bosna" i obicni civili koji su imali AK-47.

Ja ti pricam o nekoj ravnotezi u vatrenoj moci. U tom slucaju,pored te ravnoteze, nama ne trebaju tenkovi samo visoko-dispilinovane male grupe koje mogu izvrsiti specijalizovane zadatke. Tome nas uci historija. I da! Moramo biti u mogucnosti da nam se ne mogu setati nebom. To znaci da treba postojati kolko tolko efikasna protuzracna odbrana.

Da je Mladic posao na Igman a da je recimo ARBIH imala 1000 topova kod Sarajeva kao sto su oni imali on bi dosao do Babinog Dola samo tako... Vidijeli smo sta su im Francuzi uradili sa samo 50 teskih topova kada su ih gadjali sa Igmana 1995...

A topove jedino BiH u Travniku moze proizvesti koliko ja znam. Srbija nema zeljeznu industriju niti tradiciju saljivanja topova. Inacer sva vojna industrija je osnovana za vrijeme Himlerovog angazovanja. A i u srednjem vijeku je nimac Friedrich na posjedima Kosace saljevao topove za Bosance kao inzinjer. Cudno je kako se historija ponavlja sa malim razlikama.
_Reds_

#771 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by _Reds_ »

Duklja wrote:
_Reds_ wrote: Efikasni smo mi kako da ne. Odi na temu Igman 93, pa ces da vidis efikasnost. Samo je jedan jedini put bio kojima su tekkovi mogli da dodju na Babin Do i Igman od strane Igmana, i nismo ga mogli oddbranit ( planinski teren), ili pak prije bih rekao da nismo htjeli, jer nekome je rat bio i brat.
Igman je branio Juka i ostali drogerasi. Oni su tu bili glavni. Sve to sto je bilo na Igmanu su bili civili kojima je Alija gurnuo pusku u ruke. Nemislim to sa efikasnom odbranom i mozda mala sacica specijalaca iz "odreda Bosna".

Mozda si trebao spomenuti da su prije nego sto su Srbi zauzeli Igman srusili repetitor avionima. Ili da je Mladic na Igmanu upotrijebio helikopterski desant? Da je vatrena moc bila 10:1. To znaci da te on gadja iz Trnova recimo sa 50 topova i dan i noc gdje god mu treba. Ili da okrene dopov oko Sarajeva na Igman gdje god i kada god hoce a da ti svaku granatu koju ispalis skupo platis jer je kupis od HVO-a?

To znaci nije fer tako usporedjivati stvari. Tada nije bilo municije Pretis Vogosca je bila u rukama Srba, nije bilo nicega osim "odred Bosna" i obicni civili koji su imali AK-47.

Ja ti pricam o nekoj ravnotezi u vatrenoj moci. U tom slucaju nama ne trebaju tenkovi samo visoko-dispilinovane male grupe koje mogu izvrsiti specijalizovane zadatke.

Da je Mladic posao na Igman a da je recimo ARBIH imala 1000 topova kod Sarajeva kao sto su oni imali on bi dosao do Babinog Dola samo tako. Vidijeli smo sta su im Francuzi uradili sa samo 50 teskih topova kada su ih gadjali sa Igmana 1995...

A topove jedino BiH u Travniku moze proizvesti koliko ja znam. Srbija nema zeljeznu industriju niti tradiciju saljivanja topova.
Tako je to u teoriji, ali u praksi i nije bas.

Juka je zbrisao prije nego sto je agresor bio i na 10 kilometara od Igmana. Zna se ko je branio to dok je mogao, a ko je pobjegao (upravo elitna jednica), ali se ne zna zato je nekome trebalo mjesec da posalje pojacanje. I Ne nije izvrsen nikakv desant nego su kotu 2067 metara zauzeli vojnicki, pjesadijom. I ne vrh Bjelasnice prije toga nije bio bombardovan.

Izgubili smo iz 2 razloga, ili zbog izgubili jer smo htjeli da izgubimo (ocekivali NATO udare), ili smo jednostavno bili debili.

I da upravu su, u ratu se najvise istaknu civili sa AK 47, jer oni brane svoj dom, i nemaju vise sta izgubili. Sto se tice specijalaca, primjer ti je Silver Fox.

I opet ti napominjem da te vojne teorije ne ukljucuju onu da je nekome rat brat.

Sto se tice namjenske indrustrije treba nam, tu nema dileme.
Duklja

#772 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Duklja »

Igman je pao zbog ne organizovanosti ARBIH u tom dijelu BiH. To se moze procitati i iz dnevnika Saudina Becirevica.
Inacer tu je juka dilao drogi i svercao i sta ja znam. I niko mu nije mogao nista ni njemu ni drugim kriminalcima. I onda kada je se trebalo ratovati tu je doslo pojacanje iz nekih Focanskih brigada i Sarajeva koji nisu imali pojma o terenu.

Procitaj knjigu "dnevnik Bosanskog vojnika". Kada su Srbi krenuli u tu akciju ti ljudi koji su dovlaceni da brane Igman su spasavali zivu glavu. Bacali su i puske i sve na pod. Tako da Becirevic opisuje kako je njegova jedinica probala ljude da zaustavi da ne bacaju puske ali svako je se bojao da ne zaluta i da ne padne ziv u ruke.

Znaci opet dolazimo do organizacije. Sta bi se desilo da su umjesto Juke na Igmanu bilo 500 profesionalnih vojnika koji citav zivot uce za takvu situaciju? I da su oni cinili kicmu Igmana a ne Juka?

Kada je kicma pukla Igman je pao jer ti ljudi koji su dovlaceni njih je fatala panika. I mene bi uhvatila panika da me neko sa stupa izbaci na Igman sa jednim vodicem na 150 ljudi.... Ali tesko bi me uhvatila panika kaa bi vidio da postoje tu ljudi i komanda sa odgovrajucom tehnikom koja tacno zna sta se desava.
Duklja

#773 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Duklja »

Igman je pao zbog ne organizovanosti ARBIH u tom dijelu BiH. To se moze procitati i iz dnevnika Saudina Becirevica.
Inacer tu je juka dilao drogi i svercao i sta ja znam. I niko mu nije mogao nista ni njemu ni drugim kriminalcima. I onda kada je se trebalo ratovati tu je doslo pojacanje iz nekih Focanskih brigada i Sarajeva koji nisu imali pojma o terenu.

Procitaj knjigu "dnevnik Bosanskog vojnika". Kada su Srbi krenuli u tu akciju ti ljudi koji su dovlaceni da brane Igman su spasavali zivu glavu. Bacali su i puske i sve na pod. Tako da Becirevic opisuje kako je njegova jedinica probala ljude da zaustavi da ne bacaju puske ali svako je se bojao da ne zaluta i da ne padne ziv u ruke.

Znaci opet dolazimo do organizacije. Sta bi se desilo da su umjesto Juke na Igmanu bilo 500 profesionalnih vojnika koji citav zivot uce za takvu situaciju? I da su oni cinili kicmu Igmana a ne Juka?

Kada je kicma pukla Igman je pao jer ti ljudi koji su dovlaceni njih je fatala panika. I mene bi uhvatila panika da me neko sa stupa izbaci na Igman sa jednim vodicem na 150 ljudi.... Ali tesko bi me uhvatila panika kaa bi vidio da postoje tu ljudi i komanda sa odgovrajucom tehnikom koja tacno zna sta se desava.
Duklja

#774 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Duklja »

.
Last edited by Duklja on 11/06/2012 04:14, edited 1 time in total.
Duklja

#775 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Duklja »

.
Post Reply